2025-01-23 375 瀏覽
想食日本菜又想有啲新意,呢晚就搵咗呢間西日fusion cafe,餐廳座位唔多,有吧檯同榻榻米嘅座位選擇😎特盛呢個刺身丼都幾多材料,有三文魚、蟹肉、帶子、三文魚子、粟米、海帶同青瓜🥒 頂頭仲有發起咗嘅泡泡蛋白同漬過嘅蛋黃,營造夕陽富士山嘅擺盤🗻 勁色彩繽紛好吸引呀🫢原條蒲燒鰻魚丼呢個丼飯除咗有一大條鰻魚,仲有一大件玉子燒,旁邊仲有木魚絲同紫菜,鰻魚都算肥美,係個好熟悉嘅味道👅 玉子燒味道唔會太甜,質地算幾軟腍🥚炸餃子呢個係跟餐嘅小食,有三隻金黃又飽滿嘅炸餃子。調味方面,餐廳加上咗七味粉,令到餃子更加惹味🥟飲品叫咗靜岡抹茶豆乳同美式咖啡 。比較喜歡抹茶豆乳,兩者味道平衡得幾好,賣相都好啱打卡🍵柚子芝士蛋糕呢個係呢日嘅精選甜品,幾鍾意佢唔係成嚿實滴滴嘅芝士蛋糕🍰 係一層芝士蛋糕同埋一層鬆軟嘅海綿蛋糕間住間住,口感同埋層次都昇華咗。呢餐坐吧檯嘅關係,感覺同店員會多咗交流,有種賓至如歸嘅感覺,用餐體驗更加愉快😁

炸餃子
炸餃子

飲品
美式咖啡

柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕

2024-12-27 811 瀏覽
百樂中心有好幾間樓上cafe, 今日黎到13樓的”汐”,環境超級舒服,日式裝修,有兩張四人tatami 座位,另外有張L形吧枱,整體感覺優悠舒適。餐廳主食大約十幾款,另外有幾款小食,全部都用心制作,賣相同味道都好出色。另外主食可以加錢upgrade 套餐,可以有埋飲品/甜品/小食。見到餐廳做緊優惠,星期一至四任何套餐加$12有巨型原條鰻魚壽司,加$6有炙燒三文魚,like and share 社交平台仲有全單95折!🐟醬油漬角切三文魚外型超靚,上層有個雲朵蛋,飯染成淺藍色,真係好似富士山一樣!其他配料都幾豐富,有醬油漬三文魚,蟹子,中華沙律,玉子,青瓜粒,蟹柳絲,好好食。🐮牛肉壽喜燒牛肉好軟腍,燒得香口入味,肉量都多,壽喜燒汁甜甜地,送飯一流。⭐️套餐小食炸蝦餅,炸很幾脆口彈牙。🍹自選飲品福岡士多啤梨波子汽水鮮奶又係心機之作,底層係福岡士多啤梨糖漿加入波子汽水,上層用鮮奶打成奶泡,多重口感,清新得黎帶點細滑。🎂套餐甜品New York cheesecake 甜度適中,入口creamy $12巨型原條鰻魚壽司真係超級優惠價,鰻魚好似快子咁長😍魚油豐富,香口好食。$6有炙燒三文魚加左沙律醬,

