2023-05-05 422 瀏覽
💕煲仔飯雙拼 $86點最愛白鱔煲仔飯,但當晚賣剩半份,原本以為無緣試鱔煲,老細好好人地比我地揀雙拼,揀多一款餸拼白鱔煲LUCKY!我就再揀埋臘味拼排骨,咁一個煲有三樣餸😍熱熱的燒起上枱,一開蓋已經聞到好香,配上豬油同豉油,吱吱吱聲 聽到都想食。成煲野最好食係個飯👍🏻食完飯仲有脆卜卜飯焦砵仔焗魚腸 $112好少店有得食 而且仲要整得好食,有魚香而無腥味招牌燒通菜 $48用生熟雙蒜 菜亦煮得乾身 加馬拉盞又香又惹味*自煉豬油👍🏻又香又滑*營業時間:1730-0000hrs*當晚1900拎籌排隊,大約等左一個鐘就入座了*坐得麻麻舒服 位與位之間坐得超級迫
💕煲仔飯雙拼 $86

砵仔焗魚腸 $112
好少店有得食 而且仲要整得好食,有魚香而無腥味

招牌燒通菜 $48
用生熟雙蒜 菜亦煮得乾身 加馬拉盞又香又惹味

*自煉豬油👍🏻又香又滑
*營業時間:1730-0000hrs
*當晚1900拎籌排隊,大約等左一個鐘就入座了

*坐得麻麻舒服 位與位之間坐得超級迫
2023-04-22 461 瀏覽
次次想食都大排長龍🥹 江湖小棧以武俠為主題 前排追緊秋冬既尾巴 好彩等左30分鐘就入得~餐廳賣點係秘製豬油煲仔飯 煲仔飯即叫即煲 等20分鐘就送上熱辣辣既煲仔飯 店員同時會送上邪惡豬油同甜豉油 焗一焗就食得 一打開蓋 豬油香令煲仔飯更昇華🤤 鳳爪排骨煲仔飯 $86每次去酒樓必叫 今次試下煲仔飯version🤣 餸就真心冇咩特別啦 但飯粒粒分明 加左豬油啲色擇更加吸引添 飯焦可以成塊起 食落卜卜脆~自選煲仔飯 (窩蛋 滑雞件 肉餅)$86自選煲仔飯最適合啲選擇困難症既人 可以任選1-3個餸🍲窩蛋肉餅撈勻成個飯 啖啖蛋香 滑雞件正常發揮🐔自選煲仔飯(滑雞件 臘腸 白鱔) $86好好彩比我地叫到最後一份鱔 都算爽滑鮮味 飯加上臘腸一定唔會輸😎招牌燒通菜 $50通菜舖滿蒜蓉 馬拉盞 椒鹽 食落超惹味🤤 通菜燒過但又唔會太乾 香味十足雖然豬油煲仔飯的確特別 但餸就認真冇咩特別 豬油都係唔好食咁多😮‍💨😮‍💨江湖小棧📍荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖#hkfoodtherapy荃灣 #江湖小棧 #煲仔飯 #荃灣美食 #好西 #香港美食 #hkig #hkgirl #hkboy #foodiehk

鳳爪排骨煲仔飯 $86

自選煲仔飯 (窩蛋 滑雞件 肉餅)$86

自選煲仔飯(滑雞件 臘腸 白鱔) $86

招牌燒通菜 $50

江湖小棧
📍荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖

#hkfoodtherapy荃灣 #江湖小棧 #煲仔飯 #荃灣美食 #好西 #香港美食 #hkig #hkgirl #hkboy #foodiehk #hkfoodie #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger
2023-04-06 494 瀏覽
行完山一定要醫下肚啦,嚟到荃灣試咗江湖小棧。佢哋嘅招牌菜係煲仔飯,仲要係邪惡煲仔飯,上煲仔飯嗰時俾埋自家製嘅豬油同鼓油俾你。煲仔飯嘅絕配一定係臘味啦。而且佢哋嘅煲仔飯都係即叫即煮,熱辣辣上枱正正子呀再加埋臘味嘅香味,未食先流口水。呢個煲仔飯真係有期待中咁好味喎,臘味新鮮冇油溢味。另外,佢哋嘅小炒都好出色。啫啫芥蘭煲唔知係唔係用咗豬油炒勁香口,好推介呀。配埋飯食好夾。燒通菜都好juice ,整體來講好滿足同滿意呀😌😌😌
行完山一定要醫下肚啦,嚟到荃灣試咗江湖小棧。

