2016-01-11 191 瀏覽
今日唔想食飯,口淡淡無咩胃口咁,想食D重口味嘅,咁就約阿媽去沙嗲王食野啦,嚟到果時撞正系食飯時候,好多人排隊,好食嘅嘢當然多人食喇,都唔算等太耐,大概20分鐘啦。嚟呢度梗系要點沙嗲米線啦,我仲加多左個溏心蛋,溏心蛋搭配湯粉類感覺好正,一來嚟就聞到陣陣沙嗲嘅香味啦,試一啖個湯,簡直妙不可言啊,好正宗,睇下就知呢個粉足料啦,有肉丸有肉,好鮮味。點左個炸雞亦,感覺一般,無咩特別好食,同其他店一樣,有D油。芒果炒飯,比較驚艷,顔值都好高,水果炒飯比較新奇,但搭配起嚟又真系感覺幾好食,芒果帶住水果嘅清甜,炒飯又炒得比較好,粒粒分明,加埋蔬菜粒同芒果粒,咸甜一齊食,感覺好奇妙,但又覺得好好食,值得一試。
2015-12-30
20 分鐘 (堂食)
2016-01-10 196 瀏覽
雖然間沙嗲王啲服務員態度麻麻,不過勝在佢啲野食真係好鬼死啱我胃口,所以就算點忙,我都要定期抽時間過嚟呢邊食翻餐勁噶 鰻魚炒飯,炒飯炒到金黃金黃噶,而且味道濃郁,在配上蔥花,雞蛋同鰻魚,入口豐滿,粒粒飽滿,不過就係鰻魚比較少,幾乎只有炒飯,見唔到幾粒鰻魚。 芒果鮮蝦沙律,用新鮮噶芒果配上蔬菜沙律同鮮蝦,食落去有淡淡噶檸檬味,好香,再配上好味噶沙律醬,好快就食曬啦 沙嗲米線噶湯底味道濃郁,啲米線煮噶時間啱啱好,唔會話夾起身好易斷 蝦餅呢,食落去似炸雞塊,入面主要唔係蝦,係用蝦粉整成噶,好香口
2016-01-08
10 分鐘 (堂食)
2015-12-29 203 瀏覽
店鋪里的主題好玩,是“海盜”,佈景也漂亮,初次去可以合照。店裡菜品很好,服務也很好玩。店裡衛生很是乾淨。近期一次去食是同阿媽一起來,來這裡High一下。特別道地的咖喱味道,不是那種很普通的咖喱。牛肉本身質感非常棒,沒有任何腥味在內。裡面沒有太多鹽,主要用辣味來提鮮,實在是非常美味。呢個咖喱也真的很好食啦。所以每次來都忍不住兩道菜全部都上。咖喱汁特別香濃,再搭配上白米飯,美味極了。同時咬一口豬扒,香香的,濃濃的。椒鹽脆豆腐是一道驚喜。本來以為是在外面吃的那種炸豆腐,沒想到外面是炸的,裡面卻是非常嫩,阿媽也不曉得這個到底是什麼炸出來的。

