餐廳: 泰基隆
資訊:

2022-09-29 389 瀏覽
先說,起初沒有抱太大期待,純粹想嚐鮮~只希望合口味,可以吃飽🔸黑金蝦餅外觀有亮點,咬到蝦子那一刻,超好吃!我自己喜歡這道超越月亮蝦餅(他蝦餅外皮是脆的)🔸檸檬魚酸甜鮮嫩,好好吃~他還把魚肉都切好,直接夾就可以吃了,好加分啊🔸冬蔭功海鮮湯 這道也是招牌,湯料很有料~~可以喝喝看喔!🔸柚子蝦拌沙拉 這道很開胃~~酸甜清爽口感,搭配蝦子,消暑也推! 🔸烤豬肋排意外清爽,比較吃不出來烤過的脆感,反而較清淡
先說,起初沒有抱太大期待,純粹想嚐鮮~

只希望合口味,可以吃飽
🔸黑金蝦餅外觀有亮點,咬到蝦子那一刻,超好吃!
我自己喜歡這道超越月亮蝦餅(他蝦餅外皮是脆的)

🔸檸檬魚酸甜鮮嫩,好好吃~
他還把魚肉都切好,直接夾就可以吃了,好加分啊

🔸冬蔭功海鮮湯
這道也是招牌,湯料很有料~~可以喝喝看喔!

🔸柚子蝦拌沙拉
這道很開胃~~酸甜清爽口感,搭配蝦子,消暑也推!

🔸烤豬肋排
意外清爽,比較吃不出來烤過的脆感,反而較清淡
2022-09-05 468 瀏覽
第一次食呢間泰國野。 上網見d食評都幾極端, 所定決心一試,睇下好唔好食。今日就叫左 濕炒牛河 同 菠蘿炒飯, 泰式奶茶 同 珍多冰。兩份午餐都好有鑊氣,唔油,好夠味🤤🤤。 我最中意食個菠蘿炒飯, 因為估唔到佢地落左類似台灣香腸做配料,而且成個飯好有陣咖喱味,好香好特別。

F1 泰式金邊粉($50)預期中的味道,但可以再炒乾身少少,還算不錯。F4 泰式香葉辣肉碎炒飯($49)夠鑊氣又夠乾身,辣味恰到好處,好味道。跟餐餐飲青檸水酸甜偏酸、洛神花茶酸甜偏甜(好似利賓納😂)。
F1 泰式金邊粉($50)

預期中的味道,但可以再炒乾身少少,還算不錯。

F4 泰式香葉辣肉碎炒飯($49)
夠鑊氣又夠乾身,辣味恰到好處,好味道。

跟餐餐飲青檸水酸甜偏酸、洛神花茶酸甜偏甜(好似利賓納😂)。
泰式香葉辣肉碎炒飯
餐飲青檸水、洛神花茶
2022-07-06 1531 瀏覽
遲來的食評,印象好深刻。成晚食到我毛管棟。首先再講多一次,黃店真係冇乜邊間好食。第二真係唔可以信食評,要信自己。當日諗住同朋友去食泰國菜,深水埗最方便佢收工過嚟,所以就揀咗呢間喺北河街街市附近嘅泰國餐廳。價錢係相當相宜,但又點呢?首先喺門口我已經唔想入去啦!因為佢個門面只有一條好窄好窄嘅通道,感覺上餐廳好陰暗,唔舒服,本人10分抗拒。相比隔離間餐廳,人哋門面闊大光猛,乾乾淨淨。真係有好大對比!入到去簡直要講粗口!好多烏蠅好多烏蠅,我都有問個夥計想點樣。得兩台客喺入面,間餐廳都咁多烏蠅嘅?我個人已經嬲咗,我都冇心機叫嘢食。我叫麻甩佬快啲叫嘢食啦,快啲食完,快啲走。。。冇錯正宗泰國人經營,但係真係好多烏蠅!青木瓜沙律▪️真心講,西九龍中心嗰間真係多料,味道又好食,人哋個青木瓜沙律係爽㗎。但係呢度好似食緊芽菜咁,簡直冇得比!生蝦刺身▪️唔厚肉,唔新鮮,勁細隻。蝦醬炒飯▪️最正常係呢個飯,味道正常。就算唔講衛生環境,價錢平/黃店都唔係一個吸引力。因為深水埗西九龍都好多泰國菜,價錢味道都比呢度好好好好好好好多。。。。我相信呢兩年,去過最

冇錯正宗泰國人經營,但係真係好多烏蠅!