• 招牌燒通菜
  • 臘味煲仔飯
  • 啫啫芥蘭
2023-04-05 375 瀏覽
今日放假黎到荃灣試下好多人話好好食既江湖小棧🗣️唔洗等位就入座 不過都滿座既覺得有小小誇張左到好好食所以抱住好大期望去 覺得係要有既家常小菜水準好彩價錢都唔係貴叫左🥢煲仔飯 ,等咗20分鐘多飯焦既 好多蔥🥢招牌燒通菜 $48份量唔多 好多蒜 🥢春菜煮花甲煲 $88花甲幾大粒 不過小 唔辣整體中級 同價錢合理 食一次都夠😀⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分;📸📸📸
今日放假黎到荃灣試下好多人話好好食既江湖小棧🗣️

⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️
👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分;📸📸📸

2023-03-29 392 瀏覽
想食煲仔飯想左成個冬天 終於終於係25度既一日趕尾班車去食(˙◁˙)荃灣既江湖小棧食過滿意 今次第三次去啦星期日我地6點左右到達 7點到就入得 比想像中快.ᐟ‪‪‬◦ 臘味田雞煲仔飯男朋友叫既經典配搭ദ്ദി^._.^)雖然長期爆場 叔叔都好好服務幫手落豬油同豉油豬油都好在有叔叔落 自己唔敢落咁多不得不承認陣油香係昇華唔少¯֊¯⋆꙳臘味同田雞份量都幾多 重點係臘味既香氣滲哂落個飯度~田雞好肥美亦都嫩滑既◦ 鹹蛋肉餅滑雞煲仔飯呢個係我自選既三併 掙扎左好耐但 其實我同男朋友都認為餸只係extra.ᐟ‪‪‬佢煲仔飯本身都好食到就咁食都食唔停口肉餅油潤十足 都推介大家可以叫雞件都嫩既但可能三併份量唔太多差啲唔記得講 佢飯焦係可以一片片剷起既 脆卜卜( ˃ ᵕ ˂ )◦ 招牌燒通菜諗住搵條菜食下 點知幾有驚喜難怪叫招牌 將海量金銀蒜鋪落係燒通菜上好香又好味 完全唔care食完會口臭(˙𐃷˙)◦ 紅燒乳鴿好耐無食口痕叫 都非常唔錯佢比坊間無燒得咁乾 仲幾juicy添調味表面甜甜地 再有一支味椒鹽比食客自己都係有心機之作~✿#lastbitematters#lastbitematters_tsuenw
荃灣既江湖小棧食過滿意 今次第三次去啦
星期日我地6點左右到達 7點到就入得 比想像中快.ᐟ‪‪‬

◦ 臘味田雞煲仔飯
男朋友叫既經典配搭ദ്ദി^._.^)
雖然長期爆場 叔叔都好好服務幫手落豬油同豉油
豬油都好在有叔叔落 自己唔敢落咁多
不得不承認陣油香係昇華唔少¯֊¯⋆꙳
臘味同田雞份量都幾多 重點係臘味既香氣滲哂落個飯度~
田雞好肥美亦都嫩滑既

雞件都嫩既但可能三併份量唔太多

◦ 招牌燒通菜
諗住搵條菜食下 點知幾有驚喜
難怪叫招牌 將海量金銀蒜鋪落係燒通菜上
好香又好味 完全唔care食完會口臭(˙𐃷˙)

◦ 紅燒乳鴿
好耐無食口痕叫 都非常唔錯
佢比坊間無燒得咁乾 仲幾juicy添
調味表面甜甜地 再有一支味椒鹽比食客自己
都係有心機之作~

#lastbitematters
#lastbitematters_tsuenwan
2023-03-03 529 瀏覽
🌟天地一號蘋果醋 $48🌟黑椒豬手煲 $92🌟招牌燒通菜 $48🌟燒美國牛仔骨 $55🌟春菜煮花甲煲 $92🌟北菇滑雞飯 $83講到出名又好食嘅煲仔飯,其中一間一定係江湖小棧啦🤤冬天凍冰冰時食別有一番風味,夏天熱辣辣時食亦都唔會食到痴立立🤩因為餐廳冷氣好足🤣今次簡咗北菇滑雞飯,自己倒豉油同埋餐廳獨有豬油,倒完後等2分鐘就可以食🤤一開蓋真係香味十足,胃口大開!滑雞食落鮮嫩,冬菇亦入味😋另外必食嘅仲有春菜煮花甲煲,花甲好新鮮,鮮味十足😎!

