2024-03-28 219 瀏覽
黎到佐敦唔係食尼泊爾菜,食泰國菜🇹🇭。呢間野細細間但都好多人食,價錢方面都算幾平,地方淺窄細細間☺️炒金邊粉,味道適中唔會太酸,個粉既硬度炒得剛剛好👍🏻生菜包,肉碎既份量小左啲,食完都仲有生菜淨🥬冬蔭公湯,酸酸地唔算好辣,仲有小小椰香☺️炸蝦餅🦐,正常發揮蝦醬炒飯,有幾塊臘腸幾好味,個飯都炒得幾香😋整體來講價錢中等,份量適中,唔算好大碟,一般來講係夠食的,埋單仲有一人一件椰汁糕送😍
黎到佐敦唔係食尼泊爾菜,食泰國菜🇹🇭。

炒金邊粉,味道適中唔會太酸,個粉既硬度炒得剛剛好👍🏻

生菜包,肉碎既份量小左啲,食完都仲有生菜淨🥬

冬蔭公湯,酸酸地唔算好辣,仲有小小椰香☺️

炸蝦餅🦐,正常發揮

蝦醬炒飯,有幾塊臘腸幾好味,個飯都炒得幾香😋

2021-09-23 1235 瀏覽
一間唔係好起眼係巷仔入面嘅泰國菜 但充滿住地道嘅味道 第一次黎食嘅時候已經比佢吸引住 成日都會好想再去食 店入面冇好華麗嘅裝修 細細間舖 擺左4-5台 滿座仲陸陸續續見到有人喺出面等位 我相信佢係呢個位置附近都有啲名氣生蝦好甜 吾系急凍個種 仲會將蝦頭炸脆 用黎送啤酒一流 佢有個貼心位會將蝦頭個殼剝左先上 咁就一咬就可以啜到啲膏 食生蝦最重要係個汁 每次我都會用黎配落生菜包到食 今日仲要自己食哂一碟生蝦 簡直係滿足!生菜包味道岩岩好 唔會好辣 又唔會好咸 生菜新鮮爽口 呢個都係必點之一 男朋友好種意食生菜包 好快就比佢掃哂嚕🤣炒金邊粉本身我好鐘意食 有食過太甜太酸 之前泰國都試過有另外放砂糖係隔離 但佢地只放一般嘅花生碎 呢個我覺得味道岩岩好 唔會好甜 反而會咀嚼到面本身嘅甜味 仲有蝦 韭菜芽菜豆乾粉埋一碟 食前加啲青檸 夠哂正宗青咖哩今日係第一次試 今次試豬頸肉 入面仲有茄子 菇 豆 個汁唔會話好稀 同時用黎配蒜蓉包就岩岩好 最後因為太飽 都叫唔到多個飯去撈埋個汁 但撈飯一定好好食

粉金邊粉

青咖哩豬頸肉
青咖哩豬頸肉
2021-07-28 567 瀏覽
- 《泰城泰國餐廳》🇹🇭有幾個8妹誠意推薦的一家泰菜!位於佐敦、環境少許噏耷🤏🏻地道feel!今日好唔好彩地等左35-40分鐘先有位🥲🐌咖喱花甲 ($78)一上枱已經不夠熱🥲扣了分!還好花甲夠大隻又爽!但唔夠熱扣好多分😉黃咖哩偏甜同杰身、還好但味唔夠濃!🦐生蝦($78)6隻🦐自家製醬汁!偏辣!個人一般個汁!但蝦夠爽口、蝦頭係炸左上蝶幾得意😳(一樣中規中矩、不是我吃過最好吃的生蝦)🍋 檸檬牛肉 ($78)今餐最高分係呢個😍檸檬配牛肉好清新!個牛勁好咬口而且牛肉味夠濃!個面有啲蒜片🤭開胃之選👍🏻🍞蒜蓉包 ($23)點咖喱🍛呢份蒜蓉包算大份、一碟6-7塊、夠脆、合格啦算👀總括嚟講呢間野係好抵食、平民價!但環境就有啲噏揼啦、食物中規中矩!
《泰城泰國餐廳》🇹🇭
有幾個8妹誠意推薦的一家泰菜!
位於佐敦、環境少許噏耷🤏🏻地道feel!
今日好唔好彩地等左35-40分鐘先有位🥲

🐌咖喱花甲 ($78)
一上枱已經不夠熱🥲扣了分!
還好花甲夠大隻又爽!但唔夠熱扣好多分😉
黃咖哩偏甜同杰身、還好但味唔夠濃!

