2024-09-25 1791 瀏覽
餐廳:泰好記地點:旺角通菜街菜式:泰國菜餐牌:午餐主菜21選1,可以加$12選擇小食一款,送熱柚子蜜/汽水,或者加$3轉泰式凍奶茶、咖啡、檸檬茶,或者加$8轉特飲。選擇好多。泰式海南雞配油飯 $62 另加一泰式海南雞好多件,啖啖肉,有雞胸肉又有雞脾肉,墊有生菜一片,伴有酸甜紅白蘿蔔條。另上酸辣醬汁更惹味。油飯好大碗飯,雞油味適中,濕潤度剛好。冬蔭功湯河 $54 另加一冬蔭功湯河大大碗,河粉幼身滑溜,個湯酸辣度適中,唔會太辣。配料有去殼蝦三隻,車厘茄,秀珍菇,雲耳絲,生菜,蔬菜量唔少等等。馬拉盞豬頸肉炒粉絲 $62 另加一馬拉盞豬頸肉炒粉絲好大碟,滿滿粉絲撈埋豬頸肉,芽菜,蛋絲,蔥段,椰菜,紅蘿蔔片同炒,好有鑊氣,味道唔錯,唔會太油。豬頸肉都唔會太肥。追加小食好抵。串燒 加$12 另加一串燒包括豬雞各一串。燒得唔錯,好多肉食,味道唔錯,墊有椰菜絲同紅蘿蔔絲解膩,另配沙爹醬。泰式鳳爪 加$12 另加一泰式鳳爪都唔細碟,有鳳爪大概7隻左右,伴有生菜,洋蔥絲,芹菜,紅蘿蔔絲,味道非常辣。木瓜沙律 加$12 另加一木瓜沙律係爽口木瓜絲配紅蘿蔔絲,豆角加車厘茄,加有花生碎同辣椒,配有青檸,墊有一片
餐廳:泰好記

泰式鳳爪

泰式鳳爪 加$12 另加一
木瓜沙律

木瓜沙律 加$12 另加一
木瓜沙律係爽口木瓜絲配紅蘿蔔絲,豆角加車厘茄,加有花生碎同辣椒,配有青檸,墊有一片生菜。味道都頗辣。
芒果沙冰,椰汁沙冰

芒果沙冰 加$8 另加一
椰汁沙冰 加$8 另加一
沙冰呢個價錢真係超大杯。椰汁又香又甜,飲完好似食左甜品。芒果就較甜少少,不過都好飲!呢個價錢超值。

海南雞半隻 $128 另加一
海南雞半隻

另外叫多半隻海南雞。海南雞好大隻,半隻有齊雞脾雞胸雞翼,雞脾肉滑溜。墊有生菜一片同伴有酸甜紅白蘿蔔條,面頭加有一條芫荽。另上醬汁。
今餐食物質素唔錯,最緊要係午餐價錢超抵!
2024-09-25
泰式鳳爪
木瓜沙律
芒果沙冰,椰汁沙冰
2024-09-23 2267 瀏覽
喺旺角搵一間地道泰國菜,一定要去試吓「泰好記」。餐廳的環境輕鬆舒適,讓人感到如同置身於泰國的街頭,最重要係性價比超高!🍲 冬陰功食泰國菜,冬陰功湯係我的首選。湯底香濃,帶有微微的酸味和辣味,讓人食慾增強。呢個湯滿滿的大蝦肉和香茅的搭配,讓每一口都充滿層次感。🍚 海南雞飯接下來的海南雞飯,肉質鮮嫩,搭配的香米飯,每一口都令人陶醉。配上特製的醬油和辣椒醬,更是讓這道菜的味道更上一層樓。這道經典的海南雞飯絕對值得再點一次。🍛 青咖喱豬扒配薄餅青咖喱豬扒是一道色香味俱全的菜品,咖喱的香氣撲鼻而來!薄餅的搭配使得整道菜更加豐富,將咖喱的風味包裹其中,吃上一口,讓人忍不住想再多來一口。🍜 泰式炒金邊粉炒金邊粉是我此次品嚐的另一道亮點。粉條吸收了鮮香的醬汁,口感滑順,搭配的各種配料如豆芽、蝦仁和青蔥,讓這道菜既有嚼勁又充滿了清新的口感。大推介🤤🦶 鳳爪沙律鳳爪沙律的味道讓人眼前一亮。鳳爪的口感獨特,搭配各種新鮮的蔬菜和酸辣的醬汁,讓整道菜品清爽可口!重要只係加咁抵嘅價錢就可以有!超值!🥗 木瓜沙律木瓜沙律則是一道不可不試的泰國經典。新鮮的木瓜絲與香辣的醬汁相結合,清脆爽口,辣味十足,十分開胃。這道沙

