🐷📌 #豬西食九龍#豬西食九龍呢間永香冰室就係一間有好耐歷史嘅香港茶餐廳,成間餐廳都係好懷舊嘅感覺,老闆都幾好傾,啲嘢食幾抵食啲味道都幾正常~ 重點係啲嘢全部都好平,一碗麵講緊係$30都唔使,不過未算超級好食,純粹食個情懷。🐷西多士西多士唔錯 $20黎講幾ok 份量唔太多,因為冇整到好厚 但係味道都OK🐷凍檸茶凍檸茶唔會太甜~正正常常咁樣🐷菠蘿油菠蘿油味道都係正常咁樣樣啦 不過唔貴 坐喺度食吓嘢 都幾唔錯永香冰室📍土瓜灣炮仗街29號#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍 #九龍好去處 #九龍美食
🐷📌 #豬西食九龍#豬西食九龍

🐷西多士

🐷凍檸茶
凍檸茶唔會太甜~正正常常咁樣

🐷菠蘿油

永香冰室
📍土瓜灣炮仗街29號

follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋好多時做嘢經過呢間舊冰室,終於有機會可以試一試。今日唔係太肚餓,所以簡單叫咗碗牛肉米粉🥩🍜。湯有少少d d鹹,牛肉足料有牛肉味,食落似打邊爐果隻手牛肉有咬口,但晤係一片片,牙力🦷 晤好可能會覺得靭。米粉浸得唔夠耐,未完全散開有啲一嚿嚿但我覺得還可接受。食食吓發覺碗嘢有5隻蟻🐜🐜🐜🐜🐜。本身諗住試埋杯茶,最後都係算(費事杯嘢又有surprise🎁)餐廳氛圍我酷愛懷舊冰室,試過多間舊式茶記,覺得大部份老闆都好有人情味,願意同食客交流傾吓偈,將茶餐廳嘅歷史傳承落去。但呢一間嘅老闆們比較有性格,感覺唔一樣,令人不會有回頭的感覺,可惜可惜。🥀
好多時做嘢經過呢間舊冰室,終於有機會可以試一試。
🐜🐜🐜🐜🐜
餐廳氛圍
2024-01-09
2023-09-16 738 瀏覽
今日喺土瓜灣行行吓,行到久別重逢的舊式冰室。雖然唔肚餓,都要入去飲杯熱奶茶! 我又叫份芝蛋治,超乎我想,普通一份三文治,竟然幫我烘底,仲要分四份,實在非常細心💖!!奶茶都過得去,不過不失,茶味濃啲會更好!
2023-09-16
2023-09-03 522 瀏覽
睇到咁多喊面,本身都不帶任何期望,只係想去啲舊冰室懷舊下。******************************我星期日兩點半去到得一枱客。兩個婆婆同一個叔叔做樓面,應該都係一家人。我地影左幾張相,婆婆塊面即刻黑晒係咁避,我同佢講「唔好意思,我唔會影到你」,婆婆先無咁黑面😂。而叔叔就好好招呼有禮貌。******************************叫咗西多士,牛肉麵同奶油多都超級好食,係好食茶記嘅水準。鮮牛肉真係鮮牛肉,一啲梳打粉都無,重落左少少辣油!奶油多好鬆化!西多重油糖好正!!不過奶茶嗰啲真係差差哋,大家樂麥記水準咁😅埋單$100 ,叔叔應該收平咗幾蚊,真係一個食歷史同人情味嘅地方
睇到咁多喊面,本身都不帶任何期望,只係想去啲舊冰室懷舊下。
  • 鮮牛肉麵
  • 西多士
2023-02-07 1355 瀏覽
第一次劣評👎🏻👎🏼👎🏽👎🏾👎🏿今日黎到土瓜灣搵食經過此店門外懷舊外觀响鋪外睇咗陣,唔見餐牌,放麵包位置又放滿雜物,以為無開望入去見有幾個人,唔似食野,但都多口問下有無野食廳面嬸嬸態度幾好,話可以坐低店鋪細,店內多雜物,我本身坐嘅坐位在角位,有雜物在旁,一個字窄,不唔梗要,自己揀嘅,唸住試下,支持下舊式小店見後面張枱走咗,問嬸嬸可否轉枱,都仲好有禮貌話可以吟就叫咗個麵,奄列同西多啦未有野食,影相係正常嘅(都係坐响位影,影咗幾張)麵同奄列到(食物一般),西多到(影兩張相),食咗一半,廚房有位呀叔走出黎😡,我俾佢驚一驚,🗣:又影相,我哋要做生意嫁,下次再黎啦我回過神唸。。。做咩無啦啦俾人鬧其實。。。我差幾粒西多食完就走,仲要成個用餐過程大約30分鐘咋,個西多放咗响我枱10分鐘都無🥹吟做生意?仲想我有下次?我俾錢同嬸嬸講咗幾句,其實。。我唔係食咗好耐,而且。。我影相無影響倒人,不過算啦,都唔會有下次嬸嬸都話唔好意思其實。。打開門口做生意如果係嫌人食得耐,可以寫明限時20分鐘,唔俾影相亦可寫明呀講真,如果門口寫明唔俾影相同限時20分鐘。。我唔會入去
第一次劣評👎🏻👎🏼👎🏽👎🏾👎🏿

