2025-01-07 134 瀏覽
之前食過海南雞飯 同埋串燒, 今次就想試下其他菜式😉本來就咁嗌兩個飯但係又想健康啲所以多加兩碟菜1️⃣香辣紅咖哩牛肉飯一大開已經香噴噴, 味道有些辣辣地, 果然係香辣. 牛肉口感軟淋, 味道有椰香味, 份量滿一盒, 覺得物有所值👍🏻2️⃣菠蘿燒雞炒飯一打開 面佈滿豬肉鬆, 驚喜到唔知點講好😉. 炒飯 入口有鑊氣, 味道又夠, 中間有啲提子乾, 令到味道 層次提升. 整體份量又多, 一整盒滿曬, 唔會因為外賣而偷工減料😌3️⃣馬拉盞西蘭花🥦🐙炒八爪魚鬚(少辣)整體味道好滋味, 西蘭花同埋八爪魚鬚包滿馬拉盞, 味道唔會得個鹹字, 係濃味得嚟, 帶有多層次嘅美味, 八爪魚鬚唔會韌, 西蘭花好入味, 平時少食蔬菜嘅人, 都會食得津津有味. 我就鍾意食呢個味道😋4️⃣蝦膏炒雜菜 (少油)有多種蔬菜種類, 四種顏色💚💛🤍🧡, 分別係綠色同白色西蘭花, 椰菜, 紅蘿蔔條, 草菇, 粟米仔, 坐一啲都唔馬虎😉. 是味道係咸蝦膏味, 好入味, 外賣口感都好好, 朋友好鍾意食呢個菜😋見到卡位 好舒適, 靠邊係大玻璃, 望到街景唔錯中間 坐位幾寬敞地點方便奧運站出 C5 出口一路沿住天橋行到尾就到西九匯商場落兩條自動電
之前食過海南雞飯 同埋串燒, 今次就想試下其他菜式😉

本來就咁嗌兩個飯
但係又想健康啲
所以多加兩碟菜

1️⃣香辣紅咖哩牛肉飯

2️⃣菠蘿燒雞炒飯

3️⃣馬拉盞西蘭花🥦🐙炒八爪魚鬚(少辣)

4️⃣蝦膏炒雜菜 (少油)