🍲 冬陰功

🍚 海南雞飯

🍛 青咖喱豬扒配薄餅

🍜 泰式炒金邊粉

🦶 鳳爪沙律

🥗 木瓜沙律
木瓜沙律則是一道不可不試的泰國經典。新鮮的木瓜絲與香辣的醬汁相結合,清脆爽口,辣味十足,十分開胃。這道沙律不僅色彩繽紛,還能有效解膩,讓人感到十分滿足。亦都只係加咁嘅價錢就已經有!超抵!

🥤 飲品
泰式奶茶和青檸檬茶。泰式奶茶的口感濃厚,奶香與茶香交融,甜度剛好,非常適合喜愛甜品的人。而青檸檬茶則清新可口,酸酸甜甜的味道讓人倍感提神,十分適合在炎熱的天氣下享用。
2024-09-15
午餐
2024-06-09 2740 瀏覽
通菜街出名係旺角多美食嘅地方,係今日同朋友嚟覓食,發現咗呢間餐廳泰有feel,原因係佢哋員工都係泰國人,入到去發現播住泰文歌,食落感覺廚師都應該係泰國人,幾正😛冬蔭海鮮湯加入鮮蝦,辣椒、檸檬汁和魚露熬煮出酸辣鮮美嘅湯底,飲落層次豐富。湯飲落小辣,蝦肉已除殼,肉質彈牙,而且就算叫”細size”都份量十足!係喺泰國本地食到嘅味道。泰式青咖哩(牛)配白飯青咖哩入面除左有我哋點嘅牛,仲有茄子、其他香料,青咖哩醬濃郁順滑,椰漿味突出,配飯食一流,食落就知非常正宗!香葉辣椒海鮮河河粉夠彈,以泰式香葉、辣椒同魚露等調味料炒成,帶有刺激嘅辣味,配料方面鋪滿了蝦、魷魚、青口,用料都幾用心,而且最難得係超勁獲氣!食落夠惹味🤩燒牛肉沙律牛肉經過特製醬汁醃製後過,再以高溫烤至微焦內裡仲粉嫩。搭配新鮮的蔬菜,例如蕃茄、青瓜絲、、芹菜絲同紅洋蔥等,再淋上泰式酸甜醬汁,十分開胃醒神。牛肉份量方面亦十分對得住價錢,好推薦大家試下。青檸梳打青檸味突出,酸得黎爽,醒神!

泰式青咖哩(牛)配白飯

香葉辣椒海鮮河

燒牛肉沙律

青檸梳打
青檸味突出,酸得黎爽,醒神!