🌟天地一號蘋果醋 $48
🌟黑椒豬手煲 $92
🌟招牌燒通菜 $48
🌟燒美國牛仔骨 $55
🌟春菜煮花甲煲 $92
🌟北菇滑雞飯 $83

2022-06-15
2023-02-15 2321 瀏覽
今日嚟到荃灣行街,行到咁上下開始肚餓本身諗住搵下午茶,都差不多5點就不如直接食晚飯睇返收藏名單而今個冬天都未食過煲仔飯於是過嚟睇下先,到店門口只係5:05已經有兩組人排隊原來5:30開晚市,睇過餐牌就決定排隊試下~點知人龍真係愈來愈長呢度裝潢好有特色,完全符合店名牆上擺設寶刀、弓箭配以名句牌匾門口位仲有一系列武功秘笈好似去咗主題餐廳咁幾有趣連餐牌都玩味十足,江湖菜😁係等緊時間已經諗好咗心水,入坐後就落單餐牌寫明煲仔飯製作需時20分鐘自選3款 豉汁白蟮田雞煲仔飯 上菜時跟兩個酒壺—豬油、豉油先開蓋倒入兩種醬汁,再蓋好等10分鐘就食得賣相已經好吸引,仲好多蔥蟮肉柔韌爽滑而鮮美,田雞新鮮潤澤又細嫩配豉汁及豬油增添風味煲底仲有不少香脆的飯焦,非常滋味鍚紙花甲粉花甲都幾大隻,總共有12隻食落爽口彈牙又新鮮,唯獨男友食到幾隻有沙粉同金菇都非常入味,入口濃味又香辣配料夠多,真係惹味又刺激味覺之選整體食物味道不錯,價錢中上唔洗排隊的話可以再來~食完出嚟門外人龍多到好誇張🙀
今日嚟到荃灣行街,行到咁上下開始肚餓
本身諗住搵下午茶,都差不多5點就不如直接食晚飯
睇返收藏名單而今個冬天都未食過煲仔飯
於是過嚟睇下先,到店門口只係5:05已經有兩組人排隊
原來5:30開晚市,睇過餐牌就決定排隊試下~
點知人龍真係愈來愈長

呢度裝潢好有特色,完全符合店名
牆上擺設寶刀、弓箭配以名句牌匾
門口位仲有一系列武功秘笈
好似去咗主題餐廳咁幾有趣

連餐牌都玩味十足,江湖菜😁

係等緊時間已經諗好咗心水,入坐後就落單
餐牌寫明煲仔飯製作需時20分鐘

自選3款 豉汁白蟮田雞煲仔飯
上菜時跟兩個酒壺—豬油、豉油
先開蓋倒入兩種醬汁,再蓋好等10分鐘就食得
賣相已經好吸引,仲好多蔥
蟮肉柔韌爽滑而鮮美,田雞新鮮潤澤又細嫩
配豉汁及豬油增添風味
煲底仲有不少香脆的飯焦,非常滋味

鍚紙花甲粉
花甲都幾大隻,總共有12隻
食落爽口彈牙又新鮮,唯獨男友食到幾隻有沙
粉同金菇都非常入味,入口濃味又香辣
配料夠多,真係惹味又刺激味覺之選

整體食物味道不錯,價錢中上
唔洗排隊的話可以再來~
食完出嚟門外人龍多到好誇張🙀

2023-02-10 697 瀏覽
江湖小棧長期排長龍,建議宵夜時段九點後去挑戰。平日我曾經等一個鐘先成功入座,煲仔飯製作需時,入到去有位坐之後差唔多要等多二十分鐘先有野食,少啲耐性都唔得🥹🥹💭田雞臘味飯傳統口味,安全之選。豉油唔會死甜,配埋自家製豬油有昇華之效。每啖飯都有臘味香氣,幸福🥺 如果食厭傳統口味,可以揀自選煲仔飯,有得揀豆豉、蝦醬等等調味,有奇效🤭超級推薦呢度嘅煲仔飯!💭炒魚卜 & 春菜花甲唔建議嗌小菜⋯⋯價錢偏貴而且味道一般。

