2024-03-11 48 瀏覽
水門雞飯 📍旺角豉油街21C號地舖來一轉泰國之旅🇹🇭水門雞飯真係抵食又好味😋店內裝修好有泰式特色好似去左泰國禁😋必食水門雞飯叫左水門雙拼雞飯跟有炸雞同水門雞水門雞肉好肉地雞皮又Q彈炸雞外皮香脆肉嫩~配上兩款醬汁❗️撈飯一流😋生牛肉船粉可以自選粉麵底我就叫左河粉🍲配上濃郁湯底同大量生牛肉❗️份量好足😋串燒 雞肉串同豬肉串~跟埋串燒醬好好味😋泰式腩仔呢個超香口啊~配上有微辣秘製醬汁好惹味仲叫多兩個小食同飲品😋香辣鳳爪😋馬拉盞肉醬芥蘭苗🥤凍泰式奶茶 🧋加珍珠+🥤香茅特飲整體來講CP好高~好味又抵食

📍旺角豉油街21C號地舖

😋馬拉盞肉醬芥蘭苗

🥤凍泰式奶茶 🧋加珍珠+🥤香茅特飲

整體來講CP好高~好味又抵食
2024-02-10 164 瀏覽
昨晚睇演唱會前去醫下肚😂在旺角見到一間正宗水門雞飯🥰我超喜歡💕食~二話不說就去試😂有啲掛住去泰國旅遊嘅時候🤡水門雞飯雞已起晒骨~肉質鮮嫩😋每一件雞都係啖啖肉😚再配冬瓜雞湯勁鮮甜~真食得出泰國🇹🇭風味脆炸雲吞外皮經過油炸處理,使其變得酥脆😎有著金黃色的外皮,再配搭醬料🤪咬下去時能夠聽到脆脆的聲音🫠泰式檸茶有一種雲呢拿味道~甜度適中😑茶的顏色濃郁並帶有檸檬香氣~餐廳環境以簡樸的設計營造出舒適的環境,讓客人能夠放鬆享受用餐。店舖的招牌使用泰文字,這增添了一種獨特的泰國風情🤡牆壁上,您可以看到貼著打泰拳的拳套作為裝飾,這是一種突出泰國文化和泰國拳擊的元素📓😜

脆炸雲吞

泰式檸茶
有一種雲呢拿味道~甜度適中😑茶的顏色濃郁並帶有檸檬香氣~

2024-02-05
2024-01-21 100 瀏覽
來到旺角每次也來幫襯這間,每次都會有人龍在等候中。無他,性價比太高了!!上菜速度快,食物質素能保持地高,就算只是簡簡單單的裝修,也不會影響來幫襯的心雞飯雪白的海南雞一 皮薄肉爽,伴碟有翠綠的青瓜、芫茜,仲有醬汁,海南雞是完全零調味,但係清淡中食出雞嘅鮮味鮮蝦炒金邊粉酸酸地夠開胃,份量好多大碟。有鮮蝦,有豆卜,好彈牙,好足料,這個加分!馬拉盞炒通菜好香好惹味亦微辣,這個醬汁調味冇得輸,份量大份,每次來都是必食飲品叫了泰式奶茶和菠蘿沙冰,這沙冰質素高到有少少意外,全杯好挺身真材實料,內有果肉~

雞飯

鮮蝦炒金邊粉

馬拉盞炒通菜

2024-01-14 83 瀏覽
分別叫左雞飯同豬手飯,食物質素唔係差,包野飲,價錢亦唔係好貴,坐入店內環境同裝修都好似返左泰國咁!但係最慘就係d職員服務態度劣質,等位期間因為都幾多人,所謂職員大聲呼喝勁冇禮貌,另外,坐低時見到另一枱公公婆婆唔太識用手機落單職員亦唔願意協助!野食幾好都假啦,咁既態度真係永不光顧,若果唔係同行朋友推介,一早掉頭走左啦!反正佢客多唔休做,對客人想鬧就鬧,職員質素參差!如果你想俾人鬧下就歡迎下次再光臨啦,反正我一定唔會再去

2024-01-12
之前食過一次水門雞飯一直心心念念,因為真係又抵食又好味🤤 今次又嚟食嚕🥳🐥 水門雙拼雞飯 ข้าวผสม Poached&Fried chickenrice雙拼雞係有水門雞加炸雞扒,我一直都中超鍾意水門雞,今次試埋炸雞又喜出望外!炸雞香脆又唔太厚皮😋 兩款雞配兩款醬汁,仲有個胡椒冬瓜湯,好滿足😆🍝 鳳尾蝦泰式金邊粉 Phad Thai金邊粉又係另一個摯愛💕 呢度嘅金邊粉香甜有穫氣,旁邊有辣粉,沾埋又令層次更昇華🔥🍢 雞肉串燒Chicken Satay(2 PCS)跟餐加咗兩串雞肉串燒,又有兩款醬汁可以揀,惹味沙嗲或者開胃甜醋🤤🥬 馬拉盞肉醬芥蘭苗 Baby kale with belacan meat sauce馬拉盞炒菜好鮮味,唔辣👍🏻🐣 胡椒單骨雞翼ปีกไก่ทอดกระดูกเดียว單骨雞翼好香脆!🍋 鮮檸梳打 Lemon Soda🥤 泰式梳打 Thai Soda🍯 熱柚子蜜 Hot Honey Citron Tea

