2024-01-19 65 瀏覽
好多人都好鍾意食泰國菜,包括我自己,所以間中都會去食吓,呢間開咗成廿年嘅老字號舖,食物用心,價錢超抵食,之前成班朋友一齊做完運動都來過幾次食,今日二人世界就食反個超抵食二人套餐👩‍❤️‍👨有ABCDEF咁多樣食物🥘仲有飲品🥤半價套餐仲唔使加一,真係超抵食,食完捧住個肚走🤣🤣🤣🤣🤣A泰式拼盤:泰式炸🍤𧎚餅、春卷、沙爹串燒豬香脆好味😋———————-B星洲肉骨茶:足料又夠曬大鍋,2人都咁大份,抵食 👍———————C泰式秘製咖喱炒海虎蝦🦐:又惹味又出色的味道,隻蝦仲超大隻👍———————-D泰式滷水豬手:配合埋呢個辣汁,吃落仲開胃😋————————E菠蘿🍍雞粒炒飯:好香菠蘿的味道,飯炒得香口又帶口感———————-F甜品🍮:又係第二個肚的時刻🤣———————-半價飲品:三色冰:好香椰子🥥又冰冰凍凍👍🍋檸蜜😋—————————泰出色超抵食二人套餐😋❤️其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶—————
有ABCDEF咁多樣食物🥘仲有飲品🥤半價
套餐仲唔使加一,真係超抵食,食完捧住個肚走🤣
🤣🤣🤣🤣
A泰式拼盤:
泰式炸🍤𧎚餅、春卷、沙爹串燒豬
香脆好味😋

B星洲肉骨茶:
足料又夠曬大鍋,2人都咁大份,抵食 👍

———————
C泰式秘製咖喱炒海虎蝦🦐:
又惹味又出色的味道,隻蝦仲超大隻👍

D泰式滷水豬手:
配合埋呢個辣汁,吃落仲開胃😋

————————
E菠蘿🍍雞粒炒飯:
好香菠蘿的味道,飯炒得香口又帶口感

F甜品🍮:

其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
—————
呢一間餐廳喺天后屹立咗好多年,以前讀大學喺中央讀書嘅時候,就成日過嚟食。而家做嘢返工少咗喺呢一區,今日突然間想食泰國菜,決定過嚟回憶一下讀書時候的味道。.七點幾嚟到,餐廳都唔少人,服務員非常有禮貌,同回憶中差唔多,尤其係其中一個頭髮有少少白嘅叔叔,今時今日,好耐冇見啲咁嘅服務態度。 .🥬泰式肉碎生菜包$80肉碎係半肥半瘦,食落好濕潤,生菜都好fresh,入口好清爽唔會太辣。🦐泰式柑柚蝦沙律 $98柚子份量不少。香甜香甜的,加上魚露鹹味,同爽彈蝦球,作為前菜幾開胃。🦀泰式蟹肉炒飯$92炒飯非常乾爽唔唔油膩,一啖一啖甚富蛋香,絲絲蟹肉加上蟹柳,入口口感也不錯,撈咖喱汁好合適。🐷泰式風味家鄉滷水豬手$85豬手軟爛入味,滿滿膠原的感覺,鹵水汁調味恰到好處,不會太鹹,底下還有些菜心作解膩平衡。🐟泰式椰汁青咖喱魚$98咖喱魚有先炸過,魚質扎實,咖喱汁非常下飯,香辣惹味,裡面有台式圓形嘅小茄子🍆同四季豆等。~~~泰出色泰國餐廳 (天后)天后電氣道86號地舖
🥬泰式肉碎生菜包$80