🦐生蝦($78)
6隻🦐自家製醬汁!偏辣!個人一般個汁!
但蝦夠爽口、蝦頭係炸左上蝶幾得意😳
(一樣中規中矩、不是我吃過最好吃的生蝦)

🍋 檸檬牛肉 ($78)
今餐最高分係呢個😍檸檬配牛肉好清新!
個牛勁好咬口而且牛肉味夠濃!
個面有啲蒜片🤭開胃之選👍🏻

🍞蒜蓉包 ($23)
點咖喱🍛呢份蒜蓉包算大份、
一碟6-7塊、夠脆、合格啦算👀

總括嚟講呢間野係好抵食、平民價!
但環境就有啲噏揼啦、食物中規中矩!
2021-03-04
從未寫過食評,但難得味道是如此合我胃口,就供獻出第一次。點了椰菜苗,青咖哩,冬蔭功湯,菠蘿炒飯,串燒。各款都不怎麼辣,照顧到香港人味道偏濃但不偏辣的特點。份量適中,服務態度不俗,但環境跟大排檔差不多,坐位不多。
從未寫過食評,但難得味道是如此合我胃口,就供獻出第一次。
2020-06-26 716 瀏覽
青木瓜沙律- 我好鍾意呢個沙律,因為佢唔似出面咁辣,青木瓜好青新,做前菜一流好開胃。馬拉盞通菜 - 馬拉盞味比出面無咁濃味,味道適中。香草肉碎炒飯 - 同平日嘅肉碎炒飯有d唔同,我以為會係生菜包嗰種肉碎,但食落其實唔係好食到肉碎。雖然係少左d香辣味,不過都好夠味。黃咖喱豬頸肉+蒜蓉包 - 好鍾意個蒜蓉包,好碎好多蒜蓉好正!黃咖喱都好香,反而覺得個豬頸肉麻麻地,口感太淋。椰青 - 好鮮甜整體而言,呢到好有泰國感覺。味道唔算好辣,但都好惹味。而且價錢便宜,咁多野食都係$285,好抵食,老闆最後仲送左甜品比我地食添!

馬拉盞通菜 - 馬拉盞味比出面無咁濃味,味道適中。

椰青 - 好鮮甜

2019-05-08 1026 瀏覽
一家人去完伊利沙伯探病,就行過黎食飯,妹妹試過呢間話正。店舖小小,要坐出後巷,環境麻麻,不過食物質素對我黎講重要些。味道好正宗,同係泰國街頭差不多風味,食到lam lam脷。人均100蚊,食到捧住個肚,好想再黎試其他野。
一家人去完伊利沙伯探病,就行過黎食飯,妹妹試過呢間話正。

味道好正宗,同係泰國街頭差不多風味,食到lam lam脷。

人均100蚊,食到捧住個肚,好想再黎試其他野。
2019-02-27 556 瀏覽
食泰國菜通常都去九龍城,因為果度比較集中,不過朋友仲介過佐敦有間泰國菜都唔錯,於是去試吓,呢間都算方便,唔簡搵,好彩我地訂咗位,就唔使等,我地就叫咗幾個餸試吓,分別有泰式生蝦,泰式爐魚同馬拉棧炒通菜泰式生蝦好新鮮,一d都唔腥,非常爽口,配埋個辣汁,好正泰式爐魚好滑,d湯汁吸收晒喺條魚果度好鮮味,熱辣辣好好食馬拉棧通菜,炒得好野味,d馬拉棧好香整體全部菜式都好好食,下次可以唔使去九龍城都可以食到正宗泰國菜