見到
卡位 好舒適, 靠邊係大玻璃, 望到街景唔錯
中間 坐位幾寬敞

地點方便
奧運站出 C5 出口
一路沿住天橋行到尾
就到西九匯商場
落兩條自動電梯
到地面 轉咗, 就係水門雞
  • 馬拉盞西蘭花🥦🐙炒八爪魚鬚
2025-01-07 0 瀏覽
雞飯好食又抵,服務又好!推介!嫩滑的白切雞,配以香氣四溢的雞油飯。雞肉經過精心處理,肉質鮮嫩多汁,搭配特製的醬油和蒜蓉,風味獨特。飯粒吸收了雞湯的精華,口感香濃,令人一口接一口。附上的辣椒醬和醋汁更是為這道菜增添了層次感,既爽口又開胃。海南雞飯不僅美味,更是色香味俱全的享受,讓人難以忘懷。
雞飯好食又抵,服務又好!推介!
2024-12-30 66 瀏覽
嗌咗個豬手飯,一上枱嚇親,啲汁水浸咁浸埋啲飯…然後啲肉好韌。埋單時候同收銀講要收據,發夢中,出完張單劈咗佢,我等咗佢5秒,我話唔該要單喎,先等到張單 。大角咀咁多選擇,喺未試晒之前都唔會再返轉頭 。
大角咀咁多選擇,喺未試晒之前都唔會再返轉頭 。
豬手飯
2024-12-30
午餐
今日去咗西九滙嘅「水門雞飯」,試咗佢哋幾款人氣菜式,真係每一啖都充滿泰國風味,無論係主食定飲品都令人驚喜,性價比高之餘仲非常飽足!😋🍗 水門雙拼炸雞飯(+ $10 轉雞脾肉)呢個雙拼炸雞飯真係大滿足!同時食到經典水門雞同埋炸雞,水門雞食落非常滑,雞味十足!炸雞外皮香脆,雞脾肉質嫩滑多汁,咬落去完全唔會乾,雞汁仲會流出嚟,簡直係炸雞愛好者嘅夢想!配埋香噴噴嘅雞油蒸飯同特製嘅泰式甜辣醬,簡直係一個完美組合!🍛🍍 菠蘿燒雞炒飯呢碟炒飯絕對係全場亮點之一!炒飯粒粒分明,香氣十足,加上新鮮嘅菠蘿粒,帶嚟天然嘅清甜同微酸,平衡咗燒雞嘅鹹香味。燒雞肉質嫩滑,帶有少少炭燒嘅香氣,配埋炒飯一齊食,味道層次感十足!🍗炒飯仲有肉鬆同埋提子乾點綴,食到最後都唔覺得膩,絕對係必試之選!🍍🍚🦑 燒原隻魷魚呢隻燒魷魚可以話係燒烤迷嘅天堂!魷魚外層燒到微微焦香,內層保持彈牙嫩滑,咬落去仲有少少煙燻味,食完之後令人回味無窮!🦑配埋泰式酸辣醬,酸辣開胃,完美提升魷魚嘅鮮味,係一個非常唔錯嘅小食或者配菜!🔥🌿 泰式炒通菜呢道通菜炒得好有火候,保持住通菜嘅爽脆口感,仲帶有濃郁嘅魚露同蒜香味,非常惹味!今次朋友唔食得辣,所以叫

🍗 水門雙拼炸雞飯(+ $10 轉雞脾肉)

🍍 菠蘿燒雞炒飯

🦑 燒原隻魷魚

🌿 泰式炒通菜
呢道通菜炒得好有火候,保持住通菜嘅爽脆口感,仲帶有濃郁嘅魚露同蒜香味,非常惹味!今次朋友唔食得辣,所以叫咗走辣,但係一樣咁惹味開胃!好啱配飯或者配其他主菜一齊食~如果鍾意泰國街頭小炒嘅朋友,呢道菜一定會滿足你!🌱

🧋 凍泰式奶茶
呢杯泰式奶茶真係濃郁得來又唔會太甜,非常香醇,飲落去唔會覺得膩。🧊配埋幾粒冰塊,清涼解渴,特別適合配埋重口味嘅泰菜一齊食,真係一杯平衡味蕾嘅好飲品!🧋

🥭 芒果沙冰
芒果沙冰係呢餐飯嘅完美配搭!芒果味非常濃郁,甜度啱啱好,沙冰嘅質感幼滑綿密,食落去清涼解暑,特別適合喺食完熱辣辣嘅泰菜之後嚟一杯,感覺非常舒爽~🥭如果你係芒果控,呢個一定唔可以錯過!🍹