生蝦刺身▪️唔厚肉,唔新鮮,勁細隻。

蝦醬炒飯▪️最正常係呢個飯,味道正常。
就算唔講衛生環境,價錢平/黃店都唔係一個吸引力。因為深水埗西九龍都好多泰國菜,價錢味道都比呢度好好好好好好好多。。。。我相信呢兩年,去過最差嘅餐廳,呢間一定係頭三名!
2022-05-20 882 瀏覽
行開北河街,又想食泰國菜就入去試下一坐低,已經深知不妙,通風好差,啲枱枱櫈櫈痴痴立立,明明唔係潮濕天氣,但成個場好潮濕咁,勁唔舒服我同友人兩個人叫咗1️⃣泰式咖哩雞飯 $882️⃣泰式冬陰功湯S $683️⃣泰式燒雞全翼X2 $404️⃣泰式炒金邊粉 $685️⃣薄餅 $406️⃣可樂 $12一共埋單$3161️⃣泰式咖哩雞飯 咖哩真係啖如水雞有雪味,薯仔完全無味2️⃣泰式冬陰功湯冬陰功湯係唯一滿意的,正正常常3️⃣泰式燒雞全翼 無味,而且拎到黎竟然唔係熱辣辣,非常神奇4️⃣泰式炒金邊粉 同樣係無味5️⃣薄餅 又係唔熱的6️⃣可樂 估唔到連可樂都中伏,成罐可樂都好多死咗嘅蚊滋仔,可想言之店舖衛生幾差整體上,成餐飯,不論食物環境衛生都好差
行開北河街,又想食泰國菜就入去試下

我同友人兩個人叫咗
6️⃣可樂 $12

一共埋單$316

1️⃣泰式咖哩雞飯

咖哩真係啖如水
雞有雪味,薯仔完全無味

2️⃣泰式冬陰功湯
冬陰功湯係唯一滿意的,正正常常

3️⃣泰式燒雞全翼

無味,而且拎到黎竟然唔係熱辣辣,非常神奇

4️⃣泰式炒金邊粉

同樣係無味

5️⃣薄餅

又係唔熱的

6️⃣可樂

整體上,成餐飯,不論食物環境衛生都好差
2022-01-21 1034 瀏覽
泰基隆係深水埗基隆街,睇個名都知係食泰國菜架啦,午餐非常抵食,所有野都係$50以內,仲要包埋飲品。雖然價錢平,但係味道都好好,好夠泰式風味😋而且份量好大份,晏就食夠曬飽肚。 1⃣️冬蔭功湯河($48)冬蔭功酸味同辣味平衡得幾好,河粉係比較碎既,用埋隻羹食會方便啲。有好多菇,仲有三隻大大隻剝左皮既蝦,食落爽口既😌另外午餐可以揀跟洛神花茶或者青檸水,青檸水幾清爽,酸酸地幾好飲。  2⃣️泰式金邊粉($48)平時出去食碟都起碼六七十蚊起跳啦,呢度唔洗五十蚊就食到🤩而且賣相味道都一啲都唔馬虎。做法好正宗,撈埋花生碎、青檸汁,好正😍而且金邊粉炒完保持到彈牙既質感,食落唔會感覺油膩,配料亦都好足。有豆乾、豬肉、芽菜等等。超級豐富🤤

1⃣️冬蔭功湯河($48)

