2025-01-03 119 瀏覽
餐廳:沾仔記麵食地點:佐敦廟街菜式:麵餐牌:湯麵(麵,河,米),輕食,飲品,外賣生料,火鍋配料三拼淨食 $47三拼淨食有鮮蝦雲吞三隻,鮮鯪魚球三大隻同新鮮牛肉好幾片。鮮蝦雲吞皮薄餡料爽脆,見到唔少蝦肉。鮮鯪魚球好鮮味而口感滑溜彈牙,絕對係啖啖肉。新鮮牛肉都係好彈牙同啖啖肉。三樣材料都好食!加有韭黃段。淨食比配麪至少多鮮蝦雲吞鮮鯪魚球各一隻。鮮蝦雲吞鮮鯪魚球雙拼麵 $42雙拼可三樣任楝兩樣,鮮蝦雲吞鮮鯪魚球各有兩粒。麵係幼身,有蛋香又有咬口,係完美口感。配紅醋食一流!拼菜 $6拼菜有生菜,通菜同菜心揀。通菜份量好多,差唔多有半碗。時令油菜 $26時令油菜係豆苗,翠綠嫩口,加左少少蠔油就夠味。份量足有一碗。郊外油菜 $18郊外油菜有生菜,通菜同菜心揀。生菜份量足有一碗,加左少少蠔油就夠味。玻璃樽裝可樂  $8服務員即刻喺你面前開,仲附上紙飲管。食物質素唔錯,餐廳地方乾淨,裝修光猛,唔怪之得平日午餐時間都好滿,仲有遊客。
餐廳:沾仔記麵食
地點:佐敦廟街
菜式:麵
餐牌:湯麵(麵,河,米),輕食,飲品,外賣生料,火鍋配料
三拼淨食 $47
三拼淨食
鮮蝦雲吞鮮鯪魚球雙拼麵
鮮蝦雲吞鮮鯪魚球雙拼麵 $42
鮮蝦雲吞

拼菜 $6
拼菜有生菜,通菜同菜心揀。通菜份量好多,差唔多有半碗。
時令油菜

時令油菜 $26

郊外油菜
郊外油菜 $18
玻璃樽裝可樂
玻璃樽裝可樂  $8
服務員即刻喺你面前開,仲附上紙飲管。
2025-01-03
三拼淨食
鮮蝦雲吞鮮鯪魚球雙拼麵
鮮蝦雲吞
時令油菜
郊外油菜
最近去咗佐敦嘅「沾仔記麵食」食麵,餐廳環境裝修簡約,餐牌簡單,主食上嘅選擇精而簡,小食款式亦只係出售兩款招牌產品,但已足以品嚐到香港風味的美食。單拼轉蝦籽撈麵(單點$47),鮮鯪魚球,好大粒,口感彈牙,內有香蔥,毫無細骨,食落有鮮味,配以蜆蚧;高湯採用豬骨、蝦籽、大地魚乾製作,湯底顏色清澈,味道清甜,內有韮黃;蝦籽撈麵,麵條口感幼身,掛滿蝦籽,味道鹹鮮,配菜包括有唐生菜。雙拼幼麵(單點$41),新鮮牛肉鮮蝦雲吞幼麵,新鮮牛肉,採用鮮騸牯牛肉製作,牛肉色澤粉嫩,肉質厚嫩,略嫌口感食落類似滑牛肉,牛味濃厚;鮮蝦雲吞,好足料,皮薄餡多,鮮蝦、豬肉比例適中,內有3隻鮮蝦,肉質爽口,味道鮮甜;幼麵採用全蛋竹昇麵製作,口感條條分明,食落帶有蛋香味道,鹼水味道微弱。大份五粒甜酸炸雲吞(單點$45),即叫即炸,雲吞皮炸得金黃酥脆,食落並不油膩,配以甜酸醬食用,味道酸甜,略嫌餡料份量比較少。小份三粒蜆蚧鯪魚球(單點$30),鯪魚球內有陳皮、香蔥,蜆蚧醬汁內有泥蜆,泥蜆肉質飽滿,口感滑溜,略嫌蜆蚧酒香味道過於濃郁、發酵味道偏重。郊外油菜(單點$18),腐乳通菜,通菜口感爽脆,腐乳口感濃稠,味道鹹香。低糖豆