🐟醬油漬角切三文魚

🐮牛肉壽喜燒

⭐️套餐小食
炸蝦餅,炸很幾脆口彈牙。

🍹自選飲品
福岡士多啤梨波子汽水鮮奶

🎂套餐甜品
New York cheesecake
甜度適中,入口creamy

$12巨型原條鰻魚壽司
真係超級優惠價,鰻魚好似快子咁長😍魚油豐富,香口好食。

$6有炙燒三文魚
加左沙律醬,燒得咸咸香香😋

⭐️餐廳無論係裝修,食物擺盤賣相都相當有誠意,現在仲做緊優惠三連繫👍🏻真係超值。
2024-12-26
  • 醬油漬角切三文魚
  • 牛肉壽喜燒
2024-12-03 969 瀏覽
🤩又俾我搵到一間…樓上日式fusion café打卡 環境舒適 價錢親民😙除咗有BAR枱之外 亦都有榻榻米枱可以選擇👍🏻食物非常色彩繽紛 非常吸引😍 💁🏻‍♀️餐湯 ~ 黑松露磨菇忌廉湯 (跟餐)熱辣辣 而且味道濃郁 正適合食poke bowl前暖暖個胃🤭💁🏻‍♀️原條蒲燒鰻魚飯 $138 一上枱 吸晴又打卡 😋顏色吸引 自然食慾大增 香口惹味嘅鰻魚 仲有軟綿綿嘅玉子燒 加少少脆口紫菜碎 最夾嘅配搭一齊食 食得特別滋味🤤 💁🏻‍♀️蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽飯 $138 平時食餸多過鍾意食飯嘅我 呢個POKE BOWL好啱口味🤭材料豐富 口感超滿足😍飯量都唔可以睇少 💁🏻‍♀️醬油七味雞皮餃子 $58 熱辣辣雞皮餃子🤤脆口又juicy 肉汁令人有驚喜😋 🍓福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 (跟餐) 甜甜酸酸士多啤梨味 再配合波子汽水 味道新穎有趣🤩可以一試☺️ 🍫石頭朱古力 (跟餐) 見到toppings 係兒時回憶嘅石頭糖😛仲有脆脆 口感豐富👍🏻只係略嫌朱古力味道唔夠濃郁 💁🏻‍♀️精選甜品 – Tiramisu 口感比較實淨 同平時濕潤嘅傳統Tiramisu唔同 但都幾特別 甜度剛好 不
🤩又俾我搵到一間…
樓上日式fusion café打卡
環境舒適 價錢親民😙

除咗有BAR枱之外
亦都有榻榻米枱可以選擇👍🏻

食物非常色彩繽紛
非常吸引😍

💁🏻‍♀️餐湯 ~ 黑松露磨菇忌廉湯 (跟餐)

熱辣辣 而且味道濃郁

💁🏻‍♀️醬油七味雞皮餃子 $58

熱辣辣雞皮餃子🤤
脆口又juicy
肉汁令人有驚喜😋

🍓福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 (跟餐)

甜甜酸酸士多啤梨味
再配合波子汽水
味道新穎有趣🤩
可以一試☺️

🍫石頭朱古力 (跟餐)

見到toppings 係兒時回憶嘅石頭糖😛

同平時濕潤嘅傳統Tiramisu唔同
但都幾特別 甜度剛好 不錯💛

🙌🏻兩個主食可以升級套餐⬆️
💁🏻‍♀️升級套餐 $58
(黑松露磨菇忌廉湯+自選飲品+精選甜品)

💁🏻‍♀️升級套餐 $48
(自選飲品+精選甜品)
2024-12-01
  • 原條蒲燒鰻魚飯
2024-11-09 1174 瀏覽
位於銅鑼灣耀華街的「汐」,係一間樓上Cafe,主打供應日式丼飯、小食、即煮意粉及咖啡飲品等等店舖面積不大,座位以bar枱及榻榻米為主柚子蜜糖雞翼合共有五隻雞翼,每件都皮脆肉嫩,肥美又大隻,表面沾滿柚子蜜糖醬,甜甜的天婦羅魷魚海鮮忌廉汁意粉炸得金黃香脆的天婦羅魷魚,口感彈牙,邪惡美味。忌廉汁意粉軟硬適中,當中仲有唔少新鮮魷魚粒醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩角切三文魚粒頗新鮮肥美,滿有魚鮮味~另外仲有醬燒三文魚腩,超肥美,好好食哦!其他配料有青瓜粒、粟米粒、中華沙律、蟹籽及蟹柳等等,味道同口感都好豐富黑松露蘑菇忌廉湯香滑濃稠的黑松露蘑菇忌廉湯,味道唔錯靜岡抹茶豆乳需要搞勻先飲得,豆乳味香濃突出,帶陣陣靜岡抹茶香,整體唔會太甜精選甜品檸檬蛋糕鬆軟可口,甜而不膩