2⃣️泰式金邊粉($48)
冬蔭功湯河
泰式金邊粉
👦🏻難得收工早,👧🏻又咁岩放假,👦🏻👧🏻兩個都想食泰國野🇹🇭,就黎到深水埗泰基隆。🌟泰式香葉辣肉碎炒飯份量十足,辣椒加九層塔呢兩樣香料炒埋果然夠鑊氣,免治豬肉肥瘦均勻,飯粒都炒到粒粒分明,如果唔食得辣既朋友仔記得嗌少辣,因為佢辣肉碎都有一定辣度🌶😋。🌟泰式海南雞配油飯🐓🍚海南雞好嫩滑,仲有必備嘅啫喱層👍🏻油飯重雞油味但唔會太油膩,依舊粒粒分明。酸醋汁酸酸味味又開胃🌶,配上海南雞真係一絕🐓。🌟泰式獅蚶獅蚶好新鮮,👦🏻覺得個獅蚶配上泰式酸辣汁真係好好食,平時出去大排檔食多數用酒醃,而醃上酸辣汁真係第一次食,好有新鮮感👍🏻。🌟泰式乾炒牛河牛肉份量頗多又滑身冇筋,河粉炒得乾身惹味。

🌟泰式香葉辣肉碎炒飯

🌟泰式海南雞配油飯🐓🍚

🌟泰式獅蚶

🌟泰式乾炒牛河
牛肉份量頗多又滑身冇筋,河粉炒得乾身惹味。
2022-01-10 539 瀏覽
泰基隆📍深水埗基隆街241號地舖朋友之前食過呢間💛位於深水埗既泰菜介紹我來試試🤝性價比好高‼️抵食又大碟,味道唔錯👍🏻龍眼冰$25 ⭐️⭐️⭐️/5正常唔會太甜泰式木瓜沙律🥗$58 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5呢度沙律簡直係令我搵返去泰國旅行回憶我最鍾意食嘅泰國菜就係木瓜沙律😋呢個整得好正宗(個人認為)👍🏻大推串燒拼盤$168 (豬、牛、雞 & 雞腎)一共4款,每款3串🤣總共12串⭐️⭐️⭐️/5開心Share一流,味道我個人喜好牛同雞雞腎燒得太乾,好硬😂勁難咬😅味道唔錯😬✌🏻泰式甜酸蝦 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5呢個好味,用整咕嚕肉既方法整成酸甜蝦外酥內軟,酸酸甜甜又開胃馬拉盞炒芥蘭$60 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5好夠鑊氣😋芥蘭即叫即炒,上碟時仲有煙泰式炒金邊粉 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5 超級大碟😂又足料👌🏻金邊粉唔會炒得太濕泰式芒果糯米飯🍚$48⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5呢個直情係五星推薦💛✌🏻糯米飯新鮮滾熱辣🥵個芒果仲要好甜為呢餐飯完美畫上句號😄‼️

泰基隆
📍深水埗基隆街241號地舖

朋友之前食過呢間💛位於深水埗既泰菜
介紹我來試試🤝性價比好高‼️
抵食又大碟,味道唔錯👍🏻

龍眼冰$25 ⭐️⭐️⭐️/5
正常唔會太甜

泰式木瓜沙律🥗$58 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
呢度沙律簡直係令我搵返去泰國旅行回憶
我最鍾意食嘅泰國菜就係木瓜沙律😋
呢個整得好正宗(個人認為)👍🏻大推

串燒拼盤$168 (豬、牛、雞 & 雞腎)
一共4款,每款3串🤣總共12串
⭐️⭐️⭐️/5
開心Share一流,味道我個人喜好牛同雞
雞腎燒得太乾,好硬😂勁難咬😅
味道唔錯😬✌🏻

泰式甜酸蝦 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
呢個好味,用整咕嚕肉既方法整成酸甜蝦
外酥內軟,酸酸甜甜又開胃

馬拉盞炒芥蘭$60 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
好夠鑊氣😋芥蘭即叫即炒,上碟時仲有煙