泰式生蝦好新鮮,一d都唔腥,非常爽口,配埋個辣汁,好正

泰式爐魚好滑,d湯汁吸收晒喺條魚果度好鮮味,熱辣辣好好食

馬拉棧通菜,炒得好野味,d馬拉棧好香

2016-06-15 3558 瀏覽
炎炎夏日,大汗搭細汗地站在門口等候了超過半小時,皆因朋友力薦這個泰國菜正宗,好吃,便宜。為了美食,你可以去到幾盡?就當減肥,待會吃個夠本 泰式生蝦 - 冰鎮後的生蝦,蝦肉收縮,更顯彈牙鮮脆。泰式炸蝦餅 - 飽滿彈牙的蝦膠,均勻裹粉後下鍋酥炸,一咬下這酥脆的外皮,立即聽見喀滋喀滋的聲響,酥脆香口。必食之選!欣賞這裡的生菜包,酸度適中,不太濃味,十分清新。泰式燒豬頸肉 - 剛燒好的豬頸肉,口感類似叉燒,肉汁被鎖實了,入口依然嫩滑有肉汁。雞肉串燒比豬肉串燒更為出色,不會乾,而且味道較重。鹽燒鯽魚應該是當晚最為出色,值得encore的不二之選。魚的鮮味突出,一點也不腥,魚肉又滑又香,連平時不愛吃魚的朋友也大讚。總括食物都不錯,價錢也便宜得很,這麼多的食物,平均分每人都只是$13x,值得再來...
泰式生蝦
泰式生蝦 - 冰鎮後的生蝦,蝦肉收縮,更顯彈牙鮮脆。
泰式炸蝦餅
泰式肉碎生菜包
欣賞這裡的生菜包,酸度適中,不太濃味,十分清新。
泰式串燒
雞肉串燒比豬肉串燒更為出色,不會乾,而且味道較重。
鹽燒鯽魚
鹽燒鯽魚
椰汁冰
  • 生菜包
2016-05-09 2079 瀏覽
見無喊樣又多笑就充滿期待入去試下啦,豬頸肉68$+個飯$10,個白飯唔係一碗咁黎,係一個細碟裝過黎,散收收咁好唔美觀仲要有d稀稀地失望,個主角豬頸肉黎到以為會香脆,點知食落好一般,好似食梗超市個d 2x-30一包貨式,普普通通到無得再普通,有d泰式店晏晝個豬頸肉平均40$個d都好食過佢多多聲,最後椰汁冰係好溝水味,飲左一半頂唔順,但就收成正價18$,仲有環境,舊哂d野一望就睇到,仲要望到廚房同出面個門位有d污糟殘喳個d, 樓面都好無態度,你叫野佢可以望下你叫係應左你,一聲唔出就檸轉面算,好懶散有一兩個都,似係自己fd幫手咁。。總結,請都唔黎了。。。
2016-04-25
2016-02-11 1704 瀏覽
係尖咀睇完戲,想食d嘢,但又唔想食太多,老公打電話問朋友有咩好提議,佢就提議咗佐敦泰城。一嚟到,乜都唔駛諗就叫了生菜包、冬陰功湯、海南雞飯。冬陰功湯酸酸辣辣,仲有好香香矛味,叫了一個細,兩個人都分到每人兩碗仔。我叫咗生菜包,酸酸少辣,佢d豬肉半肥瘦。晏就飽咗,夜晚想食d嘢,但又唔想食飯,呢個就啱啱好。生菜好新鮮,包住d肉食一d都唔想得滯。我老公叫咗海南雞飯(無影相,掛住食),食咗一啖,都ok,好香雞油味。見佢舖內張紙寫初一加二,初二、初三加一,我們諗即係平時應該唔駛加一啦!呢間值得再嚟試下!

一嚟到,乜都唔駛諗就叫了生菜包、冬陰功湯、海南雞飯。

冬陰功湯
生菜包(豬肉)
呢間值得再嚟試下!