店舖面積不大,座位以bar枱及榻榻米為主

柚子蜜糖雞翼

天婦羅魷魚海鮮忌廉汁意粉

醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩

黑松露蘑菇忌廉湯

香滑濃稠的黑松露蘑菇忌廉湯,味道唔錯

精選甜品

檸檬蛋糕鬆軟可口,甜而不膩
2024-09-23 2441 瀏覽
🎐銅鑼灣百樂中心真係好多嘢食,今日熊妹等埋富妹放工就係百樂中心食個便飯啦!📌聽講開咗間新的日本餐廳《汐》,主打日本速食丼物,富妹又鍾意食日本嘢,一於試吓!📌餐廳位於13樓上到去轉左↩️就係。入到餐廳,好鮮明的燈光💡,環境感覺好簡潔。先見到日本式吧枱位,然後側邊有兩張舒適的榻榻米座位,成個格局好日本家庭feel🎎,感覺好自在舒服。📌丼物有熱丼物同冷丼物,熱丼物有牛肉壽喜燒、吉列豬扒等等,都幾抵食。冷丼物可選刺身帶子、三文魚🐠、甜蝦刺身🦐等等,仲有小食,雞翼、魚餅、溫泉蛋同炸蝦餅等等,收加一服務費。⚠️重點:如果50分鐘內交枱可享七五折優惠⚠️。原條蒲燒鰻魚熱丼物, $128真係原條蒲燒鰻魚放上飯上,鰻魚肉好厚身,蒲燒鰻魚汁好惹味,另外仲有跟上玉子燒,食落好厚實,側邊仲有一堆木魚絲增加味道同口感,而日本珍珠米份量係勁多🍚,大男人食都好夠飽。蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物, $138試咗熱丼物,就試吓冷丼物。甲羅燒咁名貴嘅食材都係百零蚊,抵食喎!首先原隻甲羅燒🦀放在中間,入邊有好多蟹膏,同埋一大堆三文魚籽滿瀉出嚟,跟住冷丼物的配料有青瓜粒、粟米粒、中華沙律、蟹柳碎同埋蟹籽,形成一個雜錦拼盤,五顏
原條蒲燒鰻魚熱丼物, $128
蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物
蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物, $138
試咗熱丼物,就試吓冷丼物。甲羅燒咁名貴嘅食材都係百零蚊,抵食喎!首先原隻甲羅燒🦀放在中間,入邊有好多蟹膏,同埋一大堆三文魚籽滿瀉出嚟,跟住冷丼物的配料有青瓜粒、粟米粒、中華沙律、蟹柳碎同埋蟹籽,形成一個雜錦拼盤,五顏六色好吸睛👀,絕對要相機食先📸!打完卡之後就可以將所有材料撈埋一齊食,冷丼物的味道好清新💫,又有青瓜粟米嘅爽口,再加少少蟹膏撈勻,超級重蟹膏海鮮味,絕對啱晒一眾蟹迷😍,難怪都食到富妹舔舔脷👅。
餃子大阪燒
餃子大阪燒, $22/3 pcs
日本煎餃子有三隻,面頭放滿一大堆木魚絲,再用上大阪燒汁同沙律醬,呢款醬汁嘅配搭好惹味!
炸椎茸(蝦肉冬菇)
炸椎茸(蝦肉冬菇), $22/3 pcs
兩大粒冬菇入面釀咗蝦肉然後去炸,咬落去菇味同蝦肉🍤味道好夾,食落好彈牙又有菇汁,呢個小食好不錯!

提子汽水,$18
波子汽水,$22
📌原來餐廳最近新推出勁食擂台大挑戰活動🔱,先follow IG,然後限時60分鐘內⏱品嚐頭一碗正價丼物🍛,之後每一碗加一蚊食一碗,食完一碗再加一蚊再食一碗,60分鐘限時,想食幾多碗都得。如果60分鐘內最後一碗完成唔到嘅話,最後一碗就以正價收費。
📌不過兩個妹子👯,一人一份多丼物同小食都已經好夠,呢個大胃王嘅挑戰可以推介大胃男人們上嚟battle一下🆚,絕對係令人振奮嘅一個飲食活動💪🏻!