2024-06-04
旺角通菜街一向出名多美食❤️最近幾個月路過見到開咗間新泰國菜餐廳「泰好記」🇹🇭由於個名真係太好記,價錢又親民地道,一於收工去試試😆.🍴冬蔭海鮮湯💰$75冬陰功非常足料,有齊香茅、檸檬葉、蘑菇、蕃茄等材料✨入口有香香料味,先酸甜辣勁,再慢慢滲出湯頭鮮甜😚夏天飲好爽,即刻胃口大增🤪.🍴生菜包💰$88有豬牛雞三款選擇,今次揀咗豬肉🐖清爽生菜包住可口豬肉碎,充斥住香茅、金不換香氣😚肉碎肉汁豐富,再加少少辣味增添惹味🌶️ 令人無法拒絕😋.🍴燒牛肉💰$98牛肉燒到大約七成熟,外層焦香內裡軟嫩,咬落去啖啖肉汁爆發💦最重要蘸埋靈魂醬汁—特製泰式酸辣汁‼️同燒牛肉超夾,正😆.🍴泰式咖喱軟殼蟹💰$168大大隻軟殼蟹,加埋泰式黃咖喱無得輸😝黃咖喱一啲都唔辣,味道偏甜香味四溢😍建議叫埋蒜蓉包或者薄餅蘸咖喱食,食盡咖喱唔好嘥😙.🍴炸雞卷💰$65可口香脆小食😌外脆內軟,一口一粒好快清晒😛.🍴香葉辣椒河💰$68唔係講笑,都真係幾辣吓🤣 🐻本身食得辣,所以特別鍾意佢夠辣,辣得過癮🔥除咗雞肉外,仲有四季豆、青椒、黃椒、秀珍菇等配料,河粉同配料比例五五波,所以食落真係啖啖料😝.🍹椰青、泰式檸檬茶💰$40、$25特別想講杯凍檸茶

🍴冬蔭海鮮湯

💰$168
泰式咖喱軟殼蟹

🍴炸雞
💰$65
可口香脆小食😌外脆內軟,一口一粒好快清晒😛
炸雞卷

🍴香葉辣椒河
💰$68
香葉辣椒河

🍹椰青、泰式檸檬茶
💰$40、$25
特別想講杯凍檸茶茶底係泰式紅茶🇹🇭夠晒泰式風味☺️甜度仲可以自由揀❤️
除咗散叫,晚市仲有啲二/四人晚餐,最平都係$299😳想食好啲但又唔想太貴,「泰好記」絕對係好選擇💯
燒牛肉
泰式咖喱軟殼蟹
炸雞卷
香葉辣椒河
🐯旺角泰國菜 餐牌選擇多到🐭 ⭐️按「更多」睇詳細食評😋#懶惰二人組 呢日想去食泰國野,上網搵搵下就搵到呢間泰國菜,見佢評價唔錯,就去試下先!😜《 泰式濕炒牛河》 $68河粉同牛就比較淡口。不過撈埋啲湯汁一齊食,個味道又出返黎。不過下次都係選擇乾炒會啱懶惰兩人組既口味。《金不換炒大蜆》 $148蜆都算係大隻,炒到少少彈牙,金不換味道好濃!略略搶左蜆味,不過如果鍾意食香料味既人會OK!《冬蔭功海鮮湯(細)》 $75冬蔭功酸、甜、辣味都算平衡!不過可再辣少少~而且好足料,蝦又大隻又新鮮爽口。細既份量都唔少,應該可以有四、五碗!如果可以有個爐仔一邊保溫會更正🤪《椰青》$40青新!🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟整體 ❤️食物味道不錯,所有野食都好多花款,例如冬蔭功有海鮮冬蔭功、椰汁冬蔭功、炒河可以乾炒或濕炒,配豬、牛、雞或海鮮都得。💚餐廳都算大,響女人街檔仔既旁。裝修就正常咁啦。💛服務方面,員工服務有禮。手機QR code orderRating: 懶惰鼠 😻😻😻懶惰虎 🤩🤩🤩📍泰好記旺角通菜街75-77號地舖💰人均消費:$182⏰營業時間:11:30-23:30 #懶惰在香港 #lazif
🐯旺角泰國菜 餐牌選擇多到🐭 ⭐️按「更多」睇詳細食評😋

《 泰式濕炒牛河》 $68
《金不換炒大蜆》 $148
蜆都算係大隻,炒到少少彈牙,金不換味道好濃!
略略搶左蜆味,不過如果鍾意食香料味既人會OK!

