2024-10-05 594 瀏覽
今日出開尖沙咀 經過呢間好耐冇食嘅 水門雞飯 見佢出咗下午茶好抵食 即刻入去食一食先😬 下午茶套餐好抵食 仲要都有唔少嘅選擇 再包埋嘢飲😍 仲有限時追加嘅小食 好快就用咗QR code自助落單~ 水門雞飯 $54呢間店最出名必食嘅水門雞飯😋 今次揀咗雞胸 份量多 啖啖肉又唔會柴 雞皮爽口 油飯粒粒分明又唔會油膩 配上佢獨有嘅醬汁 仲有熱辣辣嘅胡椒湯 真係絕配!大推👍🏻 串燒 $42叫左1串雞2串豬 兩樣都燒得岩岩好😋 雞好滑 豬燒完仲有肉汁 兩樣都唔會燒到乾哂 配埋沙嗲醬好出色😍 泰式船粉(牛) $50第一次食嘅泰式船粉 揀咗牛肉湯河 入面有生牛肉同埋牛丸 生牛大塊配上熱辣辣嘅牛肉湯 浸一浸食好鮮嫩😋 牛丸彈牙 仲有炸豬皮 脆口唔油膩 配埋一齊食都不錯~ 我哋仲追加咗三個小食 全部都係加$10好抵😍 脆炸香茅雞翼- 炸得香脆唔油膩 唔會勁重香茅味 咬落肉質嫩滑 唔會炸到過乾👍🏻脆炸炸春卷- 推薦呢個春卷😋 香脆熱辣辣 入面仲食到蝦滑 真心好食!芥蘭苗- 估唔到追加小食都可以有咁大碟菜🥹 烚菜再加少少炸蒜調味 食落健康又好味😇 鮮油咖央多士 $28見到咁大塊牛油 真係超邪惡😈 但真心大

水門雞飯 $54

串燒 $42
串燒

泰式船粉(牛) $50
泰式船粉(牛)

我哋仲追加咗三個小食 全部都係加$10好抵😍

鮮油咖央多士 $28
見到咁大塊牛油 真係超邪惡😈 但真心大推😬 超好食!多士烤得香脆 配上微甜咖央醬 再加上牛油 真係一定要食!
鮮油咖央多士

泰式熱咖啡
好香咖啡味😬 甜度適中

酸酸甜甜好開胃🤤 青檸清新 仲有粒話梅可以食下🤣

班蘭大菜糕 $32
第一次喺呢度試甜品 斑斕味香濃 大菜糕爽口 配埋椰汁好夾 可以一試😇
班蘭大菜糕

整體嚟講 呢間水門雞飯 食物質素不錯 店員服務態度不錯 特別係雞飯同串燒 真係好出色👍🏻
串燒
泰式船粉(牛)
鮮油咖央多士
班蘭大菜糕
2025-01-11 132 瀏覽
假期約左朋友行街,夜晚去左尖沙咀, 搵左間餐廳食泰國菜。我哋叫左水門雞飯, 雞肉嫩滑, 另外仲加左雞雜, 入面有雞紅, 雞腸和雞腎, 配埋佢特製醬汁食, 十分惹味, 跟飯還有冬瓜湯, 胡椒味濃。冬蔭公海鮮金邊粉, 有魷魚, 蝦和青口和炸豬皮等,魷魚爽彈, 金邊粉煙韌, 吸引晒湯既味道, 湯底味道濃郁, 酸辣開胃。另外, 我哋叫左幾款小食, 牛舌口感軟淋彈牙, 牛肉味濃。串燒揀左雞肉和豬肉, 兩樣都燒得啱啱好, 有微微焦香, 肉質嫩滑juicy, 配合香濃沙嗲醬食, 十分惹味。今晚朋友食得開心, 分享左好多泰國旅行既體驗。
冬蔭公海鮮金邊粉
沙嗲串燒
香辣牛舌
冬蔭公海鮮金邊粉
沙嗲串燒
香辣牛舌
2024-12-26 152 瀏覽
今日在尖沙咀行街,晚餐時間去咗厚福街搵食,遠遠就見到水門雞飯既大招牌,又令我想起泰國街頭食雞飯既風味,今晚就食佢啦🐔▪️水門雞飯 $ 54雞皮爽脆不油膩,雞肉嫩滑,完全就係泰國水門雞飯嘅風味,再配上雞油飯和泰式香辣豉油,美味▪️泰式船粉(牛丸,生牛肉) $ 50船河大碗又足料,牛肉湯味道好香濃,生牛肉份量非常多,而且生熟程度剛剛好,牛丸爽口又彈牙,再配上香滑嘅泰式河粉,夠晒正宗▪️豬肉串燒 3串 $ 42豬肉串燒至外焦肉質爽口,必定要沾上靈魂醬汁,香甜惹味的花生沙嗲醬,永遠都是串燒的最佳拍檔▪️炸雞皮 $ 20估唔到呢度有炸雞皮食,仲要又係勁大份,雞皮就如薯片般香脆,而且完全油膩,抵食又好食▪️泰式炒通菜 $ 54馬拉盞係泰國人經典嘅調味料,搭配炒得爽脆的通菜,蒜蓉辣椒比例剛好,香辣惹味▪️芒果冰 $ 20即點即打既芒果沙冰,口感濃厚,芒果味香甜濃郁,完全好似食緊芒果一樣