💭田雞臘味飯

💭炒魚卜 & 春菜花甲
唔建議嗌小菜⋯⋯價錢偏貴而且味道一般。
2023-02-09 551 瀏覽
️‍江湖小棧 (荃灣)地址:荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖超好味嘅煲仔飯❤️‍🔥——— 我是分隔線 ———窩蛋牛肉煲仔飯$86 (9/10)煲仔飯一上到枱超香。職員會上埋豉油同豬油,可以自己選擇落幾多。落完呢兩樣嘢之後等2-3分鐘焗下個飯,一打開聞到好香飯焦味,之後再撈撈撈。佢啲飯焦唔係話太燶,牛肉份量都多🐂。超級推薦!❤️鹽燒秋刀魚 $26 (7/10)我哋呢條外面燒得有少少燶,有啲位個皮就食唔到。肉質就冇咩特別滑,可能本身秋刀魚都偏鞋。佢額外個汁幾特別💦,酸酸地,點汁食會將味道昇華!牛舌 $26(6.5/10)一串總共有5嚿,但係一啲好韌,一啲又好冧🧐。味道冇咩特別,唔係好食到落左咩特別嘅調味。如果有下次,應該會想試下其他小食。燒西班牙豬仔骨 $60(7.5/10)豬仔骨啲肉唔會話太韌🐖,而且燒得幾靚,唔會好乾。味道最好味嘅係佢嘅沙嗲醬。我哋連牛舌都攞去點個醬,佢嘅沙嗲醬真係出色! 😋招牌燒通菜 $50(8/10)真係食得出個味係燒,同燒韮菜應該有啲似。🔥一碟菜上仲加蒜茸同炸蒜,更加重口味!呢個都好推薦。👍🏻——— 我是分隔線 ———整體:8/10性價比:6/10個日天氣特別凍🥶,可
️‍江湖小棧 (荃灣)
地址:荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖
超好味嘅煲仔飯❤️‍🔥

——— 我是分隔線 ———

窩蛋牛肉煲仔飯$86 (9/10)

鹽燒秋刀魚 $26 (7/10)

牛舌 $26(6.5/10)

燒西班牙豬仔骨 $60(7.5/10)

招牌燒通菜 $50(8/10)

——— 我是分隔線 ———
整體:8/10
性價比:6/10
個日天氣特別凍🥶,可能好多人食煲仔飯暖下身,所以排大概兩個幾鐘。如果想食應該要早啲排定。⏱️舖頭嘅牆身好特別,有好有江湖味道,見到隔離嘅客人仲影相添。📸

#double_couple_222 #情侶日常 #hkblogger #hkfoodie #香港美食 #美食 #荃灣美食 #江湖小棧 #窩蛋牛肉飯 #煲仔飯 #秋刀魚 #牛舌 #豬仔骨 #燒通菜 #天氣凍 #飯焦
2023-01-19 1079 瀏覽
江湖小棧⚔️天氣咁凍仲唔係煲仔飯出動嘅時候!識食嘅又點只係廟街食煲仔飯,今次我哋就嚟到荃灣,試吓排隊排到七彩嘅江湖小棧!因為都算幾早食晚飯,我哋都唔太肚餓,所以淨係叫咗兩個煲仔飯🍚🍖豉汁白鱔煲仔飯 $86白鱔份量多,又滑又有魚味,配上自家製豬油,一打開蓋就聞到勁大陣豆豉白鱔味撲埋黎,呢一個煲下次嚟一定會再嗌,非常值得encore!🐟💯自選配料煲仔飯 $86想要咩餸由你話事!貪心鬼一定係揀呢個😜我今次就揀咗蝦膏、乳鴿同埋滑雞件,成個飯入面蝦膏有畫龍點睛嘅作用,有濃郁嘅鹹香味!配埋乳鴿同埋滑雞件,大滿足!食完再暖笠笠添😋👍🏻江湖小棧真心唔錯,決定下次encore!✅✅下次要Skip左個lunch 叫多兩個餸食下!餐廳5:30開始做晚市,如果想唔使排隊食到,建議大家5:15就嚟排隊!咁就保證食到第一輪晚市~六點先嚟到既,基本上已經肯定要等位了🥹🥹所以記住自己預返時間喇!
江湖小棧⚔️

豉汁白鱔煲仔飯 $86

自選配料煲仔飯 $86

江湖小棧真心唔錯,決定下次encore!✅✅
下次要Skip左個lunch 叫多兩個餸食下!

