07/01/2011今晚要坐飛機回去英國了,晚飯不想吃飽,想留肚吃商務客位的晚餐。很久也沒吃過糖水,至小也有四五年了,心血來潮突然很想來一碗,一於將之作為今天的半晚餐吧!以前獨愛百果腐竹糖水(是奶白色湯的那種。不是糖水歸糖水,腐竹歸腐竹那種) ,一直也鐘愛此味,只因無論凍吃熱吃喝起來感覺也很天然像底糖豆漿般。在家中打電話給正在駕車的媽咪,本已在回家的公路路途上,但親愛的媽咪大人又再次發揮她一貫的母愛精神,特意回頭到泛后買碗百果腐竹給我(要多少少渣、雞蛋另上)。媽咪說百果腐竹是剛煲好的,那時候約下午四時,這碗該是今天第一碗賣出去的百果腐竹糖水吧!媽咪回家遞來一碗泛后的百果腐竹真的感到很興奮呢!將之放到雪櫃中留待今晚冷吃。百果腐竹糖水的甜湯呈濃濃的奶白色,質感非常的濃稠及重身又香滑無比,感覺很足料。內裡的百果和薏米都相當之好吃,百果軟淋無渣,薏米黏黏的,兩者都煙煙韌韌很有咬感。而甜湯底那股腐竹味很香亦很濃,味道很天然,甜味也非常柔,不會過份。配上一隻完熟雞蛋感覺很滋補呢!雖然今天天氣這麼寒冷,但吃完媽咪專程買給我的百果腐竹…真的感到很幸福溫暖呢!
07/01/2011

以前獨愛百果腐竹糖水(是奶白色湯的那種。不是糖水糖水,腐竹歸腐竹那種) ,一直也鐘愛此味,只因無論凍吃熱吃喝起來感覺也很天然像底糖豆漿般。

媽咪回家遞來一碗泛后的百果腐竹真的感到很興奮呢!
將之放到雪櫃中留待今晚冷吃。

甜湯底質感非常濃稠重身,香滑無比。百果和薏米都相當之好吃,口感煙韌。
配上完熟雞蛋感覺很滋補
完熟雞蛋
2011-01-07
外賣自取
配上完熟雞蛋感覺很滋補
完熟雞蛋
  • 百果腐竹糖水
2011-01-07 9 瀏覽
我吃了小小~ 味道還不錯 :]黑色是黑芝麻,白是豆腐布丁~都幾滑..它整個好Q.. 因為我不停地搖..因為好似好彈!! 好可愛~ 哈哈哈~材料很足!!有好多芒果果肉!! 再加上柚子肉,酸酸的~兩種混合一起~ 正!又不會覺得很甜~ 我喜歡!吃到一塊塊芒果肉,超級滿足! (可能這時不是盛產芒果的季節,我覺得有一點酸)不過,整體上都很好吃!大家記得一試! 值得! 讚!
【黑白有滑】
我吃了小小~ 味道還不錯 :]
黑色是黑芝麻,白是豆腐布丁~都幾滑..
它整個好Q.. 因為我不停地搖..
因為好似好彈!! 好可愛~ 哈哈哈~
【芒果楊枝甘露】
材料很足!!
有好多芒果果肉!!
再加上柚子肉,酸酸的~
兩種混合一起~ 正!
又不會覺得很甜~ 我喜歡!
吃到一塊塊芒果肉,超級滿足!
(可能這時不是盛產芒果的季節,我覺得有一點酸)
不過,整體上都很好吃!

大家記得一試! 值得! 讚!
2010-11-10
【芒果楊枝甘露】
【黑白有滑】
  • 芒果楊枝甘露
2010-12-24 9 瀏覽
食完飯唔食甜品點夠滿足呀?!朋友仔要了朱古力雲呢拿雪花冰。保持到水準,好香好滑。我梗係要分享下啦!我要了熱白果腐竹糖水加三粒芝麻湯丸。糖水好滑湯丸好香,我當然都會同朋友仔分享啦!我好鍾意食芝麻湯丸,更加鍾意片糖湯丸。希望泛后甜品嘅老細睇到可以考慮下加推啦!!!點解我地去到邊到食野都嘈過晒隔離檯嘅?! 〔朋友仔:我好文靜架,得一個人嘈之嘛...〕
食完飯唔食甜品點夠滿足呀?!