今日黎到土瓜灣搵食
經過此店門外懷舊外觀
响鋪外睇咗陣,唔見餐牌,放麵包位置又放滿雜物,以為無開
望入去見有幾個人,唔似食野,但都多口問下有無野食
廳面嬸嬸態度幾好,話可以坐低
見後面張枱走咗,問嬸嬸可否轉枱,都仲好有禮貌話可以
吟就叫咗個麵,奄列同西多啦
未有野食,影相係正常嘅(都係坐响位影,影咗幾張)
麵同奄列到(食物一般),
西多到(影兩張相),食咗一半,
廚房有位呀叔走出黎😡,我俾佢驚一驚,
🗣:又影相,我哋要做生意嫁,下次再黎啦
我回過神唸。。。做咩無啦啦俾人鬧
🥹吟做生意?仲想我有下次?
嬸嬸都話唔好意思

其實。。打開門口做生意
如果係嫌人食得耐,可以寫明限時20分鐘,唔俾影相亦可寫明呀
講真,如果門口寫明唔俾影相同限時20分鐘。。我唔會入去
下午茶
2022-12-03 1138 瀏覽
好多次經過都以為關咗門,原來只是錯覺佢哋每日開10至6. 家庭式經營,只有一風趣的大廚哥哥.坐在充滿著歲月痕跡的座位,看到那超級經濟的餐牌,不禁高興香港還有這殷實商人點了比較少見的窩蛋多士(13元)凍檸茶(15元)可以全走冰走甜, 我跟他說其實我只是想要杯大熱檸茶,大廚還問我想要暖水還是熱水, 認真貼心! 牛油多士配太陽蛋汁已經在一般冰室少見!好味!朋友要了奶茶(13元)和鮮牛肉公仔麵(22元), 上枱已麻油香氣四溢, 麵質適中, 驚喜是湯底竟然是自己煮的, 22元竟配鮮牛肉, 還加配自家製一隻辣椒辣椒油, 為怕辣者福音.整體上如自家用心煮的出品. 美味而沒有味精! 當你見到雞蛋三文治才賣11元的時候, 感覺這些殷實小店確實需要多加支持!令他們能夠一直維持下去!
好多次經過都以為關咗門,原來只是錯覺

佢哋每日開10至6. 家庭式經營,只有一風趣的大廚哥哥.

點了比較少見的窩蛋多士(13元)

整體上如自家用心煮的出品. 美味而沒有味精!

