2025-01-23 744 瀏覽
想食日本菜又想有啲新意,呢晚就搵咗呢間西日fusion cafe,餐廳座位唔多,有吧檯同榻榻米嘅座位選擇😎特盛呢個刺身丼都幾多材料,有三文魚、蟹肉、帶子、三文魚子、粟米、海帶同青瓜🥒 頂頭仲有發起咗嘅泡泡蛋白同漬過嘅蛋黃,營造夕陽富士山嘅擺盤🗻 勁色彩繽紛好吸引呀🫢原條蒲燒鰻魚丼呢個丼飯除咗有一大條鰻魚,仲有一大件玉子燒,旁邊仲有木魚絲同紫菜,鰻魚都算肥美,係個好熟悉嘅味道👅 玉子燒味道唔會太甜,質地算幾軟腍🥚炸餃子呢個係跟餐嘅小食,有三隻金黃又飽滿嘅炸餃子。調味方面,餐廳加上咗七味粉,令到餃子更加惹味🥟飲品叫咗靜岡抹茶豆乳同美式咖啡 。比較喜歡抹茶豆乳,兩者味道平衡得幾好,賣相都好啱打卡🍵柚子芝士蛋糕呢個係呢日嘅精選甜品,幾鍾意佢唔係成嚿實滴滴嘅芝士蛋糕🍰 係一層芝士蛋糕同埋一層鬆軟嘅海綿蛋糕間住間住,口感同埋層次都昇華咗。呢餐坐吧檯嘅關係,感覺同店員會多咗交流,有種賓至如歸嘅感覺,用餐體驗更加愉快😁

炸餃子
炸餃子

飲品
美式咖啡
靜岡抹茶豆乳

柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕

2024-12-27 1191 瀏覽
百樂中心有好幾間樓上cafe, 今日黎到13樓的”汐”,環境超級舒服,日式裝修,有兩張四人tatami 座位,另外有張L形吧枱,整體感覺優悠舒適。餐廳主食大約十幾款,另外有幾款小食,全部都用心制作,賣相同味道都好出色。另外主食可以加錢upgrade 套餐,可以有埋飲品/甜品/小食。見到餐廳做緊優惠,星期一至四任何套餐加$12有巨型原條鰻魚壽司,加$6有炙燒三文魚,like and share 社交平台仲有全單95折!🐟醬油漬角切三文魚外型超靚,上層有個雲朵蛋,飯染成淺藍色,真係好似富士山一樣!其他配料都幾豐富,有醬油漬三文魚,蟹子,中華沙律,玉子,青瓜粒,蟹柳絲,好好食。🐮牛肉壽喜燒牛肉好軟腍,燒得香口入味,肉量都多,壽喜燒汁甜甜地,送飯一流。⭐️套餐小食炸蝦餅,炸很幾脆口彈牙。🍹自選飲品福岡士多啤梨波子汽水鮮奶又係心機之作,底層係福岡士多啤梨糖漿加入波子汽水,上層用鮮奶打成奶泡,多重口感,清新得黎帶點細滑。🎂套餐甜品New York cheesecake 甜度適中,入口creamy $12巨型原條鰻魚壽司真係超級優惠價,鰻魚好似快子咁長😍魚油豐富,香口好食。$6有炙燒三文魚加左沙律醬,