低糖豆漿(單點$8),飲落無渣,豆香味濃,甜度適中。

津路烏龍茶(單點$8),茶味濃香。
  • 時令油菜
  • 鮮騸牯牛肉
  • 腐乳通菜
  • 低糖豆漿
  • 津路烏龍茶
【油尖旺區】【沾仔記麵食】同田慈仁喺佐敦,行行吓肚餓就搵吓嘢食,一時三刻都唔知食乜好。見到呢間沾仔記,知道佢哋都係老字號嘅麵檔,就入去試一試佢。行近先發覺原來都幾多人,張張枱都好似坐滿晒人咁,點都一定要搭枱。搵到兩個相連位置就坐低咗,就開始睇有乜嘢食。麵食嘅餸其實得三款,雲吞、牛肉、鯪魚球,田慈仁試 $41 嘅「牛肉雲吞河粉」,再飲 $8 嘅「津路烏龍茶」。佢都有夾啲料畀我一齊食,所以我都知道啲嘢唔錯。尤其係佢哋最出名嘅雲吞,真係皮薄餡靚,蝦味濃郁得嚟仲要勁大粒,一啖係食唔到一粒嘅。我就試 $41 嘅「鯪魚球撈粗麵」配 $8 嘅「低糖豆漿」,撈麵本身要加 $6 所以單餸都係呢個價。而佢哋嘅鯪魚球都好高質素,同埋都係好大粒,豆漿亦都好飲。我哋都試咗 $45 五粒嘅小食「甜酸炸雲吞」,係好足料嘅炸雲吞嚟。夾埋 $143,係可以嘅。。。(地址:佐敦廟街300號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty

(地址:佐敦廟街300號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #佐敦 #柯士甸 #沾仔記麵食 #牛肉雲吞河粉 #津路烏龍茶 #鯪魚球撈粗麵 #低糖豆漿 #甜酸炸雲吞 #1am1523 #1ambackup
2024-09-28
3天前 0 瀏覽
食咗幾日西餐,老細話要食返餐local嘢~今日響九龍公園附近行過呢間麵店,佢話幾有feel喎,咁一於入去食返餐啦!!佢個menu好簡單,主要配菜得三款:雲吞、鯪魚肉、滑牛肉~咁識食嘅梗係乜都要啦!!嚟個三拼撈粗,老細要蠔油撈,我就用蝦子撈~而家真係唔係好多地方有蝦子撈麵食㗎啦!!🥰👍🏻上枱份量嚇咗我一跳!!大大碗蝦子撈麵~唔會再加醬汁,等你食到蝦子嘅鹹香味~雲吞好大粒,鯪魚肉都係大大粒~魚肉丸綿綿之中又有啲彈口~滑牛簡直係一絕,真係好滑呀!!老細話要食香口嘢~嗌多個炸雲吞加酸甜汁,同埋一個炸鯪魚肉~~鯪魚肉就梗係要跟蜆芥啦~靈魂醬汁呀!!佢啲蜆芥啲蜆大隻到呢!!😍😅呢度嘅油菜竟然有豆苗?!🤭可以揀~夏天仲有韭菜花~睇得出係良心食店,價錢實惠,用料上盛!下次行過路過都唔可以錯過呀!!😝😅🤣👍🏻

5天前
2025-01-13 0 瀏覽
琴日返工冇咩心情, 唔想試新嘢,但係佐敦有冇咩選擇見到接仔記開咗好多年又有分店就入去試吓. 入邊唔係好多嘢食得鯪魚球,牛肉同雲吞見到姐姐喺門口包好多非常新鮮,所以叫咗雲吞同埋牛,有蝦子麵梗係要蝦子撈啦雲吞每一粒都有三隻蝦,非常大隻足料,味道未去到驚為天人,但係好過好多雲吞麵舖牛肉係成碗麵嘅精髓,啲牛肉好似落咗生粉那個咁樣一樣咁滑,但應該天生係咁,淨係落咗少少鹽食落去爽滑冇渣好重牛味仲叫多咗碟油菜同豆漿,唔開心嘅一日帶嚟一啲甜味