豉汁白鱔煲仔飯
自選配料煲仔飯
豉汁白鱔煲仔飯
自選配料煲仔飯
2023-01-13 736 瀏覽
呢個天氣食煲仔飯一流,叫咗個臘味煲仔飯,店員會幫手淋啲豬油再焗,一打開好香。臘味唔會死鹹,淡淡鹹香味,撈埋佢秘製豉油,成個飯好入味,最低嘅飯焦亦唔會太乾,岩岩好。叫咗招牌通菜,面頭佈滿乾蒜,食落好惹味,炒到乾身,有種食串燒嘅感覺。花甲亦都有鮮味,好惹味,不過對我黎講有少少辣。

2023-01-11 642 瀏覽
今叫左兩個煲仔飯,一個糸豉汁白鱔煲仔飯,白鱔糸可以嘅,但係豆豉超級咸,另一個系蝦膏肉片煲仔飯,肉片系可以,但係蝦膏又係超級咸,搞唔掂,最差系坐位,超級迫,坐得好唔舒服,同埋咁重要加一,一個煲仔飯成舊水,大貴啦卦
2023-01-05 1438 瀏覽
₍₍ ⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝ ₎₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈荃灣人龍煲仔飯黃店✨冬天就是吃煲仔飯的熱潮┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈店舖會於5:30開始晚市時段當天假期5點多到達已經有一部分人在排隊等候了如果5點開始排隊可以第一輪享用晚餐🥣假期的話建議提早排隊免得空歡喜一場!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜窩蛋牛肉臘腸煲仔飯 $86 (3.5/5)煲仔飯配料可以自選1至3款🫶🏻方便有選擇困難症既我店員會提供豬油及煲仔飯豉油先落豬油再加鼓油焗2分鐘左右便可以有飯焦~添加了豬油的飯油香十足🍲每一口都很滿足🥹臘腸肥瘦均勻,配上牛肉及蛋黃非常滋味雖然飯焦沒有很多,但口感也很香脆可口🤍┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜招牌燒通菜 $50 (4/5)通菜色澤鮮艷,配上惹味炸蒜😋令人一口接一口停不下來是適合下飯的配菜!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜燒原條茄子 $52 (2.5/5)茄子非常足料,配上炸蒜非常香口不過茄子可以再燒耐一點絕對更加惹味~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜豬頸肉串燒 $26 (3/5)豬頸肉入口油脂豐富,孜然粉香氣充滿整個口腔❤️可口又惹味但個人覺得有點肥膩,如果肉再瘦一
₍₍ ⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝ ₎₎
荃灣人龍煲仔飯黃店✨
冬天就是吃煲仔飯的熱潮
店舖會於5:30開始晚市時段
當天假期5點多到達已經有一部分人在排隊等候了
如果5點開始排隊可以第一輪享用晚餐🥣
假期的話建議提早排隊免得空歡喜一場!
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜窩蛋牛肉臘腸煲仔飯 $86 (3.5/5)
煲仔飯配料可以自選1至3款🫶🏻方便有選擇困難症既我
店員會提供豬油及煲仔飯豉油
先落豬油再加鼓油焗2分鐘左右便可以有飯焦~
添加了豬油的飯油香十足🍲每一口都很滿足🥹
臘腸肥瘦均勻,配上牛肉及蛋黃非常滋味
雖然飯焦沒有很多,但口感也很香脆可口🤍

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜招牌燒通菜 $50 (4/5)
通菜色澤鮮艷,配上惹味炸蒜😋
令人一口接一口停不下來
是適合下飯的配菜!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜燒原條茄子 $52 (2.5/5)
茄子非常足料,配上炸蒜非常香口
不過茄子可以再燒耐一點絕對更加惹味~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜豬頸肉串燒 $26 (3/5)
豬頸肉入口油脂豐富,孜然粉香氣充滿整個口腔❤️可口又惹味
但個人覺得有點肥膩,如果肉再瘦一點會更滋味的說