2010-12-21
$26 (宵夜)
2010-12-19 25 瀏覽
食完串燒, 再要埋糖水, 一大滿足..有芒果汁, 芒果西米露同埋木瓜糖水芒果汁係咩特別.. 都幾rich 既感覺但係個芒果西米露就幾OK.. 唔太水, 食到西米一粒粒~~雖然芒果唔係時令都好甜~~木瓜糖水.. 唔太甜.. 宵夜大滿足, YEAH!!~~ (心)
食完串燒, 再要埋糖水, 一大滿足..

有芒果汁, 芒果西米露同埋木瓜糖水
芒果汁係咩特別.. 都幾rich 既感覺
木瓜糖水.. 唔太甜..

宵夜大滿足, YEAH!!~~ (心)
木瓜糖水
芒果西米露
外賣自取
芒果西米露
(非會員)
2010-12-12 5 瀏覽
昨晚跟老公拍完拖好想再食個糖水咁就黎個完美既晚上.....滿心歡喜去.....極之失望回...西瓜涼粉.....完全無味.....榴槤班戟....榴槤無味...D質地好奇怪....係勁難食呢間直頭係我食過咁多間最最最最最最難食既甜品.......
西瓜涼粉.....完全無味.....
榴槤班戟....榴槤無味...D質地好奇怪....係勁難食
呢間直頭係我食過咁多間最最最最最最難食既甜品.......
2010-12-11
$25 (宵夜)
2010-11-28 26 瀏覽
食完意大利餐, 朋友仔難得入到黎元朗, 不得不帶去食甜品呢1/ 黑白有滑: 即係黑芝麻豆腐花, 可能我地食左個雪花冰先, 太甜.. 搞到再食黑芝麻豆腐花無咩味.. 不過真係好滑呢~2/ 芒果+雲呢拿雪花冰: 芒果同雲呢拿都係我地既至愛, 又滑又夠凍, 天氣熱既最佳選擇食埋甜品, 勁有滿足感, 太感動了
食完意大利餐, 朋友仔難得入到黎元朗, 不得不帶去食甜品

食埋甜品, 勁有滿足感, 太感動了

黑白有滑
芒果+雲呢拿雪花冰
2010-09-25
3 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
黑白有滑
芒果+雲呢拿雪花冰
  • 芒果&雲呢拿雪花冰
2010-10-05 12 瀏覽
同LOVELY食完飯,就去左試下啦,都幾好味...下次再試我今次就試左楊枝金露,我覺得好多料呀...而LOVELY就食左香蕉新地,但佢話如果多D生果會仲正啦至於魚旦就一般
同LOVELY食完飯,就去左試下啦,都幾好味...下次再試

我今次就試左楊枝金露,我覺得好多料呀...

而LOVELY就食左香蕉新地,但佢話如果多D生果會仲正啦

至於魚旦就一般
香蕉新地
燒賣魚旦
楊枝金露
2010-10-02
香蕉新地
燒賣魚旦
楊枝金露
一行六人食完日本菜,打算試一下朋友推介的"泛后甜品",時間尚早,21:00只有我們一台客。我們叫了芒果班戟,蕃薯糖水,綠豆沙,這三款也應該OK,不過不失!另我與其餘兩位好友叫了各一個雪花冰,餐牌上寫了,淨雪花冰$24,加生果雪花冰$30,因為飯後想食些生果消滯一下,看到圖片有一片片火龍果, 奇異果及香蕉為邊伴碟也不錯就落了order,落order時,因我及好友也不吃奇異果,避免浪費我們還叮囑阿姐走奇異果。3碟的雪花冰來了,但一看為何加生果的跟在旁淨雪花冰一樣? 生果在那裡,眼見只看到旁邊有少許Jelly珠珠及類似蘆薈的東西... 眾人也在問生果在那裡? 阿姐說 "有架,o係個底度囉",我立即連忙把整個底翻起,原來她們指的生果便是只有3~4細細粒的士多啤梨碎及芒果碎及剛才少許Jelly珠珠及類似蘆薈的東西! OH~ no! 這是什麼? 在旁的友人忍不住再追問阿姐 "這就是生果嗎?" 阿姐說道: "餐牌已經注明圖片只供參考架啦",但我們也沒相到加$6的生果是這樣....跟住還要換來的是老闆娘黑面!!!!! 這是什麼態度! 眾友人再看不過眼說這樣做生意唔老實,應是下單時注明或不應在餐牌上誤