總結:
「水門雞飯」就喺西九滙,位置非常方便,餐廳內部環境寬敞舒適,裝修簡約氣氛輕鬆,特別啱同朋友或者家人聚餐。食物方面,佢地嘅泰式菜式真係又抵食又好味!每一道菜都充滿泰國風味,無論係菠蘿燒雞炒飯定係燒原隻魷魚,都可以帶你即刻感受到泰國街頭嘅滋味。配埋凍泰式奶茶同芒果沙冰,成餐都會變得超級滿足!如果你鐘意泰菜,一定要去試試!💯
2024-12-27
2024-12-08 197 瀏覽
住奧運,這家店其實平日中午常去吃,一直覺得海南雞飯還行,船面之類的味道差啲。對服務沒啥感覺。就吃個快餐不求服務。想著週末去點一份雞飯外賣。店裡人不多很多空位但等半天也沒人搭理,點餐的時候已經態度極不耐煩,點完即很惡讓我出去門口等,門外等很正常但這個說話態度就很兇。然後門口等幾十分鐘,覺得有些不正常,進去一看早就做好放那裡就是沒人告訴你,趕人在門外等又不告訴什麼時候好。原本很喜歡這家店,真是被服務員惡劣的態度氣得以後不會再去。可能週末上班服務員好大怨氣。你可以沒有服務但不代表顧客要承擔你們莫名的好大怨氣。
2024-12-08
外賣送餐
2024-12-01 202 瀏覽
和家人點了3個牛肉湯牛丸生牛肉河粉午餐,首先3碗牛肉河粉的湯都只是暖暖的,生牛肉差點浸唔熟,最離譜是牛肉全都是肥膏,質素真是差到極點,向店員反映情況,一點反應都没有,這樣的食物質素及員工態度吃得蕉👎🏼👎🏼👎🏼。
2024-11-30
午餐
2024-11-23 210 瀏覽
剛剛搬過大角咀,見到這間泰國海南雞飯店,於是入去一試。這是一餐泰式風味的豐盛料理。1. 豬肉串燒,吃起來口感香嫩多汁,可以配以很清新的醬汁或沙嗲醬👍2. 麵包粒看加上沙嗲汁很好味👍3. 泰式炒通菜,味道適中有鑊氣👍4. 還有最出名的海南雞,雞肉嫩嫩滑,貝爾海南雞汁,好味👍5. 飲品方面也有很多選擇,今次我點了泰式檸檬茶,亦可以根據個人口味少冰多冰或者走冰👍這是一道色香味俱全的泰式風格餐點,既有肉類主食,也有蔬菜佐料,價廉物美!
剛剛搬過大角咀,見到這間泰國海南雞飯店,於是入去一試。

這是一餐泰式風味的豐盛料理。

2. 麵包粒看加上沙嗲汁很好味👍

3. 泰式炒通菜,味道適中有鑊氣👍

4. 還有最出名的海南雞,雞肉嫩嫩滑,貝爾海南雞汁,好味👍

2024-11-23
用餐優惠
試食活動
2024-11-09 236 瀏覽
今日朋友說想吃泰國菜,於是我們便來了這間餐廳吃飯。泰式船粉(牛肉湯,牛丸,生牛肉)($50):傳泰式船粉使用牛肉湯煮製,湯底鮮美且帶有濃郁的牛肉香氣。牛肉鮮嫩可口,非常美味,牛丸彈牙鮮味,牛味濃郁,正。泰式冬陰功船粉(雞)$60:冬陰功的湯底酸辣適中,香氣四溢,令人垂涎。雞肉肉質鮮嫩,幾好食,不錯。泰式豬頸肉($98):豬頸肉的肉質相對於其他部位更嫩滑,脂肪與瘦肉的比例適中,吃起來既有嚼勁又不油膩。泰式豬頸肉的調味非常豐富,調味料能夠增強肉質的風味,使其帶有酸、甜、鹹、辣的多重口感,特別刺激味蕾。和牛串燒($20):和牛以其細膩的脂肪分布和優越的肉質聞名。串燒的和牛選用上等的部位,肉質鮮嫩,咬下去時彈性十足,脂肪在口中慢慢融化,豐富的口感層次。
今日朋友說想吃泰國菜,於是我們便來了這間餐廳吃飯。

2087 瀏覽

泰式船粉(牛肉湯,牛丸,生牛肉)($50):

傳泰式船粉使用牛肉湯煮製,湯底鮮美且帶有濃郁的牛肉香氣。

牛肉鮮嫩可口,非常美味,牛丸彈牙鮮味,牛味濃郁,正。

泰式冬陰功船粉(雞)$60:

冬陰功的湯底酸辣適中,香氣四溢,令人垂涎。

雞肉肉質鮮嫩,幾好食,不錯。

泰式豬頸肉($98):

和牛串燒($20):