2024-09-19
蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物
餃子大阪燒
炸椎茸(蝦肉冬菇)
2025-02-08 0 瀏覽
位於銅鑼灣百樂中心的「汐」,係一間西日fusion cafe✨餐牌上主打日式小食、魚生刺身飯、熱食、意粉及咖啡飲品等等明太子八爪魚配北海道刺身帶子刺身飯造型係夕陽☀️(蛋白泡沫&生蛋黃) + 日本富士山🗻(淺藍色的日本珍珠米飯),影相打卡就啱哂📸口感彈牙的八爪魚配明太子醬,加上日本北海道刺身帶子,鮮甜美味蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹意粉口感軟硬適中,加咗辣椒、蒜蓉、蜆肉及菇菌等等一齊炒香,色香味俱全!軟殼蟹炸得金黃酥脆,外脆內軟,頗juicy,正呀凍檸檬茶檸檬茶酸酸甜甜,冰凍解膩靜岡抹茶豆乳鮮奶配上靜岡抹茶,唔會太甜,茶味香濃,底下係豆腐花,帶陣陣豆乳香精選甜品賣相精緻的柚子蛋糕,輕盈鬆軟,甜而不膩

明太子八爪魚配北海道刺身帶子

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹

凍檸檬茶

檸檬茶酸酸甜甜,冰凍解膩

精選甜品

賣相精緻的柚子蛋糕,輕盈鬆軟,甜而不膩
之前見到銅鑼灣有間樓上cafe主打西日fusion,而且裝修都充滿日本風味,有bar枱同榻榻米座位,無論丼飯或者pasta都幾多選擇,性價比唔錯夕陽富士山-醬油漬角切三文魚丼** 好靚嘅丼飯😍😍蛋白霜打成像雲朵咁蓬鬆,撈埋醬油漬蛋黃流心,視覺滿分!蝶豆花染成嘅淺藍色飯底,似足富士山下嘅湖泊,醬油漬三文魚入味,仲有蟹籽同青瓜粒增加爽脆感,撈勻食惹味又清新炭燒雞肉丼飯雞肉燒得熱辣辣,肉質嫩滑,醬汁甜中帶炭燒燻香,撈埋粟米粒同蔥絲都好滿足 +$58套餐:小食:吉列豬扒配大阪燒汁豬扒炸得金黃鬆化,肉質唔乾柴!淋上大阪燒汁鹹甜惹味秋名山滕原豆腐咖啡咖啡味濃郁,飲落帶豆腐嘅滑溜,似飲緊甜品又保留咖啡香,口感好得意大阪櫻花果茶果茶飲落有微微酸甜,好清新,而且唔會太甜柚子蛋糕質地輕盈唔膩,柚子清香突出,仲有少少脆粒係面,甜度控制得啱啱好,甜品幾出色📌汐 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoo

夕陽富士山-醬油漬角切三文魚丼**

炭燒雞肉丼飯

+$58套餐:
小食:吉列豬扒配大阪燒汁
豬扒炸得金黃鬆化,肉質唔乾柴!淋上大阪燒汁鹹甜惹味

秋名山滕原豆腐咖啡

大阪櫻花果茶
果茶飲落有微微酸甜,好清新,而且唔會太甜

柚子蛋糕

📌汐 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#銅鑼灣 #百樂中心 #角切三文魚丼 #炭燒雞肉丼飯 #吉列豬扒 #豆腐咖啡 #柚子蛋糕
今晚同媽咪喺銅鑼灣行街,帶佢嚟食日fusion菜,媽咪表示好滿足🫶🏻餐廳好有homey感覺,令人好放鬆。<壽喜燒牛肉丼>牛肉份量超級多,牛肉燒得夠嫩、軟腍,特別鍾意個壽喜燒醬汁,撈哂成碗飯🫢<廚師發辦-三文魚黑松露意粉>好香濃黑松露味,意粉軟硬度剛剛好,sauce好creamy🫶🏻<炸餃子-set>餃子外層非常脆身,醬汁味道加上七味粉,少少辣好開胃,推介。<Tiramisu-set>係呢餐嘅happy ending,味道唔會太甜👍🏻<靜岡抹茶豆乳>抹茶濃而不澀。<山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶>小清新feel打卡好靚😍蜜桃粒粒配上Creamy嘅奶泡,唔太甜又refreshing🫶🏻💕

