2019-05-26 134 瀏覽
Lunch與朋友到美麗華商場覓食,想搵一間舒服的餐廳,路經過1樓,見到午餐menu價錢ok,加上多選擇,就入左去食。Lunch menu有八個main dishes可選,包埋appetizer或者湯,仲有飲品一杯,實在幾吸引。裝廳的裝潢以藍色和實木為主,簡單的格局令人覺得舒適。一行三人,我們一共叫了三個lunch set大家share。前菜選了:冬蔭公海鮮湯燒雞粉絲沙律三文魚他他冬蔭公海鮮湯:口感清新,而湯的辣度剛剛好,喝完十分開胃。燒雞粉絲沙律:整個沙律與醬汁很搭配,雞絲不會太硬。三文魚他他:menu顯示兩隻辣椒仔,味道果然有點辣,不過不失。接著就是期待已久的主菜order了以下三款菜式:香煎肉扒配泰式香辣汁青咖哩鮮蝦飯泰式香茅豬扒檬粉香煎肉扒配泰式香辣汁:最好吃的主菜!肉扒香嫩肉滑,不過煎得過熟,口感煙韌,帶點肉汁豐盛,入口滋味。以$108 價錢來說實在不錯青咖哩鮮蝦飯:外表很特別的一道菜。青咖哩味雖然不算突出,但飯粒粒分明,吃下去有齒頰留香的味道。泰式香茅豬扒檬粉:本來以為與其他餐廳吃的差不多,但原來有驚喜!香茅豬扒很有水準,很香口,有少少正宗越南肉的味道。加上醬汁吃,味道酸中帶

前菜選了:

冬蔭公海鮮湯
燒雞粉絲沙律
三文魚他他
冬蔭公海鮮湯、燒雞粉絲沙律、三文魚他他

冬蔭公海鮮湯:口感清新,而湯的辣度剛剛好,喝完十分開胃。
燒雞粉絲沙律:整個沙律與醬汁很搭配,雞絲不會太硬。

接著就是期待已久的主菜
order了以下三款菜式:
香煎肉扒配泰式香辣汁
青咖哩鮮蝦飯
泰式香茅豬扒檬粉
香煎肉扒配泰式香辣汁、青咖哩鮮蝦飯、泰式香茅豬扒檬粉

泰式香茅豬扒檬粉:本來以為與其他餐廳吃的差不多,但原來有驚喜!香茅豬扒很有水準,很香口,有少少正宗越南肉的味道。加上醬汁吃,味道酸中帶點甜,十分惹味。

整體來說,餐廳食物水準中上,而且價錢不貴,性價比十分高
最重要的是侍應們的態度也很好,環境舒服,在尖沙咀能以這個價錢吃到有水準而且不貴的餐廳,十分推薦!
2019-05-24
冬蔭公海鮮湯、燒雞粉絲沙律、三文魚他他
香煎肉扒配泰式香辣汁、青咖哩鮮蝦飯、泰式香茅豬扒檬粉
  • 香煎肉扒配泰式香辣汁
2019-05-25 119 瀏覽
同兩個朋友星期五晚餐時間去7點去到已經好多人 好在咁啱有人走 等左5分鐘就入得3個人叫左1個小食2個主菜 同一人一個飲品小食1️⃣泰式三文魚他他配多士呢個係私心推介!好好食!• 他他醬幾辣 可以當前菜開胃!😋• 有5塊包 細細塊咁 好脆好食!👍🏽主食2️⃣黃咖哩 配 雞肉• 呢個黃咖哩好足料!好多款蔬菜!• 可以揀配雞肉/豬肉 我地揀左雞肉 肉都有好多👍🏽另外我地仲叫左一份手抓餅可以4塊/6塊咁叫 我地叫左4塊手抓餅配個黃咖哩一流!👍🏽😋3️⃣泰式酸籽醬炒大蝦金邊粉• 個麵夠大份 好大隻蝦!🦐• 金邊粉同所有配料都好入味😋👍🏽飲品4️⃣泰式凍奶茶我地每人都點左泰式凍奶茶事緣係我地喺佢開放式廚房見到泰國某出名泰式奶茶牌子嘅罐!🤩諗佢可能係用嗰隻牌子沖嘅奶茶!就點左啦!• 用呢個好得意嘅袋上 好似市場先會見有咁嘅包裝 幾得意👍🏽• 一如既往 泰式奶茶係比較甜 呢個都唔例外🤭雖然唔知係咪真係用嗰隻名牌子沖嘅奶茶 但係好飲嘅👍🏽總括性價比高👍🏽我地3個人食唔哂🙈想坐得舒服又抵食嘅泰國菜黎呢度啱哂👍🏽
同兩個朋友星期五晚餐時間去
7點去到已經好多人
好在咁啱有人走 等左5分鐘就入得
3個人叫左1個小食2個主菜 同一人一個飲品

