4天前 0 瀏覽
今次去圍方睇破地獄,不過想食啲平少少嘅嘢,所以去火車站另外一個出口搵食。咁多間舖頭,都有啲人,好彩呢間味道可以之餘,出餐幾快,所以完全趕得切。睇下有咩食先生熟牛肉湯河粉 $69牛肉有肥牛同埋牛腩片,肥牛放多一陣變成半熟,令夠甜嘅牛骨湯底多左少少油份。河粉好滑,如果想多啲香味,可以落少少辣椒碎同埋青柑仔,湯底會更多層次。素春卷撈檬 $68大條春卷切半,份量都大過一般越南春卷。見到裡面材料相當豐富,木耳、甘筍、芋頭粉絲,甚至胡椒都有,淨係無左豬肉碎,口感已經足夠。撈埋酸魚露同蘿蔔絲,非常開胃,可以一路食。香茅雞翼 (2件)$23因為有叫主食,可以跟餐要半份。雞翼炸得乾身香脆,有香茅味。但之前已經食左兩樣好嘢,就唔會覺得好特別啦!香茅沙嗲串燒豬頸肉 (3串)$72沙嗲串燒,同燒豬頸肉都食得多啦!但撈埋一齊都幾特別,因為醬碟好淺,所以點完已經有兩種味道啦!本身豬頸肉燒得乾身爽口,香料味足,所以香茅味唔算好濃味。點沙嗲之後,就會有花生香同微辣嘅感覺,加埋本身嘅香料,成條串燒味道更多層次。蜜糖柑桔冰+$12飲品色水好清澈,仲有幾個青柑仔,應該無落濃縮青檸汁,酸酸甜甜好放心。熱情果梳打+$12半杯熱
睇下有咩食先

香茅沙嗲串燒豬頸肉 (3串)$72
香茅沙嗲串燒豬頸肉

蜜糖柑桔冰+$12

熱情果梳打+$12
半杯熱情果醬,跟一罐玉泉梳打水。其實見到啲核,已經好放心,唔洗講嘢啦!純天然,唔係科技與狠活,呢度起碼有一個,加少少糖,開胃解膩。
熱情果梳打

總數:$256
2024-11-12
3 分鐘 (堂食)
素春卷撈檬
香茅雞翼
香茅沙嗲串燒豬頸肉
熱情果梳打
  • 越式炸春卷
2024-11-14 0 瀏覽
我阿媽不嬲嚟大圍都鍾意食呢間,不過呢間嘅質素的確係幾好!越南嘢嚟講係呢啲價錢,我嗌牛肉湯河,調味超正,原來侍應話全部湯河都係用牛骨煮㗎下午茶嘅話要好晏2:30後,我哋今日就唔會等啦我一定係嗌生牛肉湯河!牛肉份量唔算太少都幾好,金邊粉勁多佢個湯食完都唔會話好口渴,不過都有少少阿媽嗌嘅豬扒撈檬同埋河粉同阿哥一齊試吓,佢個豬扒又係香茅味整得好出色㗎呢間舖頭唔知係咩人開嘅呢,都幾多分店同埋質素OK環境都唔差,仲有獨立廁所侍應嘅服務態度都唔錯平民之選
下午茶嘅話要好晏2:30後,我哋今日就唔會等啦
我一定係嗌生牛肉湯河!牛肉份量唔算太少都幾好,金邊粉勁多

佢個湯食完都唔會話好口渴,不過都有少少
阿媽嗌嘅豬扒撈檬同埋河粉
同阿哥一齊試吓,佢個豬扒又係香茅味整得好出色㗎
呢間舖頭唔知係咩人開嘅呢,都幾多分店同埋質素OK
環境都唔差,仲有獨立廁所
侍應嘅服務態度都唔錯

平民之選
午餐
2024-11-01 162 瀏覽
✨又約左好朋友去大圍車站附近搵野食,今次係食越南菜🇻🇳✨河內特色綜合河粉🍜$95真係勁大碗,有生牛肉、牛腩片、扎肉、雞絲、香葉卷。生牛肉同牛腩片牛肉味十足,口感軟腍,河粉份量多又滑身。而個人最鍾意就係個湯底,上菜時會另上一粒青檸同辣椒🌶️,唧少少青檸汁同加辣椒落湯底,味道一流👍🏼湯底除左牛味同青檸味完全唔覺有味精。✨濱海伴香茅牛肉$76真係好抵食,有五個米粉餅,牛肉醃得好好味,食法係將生菜包住米粉餅同牛肉,好似食生菜包咁,真係好飽肚👍🏼✨香茅沙嗲串燒(豬頸肉)🍢$72極推介呢個豬頸肉串燒,豬頸肉爽口彈牙,每咬一啖都充滿油脂但一啲都唔膩;靈魂醬汁就係點個沙嗲醬,只係三串串燒,基乎點哂成碟醬😋✨越式香茅雞翼$46 外皮炸得鬆脆,內裏鎖住肉汁;蒜蓉味同香茅味突出。✨餐飲:跟主食叫了越式青檸冰🍹同熱蜜糖柑桔☕️好好飲,唔會太甜,飲落好清新潤喉。
✨又約左好朋友去大圍車站附近搵野食,今次係食越南菜🇻🇳