▪️水門雞飯 $ 54

▪️泰式船粉(牛丸,生牛肉) $ 50

▪️豬肉串燒 3串 $ 42

▪️炸雞皮 $ 20

▪️泰式炒通菜 $ 54

▪️芒果冰 $ 20

• 水門雞飯
嚟親尖沙咀,想食泰國嘢就一定諗起水門雞飯,一街次隔兩間分店,經常有人等,抵食夾大件水門雞飯加雞雜 - 雞肉嫩滑,油飯香口,雞雜處理得好乾淨鳳尾蝦炒金邊炒 - 金邊粉口感好好,炒得好有鑊氣,又唔會黐埋,配料充足,鳳尾蝦爽口彈牙豬肉串燒 - 又香又脆,點沙嗲同醋都一樣咁好食牛舌 - 調味特別,酸酸辣辣好開胃馬拉盞肉醬芥蘭苗 - 芥蘭苗新鮮嫩綠,配馬拉盞肉醬勁惹味泰式奶茶 - 茶底香濃,口感順滑,甜度適中話梅茶 - 話梅味好濃,酸酸甜甜好清新好解渴餐牌選擇好多,價格相宜,份量十足,性價比高,環境都算舒適,乾淨光猛,QR code落單又方便,難怪經常排晒長龍

水門雞飯加雞雜 - 雞肉嫩滑,油飯香口,雞雜處理得好乾淨

豬肉串燒 - 又香又脆,點沙嗲同醋都一樣咁好食
牛舌 - 調味特別,酸酸辣辣好開胃

馬拉盞肉醬芥蘭苗 - 芥蘭苗新鮮嫩綠,配馬拉盞肉醬勁惹味

泰式奶茶 - 茶底香濃,口感順滑,甜度適中
話梅茶 - 話梅味好濃,酸酸甜甜好清新好解渴

2024-12-16 153 瀏覽
今日有過到嚟尖沙咀呢邊梗係唔少得去美食集中地嘅厚福街睇吓有咩啱食啦,但係因為最近減緊肥,所以最後選擇咗入去水門雞飯,入到去因為係lunch Time,所以人都比較多,要喺門口等一陣位。坐低之後就自己scan QR code落單,不過我自己本人就鍾意睇一大張餐牌,感覺上可以一眼睇得到成間餐廳有啲咩食。咁餐廳入邊嘅選擇都比較多,由於我需要攝取蛋白質嘅關係於是就直接叫咗半隻海南雞一碗牛肉船麵,一個馬拉盞通菜同埋嘢飲方面就叫咗一個椰青半隻。海南雞嚟到嘅時候,見到份量亦都唔少,其實兩個人食都差唔多,而且肉質嫩滑,雞皮亦都唔會好肥膩,而且配上佢哋店舖嘅辣汁,簡直就係非常惹味。船面嘅話就見到好多餸,差唔多有成四/五大塊嘅生牛肉,而且湯底唔會過鹹,幾適合我嘅口味,同埋配搭上幾粒牛丸,整體上嚟講呢個價錢同埋質素都係非常之抵食。另外叫咗一個馬拉盞通菜,估唔到50幾蚊嘅菜量有咁多,差啲食唔晒,通菜鑊氣好夠,而且調味都係偏濃,所以配搭上和牛船麵食嘅話就啱啱好,亦都可以增添返呢一餐嘅攝取蔬菜份量。由於減肥嘅關係都唔想飲太多甜嘢就直接叫咗一個新鮮嘅椰青,咁店家亦都好窩心咁將椰青放喺一個盤上面先至俾我,因為椰青始終

