1K
2024-06-16 280 瀏覽
泰發泰國餐廳 (滿利大廈) (元朗)元朗又新街53-59號滿利大廈地下G號舖這家泰式餐廳無疑是一個充滿驚喜的美食天堂。從菜式外表的用心設計到每一道菜品的泰國風味,都令人感受到店家的專業和對美食的熱忱。新鮮芒果沙冰🍧 - 清新可口的芒果沙冰,融合了清甜的芒果和綿密的冰沙質感,是清涼消暑的絕佳選擇。沙冰入口即溶,芒果的香氣也隨之而來,令人回味無窮。珍多冰 - 柔軟綿密的椰汁珍珠配上冰涼解熱的冰塊,不僅口感豐富,連視覺上也十分賞心悅目。珍珠Q彈有嚼勁,椰汁清香醇厚,兩者完美結合,在炎熱夏日帶來舒適清涼的享受。椰青海鮮焗飯 - 飯香四溢,粒粒飯都浸透了海鮮湯汁的鮮美,加上軟糯的椰子肉,整道菜品口感層次豐富,每一口都令人垂涎欲滴。海鮮的鮮甜與椰肉的香滑相得益彰,成就了這道別具特色的焗飯。泰發招牌魚沙律(盲鰽) - 新鮮盲鰽肉薄如紙,配上酸甜欲滴的泰式醬汁,加上脆爽的蔬菜,口感突出,入口即化。酸甜滋味與魚肉的鮮嫩互相輝映,讓人欲罷不能。招牌檸檬燒牛肉 - 牛肉薄片上下浸泡在檸檬汁中,呈現出迷人的酸甜滋味。牛肉軟嫩多汁,透著淡淡的檸檬香,與柔軟的飯粒交融,令人回味無窮。這道菜融合了泰式風情與西式燒烤
泰發泰國餐廳 (滿利大廈) (元朗)
元朗又新街53-59號滿利大廈地下G號舖

招牌檸檬燒牛肉 - 牛肉薄片上下浸泡在檸檬汁中,呈現出迷人的酸甜滋味。牛肉軟嫩多汁,透著淡淡的檸檬香,與柔軟的飯粒交融,令人回味無窮。這道菜融合了泰式風情與西式燒烤的精髓,口感獨特而引人入勝。

總的來說,這家泰式餐廳展現了對美食的無限熱忱和專業功力。每一道菜式都精心設計,以獨特的泰式風味打造出令人嘆為觀止的美味佳餚。無論是清新酸甜的沙冰,還是濃香醇厚的焗飯,都展現了店家對美食的高超功力與細心經營。這裡無疑是一處值得品嘗泰式料理的好去處。
2024-09-09 150 瀏覽
在元朗想吃泰國菜去哪家?元朗想食泰國菜,梗係要試吓呢間由泰籍廚師主理嘅「泰發泰國餐廳」啦!佢哋喺滿利大廈地下,交通方便。今次點咗佢哋嘅招牌菜:泰式黃咖喱豬頸肉$108咖喱香濃,豬頸肉炆得夠腍,唔會太肥,好味到可以食兩碗飯!蒜蓉包 5件 $39蒜蓉包即叫即整囉熱辣辣,外脆內軟,沾埋咖喱汁食,非常惹味。招牌檸檬燒牛肉 $139呢個真係必食!牛肉燒得夠淋,酸酸甜甜嘅檸檬汁好開胃,肉汁豐富,配埋白飯鐵板蠔鐵板蠔仔炒蛋 $89蠔仔新鮮肥美,炒蛋夠滑,鹹香惹味,份量十足,抵食!新鮮芒果沙冰$34叫咗啱晒夏天飲嘅芒果沙冰,芒果沙冰用新鮮芒果做,一上枱就聞到陣陣芒果香👍🏻消暑解渴珍多冰$34珍多冰嘅口感好特別,有啲似蒟蒻,但係又帶有嚼勁,而且冰涼爽口,食落去好有驚喜!呢間餐廳泰味正宗,價錢合理,好食到元朗有幾間分店!如果大家去元朗想食泰國菜,一定唔好錯過呢間「泰發泰國餐廳」!
在元朗想吃泰國菜去哪家?

