2018-02-03 833 瀏覽
行過路過呢間 見到呢間外表幾吸引 貼滿poster介紹海南雞飯 於是入去試一試距入到來 個服務員都主動打招呼 帶位之後俾埋菜單 叫左個主打....海南雞飯....講真 食完真係覺得呢間麻麻地lor 首先雞肉好肥膩 肉質咬落好鞋 雞肉又大份 wor plus個油飯都麻麻地好食 58蚊呢個價錢 就貨不對辦啦個醬汁真係好一般 冇乜泰國既味道不過加分位既位置呢度既服務態度都幾好 好nice落單快 出菜快 環境都幾好 幾舒適既 下次唔會再來啦 一次有多
行過路過呢間 見到呢間外表幾吸引

貼滿poster介紹海南雞飯 於是入去試一試距

入到來 個服務員都主動打招呼

帶位之後俾埋菜單

叫左個主打....海南雞飯....

講真 食完真係覺得呢間麻麻地lor 首先雞肉好肥膩

58蚊呢個價錢 就貨不對辦啦
個醬汁真係好一般 冇乜泰國既味道

不過加分位既位置

呢度既服務態度都幾好 好nice

落單快 出菜快 環境都幾好 幾舒適既

下次唔會再來啦 一次有多
2017-10-21 721 瀏覽
太妃雞在灣仔已有很多年歷史,環境雖然一般但雞很鮮滑,如果想買全姐,師傅還會問你要起骨或是不起骨,真的非常貼心今日行過肚餓,便買了海南雞飯外賣,海南雞十分入味,伴有青瓜片,最抵讚的是雞油飯,味道是全滿分

2017-09-27
2017-08-21 683 瀏覽
係附近上堂 星期日好多餐廳都唔開 行到分叉位見到泰妃雞 即刻把握時間入去每次黎泰妃雞都要叫海南雞飯 無得輸雞肉照舊好滑好嫩 油飯香!其實份量都多 有成隻脾加雞翼叫左碗沙嗲雞絲米粉 沙嗲醬好香!辛辣度恰好 呢個pad Thai 賣相就一般啦 食落有啲dry 唔夠鍋氣🤘🏻跟海南雞餐有野飲 中中等等的一杯奶茶行過附近都不失為方便穩鎮之選👍

每次黎泰妃雞都要叫海南雞飯 無得輸

雞肉照舊好滑好嫩 油飯香!其實份量都多 有成隻脾加雞翼

叫左碗沙嗲雞絲米粉 沙嗲醬好香!辛辣度恰好

跟海南雞餐有野飲 中中等等的一杯奶茶

行過附近都不失為方便穩鎮之選👍
2017-08-20
2017-08-16 532 瀏覽
之前食過海南雞飯一直都覺得幾好食, 今次想試下其他就叫左個豬扒冬陰功粉面,排除外貌一般之餘, 個湯底鹹到不得了同極酸, 而且同正常冬陰功酸酸地辣辣地, 極大分別!!!而且有同行的另一位同事都覺得鹹到好難入口, 因為一碗粉唔包飲品淨豬扒送都40幾蚊, 唔想浪費盡量食.之後我地都預左唔會再叫, 但埋單時同cashier個職員反應左湯底問題. 個職員不但只不接受之餘, 仲反駁我地全日朝早中午都無客人反映過哩個問題....作為顧客我只係反應下食物過於鹹想佢幫我地反應比廚房知道有改善! 我們亦不是要求你收少錢或者唔比錢, 對佢態度亦心平氣和!! 誰不知個職員態度惡劣回應之餘, 並沒有接納我地的意見!!!! 在未處理事情後, 就一直反駁我地有問題!!!!! 極之無服務態度可言!!! 不愉快的經歷! 所以選擇不會再去!!!

2017-08-16
2017-08-01 430 瀏覽
從公司行過去要5-10分鐘路程,等左一陣就有位泰妃海南雞飯餐 $56味道唔錯既海南雞飯呀🍚,雞件有7-8件左右,雞肉嫩滑,唔會鞋恰恰,基本上已去晒骨,啖啖肉。黃油飯幾入味同香,配埋酸酸辣辣既醬汁,都好開胃惹味架!🤤不過就冇薑蓉、黑醬油同雞湯配贈,食晒啲雞肉同2/3既飯,已經好飽🤣,以灣仔lunch既價錢黎講,可以再去呀!全部人都係食海南雞飯呀!可以配野飲同例湯,例湯係蕃茄薯仔湯,同事話唔錯呢
從公司行過去要5-10分鐘路程,等左一陣就有位

泰妃海南雞飯餐 $56

泰妃海南雞飯餐

泰妃海南雞飯餐
2017-02-19 872 瀏覽
早幾日下班後又需要到灣仔辦點事,之後已8時,便決定在附近吃晚飯。經過三角街,見到泰妃雞,想起很久也沒吃過了,也想吃雞,便選了它。自己一個人,只好點個泰妃海南雞飯餐,餐飲我要了杯熱檸檬茶。海南雞飯端上來了,吃落雞仍保持水準。雞肉嫩滑,有雞味,完全去骨,再加上那獨特有一點點辣的醬汁,真完美。可能位置關係,店子沒太多客人。但9時左右,又多了两枱客(7人),可能是越夜越旺。