2022-12-03
$42.5 (下午茶)
  • 鮮牛肉公仔麵
  • 窩蛋多士
2022-10-31 917 瀏覽
早排食過一次佢個西多士今次又無聊走入去食多次😂😂一如既往: 好多煉奶 牛油幾香同埋塊多士好香蛋味🤣🤣🤣一路食一路覺得好有罪惡感🦹‍♀️不過唔緊要 因為ok好食😂😂如果你好中意食鍊奶牛油呢啲塞血管嘅野就岩你😂😂今次仲叫咗杯凍檸茶 因為食完個西多士真係好口渴😂 加上成日冇飲過一啖水😂😂😂杯凍檸茶竟然係幾香茶味🙆🏻‍♀️我以為只係一杯超級普通嘅凍檸茶本身係諗住求其一杯凍嘢飲解渴就算我覺得都ok呀🙆🏻‍♀️朋友叫左熱菜蜜 佢都話正正常常ok咁樣🙆🏻‍♀️Btw 永香冰室係冇套餐呢啲全部都係單叫😂
早排食過一次佢個西多士

凍檸茶
熱菜蜜
凍檸茶
2022-10-07 428 瀏覽
呢間永香冰室屹立土瓜灣63年老闆話係1959年開始🥰佢已經係第三代老闆曾經有好多唔同嘅明星都係呢間冰室拍過戲Exp. 劉德華😂近年都好多人嚟佢呢間冰室取景老闆同另一位女員工都非常之健談🥰好肯同我哋傾偈🤣🤣不過聽講老闆唔係好鍾意人哋喺佢間餐廳度係咁影相所以大家如果想去打卡嘅話都要記住注意⚠️影夠就好收啦😆.除咗間鋪好耐歷史之外裏面唔同嘅物件都好有歷史例如鋪裏面個鐘雖然壞咗 但係好明顯係寫住「維他奶」從外型睇得出 個鐘已經係上世紀嘅產物雖然已經壞咗但係老闆都將佢保留令成間冰室依然keep住之前嘅感覺🥰🥰.同埋大家要知道就係間冰室有返咁上下歷史加上老闆冇乜點樣特別修葺所以如果你係一啲完美主義者/ 鍾意坐得超級舒服、乾淨企理又或者你好鍾意嘆冷氣?!咁可能真係未必適合你😂🙏🏻👉🏻👉🏻👉🏻舖頭裏面冇冷氣 只係得吊扇同埋一把大大把嘅牛角扇~(依家天氣唔係好熱 加上把風扇都幾大風)不過我哋就好鍾意呢間冰室🥰(雖然只係食咗一次)(一定會有更加多次!!)而且老闆態度非常nice又中意講笑講gag笑到我地痴左線😂😂😂😂.不過老實講佢嘅嘢食選擇就唔係超級多但真係好平!!西多士$20蛋治$11鮮牛肉麵$22簡直就
呢間永香冰室屹立土瓜灣63年
所以大家如果想去打卡嘅話都要記住注意⚠️
影夠就好收啦😆
除咗間鋪好耐歷史之外
裏面唔同嘅物件都好有歷史
例如鋪裏面個鐘雖然壞咗 但係好明顯係寫住「維他奶」
從外型睇得出 個鐘已經係上世紀嘅產物
雖然已經壞咗但係老闆都將佢保留
令成間冰室依然keep住之前嘅感覺🥰🥰
同埋大家要知道就係間冰室有返咁上下歷史
加上老闆冇乜點樣特別修葺
所以如果你係一啲完美主義者/ 鍾意坐得超級舒服、乾淨企理
又或者你好鍾意嘆冷氣?!
咁可能真係未必適合你😂🙏🏻
不過我哋就好鍾意呢間冰室🥰
(雖然只係食咗一次)(一定會有更加多次!!)
而且老闆態度非常nice又中意講笑講gag
#西多士 👅9/10 $20
香到PK
啲煉奶好似唔駛錢咁
撈埋塊牛油香到痴左線
食落好香(非誇張)
啲邊邊角角特別香脆
味道👅:9/10
賣相👀:8/10
扺食💰:8/10
#蛋治 $11
呢份係我個同學食嘅
所以我就冇食到佢個蛋治
不過睇落好大份又足料!!
而且只係$11
出面咁大份蛋治求求期期都要可能$20
味道👅:-/10
賣相👀:7/10
扺食💰:8/10
2022-09-14 714 瀏覽
心血來潮 禁岩經過附近而又知道有佢嘅存在,不如就入去試一試啦-環境老實講 真係sale 懷舊嘅⋯復古得黎 又好似冇點維護過禁最擔心其實係我哋眼前個張枱😂其中一邊擺滿紙皮盒,唔知放左幾多幾重嘅野眼見張枱係有明顯嘅傾斜,好似隨時都要反枱一樣。-食物因為我唔係太肚餓分別嗌左個西多士同紅豆冰就夠西多士 正常水準係最傳統個隻 入面唔會有花生醬不過不失。-至於個紅豆冰⋯一個字淡已經分唔到係傳統懷舊定係慳皮😂紅豆份量都夠嘅,只係好似飲緊奶水禁⋯-你問我會唔會再黎多次⋯講真真係未必食物質素有待改善環境只能說 夠懷舊囉😂😂
心血來潮 禁岩經過附近
而又知道有佢嘅存在,不如就入去試一試啦