今次點咗佢哋嘅招牌菜:

泰式黃咖喱豬頸肉$108
咖喱香濃,豬頸肉炆得夠腍,唔會太肥,好味到可以食兩碗飯!
蒜蓉包 5件 $39
蒜蓉包即叫即整囉熱辣辣,外脆內軟,沾埋咖喱汁食,非常惹味。
招牌檸檬燒牛肉 $139

蠔仔新鮮肥美,炒蛋夠滑,鹹香惹味,份量十足,抵食!

新鮮芒果沙冰$34

珍多冰$34

2024-08-29 104 瀏覽
喺元朗食泰國菜,我成日同朋友講,認住綠色底,黃色字嘅招牌😎😎呢間「泰發泰國餐廳」夠晒穩陣,每次夜晚嚟到,都座無虛席,好熱鬧食物同飲品選擇都多,夠大眾化無骨鳳爪辣得過癮😁😁配合埋芹菜,車厘茄,又辣又清新檸檬燒牛肉每次嚟都一定要點👍🏼👍🏼山咁高既牛肉,抵啦,啱晒食肉獸!淡淡酸辣嘅味道,真係好有泰國嘅感覺,好啱夏天👍🏼👍🏼食埋下面嘅芥蘭,口感豐富,又健康重頭戲!就係冬陰功明爐魚真係有火熱住🤓🤓一大條盲曹放喺酸酸甜甜嘅冬陰功湯入面,可以食到滑脫脫嘅魚肉,又可以飲埋啲湯,仲有好多菇,整個白飯,不得了👍🏼👍🏼蒜蓉炒通菜,超出色夠晒鑊氣,而且每一啖嘅蒜蓉味都非常非常濃,必食!飲品方面,沙冰同埋梳打等等佢哋都有。我自己就比較鍾意青檸梳打,夠晒爽🤓🤓喺呢度食泰國菜,就係開心,就係享受

食物同飲品選擇都多,夠大眾化

無骨鳳爪
辣得過癮😁😁配合埋芹菜,車厘茄,又辣又清新

檸檬燒牛肉

重頭戲!就係冬陰功明爐魚

蒜蓉炒通菜,超出色
夠晒鑊氣,而且每一啖嘅蒜蓉味都非常非常濃,必食!

喺呢度食泰國菜,就係開心,就係享受
2024-08-20 130 瀏覽
黎到元朗尋找小店美食,嚟到又新街有好多食肆!搵到呢一間泰國餐廳 好正宗咁!老闆非常之有禮貌及親切 介紹好味菜式。椰汁雞湯$65.0一上枱好香呀!雞髀肉嫩滑 椰汁湯酸酸的好開胃。裏面仲有雜菇 蕃茄同芫荽。鹽燒魚(盲鰽)$148.0燒魚用鹽醃過表面 令到肉質有味。肉質非常之嫩滑 點埋自家製的泰式醬汁非常惹味!海鮮炒粉絲$68.0粉絲炒得剛剛好 香味撲鼻 有花生碎、蝦肉、青口、雞蛋、雜菜 還有魷魚🦑。非常豐富。非常推介黃咖喱,令我愛上了😍香濃椰汁加埋甜甜的黃咖喱醬 配合蒜蓉包一齊食大滿足呀🤤蒜蓉包(5件)$30.0黃咖喱配豬肉$98.0椰汁冰x2 @$32.0椰汁味較重,凍冰冰非常解渴!
黎到元朗尋找小店美食,

嚟到又新街有好多食肆!

搵到呢一間泰國餐廳 好正宗咁!

老闆非常之有禮貌及親切 介紹好味菜式。

椰汁雞湯
$65.0

一上枱好香呀!