2016-02-10
冬陰功湯
生菜包(豬肉)
2015-07-27 1306 瀏覽
我今晚同朋友去了食佐敦。餐廳位於永安後面。由泰國人開的,佢地煮的食物又平,又有泰國的風味。我覺得每間泰國菜館,都有佢地自己調製泰國辣汁,雖然都是用紅,緑辣椒及魚露配出來,但味道一定有不同,配不同的食物有一返不同的風味。生蝦~~6隻生蝦配上泰式自家制的醬料,佢地的生蝦配上一片蒜片及一片辣椒片食,好爽口,蝦頭炸了來食不會浪費又好味。在碟子內放些冷,保持生蝦的爽口及冷凍。木瓜沙律~~有爽口的實木瓜切成絲。如果唔講都唔知木瓜切絲後可以做沙律,平時我是食生果的軟木瓜。之前未食過,是有次朋友叫了,我發覺原來木瓜都可以咁好食,之後,我有時都會叫來食的。仲有新鮮生菜,蕃茄切粒,豆角切到一少段一少段,但食落有少少草青味,炒過花生,比較香口。在面上加了些細少的蝦子仔及辣汁,食到一邊飲水一邊繼續食,越食越過癮。我知是好辣的,但真的不能停手直接食完才放下快子。泰式燒豬頸肉~~一放落枱已聞到陣陣的豬肉香嘖嘖味道,面燒得好靚,食落肉淋仲把肉汁鎖住,一片兩口啖。好像食叉燒咁好味。泰式燒牛肉~~睇落感覺好像無肉汁,好硬,但原來好有牛肉味又淋又不貼牙,點少少辣汁或辣粉食正。我覺以上這些配上泰國的大象啤,一邊食一邊飲勁爽
我今晚同朋友去了食佐敦。餐廳位於永安後面。
由泰國人開的,佢地煮的食物又平,又有泰國的風味。
我覺以上這些配上泰國的大象啤,一邊食一邊飲勁爽呀!~
2013-12-08 1366 瀏覽
門口有位,裏面都有位,佐敦區多遊客,經常見到東南亞,或其他人食泰國野,生蝦,拼盆都ok,有春卷雞翼魚餅蝦餅.鹽燒魚,配d汁都好正.今次藍妹啤去得快,唔夠凍,唯有轉飲泰象啤,飲唔慣但都ok.明爐烏頭幾多肉食,有磨始同肉碎,香草,d汁都幾甜,另外有一碗汁另上.
泰象啤
泰式拼盤
明爐烏頭
明爐烏頭配汁
題外話/補充資料: 職員係泰國男女,但廣東話同英文都ok,所以都多遊客食
2013-12-06
生日
泰式拼盤
明爐烏頭
2013-02-24 817 瀏覽
泰式鳯爪我自己係一個好食得辣嘅人,我覺得有好輕微嘅辣,身邊嘅朋友都會覺得辣到死但今次我覺得辣得好緊要,我身邊朋友辣到食唔到啦。。。真係過辣生菜包入口感同平時食嘅唔一樣,有香茅味,味道好香好清,值得一讚!馬拉盞炒通菜味道好普通,甚至清到無味,好似無落到野去炒咁,有啲求奇嘅感覺海南雞飯飯比較淡,有一陣薑味,味道比較麻麻,雞都係好普通,唔滑。
泰式鳯爪
但今次我覺得辣得好緊要,我身邊朋友辣到食唔到啦。。。
真係過辣

生菜包
入口感同平時食嘅唔一樣,有香茅味,味道好香好清,值得一讚!

馬拉盞炒通菜

海南雞飯
飯比較淡,有一陣薑味,味道比較麻麻,雞都係好普通,唔滑。
2013-02-14
2013-02-06 669 瀏覽
本身想食煲仔飯, 但這個冬天不太冷... 行下行下見到泰城就入左去。食泰菜必叫我至愛 - 生蝦, 本來友人見佢舖仔細細有d擔心..但我完全唔怕..最好佢唔食, 我食哂tim.. hahaha! 生蝦都幾新鮮爽口, 個sause 都幾好食!! 唔錯唔錯! pa c u 泰式抄河.. 河粉大大塊, 唔係香港果d普通河粉, 值得一讚! 只係味道淡左少少, 我要自己加調味. 串燒 - 雞+豬, 個satay 唔夠濃... 可能我重口味啦.. 但都ok的飛天通菜, 佢係抄得唔老的! 因為色水好靚, 只係本身d菜有少少老.. 而且唔夠辣.. 一d都唔飛天但整體都ok的! 全店都係泰國人主理, 有禮貌, 而且有椰汁西米糕送!!

生蝦都幾新鮮爽口, 個sause 都幾好食!! 唔錯唔錯!
2013-02-01
2012-12-05 565 瀏覽
星期一諗住同好友食下泰菜,就去番E間食啦.8點幾去到..FULL哂....wait 20 mins....Order:1) 炒金邊粉:炒得夠香,不太油膩, good ar2)生蝦: 生蝦夠爽口之餘亦有蝦味, 而且SIZE亦算大, 整體感覺出色!3) 泰式小食拼盤-:蝦餅夠味道, 魚餅有香茅味, 炸雞好實,豬頸肉夠入味,煎得夠香口,不油膩, 同埋好多塊下4)烤尤魚:惹味彈牙! 正呀!!5) Coco Nut Juice:Good ar6)冬蔭公: 唔太酸夠鮮味, 味道Very Good!
星期一諗住同好友食下泰菜,就去番E間食啦.

8點幾去到..
FULL哂....
wait 20 mins....

Order:

1) 炒金邊粉:
炒得夠香,不太油膩, good ar

2)生蝦:

3) 泰式小食拼盤-:

4)烤尤魚:
惹味彈牙! 正呀!!

5) Coco Nut Juice:
Good ar

6)冬蔭公:
唔太酸夠鮮味, 味道Very Good!

2012-12-03