跟住還要換來的是老闆娘黑面!!!!!
這是什麼態度! 眾友人再看不過眼說這樣做生意唔老實,應是下單時注明或不應在餐牌上誤導人家! 結果老闆娘帶著黑面及很差態度地說: 如果你地甘唔滿意既,我咪送多一份生果比你,我地既生果份量就是這樣!

最後,另一個待應終於不耐煩地把$6扣回~

我只可以說,今次我們來錯了地方點了錯的東西! 呼籲大家如要食雪花冰請不要選$30的生果雪花冰,避免吃得一肚氣來!

加了生果的雪花冰-朱古力+雲妮拿
加了生果的雪花冰-芒果+雲妮拿
差! 全碟所指的生果便是這一推!
餐牌上的聰明的免責條款 "圖片只供參考"
餐牌上的聰明的免責條款 "圖片只供參考"
2010-09-26
$30 (宵夜)
2010-09-25 4 瀏覽
之前試過新開張發記甜品的差劣楊枝甘露, 內心實在不快. 數天前轉至到同街的泛后, 所點的一樣是同款的甜品. 因為心想要吃番一次似樣的楊枝甘露才滿足.這兒楊枝甘露其實成名已久, 之前都有食過, 不過都有一段日子沒有吃了, 隔了這麼久, 還是一樣咁有水準. 芒果又多又甜, 最最重要的是有很多的西柚, 再加上花奶, 酸酸甜甜幾好味. 不會像發記般西柚少得可憐. 這裏的楊枝甘露, 簡直好食過發記的多多聲. 吃完後內心滿足很多, 這樣的楊枝甘露才似樣.
之前試過新開張發記甜品的差劣楊枝甘露, 內心實在不快

吃完後內心滿足很多, 這樣的楊枝甘露才似樣
餐牌1
餐牌2
非常多料的楊枝甘露
1K
2010-09-20 12 瀏覽
同yan去元朗食野,聽講喱到既楊枝金露好出名,於是去試下了,去到唔係好多人食呀,定係本身都唔多人的...都幾多野食揀呀~!標準楊枝金露~原來有大小之分,真係幾好味呀~!好多西米and西柚,足料呀,又唔太甜既,唔錯呀~!鮮芒果型戟~本身鍾意食班戟,入面芒果肉又多同幾甜呀唔酸,d cream又唔會太漏,好味呀~!食左以上兩樣野都飽了~下次要食多d呀~!

食左以上兩樣野都飽了~下次要食多d呀~!
2010-09-20
2010-08-22 5 瀏覽
其實係天水圍新北江商場已經開左間分店,今次我地都係天水圍食我同媽咪都係嗌涼粉,我果個係奇異果涼粉,媽咪既係芒果涼粉媽咪既芒果涼粉D芒果好香,好甜,好靚,而且芒果粒又唔係少,大概真係有一個芒果咁多肉,不過我果個奇異果涼粉D奇異果好酸呀...但我就係鍾意酸既奇異果!!!奇異果係切片,芒果係切粒,所以配涼粉的話,奇異果既SIZE冇咁岩,唔可以一啖有涼粉又有果粒,配芒果就好夾但天水圍果間可能鋪位設計同人手方面唔咁夾,想叫人黎落單都唔係咁易
其實係天水圍新北江商場已經開左間分店,
今次我地都係天水圍食

我同媽咪都係嗌涼粉,我果個係奇異果涼粉,
媽咪既係芒果涼粉

媽咪既芒果涼粉D芒果好香,好甜,好靚,
而且芒果粒又唔係少,大概真係有一個芒果咁多肉,
不過我果個奇異果涼粉D奇異果好酸呀...
但我就係鍾意酸既奇異果!!!