2017-02-11
2016-11-10 882 瀏覽
在灣仔區,午餐的選擇多不勝數。唯一是要先想好吃什麼,一放飯便直接去排隊,這樣就可以快人一步。今天想食海南雞飯。題外話,「海南」島是中國的地方,為甚麼在海南雞飯不是中國,而是星馬的食品呢? 翻查一下資料,原來海南雞飯起源於海南島文昌市。當時的雞飯只是簡單的以雞油、雞水等煮熟。直至19世紀末20世紀初,菜式隨著移民潮傳到新加坡。後來再加入當地和鄰近地方如馬來西亞的特色,這樣就成為我們常吃到的海南雞飯了。小吃貨光顧過大角咀文華雞飯,也到過尖沙咀好時沙嗲。對海南雞飯也有一定要求。朋友推介下今日就試下泰妃雞有什麼板斧。碟頭海南雞飯(連飲品$56)。雞的分量不少,大部分是無骨的。不太肥,不過明顯亦想得到是冰鮮雞。醬汁是酸辣汁,醮一下雞味不足的雞件也好吃。可惜沒有黑醬油,也沒有薑蓉和雞湯,這點倒有點失望。雞飯軟身有少許油光,帶點香味。吃下去味道不俗。澱粉質之友不用吃餸也能吃完整碗飯。不過整體上雞飯搶了海南雞的風頭。快餐就是快餐。總要用快餐的尺來量度才公平。吃罷,止了一點心癮。不過又立刻想著,什麼時候可以再去好時呢😛。Encore 度6/10。

今天想食海南雞飯。

海南雞飯

快餐就是快餐。總要用快餐的尺來量度才公平。

Encore 度6/10。
2016-11-08
20 分鐘 (堂食)
2016-11-08 502 瀏覽
每次想食海南雞,都必定黎泰妃雞好同事前排話未黎食過海南雞,我地就約定今日黎食,差唔多1點黎到,出面已經排左一行人,不過都唔係排左好耐,大約10-15分鐘到就可以入。雖然呢到除左海南雞外,仲有好多其他選擇,不過我既不二選擇始終係海南雞飯配例湯。落完單後唔夠5分鐘,我碟飯加湯就送到眼前先講個湯,望落好似好油咁,但飲落去又唔會成口油,不過略嫌唔夠熱同淡左少少,飲左幾啖就開始食我個飯我個人比較懶,鍾意食無骨既雞飯,雞肉嫩滑,黃油飯好夠味之餘又唔太油,個醬更加係我至愛,有啲酸又少少辣,真係好開胃,今年去左2次泰國,都有食當地出名既水門海南雞飯,但每次都覺得啲雞鞋烚烚,唔知唔好彩定佢地係咁煮法平時食好少野既我,黎呢到會食晒啲雞之餘仲食到2/3飯,食完飽飽就慢慢行返公司
每次想食海南雞,都必定黎泰妃雞

好同事前排話未黎食過海南雞,
我地就約定今日黎食,
差唔多1點黎到,
出面已經排左一行人,
不過都唔係排左好耐,
大約10-15分鐘到就可以入。

雖然呢到除左海南雞外,
仲有好多其他選擇,
不過我既不二選擇始終係海南雞飯配例湯。
落完單後唔夠5分鐘,
我碟飯加湯就送到眼前

先講個湯,
望落好似好油咁,
但飲落去又唔會成口油,
不過略嫌唔夠熱同淡左少少,
飲左幾啖就開始食我個飯
我個人比較懶,鍾意食無骨既雞飯,
雞肉嫩滑,黃油飯好夠味之餘又唔太油,
個醬更加係我至愛,
有啲酸又少少辣,
真係好開胃,
今年去左2次泰國,
都有食當地出名既水門海南雞飯,
但每次都覺得啲雞鞋烚烚,
唔知唔好彩定佢地係咁煮法

平時食好少野既我,
黎呢到會食晒啲雞之餘仲食到2/3飯,
食完飽飽就慢慢行返公司
2016-11-08
15 分鐘 (堂食)
午餐
2016-11-07 395 瀏覽
Signature dish is Thai style boiled chicken but the sauce, rice, and chicken are more Chinese than anything else. Taste was edible but won't go back for it. There's also an option to order Pad Thai noodle in Tomyum soup with boiled chicken o the side... very strange but locals seem to enjoy it just fine.
2016-09-28 569 瀏覽
今天到灣仔吃個quick lunch,原本打算光顧連鎖快餐,不過經過這間餐廳,海南雞很像很專業的這樣,賣相又不錯,就進去試試。 這裡是泰式料理,很期待,因為泰式海南雞是十分好吃的。午飯時間,已經有預算一定要搭枱了,不過我被安排坐在牆邊位,還有位放我的包包,算是坐得舒服。 海南雞飯套餐包飲品或例湯,我這個愛湯之人,就試試今天的木瓜湯,味道很清甜,雖然一定有師傅,都不俗,而我期望的木瓜很像變了冬瓜,不過一啖咬下味道確是木瓜,應該是青木瓜了。 期待以久的海南雞,真的始料不及,賣相是這樣的,有點甩皮甩骨,像是隔夜的,再咬下,肉質帶點梅,無雞味,劣!食到最後,才有一兩塊比較新鮮和滑的雞肉,唉,很失望!真的不明白為何還有這麽多人排隊,還是我不好彩呢?Anyway,都唔會再想返轉頭了,再見!

