2024-12-10
為老友慶生,預定該餐廳,本滿懷期待,未曾想竟成為有記憶以來最差體驗。總結📝:食物味道尚可,但食到保鮮紙。向waitress反映,態度極差;向主廚反應,態度竟更差,甚至趕我走。我幾乎將異物吞落肚,等待同餐廳溝通期間不敢再食,竟被主廚話我侮辱食物。這位主廚未處理乾淨食材,就擺上客人的餐桌,恐怕才是侮辱廚師之名。—————當日入內坐低,選了菜式,不久後即開始用餐包和餐湯。餐廳氛圍不錯,但侍應質素普通,莫講話介紹食物,甚至連菜式名稱都沒有告知,只放下便走。杯中酒飲完也久久沒有添加。全場2名侍應,waitress操不純正廣東話,waiter講國語。黎到前菜,招牌的凍鵝肝,竟食到有疑似膠紙的物體。本以為係可食用的(類似糯米紙),但實在感覺不對,於是吐出。向waitress反映,對話如下。我:凍鵝肝似乎有膠紙,請問咩回事?waitress:哦,因為鵝肝本身係用保鮮紙包住。我:喺,咁所以呢?都唔應該係連保鮮紙上?waitress:咁你係咪唔滿意?我叫廚房幫你換?(其實聽到佢如此應對,內心已不太舒服,但始終高高興興出嚟食飯,多一事不如少一事。自己已食咗一半,朋友都話算了。)我:我食都食咗,算了,就咁wa
—————
我:凍鵝肝似乎有膠紙,請問咩回事?
waitress:哦,因為鵝肝本身係用保鮮紙包住。
我:喺,咁所以呢?都唔應該係連保鮮紙上?
waitress:咁你係咪唔滿意?我叫廚房幫你換?
我:我食都食咗,算了,就咁
waitress:係OK呀嘛?咁就咁(轉身走)
老實說,已經無心情enjoy餐飯,朋友同我傾計都心不在焉,越諗越嬲,再叫住個waitress
我:其實你係咪至少應該同我講句唔好意思先?
waitress:(音量提高)我咪即刻同你解釋囉,鵝肝係用保鮮紙包
我:我知你有解釋,但你完全冇講sorry喎?
waitress:咁你想點?我問你使唔使幫你換你又話唔使喎
我:我明白咗你個解釋,但而家係你哋處理食材有問題,咁我至少都要反映返?我諗住做個好人唔使咁麻煩,你仲「你想點」,你而家咩態度?
waitress:咁我而家同你講唔好意思囉得未?
我:我覺得你態度有問題,叫你經理出嚟同我講
waitress:(大聲)好!!(轉身走)
waitress全程聲大夾惡,我真係莫名其妙,似乎是我專程陷害他們,來找麻煩。
(5分鐘後)
waitress:經理入邊忙緊,佢得閒嗰陣會出嚟同你講
我:ok
之後我一路飲酒,同朋友談天,一邊等。我對於食品安全有疑慮,在餐廳釋疑之前不敢繼續食,同時認為需要保留住呢碟食物。
不經不覺已經過咗一段時間,我聽到waitress叫waiter問我仲食唔食,唔食就收走。
我(對waiter講):你叫她自己來跟我說。
waitress過黎:係,呢位小姐,你想點呢?
我:我呢,喺你經理出嚟同我解釋返件事之前,唔會繼續proceed,因為我對食品有疑慮。
waitress:佢係入面忙緊,佢今晚有時間會出嚟同你講
我:我可以等。但總之我要解決左眼前嘅食品問題先。
waitress:其實我冇經理,入邊個個係老細黎㗎,佢準備緊主菜,你係咪要我搵佢同你講?
我:冇問題。
waitress:(大聲)好!!(轉身走)
今次好快主廚就出黎。於是我再一次講返件事,之後對話如下———
我:我知佢有解釋,但係我唔會expect呢個態度。我作為客人我見到食品有問題反映返,係咪至少應該要同我道歉?
chef:係咁嘅,正如waitress所講我哋嘅鵝肝本身係用保鮮紙包住
我:我已經明白,但係我認為佢態度有問題,我需要佢道歉。
chef:不如咁,係我做錯,我同你道歉,我入邊仲整緊主菜,你俾我返去整
我:我明白人會有疏忽,呢一part我接受你嘅歉意,你feel free返去整主菜。我而家係希望個侍應可以就態度問題道歉
chef:唔會叫佢道歉,因為而家真係好難請人
我:吓?所以就可以咁嘅態度對客人?
(其實我聽到呢個邏輯已經好莫名其妙)
chef:咁你想我地點做
我:咁你是否應該對員工train返?
chef:佢唔會道歉架啦,你搞咗咁耐,啲嘢擺係到唔食,擺到凍晒就唔好食㗎喇。你咁樣侮辱咗啲食物!
我:??我食緊㗎喎??我係因為等緊你處理先要喺度等咋喎??
chef:(收走檯面嘢食)我諗我都唔會整主菜㗎啦,你侮辱食物(轉身走)
然後個chef就叫waitress唔收錢,趕我地走喇。我真係從未見過咁荒謬嘅事情。
首先,鵝肝用保鮮紙包住又如何?大把食物都係用嘢包住,普通餐廳食個蟹柳都會幫我拎起膠紙,一間人均過千嘅餐廳,食物有異物竟如此理所當然?
其次,服務態度差到難以置信,因為而家難請人,我就要俾錢受氣?
最後,呢位主廚將未處理乾淨的食材提供給客人,仲侮辱反映問題的客人,顛倒黑白厚顏無恥的程度,實在令人嘆為觀止。
已就食品安全問題投訴食環,食環職員告知我因為餐廳冇收錢,同埋已經極速收走咗食物冇咗證據,所以無辦法就呢個case處理。我諗呢個都係主廚唔收錢趕客走嘅目的。
聽聞主廚即將退休,都係好事,廚房畢竟是十分精細的工作,既然力有不逮,與其死雞撐飯蓋,不如接受寶刀已老的現實,以免害人害己。