雲吞每一粒都有三隻蝦,非常大隻足料,
味道未去到驚為天人,但係好過好多雲吞麵舖

仲叫多咗碟油菜同豆漿,唔開心嘅一日帶嚟一啲甜味
2025-01-08 0 瀏覽
好耐之前食過一次依間粉麵店,但係已經忘記左位置,直到今日個朋友帶我黎Menu好簡潔,只有幾款食物:鯪魚球、新鮮牛肉、鮮鮮蝦雲吞湯底顏色好清澈,加咗韭黃好香,而且味道就係廣東雲吞麵檔嗰款我選左幼麵,麵條有少少鹼水味,但食得出有淡淡既蛋香,我轉左蝦子撈麵,佢整得好乾身呢樣嘢係做得幾出色,而且蝦子份量都唔吝嗇,足夠每一條右面都能夠掛到鮮牛肉算係淋滑好易咬,但份量吾算多,但依個價錢都幾抵食炸雲吞普遍都比出面大粒啲,蝦肉幾爽而且彈牙,炸到金黃酥脆再配上酸甜醬食,個人黎講都幾中意小店嚟講,希望繼續可以保持水準

Menu好簡潔,只有幾款食物:鯪魚球、新鮮牛肉、鮮鮮蝦雲吞

湯底顏色好清澈,加咗韭黃好香,而且味道就係廣東雲吞麵檔嗰款

鮮牛肉算係淋滑好易咬,但份量吾算多,但依個價錢都幾抵食

炸雲吞普遍都比出面大粒啲,蝦肉幾爽而且彈牙,
炸到金黃酥脆再配上酸甜醬食,個人黎講都幾中意

小店嚟講,希望繼續可以保持水準
2025-01-05 0 瀏覽
運動前唔想食太多,約左朋友過嚟輕鬆食個麵,簡單又滿足 😋 入到去見到沾仔記主打鮮蝦雲吞,新鮮牛肉,鯪魚球呢3樣餸,於是我哋咩都叫嚟試吓 ★̆̈ 雙拼(鮮蝦雲吞+新鮮牛肉)麵/河粉 $42 湯底清甜,冇鹼水味,仲加咗蔥,飲落香氣十足。雲吞超足料,入面起碼有三四隻蝦,蝦肉彈牙,牛肉新鮮滑嫩,加埋秘製辣椒醬,香口又惹味!★̆̈ 蜆蚧輘魚球 $30/3粒 炸魚球外皮夠薄,食落唔會太熱氣,咬開見到滿滿嘅魚肉,配埋蜆蚧醬嘅鹹香味,鮮味十足 👍而家已經好少舖頭有支裝可樂,飲落真係爽🥤

★̆̈ 雙拼(鮮蝦雲吞+新鮮牛肉)麵/河粉 $42

★̆̈ 蜆蚧輘魚球 $30/3粒

而家已經好少舖頭有支裝可樂,飲落真係爽🥤

• 淨雲吞
2025-01-04 0 瀏覽
好友約我去位於佐敦廟街300號地舖的《沾仔記麵食》食雲吞麵,環境舒適,坐得舒服。鯪魚球、牛肉和雲吞都是餐廳出名的自家製品牌,可以選擇單拼、雙拼或三拼的粉麵,又可以選擇湯麵或蠔油撈麵。我點左個(鯪魚球、牛肉、雲吞)三拼蠔油撈粗麵,好友點左個 三拼湯粗麵,另外點左個 蜆蚧鯪魚球(5粒)$45。蜆蚧鯪魚球炸得外脆內嫩,魚味濃郁,點左蜆蚧更惹味;生滾鯪魚球更加係原汁原味,雲吞是店員的手作,蝦肉新鮮,大大粒,好好食,牛肉是新鮮肉片,牛味香濃嫩滑,粗麵底爽口彈牙,放湯和蠔油撈都好食。

• 三拼
2024-12-28 57 瀏覽
呢間位於廟街嘅沾仔記麵食一直都久仰大名咗好耐,今次終於都有機會來到呢間懷舊老店食返碗平靚正嘅經典雲吞麵,可以品嚐到傳統嘅港式風味,順便感受下附近嘅熱鬧氣氛~雲吞河💰HK$36雲吞大大粒,外皮薄而柔軟,內餡亦非常之足料,內裡充滿大蝦肉同埋豬肉餡!食落口既有海鮮嘅鮮甜味,又有豬肉嘅香味,味道十分誘人!河粉口感亦非常嫩滑~雙拼麵💰HK$42雙拼叫咗雲吞同埋鮮牛肉,雲吞皮薄餡靚,牛肉鮮嫩得來又帶有自然嘅肉香!湯底清甜,麵質爽口彈牙~蠔油豆苗💰HK$26豆苗脆嫩清甜,表面嘅蠔油亦為豆苗增添咗濃郁嘅鮮味~✨秘製辣椒油香辣惹味,推薦食麵一定要落~低糖豆漿💰HK$8甜度適中,豆味香濃~可樂💰HK$8
雲吞河、雙拼麵