雞髀肉嫩滑 椰汁湯酸酸的好開胃。

裏面仲有雜菇 蕃茄同芫荽。

鹽燒魚(盲鰽)

$148.0

燒魚用鹽醃過表面 令到肉質有味。

肉質非常之嫩滑

點埋自家製的泰式醬汁非常惹味!

海鮮炒粉絲
$68.0

粉絲炒得剛剛好 香味撲鼻 有花生碎、蝦肉、青口、

雞蛋、雜菜 還有魷魚🦑。非常豐富。

非常推介黃咖喱,令我愛上了😍

香濃椰汁加埋甜甜的黃咖喱醬 配合蒜蓉包一齊食

大滿足呀🤤

蒜蓉包(5件)
$30.0

黃咖喱配豬肉
$98.0

椰汁冰x2 @$32.0

椰汁味較重,凍冰冰非常解渴!

2024-08-19 109 瀏覽
元朗有唔少嘅泰國餐廳,呢間係我最鍾意食嘅招牌檸檬燒牛肉 $139 燒牛肉份量非常多,擺到成座山咁,燒牛肉中間仲粉紅,肉味濃郁,肉質微微靭勁!面 頭鋪滿香蒜蔥辣椒碎增加口感風味!而小編認為靈魂就係配汁,酸酸辣辣, 而辣度都算幾勁,都接近中辣!但係唔會辣到嘴唇麻木,算係辣得好爽,亦都會令到牛肉提鮮!我殺人放火金邊粉呀泰式炒金邊粉 $60金邊粉味道酸酸甜甜,對於啱啱食完檸檬燒牛肉嚟講,呢隻味道好好解辣而佢嘅配料有蝦 蝦都幾大隻幾爽口,亦有雞肉,雞肉口感好滑 吸收咗酸酸嘅味道另外有雞蛋碎、花生碎、芽菜同香蔥等等青檸明爐魚盲曹 $169明爐魚盲鰽好大條,一放上枱面就已經聞到香味,盲曹嘅肉質好嫩滑,兩個人食食好耐先至食完🤣味道方面,主要以青檸、蒜頭同辣椒等提味,另外店家都會比一碗湯,如果覺得啲湯唔夠可以再加燒豬頸肉生菜包 $95而今次對小編嚟講最好食,豬頸肉笑得香脆,鋪左好多糯米粒,食落去微微冰沙口感仲幾香,亦都會令到味道冇咁油膩。加生菜包食口感更加好。醬汁酸酸甜甜!不過小編覺得其實加生菜包加飯加乜嘢都咁好食!小編誠意推薦青檸沙冰 $34 味道極香青檸味,亦唔會過酸 甜度適中新鮮芒果沙冰$34 呢
元朗有唔少嘅泰國餐廳,呢間係我最鍾意食嘅
招牌檸檬燒牛肉 $139

泰式炒金邊粉 $60
另外有雞蛋碎、花生碎、芽菜同香蔥等等

青檸明爐魚盲曹 $169

燒豬頸肉生菜包 $95

青檸沙冰 $34
味道極香青檸味,亦唔會過酸 甜度適中

新鮮芒果沙冰$34
呢款係限定嘅 用新鮮芒果製成
炎炎夏日,想食啲酸酸辣辣嘅嘢,第一時間就諗起泰國嘢。之不過食泰國菜唔係淨係得九龍城,元朗都有好好味嘅泰國菜。原來佢係九龍城第六分店,店員同廚師都係泰國人,一樣食到原汁原味嘅泰國風味。📌泰發招牌魚沙律(盲鰽)🐟一上枱已經係好打卡able📸,廚師會將盲鰽成條起骨,之後會將一片片厚切嘅魚肉原條油炸,外脆內軟,完全冇腥味,啱曬我呢啲又懶又怕食骨嘅人🫶🏻,超開心🤭。佢上面仲有d木瓜絲嘅沙律,配上酸甜帶些少微辣嘅醬汁,中和油膩感,好惹味😋📌泰式拼盤 有選擇困難症嘅朋友可以揀呢一個泰式拼盤,就可以食齊大部分嘅小食,包括有串燒豬、串燒雞、炸蝦餅、炸蝦餅皮蛋、炸春捲同雞卷,樣樣都係我至愛,全都要🤪📌冬陰功湯有幾隻好多膏嘅大蝦🦐,仲有大量秀珍菇同車厘茄.....配料煮成嘅正宗冬陰功湯,酸酸辣辣開胃又醒神😁📌新鮮芒果沙冰 & 📌椰汁沙冰新鮮嘅芒果🥭同香滑嘅椰汁🥥打成綿綿沙冰🍧🧊,甜度適中,可以解辣,夏日最佳之選☀️☀️☀️呢間地道又親切嘅泰國餐廳🥰令人食過返尋味🤤📍泰發泰國餐廳 (滿利大廈)元朗又新街53-59號滿利大廈地下G號舖#泰發泰國餐廳#泰發#泰國#元朗