🦐泰式柑柚蝦沙律 $98

🦀泰式蟹肉炒飯$92

🐷泰式風味家鄉滷水豬手$85

🐟泰式椰汁青咖喱魚$98

~~~
泰出色泰國餐廳 (天后)
天后電氣道86號地舖
2024-01-18 27 瀏覽
今日黎到天后,想食泰菜就入左呢間地道餐廳海南雞這道菜式以嫩滑的雞肉為主角,搭配著香氣四溢的米飯和特製的醬料。海南雞的肉質鮮嫩多汁,每一口都能感受到鮮美的滋味。餐廳所使用的雞肉新鮮,烹調得恰到好處,使得海南雞具有濃郁而平衡的口感,給人一種正宗泰式料理的獨特風味泰式肉碎生菜包新鮮的生菜葉用來包裹著香氣四溢的泰式肉碎,味道清新而豐富。這道菜式給人一種平衡的口感,生菜的清脆和肉碎的香辣相互輝映。食材的新鮮度使得這道菜式更加美味,給人一種健康又滿足的味覺享受椰汁雞湯這碗湯以椰奶作為湯的基底,加入了新鮮嫩滑的雞肉和香料。椰汁的香氣與雞肉的鮮嫩相得益彰,味道香濃而濃郁。每一口湯都能感受到椰汁的滋味和雞肉的鮮美蟹肉炒粉絲新鮮的蟹肉搭配著彈牙的粉絲,經過炒製後呈現出獨特的風味。蟹肉的鮮甜與粉絲的彈性相結合,每一口都能品味到海鮮的鮮美和獨特的調味。食材的新鮮度和烹飪技巧的高超使得這道菜式成為一道絕佳的選擇,給人一種豪華而美味的感受
今日黎到天后,想食泰菜
就入左呢間地道餐廳

海南雞

泰式肉碎生菜包

椰汁雞湯

蟹肉炒粉絲

2024-01-15 53 瀏覽
家人都住在北角區,因此便來這區尋找美食。朋友介紹這裏的價錢適中,味道都不錯,今晚便來到這裏。這裏已經開了一段長時間,所以都累積不少熟客,晚飯時間都有七、八成滿座。泰式小食拼盤,泰式炸蝦餅、泰式炸春卷、泰式沙嗲串燒豬(2串)。其中以炸蝦餅最為香脆可口,蝦肉爽口彈牙。地道冬蔭功蝦湯(細鍋),酸酸甜甜,非常開胃,味道是正宗的冬陰功。家鄉粉絲蝦煲,內有兩隻大蝦,粉絲吸收了醬汁和蝦肉的味道,非常惹味,爽口彈牙。波羅雞粒炒飯,有豬肉鬆伴碟,令到這個炒飯的味道層次更加豐富。泰出色無骨海南雞,雞皮呈現金黃色,雞肉鮮嫩可口,加點海南雞醬,味道更佳。兩件甜品,顏色吸引,不會太掂,味道一般。泰國象啤$22 ,來自泰國的冰凍啤酒,是泰式料理的主要飲品。青檸梳打,青檸味道酸酸甜甜,吃泰式美食必點。椰汁涼粉,涼粉爽口彈牙,椰汁味道香濃。

兩件甜品,顏色吸引,不會太掂,味道一般。

青檸梳打,青檸味道酸酸甜甜,吃泰式美食必點。

椰汁涼粉,涼粉爽口彈牙,椰汁味道香濃。
天后嘅呢間泰式餐廳已經好多年,但一路都提唔起勁幫襯🙈今日行到好累又唔知食咩好,決定俾個機會佢!叫咗依個2人餐👫🏻咩都有得食唔洗煩,價錢都係acceptable ✔️✴️泰式冬陰功✴️有兩粒蝦同一堆菇,味道合格,無咩驚喜~✴️泰式小食拼盤✴️有一條春卷、蝦餅同兩串豬串~炸嘢係即炸,熱辣辣唔會難食得去邊🤫話就話係豬串,但睇落同食落都似雞肉~✴️菠蘿炒飯✴️一半係有個碗形,但另一半飯就散哂,可能廚師塑形塑到一半唔想整,就咁上枱算😂本身都麻麻地菠蘿炒飯,依個更加係普通,不過套餐包咗就無辦法~✴️海南雞✴️1/4隻,雞肉都幾嫩滑,不過係雪雞冇味道~✴️粉絲蝦煲✴️有陣炒燶咗嘅氣味,不過食落係正常🙂唯獨啲蝦真係幾差吓,啲肉好霉好乾,蝦頭發黑,不推薦~✴️甜品✴️一件係紫薯糕,另一件係芋頭糕,兩件都係水準以下🥲質感較腍,香味欠奉,兩件樣都偏甜,一定唔會買~

泰式冬陰功
泰式冬陰功
✴️泰式冬陰功✴️
有兩粒蝦同一堆菇,味道合格,無咩驚喜~

泰式小食拼盤

✴️泰式小食拼盤✴️

菠蘿炒飯

✴️菠蘿炒飯✴️