2015-10-15
15 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽脆豆腐
2015-12-26 169 瀏覽
餐廳裝飾很可愛,很多寵物小精靈的裝飾跟海報,菜單上還有皮卡超1:1的飯,覺得不忍心吃就沒有點。很慎重點了幾個招牌菜,避風塘軟炸蟹真的很好味,螃蟹炸的非常酥脆,蟹肉很鮮,再配上避風塘的調料,怎麼都吃不過癮。還有就是咖喱薄餅,本來就鐘意咖喱味的吃食,薄餅本身就很香酥可口,又是千層的餅底,超讚!糖心蛋就沒有什麼特色了,味道平平,勝在賣相比較好看,所以還可以接受。
2015-12-20 248 瀏覽
早前沙嗲王同比卡超合作,依加終於輪到Monster Hunter啦。今次點左4樣菜式,有兩樣都係以Monster Hunter做主題既,可惜呢個主題既菜式令我有點兒失望。Berona 屋台燉煮特產蘑菇配薄餅: 呢個份量比預期既少,當初以為佢地既薄餅好似印度薄餅咁,上菜時先發現原來只係一碗蘑菇湯加4粒酥皮,不過$39 唔可以要求咁多啦。特製燒肉拼盤(雞肉): 呢個拼盤只不過係2隻雞脾加少少薯角同菜,無咩特別,雞肉味道一般,薯角份量少得驚人,整體感覺令人有點兒失望。避風塘軟穀蟹: 呢個有分標準同加倍兩個SIZE,因為得返我地2個人,所以都係叫左個標準既算啦。軟穀蟹炸得都幾脆,係係味道就濃左少少,有改進既空間。明太子薄餅:呢個薄餅係後加架,因為見到以上既食物份量都比預期少,可惜眼闊肚窄,早知唔洗叫都得,呢個薄餅又真係幾好味,夠火爐之餘仲好足料,值得encore。
2015-12-17 361 瀏覽
落班一個人食飯真系好悶,一於約班友仔出嚟食飯,就近去沙嗲王食返餐先,呢間沙嗲王個名可以講虛傳左D咁,因為好多朋友都認為呢度既白咖喱反而先系主角。呢度環境好典型,好多公仔做裝飾,以寵物小精靈為主題,感覺花得嚟又幾舒適。或者系因為位置係加拿芬廣場,所以一般都唔使點排隊,好快就有得食。白咖喱飯,如果食唔慣噶人,可能會覺得距有D膩,我同班友仔都可以接受到,而且仲覺得好正。芝士年糕,呢個其實好細碟既,夾入嘴慢慢享受濃濃芝士味,實在太喜歡距啦,太正啦。要左個沙冰,呢個普通D,不過甜度剛好,所以都過得去啦Lunch仲有飲料同沙拉或者湯送
要左個沙冰,呢個普通D,不過甜度剛好,所以都過得去啦
Lunch仲有飲料同沙拉或者湯送

2015-11-26
2015-10-21 435 瀏覽
.............招牌: 白咖喱香茅豬排飯 $51👍👍👍👍💋 (5分滿分).............去#沙嗲王 係食#白咖喱 是常識吧😎點解吾係叫#白咖喱王 ?😂有無人答到我同行4位#傻婆 吾叫白咖喱 正一傻仔黎既#白咖喱 :依然好食💋甜甜地 又會食到你仔仔地 又杰杰地 撈白飯一流#白飯 :熱辣辣 今次係#珍珠米 好似間間舖都吾同米😂#香茅豬排 :好好吃哦 好淋兼無骨#豬排 🐖#香茅 味食落吾太勁 但食完eur番出黎就有小小臭臭地😂試左朋友既 #沙嗲 飯 :真心麻麻 白咖喱好食十萬倍試左朋友既 #沙嗲#粉絲 :好好食💋拎黎做送更好 其實我決定左好內食邊個好😣#份量 :白飯吾多 吾夠食 豬排聽聞有3塊:但我個碗有3.5😈好開心#價錢 :合理 $51蚊包一杯普通飲品😛 若吾加其他野 55蚊不錯但我最愛既#炒饅頭 同#薄餅 無左
.............
招牌: 白咖喱香茅豬排飯 $51👍👍👍👍💋 (5分滿分)
.............