-環境
老實講 真係sale 懷舊嘅⋯
復古得黎 又好似冇點維護過禁
最擔心其實係我哋眼前個張枱😂
其中一邊擺滿紙皮盒,唔知放左幾多幾重嘅野
眼見張枱係有明顯嘅傾斜,
好似隨時都要反枱一樣。

-食物

至於個紅豆冰⋯
一個字淡
已經分唔到係傳統懷舊
定係慳皮😂
紅豆份量都夠嘅,只係好似飲緊奶水禁⋯
你問我會唔會再黎多次⋯
講真真係未必
食物質素有待改善
環境只能說 夠懷舊囉😂😂
2022-09-03
下午茶
2022-09-07 583 瀏覽
要到土瓜灣拎返架26,而又未搭過地鐵去土瓜灣,今日大鄉里試站.一出站口就係炮仗街,行行下就見到永香,剛剛是下午茶時段,就入去飲啖茶食件多.唔知是不是壞了冷氣或跟本這裏無冷氣,完全要靠把大牛角扇,來維持內空氣流通.

2022-09-04 374 瀏覽
牛麵咬唔爛啲牛 $22西多無花生醬 $20紅豆冰稀到水咁 $18奶茶又係 $15要數佢掂既野就係麵質幾好 彈彈地牙唔林西多幾好食但係唔岩我鐘意花生醬既人野飲真係同杯水無分別…
牛麵咬唔爛啲牛 $22
西多無花生醬 $20
紅豆冰稀到水咁 $18
奶茶又係 $15

要數佢掂既野就係
麵質幾好 彈彈地牙唔林
西多幾好食但係唔岩我鐘意花生醬既人
野飲真係同杯水無分別…
2022-07-11 705 瀏覽
睇外觀已經好似回到60年代,坐低左就更加感受其中,懷舊既吊扇、窗花、坐位等等。保留”舊時”,恍惚回到以前爺爺家。揀好食咩落單後,老細不忙推介其菠蘿油,相信係信心之作,可惜我無試到。鮮牛肉麵 - 食得出新鮮牛肉,唔係醃過晒、無晒肉味既牛肉,而且薄切唔會靭,如果要揀我會鐘意呢款多過平時既沙嗲牛肉麵。西多士 - 冇咗中間層花生醬,突出返蛋香,唔係厚厚西多士,咁樣反而重好食。似以前屋企整既西多士咁,再淋上大量煉奶,雖然我個人就鍾意糖槳多d,但有人就好鍾意。熱奶茶 - 我好鍾意飲港式奶茶,但要沖得好飲真心係好難,今次既茶底淡,無茶香,唔係我杯茶。紅豆冰 - 夠多豆,而且都大大粒,少少沙,但個奶好淡,似水。小店雖然唔算好熱情,但就感受到一份隨意,又唔洗好趕,慢活懷舊一下。