海南雞

✴️海南雞✴️
1/4隻,雞肉都幾嫩滑,不過係雪雞冇味道~

粉絲蝦煲

✴️粉絲蝦煲✴️

✴️甜品✴️
椰汁冰  珍多冰
蒜蓉包
2024-01-11 71 瀏覽
明爐冬陰公倉魚🥰好小明爐魚可以選擇冬陰公湯底,仲有倉魚選擇! 先講個爐火,好夠旺同燒到好耐,所以成條魚真係由頭熱食到尾! 湯底唔太辣小甜去到最後會有小小椰香,倉魚魚肉鮮美,食起黎一D都唔嚡口,送飯一流。燒原條盲曹🥰中意咸香既必點,魚都係大大條,魚入面有D泰國香料,所以魚肉食起黎會有淡淡既泰國香氣,魚油味重,肉質口感夠厚實,蘸埋特製泰式辣醬,小小酸酸辣辣更加惹味飛天炒雜菜😎咩菜都有D夠哂多元化,醬汁唔會死咸,夠惹味,2個人share岩岩好!生菜包 (豬肉)🥰份量十足,酸酸辣辣,非常開胃,辛辣惹味既豬肉碎包住新鮮清爽既生菜,食起黎又唔會好油膩,好味!佢地既泰式甜品都好好味,叫左椰汁西米糕🥰咸香味濃 椰青糕🥰入口清爽,啖啖椰肉 同 香芒椰汁糯米飯🥰份量十足糯米夠哂煙靭,芒果鮮甜走既時候我地係餐廳門口既甜品外賣專櫃,買左百幾蚊泰國甜品糕點😍返屋企留第日再三回味!!!

2024-01-09 36 瀏覽
<天后驚喜高質泰國菜>🤩天后一向多美食多餐廳, 今次我揀食泰國菜館. 整間餐廳裝修都充滿Thai feel, 而且座位夠大夠濶, 又舒服又有空間感.😋泰國餐廳梗係必order <泰色生菜包>😋 ~ 我揀少辣程度, 味道好啱我. 份量多, 配埋生菜食到停唔到口.<燒蒜蓉珍寶海虎蝦>😋 大隻, 新鮮. 蝦肉爽口彈牙. 配埋大量蒜蓉一齊食, 開胃yummy.<泰式炸皮蛋蝦餅>😋 ~ 好香皮蛋香, 蝦餅又熱又脆口, 大滿足.<泰色紅燒蟹肉砂煲翅>😋 ~ 天氣凍凍地飲番呢個可以暖身暖胃. 份量多, 足料多蟹肉而且啖啖翅, 正!最後梗係食埋泰式甜品主打既芒果糯米飯😍 芒果超甜, yummy. 🥘餐廳 : 泰出色泰國餐廳🫕地址: 天后電氣道86號
<天后驚喜高質泰國菜>🤩

🥘餐廳 : 泰出色泰國餐廳
🫕地址: 天后電氣道86號
2024-01-09
今次過咗去天后果邊搵食,維園對面一向有條街都幾多食店,今次就入咗間都幾多人食嘅餐廳,餐廳價錢唔貴仲要全場滿座,所以都好放心去試XD———————————————🌟泰式燒牛肉沙律 $102呢個沙律同平時食有少少唔同,佢牛肉部份主要係用牛仔骨果種為主,所以食落比較腍身,不過如果可以燒香啲就更好。醬汁調味方面唔錯,小辣辣度已經夠曬過癮。.🌟燒原條烏頭魚 $152呢個燒魚真心出色,$152價錢唔算貴,原條魚都算大,入面有好多肉可以慢慢食,入面塞又唔同嘅泰國菜香料燒,將香料味融入魚肉當中。而且熟成度掌握得好好,肉質又嫩又甜,就咁食可以食到魚鮮味,又或者配特製泰式辣醬,酸酸辣辣又係另一番風味。.🌟冬蔭功蝦湯(小) $78入面有3-4隻蝦,蝦食落都鮮甜彈牙。湯會連埋一個小爐一齊上,可以長期熱住佢,湯底飲落唔會太辣,味道夠濃郁酸酸甜甜什至帶有椰香,非常開胃。.🌟泰式乾炒河(牛) $82炒得非常香,係用比較幼身嘅河粉炒,特別深刻係果個蛋香味真係好唔錯,而且牛肉好腍身份量又多,唯一係顏色上面感覺可以再深少少會提升整體吸引程度。.🌟泰國椰青 $38正常椰青,不過呢個價錢真心抵,平過好多其他泰國餐廳。.🌟芒果

———————————————
🌟泰式燒牛肉沙律 $102
🌟燒原條烏頭魚 $152
🌟冬蔭功蝦湯(小) $78
🌟泰式乾炒河(牛) $82
🌟泰國椰青 $38
正常椰青,不過呢個價錢真心抵,平過好多其他泰國餐廳。