✨河內特色綜合河粉🍜$95

✨濱海伴香茅牛肉$76

✨香茅沙嗲串燒(豬頸肉)🍢$72

✨越式香茅雞翼$46
外皮炸得鬆脆,內裏鎖住肉汁;蒜蓉味同香茅味突出。

✨餐飲:

2024-10-26
10 分鐘 (堂食)
2024-10-29 151 瀏覽
呢碗河內生熟牛肉河粉真係好味!湯底清甜,牛肉新鮮,生牛肉切得薄薄,煮下就熟,肉質鮮嫩。河粉滑順,吸收咗濃郁嘅湯汁,食落去非常舒適。配搭啲新鮮嘅香草和檸檬,令味道更加清新,整體口感非常豐富。每一口都令人感到滿足,真係非常適合想食一碗熱辣嘅河粉嘅朋友,強烈推薦!
2024-10-28 143 瀏覽
越南野食真係又平又好食,呢間餐廳好有河內既感覺,牆上有單車,有特式既裝飾,好正!我叫左越式生菜包,調味、煮法都同平時果d好唔同,佢有少少肥豬肉,個口感會再特別d,同埋佢較乾身,唔錯唔錯。小食就叫左牛油雞翼,佢既做法係厚粉d,牛油味好重,好香,雞翼肥美,好食。整體黎講價錢實惠,如果想食生菜包就要預多少少時間等,都唔算等好耐,但佢真係即叫即做。呢個下午茶時段好多人都叫pho為主,但我中意食生菜包多d,真係幾唔錯。
2024-10-19
2024-09-27 517 瀏覽
好抵食嘅越南餐廳叫咗一份蒜蓉包雖然冇蒜蓉喺上面,但係個味好出,食完想再食,食到停唔到口😂一份牛油雞翼只有四隻,超級好食!大人細路都鍾意😝生牛肉湯河雖然係每間越南餐廳都有嘅菜式,但係唔係每間越南餐廳都做得好食 呢度嘅生牛肉湯河味道不錯,值得推介!咖喱牛腩飯本身以為會好辣,但係咖喱味道甘口,絕對好食過好多連鎖餐廳!牛腩嫩,飯嘅份量亦都非常夠最後叫咗個豬頸肉檬粉個汁酸酸甜甜,配埋豬頸肉,簡直係絕配!價錢非常抵食,下次會再去!
好抵食嘅越南餐廳
叫咗一份蒜蓉包
雖然冇蒜蓉喺上面,但係個味好出,食完想再食,食到停唔到口😂

一份牛油雞翼只有四隻,超級好食!
大人細路都鍾意😝

生牛肉湯河
呢度嘅生牛肉湯河味道不錯,值得推介!

咖喱牛腩飯

最後叫咗個豬頸肉檬粉
個汁酸酸甜甜,配埋豬頸肉,簡直係絕配!

價錢非常抵食,下次會再去!
2024-09-25 569 瀏覽
食越南料理最心心念念一定重口味雞翼,今次嗌嘅法式牛油雞翼份量十足,外皮炸得好香脆,咬落仲啖啖肉。諗住叫多一個小吃,但擔心太Heavy,就叫咗一個平時少叫嘅青木瓜沙律,出面食嘅青木瓜沙律好多都硬骨骨,而今次呢個沙律咬落脆而不硬,食落非常清爽。嚟到主食方面,蟹膏湯檬就一定走唔甩啦,湯底蟹味香濃,豆卜吸飽湯汁,十分惹味。撈檬方面豬扒亦非常出色,食落唔會太乾,質地亦算鬆軟,配料配合醬汁非常開胃。最後我哋仲嗌咗青檸冰同埋三色冰解解渴,值得一題係好耐冇飲嘅三色冰,椰汁唔會好稀材料亦都好足,直頭係有細個飲嘅味道啊!