🐟醬油漬角切三文魚

🐮牛肉壽喜燒

⭐️套餐小食
炸蝦餅,炸很幾脆口彈牙。

🍹自選飲品
福岡士多啤梨波子汽水鮮奶

🎂套餐甜品
New York cheesecake
甜度適中,入口creamy

$12巨型原條鰻魚壽司
真係超級優惠價,鰻魚好似快子咁長😍魚油豐富,香口好食。

$6有炙燒三文魚
加左沙律醬,燒得咸咸香香😋

⭐️餐廳無論係裝修,食物擺盤賣相都相當有誠意,現在仲做緊優惠三連繫👍🏻真係超值。
2024-12-26
  • 醬油漬角切三文魚
  • 牛肉壽喜燒
2024-12-03 1251 瀏覽
🤩又俾我搵到一間…樓上日式fusion café打卡 環境舒適 價錢親民😙除咗有BAR枱之外 亦都有榻榻米枱可以選擇👍🏻食物非常色彩繽紛 非常吸引😍 💁🏻‍♀️餐湯 ~ 黑松露磨菇忌廉湯 (跟餐)熱辣辣 而且味道濃郁 正適合食poke bowl前暖暖個胃🤭💁🏻‍♀️原條蒲燒鰻魚飯 $138 一上枱 吸晴又打卡 😋顏色吸引 自然食慾大增 香口惹味嘅鰻魚 仲有軟綿綿嘅玉子燒 加少少脆口紫菜碎 最夾嘅配搭一齊食 食得特別滋味🤤 💁🏻‍♀️蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽飯 $138 平時食餸多過鍾意食飯嘅我 呢個POKE BOWL好啱口味🤭材料豐富 口感超滿足😍飯量都唔可以睇少 💁🏻‍♀️醬油七味雞皮餃子 $58 熱辣辣雞皮餃子🤤脆口又juicy 肉汁令人有驚喜😋 🍓福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 (跟餐) 甜甜酸酸士多啤梨味 再配合波子汽水 味道新穎有趣🤩可以一試☺️ 🍫石頭朱古力 (跟餐) 見到toppings 係兒時回憶嘅石頭糖😛仲有脆脆 口感豐富👍🏻只係略嫌朱古力味道唔夠濃郁 💁🏻‍♀️精選甜品 – Tiramisu 口感比較實淨 同平時濕潤嘅傳統Tiramisu唔同 但都幾特別 甜度剛好 不
🤩又俾我搵到一間…
樓上日式fusion café打卡
環境舒適 價錢親民😙

除咗有BAR枱之外
亦都有榻榻米枱可以選擇👍🏻

食物非常色彩繽紛
非常吸引😍

💁🏻‍♀️餐湯 ~ 黑松露磨菇忌廉湯 (跟餐)

熱辣辣 而且味道濃郁

💁🏻‍♀️醬油七味雞皮餃子 $58

熱辣辣雞皮餃子🤤
脆口又juicy
肉汁令人有驚喜😋

🍓福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 (跟餐)

甜甜酸酸士多啤梨味
再配合波子汽水
味道新穎有趣🤩
可以一試☺️

🍫石頭朱古力 (跟餐)

見到toppings 係兒時回憶嘅石頭糖😛

同平時濕潤嘅傳統Tiramisu唔同
但都幾特別 甜度剛好 不錯💛

🙌🏻兩個主食可以升級套餐⬆️
💁🏻‍♀️升級套餐 $58
(黑松露磨菇忌廉湯+自選飲品+精選甜品)

💁🏻‍♀️升級套餐 $48
(自選飲品+精選甜品)
2024-12-01
  • 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽
  • 原條蒲燒鰻魚飯
2024-11-09 1422 瀏覽
位於銅鑼灣耀華街的「汐」,係一間樓上Cafe,主打供應日式丼飯、小食、即煮意粉及咖啡飲品等等店舖面積不大,座位以bar枱及榻榻米為主柚子蜜糖雞翼合共有五隻雞翼,每件都皮脆肉嫩,肥美又大隻,表面沾滿柚子蜜糖醬,甜甜的天婦羅魷魚海鮮忌廉汁意粉炸得金黃香脆的天婦羅魷魚,口感彈牙,邪惡美味。忌廉汁意粉軟硬適中,當中仲有唔少新鮮魷魚粒醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩角切三文魚粒頗新鮮肥美,滿有魚鮮味~另外仲有醬燒三文魚腩,超肥美,好好食哦!其他配料有青瓜粒、粟米粒、中華沙律、蟹籽及蟹柳等等,味道同口感都好豐富黑松露蘑菇忌廉湯香滑濃稠的黑松露蘑菇忌廉湯,味道唔錯靜岡抹茶豆乳需要搞勻先飲得,豆乳味香濃突出,帶陣陣靜岡抹茶香,整體唔會太甜精選甜品檸檬蛋糕鬆軟可口,甜而不膩