🌟芒果沙冰 $36
感覺芒果味唔夠出,應該係因為奶比例高少少,不過味道唔會太甜都ok。
🔸整體評價🔸
餐廳最主要係性價比高,我食到9點都仲有新食客入,睇得出餐廳係區內都好受歡迎,大家如果行開呢邊都可以試試!
2024-01-02 45 瀏覽
朋友👧🏻問我鍾唔鍾意食泰國菜🇹🇭,我話鍾意食好食嘅泰國菜🇹🇭🤣,咁朋友👧🏻就帶咗我嚟呢間泰國🇹🇭餐廳🍽️開餐🤣$72「泰式🇹🇭蒜蓉炒芥蘭」:芥蘭菜🥬非常新鮮,顏色嫩綠,咬落爽脆😆,泰式🇹🇭蒜蓉🧄炒炒得香口👍$118「泰出色🇹🇭海南雞半隻」:海南雞🐓煮到啱啱熟,皮黃肉白肉質好滑,兼且好雞味🤩$88「泰式🇹🇭秘製汁燒豬頸肉」:豬頸肉燒得好香口,外邊有少少脆,肉質爽滑美味,仲有一碟辣辣哋嘅秘製醬汁可以沾嚟食🤩$68「香芒椰汁糯米飯」:白糯米煙靭,紫糯米就更加煙靭,芒果🥭就鮮甜,成個組合幾美味🤩$38「泰國🇹🇭椰青」:清甜好味👍$26「椰汁冰」:夠晒甜,飲得好開心🤣朋友👧🏻又幾好介紹🤩

$38「泰國🇹🇭椰青」:清甜好味👍

$26「椰汁冰」:夠晒甜,飲得好開心🤣

朋友👧🏻又幾好介紹🤩
2K
2024-01-02 41 瀏覽
放工同朋友補祝生日,去左位於天后的泰出色泰國餐廳。🙌🏻 泰出色泰國餐廳地道的泰國風味,食材新鮮,味道美味🤤餐廳氛圍舒適,服務態度友好👫====—====—====—====—✦泰式巧手精選小食✦🦐泰式炸蝦餅($82/3件)蝦餅外皮酥脆,內部嫩軟的厚厚蝦肉,口感非常好👍🏻—🍢沙嗲豬雞串燒($78/半打)串燒肉質鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的沙嗲醬汁,非常美味🤤⋄✦泰懷舊翅湯羹✦🍲冬陰功蝦湯($78/細)冬陰功蝦湯濃郁的酸辣味道,充滿了泰國的風味😍還有大塊的新鮮蝦肉,非常鮮美,非常開胃,2個人一煲份量剛剛好😛⋄ ✦泰椰香咖喱本色✦🐄泰式椰汁青咖喱牛肉($88)黃咖喱、紅咖喱及青咖喱當中,我更愛後者😜青咖喱非常濃郁,椰汁的香氣與咖喱的香料完美結合,牛肉也煮得非常軟嫩,配在一起椰香味滿滿😜—🥐香油酥餅($42/3件)酥餅外層酥脆,內部鬆軟,帶有香油的香氣,非常美味,配青咖喱一流🤤⋄✦飯類✦🌶️泰式香葉辣肉碎炒飯($82)香葉辣肉碎炒飯味道非常獨特,有著辛辣的口感和香葉的香氣,肉碎增添了口感的層次感😌—✦甜品✦🥥椰汁西米糕|🌴椰青糕飯後送上的甜品也是非常出色,椰香味滿滿,甜美滋味🥰⋄💚泰色綠豆糯米糍(
放工同朋友補祝生日,去左位於天后的泰出色泰國餐廳。

====—====—====—====—
✦泰式巧手精選小食✦
🦐泰式炸蝦餅($82/3件)

蝦餅外皮酥脆,內部嫩軟的厚厚蝦肉,口感非常好👍🏻

🍢沙嗲豬雞串燒($78/半打)

串燒肉質鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的沙嗲醬汁,非常美味🤤

✦泰懷舊翅湯羹✦
🍲冬陰功蝦湯($78/細)

✦泰椰香咖喱本色✦
🐄泰式椰汁青咖喱牛肉($88)

🥐香油酥餅($42/3件)

✦飯類✦
🌶️泰式香葉辣肉碎炒飯($82)

甜品
🥥椰汁西米糕|🌴椰青糕

飯後送上的甜品也是非常出色,椰香味滿滿,甜美滋味🥰

💚泰色綠豆糯米糍($25)

餐廳門外有一個甜品外賣專櫃,臨走前還買了一盒回家,家人都大讚好吃😋💕
====—====—====—====—
  • 泰式炸蝦餅
  • 沙爹串燒
  • 炸蝦餅