由於減肥嘅關係都唔想飲太多甜嘢就直接叫咗一個新鮮嘅椰青,咁店家亦都好窩心咁將椰青放喺一個盤上面先至俾我,因為椰青始終形狀有機會喺枱上面郁嚟郁去。

總數埋單食咗240幾蚊雖然一個人嚟講呢個食量係有啲多,不過因為減脂增肌嘅關係就唯有攝取多啲protein啦!整體上都係推薦大家過嚟食,見佢平時啲lunch set都係50零$60就有一個,而且仲有下午茶揀!如果上班一族喺附近返工嘅話都可以考慮吓!
2024-12-10 133 瀏覽
而家真係好多間水門雞分店呀, 本身食開萬勒個間, 而家隔一條街又開一間, 分散下人流都好等我唔洗排咁耐隊。A5和牛泰式船粉哩個夠滿足呀塊牛大塊又嫩唔會碎濕源, 個湯都好香, 出色~辣肉碎煎蛋飯隻燶邊蛋加分, 仲有肉碎夠多又炒得乾身幾香, 撈飯一流。中意食泰菜既其中一個原因係因為泰菜夠惹味, 好似炒通菜同埋泰式燒腩仔咁, 個腩仔皮脆卜卜, 好咸香, 點埋個辣汁有風味更加好食!!野飲都唔錯有話梅茶同埋龍眼水, 清涼解膩, 配重口味既泰菜就match~
A5和牛泰式船粉
哩個夠滿足呀塊牛大塊又嫩唔會碎濕源, 個湯都好香, 出色~

放工去尖沙咀想食個快嘅,又唔想食快餐,厚福街嘅水門雞飯都不失為一個好選擇,店面乾淨企理又夠大。本身以為菜式種類好少,結果出乎意料地多,甜品都有兩款🐣🔻水門雞飯不嬲泰國嘅水門雞飯就係冇乜雞味,不過肉質夠滑同醬汁搭救,呢間連鎖店都完美copy到個精髓✔️🔻泰式炒通菜唔食得辣嘅人士嘅福音❗️竟然有得俾揀唔辣,仲要好夠鑊香❤️‍🔥 不過同伴就覺得辣一定會更好味💁🏻‍♀️🔻原隻燒魷魚必點❗️燒完都保留到水份,同埋竟然係醬燒嘅感覺,唔會乾柴❗️❗️超入味❗️溫馨提示醃料本身少少辣🌶️🔻斑斕大菜糕真心唔錯,有斑斕嘅香味,冇咗大菜糕嗰種令人不適的味道🙂‍↕️🙂‍↕️ 接受程度好高嘅一道甜品,正❤️‍🔥

🔻水門雞飯

斑斕大菜糕
泰式炒通菜
泰式燒魷魚
2024-12-01 110 瀏覽
突然好想食海南雞飯,就嚟咗呢一間位於厚福街嘅水門雞飯。水門雞飯,加咗$10轉雞髀,呢度好好仲可以多飯唔使額外加錢,雞髀肉好嫩滑,飯粒充滿雞油香,粒粒分明,配埋個辣辣地嘅醬汁食,仲送埋碗好香濃雞味嘅雞湯,好似真係去咗曼谷咁呀。😍😍鳳尾蝦炒金邊粉,都有四大隻蝦,蝦肉爽口彈牙,估唔到呢度嘅金邊粉炒得好有鑊氣,加埋個辣粉食真係好惹味。三串串燒豬份量都幾多,燒得好香口同惹味。芒果糯米飯芒果份量多,糯米飯幾軟糯。芒果冰芒果味好出,飲得出用料豐富,呢個價錢幾值得。菊花茶 唔會太甜,菊花味幾出,食完啲濃味食物剛好做到個平衡。呢到叫左主食就可以用優惠價加點嘢飲同小食,性價比真係幾高👍👍
突然好想食海南雞飯,就嚟咗呢一間位於厚福街嘅水門雞飯。