雲吞河💰HK$36

雙拼麵💰HK$42

蠔油豆苗💰HK$26
豆苗脆嫩清甜,表面嘅蠔油亦為豆苗增添咗濃郁嘅鮮味~
蠔油豆苗

✨秘製辣椒油
香辣惹味,推薦食麵一定要落~
秘製辣椒油

低糖豆漿💰HK$8
甜度適中,豆味香濃~

可樂💰HK$8
雲吞河、雙拼麵
蠔油豆苗
秘製辣椒油
  • 蠔油菜苗
2024-12-22 92 瀏覽
今日黎左佐敦開會,經過嗰陣見到有沾仔記😍呢度出名嘅就係乒乓波咁大嘅雲吞😍除咗雲吞好似乒乓波咁大之外,其實蝦肉仲係好彈牙又有鮮味😋 最鍾意佢夠大粒,因為口感係超級充實🤪😝 除咗雲吞係signature,鮮鯪魚球都一定要食架😎唔炸嘅話其實一定會食到最新鮮嘅味道,加上無味精既上湯更可以品嘗出鮮彈口感😚我哋再嗌多一份蜆蚧鯪魚球,係順德嘅傳統小食,將鯪魚球炸得香脆再蘸蜆蚧醬一齊食,味道好惹味🫶沾仔記麵食Jim Chai Kee Noodle📍佐敦廟街300號
今日黎左佐敦開會,經過嗰陣見到有沾仔記😍

沾仔記麵食Jim Chai Kee Noodle
📍佐敦廟街300號
2024-12-19 110 瀏覽
沾仔記麵食佐敦廟街300號地舖經開佐敦,老友推介地道蝦子撈麵,食材新鮮高質,果然冇介紹錯。😸蝦子撈麵三拼配料有鮮蝦雲吞、鮮鯪魚球和新鮮牛肉。蝦肉新鮮爽口彈牙,鮮味十足,皮薄餡靚。鯪魚球份量十足,口感鬆軟,調味處理得恰到處,牛肉肉汁豐富,口感嫩滑。湯底清甜冇味精,加了韭黃提升層次,好味道!😻蝦子撈麵,加底,加蝦子,拼山菜,香氣四溢,面層佈滿了香濃的蝦子,粗麵口感煙韌,大滿足!🤤菜心新鮮爽口,加蠔油開胃惹味,趁熱食好正!😸支裝可口可樂真係好飲啲,夠氣夠凍,飲完好舒暢。😁沾仔記麵食 食材新鮮夠地道,侍應服務態度好,還會再來。🤘🏻😎
沾仔記麵食

佐敦廟街300號地舖

蝦子撈麵三拼

菜心新鮮爽口,加蠔油開胃惹味,趁熱食好正!😸

支裝可口可樂真係好飲啲,夠氣夠凍,飲完好舒暢。😁

2024-12-19
2024-12-19 67 瀏覽
已有60幾年歷史嘅沾仔記麵店已有多間分店,其中一間位於中環嘅分店仲獲得多年米芝蓮嘅推介👍🏻餐廳簡單嘅裝修,食物款式雖然唔多,見到牆上面嘅餐牌就係嗰幾款,勝在所賣嘅都十分出色🥢 雲吞麵加蝦子竹昇麵爽口彈牙冇鹼水味,湯底充滿了蝦子每啖都好鮮味,鮮蝦雲吞size好似乒乓球咁大粒,每粒都好足料,蝦肉同豬肉嘅比例啱啱好🐟 蜆蚧鯪魚球 $45新鮮打好嘅鯪魚肉,高溫炸到金黃色大大粒,外層酥脆内裡煙韌,魚肉好滑➡️ 沾仔記麵食 (佐敦)佐敦廟街300號地舖
🥢 雲吞麵加蝦子
🐟 蜆蚧鯪魚球 $45