🍝 鳳尾蝦泰式金邊粉 Phad Thai

🍢 雞肉串燒Chicken Satay(2 PCS)

馬拉盞炒菜好鮮味,唔辣👍🏻

🐣 胡椒單骨雞翼ปีกไก่ทอดกระดูกเดียว
單骨雞翼好香脆!

🍋 鮮檸梳打 Lemon Soda
🥤 泰式梳打 Thai Soda
🍯 熱柚子蜜 Hot Honey Citron Tea
2023-12-23 80 瀏覽
今日黎到旺角「水門雞飯」平價泰國餐廳,佢哋嘅裝修好簡約,座位比較窄,上菜速度好快,野食水準又好,客戶源源不絕。佢地嘅雞飯加上豉油汁,好香濃味美。飯粒軟糯,每一啖都有濃香雞油味,雞肉又滑又嫩,一啖落肚就好有飽足感。秘製泰式生蝦,佢哋嘅醬汁好香辣,配上蒜片辣椒,令到生蝦更加鮮甜香辣。而且,佢哋嘅生蝦都好新鮮,質感好彈牙。秘製泰式生蝦$108水門雞飯$54水門雞飯 (豉油街) (旺角)旺角豉油街21C號地舖

秘製泰式生蝦$108

水門雞飯$54

水門雞飯 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街21C號地舖
🇹🇭🐔【 水門雞飯 】🐔🇹🇭⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄快靚正嘅「水門雞飯」❤️‍🔥依家喺香港有多間分店,一直都係港人最鍾意嘅「泰式飯堂」🇹🇭💙星期日晏晝3點嚟到,不用排隊,可以直接入😁🐓水門雞飯正宗泰式水門雞飯,雞肉顏色較白,雞皮爽脆,肉質鮮嫩☺️ 加上特製醬汁,零舍好味😋🐔🦐鳳尾蝦金邊粉味道偏甜,只屬微辣,撈花生碎就更加香了🤩🍢串燒只有🐓雞肉串、🐷豬肉串,每款點了2串,啖啖肉,多肉汁不會嚡,唔錯👍🏻🥦馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚🦑炒得勁香啊,非常香口惹味,轉個頭就清晒🤭💚⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🐓水門雞飯($54)🦐鳳尾蝦金邊粉($75)🍢串燒 ($14/串)(3串起)▪️🐓雞肉串🐖豬肉串🥦馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚🦑($68)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:水門雞飯 (豉油街) (旺角)旺角豉油街21C號地舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinflu
🇹🇭🐔【 水門雞飯 】🐔🇹🇭

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🐓水門雞飯

🦐鳳尾蝦金邊粉
味道偏甜,只屬微辣,撈花生碎就更加香了🤩

🍢串燒

🥦馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚🦑
炒得勁香啊,非常香口惹味,轉個頭就清晒🤭💚

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐓水門雞飯($54)

🦐鳳尾蝦金邊粉($75)

🍢串燒 ($14/串)(3串起)
▪️🐓雞肉串
🐖豬肉串

🥦馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚🦑($68)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:水門雞飯 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街21C號地舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami旺角 #旺角美食 #水門雞飯 @watergate_chickenrice @watergate_chickenrice_mk

2023-12-17
下午茶
2023-12-21 58 瀏覽
嚟到旺角想叫返啲正宗泰國嘢食, 我會推介呢一間水門雞飯店。呢度位於旺角豉油街地鐵站行五分鐘就到。由於好口渴首先嗌咗杯落神花茶, 解渴又醒 胃。之後就叫咗一碟正宗泰式燒腩仔, 泰式燒腩仔配上秘製醬料日口鬆化 唔覺油膩。 燒腩仔的肥瘦均勻好處 咬落 豬肉肉質 彈牙。之後就叫咗 三吋串燒 分別係雞肉串同豬肉串。雞肉串 燒烤得恰當好處 配上秘製沙嗲花生醬 非常之惹味。豬肉串燒得非常之 香味 食落唔覺乾 身。最後就叫咗六隻正宗泰式生蝦 配上生蝦醬汁。 呢一餐同去泰國食佢感覺冇乜分別。
嚟到旺角想叫返啲正宗泰國嘢食, 我會推介呢一間水門雞飯店。