三串串燒豬
份量都幾多,燒得好香口同惹味。

芒果糯米飯
芒果份量多,糯米飯幾軟糯。

芒果冰
芒果味好出,飲得出用料豐富,呢個價錢幾值得。

菊花茶
唔會太甜,菊花味幾出,食完啲濃味食物剛好做到個平衡。

• 鳳尾蝦炒金邊粉
尖沙咀有兩間水門雞飯,經常大排長龍今日行過兩間都要等位,所以就買外賣返去食必叫水門雞飯一睇就知雞肉係有幾滑,飯係有幾香加咗一個韭菜花朋友話有一個隱藏食法係將水門雞飯配的冬瓜雞湯放入韭菜花裏面食,超正因為雞湯重胡椒味配埋韭菜花係勁好食估唔到真係別有一番風味我嘅最愛係 :泰式冬陰功船粉(雞) 我係一定每次都係食呢個冬陰湯底夠辣夠酸夠濃味外賣仲分埋湯超正我鍾意一半就咁飲個湯,一半就加落去個河粉度食雞肉都係非常嫩滑配埋冬陰功湯係好惹味菠蘿燒雞炒飯另一位家人就最鍾意食菠蘿燒雞炒飯,覺得水門雞飯的炒飯唔會太油膩又唔會太鹹, 外賣份量都算好大盒另外一個每次都叫嘅就係呢個泰式炆雞腳20蚊8隻,我覺得好抵食,而且好夠入味好夠淋整體覺得餐點都係非常滿意餐廳仲開到十二點就算夜咗放工,再過嚟買外賣都唔使驚會閂咗門
尖沙咀有兩間水門雞飯,經常大排長龍
今日行過兩間都要等位,所以就買外賣返去食

必叫水門雞飯
一睇就知雞肉係有幾滑,飯係有幾香

加咗一個韭菜花
估唔到真係別有一番風味

我嘅最愛係 :泰式冬陰功船粉(雞)
我係一定每次都係食呢個
冬陰湯底夠辣夠酸夠濃味
外賣仲分埋湯超正
我鍾意一半就咁飲個湯,一半就加落去個河粉度食
雞肉都係非常嫩滑配埋冬陰功湯係好惹味

菠蘿燒雞炒飯

整體覺得餐點都係非常滿意
餐廳仲開到十二點就算夜咗放工,再過嚟買外賣都唔使驚會閂咗門

2024-11-14
  • 菠蘿燒雞炒飯
  • 韭菜花
  • 泰式炆雞腳
  • 泰式冬陰功船粉(雞)
  • 水門雞飯
5個人食飯,得我一個到左先咁我問收銀個阿叔,係咪要人齊先入得一句"係"或者"唔係"應該唔係太難但阿叔就連珠炮咁鬧鬧鬧阿叔 : 你人又未齊,我點樣hold 起張枱比你坐喺度,唔洗做生意呀?你5個人,有4個人未到,唔通我比你入去坐入去霸住張枱?我 : 咁係咪即係唔入得?阿叔 : 咁你幾耐齊人?我 : 15分鐘左右阿叔 : 15分鐘係我可接受範圍,唔洗做生意咩bilibala bilibala其實一句入唔入的好容易,唔洗咁多情緒發洩喺客人身上
5個人食飯,得我一個到左先
咁我問收銀個阿叔,係咪要人齊先入得
一句"係"或者"唔係"應該唔係太難
但阿叔就連珠炮咁鬧鬧鬧
我 : 咁係咪即係唔入得?
阿叔 : 咁你幾耐齊人?
我 : 15分鐘左右