奇異果係切片,芒果係切粒,
配芒果就好夾

但天水圍果間可能鋪位設計同人手方面唔咁夾,
想叫人黎落單都唔係咁易
2010-07-29 5 瀏覽
這次已經是第三次光顧了. 每一次都係細楊枝甘露再加樣嘢,今次加木瓜鮮奶. 楊枝甘露 $18 看似好細碗,但若喺滿記或發記食不但冇咁好食,而且仲要收$23/$24. 楊枝甘露啲材料好足,好香口 木瓜鮮奶 $16 木瓜鮮奶是鮮榨的.有好香的鮮木瓜味,亦有濃濃的鮮奶味 遠係遠啲,但咁抵食的,就真係值得再次光顧
這次已經是第三次光顧了.

每一次都係細楊枝甘露再加樣嘢,今次加木瓜鮮奶.
楊枝甘露 $18

楊枝甘露啲材料好足,好香口

木瓜鮮奶 $16

木瓜鮮奶是鮮榨的.
有好香的鮮木瓜味,亦有濃濃的鮮奶味

遠係遠啲,但咁抵食的,就真係值得再次光顧
只需$34
木瓜牛奶 $16
細楊枝甘露 $18
泛后甜品的楊枝甘露上過飲食男女
2010-07-28
$34 (宵夜)
只需$34
木瓜牛奶 $16
細楊枝甘露 $18
泛后甜品的楊枝甘露上過飲食男女
  • 楊枝甘露
2010-07-18 2 瀏覽
食飽飽當然又是指定動作啦!朋友仔要了芒果雲呢拿雪花冰 - 保持一貫水準,好味道!入口軟綿綿好似食緊雪糕咁!如果我狀態良好一定會同朋友仔爭食。我要了黑白有滑 - 豆腐好滑,但無豆腐嘅香味。配黑芝麻汁同腰果碎甜味剛好。熱西米露 - 好香好滑,還是傳統的中式糖水合我心意。朦朦朧朧的寫完食評了,傷風感冒藥的威力真的不可看小。親愛的,拍拍、拍拍、拍拍......
食飽飽當然又是指定動作啦!

朋友仔要了

我要了
熱西米露 - 好香好滑,還是傳統的中式糖水合我心意。

朦朦朧朧的寫完食評了,傷風感冒藥的威力真的不可看小。

親愛的,拍拍、拍拍、拍拍......
2010-07-16
  • 芒果雲呢拿雪花冰
2010-07-17 12 瀏覽
以前在綿綿冰食過幾次雪花冰, 但覺得水準完全不合格, 今天改到泛后吃芒果/益力多味的雪花冰, 本來都無期望會好食, 但食落竟然發覺不差, 冰本身一片片, 夠滑口, 芒果味亦十分香, 不會太甜, 更難得的是份量十足, 二人吃一客也非常飽, 絕對是有水準之作! (雖然和市區的糖百府相比還差些少, 但以元朗的水平來說已經是不俗的了, 總比那差劣的綿綿冰好得多)唯一的缺點是配料沒有得選擇, 種類亦不多, 希望可以改善吧!

2010-07-13
2010-06-15 9 瀏覽
抱完貓bb過足手隱我又唔想咁趕於是就提出唔食飯後甜品啦,但係39寸白朱古力胸堅持有足夠時間。咁好啦,我就聽話啦! 朋友仔要了 - 番石榴棉花冰好香番石榴味,棉花冰一如以往十分軟棉滑溜。朋友仔落單前問過我意見,最後我只嘗了兩口,朋友仔好不滿......我要了 - 熱蛋白燉奶我好喜歡食燉奶。這個燉奶聞落去好香,可惜有點溜。
抱完貓bb過足手隱我又唔想咁趕於是就提出唔食飯後甜品啦,但係39寸白朱古力胸堅持有足夠時間。咁好啦,我就聽話啦! [朋友仔: 下!你聽話?!
]

朋友仔要了 - 番石榴棉花冰
好香番石榴味,棉花冰一如以往十分軟棉滑溜。

我要了 - 熱蛋白燉奶
我好喜歡食燉奶。這個燉奶聞落去好香,可惜有點溜。
2010-06-10
  • 番石榴棉花冰