➡️ 沾仔記麵食 (佐敦)
佐敦廟街300號地舖

2024-12-14 85 瀏覽
之前來食過一次,印象好好,今次經過附近就再來一次。三拼粉面,兩粒鮮蝦、兩粒大鯪魚球、份量感人嘅鮮牛肉。之所以記得呢間舖頭係✨因為依家出面好少食到嘅鯪魚球,同埋呢間舖頭嘅辣椒油好好味,加少少就惹味超多。酸辣炸雲吞,兩次來都點佐,即叫即炸,就貪個一下入口脆炸嘅口感🤤不過唔敢食多,淨係敢點佐3粒,如果唔係驚熱氣我仲想食多幾粒😄兩碗麵➕通菜➕炸雲吞➕豆漿,全部加起身150左右,兩個人就咁搞掂一餐夜晚飯,經濟實惠又唔駛自己煮,正。
之前來食過一次,印象好好,今次經過附近就再來一次。
2024-12-05 79 瀏覽
📍 沾仔記麵食-佐敦❣️美食在民間,真係好有驚喜❣️平時去食麵都一定會係食牛腩麵或者丸類嘅麵🍜但呢度只有三種,冇其他選擇😍所以依三款主食都做得好出色🤲🏻招牌三拼{鯪魚球、鮮蝦雲吞、鮮牛肉}自製鮮蝦雲吞,每一口都能吃到大顆的鮮蝦🦐,渾圓飽滿,份量十足,皮薄餡靚,非常新鮮。鯪魚球超大粒彈牙唔腥,亦都冇乜陳皮味,係我鍾意嘅❣️每天的牛都是早上新鮮運送到店,所以先叫鮮牛肉🐮 油脂豐富,入口即化,同時好有牛肉味🩷💧湯底濃郁鮮美,濃醇的湯頭,鮮美好喝💧✨秘制蝦籽撈麵蝦卵獨有的腥味,麵條散發著淡淡的蛋香氣,麵本身也很有咬勁,一口麵一口蝦籽,超好吃。✨豆苗又到豆苗既季節,嫩滑嘅豆苗真係鮮綠,仲好鮮甜🥬✨低糖豆漿冇渣嘅低糖豆漿,好滑溜🥛

📍 沾仔記麵食-佐敦

❣️美食在民間,真係好有驚喜❣️

平時去食麵都一定會係食牛腩麵或者丸類嘅麵🍜
但呢度只有三種,冇其他選擇😍
所以依三款主食都做得好出色🤲🏻

招牌三拼{鯪魚球、鮮蝦雲吞、鮮牛肉}

鯪魚球超大粒彈牙唔腥,亦都冇乜陳皮味,係我鍾意嘅❣️

💧湯底濃郁鮮美,濃醇的湯頭,鮮美好喝💧

✨秘制蝦籽撈麵

✨豆苗
又到豆苗既季節,嫩滑嘅豆苗真係鮮綠,仲好鮮甜🥬

✨低糖豆漿
冇渣嘅低糖豆漿,好滑溜🥛

老闆唔該黎一碗雲吞細蓉!真係細細個就跟阿爸阿媽食到而家!傳統嘅港式雲吞麵的確係夠經典之餘又有情懷。🍜雲吞-蝦籽撈 $48其實重點推介真係雲吞,因為每粒都人手包,每粒內餡都有好幾隻蝦係入面,口感勁正,夠大粒夠鮮味之餘又有少少胡椒香。蝦籽撈都唔少蝦籽,聞落已經好香,麵身食落亦都好夠爽🍜三拼(雲吞,鯪魚球,牛肉)$48鰻魚球亦都有驚喜,手打嘅魚肉大大粒,果然食落都真係比較有彈性,魚肉香得黎又唔腥。落單個陣可以講個麵煮得爽或者淋D,我就偏愛個麵爽D。🥬腐乳通菜 $18每次食雲吞麵都會搭個菜感覺已經係一個習慣腐乳夠多,通菜夠爽,夠晒味🧃可樂,低糖豆漿 $8+$8

老闆唔該黎一碗雲吞細蓉!真係細細個就跟阿爸阿媽食到而家!

傳統嘅港式雲吞麵的確係夠經典之餘又有情懷。

🍜雲吞-蝦籽撈 $48

🍜三拼(雲吞,鯪魚球,牛肉)$48

🥬腐乳通菜 $18
每次食雲吞麵都會搭個菜感覺已經係一個習慣
腐乳夠多,通菜夠爽,夠晒味

🧃可樂,低糖豆漿 $8+$8

2024-11-30