餐廳好有homey感覺,令人好放鬆。

<壽喜燒牛肉丼>

<廚師發辦-三文魚黑松露意粉>
<炸餃子-set>
餃子外層非常脆身,醬汁味道加上七味粉,少少辣好開胃,推介。

<Tiramisu-set>
係呢餐嘅happy ending,味道唔會太甜👍🏻

<靜岡抹茶豆乳>
抹茶濃而不澀。

<山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶>
  • 壽喜燒牛肉丼
前排來左呢間溫馨小店,好適合三五知己小聚☺️我個人推介蟹膏甲羅燒配三文魚籽丼飯,好靚好打卡,將雲朵蛋、蟹膏、三文魚籽同其他配料撈埋飯一齊食,新鮮又滋味😋而且感覺好健康,有點似近年流行嘅 Poke Bowl💚明太子意粉配珍珠帶子都唔錯,意粉好掛汁,醬汁 Creamy 又唔膩,份量亦足👍🏻每份主食可以加 $38~58 配小食、飲品同甜品,Orange Americano 好飲😋我地食得滿足,每人唔使 $200,以銅鑼灣來講價格相宜,不過店內座位唔多,最多訂定位先💚
前排來左呢間溫馨小店,好適合三五知己小聚☺️

蟹膏甲羅燒配三文魚籽丼飯

明太子意粉配珍珠帶子

蟹膏甲羅燒配三文魚籽丼飯
2025-02-04 199 瀏覽
位於銅鑼灣耀華街的「汐」是一間樓上日式 fusion cafe,小店裝潢簡約,驚喜位是靠窗設有兩張日式榻榻米四人桌,坐得闊落,又可以打卡,而另一邊則是吧枱設計🤗日間時份可以享受到自然光☀️,真的悠閒愜意❣️小店主打冷食丼飯及熱食丼飯🍚,還供應小食🥟及沙律🥗飲品方面有咖啡☕️、汽水🥤及其他無酒精飲品🥰 蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽生蛋拌飯 $138賣相好精緻😍拌飯面頭放有一朵雲朵☁️,其實是新鮮生蛋黃及蛋白製成❣️主角蟹蓋🦀及蟹膏落得足料,蟹膏味甘香,配搭三文魚籽拌飯吃夠鮮甜🥰配料還鋪滿蟹籽、中華沙律、青瓜🥒、粟米🌽及蟹柳沙律,口感非常豐富呢👍🏻 原條蒲燒鰻魚丼 $138原條蒲燒鰻魚上桌🤩,鰻魚夠厚身🐟食落啖啖肉嫰滑又不乾身,丼飯加入玉子燒🥚、紫菜及木魚花,配搭蒲燒鰻魚的靈魂醬汁一齊食,味道和口感更豐富🥰 升級套餐 (精選小食+自選飲品+精選甜品) +$58升級套餐 (指定飲品+精選甜品) +$38#雞皮餃子今日精選小食是雞皮餃子,雞皮餃子以雞皮作餃子皮🥟,外皮油炸得金黃酥脆,雞皮油香十足🐔,餡料亦都好飽滿,內餡多汁爽滑,口感軟嫰。 芝士蛋糕今日精選甜品是芝士蛋糕🍰,芝士蛋糕質感挺身,口感綿密細滑,

蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽生蛋拌飯 $138

原條蒲燒鰻魚丼 $138

升級套餐 (精選小食+自選飲品+精選甜品) +$58
升級套餐 (指定飲品+精選甜品) +$38
#雞皮餃子
雞皮餃子

芝士蛋糕
今日精選甜品是芝士蛋糕🍰,芝士蛋糕質感挺身,口感綿密細滑,芝士味濃,配搭面頭的香橙乾片,可以平衡芝士的膩度。

石頭朱古力
香濃的朱古力配上質感幼滑的忌廉🍫,面頭放有石頭朱古力,非常美味❗️

檸檬茶
檸檬茶放有檸檬片🍋及青檸🍋‍🟩,味道清新,既消暑又解膩。
檸檬茶,石頭朱古力
雞皮餃子
檸檬茶,石頭朱古力
當日係豬小編嘅生日呀!🎂所以梗係要搵啲自己中意嘅野食黎賀一賀佢!今次嚟到百樂中心呢度 13樓嘅日式餐廳 汐佢地嘅野食真心巨推比大家 因為好大份又好食!價錢唔會話好貴~🍽️ 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 Tamgo Kake Gohan
凍嘅主菜方面 呢個係生蛋拌飯黎架 大家可以見到佢個樣係好鬼死靚嘅蛋白被打到起泡成舊雲咁嘅樣 加隻蛋黃喺中間 望落去又夠Colourful啲飯就係藍色嘅 (放心 食落都係嗰浸味的 唔好擔心😆)下面有中華沙律、粟米、蟹籽、蟹柳絲 都咪話唔豐富~成個感覺係「超日本」 (唔知點樣用一個形容詞了。。)蟹糕喺個蟹殼裡面 燒到又幾香喎 而且份量都真係幾多架 撈落啲飯度或者就咁食都好正🍽️ 原條蒲燒鰻魚
原條真係好大條。。。 上面仲有玉子燒、木魚絲鰻魚口感唔錯 唔會凍冰冰 而且夠滑 同埋同有啲咬口鰻魚個汁都幾香 飯嘅份量好多 小編覺得男士都夠食~仲有好多嘅紫菜 所以成個口感係極豐富🍰 +$38 檸檬茶/美式咖啡/汽水 + 精選甜品
小編選擇左芝士蛋糕 口感滑溜 濃郁芝士味道 搭配埋Cereal令到成個口感更好 唔會有「得啲芝士」嘅感覺~星期一至星期四 叫一份Set +主食 +

今次嚟到百樂中心呢度 13樓嘅日式餐廳 汐
佢地嘅野食真心巨推比大家 因為好大份又好食!
價錢唔會話好貴~

啲飯就係藍色嘅 (放心 食落都係嗰浸味的 唔好擔心😆)
下面有中華沙律、粟米、蟹籽、蟹柳絲 都咪話唔豐富~
成個感覺係「超日本」 (唔知點樣用一個形容詞了。。)

🍽️ 原條蒲燒鰻魚
原條真係好大條。。。 上面仲有玉子燒、木魚絲
鰻魚口感唔錯 唔會凍冰冰 而且夠滑 同埋同有啲咬口
鰻魚個汁都幾香 飯嘅份量好多 小編覺得男士都夠食~
仲有好多嘅紫菜 所以成個口感係極豐富

🍰 +$38 檸檬茶/美式咖啡/汽水 + 精選甜品
令到成個口感更好 唔會有「得啲芝士」嘅感覺~

星期一至星期四 叫一份Set +主食 + Follow 社交平台
就可以用超超超優惠價去加配以下二選一嘅額外美食
因為我地兩個人都叫左Set所以就可以兩個都加曬佢!~

🔥 +$6 炙燒挪威三文魚
大家冇睇錯 真係$6!!!!!!!!
成件事係好癲嘅 因為我地一開頭以為$6 只會有一兩件
點知 係一碟!!!成「粒」三文魚個面頭係被炙燒過嘅
但中間同個底就成功keep住左三文魚刺身嘅口感

🔥 +$12 巨型原條鰻魚壽司
雖然我哋主菜已經叫咗鰻魚
但我地以為$12 係啲好細嘅鰻魚
雖然寫明「巨型」、「原條」
但係平時俾人呃得多嘅小編 都係抱有懷疑嘅態度 $12可以有幾巨??
點知 佢真係一大條😂😂 同個主菜嗰條一樣…😀🥹🥹
今次真係冇介紹錯🤣 生日安排黎講100分
再想去朋友請埋我食都唔會令我覺得好唔好意思
因為價錢非常合理😍 負擔得到🤩

📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖
#吃貨日常 #香港 #壽司 #日本料理 #美食 #hkfoodie #銅鑼灣
2025-02-03 78 瀏覽
🐂牛肉壽喜燒 $118和牛份量都幾多😻壽喜燒汁唔會好咸或太膩,撈飯食幾開胃!.🦀蟹膏甲羅燒配三文魚籽 $138呢碟幾打卡able連飯都係藍色的😹食落似係波子汽水味少少甜,蟹膏如果可以再熱啲會香好多🫸🏿蟹柳同三文魚籽份量幾多,加埋一齊食冇違和感👍🏿.+$48 set 包嘢飲&蛋糕嗌咗福岡士多啤梨波子汽水鮮奶同靜岡抹茶豆乳🍵兩杯都幾打卡able~ 波子汽水鮮奶飲落意外唔甜,波子汽水唔會cover咗士多啤梨嘅味,matcha嗰杯有豆乳粒口感幾豐富🫶🏻想fresh啲可以嗌呢杯‼️至於set cake當日就少乾,對比之下分店unnie嘅cake會較為出色~
🐂牛肉壽喜燒 $118
和牛份量都幾多😻壽喜燒汁唔會好咸或太膩,撈飯食幾開胃!
🦀蟹膏甲羅燒配三文魚籽 $138
+$48 set 包嘢飲&蛋糕
蟹膏甲羅燒配三文魚籽
牛肉壽喜燒
Set  drink
Set  cake
蟹膏甲羅燒配三文魚籽
牛肉壽喜燒
【香港富士山🗻—高質打卡日式cafe丼飯】聽到銅鑼灣呢間日式西cafe有個勁打卡able嘅富士山丼飯,打卡狂熱者忍唔住即刻衝去試下😍餐廳裝潢都係日式榻榻米feel,好似去咗轉日本咁🔶蟹膏甲羅燒配三文魚籽 ($138)人氣招牌丼飯😍 蟹膏控必點😍❗️勁打卡富士山料理🗻❗️雲朵太陽蛋之下放藍色飯襯托,用心製作出夕陽富士山🌞🗻而富士山旁亦有濃郁蟹香嘅蟹膏🦀。配料使口感更豐富🤤有青瓜、粟米🌽、蟹籽、三文魚籽、蟹柳、中華沙律等,鹹香中帶點清新,蟹膏的鮮甜和三文魚籽的鹹香亦好匹配,相當滿足😌👍🏻🔷蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)蒜香控啱哂🧄❗️意粉一入口已經好惹味,香辣同蒜香味夾織一齊,辣得嚟好有層次,有種回香❗️軟殼蟹大大隻亦炸到脆卜卜🤤‼️升級套餐 (+$48)‼️有特色飲品和甜品🍮🔶山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶顏色勁夢幻,外形係一個富士山😍 蝶豆花本身冇咩味,奶味亦偏淡,但山梨縣蜜桃已經令成杯飲品好香甜,嗜甜愛好者大愛🤤🔷石頭朱古力朱古力控啱哂🤤表面加入大量石頭朱古力,顏色奪目吸引,飲落去朱古力味好香濃又唔會太膩🍫🔶甜品—柚子蛋糕🍰蛋糕面上放上血橙乾、開心果仁和蜜糖脆米作裝飾,賣相吸引,食落入口即化,又
【香港富士山🗻—高質打卡日式cafe丼飯】

🔶蟹膏甲羅燒配三文魚籽 ($138)
人氣招牌丼飯😍 蟹膏控必點😍❗️勁打卡富士山料理🗻❗️

🔷蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)

