餐廳: 沙嗲王 (現時點)
資訊:

2024-09-20 188 瀏覽
出咗嚟社會工作愈嚟愈繁忙,最近發現旺角既餐廳同以前好多都唔同曬。仲記得讀大學既時候,同班hall mate最鍾意落旺角食飯,我哋係沙嗲王常客。今次lunch time食嘅係大學回憶啊!點滴在心頭~我order咗白咖喱香茅豬扒飯,餐點賣相唔錯,加啲聯想力好似沙灘咁( ´▽` )ノ豬扒味道醃得岩岩好👅珍珠米粒粒分明 亦都好好食~ 但係整體嚟講個汁份量比較多、濃郁,完全蓋過食物本來既味道,依個位有少少失色。若果汁既份量少啲,相信會為依個餐點加好多分!特別一讚就係侍應服務態度好親善,整體serve我哋既員工都相對上有親和力🙂‍↕️
出咗嚟社會工作愈嚟愈繁忙,
最近發現旺角既餐廳同以前好多都唔同曬。
仲記得讀大學既時候,
同班hall mate最鍾意落旺角食飯,
我哋係沙嗲王常客。

今次lunch time食嘅係大學回憶啊!
點滴在心頭~

我order咗白咖喱香茅豬扒飯,
餐點賣相唔錯,加啲聯想力好似沙灘咁( ´▽` )ノ
豬扒味道醃得岩岩好👅
珍珠米粒粒分明 亦都好好食~
但係整體嚟講個汁份量比較多、濃郁,
完全蓋過食物本來既味道,
依個位有少少失色。
若果汁既份量少啲,
相信會為依個餐點加好多分!

特別一讚就係侍應服務態度好親善,
整體serve我哋既員工都相對上有親和力🙂‍↕️
2024-08-08 424 瀏覽
黎到旺角呢邊lunch 都有好多選擇可以揀,見咁耐無食過沙爹王所以今日就再食,不過質素就真係一般,食完之後過左幾個鐘都覺得口渴。白咖哩豬因為都算出名吧所以都點了呢個試,白咖哩汁係多不過味道就比較一般,感覺味道唔夠,豬扒味道正常,口感無咩特別,成個午餐份量都係正常,汽水唔駛加錢,罐裝汽水,凍飲就要另外加錢。環境都算闊落坐得算舒服既。不過最大問題食完呢餐之後幾個鐘仍然覺得口渴,食左呢次就算了。對於個人而言就唔係吸引,盛惠72蚊。

環境都算闊落坐得算舒服既。

星期五收工諗住食沙嗲王招牌白咖喱結果 非常差的體驗事緣我們在七點左落單等咗大概半個鐘左右發現連啤酒都未到 其中一位朋友催促店員結果只有啤酒到了等咗大概九個字 發現店入邊好多食客都冇嘢食而且開始有食客投訴食物等得太耐隔籬枱等到走咗 朋友再次去到收銀位置詢問店員開始阻止新乘客入座以及同門外的客人解釋單機壞了但是我們坐了大概一個鐘都冇人同我哋解釋過點解冇嘢食?單機壞咗 係突發情況店員係咪應該同食客解釋情況?而唔係由得客人喺舖頭白等雖然食物質素沒有什麼影響然而最後經理在事情發生後一個鐘先出嚟同食客道歉 我認為當知道有突發情況立即同食客解釋 更為妥當希望下次再有同類事件 處理手法可以更加恰當
星期五收工諗住食沙嗲王招牌白咖喱
而且開始有食客投訴食物等得太耐
隔籬枱等到走咗 朋友再次去到收銀位置詢問
店員開始阻止新乘客入座
以及同門外的客人解釋單機壞了
但是我們坐了大概一個鐘都冇人同我哋解釋過點解冇嘢食?
單機壞咗 係突發情況
店員係咪應該同食客解釋情況?
而唔係由得客人喺舖頭白等
雖然食物質素沒有什麼影響

然而最後經理在事情發生後一個鐘先出嚟同食客道歉
我認為當知道有突發情況立即同食客解釋 更為妥當
希望下次再有同類事件 處理手法可以更加恰當
2024-05-20 679 瀏覽
沙嗲王是香港人的童年回憶,招牌菜是沙嗲/白咖喱,今日相隔多年都是同一個味道。今次去到油麻地店,裝修完全煥然一新,好光猛又乾淨!睇個menu,比以往多了選擇,而且是親民價!石鍋沙嗲牛肉烏冬石鍋熱辣辣,可以保持熱度!沙嗲湯底非常濃郁,亦有厚厚的花生醬味;配料包括振興牛丸,牛肉,豆卜,金菇!當然芫荽愛好者可加配多芫荽!不得不提細心位,餐廳將振興牛丸切開一半方便食用!烏冬亦分開另上,避免浸淋!咖喱香茅豬扒飯豬扒多的是,而且是炸過醃過,十分厚切!絕對是沙嗲王招牌菜。咖喱味也非常濃烈,讚越式春卷上菜時明顯是剛剛炸起,好鬆脆!配上微微辣的醬汁十分惹味。另以半價加配了鮮芒椰汁沙冰配寒天波波!很多新鮮芒果肉,椰汁味都十分重,夏天喝透心涼今餐完全是回憶之旅,吃的是兒時味道👅
今次去到油麻地店,裝修完全煥然一新,好光猛又乾淨!
睇個menu,比以往多了選擇,而且是親民價!

