2018-04-21
除咗喺韓國之外,我都未喺香港食過較為好食嘅冰製甜品。港式以前嗰啲綿綿冰,其實食落去嘅口感都係好粗糙好硬,食食下唔想食。今次經過咗山林道呢間小店,真係畀到我驚喜。 叫咗一杯藍莓乳酪刨冰,藍莓味唔算太濃太甜,食落啲冰真係又滑又細嫩,一啲冰粒都食唔出,而且齋食個冰唔點醬,都有一陣獨特嘅甜味。 同老闆傾過,原來佢哋啲冰係北海道運嚟嘅,而做法亦都跟足日本師傅做嘅一樣。可見店舖老闆 都下個啲苦工同對甜品好有熱情執著。 呢杯刨冰唔好以為淨係得一啲雪同埋啲醬,其實入面係藍莓乳酪,而乳酪做得好滑,成杯刨冰都做得好有層次,好好味。 其實佢其他製品都做得出色,例如一杯水果茶,茶味有小小澀,再配以水果清新嘅味道,配搭出獨特新鮮既茶味。 呢杯普通嘅綠茶拿鐵,做到好滑好細緻,綠茶味濃。呢度啲甜品,唔係淨係得個甜字,令人有一食再食嘅衝動。真心希望佢地可以企穩陣腳,喺香港發揚呢款甜品。
同老闆傾過,原來佢哋啲冰係北海道運嚟嘅,而做法亦都跟足日本師傅做嘅一樣。可見店舖老闆 都下個啲苦工同對 甜品好有熱情執著。 呢杯刨冰唔好以為淨係得一啲雪同埋啲醬,其實入面係藍莓乳酪,而乳酪做得好滑,成杯刨冰都做得好有層次,好好味。
呢杯普通嘅綠茶拿鐵,做到好滑好細緻,綠茶味濃。