📌泰發招牌魚沙律(盲鰽)🐟

📌泰式拼盤

📌冬陰功湯

📌新鮮芒果沙冰 & 📌椰汁沙冰

呢間地道又親切嘅泰國餐廳🥰令人食過返尋味🤤

📍泰發泰國餐廳 (滿利大廈)

#泰發泰國餐廳
#泰發
#泰國
#元朗

2024-07-27 117 瀏覽
之前同事介紹又新街嘅泰菜好食,嚟到鋪仔細細,企理骨子,室外都有幾張枱😊 由於太飽未食到芒果糯米飯,唯有下次再嚟要留肚食過🤤▪️泰發招牌魚沙律(盲鰽) $188碟魚上枱個造型實太有氣勢太吸睛了🤩 成條魚炸出來頭尾翹起成條船咁樣,載住一片片炸成酥脆嘅魚片及木瓜絲沙律🤤 沙律有木瓜絲,蒜片,洋蔥絲,香茅味同辣味都幾重幾惹味,平時食小辣嘅我都覺得辣🥵 但辣得嚟係好食嘅🤤▪️招牌檸檬燒牛肉$139牛肉片嘅數量,係層層疊咁疊到成座小山咁都幾震撼🤩 食極都仲有😝 底層有菜墊底,上面佈滿生蒜片,蒜粒辣椒碎同秘製酸辣汁,食落唔覺好酸,反而辣味好夠👍牛肉燒到半生熟,外面燒熟內面半生好軟腍👍一d都唔韌好好味,配埋辣汁夾多片蒜片一齊入口非常好味👍▪️泰式拼盤$159 一碟有齊炸蝦餅,串燒雞,串燒豬,炸雞卷,蝦膠炸皮蛋,炸春卷,樣樣都食得到😊▪️豬肉碎生菜包$69新鮮生菜包住炒香嘅香茅豬肉粒好香口,香料味都幾重同幾辣,清新口感▪️新鮮芒果沙冰$34芒果味勁濃厚,真係feel 到成個芒果飲入口嘅感覺,打成沙冰透心涼,是夏天清涼之選👍▪️椰汁沙冰$34淡淡嘅椰汁味,唔會好甜,打成沙冰透心涼👍

▪️泰發招牌魚沙律(盲鰽) $188

▪️招牌檸檬燒牛肉$139

▪️泰式拼盤$159

▪️豬肉碎生菜包$69

▪️新鮮芒果沙冰$34
▪️椰汁沙冰$34
淡淡嘅椰汁味,唔會好甜,打成沙冰透心涼👍

2024-07-26
2024-06-29 147 瀏覽
1. 柚子沙律:呢款柚子沙律係一道清新宜人嘅前菜。新鮮嘅柚子片配上香脆嘅生菜,淋埋酸甜適中嘅柚子汁,唔單止視覺吸引,口感層次感都好豐富。柚子嘅清香同生菜嘅清爽完美融合,開胃解膩,非常適合夏日品嘗。2. 椰青海鮮咖哩:呢道菜加入咗新鮮嘅海鮮,口感非常豐富!咖哩汁濃郁醇厚,椰青嘅清香同咖哩嘅香料味互相滲透,畀人一種異國風情。呢道菜既溫暖又令人垂涎,係一道非常滿足味蕾嘅佳餚。3. 蠔仔煎蛋:薄薄嘅煎蛋外層酥脆,內裡綿柔,配上新鮮嘅生蠔,口感豐富又唔失清爽。蠔嘅鮮甜完美融合咗雞蛋嘅滑嫩,呢道菜既滿足咗味覺,又有種家常便飯嘅溫馨感。
1. 柚子沙律:

2. 椰青海鮮咖哩:

3. 蠔仔煎蛋:
2024-06-18 114 瀏覽
泰發泰國餐廳 - 元朗味遊泰國地址 元朗又新街53-59號滿利大廈地下G號舖Shop G, G/F, Mariana Building, 53-59 Yau San Street, Yuen Long上星期我去咗九龍城食,呢兩日入咗元朗即刻唔使諗食返元朗呢間試吓唔同嘅餸。前幾日,我有幸到元朗嘅泰發餐廳一試,感受正宗泰式風味。一入座,隨即點咗杯鹹檸汁同碗色彩繽紛嘅芒果糯米飯。第一口入口,甜香微酸,令人流連忘返。緊接著,服務生送上咗椰青咖喱海鮮同蒜蓉鹽燒魚。椰青咖喱香濃醇厚,配合新鮮海鮮,入口綿密細膩。蒜蓉鹽燒魚則外脆內嫩,肉質鮮美彈牙,令人一吃就停唔到口。最後,我仲試咗一杯三色冰,層次分明,清涼爽口,為呢頓泰式午膳畫上了圓滿句號。餐廳環境舒適雅緻,服務周到細緻,猶如置身泰國街頭。不論係情侶約會、家庭聚會定係商務洽談,呢度一定係唔錯選擇。下次再到元朗,我一定會再光顧呢家餐廳,重溫地道泰式滋味。
泰發泰國餐廳 - 元朗味遊泰國

地址
元朗又新街53-59號滿利大廈地下G號舖

前幾日,我有幸到元朗嘅泰發餐廳一試,感受正宗泰式風味。

2024-06-13 96 瀏覽
泰國菜是我的至愛。今次晚上來到呢間餐廳,價錢合理,食物有質素。首先嘗試了招牌的「柠檬烧牛肉」,肉質鮮嫩多汁,搭配上獨特的柠檬醬汁,酸甜適中,讓人胃口大開。下次再來一定要吃。另一道推薦的是「豬頸肉生菜包」,軟嫩多汁的豬頸肉夾在新鮮可口的生菜葉中,淋上秘製醬汁,香味四溢,既能吃出肉的厚實,香蔥非常惹味。鐵板蠔仔炒蛋,也是一絕,新鮮的蠔仔與蛋液絕妙的結合,口感綿軟,濃郁香醇。作為一道小菜,完全滿足了我的味蕾。最後嘗試了兩款清涼飲品,「新鮮芒果沙冰」清甜可口。「椰汁冰」清爽不膩,成功地為這頓豐盛的午餐畫上了完美的句號。