2022-05-21 486 瀏覽
️🕖時段-星期六下午同朋友去土瓜環一日遊 google見到呢間冰室已超過60年歷史仲保留住舊裝修 決定來歎個午茶 冰室唔大 只有幾枱 當日去個時只有幾個食客 所以即刻入得_▫️西多士 $20冰室menu簡單 全部都係單點食物飲品 無套餐 價錢全部都唔貴我地嗌左西多士 係老闆即叫即整 食到好香蛋味_▫️凍奶茶 $15▫️紅荳冰 $18▫️凍檸樂 $18_🍽環境一去到門口已經見到傳統既招牌裝修 可惜而家已經無新鮮出爐麵包 入到去好似入左拍戲既場景咁 係舊香港既味道
️🕖時段-星期六下午

▫️凍檸樂 $18

🍽環境
入到去好似入左拍戲既場景咁 係舊香港既味道
2022-05-20 326 瀏覽
永香冰室懷舊味十足 緊係要去拜訪下一去到嘩!真係穿越左去上世紀咁 冰室比我想像中細好多 只有3 set卡位 中間有兩張大枱 不過放滿雜物 睇黎唔係比客人坐既 環境雖小 但十分寧靜 入到去腳步都想放慢d專情去咁舊既冰室 叫多左幾款食物試 menu主要係麵食同包類 其實都唔多選擇 我都差唔多叫晒主打既野🐮沙嗲牛肉麵味道完全唔係平時食開茶餐廳個款 個汁係店主自己調 香味十足十 牛肉用鮮牛 份量足 麵質煮得好好 少少彈牙 佢冇出面整得咁濃郁 但我就幾鍾意❤️包類 菠蘿油同西多 菠蘿油一般 個包有少少隔夜既感覺 比較硬身 西多係家既感覺呀😍😍係舊式既西多士 清楚睇到係由白方包沾蛋煎成既 依家出面已經好少有 佢未必係超出色既西多 不過絕對係有溫度既西多 🤎🤎🤎~!飲品奶茶 咁舊既冰室杯奶茶竟然超!普!通!😳真係算唔好飲 可以不試 黎到咁有時代感既餐廳 緊係要叫返杯舊時好興既窩蛋牛奶🥛第一次飲 幾特別 飲落好滑好香
永香冰室懷舊味十足 緊係要去拜訪下

🐮沙嗲牛肉麵

包類
菠蘿油同西多 菠蘿油一般 個包有少少隔夜既感覺 比較硬身

飲品

2022-04-18 389 瀏覽
上星期同老公來過一次今個星期決定帶埋兩個小朋友來小朋友說呢間餐廳叫<室冰香永>絕對值得帶小朋友來一趟,餐廳內的物品可能仲老過我小朋友十分好奇不停問,食完嘢又周圍行,十分唔意思,但老闆同老闆娘都好耐心回答食物有家的味道叫左菠蘿冰,紅豆冰,芝蛋治,腿蛋治,西多士小朋友仲想encore環境從外面睇以為污糟,但行到入去,真心乾淨。小朋友一向對茶餐廳無好感因污糟,但呢間,小朋友話想再來呢度係食香港既人情味
上星期同老公來過一次

今個星期決定帶埋兩個小朋友來

小朋友說呢間餐廳叫<室冰香永>

絕對值得帶小朋友來一趟,
餐廳內的物品可能仲老過我

食物有家的味道
叫左菠蘿冰,紅豆冰,芝蛋治,腿蛋治,西多士
小朋友仲想encore

呢度係食香港既人情味