2011-11-09
10月12日係媽咪既生日,因為媽咪鐘意食日本野,所以就上openrice睇下有咩心水餐廳。原本都想搵間私房菜,可以兩個人靜靜地食餐飯,傾下計咁。上黎都搵左好幾間,最後係俾呢間食評既相吸引,所以就打去book位啦。打去book位既時候,佢會要求你留低你既e-mail,方便佢寄menu俾你參考。自從佢合併左之後,主要都係做法國菜,但係當聽到我要求食日本菜既時候,佢既態度都好唔錯,好樂意為你服務。因為食日本菜係無menu既,所以我e-mail左我地想食既日本食物材料同預計既budget過去,佢都好快回覆我,話會儘量根據我既預算及要求而做。另外,我亦係打去book位既同時,提到是日係我媽咪既生日,餐廳亦因此準備左一個火焰雪山蛋糕俾我地。呢間餐廳位於一橦商業住宅大厦既一樓。去到樓下既時候非常不知所措,因為唔知點禁先入到去,而樓下亦無看更看門,仲要落住雨,搞左一輪先上到樓。原來要係鐵閘隔離按密碼附近禁1樓唔記得前定後就會開門架啦。入到去燈光頗暗,但不失高尚優雅之格。當晚計埋我地只有兩枱客,佢安排我地入去廂房坐,房入面有電視,亦有一部分體式冷氣。兩邊各有兩大張梳化椅,幾舒服的。當晚菜式有:鰻魚蛋卷
原本都想搵間私房菜,可以兩個人靜靜地食餐飯,傾下計咁。
呢間餐廳位於一橦商業住宅大厦既一樓。
原來要係鐵閘隔離按密碼附近禁1樓唔記得前定後就會開門架啦。
入到去燈光頗暗,但不失高尚優雅之格。
兩邊各有兩大張梳化椅,幾舒服的。 當晚菜式有:
鰻魚蛋卷 - 上枱時仍微暖,最愛伴碟個碗醃豆青瓜!
豬耳青瓜絲沙律 - 爽脆開胃!
魚生拼盤 - 不夠新鮮,我希望食到的食材只有數款供應!
蘋果南瓜湯 - 媽媽最愛既一味菜!
芝士焗大蝦 - 超正熱葷,極濃海洋味道!
鹽燒唔知咩魚 - 味道不俗,卻沒有特色!
羊架 - 肉太「鞋」口!
海膽炒飯 - 與普通炒飯無異!
火焰雪山蛋糕 - 點火前酒淋太多,但驚喜滿分!
甜品 - 普通,味道一般! 整體唔錯,值得一試,但我未必會再去,因為價值頗貴又無乜野食,唔夠飽肚。