《冬蔭功海鮮湯(細)》 $75
冬蔭功酸、甜、辣味都算平衡!不過可再辣少少~
而且好足料,蝦又大隻又新鮮爽口。
細既份量都唔少,應該可以有四、五碗!
如果可以有個爐仔一邊保溫會更正🤪
《椰青》$40
青新!
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
整體
💚餐廳都算大,響女人街檔仔既旁。裝修就正常咁啦。
💛服務方面,員工服務有禮。手機QR code order

Rating:
懶惰鼠 😻😻😻
懶惰虎 🤩🤩🤩

📍泰好記
旺角通菜街75-77號地舖
💰人均消費:$182⏰營業時間:11:30-23:30

#懶惰在香港 #lazifooday #香港美食  #旺角泰國菜 #旺角餐廳 #女人街餐廳 #hkfoodie #hkfood #旺角女人街  #hongkongrestaurant #hongkongtravel #mongkokrestaurant #hongkongfoodie  #香港好去處  #香港打卡 #打卡餐廳 #留港消費
2024-10-18 112 瀏覽
一個豬頸肉沙律比較入味,香辣可口,稍微有一點辣,裡面還配有黃瓜。另一個香葉肉碎炒河完全不入味,尤其是大塊的豬肉,沒有一點味道。整體價格味道性價比一般,不是特別喜歡
這家店員和廚師都是泰國人,不是港式那種改良過的泰菜,完完全全係曼谷嘅味道,可能會有少少辣,但係好正宗,飛天炒通菜好香濃,椰子雞湯,酸酸辣辣,椰香味十足,泰式炒河粉係空運過嚟嘅靚料,河粉煙煙韌韌,絕對唔係街市貨色,特飲都足料,貪心叫多咗個炸雞卷,點綴雞醬食好正,份量好多好多,可惜個胃已經塞滿晒所有美食,差啲就食唔晒,估唔到個甜品都係好重椰子味,口感亦都非常煙靭,唔使搭飛機去泰國啦,呢度就可以衝!泰好記旺角通菜街75-77號

泰好記
旺角通菜街75-77號
  • 燒牛肉
  • 生蝦刺身
  • 蒜蓉包
  • 明爐青檸蒸烏頭魚
  • 燒豬頸肉
  • 燒鰂魚
泰式炒金邊粉夠鑊氣,包含好多豐富配料,蝦仁、豆芽和雞蛋,加埋花生碎,金黃香脆。充滿泰式風味。泰式濕炒海鮮河河粉順滑加埋豐富海鮮,蝦、魷魚同醬汁融合。加少少蔬菜點綴,濃而不油膩。泰式烤魷魚烤魷魚就較為失色,唔夠熱,火候未夠,但都夠彈牙既,醬料味道鮮美。馬拉盞炒通菜鹹香味超重超濃郁炸雞翼與炸蝦餅 (+$12就可以加配) 炸雞翼同炸蝦餅都外皮酥脆,搭配酸辣醬汁別具風味,蝦肉都彈牙。飲品凍椰青,椰子夠清爽,解膩一流。珍多冰作為傳統的式飲品,冰涼爽口,甜度恰到好處。泰好記旺角通菜街75-77號地舖#泰好記 #泰國美食 #泰式餐廳 #金邊粉 #烤魷魚 #蝦餅 #馬拉盞炒通菜 #濕炒海鮮河 #旺角 #旺角美食
泰式炒金邊粉

泰式濕炒海鮮河

泰式烤魷魚

馬拉盞炒通菜
鹹香味超重超濃郁

炸雞翼與炸蝦餅 (+$12就可以加配)

飲品

泰好記
旺角通菜街75-77號地舖

• 泰式炒金邊粉
2024-10-05 207 瀏覽
✨ 同朋友到旺角女人街「泰好記」,餐廳主廚是泰國人,侍應都有泰籍,格局都是泰國風,價錢仲好公道,好值得我哋專登出嚟食。***** ***** ***** ***** ***** 海南雞配油飯🍚係我哋最愛嘅油飯,海南雞新鮮嫩滑。青咖喱雞配飯🍚青咖喱汁甜甜地好惹味,送飯一流。木瓜沙律🥗$12細細碟新鮮開胃🤤豆腐粉絲湯🫕營養豐富豆腐湯,仲有椰菜、粉絲打底好豐富。最後清炒通菜🥬同椰青,都係食泰菜必叫的,勝在味道一定唔會差。