店舖面積不大,座位以bar枱及榻榻米為主

柚子蜜糖雞翼

天婦羅魷魚海鮮忌廉汁意粉

醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩

黑松露蘑菇忌廉湯

香滑濃稠的黑松露蘑菇忌廉湯,味道唔錯

靜岡抹茶豆乳

精選甜品

檸檬蛋糕鬆軟可口,甜而不膩
2024-09-23 2650 瀏覽
🎐銅鑼灣百樂中心真係好多嘢食,今日熊妹等埋富妹放工就係百樂中心食個便飯啦!📌聽講開咗間新的日本餐廳《汐》,主打日本速食丼物,富妹又鍾意食日本嘢,一於試吓!📌餐廳位於13樓上到去轉左↩️就係。入到餐廳,好鮮明的燈光💡,環境感覺好簡潔。先見到日本式吧枱位,然後側邊有兩張舒適的榻榻米座位,成個格局好日本家庭feel🎎,感覺好自在舒服。📌丼物有熱丼物同冷丼物,熱丼物有牛肉壽喜燒、吉列豬扒等等,都幾抵食。冷丼物可選刺身帶子、三文魚🐠、甜蝦刺身🦐等等,仲有小食,雞翼、魚餅、溫泉蛋同炸蝦餅等等,收加一服務費。⚠️重點:如果50分鐘內交枱可享七五折優惠⚠️。原條蒲燒鰻魚熱丼物, $128真係原條蒲燒鰻魚放上飯上,鰻魚肉好厚身,蒲燒鰻魚汁好惹味,另外仲有跟上玉子燒,食落好厚實,側邊仲有一堆木魚絲增加味道同口感,而日本珍珠米份量係勁多🍚,大男人食都好夠飽。蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物, $138試咗熱丼物,就試吓冷丼物。甲羅燒咁名貴嘅食材都係百零蚊,抵食喎!首先原隻甲羅燒🦀放在中間,入邊有好多蟹膏,同埋一大堆三文魚籽滿瀉出嚟,跟住冷丼物的配料有青瓜粒、粟米粒、中華沙律、蟹柳碎同埋蟹籽,形成一個雜錦拼盤,五顏
原條蒲燒鰻魚熱丼物, $128
蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物
蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物, $138
試咗熱丼物,就試吓冷丼物。甲羅燒咁名貴嘅食材都係百零蚊,抵食喎!首先原隻甲羅燒🦀放在中間,入邊有好多蟹膏,同埋一大堆三文魚籽滿瀉出嚟,跟住冷丼物的配料有青瓜粒、粟米粒、中華沙律、蟹柳碎同埋蟹籽,形成一個雜錦拼盤,五顏六色好吸睛👀,絕對要相機食先📸!打完卡之後就可以將所有材料撈埋一齊食,冷丼物的味道好清新💫,又有青瓜粟米嘅爽口,再加少少蟹膏撈勻,超級重蟹膏海鮮味,絕對啱晒一眾蟹迷😍,難怪都食到富妹舔舔脷👅。
餃子大阪燒
餃子大阪燒, $22/3 pcs
日本煎餃子有三隻,面頭放滿一大堆木魚絲,再用上大阪燒汁同沙律醬,呢款醬汁嘅配搭好惹味!
炸椎茸(蝦肉冬菇)
炸椎茸(蝦肉冬菇), $22/3 pcs
兩大粒冬菇入面釀咗蝦肉然後去炸,咬落去菇味同蝦肉🍤味道好夾,食落好彈牙又有菇汁,呢個小食好不錯!

提子汽水,$18
波子汽水,$22
📌原來餐廳最近新推出勁食擂台大挑戰活動🔱,先follow IG,然後限時60分鐘內⏱品嚐頭一碗正價丼物🍛,之後每一碗加一蚊食一碗,食完一碗再加一蚊再食一碗,60分鐘限時,想食幾多碗都得。如果60分鐘內最後一碗完成唔到嘅話,最後一碗就以正價收費。
📌不過兩個妹子👯,一人一份多丼物同小食都已經好夠,呢個大胃王嘅挑戰可以推介大胃男人們上嚟battle一下🆚,絕對係令人振奮嘅一個飲食活動💪🏻!