石鍋沙嗲牛肉烏冬
石鍋熱辣辣,可以保持熱度!

咖喱香茅豬扒飯

越式春卷
上菜時明顯是剛剛炸起,好鬆脆!配上微微辣的醬汁十分惹味。

另以半價加配了鮮芒椰汁沙冰配寒天波波!
很多新鮮芒果肉,椰汁味都十分重,夏天喝透心涼

今餐完全是回憶之旅,吃的是兒時味道👅

2024-04-10 565 瀏覽
喺旺角行街行到肚餓,突然想食白咖哩豬扒飯,又咁啱有沙嗲王,所以就嚟左食😁我哋一家今次叫左:無骨鳳爪👍🏻👍🏻-份量少,好夠酸味少辣椒鹽脆豆腐👍🏻-唔係平時出街食嘅脆豆腐 ,層皮一啲都唔脆仲好稔,不過 豆腐好滑炸饅頭👍🏻👍🏻蒜香雞翼 👍🏻👍🏻-夠熱又夠脆,聞起上嚟好香蒜味,但食就唔覺越南春卷👍🏻-入口有陣胡椒味但唔辣白咖哩厚切吉列豬扒飯👍🏻👍🏻👍🏻-炸得夠脆,雖然厚切,肉好易咬開 白咖哩味道同以前一樣 ,少辣幾惹味特濃朱古力沙冰 👍🏻👍🏻-飲晒成杯都唔覺得係沙冰鮮芒椰汁沙冰配寒天👍🏻👍🏻-比較甜,塞天好有咬口後記:而家乜都電子化,落單要用app,埋單原來冇左以前食左幾多錢就送幾多張實體優惠券同辣椒醬,就係用app送優惠券,感覺冇以前咁抵食

我哋一家今次叫左:
無骨鳳爪👍🏻👍🏻
-份量少,好夠酸味少辣
椒鹽脆豆腐👍🏻
炸饅頭👍🏻👍🏻
蒜香雞翼 👍🏻👍🏻
-夠熱又夠脆,聞起上嚟好香蒜味,但食就唔覺
越南春卷👍🏻
-入口有陣胡椒味但唔辣
白咖哩厚切吉列豬扒飯👍🏻👍🏻👍🏻
-炸得夠脆,雖然厚切,肉好易咬開
白咖哩味道同以前一樣 ,少辣幾惹味
特濃朱古力沙冰 👍🏻👍🏻
-飲晒成杯都唔覺得係沙冰
鮮芒椰汁沙冰配寒天👍🏻👍🏻
-比較甜,塞天好有咬口

2023-11-21 811 瀏覽
以前中學讀書時代已經成日食沙嗲王,印象中又平又好食,今日去油麻地經過見到好想重溫一下味度。12點已經坐滿人,仲有好多學生,等咗一陣就有位。睇吓餐牌先,午餐都有好多選擇,亦加入咗好多台式飲品,穩穩陣陣點咗咖哩吉列豬扒飯,但係等餐時間真係有d耐,等咗接近20分鐘。咖哩汗完全唔辣,小朋友食都食到,豬扒大塊又厚肉,炸得都唔錯,外脆內嫩。地址油麻地彌敦道530-538號現時點2樓港鐵油麻地站B1出口,步行約1分鐘
地址油麻地彌敦道530-538號現時點2樓
港鐵油麻地站B1出口,步行約1分鐘
咖喱吉列豬扒飯
2023-11-09
10 分鐘 (堂食)
咖喱吉列豬扒飯
2023-10-24 724 瀏覽
由細食到大,必食嘅白咖喱豬扒唔使講,水準穩定到不得了,是日下午茶時間,叫咗個$58嘅下午茶餐,白咖喱豬扒飯跟熱咖啡,豬扒比平時單點細份,但足夠飽肚,同平時單點水準差唔多,最後當然,飯都冇得剩,熱咖啡正常,冇嘢要投訴,卡位環境闊落,乾淨企理,QR code落單,方便快捷,抵讚!
2023-10-24
  • 白咖喱香茅豬扒飯
2023-09-12 665 瀏覽
本來以為沙爹王係類似泰式餐廳,但又唔係😂跟同事食嘢先知白咖喱係佢哋嘅招牌🤔🤔所以就叫左白咖喱豬扒烏冬✨白咖喱係清淡版本嘅咖喱,完全唔辣的,適合唔鍾意濃味嘅人食😋豬扒唔會好肥,全部部分都係肉咁滯,烏冬就一般啦 唔係日本嗰種彈牙口感。