2024-11-06 170 瀏覽
今日自己一個黎左大角咀食lunch, 見到水門雞飯,好大間,係西九匯樓下,星期日冇咩人,可以自己放個風~所以入左去試下😁嗌個招牌野水門雞飯試下先~ $54 另外加左$10 雞雜,再加$10 限時優惠既菜-芥蘭,佢個飯都係雞油飯,我嗌左多飯,都真係有多到既👍不過就唔似海南雞咁黃色,食到雞油香雞係無骨雞脾肉,幾滑唔鞋,再加埋佢既醬汁,幾好食👍雞雜的話處理得好乾淨,冇怪味,食得出係新鮮👍芥蘭我就冇特別影相了,整體我覺得唔錯,會再來幫襯

雞係無骨雞脾肉,幾滑唔鞋,再加埋佢既醬汁,幾好食👍

雞雜的話處理得好乾淨,冇怪味,食得出係新鮮👍
芥蘭我就冇特別影相了,整體我覺得唔錯,會再來幫襯
2024-10-19 312 瀏覽
今日放工過去食,一坐低落完單就想去廁所,問男侍應廁所喺邊度,結果佢就指出邊。我就出咗去圍住棟樓行咗個圈搵極都搵唔到廁所。返嚟問佢就叫我上對面樓上商場商戶廁所,上到去當然係鎖咗。落返去第三次問佢廁所係點去?佢先攞條鎖匙出嚟話去佢商戶嘅廁所,仲要係喺對面馬路後巷,姐係佢兩次都係點緊我⋯⋯我淨係搵個廁所,搵到嘢食到咗都未去到,明明廁所就喺對面,點解個侍應要係咁點個客周圍走?

返嚟問佢就叫我上對面樓上商場商戶廁所,上到去當然係鎖咗。

2024-10-15
2024-09-27 433 瀏覽
係大角咀附近做完野,諗住食個早晚飯,點知遇上落超級大雨!寸步難行之際見到「水門雞飯」,裝潢好似唔錯,就衝左入去。樓底高又幾舒服,幾好坐。仲要發現到下午茶咁抵食,有個主食+小食+飲品叫得「水門雞飯」當然要食招牌海南雞下午茶海南雞飯+炸春卷+熱咖啡海南雞飯,送碗胡椒冬瓜湯剛好落大雨天氣凍凍地,飲番淡湯就係好舒服胡椒味好濃郁!然後海南雞都好滑好嫩,油飯軟硬得宜,跟餐的醬汁係泰式的那種,一碟少少辣少少咸少少甜幾惹味,即使係下午茶,份量好已經好足夠一個女仔食。跟餐仲有個小食,我揀左炸春卷新鮮熱辣炸起,又香又脆裡面蝦滑之中真係食到一粒粒的蝦粒!見到有和牛串燒,口痕就點左一客和牛燒到剛剛好,外脆肉軟,本身無任何調味,和牛味道已經好出色點埋附送的泰式酸辣汁,即刻由日本去左泰國咁,醬汁呢個角色好重要!最後想講下呢杯,唔係中藥🤣係熱泰式咖啡,平時叫開凍飲版,但今日凍左真係好想飲熱野。開頭見到咁似中藥都怯怯地,飲落點知又好濃厚泰式咖啡味,又係好飲😆呢間下午茶真係好抵食!有機會同朋友再來試晚飯先!

樓底高又幾舒服,幾好坐。
仲要發現到下午茶咁抵食,
有個主食+小食+飲品

叫得「水門雞飯」當然要食招牌海南雞
下午茶海南雞飯+炸春卷+熱咖啡

海南雞飯(下午茶)

海南雞飯,送碗胡椒冬瓜湯
剛好落大雨天氣凍凍地,飲番淡湯就係好舒服
胡椒味好濃郁!
然後海南雞都好滑好嫩,油飯軟硬得宜,
跟餐的醬汁係泰式的那種,
一碟少少辣少少咸少少甜幾惹味,
即使係下午茶,份量好已經好足夠一個女仔食。

跟餐仲有個小食,我揀左炸春卷
新鮮熱辣炸起,又香又脆
裡面蝦滑之中真係食到一粒粒的蝦粒!