2024-09-19
蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽冷丼物
餃子大阪燒
炸椎茸(蝦肉冬菇)
5天前 0 瀏覽
汐(銅鑼灣)約左朋友去銅鑼灣樓上cafe食lunch,餐廳位於港島銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓,餐廳裝修有日式榻榻米,設有吧檯高櫈,坐位舒適,餐廳主打意日fusion菜,服務員招呼熱誠有禮。天婦羅魷魚配龍蝦汁忌廉意粉廚師製作天婦羅魷魚外脆內軟,魷魚一部分用作天婦羅,另一部分作鮮魷烹調,意粉用龍蝦汁忌廉烹調比較濕潤,每條意粉都沾滿忌廉和龍蝦汁,美味可口,配有精選小食七味三文魚腩串,飲品有熱咖啡。蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹廚師用香蒜辣椒烹調蜆肉意大利粉味辛,軟殼蟹入口鬆化脆卜卜,蜆肉鮮嫩,意大利粉軟硬適中,比較乾身仍掛滿調味醬汁,越食越惹味,配有精選甜品tiramisu,飲品有大阪櫻花果茶。
汐(銅鑼灣)

天婦羅魷魚配龍蝦汁忌廉意粉

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹

6天前 0 瀏覽
餐廳以木系和橙色為主調,座位不多,以吧枱為主,訂座能夠優先使用日式tatami座位。蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138以夕陽富士山為題,造型吸引。蟹膏滑嫩且濃郁,蟹柳絲沙律、粟米、中華沙律、青瓜、蟹籽和三文魚籽等等⋯色彩豐富,增添微微脆感。HOT DONBURI原條蒲燒鰻魚 $138鰻魚肉質細嫩,玉子配上甜甜的蒲燒醬,帶來濃郁的煙燻香氣和鹹甜的風味。+$38 檸檬茶/美式咖啡/汽水+精選甜品凍檸檬茶冰涼爽口,喜歡檸檬與茶的清香+$48 自選飲品+精選甜品山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶以香甜的蜜桃與豆花製成,色澤鮮豔,滿滿水果風味甜品為芝士蛋糕,奶香濃郁,口感綿密細滑

蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138

HOT DONBURI
原條蒲燒鰻魚 $138

+$38 檸檬茶/美式咖啡/汽水+精選甜品
凍檸檬茶冰涼爽口,喜歡檸檬與茶的清香

+$48 自選飲品+精選甜品

甜品為芝士蛋糕,奶香濃郁,口感綿密細滑

2025-03-05 0 瀏覽
店名: 汐 地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖銅鑼灣站A出口,行5分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5汐係一間西日 fusion 菜餐廳,主打丼類魚生飯,今日就去左食lunch,餐廳因為位於高層,所以窗邊境色較開揚,比人一種心礦神怡既感覺,而且餐廳仲有榻榻米,日式感十足😆特盛❤️❤️❤️❤️❤️$158特盛丼有三文魚、八爪魚、刺身帶子、中華沙律、三文魚籽等等,三文魚非常厚切,富有口感😋帶子非常彈牙,八爪魚新鮮,整體鮮味足之餘,份量亦令人非常飽😍明太子八爪魚配北海道刺身帶子❤️❤️❤️❤️$138明太子口感滿滿😙八爪魚都同上面既丼飯一樣彈牙,刺身帶子亦非常新鮮,就算係吾同價錢,但仍然有保持食物質素😆升級套餐 +$58精選小食+自選飲品+精選甜品七味三文魚腩串 ❤️❤️❤️❤️七味三文魚腩串沾上七味粉,魚腩有豐富魚油香味,加上七味粉,非常惹味😍靜岡抹茶豆乳 ❤️❤️❤️❤️❤️味道吾會太濃,有靜岡抹茶既香味,加上豆乳既加成,令到成杯野飲,更加絲滑,易入口之餘,賣相亦好靚🥰Tiramisu ❤️❤️❤️❤️Tiramisu加入脆脆,除左增加口感外,亦令賣相更靚,而Tiramisu本身味道香濃,口感豐盈,值得一
店名: 汐