去#沙嗲王 係食#白咖喱 是常識吧😎
點解吾係叫#白咖喱王 ?😂有無人答到我
同行4位#傻婆 吾叫白咖喱 正一傻仔黎既
#白飯 :熱辣辣 今次係#珍珠米 好似間間舖都吾同米😂
試左朋友既 #沙嗲 飯 :真心麻麻 白咖喱好食十萬倍
但我最愛既#炒饅頭 同#薄餅 無左
15 分鐘 (堂食)
2015-10-15 442 瀏覽
真的幾喜歡黎沙嗲王食野, 因真係可以完全唔洗睇價錢叫野食既餐廳, 仲要有信心保證好味tim!! 黎過N甘多次, 基本上食勻晒所有野甘濟, 但每次黎我一定要飲個龍蝦湯先, 今次6個人, 個個都話要飲!! 還有d雞翼都好好食, 好入味呀!! 另外魷魚同蝦棒都係去沙嗲王常叫既野食, 其他樣樣都唔差ga!! 係炒蜆依舊食到有沙...6個人每人一個龍蝦湯, 10個餸, 3杯野飲, 都係六百幾蚊, 仲要個都食得飽飽, 低食呀~~
題外話/補充資料: 識揀一定黎尖沙咀分店, 因為通知都有位! 最怕去旺角個間...
龍蝦湯
芝士炒年糕
柑梅賓+荔枝紅茶
  • 蝦棒
2015-10-08 351 瀏覽
說實話,老娘一向沒有太喜歡吃Satay King...(自己改個名,原來佢英文真係咁…)只係選擇種類較多,價格尚算相宜,又近公司,所以有一陣子都會去食個Lun廚﹗ 炒了腦細後,應該是第一次吃吧~都是那句,見到menu有就必點的~~<<Dont蔭公 - 4粒星>>~沒有太多椰味,幾岩我口味~米線偏稔,老娘鐘意有咬口的~~<<Ham and Pineapple - 3粒星>>沒有太特別~Thin Crust得來又不夠thin~(老娘個人喜歡Thick)最近主題做緊比卡超仔~~~岩細囝囝囡囡一家一齊去~~<<比卡超咖哩飯??>>1粒半星為什麼>>??因為都食不出什麼味道來…還要附上那沼澤般的『汁』試食專員的我都只是點了一點,就沒有人敢再動他~<<肉醬蛋包飯- 3粒星>>蛋是可以的,但再加上港式雜豆配所謂的肉醬…我會選擇只吃那無味的蛋+飯<<Kimchi 炒年糕 - 3粒星>>老娘喜歡的『咬勁』完~叫太多了~吃不了~~打

炒了腦細後,應該是第一次吃吧~

都是那句,見到menu有就必點的~~
<<Dont蔭公 - 4粒星>>
~沒有太多椰味,幾岩我口味~
米線偏稔,老娘鐘意有咬口的~~
冬蔭公米線
<<Ham and Pineapple - 3粒星>>
沒有太特別~Thin Crust得來又不夠thin~
(老娘個人喜歡Thick)
Ham and Pineapple Pizza
最近主題做緊比卡超仔~~~岩細囝囝囡囡一家一齊去~~
<<比卡超咖哩飯??>>1粒半星
為什麼>>??
因為都食不出什麼味道來…
還要附上那沼澤般的『汁』
試食專員的我都只是點了一點,就沒有人敢再動他~
比卡超超飯~
沼澤濃汁之wht de hell is this?
<<肉醬蛋包飯- 3粒星>>
肉醬蛋包傻
<<Kimchi 炒年糕 - 3粒星>>
老娘喜歡的『咬勁』完~
韓式Kimchi炒年糕
叫太多了~吃不了~~打包比卡超超回家~~
去吧~比卡超~
簡單分享~希望幫到大家~謝謝收看~
韓式Kimchi炒年糕
2015-10-01 352 瀏覽
不知是否平日&時間早的關係,,沒有很多人等位~~所以雖說有限時,,但也沒有拿得很緊~~就是因為比卡超主題,,才與友人一行四人前來光顧所以必點比卡超menu上的食物啊!!!聽聞藍咖喱是一個伏,,我們都沒勇氣嘗試啊!!很穩陣的點了菠菜咖喱味~~~還點了pizza又為了杯墊而點了比卡超芒果沙冰比卡超menu以外,,還點了芝心餅﹑芝士焗年糕﹑馬拉盞通菜﹑牛柳粒蘑菇焗米意&沙嗲肥牛粉絲比卡超菠菜咖喱豬扒飯味道就如平日的白咖喱豬扒飯一樣,,幾乎沒差>0<就只是沒白咖喱的那點甜!!豬扒是藏在飯內所以這飯不會難吃啊~~因為我平日幾乎必點白咖喱豬扒飯的!!只是比卡超耳朵的黑色飯好硬pizza很普通,,而且稍嫌乾身了點比卡超芒果沙冰,,過甜了!!而且cream的比例略多,,令整杯飲品甜很膩芒果也不是鮮芒果那種味~~也沒甚沙冰的感覺!!芝心餅的芝士很綿,,但整體很油芝士焗年糕,,以為會好膩,,有點意外的做得不錯!!年糕也不會太韌!!牛柳粒蘑菇焗米意是早前吃過覺得好吃而再建議點的!!友人都說牛柳粒很稔很香牛味!!最難吃的是沙嗲肥牛粉絲!!!完全是最普通的那種會索水會漿的粉絲!!用韓式粉絲會較好
不知是否平日&時間早的關係,,沒有很多人等位~~
所以雖說有限時,,但也沒有拿得很緊~~