其實一句入唔入的好容易,唔洗咁多情緒發洩喺客人身上
2024-11-18
2024-11-06 137 瀏覽
一路都無寫開食評,但今次唔寫唔得之前成日經過尖沙咀分店都見好多人排隊,一直都未會機會試,今次經過未見人流,於是買外賣返去試下,叫咗海南雞飯同埋三串豬肉串燒,串燒依家做緊優惠,好似$32?!海南雞飯:普普通通無咩特別,雞肉唔嚡,油飯唔肥膩但唔似油飯豬肉串燒:一打開見到三串黑忟忟嘅串燒,乾如柴,翻轉面仲要更加黑,點解咁都可以照出單? 搣走啲燶咗嘅肉都所剩無幾⋯加上真係好乾!唔好食!總括而言,無下次,唔會再幫襯。
一路都無寫開食評,但今次唔寫唔得

海南雞飯:普普通通無咩特別,雞肉唔嚡,油飯唔肥膩但唔似油飯

豬肉串燒

總括而言,無下次,唔會再幫襯。
2024-10-27 143 瀏覽
星期六經過厚福街搵嘢食原來呢到都有分店上次去金馬倫道嗰間食過都幾多人排隊厚福街呢間都唔例外兩點黎到食都接近滿座🤣。招牌嘅水門雞飯雙拼 $64雞肉嫩滑,炸雞外皮幾香脆油飯味道好香又唔會過油加埋醬汁食辣辣地好好味😋仲有湯飲添😙ps.雞肉想轉雞脾,雞雜,雞胸都得👍🏻。鳳尾蝦泰式金邊粉(微辣) $78如果有花生敏感可以走花生,走韭黃,蔥,芽菜都得十分貼心~~鍋氣十足,蛋炒得好香蝦仲有4隻,酸酸辣辣好開胃🤤。豬肉串燒 跟餐+$26點沙爹醬好香😋😋少少甜甜地亦冇豬肉嘅騷味👍🏻。馬拉盞肉醬芥蘭苗 跟餐+$24芥蘭苗食落真係好嫩好新鮮馬拉盞肉醬炒得好香🤤🤤🤤。龍眼水,甜度剛好又有龍眼肉食鴛鴦,咖啡奶茶一次過飲曬甜甜地好正👏🏻👏🏻👏🏻。最後甜品芒果糯米飯煙韌得黎又唔會煮得太爛而且本身都有少少甜甜地配埋椰汁更加香🤤芒果酸酸甜甜都唔錯👍🏻
星期六經過厚福街搵嘢食
原來呢到都有分店
上次去金馬倫道嗰間食過都幾多人排隊
厚福街呢間都唔例外
兩點黎到食都接近滿座🤣