.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【油麻地馳名白咖喱🐷|童年回憶中的味道】🐨白咖喱香茅豬扒飯 $83推薦度:⭐️⭐️⭐⭐️雖然嚟到沙嗲王好似要食沙嗲咁,但其實小編獨愛白咖喱😽有獨特嘅香料味,少少辣最適合撈飯食~而香茅豬扒炸皮好薄,保持到豬扒嘅肉汁、鬆軟好食👍🏻.🐨蟹粉豆腐煲配薄餅 $109推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐金黃色嘅蟹粉湯熱辣辣,以石鍋奉上🔥鹹蛋黃味都好濃郁,但蟹肉就比較少,配薄餅食另有一番風味☄️.🐨青檸柑梅蜜 $22推薦度:⭐️⭐️可能係因為蜂蜜底,所以成杯嘢飲偏甜,小編係咁拮青檸,都中和唔番🐝.🐨凍芫荽菠蘿梳打 $22推薦度:⭐️⭐️呢杯飲品儀式感滿滿好多芫荽、菠蘿,不過味道就一般... -----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----沙嗲王📍地址:油麻地彌敦道530-538號現時點2樓(分店)地址:銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場5樓(分店)地址:荃灣大河道67-75號卓明大廈地舖🐨推薦度:😋😋😋/5 💰人均價格:$100-150🪸環境:👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡🛠️分類:#HTB油麻地 #HTB現時點 .#油麻地美食 #油麻地 #現時點
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨青檸柑梅蜜 $22
推薦度:⭐️⭐️
🐨凍芫荽菠蘿梳打 $22
推薦度:⭐️⭐️
呢杯飲品儀式感滿滿好多芫荽、菠蘿,不過味道就一般...
沙嗲王
🪸環境:👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡
🛠️分類:#HTB油麻地 #HTB現時點
#油麻地美食 #油麻地 #現時點 #薄餅 #白咖喱 #香茅豬扒 #豆腐煲 #美食推介
蟹肉黃金豆腐煲
香咖喱香茅豬扒飯
蟹肉黃金豆腐煲
香咖喱香茅豬扒飯
  • 蟹粉豆腐鍋飯
  • 白咖喱香茅豬扒飯
2023-04-13 914 瀏覽
由於有張$25券未用今日要用左佢因為就過期白咖哩依然係甘好食炸雞就第一次食,雞既數目都幾多,不過炸粉都幾厚配埋杯熱奶茶正環境唔錯不過有加一午餐來講就貴左D同唔太合理 LOR  都無咩服務要加一原價65減左25券
由於有張$25券未用
今日要用左佢因為就過期
白咖哩依然係甘好食
炸雞就第一次食,雞既數目都幾多,不過炸粉都幾厚
配埋杯熱奶茶正
環境唔錯
原價65減左25券
白咖哩炸雞飯
熱奶茶
2023-04-12
白咖哩炸雞飯
2023-04-11 795 瀏覽
有好幾年無食過沙嗲王了 今日出街經過沙嗲王突然好掛住佢地既蟹粉豆腐鍋飯就自己一個入咗去食 ~點餐方面,可以 QR code 自助落單非常方便 👍蟹粉豆腐鍋飯 $85沙嗲王既招牌菜除咗白咖哩豬扒飯外仲有就係呢個蟹粉豆腐鍋飯蟹粉豆腐鍋飯以石鍋奉上金黃色既蟹粉湯在石鍋內滾下滾下,熱氣騰騰佢係以鮮味蟹膏配上香氣十足既鹹蛋黃烹調而成蟹粉味同鹹蛋黃味都好濃郁,好好食 😋入面有不少真既蟹肉絲豆腐都好滑絕對係沙嗲王必試既菜式
有好幾年無食過沙嗲王了
今日出街經過沙嗲王
突然好掛住佢地既蟹粉豆腐鍋飯
就自己一個入咗去食 ~

點餐方面,可以 QR code 自助落單非常方便 👍

蟹粉豆腐鍋飯

蟹粉豆腐鍋飯 $85
沙嗲王既招牌菜
除咗白咖哩豬扒飯外
仲有就係呢個蟹粉豆腐鍋飯

蟹粉豆腐鍋飯以石鍋奉上
金黃色既蟹粉湯在石鍋內滾下滾下,熱氣騰騰
佢係以鮮味蟹膏配上香氣十足既鹹蛋黃烹調而成
蟹粉味同鹹蛋黃味都好濃郁,好好食 😋
入面有不少真既蟹肉絲
豆腐都好滑
絕對係沙嗲王必試既菜式