小食
1️⃣泰式三文魚他他配多士
呢個係私心推介!好好食!
• 他他醬幾辣 可以當前菜開胃!😋
• 有5塊包 細細塊咁 好脆好食!👍🏽

主食
2️⃣黃咖哩 配 雞肉
• 呢個黃咖哩好足料!好多款蔬菜!
• 可以揀配雞肉/豬肉 我地揀左雞肉 肉都有好多👍🏽

2019-05-02
  • 泰式三文魚他他配薄多士
  • 泰式酸籽醬炒大蝦金邊粉
2019-05-25 109 瀏覽
今日我想吃個泰式午餐, 就前往了位於美麗華商場的so Thai so good. 這兒午餐的水準穩定,而且不用八十元已經有自選前菜、主菜和飲品。椰汁海鮮湯這椰汁海鮮湯口感香滑,味道鮮美,帶一點酸,有著淡淡的椰香,而且湯內有唔少海鮮粒,幾ok.炸魷魚圈這魷魚圈炸得脆香,魷魚爽口,一點也不韌。海鮮濕炒河$78這海鮮濕炒河的材料豐富,炒河上舖滿了海鮮。炒河滑溜濕潤,加上醬汁味道剛好,即使無乜胃口,也輕易把它吃光。靑咖喱豬配飯$78這青咖喱的味道唔錯,既有椰香,又帶一點微辣,幾惹味。但豬扒的肉質唔太軟腍,比較有嚼感。熱咖啡味道一般,但沒有苦味或酸味。凍檸水大大杯,口感冰涼酸爽,幫助消化。簡單的午餐都幾ok.

椰汁海鮮湯

炸魷魚圈
這魷魚圈炸得脆香,魷魚爽口,一點也不韌。

海鮮濕炒河$78

靑咖喱豬配飯$78

熱咖啡味道一般,但沒有苦味或酸味。

凍檸水大大杯,口感冰涼酸爽,幫助消化。

簡單的午餐都幾ok.
當準備步入美麗華洗手間的通道時,在一剎那間,我左眼見到鬼👻………咁吸引的東西~~食店的電子廣告板好像寫着「青咖喱雜菜薄餅」?🤔這匆匆的一瞥👀,使得我在洗手間出來後,忍不住走到店前看看,真係「不看猶自可,一看笑呵呵」😁,估不到這店竟然有一系列的素食可供選擇🎉🎉。既然天意安排我偶遇這間店鋪,自然要順天而行,到店內品嚐一番了。這晚,我們點選了以下的食品:⚀泰式香葉素肉碎生菜包⚁青咖喱雜菜薄餅⚂泰式香辣素菜炒金邊粉在一般情況下,「青咖喱雜菜」是和朋友同事去泰式食店,沒有太多選擇時,用來填飽肚子的食品🙈。不過,今次把「青咖喱雜菜」和「薄餅」結合,新鮮感頓時提升↗️了不少。平日和「雜菜」拍檔的「青咖哩汁」,今次來個變身,以「青咖哩醬」的形態出現,塗在薄餅上。咀嚼薄餅時,微辣和爽脆的口感兼而有之。薄餅的材料十分豐富,有粟米🌽、蕃茄🍅、青椒、紅椒🌶等等。當中粟米是整條鋪陳在薄餅上,而不是把粟米切粒,這個處理方法,會令咀嚼時更能感受到食材的存在,是不錯的方法。至於「泰式香葉素肉碎生菜包」,就是三道菜式中「火力」🔥最勁的。或許是我們把肉碎放在生菜上面時,出手不夠「狠」吧,總覺得「生菜」和「肉碎」的數量不太合