精選小食+自選飲品+精選甜品

七味三文魚腩串 ❤️❤️❤️❤️

靜岡抹茶豆乳 ❤️❤️❤️❤️❤️

Tiramisu ❤️❤️❤️❤️
Tiramisu加入脆脆,除左增加口感外,亦令賣相更靚,而Tiramisu本身味道香濃,口感豐盈,值得一試😆
2025-03-04 0 瀏覽
近排少咗去銅鑼灣行街食嘢,行到攰朋友都好想食日式料理,喺時代廣場附近覓食下有啲咩新嘅日式料理蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽甲羅燒係我最愛燒至蟹膏鹹香嘅味道加埋魚子三文魚子三種蟹肉嘅香味日本米,香味越食越好味鹹鹹香香仲有三文魚就籽嘅鮮味好有層次蒜香辣椒蝦肉意大利粉配軟殼蟹 賣相非常吸睛,成隻軟殼蟹炸至黃金色相真係好吸引呀再加上佢有少少微微嘅香辣味道唔多唔少都係跟返香港人口味,意大利粉撈埋香辣醬越食越惹味大阪櫻花果茶茶香微甜,有一種百香果香味,原來真係加咗百香果肉,櫻花碎下花瓣程序,好適合而家春天感覺🌸山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶先嚟杯蝶豆花鮮奶馬上非常吸睛一層層嘅顏色猶如藍天白雲,白色嘅鮮奶泡沫上一漂曬乾咗嘅檸檬再攪拌,甜甜地又鮮奶嘅香滑,味道層次分明最後我哋嘅午餐跟埋甜品,今次係芝士餅蛋糕,我個人覺得芝士比較滑,而且芝士又唔會太過濃,咬落去有種綿綿滑滑嘅感覺都幾好味

蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽
甲羅燒係我最愛
鹹鹹香香仲有三文魚就籽嘅鮮味好有層次

蒜香辣椒蝦肉意大利粉配軟殼蟹
賣相非常吸睛,成隻軟殼蟹炸至黃金色相真係好吸引呀

大阪櫻花果茶

山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶

2025-02-24
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
2025-03-04 0 瀏覽
難得朋友平日放假,立刻相約一聚,順道一起午膳。友人想吃丼飯,選了銅鑼灣這間西日 fusion 餐廳「汐」。店內地方不大,但裝潢十分雅致,設有吧檯和榻榻米座,環境舒適寫意。餐廳主打 Poke Bowl 同日式丼飯,另外亦有即煮意粉、小食、甜品及飲品等供應。我哋點咗兩款丼物,+$48 可以升級套餐,包自選飲品及精選甜品,+$58 更可多配一款精選小食。牛肉壽喜燒 ($118)  牛肉大大片,肉質細嫩,入口富濃郁牛味,壽喜燒汁醇香微甜,同軟糯煙韌嘅珍珠米飯簡直絕配,令人回味無窮。原條蒲燒鰻魚 ($138)  鰻魚原條上,肉厚肥美,啖啖肉又無碎骨。玉子燒濕潤鬆軟,飯粒軟硬適中,加埋啲木魚花同紫菜,更添滋味。小食醬油餃子外皮炸到脆卜卜,內餡飽滿,輕輕一咬仲有肉汁流出!飲品點咗杯秋名山藤原豆腐咖啡,質感絲滑,帶濃郁豆腐香,同口感 nutty 嘅咖啡好夾。至於另一杯靜岡抹茶豆乳,口感亦唔錯,抹茶微苦,豆乳柔滑,兩者完美融合。是日甜品係芝士蛋糕,芝士味濃而不膩,入口酸甜清新。

是日甜品係芝士蛋糕,芝士味濃而不膩,入口酸甜清新。
1K
2025-03-03 0 瀏覽
“醬油漬角切三文魚”($128)“炭燒雞肉”($98)“醬油七味雞皮餃子”($58)“福岡士多次波子汽水鮮奶”($42)“大版櫻花果茶”($42)又又又去咗銅鑼灣百樂中心搵食😛今次去咗喺13樓嘅日式餐廳汐餐廳分成榻榻米或吧檯區想坐榻榻米最好先訂位😆食物方面主要有凍丼,熱丼,意粉,小食我地就點咗1個凍丼,1個熱丼,1個小食凍丼造型係夕陽富士山🏔🌅就連啲飯都係藍色好特別🥰我地揀咗醬油漬角切三文魚三文魚肥美,用醬油漬過更惹味仲會配上粟米,青瓜粒,中華沙律,蟹柳,蟹籽熱丼就點咗炭燒雞肉🐔雞肉嫩滑,用上燒汁帶點甜味送飯一流😋小食就點咗醬油七味雞皮餃子雞皮香脆,用七味粉調味帶點香辣好過癮一咬落去爆哂汁好正😝
“醬油漬角切三文魚”($128)
“炭燒雞肉”($98)
“醬油七味雞皮餃子”($58)
“福岡士多次波子汽水鮮奶”($42)
“大版櫻花果茶”($42)