招牌嘅水門雞飯雙拼 $64

雞肉嫩滑,炸雞外皮幾香脆
油飯味道好香又唔會過油
加埋醬汁食辣辣地好好味😋
仲有湯飲添😙
ps.雞肉想轉雞脾,雞雜,雞胸都得👍🏻

鳳尾蝦泰式金邊粉(微辣) $78

如果有花生敏感可以走花生,走韭黃,蔥,芽菜都得
十分貼心~~鍋氣十足,蛋炒得好香
蝦仲有4隻,酸酸辣辣好開胃🤤

豬肉串燒 跟餐+$26

點沙爹醬好香😋😋少少甜甜地
亦冇豬肉嘅騷味👍🏻

馬拉盞肉醬芥蘭苗 跟餐+$24

芥蘭苗食落真係好嫩好新鮮
馬拉盞肉醬炒得好香🤤🤤🤤

龍眼水,甜度剛好又有龍眼肉食
鴛鴦,咖啡奶茶一次過飲曬甜甜地好正👏🏻👏🏻👏🏻

最後甜品芒果糯米飯

煙韌得黎又唔會煮得太爛
而且本身都有少少甜甜地
配埋椰汁更加香🤤
芒果酸酸甜甜都唔錯👍🏻
2024-10-23 239 瀏覽
📍水門雞飯 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖👉 水門雞半隻(雞汁+湯)💰110😋😋😋😋.7/5水門雞呈現出金黃誘人的色澤,肉質鮮嫩多汁,雞汁更是為整道菜增添了濃厚的風味。配菜雞腎的滑嫩、雞腸的爽脆和雞紅的香濃相互交融,讓每一口都充滿驚喜,增添了豐富的嚼勁👉 青木瓜沙律💰50😋😋😋😋.8/5青木瓜沙律色彩繽紛,口感清脆,帶有一點酸甜的滋味。新鮮的青木瓜與香料的結合,讓每一口都充滿了清新的感覺👉 泰式燒腩仔💰32😋😋😋😋.8/5燒腩仔的外皮焦脆,肥瘦相間,肉質鮮嫩。每一口都能感受到肉汁在口中爆發,搭配泰式特製醬料,辛辣與酸甜相得益彰,讓人忍不住一口接一口👉 燒原隻魷魚💰47😋😋😋😋.6/5燒魷魚的外皮烤得恰到好處,帶有淡淡的煙燻香氣。魷魚的肉質彈牙,搭配上特製的醬汁,讓整道菜品更具層次感👉 鮮檸梳打💰8😋😋😋😋.9/5檸檬的香氣與氣泡的清新感交織在一起,口感酸甜適中,清爽解膩回頭: yesyesyes,即使外賣回家品嘗,都色香味俱全,更讓人感受到泰國料理的多樣性與魅力,無論是搭配還是獨立品嚐,每道菜都能帶來驚喜與滿足👍🏻
📍水門雞飯 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖

👉 水門雞半隻(雞汁+湯)
💰110

😋😋😋😋.6/5

👉 鮮檸梳打
💰8
😋😋😋😋.9/5
檸檬的香氣與氣泡的清新感交織在一起,口感酸甜適中,清爽解膩

2024-10-22 189 瀏覽
有時候屋企唔煮飯就會買外賣,但屋企附近好多鋪頭都已經食到厭曬,所以最近就去【水門鷄飯】買左外賣。就算星期六都有lunch set同下午茶。水門雙拼雞飯:飯係油飯所以完全唔會乾、而且味道好香、雖然有少少偏油。炸雞非常新鮮、而且好香脆。白切鷄果邊非常濃鷄味、而且唔會太乾。泰式牛肉船麵:包括牛丸生牛肉、要左河粉。非常香濃既牛肉湯船麵、牛丸生牛肉分量非常多,而且好重牛味。而且唔會太油太鹹。鮮油咖央多士:下午茶仲包一份小食同飲品。中間牛油非常厚一層、咖央非常香甜。小食係香茅鷄翼,非常香脆、而且調味不錯。飲品係泰式奶茶、非常香濃、唔算太甜。串燒-鷄肉:肉燒到外脆裏嫩、而且裏面仲好juicy、沙爹醬幾好味。胡椒單骨鷄翼:分量好多、胡椒味濃、鷄翼炸得酥脆。

胡椒單骨鷄翼:分量好多、胡椒味濃、鷄翼炸得酥脆。
2024-10-20 123 瀏覽
水門雞飯 $54(轉雞髀肉+$10)唔使去泰國都可以食到正宗嘅水門雞飯 🐔雞肉肉質嫩滑,撈埋特製醬汁配合埋油飯,極度開胃份量都好足夠仲有兩片青瓜仔👍🏻😋搭配埋一碗胡椒湯 香辣鳳爪$52前菜小食必點酸酸辣辣鳳爪都偏大件食落爽口辣到微微辣都OK泰式船粉(牛)$50泰式牛肉湯 牛丸 生牛肉我哋選擇咗粉絲 粉絲滑流加上朔晒牛肉湯嘅汁 湯底好濃郁,感覺用上好多配料熬製而成 ,生牛肉薄片肉質軟腍腍,入口即化,牛丸有兩粒爽口彈牙燒原只魷魚🦑有兩串每串都好有份量 ,魷魚經燒過小小脆口食落又煙煙韌韌加上小小辣汁味道唔錯👍🏻份量剛剛好炸黃鱔魚皮$36小食推介, 唔同出面一般炸魚皮 佢係原條黃門鱔魚皮高溫油炸卜卜脆嘅脆漿算啦,好似食緊薯片,不過魚皮帶小小魚骨,食落要小心👀
水門雞飯 $54(轉雞髀肉+$10)

香辣鳳爪$52
前菜小食必點酸酸辣辣鳳爪都偏大件食落爽口辣到微微辣都OK