2023-04-10
蟹粉豆腐鍋飯
2023-02-14 483 瀏覽
我好耐冇食沙嗲王今次吃午餐,蟹肉豆腐鍋飯,味道份量沒變,食物分量足夠好味, 奶茶夠香夠滑, 送餐速度上說可以,不太遲。唯加一收費後價錢偏貴, 建議推出多點APP內優惠吸引客人。這次活動用了APP$5優惠券
我好耐冇食沙嗲王

唯加一收費後價錢偏貴, 建議推出多點APP內優惠吸引客人。

這次活動用了APP$5優惠券
2023-02-14
用餐優惠
優惠券
  • 蟹肉豆腐鍋飯
2023-01-10 804 瀏覽
✨沙嗲王✨真係一個回憶,白咖喱豬扒飯明明好受歡迎,我就偏愛香茅豬扒蛋飯好耐冇去幫襯,係唔係應該叫香茅豬扒蛋飯懷緬一下呢?🌈蟹粉豆腐鍋飯🌈豬軟骨拉麵🌈白咖喱香茅豬扒烏冬🌈葱油山鐵皮雞扒飯配日本太陽蛋🌈特濃朱古力配寒天波波🌈台式珍珠奶茶🌈荔枝紅茶配寒天波波化學味🌈鮮芒椰汁沙冰配寒天波波有驚喜🌈椒鹽魷魚筒🌈脆蝦棒味道一如以往🌈避風塘軟殼蟹其實我唔食辣,懷念以前的軟殼蟹,當時有炸茄子。最後我離棄左香茅豬扒蛋飯😅
✨沙嗲王✨真係一個回憶,
白咖喱豬扒飯明明好受歡迎,我就偏愛香茅豬扒蛋飯

好耐冇去幫襯,係唔係應該叫香茅豬扒蛋飯懷緬一下呢?
🌈蟹粉豆腐鍋飯

🌈椒鹽魷魚筒
🌈脆蝦棒
味道一如以往
🌈避風塘軟殼蟹
其實我唔食辣,懷念以前的軟殼蟹,當時有炸茄子。

最後我離棄左香茅豬扒蛋飯😅

2022-12-09 646 瀏覽
第一次食尼間,因好多人推薦沙爹牛肉鍋,滿懷期待吃完之後,點的是香菜牛肉沙嗲,額….香菜是很多,但除此之外呢?份量:差!!!一個小鍋,一顆牛丸,6片牛肉,四片只有硬幣大小,兩片是連筋連肥肉的,肉質差到不行;配菜,只見到香菜香菜香菜,金針菇幾根⋯⋯甜品:楊枝甘露,正價22元的甜品,份量就是四口喝完的程度。(附圖,全份打包走,外賣盒只裝到淺淺一層,盒子只相當於兩個AirPods大小)我不太理解,89hkd的套餐,掃碼下單,台上面自己樽水,還有10%的服務費。吃的還是這個樣子,無語無語,沒想到會是這樣的沙嗲王,浪費錢!
第一次食尼間,因好多人推薦沙爹牛肉鍋,滿懷期待
2022-12-09
2022-10-29 626 瀏覽
沙嗲王相信係平食次中佢又算好好食!真係認真抵食。而家小編久唔久就會去現時點呢間沙嗲王食下平dinner。今次係lunch 時候黎到,menu 再略有不同。上回提及佢裝修過好幾個月先重開返。 晚餐menu亦起碼有唔少轉變左。最近發現佢刪走埋小編必叫既蟹肉西蘭花😩😩😩呢碟野本來係咁多碟脆口濃味野係絕對起到中和作用!而家小編要尋找替代品啦!【 白咖哩香茅豬扒烏冬 】$66白咖哩香茅豬扒飯大家就成日食開啦,配日本製烏冬大家有無試過口呢? 佢個烏冬都真係堅彈牙好好食!❤️湯底係稀釋左既白咖哩同上湯,小編認為佢如果可以再濃多dd就very good 啦!【 白咖哩香茅豬扒 】$64呢個唔使小編再多講,沙嗲王必食,好好食!😂✨【 煙肉上湯娃娃菜(細 】 +$12望落去覺得食落一定好失望😩但係,e!?又幾夾喎,娃娃菜有上湯煮過,再加上好夠鹹味既煙肉粒,勁夾!!真心有驚喜喎!👍🏻👍🏻

【 白咖哩香茅豬扒烏冬 】$66

【 白咖哩香茅豬扒 】$64
呢個唔使小編再多講,沙嗲王必食,好好食!😂✨

【 煙肉上湯娃娃菜(細 】 +$12