呢度位於旺角豉油街地鐵站行五分鐘就到。

由於好口渴首先嗌咗杯落神花茶, 解渴又醒 胃。

之後就叫咗 三吋串燒 分別係雞肉串同豬肉串。
雞肉串 燒烤得恰當好處 配上秘製沙嗲花生醬 非常之惹味。
豬肉串燒得非常之 香味 食落唔覺乾 身。

2023-12-17 135 瀏覽
呢間水門雞飯絕對係個人嘅comfort food, 食完有活著多好嘅感覺!好少雞飯嘅雞可以做到唔用任何醬料, 唔需要指定雞髀位, 已經十分好味, 就係所謂雞有雞味🤤😋當然比較冇咁濃味嘅雞胸位, 加埋佢嘅秘製泰式雞辣醬更加惹味, 辣醬油青椒薑粒, 食得辣雞肉嚟送飯都好好味雞飯一啲都唔油膩, 能夠做到滲出淡淡嘅雞香, 絕對係mvp👍👍👍送一碗冬瓜湯, 洗碗咗少少, 可能係咁樣令你要加多啲飲品泰式奶茶甜得滯, 應該唔係好啱香港人口味臨走買咗樽35蚊嘅雞醬返屋企, 不過雞醬冇青椒粒冇薑粒, 要自己加

送一碗冬瓜湯, 洗碗咗少少, 可能係咁樣令你要加多啲飲品

泰式奶茶甜得滯, 應該唔係好啱香港人口味

泰式奶茶
2023-12-15 36 瀏覽
🍚水門雞飯喺旺角唔知食咩好 見到呢間8點幾都仲好多人排 一定係好食既餐廳🍚水門雞飯好快就上碟D雞肥瘦適中👌🏻肉質比想像中易咬 唔似出面海南雞飯咁好"鞋"沾埋個汁更加好味而且油飯唔會好多油係令人想再訪既海南雞飯😋🍚湯入面有舊冬瓜個湯少少辣 清清地幾好👍🏻💛水門雞飯旺角豉油街21C號地舖#海南雞飯 #旺角 #水門雞飯#黃店 #openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚水門雞飯

🍚水門雞飯
好快就上碟
D雞肥瘦適中👌🏻
肉質比想像中易咬
唔似出面海南雞飯咁好"鞋"
沾埋個汁更加好味

個湯少少辣 清清地幾好👍🏻

💛水門雞飯

#海南雞飯 #旺角 #水門雞飯
2023-12-11 66 瀏覽
旺角水門雞飯成日都大排長龍,今日過左食飯時間來可以直入,唔洗等😆正裝修風格簡單得來好泰國🤓差啲泰文就係泰國feel🤣野食選擇都好多,已經食過招牌水門雞飯,今次就試下其他野😋冬陰功雞湯粉+香辣肉碎冇唸過湯粉咁正🥹 湯底濃郁 酸辣適中 忍唔住係咁飲😆 麵底轉左蛋麵 好彈牙 都幾夾🤣 雞可以浸下啲湯 等佢索啲汁會嫩好多🥰好食!估唔到浸左湯嘅肉碎都係咁好食😋 成碗勁豐富😆下次來個quick lunch 齋食呢個都平靚正🙃泰式腩仔外脆內鬆軟😍 脆炸香口 但完全冇炸粉feel😃 內裏肥瘦相間食落唔邪惡😈 齋食已經正 點埋個酸辣汁又係另一番風味🥳 仲要個價錢唔貴 抵!泰式炒通菜係較硬身果款通菜,炒得味道適中,頗香口亦唔算多油👍串燒有豬同雞,要三串起嗌,味道正常 小小乾身 點埋個花生醬就香好多😋泰式奶茶+珍珠係泰國嘅味道😆唔會太甜 可惜珍珠反而麻麻地😅整體性價比同味道都非常唔錯😋下次再encore🤤