就是因為比卡超主題,,才與友人一行四人前來光顧
所以必點比卡超menu上的食物啊!!!
聽聞藍咖喱是一個伏,,我們都沒勇氣嘗試啊!!
很穩陣的點了菠菜咖喱味~~~
還點了pizza
又為了杯墊而點了比卡超芒果沙冰

比卡超menu以外,,

比卡超菠菜咖喱豬扒飯
豬扒是藏在飯內
所以這飯不會難吃啊~~
因為我平日幾乎必點白咖喱豬扒飯的!!
只是比卡超耳朵的黑色飯好硬
比卡超菠菜咖喱豬扒飯
pizza很普通,,而且稍嫌乾身了點
比卡超pizza
芒果也不是鮮芒果那種味~~也沒甚沙冰的感覺!!
比卡超芒果沙冰
芝心餅的芝士很綿,,但整體很油
牛柳粒蘑菇焗米意是早前吃過覺得好吃而再建議點的!!
友人都說牛柳粒很稔很香牛味!!

最難吃的是沙嗲肥牛粉絲!!!
完全是最普通的那種會索水會漿的粉絲!!
用韓式粉絲會較好吧!???
而且沙嗲味不濃~~!!味道不好吃!!

沙嗲王的咖喱比沙嗲好吃!!為什麼要叫沙嗲王呢!???
整體來說,,,覺得好吃的食物是不多啊!!
2015-08-05
2015-09-18 257 瀏覽
兒時回憶,必去追憶!又真係整得幾似WO衰鬼~邊到捨得食JE~比卡超咖哩豬排飯比卡超對眼好似紙,一度懷疑真係食得?最後問左係食得既~同平時的咖哩飯沒差,搵梗豬排在那?!竟然在個飯入面!一粒粒又無骨,初步相信是FOR細路仔食方便吧,膽粗粗要左藍咖哩,食色素(會變藍精靈?!)味道係白咖哩D FD,有椰香幾滑,雖然個色好不安但味道正常~堅好睇又好食!芒果特飲經過徬徨的掙扎,唔飲個主題沙冰改飲普通特飲,太CREAM唔想飲LA。埋單$117