泰國菜是我的至愛。
今次晚上來到呢間餐廳,價錢合理,食物有質素。

最後嘗試了兩款清涼飲品,「新鮮芒果沙冰」清甜可口。

今晚同媽媽出去食飯,揀左佢都鍾意嘅泰國菜。餐廳光亮乾淨企理,餸菜相片貼到全幅牆都係,睇到都覺得吸引😍揀左老闆娘推薦的這幾個餸,推介👍🏻🌟招牌檸檬燒牛肉($139)牛肉切成薄片,一片片的堆疊成為一個小牛肉山丘。外面燒熟了,但裏面還是粉紅紅的,有鮮牛肉味,但又唔會因為唔熟而靭,夠腍😋配上酸辣汁,不會漏👍🏻🌟泰發招牌魚沙律(盲鰽)($188)條魚的造型不得了!如魚片了肉炸得酥脆,魚尾上翹好有威勢😂這個酸辣汁比牛肉那個汁較稠,魚肉沾上汁好有味😋另外人仲可以食埋沙律,很清新!👍🏻注意:如果唔食得辣,可能會覺得呢個餸會太辣,我自己就覺得惹味:香辣酥脆😋🌟椰青咖喱海鮮($148)+蒜蓉包($30/5)冇諗過椰青裏面係有椰子肉絲!👍🏻👍🏻當然還有其他海鮮如青口、魷魚、蝦仁。整個咖喱非常香濃,唔辣,點蒜蓉包一流😋媽媽淨咖喱汁都飲左半碗,可見非常美味🤣🌟芒果糯米飯($65)五色糯米飯外貌非常吸引!蝶豆花嘅藍色、南瓜嘅黃色、斑蘭嘅綠色、紫米糯米飯、原色糯米飯,入口仲係熱辣辣,正👍🏻芒果亦非常甜🤣呢個甜品大愛😍😍😍其實菜單裏面嘅其他菜式都好吸引,價錢亦非常合理。整體份量都好多,可謂質高味美😋老闆娘亦非常親切善
今晚同媽媽出去食飯,揀左佢都鍾意嘅泰國菜。

🌟招牌檸檬燒牛肉($139)

🌟泰發招牌魚沙律(盲鰽)($188)

🌟椰青咖喱海鮮($148)+蒜蓉包($30/5)

🌟芒果糯米飯($65)

其實菜單裏面嘅其他菜式都好吸引,價錢亦非常合理。整體份量都好多,可謂質高味美😋老闆娘亦非常親切善談,好有人情味👍🏻

#香港美食 #泰國菜 #芒果糯米飯 #生牛肉 #酥脆魚 #咖喱海鮮 #泰發泰國餐廳 (滿利大廈)
2024-05-28
2024-05-21 161 瀏覽
餐廳由泰國人主理,而且由九龍城開到入元朗,不用到九龍城也可吃到泰國菜既原汁原味。招牌檸檬燒牛肉這道檸檬燒牛肉真的是一絕!肉質鮮嫩多汁,搭配檸檬的微酸甜味,絕對是必點的招牌菜之一。泰發招牌魚沙律(盲鰽)這道魚炸得香脆,沙律新鮮爽口,搭配泰式特製的醬料,清爽又開胃。魚肉口感細嫩,非常適合作為開胃菜或下酒菜。酸辣無骨鳳爪這道鳳爪酸辣可口,味道十分獨特。鳳爪肉質鮮嫩,搭配酸辣的調味,讓人垂涎三尺。是一道絕對值得推薦的小吃。龍眼冰和泰國青檸梳打龍眼冰清涼解渴,泰國青檸梳打則是酸甜可口,非常適合搭配這些辣味菜餚。這家餐廳的菜色豐富多樣,口味獨特,值得一試。服務態度親切,環境舒適,讓人用餐愉快。

招牌檸檬燒牛肉

泰發招牌魚沙律(盲鰽)

酸辣無骨鳳爪

龍眼冰和泰國青檸梳打

2024-05-21
  • 泰發招牌魚沙律(盲鰽)
  • 招牌檸檬燒牛肉
2024-05-01 113 瀏覽
一直愛吃南亞特式菜,搬來元朗四年,試過不少泰國菜、印度菜!論味道、價錢和位置,泰發是最愛的👍🏻餐廳不大,不算十分舒適,但乾淨企理😌雖然是有分店的連鎖店,但感覺像是家庭式經營,老細、店員都親切有禮,與食客有互動感,相信都好有心做好餐廳的食物又不會油膩濃重!好合口味曾經嚐過酸到打震😖的泰式沙律,就一直不敢再點叫了,泰發這個青木瓜沙律讓我重新愛上泰式沙律,微酸帶辣,好醒胃,作為餐前小食最合適👍🏻就是這道檸檬燒牛肉讓我每個月都要來一回😆他們用上西冷扒切塊,每小塊牛肉都保留了包裹着的筋膜,有口感有嚼勁,再配上蒜片蒜蓉辣椒🌶️,微辣帶甘,完全讓我停不了口😋跟著就是為了燒雞全翼而來,最愛雞鎚🍗上的雞軟骨😋雞翼燒到雞皮薄薄無肥膏⋯我最怕那層肥膏羶味😬加辣的泰式橋㡳辣蟹,肉蟹不算肥大肉厚,正常而已⋯⋯但重點是配菜,有炸得微甘香口紫菜😋還有香脆炸蒜粒、香茅和辣椒🌶️讓我一口接一口,吃得好爽😄吃到最後有點鹹,就用生菜🥬包裹來吃😆解解膩!完全不會浪費泰式炒椰菜苗,火喉拿捏得剛剛好,菜葉入味,菜莖爽口,每次必叫