又又又去咗銅鑼灣百樂中心搵食😛
今次去咗喺13樓嘅日式餐廳汐
餐廳分成榻榻米或吧檯區
想坐榻榻米最好先訂位😆
食物方面主要有凍丼,熱丼,意粉,小食
我地就點咗1個凍丼,1個熱丼,1個小食
凍丼造型係夕陽富士山🏔🌅
就連啲飯都係藍色好特別🥰
我地揀咗醬油漬角切三文魚
三文魚肥美,用醬油漬過更惹味
仲會配上粟米,青瓜粒,中華沙律,蟹柳,蟹籽
熱丼就點咗炭燒雞肉🐔
雞肉嫩滑,用上燒汁帶點甜味送飯一流😋
小食就點咗醬油七味雞皮餃子
雞皮香脆,用七味粉調味帶點香辣好過癮
一咬落去爆哂汁好正😝
銅鑼灣樓上的和風🎏 榻榻米西日Cafe☕️..尋晚係銅鑼灣睇Show 前,去咗附近既日式Cafe 吃個便飯🥢,地方小小但好骨子~設有榻榻米,感覺係一種家庭式經營既小餐館。食物精緻、地方寧靜舒服,木系裝修,加上柔和燈光感覺暖心。🔸太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138Mentalko Octopus With Hokkaido ScallopTAMAGO KAKE GOHAN -夕陽富士山❤️ 菜式造型精緻可愛,配上各種刺身料理、胡麻醬 & tamago, 可以一試。🔸牛肉壽喜燒 $118GyudonHOT DONBURI 丼飯代表,甜甜醬汁既牛肉很好下飯。🔸餃子大阪燒 $58Okonomiyaki Fried Dumplings用上大阪燒汁 & 木魚絲~別有一番風味。+$48 自選飲品+精選甜品Any Drink + Daily Dessert 任何單點都可轉套餐,有小食、飲品、甜品~今晚甜品係tiramisu🖤。..×××××ש銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

銅鑼灣樓上的和風🎏 榻榻米西日Cafe☕️

食物精緻、地方寧靜舒服,木系裝修,加上柔和燈光感覺暖心。

🔸太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138
TAMAGO KAKE GOHAN -夕陽富士山❤️

🔸牛肉壽喜燒 $118
Gyudon
HOT DONBURI 丼飯代表,甜甜醬汁既牛肉很好下飯。

🔸餃子大阪燒 $58
Okonomiyaki Fried Dumplings

用上大阪燒汁 & 木魚絲~別有一番風味。

+$48 自選飲品+精選甜品

有小食、飲品、甜品~今晚甜品係tiramisu🖤。
×××[汐 - ]×××
©銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖
今日黎左呢間位於銅鑼灣嘅餐廳食飯👍佢哋有唔同set餐可以揀😝我哋就揀咗主食set,加咗$48自選飲品同精選甜品😍😍仲有加$58有精選小食、自選飲品同精選甜品嘅選擇🍽️我哋叫咗明太子八爪魚配北海道刺身帶子凍丼飯,真係一流!🐙 帶子刺身新鮮鮮甜,蛋白發得好靚,夠哂fluffy❤️❤️❤️食落口感好好🥢超級推薦佢哋嘅凍丼飯😍😍😍牛肉壽喜燒熱丼飯都唔錯,牛肉嫩滑,份量好多😍😍😍醬汁香濃,配埋熱騰騰嘅飯,加上蔥香,真係好滿足🍛飲品方面,我哋試咗福岡士多啤梨波子汽水鮮奶同大阪櫻花果茶🍹士多啤梨波子汽水鮮奶好特別😊士多啤梨味道濃郁,配埋波子汽水嘅清爽,真係一試難忘🍓大阪櫻花果茶清香怡人,飲落好舒服🌸小食方面,豆腐魚餅都好好味💜外脆內嫩,豆腐同魚餅嘅味道融合得好好,食落口感豐富🐟。最後嘅Tiramisu甜品勁靚💙味道濃郁,口感綿密,係一個完美嘅結尾🍰
我哋就揀咗主食set,加咗$48自選飲品同精選甜品😍😍
仲有加$58有精選小食、自選飲品同精選甜品嘅選擇🍽️

我哋叫咗明太子八爪魚配北海道刺身帶子凍丼飯,真係一流!