***** ***** ***** ***** *****

海南雞配油飯🍚
係我哋最愛嘅油飯,海南雞新鮮嫩滑。

青咖喱雞配飯🍚
青咖喱汁甜甜地好惹味,送飯一流。

木瓜沙律🥗
$12細細碟新鮮開胃🤤

豆腐粉絲湯🫕
營養豐富豆腐湯,仲有椰菜、粉絲打底好豐富。

其實之前已經食過泰好記今日又想食泰國菜見性價比高,又就正宗決定再過嚟試吓海南雞飯呢度啲海南雞真係幾值得食肉質鮮嫩,多汁得嚟仲配上香滑的雞油飯,再加埋醬油同,味道更加出色生菜包生菜包簡直係健康之選我經常食泰菜都會特登叫啖啖都有清脆的生菜味加裡面嘅肉餡又香又有味,口感層次多,好適合當小食,吃完覺得輕盈又不油膩### 青咖喱牛肉青咖喱牛肉嘅香味真係撲面而來咖喱味濃郁,但唔辛辣,牛肉軟得來又入味蒜蓉包蒜蓉包外面酥脆,裡面又係香濃的蒜蓉咁樣食已經覺得好味再貪心啲地點埋啱啱嗰青咖喱更加好味### 燒豬頸肉沙律腰燒豬頸肉烤得啱啱好,配埋酸酸甜甜嘅泰國特色汁配上新鮮的沙律菜,口感清新,還有酸酸的醬汁提味

其實之前已經食過泰好記
今日又想食泰國菜
見性價比高,又就正宗
決定再過嚟試吓

海南雞飯

呢度啲海南雞真係幾值得食

生菜包簡直係健康之選
我經常食泰菜都會特登叫

### 青咖喱牛肉
青咖喱牛肉嘅香味真係撲面而來
咖喱味濃郁,但唔辛辣,牛肉軟得來又入味

蒜蓉包
蒜蓉包外面酥脆,裡面又係香濃的蒜蓉
咁樣食已經覺得好味

再貪心啲地點埋啱啱嗰青咖喱更加好味
### 燒豬頸肉沙律腰
燒豬頸肉烤得啱啱好,配埋酸酸
甜甜嘅泰國特色
汁配上新鮮的沙律菜,口感清新,還有酸酸的醬汁提味
2024-09-29 305 瀏覽
老公比較喜歡食辣,這次遷就他去食泰國餐,來到這間很正宗的泰國餐廳「泰好記」,連侍應也是泰國人。我們叫了個二人套餐很抵食,只需要$299, 另外加上一個海南雞飯,因為我太喜歡食海南雞飯了😍😍,如果只是叫二人套餐是已經夠食的。❇️青芒果沙律酸酸辣辣,加上洋蔥和炸蒜頭很開胃❇️椰汁雞湯清新的椰香味,加上雞肉的鮮香,令人回味無窮❇️椰菜苗質地脆嫩,味道清淡,略帶甘甜❇️泰式乾炒河闊米粉口感順滑,加上牛肉,很野味,一點也不油膩❇️海南雞飯雞很嫩滑,有飯吸收了雞肉的精華,有濃郁的雞香味❇️青檸梳打口感清爽❇️椰汁沙冰濃郁的椰汁味,沙冰很綿❇️芒果糯米飯紅白糯米加上椰汁醬,芒果很清甜