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
當日小趣事✨串燒菜單有一款叫豬頭肉,男友稱是豬面頰的肉好好吃的,我一頭霧水以為真有豬頭肉,之後店員話打錯字是豬頸肉😂😂
我笑了。。。但菜單英文也是Pork Head🤔
Ig @ cheri_foodiary
2023-01-01 775 瀏覽
荃灣超人氣煲仔飯🍚 [江湖小棧]天氣凍凍地最啱食碗熱辣辣嘅煲仔飯🍚呢間喺荃灣出晒名要有耐性先食到既煲仔飯上個星期五排咗兩個鐘先成功試到😆如果大家想試就要俾啲耐性喇😂聽個名就知餐廳以武俠小說黎做主題連Menu都係武林秘笈🤣🌟窩蛋牛肉煲仔飯($83)牛肉好滑身 份量仲好多🙈蛋汁配埋豬油嘅香味簡直係冇得輸 火候控制得好好飯焦脆卜卜仲唔會過燶添🔥大量嘅蔥花令到食落去口感唔會太滯 配上佢哋自家煉製嘅豬油保留鮮味之外令成個煲仔飯更惹味豬油香味簡直令到煲仔飯提升至另一個層次🐽🌟馬拉盞排骨煲仔飯($83)排骨肥瘦適中啖啖肉食落去爽口嫩滑 🐷帶有馬拉盞嘅香味同咸香🐟有飯焦效果但略為有少少濕濕地如果水量少啲嘅話我相信會粒粒分明會更好食🤭🌟錫紙花甲粉🌶️($108)好惹味🤩粒粒花甲都好大隻啖啖肉,仲要冇沙添 粉絲同金菇吸收晒花甲嘅鮮甜食落去小小辣好開胃面頭仲配上炒過既洋蔥同埋蔥段 味道層次昇華左🥳🌟招牌燒通菜🥬($48)食落去唔會好乾身 大量嘅生蒜蓉同乾蒜🧄重口味得黎又唔會太咸👍🏼而且仲好香口添Btw 餐廳只接受現金,記得帶定cash去喇💰味道 9/10環境 8/10推介程度8/10 📍江湖小棧 (荃灣)荃灣
荃灣超人氣煲仔飯🍚 [江湖小棧]
天氣凍凍地最啱食碗熱辣辣嘅煲仔飯🍚
呢間喺荃灣出晒名要有耐性先食到既煲仔飯
上個星期五排咗兩個鐘先成功試到😆
如果大家想試就要俾啲耐性喇😂
聽個名就知餐廳以武俠小說黎做主題連Menu都係武林秘笈🤣

🌟窩蛋牛肉煲仔飯($83)
大量嘅蔥花令到食落去口感唔會太滯

🌟馬拉盞排骨煲仔飯($83)
排骨肥瘦適中啖啖肉食落去爽口嫩滑 🐷
帶有馬拉盞嘅香味同咸香🐟

🌟錫紙花甲粉🌶️($108)

🌟招牌燒通菜🥬($48)
食落去唔會好乾身 大量嘅生蒜蓉同乾蒜🧄
重口味得黎又唔會太咸👍🏼而且仲好香口添

Btw 餐廳只接受現金,記得帶定cash去喇💰

味道 9/10
環境 8/10
推介程度8/10

📍江湖小棧 (荃灣)
荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖
  • 窩蛋牛肉煲仔飯
  • 錫紙花甲粉
2022-12-26 623 瀏覽
冬天就係煲仔飯嘅季節 之前經過幾次想食 但見到出門嘅人龍就已經卻步 今次下定決心要食 6點幾去到已經有人排緊隊 最後等左兩個鐘😖 睇來真係人氣十足🔥 餐廳係武俠風裝修 位置比較逼夾 不過嘢食搭救🥳✿ 自選煲仔飯✿ [$83]可以揀1-3款餸 我地揀左臘腸、牛肉、臘肉 煲仔飯係即叫即做 上菜果陣會一齊上埋豉油同豬油 豉油同豬油都係自己加 加咗豬油非常香 比起之前食嘅其他煲仔飯香好多🤤 令到煲仔飯昇華左 不過唔好加太多🤣 餸方面 牛肉好嫩滑 臘腸同臘肉令到個飯更香 仲有餸嘅份量好足 啖啖飯都有餸 蔥花都俾得好豪爽 完全掩蓋左啲餸🤣 飯焦好酥脆 Yummy😋✿ 招牌燒通菜 ✿ [$48]依個燒通菜 燒完出嚟唔會話好干身 加埋蒜蓉 食落去幾香口 係淡味咗少少 🤏★好食指數★:8/10★服務態度★:7.5/10 ★CP值★:8/10★🈚️加一★

✿ 自選煲仔飯✿ [$83]

✿ 招牌燒通菜 ✿ [$48]