見到有和牛串燒,口痕就點左一客
和牛燒到剛剛好,外脆肉軟,
本身無任何調味,和牛味道已經好出色
點埋附送的泰式酸辣汁,
即刻由日本去左泰國咁,
醬汁呢個角色好重要!

最後想講下呢杯,唔係中藥🤣
係熱泰式咖啡,
平時叫開凍飲版,但今日凍左真係好想飲熱野。
開頭見到咁似中藥都怯怯地,
飲落點知又好濃厚泰式咖啡味,
又係好飲😆

呢間下午茶真係好抵食!
有機會同朋友再來試晚飯先!
2024-09-23
海南雞飯(下午茶)
2024-09-11 518 瀏覽
「水門雞飯✨」既下午茶餐非常抵食,用平靚正廊形容絕對適合,主食、小食及飲品,最平$28已經有,而且水門雞既質素十分高,完全感受到泰國風味。必食「水門雞飯」🍚,雞肉又嫩又多汁,充滿泰式風味,配上香噴噴泰式香米飯,實在是好味。另一道「牛肉泰式船粉」🍜,粉條Q彈,配搭上香氣四溢既泰式湯底同埋嫩滑既牛肉,同樣好味。「水門冬陰撈麵」🍜麵條爽口,配上濃厚的泰式肉碎,整個滋味層次感超級豐富。最後「鮮油咖咉多士」🍞,外酥內軟,加上濃郁的鮮油同咖咉醬,香甜好味。所以「水門雞飯✨」絕對係一間不容錯過既餐廳。👍

所以「水門雞飯✨」絕對係一間不容錯過既餐廳。👍
2024-09-01 415 瀏覽
今日我同朋友去咗大角咀一間出名嘅海南雞水門店飯,聽講佢哋嘅湯粉好出名,正好今日天氣熱,想食啲清爽嘅嘢。入到店裡,環境簡單舒適。我點咗一碗牛肉牛丸牛骨湯金邊粉,而我朋友則選擇咗清湯豬肉丸金邊粉。兩碗湯粉都係金邊粉,粉條滑溜,吸收咗湯底嘅鮮味,食落去特別有口感。我嘅牛肉牛丸牛骨湯金邊粉,湯底真係好濃郁。牛肉切得薄薄的,簡直入口即化,而牛丸則彈牙爽口!每一口都充滿咗牛骨湯嘅香濃,連湯都想飲到最後一口。我朋友嘅清湯豬肉丸金邊粉都唔遑多讓。湯底清澈,味道清新,豬肉丸鮮嫩多汁,粉條同樣吸收咗湯底嘅味道,吃落去清爽又開胃。兩碗湯粉各有特色,真係食得津津有味。我哋仲加咗一份優惠價嘅芥蘭苗,$10就可以加一碟,真係好抵!咬落去脆口又帶有一絲甜味。另外,我哋又加咗兩隻炸雞翼,同樣係$10,炸得金黃酥脆,外皮香脆,內裡肉質鮮嫩,咬一口就有肉汁流出,簡直好好味!大食既我仲加上沙嗲豬肉同雞肉串燒,串燒嘅味道香濃,肉質亦都好嫩滑,特別適合搭配湯粉一齊食。飲品方面,我哋叫咗杯香茅特飲同埋熱潤肺雪梨蘋果茶。香茅特飲清新解渴,啱啱好適合今天天氣熱;至於雪梨蘋果茶,味道清甜,潤肺又消暑,特別適合搭配咁豐富嘅餐點。最後,我