泰式炒金邊粉 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
超級大碟😂又足料👌🏻金邊粉唔會炒得太濕

泰式芒果糯米飯🍚$48⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
呢個直情係五星推薦💛✌🏻
糯米飯新鮮滾熱辣🥵個芒果仲要好甜
為呢餐飯完美畫上句號😄‼️
最近發現深水埗有好多美食,有偽文青最愛既cafe、有價錢大眾化既茶記、又有親民既西九龍中心food court,眾多餐廳裏面揀左呢間平民價錢既泰菜試試。舖面唔大,所以未到午飯時間到已經坐滿左人,店主好好人咁話試下執張二人枱俾我地,留底電話,周圍行左唔夠10分鐘就有位。午餐選擇都算幾多,全部都唔超過50蚊仲包埋野飲~海南雞飯 - 雞好滑又夠入味,油飯亦夠香,叫左少飯,份量啱啱好泰式金邊粉 - 味道好濃,亦炒得夠乾身,食落原來好大碟洛神花茶 - 好少見套餐會送青檸水或者洛神花茶呢D特飲,所以見到餐牌時有D驚喜~洛神花落得好足好夠味,酸酸地飲完好開胃

午餐選擇都算幾多,全部都唔超過50蚊仲包埋野飲~

泰式金邊粉 - 味道好濃,亦炒得夠乾身,食落原來好大碟

洛神花落得好足好夠味,酸酸地飲完好開胃
2021-12-31 381 瀏覽
兩日前已訂位,約朋友七點前準時到達,點知去到話要等兩張枱,第一反應乜訂咗枱都要等咁耐??門外見到入面鋪位細,但放了一張四人枱留座,之後一個女子直入座底,明哂了。我們站在門外最後等了25分鐘先入坐。在門口等太耐就叫了兩個串燒,入座後又等了四個字到了。燒雞腎同燒茄子,茄子🍆和雞腎燒的火候可以,但調味麻麻,雞腎個沙爹醬係現成的,茄子個肉醬係燒汁但無味。之後點了炒金邊粉,馬拉盞通菜,泰式肉碎粉絲湯同泰式木瓜沙律,等了30分鐘開始上菜。馬拉盞通菜,毫無馬拉盞只有辣椒🌶️同少少鹽蒜蓉都無乜。泰式木瓜沙律,唯一似樣少少,只有辣味酸味欠奉又無落花生碎。炒金邊粉,除了碟粉熱之外,味道真係好差,雪藏蝦無落鹽醃,蛋係一大片不是蛋絲或少片,河粉係無酸酸辣辣味,差過港式茶餐廳炒的質素。泰式肉碎粉絲湯,呢個滾嘅例湯質,睇相就一目了然。朋友叫了兩杯青檸梳洗係正常的。食完飯去厠所時見到一盤椰汁放了洗碗個不鏽鋼盤隔離有個姐姐清潔碗碟,好彩朋友無買椰汁冰。成餐食了四百幾,同一區有更好選擇。
馬拉盞通菜,毫無馬拉盞只有辣椒🌶️同少少鹽蒜蓉都無乜。
泰式木瓜沙律,唯一似樣少少,只有辣味酸味欠奉又無落花生碎。
泰式肉碎粉絲湯,呢個滾嘅例湯質,睇相就一目了然。

成餐食了四百幾,同一區有更好選擇。
燒雞腎
燒茄子
泰式木瓜沙律
炒金邊粉
泰式肉碎粉絲湯
2021-12-30
25 分鐘 (堂食)
2021-12-04 329 瀏覽
為左慶祝朋友生日,搵到間係深水埗嘅泰國菜餐廳~環境就一般,多顧客的話,會比較逼,可能會同人搭檯。不過果日無咩人客,一張8人圓檯我地兩個人罷晒,正!食物質素幾好,都幾抵食。海南雞正正常常。我比較鍾意生菜包,同冬蔭功湯。生菜包肉碎份量都算多,辣得黎,都幾香,好開胃。另外叫左兩個椰清。成個食物配搭,好正。😆平價泰菜,我會再試