裝修風格簡單得來好泰國🤓差啲泰文就係泰國feel🤣

野食選擇都好多,已經食過招牌水門雞飯,今次就試下其他野😋

冬陰功雞湯粉+香辣肉碎

泰式腩仔

泰式炒通菜

係較硬身果款通菜,炒得味道適中,頗香口亦唔算多油👍

串燒

泰式奶茶+珍珠

係泰國嘅味道😆唔會太甜 可惜珍珠反而麻麻地😅

整體性價比同味道都非常唔錯😋下次再encore🤤
2023-12-01 73 瀏覽
叫咗兩個下午茶餐👇🏽水門雞飯$58雞肉味道和口感普通,無乜特別,個飯都係普普通通,個湯只是飲到好重胡椒味。鳳尾蝦炒金邊粉$62金邊粉有少少辣,整體味道都是一般。跟餐叫咗杯熱菊花茶,反而係最好飲😆
叫咗兩個下午茶餐👇🏽
水門雞飯$58
鳳尾蝦炒金邊粉$62
金邊粉有少少辣,整體味道都是一般。
跟餐叫咗杯熱菊花茶,反而係最好飲😆
2023-11-18
外賣自取
2023-11-30 47 瀏覽
旺角水門雞飯地道泰式飯堂是我每個月都會光顧一到兩次的地方,食物真是物有所值👍🏿😬💫水門雞飯雞脾肉 招牌菜之一當然少不了水門雞飯,我通常會加$10來加點雞脾肉,它的質地細嫩,鮮味十足。再加上他們獨特的辣辣醬汁,真的很開胃😝而且雞油飯不會油膩,香噴噴的口感🍚除此之外,例牌雞也很不錯👍🏿💫馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚🦑馬拉盞肉醬西蘭花炒魷魚鬚保持了蔬菜的鮮嫩口感,再搭配上馬拉盞肉醬的香辣味道,魷魚鬚口感彈牙,非常美味。而且還提供少鹽選擇,不那麼濃味,兩者搭配確是獨特風味的組合🥦😌💫熱生薑蜜🫚 健康溫暖的飲品有熱生薑蜜,裡面有薑絲和蜂蜜作為主要材料,因為薑味濃郁,所以口感有些辣口,但是非常暖心😌💫新鮮椰青新鮮椰青肉鮮甜,雖然椰青肉份量不多,但是椰青汁真的很鮮甜好喝😚

💫水門雞飯雞脾肉

💫馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚🦑

💫熱生薑蜜🫚

💫新鮮椰青
2023-11-19
  • 水門雞飯
  • 馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚
2023-11-29 32 瀏覽
旺角多野食,豉油街水門雞飯是我喜愛的食店之一,因為好食又實惠,不用加一。每次去一定食水門雞飯,大大碟飯又多雞又多,大食都一定飽,細食不想浪費可以要少飯。雞加$10可選雞脾肉,另加$10可加雞雜,喜歡吃雞胸也可選擇雞胸。水門雞皮薄肉嫩肉質好,點埋醬油更惹味。雞雜包括雞腸和雞腎都好食,雞紅都正。雞湯有冬瓜,好飲。雞肉和豬肉串燒都有水準,加埋花生沙爹醬更有風味,酸青瓜爽脆。泰式炒通菜炒得好食,豆醬夾味通菜爽脆,可揀少油少咸和辣度。今日唔飲泰式奶茶,飲椰青。大大個又甜又多水又天然又夠凍,好正!最後食埋班蘭大菜糕,造形靚,味道不錯,甜度適中。你未試過推介你來試下。

泰式炒通菜炒得好食,豆醬夾味通菜爽脆,可揀少油少咸和辣度。

最後食埋班蘭大菜糕,造形靚,味道不錯,甜度適中。

你未試過推介你來試下。
  • 泰式炒通菜
  • 水門雞飯
2023-11-05 98 瀏覽
水門雞其實真係每一次經過都有種親切感,今日同朋友又去啦。自己都幾鍾意佢個種- 知道自己會食啲乜嘢,但係都好期待佢哋不時嘅限定食品,總會有啲唔同嘅嘢咁。水門雙拼雞飯($56): 招牌菜就唔使多講,如果揀呢個嘅可以一次過試晒佢哋嘅炸雞同埋水門雞,自己覺得佢哋今次嘅水門雞份量比以前多咗,而且雞肉都較厚身,同樣keep到水準!菠蘿燒雞炒飯($78) : 呢個個飯仲大過本身水門雞嘅飯,本身以為雞會喺飯上邊咁樣另上,點知係融入咗菠蘿炒飯入邊嘅,最愛嘅肉鬆份量都算好慷慨,而且配料有菠蘿,nuts,raisins同埋主角燒雞。唔算太油,味道都貼近泰國地道口味。馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚($68): 呢個係之前冇喺水門雞飯度試過嘅,一上菜嘅時候好香,鹹鹹香香最啱我。魷魚鬚同西蘭花各自分量都算多,馬拉盞惹味,不過略嫌今次師傅有啲重手左,有少少過鹹。胡椒單骨雞翼($44): 呢個亦係之前冇食過嘅,雖然有個辣椒喺menu度,但係一啲都唔辣,而且胡椒味都好香,炸得好脆,送啤酒就一流。連我呢啲平時唔食雞皮嘅,都食唔停,完全唔覺得食緊油淋淋嘅雞皮,反而係好似炸雞咁樣。呢個值得再叫!總結:其實本身想試吓佢哋新嗰個六星鮮蟹肉

總結:其實本身想試吓佢哋新嗰個六星鮮蟹肉炒飯,但係又驚份量會過多,唔想食咁多澱粉質。但係真係好吸引,而且今次都比我試咗胡椒蛋骨雞翼,下次如果再嚟一定會再嗌。