牛肉壽喜燒熱丼飯都唔錯,牛肉嫩滑,份量好多😍😍😍
醬汁香濃,配埋熱騰騰嘅飯,加上蔥香,真係好滿足🍛

飲品方面,我哋試咗福岡士多啤梨波子汽水鮮奶同大阪櫻花果茶🍹
大阪櫻花果茶清香怡人,飲落好舒服🌸

• 明太子八爪魚配北海道刺身帶子
  • 牛肉壽喜燒
榻榻米cafe|西日fusion🌟主打冷熱丼飯🍚招牌打卡の夕陽富士山丼🗻另有西式主食🍝, 日式小食同特色飲品🇯🇵日式木系設計, 有吧枱位和榻榻米座位🧎🏻🆙主食可加錢升級套餐, 包飲品/甜品/小食☀️日光時間自然光照入內, 都幾舒服寫意😌~🔸醬油漬角切三文魚丼🗻  $128  6.5/10🗻夕陽富士山系列✨用蝶豆花將珍珠米染成淺藍色🩵☁️蓋上輕盈的蛋白泡泡和蛋黃漬🟡猶如⛅️太陽雲朵與富士山, 📸打卡able~其他配料都好色彩繽紛🌈☑️醬油漬三文魚, 蟹子, 蟹柳絲, 中華沙律, 粟米, 青瓜粒🌽🥒🥄撈勻食, 清新又開胃😙🔸明太子意粉配珍珠帶子🍝  $128 7/10醬汁Creamy又掛汁😋加咗蟹籽增加口感份量和調味適中👍🏻🔸石頭朱古力🍫  $42 6/10🤔仲好奇係點樣嘅石頭朱古力🍫原來係細個食個隻石頭朱古力放面🤣🍫朱古力香濃, 甜而不膩🔸靜岡抹茶豆乳🍵  $42 6/10!記得攪勻飲! 唔係啲糖沉底會好甜🤧🍵抹茶味OK, 唔太覺豆乳味
榻榻米cafe|西日fusion

🌟主打冷熱丼飯🍚
招牌打卡の夕陽富士山丼🗻
另有西式主食🍝, 日式小食同特色飲品
🇯🇵日式木系設計, 有吧枱位和榻榻米座位🧎🏻

🆙主食可加錢升級套餐, 包飲品/甜品/小食
☀️日光時間自然光照入內, 都幾舒服寫意😌~

🔸醬油漬角切三文魚丼🗻  $128  6.5/10
🗻夕陽富士山系列✨
用蝶豆花將珍珠米染成淺藍色🩵
☁️蓋上輕盈的蛋白泡泡和蛋黃漬🟡
猶如⛅️太陽雲朵與富士山, 📸打卡able~

其他配料都好色彩繽紛🌈
🥄撈勻食, 清新又開胃😙

🔸明太子意粉配珍珠帶子🍝  $128 7/10
醬汁Creamy又掛汁😋
加咗蟹籽增加口感
份量和調味適中👍🏻

🔸石頭朱古力🍫  $42 6/10
🤔仲好奇係點樣嘅石頭朱古力🍫
原來係細個食個隻石頭朱古力放面🤣
🍫朱古力香濃, 甜而不膩

🔸靜岡抹茶豆乳🍵  $42 6/10
!記得攪勻飲! 唔係啲糖沉底會好甜🤧
🍵抹茶味OK, 唔太覺豆乳味
2025-02-25 0 瀏覽
很喜歡比較寧靜舒適的環境食飯,可以同朋友一齊慢慢傾計,慢慢細味食物的味道,呢度俾到我想要既我。一入嚟見到個佈置好日式,好似去左日本,空間感都夠。食物賣相好靚,亦都好好味。兩個人食,可以揀一個麵同飯,選擇唔算多,但啱口味。叫左原條饅魚飯同軟殼蟹意粉,份量唔算多,剛剛好,好啱想試多款既朋友,但大食既朋友就未必適合。饅魚好厚好大條,好正!最欣賞杯飲品,蜜桃🍑碟豆花鮮奶,真係好靚,仲好好飲,飲到最後仲會變色,好得意。

一入嚟見到個佈置好日式,好似去左日本,空間感都夠。

食物賣相好靚,亦都好好味。
兩個人食,可以揀一個麵同飯,選擇唔算多,但啱口味。

饅魚好厚好大條,好正!