食物又不會油膩濃重!好合口味

燒雞全翼
泰式炒橋底辣蟹
泰式炒椰菜苗
2024-03-30 142 瀏覽
其實已經唔係第一次幫襯啦今次過去叫啲之前冇食過嘅嘢今日嗌咗佢哋嘅午餐套餐豬手飯配炸蝦餅同埋龍眼冰另外再追加咗一杯椰汁冰豬手煮得超級腍,入到口唔使點咬非常之入味,但係奈何個飯唔好食好林好濕黐埋一舊咁炸蝦餅好好食,即時炸起好脆口彈牙蝦味濃飲品方面,杯椰汁冰唔錯,龍眼冰有啲失望,其實佢嘅味道係唔差嘅不過明明已經同店員叫咗小冰最後成杯都係冰唔係講笑真係全杯啊飲晒成杯嘢都仲有¾杯係冰 搞唔掂😩所以整體嚟講都係唔錯,不過個白飯同埋杯椰汁冰有少少扣分
其實已經唔係第一次幫襯啦
今次過去叫啲之前冇食過嘅嘢
今日嗌咗佢哋嘅午餐套餐
豬手飯配炸蝦餅同埋龍眼冰
另外再追加咗一杯椰汁冰

豬手煮得超級腍,入到口唔使點咬
非常之入味,但係奈何個飯唔好食
好林好濕黐埋一舊咁

炸蝦餅好好食,即時炸起好脆口彈牙蝦味濃

飲品方面,杯椰汁冰唔錯,
龍眼冰有啲失望,其實佢嘅味道係唔差嘅
不過明明已經同店員叫咗小冰
最後成杯都係冰
唔係講笑真係全杯啊

飲晒成杯嘢都仲有¾杯係冰 搞唔掂😩
所以整體嚟講都係唔錯,不過個白飯同埋杯椰汁冰有少少扣分
2022-01-18 327 瀏覽
又係元朗搵食,今次食呢間泰國菜,朋友之前食過推介可以一試。吾好睇佢店舖細細,不過人客頗多,所以無論外賣或堂食都需要耐心等候。由於室內坐位不多,所以我和朋友選擇了坐室外進餐。串燒最少兩串起,點了2串沙爹豬肉($28)和兩隻雞全翼($40),串燒非常出色,有炭火燒烤香味而又充滿肉汁,必食推介。「招牌檸檬燒牛肉」($129),份量十足,牛肉很嫩滑,配上檸檬汁滋味非常。「紅咖哩雞」($75)當然要配埋薄餅($26/兩件)一齊食先至正啦,咖喱香濃好味,喜歡泰式咖喱嘅朋友一定要試啦。「木瓜沙律」($59)和「泰國青芒沙律」($65)兩款沙律各有特色,兩款都好想食。今日特別餓,咁就唔好諗,一於兩個都要曬啦。甜品有第二個胃,食泰國菜一個必食嘅一定係「芒果糯米飯」($63),一大個芒果,配上三色嘅粒粒軟香糯米飯,加埋椰奶完滿。
又係元朗搵食,今次食呢間泰國菜,朋友之前食過推介可以一試。

串燒

紅咖喱雞