比卡超咖哩豬排飯

芒果特飲

埋單$117
2015-09-08
2015-09-11 432 瀏覽
其實一知道沙嗲王出了比卡超主題食物, 已非常想去吃! 可是有人說風評不太好……但是作為視覺系的的村姑, 就算明知伏也好想試一次!結果Rei 好厚面皮的用”我今個月生日呀”去逼一班朋友同我做一次勇者, 但是原來一點也不勇者餐牌也比卡化了因為是為了這個飯而來, 今次重點寫這個:其實大會有幾個醬供選擇, 好玩的我們一定是選很少在食材上見到的藍色吧! 這就是傳說中的藍柑咖哩汁!先不要提味道, 單是色已經加分吧!而且還可以這樣玩:香方面, 藍咖哩真是傳來陣陣咖哩香!味其實也不差! 其實藍咖哩只是顏色有點怪,但味道跟一般咖哩沒兩樣! 很香就是了!而且飯本身也很有內涵, 把比卡超劏開(誤), 入面有一件件砌開的豬扒! 豬扒好香香矛味! 老實說完全不覺得伏!耳朵黑色部份是黑糯米飯, 反而不夠黏身,我有懷疑過究竟是不是黑糯米來但眼睛和口聽說是紙來….為什麼是聽說? 因為我吃了一隻眼,可是完全分不到是吃了紙還是其他東西, 都只有咖哩味吧……我們還點了其他食物:不過還是比卡超咖哩飯最印象深刻最貼心是大會最後會送上薄荷糖, 吃完這麼濃味的東西, 讓舌頭FRESH一下真是好貼心呢!
餐牌也比卡化了
因為是為了這個飯而來, 今次重點寫這個:
先不要提味道, 單是色已經加分吧!
而且還可以這樣玩:
香方面, 藍咖哩真是傳來陣陣咖哩香!
我們還點了其他食物:
不過還是比卡超咖哩飯最印象深刻
2015-09-04
2015-08-17 442 瀏覽
今日專程為Pokémon而嚟。我叫咗嘅有:1.比卡超飯(味道普通,唔可以話好味,但賣相就非常好,比卡超樣好得意,幾有特色,我仲揀咗藍色嘅咖哩汁,不過味道係同普通咖哩一樣,有少少辣。)2.芝士焗年糕(呢個唔錯,幾好味,年糕唔會好un)3.日式蟹粉豆腐鍋配飯(呢個好好味,啲蟹粉混埋成個飯,好食!)4.炸饅頭(呢個唔錯啦,之前嚟食都會叫,但好飽肚。)5.紅色藍色特飲各一杯,每隻顏色代表一隻Pokémon,仲會送一張Pokémon杯墊(味道就普通啦,有Cream面,有啫喱係底,有塊印咗Pokémon公仔嘅白朱古力,仲有一啲配飾,但原來係糖嚟,可以食)
今日專程為Pokémon而嚟。

我叫咗嘅有:

2.芝士焗年糕(呢個唔錯,幾好味,年糕唔會好un)

4.炸饅頭(呢個唔錯啦,之前嚟食都會叫,但好飽肚。)

2015-08-09 549 瀏覽
上網見到沙嗲王推出左用比卡超黎做主題既食物,覺得好新穎有趣,就諗住黎試下啦。用呢個主題既食物有3款,我地就3款都叫晒。咖哩豬扒飯: 你一定會問D 豬扒去左邊,哈哈,你只要切開比卡超塊面就見到架啦。佢塊面係用加左黃薑粉既飯整,而對耳仔就係用黑糯米整,至於醬汁就揀左蕃茄咖哩汁,不過可惜唔記得影相。煙肉腸PIZZA: 迷李PIZZA,細細份,好得意,D 腸亦都唔係太鹹,但係除左支牙簽係印左比卡超之外真係無咩野同比卡超有關。雪榚千層酥+ 布甸: 雪榚只係好一般既雪榚,至於千層酥,都幾好味,布甸一向都係我既至愛,我覺得幾好。係呢到食到呢D咁得意既野真係開心,唔知第日會唔會出第2D 主題既食物呢?

用呢個主題既食物有3款,我地就3款都叫晒。

2015-06-09 972 瀏覽
係尖沙咀行完街就上左去五樓食沙嗲王,嗌左二個餐加一個小食,我果個係蟹粉豆腐鍋飯,好香好食,蟹粉都好夠!但略咸左小小。我朋友就食沙嗲麵,個湯底好夠濃!小食係北海道芝士餅,個味似芝士年糕,但比較軟身同薄。飲品跟餐有半價,嗌左杯熱既鮮奶抹茶加珍珠,還可以,甜度適中,但五夠熱,只係小小暖。間舖都算寬敞,坐得舒服。要加一,賣單要一百蚊倒,但晚餐黎講差五多la。
蟹粉豆腐鍋
沙嗲面