平價泰菜,我會再試
2021-10-03 1967 瀏覽
深水埗嘅泰菜 🇹🇭 丫!佢同番茄師兄&蘇媽•蘇媽喺同一條街,經常見前兩間有長龍,就比較少留意哩間!但原來佢已經喺同一條街⋯⋯對面開咗間食泰麵嘅分店(分店逢星期三休息)。🦑『泰式冬陰公湯(S)』$68可以揀蝦或者海鮮,我哋揀咗海鮮;入面有魷魚圈、鮮蝦、青口兩大隻、仲有好多菇同蕃茄仔;上枱熱辣辣,每人有兩大碗;味道方面,可以辣多少少⋯⋯🦐『泰式生蝦』$88⋯蝦有8大粒,爽口新鮮,配埋新鮮青瓜,👍🏽;用保鮮紙分開冰同蝦,保到温,仲衛生啲特別鍾意個汁,又酸又辣,我哋仲留咗嚟點炒金炒粉⋯⋯🥬『馬拉盞炒通菜』$58比想像中大碟,通菜炒得爽口,熱辣辣上枱,但哩個馬拉盞味比較淡無特別⋯⋯🥘『泰式炒金邊粉』$6819:04叫,19:43先上到,真係熱辣辣炒起,但要等好耐💬 個粉軟硬適中,帶少少甜;我哋留起咗啲辣汁,加入去,都幾夾⋯⋯🥭『芒果糯米飯』$48糯米飯係熱上,個飯因為暖笠笠,食得好舒服;其實份量唔細,但食下食下,好快就無😭;芒果算清甜,但欠果香。📍 泰基隆 (深水埗)深水埗基隆街241號地舖。回味指數:🟡🟡🟡🟡⚫️(其實下星期已經想再食對面嘅麵店,但就因為星期三,無得食😭)。【後記】➡️岀菜有少少慢

🦑『泰式冬陰公湯(S)』$68
泰式冬陰公湯(S)

🦐『泰式生蝦』$88

🥬『馬拉盞炒通菜』$58
馬拉盞炒通菜

🥘『泰式炒金邊粉』$68
泰式炒金邊粉

🥭『芒果糯米飯』$48
芒果糯米飯

📍 泰基隆 (深水埗)
深水埗基隆街241號地舖

回味指數:🟡🟡🟡🟡⚫️

【後記】
➡️岀菜有少少慢🐌!岀名「快•呑•轟」嘅我哋,平時30分鐘就會還枱,第一次俾人問我哋「食完未?可唔可以幫幫手還枱」,但嗰個moment,仲等緊甜品
➡️落單姐姐真係寫外文(泰文?)
2021-09-24
泰式炒金邊粉
芒果糯米飯
2021-09-17 604 瀏覽
由正宗泰廚主理的地道泰菜,主打多款即叫即燒的泰式串燒各式各樣的泰國菜都有供應,價錢大眾化抵食豬頸肉煎蛋飯 泰式滷水鴨河豬頸肉用泰式醃料先醃再煎脆 口感微脆 咬開夠嫩唔柴 加埋辣汁同煎蛋白飯 惹味又香辣撈飯一流滷水鴨河 濃湯牛骨湯底 河粉吸湯入口滑溜 鴨肉份量多又夠嫩,滷得好入味 有少少潮州滷水風味一凍一熱洛神花茶 酸香清爽又解辣 深水埗基隆街241號地舖平均消費$100評分8/10
由正宗泰廚主理的地道泰菜,主打多款即叫即燒的泰式串燒
各式各樣的泰國菜都有供應,價錢大眾化抵食
豬頸肉煎蛋飯 泰式滷水鴨河
一凍一熱洛神花茶 酸香清爽又解辣