• 香茅豬扒撈檬
2024-09-13 589 瀏覽
收工經過周不時會食呢間嘅撈檬貪佢輕盈又多蔬菜。呢度嘅撈檬好多唔同嘅組合,可以慢慢試。我食過嘅香茅豬扒、香茅雞翼、越式春卷都好食。但d魚露汁嘅狀態唔係幾穩定,可能我唔小心加得太多/ 有時唔太新鮮,會影響整體味道。不過九成時間都係好食嘅。有時冇乜胃口,諗唔到食咩,撈檬可以一試。
收工經過周不時會食呢間嘅撈檬
2024-09-05 673 瀏覽
大圍除了圍坊,在地鐵鄰近還有好多地舖食店,今天去了這間河內越式料理,好在早少少食,走時見到大排長龍,果然是熱門餐廳。點了幾個熱門菜式~河內小食拼盤 $135,大包圍幾款重點小食:炸手打蝦餅,越式春卷,香茅雞翼,扎肉,鮮蝦米紙卷,幾款都唔錯,手打炸蝦餅都幾彈牙,外脆內彈;香茅雞翼,有肉汁煮得啱啱好,好嫩滑;值得推介越式春卷新鮮香脆,加越式酸辣汁用生菜包住食,超好味。另外點了一個越式牛柳粒紅飯 $120,(另加$21 可加一碟油菜),見menu介紹好吸睛,紅飯都幾特別,點一個試試,紅飯是蕃茄飯,酸酸地都幾開胃,另洋蔥三色椒牛柳粒炒得幾香,牛柳粒肉質夠軟身(帶點中式風味),整體都唔錯。點了一個特飲,鮮芒果西米露 $30 (跟餐只+$12),好香椰汁味,正!
點了幾個熱門菜式~

2024-09-04 644 瀏覽
好多時放工都會買外賣返屋企食,好多次買外賣返到屋企都會流晒,啲盒都會有湯有汁。今次好想讚下呢個內河越式料理,包得好好之餘醬料都好齊備。我地叫左生牛肉湯河粉,本身都好怕返到黎啲河粉唔好食,但竟然唔會之餘個湯底仲好好味,啲牛肉都幾多同埋係好味嘅,而河內越式三寶飯,有豬扒、雞翼同埋札肉,好多送,豬扒同雞都即炸好香脆,份量都好多好夠食,順化牛肉蛋飯,食佢牛肉好入味好淋,配埋飯真係好一流,仲有我最愛嘅青木瓜沙醬,佢個汁好啱好啱我口味,唔會太辣又夠酸,而且仲好大盒好多,重點係個青木瓜好新鮮好新鮮,勁正,再加左個小食越食豬頸肉,佢燒得好香,盒野一打開就聞到燒肉嘅味道,今次屋企個個都話我揀嘅呢間餐廳正,每樣野都睇到佢用心做。
2024-08-26 562 瀏覽
  • 越式豬頸肉
  • 河內生牛肉湯河粉
  • 河內生熟牛肉湯河粉
2024-08-21 533 瀏覽
自從鐵路亙通,多了機會來大圍轉車食飯。不想入商場消費,可以轉到一街之隔的餐廳,價錢經濟選擇又多。越式三寶湯河包括生牛肉,牛丸及牛展,各有兩片。另外有一杯調味配料,九層塔、青檸等等。當中牛肉和牛丸的質素達中上的水平。生牛肉粉嫰,可以由客人自己浸湯浸至喜歡的熟度。肉片肉味豐富,牛丸亦多汁爽彈,相比之下牛展就相對平庸,可說是爽口未夠淋滑,但份量方面滿意。最讓我驚喜的是湯底的味道非常貼近越南河內口味,清新的牛湯帶洋蔥的甜,實在令人懷念旅遊時在河內的時光。椰汁紅豆冰椰味濃,紅豆冰沒有過度的加糖水,甜度剛好。紅豆本來就帶點甜味,整體調味不錯,豆蓉很幼滑。嫩滑的bb通菜,吃起來沒有咬不斷的感覺實在很重要。蝦醬的咸香恰如其份的融入通菜中。逐熱蝦醬香撲鼻而來,美味的通菜一舜間便已清碟。蕃茄牛腩法包肉量大方,沒料到法包已沾上蒜蓉牛油,焗得香脆的包邊浸汁非常吸汁。牛腩煮得軟淋,有適量的脂肪是簡單的comfort food。還有這主食沒有比湯河貴,價錢差距很少,實在是經濟實惠。湯河可以內優惠價加配小食,小份豬頸肉都有六七片。現場見更多男士選擇另一份小份豬排,是一整塊的。食物味道舒服不渴挺正宗,難怪不見外國人都