❇️青芒果沙律
酸酸辣辣,加上洋蔥和炸蒜頭很開胃

❇️椰汁雞湯
清新的椰香味,加上雞肉的鮮香,令人回味無窮

❇️椰菜苗
質地脆嫩,味道清淡,略帶甘甜

❇️泰式乾炒河
闊米粉口感順滑,加上牛肉,很野味,一點也不油膩

❇️海南雞飯
雞很嫩滑,有飯吸收了雞肉的精華,有濃郁的雞香味

❇️青檸梳打
口感清爽

❇️椰汁沙冰
濃郁的椰汁味,沙冰很綿

❇️芒果糯米飯
紅白糯米加上椰汁醬,芒果很清甜
相信香港人好多都好鍾意食泰國菜,其中就包括咗我同我男朋友,我哋絕對係泰國菜嘅粉絲,香港出名嘅泰國菜除咗喺九龍城食之外,今日居然俾我發現咗間喺旺角通菜街入邊,質素都非常之高嘅泰國菜,而且價錢非常經濟實惠!我哋叫咗個大蜆粉絲煲其實粉絲煲初初就咁睇$168 ,覺得粉絲煲咁嘅價錢有少少貴🤭嚟到真係非常有驚喜!覺得好足料!我同我男朋友兩個人食啲大蜆,食極都有,即刻覺得好經濟實惠!另外叫咗個咖喱軟殼蟹,配埋個薄餅,真係非常之好味,呢度嘅咖喱味道香滑濃郁,配上薄餅勁掛汁!軟殼蟹有足足兩隻,一人一隻啱啱好!呢度仲有喺泰國餐廳買少見少嘅皮蛋炸蝦,係我非常喜歡嘅菜式之一!基本上我每次食泰國菜都必叫!呢度嘅水準一樣係保持得好好!
我哋叫咗個大蜆粉絲煲
2024-09-25 474 瀏覽
放工經過旺角要買d野,買完之後想食下野,就決定搵間泰國野食下。燒豬頸肉沙律新鮮爽口,酸甜適中,每一口都帶出豬頸肉嘅鮮美滋味,令人回味無窮。冬蔭功湯係泰好記嘅招牌之一,佢既湯味算係濃郁同鮮甜,配料亦都算豐富。黃咖哩雜菜配蒜蓉包都正,咖哩既香氣好吊味,配菜新鮮又爽口,而蒜蓉包都算外脆內軟,要搭配埋雜菜同咖哩汁,味道一流。生蝦刺身帶有海鮮嘅鮮甜味道,鮮味再搭配埋清新嘅薄荷和柚子醬汁,好鬼清爽又開胃,啱晒做前菜。

2024-09-24 396 瀏覽
在旺角的泰國餐廳泰好記,我體驗了一次令人難忘的美食之旅。餐廳的氛圍輕鬆愉快,泰籍店員的熱情態度更是讓人倍感親切。首先點了冬陰功湯,濃郁的椰漿與香茅的香氣交織,微辣的口感讓人欲罷不能,絕對是泰國料理的經典之作。接著是燒牛肉肉沙律,肉質鮮嫩,搭配新鮮的蔬菜和特製醬汁,清新又開胃。而拼盤中的蝦餅、魚餅和雞卷,每一樣都充滿了層次感,口感酥脆,讓人一試成主顧。香葉辣椒海鮮河粉更是亮點,泰國濶河粉滑順,與海鮮的鮮味相得益彰,香辣的調味令人回味無窮。最後,青檸沙冰清爽可口,為這頓美餐畫上完美的句號。總的來說,泰好記是一個值得一再造訪的佳選,無論是食物還是服務,都讓人感受到泰國的熱情與美味。

2024-09-18
  • 香葉辣椒海鮮河
2024-09-22 630 瀏覽
今日黎到旺角覓食,呢間真係又抵食又好味👍🏻我地叫左豬頸肉沙律,呢個都幾令我驚喜喎。沙律上面有新鮮嘅蔬菜,嫩滑嘅豬頸肉食得出有炭燒味,再配上泰式醬汁味道酸酸甜甜,幾種既口感慢慢咁滲出黎,特別開胃,口感好豐富😌食泰菜點會唔叫馬拉盞炒通菜,通菜炒得啱啱好唔會過老,辣度適中,搭配上馬拉盞嘅香辣醬汁,真係無叫錯喎!👍主食方面就點左豬肉濕炒河,河粉炒得香滑,豬肉份量唔少亦都唔靭,味道濃郁,湯汁滲透每一條幾厚身既河粉,食到停唔到口呀😂😋另外仲有一樣就係佢地既蒜蓉包,外脆內軟,蒜蓉味十足,平時好少食,今次過足癮喇😁最後,飲品方面我地揀左椰青同青檸梳打,清新又解渴,岩哂中和所有辛辣嘅味道
今日黎到旺角覓食,呢間真係又抵食又好味👍🏻