最後,我哋以一個斑斕大菜糕作為結尾,真係唔可以錯過!菜糕外觀色彩繽紛,口感柔軟,裡面包著各種好味嘅餡料,甜而不膩,令人心情愉悅。
2024-08-15 527 瀏覽
平時去旺角或者尖沙咀一定會食快靚正 價錢唔貴 可能因為呢間唔係喺旺區所以環境更加寬敞舒適樓底高比較有空間感上菜快 用QR code落單唔夠10分鐘就有得食餐牌同平時冇乜分別 主打的水門雞仲有唔少泰國小食 例如串燒,燒豬頸肉雞飯好靚仔 油飯粒粒分明雞肉唔會肥 但係出奇地滑個人認為保持到水準份量都好足夠另外仲鍾意飲佢嗰個湯泰式炒河 好食簡直係我最鍾意嘅炒河之一因為佢辣辣地 牛肉切得夠薄 唔會靭調味非常好 炒得好有鑊氣啊落單唔使搵人好快手搞掂外賣都幾受歡迎 見到佢單接單可能因為附近都係居民區比較多人嗌外賣卡位幾舒服臨走買咗佢最出名嘅水門雞飯醬咁就平時喺屋企都可以食到
平時去旺角或者尖沙咀一定會食
快靚正 價錢唔貴
可能因為呢間唔係喺旺區
所以環境更加寬敞舒適
樓底高比較有空間感
上菜快 用QR code落單唔夠10分鐘就有得食

餐牌同平時冇乜分別 主打的水門雞
仲有唔少泰國小食 例如串燒,燒豬頸肉
1974 瀏覽

咁就平時喺屋企都可以食到
  • 水門雞飯
  • 泰式辣牛肉炒河
2024-07-25 496 瀏覽
健身既人點可以唔食雞飯, 水門雞飯我就食左好多次, 每隔兩三日就會去一次, 因為佢地雞份量性價比高, 更多蛋白質可以吸收到😆但食過咁多次, 今次第一次黎到大角咀分店!! 裝修同其他分店有少許分別, 呢間更加寬敞舒適仲有戶外位置🤩我地黎到岩岩好仲係下午茶時段, 當然要叫下佢地下午茶餐啦!1/ 輕食水門雞飯 配炸春卷 $38下午茶又想增肌補充蛋白質, 黎個輕食水門雞飯就岩哂, 雞一樣滑嫩又香雞味👍🏾2/ 鮮油咖央多士 配香茅雞翼$28雖然係邪惡, 但朋友話下午茶放肆一下唔怕, 眼見超厚既牛油真係好吸引😍3/ 泰式豬手飯 $52豬肉滑而不肥, 啖啖都係肉好滿足, 而且份量都幾多, 女仔既話可以兩個人share食😁4/ 香葉辣肉碎煎蛋飯 $62食泰國野必叫之選! 肉碎炒得好香口, 撈埋蛋黃漿黎食超配, 超快就食左呢碗飯🤪5/ 烤麵包 $16烤得又脆又香既麵包點埋佢地配製既醬汁冇得頂👍🏾6/ 雞肉+豬肉串燒 $42(3串)肉串唔乾仲好Juicy, 我自己就比較中意雞串😊7/ 泰式奶茶 (跟餐)奶味夠重, 飲泰奶茶識飲就一定係飲呢種!8/ 美綠 (跟餐)第一次叫美綠黎飲, 佢就好似阿華田咁但就比

我地黎到岩岩好仲係下午茶時段, 當然要叫下佢地下午茶餐啦!

1/ 輕食水門雞飯 配炸春卷 $38

2/ 鮮油咖央多士 配香茅雞翼$28

3/ 泰式豬手飯 $52

4/ 香葉辣肉碎煎蛋飯 $62

5/ 烤麵包 $16
烤得又脆又香既麵包點埋佢地配製既醬汁冇得頂👍🏾

6/ 雞肉+豬肉串燒 $42(3串)
肉串唔乾仲好Juicy, 我自己就比較中意雞串😊

7/ 泰式奶茶 (跟餐)
奶味夠重, 飲泰奶茶識飲就一定係飲呢種!

8/ 美綠 (跟餐)
第一次叫美綠黎飲, 佢就好似阿華田咁但就比佢再甜多少少, 不過我自己就好中意喇😆
外賣自取