食物味道舒服不渴挺正宗,難怪不見外國人都來光顧。

之前都食過呢間越式餐廳,但係其他分店到,印象好深刻,因為性價比好高,啲野食又好食🥹今次同朋友係大圍搵野食,又見到佢,就到去食下,睇下唔同分店有無咩分別🤔結果係一樣都係咁好食 咁抵同好好坐🤣👍🏻👍🏻👍🏻 生牛肉湯河粉湯底好鮮甜,食得出有用咗牛骨熬製,牛肉片薄得嚟好嫩,啱啱放落去嗰陣最正🤤配埋啲配菜,味道層次豐富,食完暖笠笠!越式豬頸肉撈檬呢個仍然係我嘅最愛😆豬頸肉煎得啱啱好,嫩滑又入味,撈檬夠爽口,加埋酸甜醬汁,食落去好開胃😋越式炸蝦餅炸蝦餅外皮炸得脆脆地,咬落去真係滿足🤤🦐越式香茅豬扒呢個係我再encore嘅選擇🤤香茅味道好突出,豬扒煎得岩岩好,肉質嫩滑唔會乾👍🏻椰汁綠豆冰椰汁好香濃,綠豆冰清涼解渴,炎熱天氣飲返杯真係透心涼👍🏻熱蜜糖柑桔呢杯香甜可口,我特登叫左少甜岩岩好👍🏻

生牛肉湯河粉

越式豬頸肉撈檬

越式炸蝦餅
炸蝦餅外皮炸得脆脆地,咬落去真係滿足🤤🦐

越式香茅豬扒

椰汁綠豆冰
椰汁好香濃,綠豆冰清涼解渴,炎熱天氣飲返杯真係透心涼👍🏻

熱蜜糖柑桔
呢杯香甜可口,我特登叫左少甜岩岩好👍🏻
2024-07-22 594 瀏覽
今晚想偷懶一晚,所以嚟到大圍村南道嘅河內越式料理買外賣🥡番屋企做晚餐。大圍附近其實有唔少餐廳,但河內越式料理店內係完全full house ,睇睇餐牌就明白哂😆價錢相宜,份量亦不欺場,外賣自取仲有9折🤭🤭越式咖哩牛腩飯🍛一打開蓋就聞到超香嘅咖哩味,辣度唔算好高但相當惹味,牛腩亦夠哂軟稔,撈埋咖哩汁真係飯都食多幾碗😋越式蝦餅撈檬🦐炸蝦餅即叫即炸所以番到屋企都仲係脆嫁🤭手打蝦餅口感彈牙,檬粉份量足,重點係甜酸汁份量夠哂😎🤓招牌越式三文治🥪招牌越式法包🥖當然係用上越式札肉,加上新鮮生菜🥬爽脆口感嘅醃菜,份量之大係一口食唔哂嫁😆😆香茅牛肉三文治🥪越式法包🥖相當有份量,面頭放滿香茅肥牛片相當惹味,法包包住仲有醃蘿蔔絲、炸蒜、芫荽,酸酸甜甜咁都幾開胃越式炸蝦餅🍤上湯灼田園蔬🥬惠顧主餐牌可以加配價加多個小食,炸蝦餅、春卷、香茅豬扒、田園蔬菜🥬都有齊

越式咖哩牛腩飯🍛

越式蝦餅撈檬🦐

招牌越式三文治🥪

香茅牛肉三文治🥪

越式炸蝦餅🍤
上湯灼田園蔬🥬

• 越式炸蝦餅
2024-07-22 333 瀏覽
經過大圍呢間越南野好多人排隊,所以今次都同朋友試下✅極品牛三寶湯河粉是一道以牛肉為主要材料的湯河粉。牛三寶通常指的是牛肉片、牛建同牛丸,配料都具有嚼勁和鮮美的口感。極品牛三寶湯河粉的湯汁可能使用牛骨熬製而成,帶有濃郁的牛肉風味,與嫩滑的河粉搭配非常美味。順化番茄蟹肉扎肉湯檬這道菜可能受到當地料理的影響。番茄為湯汁帶來了酸甜的口味,蟹肉和豬肉則提供了豐富的蛋白質和口感。湯檬可能是指加入了檸檬汁或檸檬片,使湯的口味更加清新。安南鮮蝦米紙卷蝦肉和蔬菜為餡料的越南卷。越南卷是一種將生菜、新鮮蔬菜、蝦肉等包裹在米紙中的輕盈小吃。這道菜通常搭配甜辣醬或花生醬一起食用,口感清爽、健康。酸辣無骨鳳爪雞爪先去骨,然後經過烹調和調味,使其具有酸辣的口味。這道菜通常帶有微辣的風味,口感豐富又多汁。上湯灼田園蔬保留了蔬菜的原汁原味,提供了清脆和營養豐富的口感。
經過大圍呢間越南野好多人排隊,所以今次都同朋友試下✅

極品牛三寶湯河粉

順化番茄蟹肉扎肉湯檬

安南鮮蝦米紙卷

酸辣無骨鳳爪

上湯灼田園蔬

保留了蔬菜的原汁原味,提供了清脆和營養豐富的口感。