深水埗基隆街241號地舖
平均消費$100
評分8/10
2021-08-27 738 瀏覽
深水埗泰國菜💛———————————💁🏻‍♀️泰肥牛牛丸湯金邊粉($52)超級足料👍🏻,材料有肥牛、三粒牛丸、炸豬皮、生菜😍湯底用八角、肉桂、胡椒粒、香葉種子熬製而成,營造香濃開胃嘅感覺🤨🤨個湯底有啲鹹同好濃不過都好食,就係鹹咗啲🥴🥴🥴———————💁🏻‍♀️泰北家鄉湯金邊粉 ($52)村料有豬紅、鳳爪、泰式魚蛋湯底同上面嗰款一樣😬感覺上面嗰款抵食啲,因為足料啲😛———————💁🏻‍♀️泰式奶茶(套餐+$6)有驚喜!冇好苦澀嘅味道~再去會再飲😳
深水埗泰國菜💛
———————————
💁🏻‍♀️泰肥牛牛丸湯金邊粉($52)
超級足料👍🏻,材料有肥牛、三粒牛丸、炸豬皮、生菜😍
個湯底有啲鹹同好濃
不過都好食,就係鹹咗啲🥴🥴🥴
———————
💁🏻‍♀️泰北家鄉湯金邊粉 ($52)
村料有豬紅、鳳爪、泰式魚蛋
湯底同上面嗰款一樣😬
感覺上面嗰款抵食啲,因為足料啲😛
———————
💁🏻‍♀️泰式奶茶(套餐+$6)
有驚喜!冇好苦澀嘅味道~
再去會再飲😳
泰北家鄉湯金邊粉
泰式奶茶
2021-08-15
泰北家鄉湯金邊粉
泰式奶茶
2021-08-24 530 瀏覽
泰式拼盆 有炸春卷、炸蝦餅、扎肉同豬肉丸炸蝦餅🦐口感彈牙👏🏻豬肉丸質感鬆散其他無試到泰式豬肉碎生菜包🌮豬肉碎🐷味道鹹香瘦多肥少👍🏻但夠唔辣🌶同惹味🧐生菜🥬都算新鮮明爐烏頭烏頭🐠魚肉肉質鮮嫩👌🏻唔係會淋到無口感亦無腥味😋湯底酸🍋同辣🌶味都唔夠突出主要配料係肉碎同秀珍菇泰式金邊粉🍝酸同甜味都唔算好突出炒得比較濕🥴金邊粉無咩口感整體一般😿泰式沙嗲串燒 (6串)串燒有豬、牛同雞🍢肉質正常唔會乾韌到咬唔開沙嗲🥘唔夠正宗、惹味唔夠花生香🥜泰式炭燒豬頸肉🥓賣相唔錯🥰味道正常發揮泰式菠蘿海鮮炒飯份量同配料都好多有蝦、魷魚、青口、青豆、提子乾🍇、菠蘿🍍、肉鬆同腰果等蝦🦐大隻唔霉魷魚🐙有咬口腰果香脆炒得乾身👍🏻飯粒粒分明蛋🍳平均分佈但味道唔夠芒果糯米飯🥭🍚糯米飯上枱仲熱辣辣♨️不過質地硬身欠缺應有既軟糯🤔芒果🥭香甜都幾大個🈵整體而言,食物味道不過不失無特別好食或者難食既菜式🤣勝在食物大份性價比高🥂

泰式拼盆
有炸春卷、炸蝦餅、扎肉同豬肉丸
炸蝦餅🦐口感彈牙👏🏻

酸同甜味都唔算好突出
炒得比較濕🥴
金邊粉無咩口感
整體一般😿

泰式沙嗲串燒 (6串)
串燒有豬、牛同雞🍢
肉質正常
唔會乾韌到咬唔開
沙嗲🥘唔夠正宗、惹味
唔夠花生香🥜

泰式炭燒豬頸肉🥓
賣相唔錯🥰
味道正常發揮

泰式菠蘿海鮮炒飯
份量同配料都好多
有蝦、魷魚、青口、青豆、提子乾🍇、菠蘿🍍、肉鬆同腰果等
蝦🦐大隻唔霉
魷魚🐙有咬口