2023-12-10 58 瀏覽
13:39落單,叫咗冬陰公肥牛河同海南雞飯,兩個都係lunch set。河粉唔駛10分鐘就有,13:54個飯都冇聲氣,又唔夠waiter所以問都冇人問。唯有走去收銀處問,3分鐘先答我:要斬雞。我話以為雞都冇,個女收銀話係冇雞,所以而家先斬。乜承認落漏單好難咩?
2023-11-28 97 瀏覽
午餐點海南雞飯,第一啖咬落雞肉充滿油益味,而且雞肉好鞋要吐出來;凍柑吉水淡而無味。另外,雞肉金邊粉一上枱已經嚇親,未見過金邊粉會出水而且味道過甜,真的好難食😩。蝦餅算是正常一點,但醬汁又是過甜🙈
2023-10-28 148 瀏覽
食物menu圖片, 跟上枱食物不同。貴野就唔一定好食, 平野又唔一定難食,而係有冇心整野食比客人食先係重點。亦不是價錢既問題, 唔係平就一定要比cheap野, 個menu上價錢係你地鋪頭定既。圖中相片既蝦係有尾 , 清楚睇到係一隻原蝦。食物嚟到, 比左4粒雪蝦, 勁大陣雪味。下午茶價錢, 都冇要求你比咩靚蝦, 貴蝦, 海蝦之類。 但冬蔭功湯湯底既, 都唔會係比雪蝦客人。menu清楚睇圖片係有2,3隻蝦就叫嚟試下。點知中伏 影響晒心情。
食物menu圖片, 跟上枱食物不同。
貴野就唔一定好食, 平野又唔一定難食,
而係有冇心整野食比客人食先係重點。
亦不是價錢既問題, 唔係平就一定要比cheap野,
個menu上價錢係你地鋪頭定既。
圖中相片既蝦係有尾 , 清楚睇到係一隻原蝦。
食物嚟到, 比左4粒雪蝦, 勁大陣雪味。
menu清楚睇圖片係有2,3隻蝦就叫嚟試下。
點知中伏 影響晒心情。
2023-10-28
2023-08-20 213 瀏覽
行過電氣道,最终選了泰出色呢。本想叫二人套餐,但礙於份量過多,最後叫了兩個餸一個菠蘿飯及千層糕。侍應很貼心:提示我們若叫燒雞便要等20分鐘,我們要了一客呢。不需20分鐘,燒雞便上桌,爽。雞肉好入味。另外一碟馬拉盞炒通莱,落了蝦米更好味。至於菠蘿飯,多材料,正。千層榚原先說賣光,但店員說可拆散外过賣的千層糕給我們,很窩心又驚喜噢!
行過電氣道,最终選了泰出色呢。
  • 馬拉盞炒通菜
  • 菠蘿炒飯
2023-06-29 321 瀏覽
行過天后想買外賣見到呢間好似唔錯午餐款式都比較多選擇好多都好吸引!最後叫左2份海南雞油飯+凍飲😋外賣盒每份兩蚊呢個外賣好足料!我本身唔食雞皮,去咗皮之後佢都有好多肉😍之前去過其他餐廳好多時有骨海南雞都係得啲雞骨好少肉呢個完全夠食!另外海南雞雞肉好有彈性食得出唔係飼料雞仲有佢嘅醬汁都好惹味!酸辣辣好送飯☺️到個油飯喇,份量好多,男士都應該夠食佢嘅油飯鹹鹹地,個人應為唔錯湯方面係冬瓜湯同其他例湯一樣係味精水飲左兩啖冇飲喇.總括嚟講:60幾蚊一個午餐都算抵食既,因為份量都好多,質素方面都比我想像中好,等緊外賣其實都好多人入去幫襯,下次或者都可以試吓其他款😆
行過天后想買外賣
見到呢間好似唔錯
午餐款式都比較多選擇

好多都好吸引!
最後叫左2份海南雞油飯+凍飲😋
外賣盒每份兩蚊

呢個外賣好足料!
我本身唔食雞皮,
去咗皮之後佢都有好多肉😍
之前去過其他餐廳
好多時有骨海南雞都係得啲雞骨好少肉
呢個完全夠食!
另外海南雞雞肉好有彈性
食得出唔係飼料雞
仲有佢嘅醬汁都好惹味!
酸辣辣好送飯☺️
到個油飯喇,
份量好多,男士都應該夠食
佢嘅油飯鹹鹹地,
個人應為唔錯
湯方面係冬瓜湯
同其他例湯一樣係味精水
飲左兩啖冇飲喇
總括嚟講:
2023-06-28
15 分鐘 (外賣自取)