2016-09-28
2016-09-27 327 瀏覽
呢間真心係我飯堂之選不論旺角店,灣仔店都黎過好多次平令正,性價比超高每次必點海南雞飯,雞肉已去骨,嫩滑有雞味,份量適中,飯係油飯,飯粒略軟,整件事一定要挑個缺點只會係略嫌有點油,邪惡左啲,不可常食其他泰式小菜,小炒亦不錯,串燒有點乾
呢間真心係我飯堂之選
不論旺角店,灣仔店都黎過好多次
平令正,性價比超高

其他泰式小菜,小炒亦不錯,串燒有點乾
2016-07-05 763 瀏覽
呢度午市真係好多人,淨係排隊都要排成半個鐘。餐牌選擇都幾多,不過大部份都係食泰妃海南雞飯飯。環境就幾迫下,亦都坐得唔耐。員工態度就一般。我叫咗泰妃海南雞飯,啲飯好香雞油味,啲雞有雞味同幾滑。不過如果有埋湯就好啲。飲品好正常,凍飲都唔駛加錢,可以再去呀!
飲品好正常,凍飲都唔駛加錢,可以再去呀!
2016-07-05
25 分鐘 (堂食)
2016-04-01 878 瀏覽
每日食lunch必定排長龍! 我個人食海南雞飯必定食無骨,人地就加錢叫雞肶,而我就一定係雞胸走皮,貪佢啖啖肉。作為一個懶人,最憎吮雞骨同去皮,簡直一流!呢到個泰式雞汁就真係無得頂,加上雞肉一啲都唔"鞋",真係唔係周圍食到! 不過店舖內比較逼, 排隊時間長,但係灣仔食lunch,排隊是常識吧!

20 分鐘 (堂食)
午餐
2016-03-04 622 瀏覽
又一人開飯,今晚心血來潮行未行過的橫街,見到泰妃雞,肚仔有點餓……跟人叫咗一客泰妃海南雞飯套餐,開心佢個例湯,好媽媽feel 滾湯- 蕃茄薯仔湯,係有湯渣的!唔係話好味,但係窩心。有點驚喜!泰妃雞雞肉幾幼嫩,唔太肥,皮都可以食埋。飯是暖的,如果可以再熱一點便好了。*提外話,店內BGM 是80年代的歌,唔太match 間鋪..居然有大V 的 “ 孤單的心痛” ,又聽到“車站”( 蘇芮、夏韶聲),仲有Anita Mui ......是怪,但其實都幾好聽的

• 蕃茄薯仔湯
2016-01-05 734 瀏覽
在香港要食海南雞,的確係周圍都可以食到,味道好不好,咁就真係見人見智,各家有賣海宰雞飯既食店,各有他們的精彩之處。而是日說的《泰妃雞》,也是我經常到訪的工作午餐熱點。全盛時期,這《泰妃雞》有不少的分店,然而當年,大學同窗好友帶我來一試難忘的,也是我現任工作的飯堂之一。可是,該位於灣仔活道的分店結業了,我要再品嚐《泰妃雞》,就要行遠少少,來到灣仔街市的三角街。《泰妃雞》的總店其實是活道的那一店,可是在年多之前,已經結業了,再者,連同相連的幾家商店都一起結業,相信也是因為租金的問題而要忍痛讓舖。不過,活道總店的地方也是太細了。而三角街的店同樣是不大,但比起活道店大得多。午餐的海南雞飯送一個例湯,我更可以說,入黎食中午飯一定配有例湯。是日的湯料有雞腳、節瓜同雪耳,味道好之餘仲好重膠質,喜歡飲湯的大家一定會叫好,另以我這一個屋企少有煲湯飲的家庭來說,這一個湯絕對係頂瓜瓜。主角同此店的招牌,就是祛骨的海南雞飯,雞肉嫩,雞油的香味就一般,同我以前在《泰妃雞》全盛時期食過的差了少少。原因好有可能就是香港的新鮮雞早已難尋的原因吧。不過,單是雞油飯、嫩滑的雞肉,帶雞味(但沒有以前的濃香)的雞皮及脂肪,我

主角同此店的招牌,就是祛骨的海南雞飯,雞肉嫩,雞油的香味就一般,同我以前在《泰妃雞》全盛時期食過的差了少少。原因好有可能就是香港的新鮮雞早已難尋的原因吧。不過,單是雞油飯、嫩滑的雞肉,帶雞味(但沒有以前的濃香)的雞皮及脂肪,我仍然可以叫好。
水準雖不及以前,但《泰妃雞》的出品,依然是可以讓我去叫好的。