‼️升級套餐 (+$48)‼️
有特色飲品和甜品🍮

🔶山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶

🔷石頭朱古力

🔶甜品—柚子蛋糕🍰
蛋糕面上放上血橙乾、開心果仁和蜜糖脆米作裝飾,賣相吸引,食落入口即化,又有淡淡的柚子香,唔會沖太甜🤍。

#Laglag美食推介
#foodielagblah銅鑼灣#foodielagblah日式
📍:汐 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號
#香港美食 #富士山丼飯 #日式餐廳 #打卡美食#銅鑼灣 #日式cafe #榻榻米 #美食分享 #食物攝影 #香港日式料理 #美食探險 #吃貨日常 #日式風情 #餐廳推薦
2025-01-22
  • 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
2025-02-01 197 瀏覽
朋友臨飛前同佢去左呢間樓上鋪食西日菜裝飾日風,除左有Bar枱,仲有塌塌米一瞬間就去左日本咁主食餐牌有三項選擇,仲有小食,我地揀左兩款主食,一款小食,再加$48加飲品&甜品Tango Kake Gohan ~ 夕陽富士山連名都好有意境~蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽$138一上枱已經好吸睛,醬油蛋黃放係雲朵上,飯係淺藍色,睇落真係好似太陽照射既富士山咁。蟹蓋裝住滿滿既蟹糕~圍住富士山旁邊有仲有海量蟹肉、蟹籽、中華沙律,成個丼色彩繽紛Hot Donburi原條蒲燒鰻魚$138蒲燒鰻魚有我大半截手臂咁長,口感軟糯,肥美厚肉,無骨。連玉子都大塊過人,口感紮實微甜。小食:櫻花蝦清酒煮蜆$98食落起碼有40粒,蜆肉大隻肥美,隻隻開水無沙,櫻花蝦清酒煮過,更突出蜆肉既鮮甜。飲品:和歌山橘子咖啡清新既橘子同咖啡好match,帶點微酸🌟橘子汁&咖啡濃度,仲可以自己揀🌟山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶係汐既招牌飲品之一以蝶豆花做基底,加入香滑鮮奶,綿密奶泡,入面仲有香甜既山梨縣蜜桃~好吸引今日蛋糕係柚子蛋糕,好多脆脆係面清香既柚子味為今餐寫上完美既句號
朋友臨飛前同佢去左呢間樓上鋪食西日菜
裝飾日風,除左有Bar枱,仲有塌塌米一瞬間就去左日本咁

Tango Kake Gohan ~ 夕陽富士山
連名都好有意境~
蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽$138

Hot Donburi
原條蒲燒鰻魚$138
蒲燒鰻魚有我大半截手臂咁長,口感軟糯,肥美厚肉,無骨。
連玉子都大塊過人,口感紮實微甜。

小食:
櫻花蝦清酒煮蜆$98

飲品:
和歌山橘子咖啡
清新既橘子同咖啡好match,帶點微酸
🌟橘子汁&咖啡濃度,仲可以自己揀🌟

山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶係汐既招牌飲品之一

今日蛋糕係柚子蛋糕,好多脆脆係面
清香既柚子味為今餐寫上完美既句號
2025-01-25
2025-01-31 58 瀏覽
今天和姐姐出來銅鑼灣,去了一間西日式餐廳。蟹膏甲羅燒配蟹籽三文魚籽飯賣相非常出色,用蝶豆花去整紫藍色飯,上面有一層厚厚的蛋白泡,再加上醬油蛋黃,是意味着富士山夕陽的外觀,旁邊配上蟹柳、青瓜、三文魚籽、蟹籽,仲有個蟹膏,全部都新鮮好味😋炭燒雞扒飯厚切雞件蓋上濃濃的炭燒汁,份量充足醬油雞皮餃子,好香脆和歌山橘子咖啡橘子汁和咖啡嘅濃度剛好,橘子汁的酸味和咖啡的味道很匹配,出來的效果不會太酸,很清新!拿鐵有很美的拉花,咖啡味不太濃郁環境舒適,有bar枱,有得坐tatami ,有景觀食物款式有得選擇凍食、熱食、意粉類,仲有小食
今天和姐姐出來銅鑼灣,去了一間西日式餐廳。

蟹膏甲羅燒配蟹籽三文魚籽飯

炭燒雞扒飯
厚切雞件蓋上濃濃的炭燒汁,份量充足

醬油雞皮餃子,好香脆

和歌山橘子咖啡

拿鐵
有很美的拉花,咖啡味不太濃郁

環境舒適,有bar枱,有得坐tatami ,有景觀
食物款式有得選擇凍食、熱食、意粉類,仲有小食
2025-01-16
午餐