這晚,我們點選了以下的食品:

⚀泰式香葉素肉碎生菜包
⚁青咖喱雜菜薄餅
⚂泰式香辣素菜炒金邊粉

至於「泰式香葉素肉碎生菜包」,就是三道菜式中「火力」🔥最勁的。或許是我們把肉碎放在生菜上面時,出手不夠「狠」吧,總覺得「生菜」和「肉碎」的數量不太合比例🤣-----吃掉所有生菜後,還剩下了一部份肉碎,結果,給我們用來做了「素菜金邊粉」的額外配料。講返這個生菜包,把生菜包上肉碎後,第一口吃下去,還未和肉碎「正式交手」,便只會吃到清爽的生菜。但是,切莫掉以輕心😏,再吃第二口時,生菜和肉碎同時進入口腔,便會感受到一股辣味的「進襲」,隨時可能要喝水💧來降溫。不過,這種既辣又爽的感覺,都是挺吸引的,值得一試。

當晚原本也想試「芒果素菜米紙卷」,不過可惜已售罄😢。這間食店的素菜種類,包括了「頭盤、沙律、湯」,「飯和麵」、「pizza」、「輕炒類」,更有配上泰式芥辣及薯條的beyond burger🍔,食物種類也很多元化。

2019-05-22 117 瀏覽
第一次黎食。尖沙咀分店,地點很方便。服務也是很不錯。但口味不是so Thai so good. 軟殼蟹木瓜沙律軟殼蟹ok,但木瓜沙律口味一般般。海鮮炒飯由於我第一啖食蜆,十分腥,朋友食另一個蜆,都係好腥。所以我放棄左食mussels 同蝦,不過個炒飯都幾好食嘅。一字骨雞翼冇咩味😂😂😂最好食係呢個生菜包👍🏼👍🏼👍🏼菜很新鮮,炒的肉也很入味,酸酸辣辣的。不過生菜只提供了4片而已,我們要另加$15再加一碟生菜。最後炒通菜其實都幾好食,但前面的兩樣才是我比較期待的,所以令我對這間餐廳扣了分。飲品反而不錯。密瓜乳酪青檸梳打泰國椰青都是口味比清新的飲品。
第一次黎食。
尖沙咀分店,地點很方便。
服務也是很不錯。
但口味不是so Thai so good.

軟殼蟹木瓜沙律

軟殼蟹ok,但木瓜沙律口味一般般。

海鮮炒飯

由於我第一啖食蜆,十分腥,朋友食另一個蜆,都係好腥。
所以我放棄左食mussels 同蝦,不過個炒飯都幾好食嘅。

一字骨雞翼

冇咩味😂😂😂

最好食係呢個生菜包👍🏼👍🏼👍🏼
菜很新鮮,炒的肉也很入味,酸酸辣辣的。
不過生菜只提供了4片而已,我們要另加$15再加一碟生菜。

飲品反而不錯。
密瓜乳酪
青檸梳打
泰國椰青
都是口味比清新的飲品。
2019-05-21 226 瀏覽
尖沙咀的美食選擇的確很多,這次到了美麗華,逛了一輪後,決定選擇到So Thai So Good吃頓秦式晚飯。煙三文魚,椰香忌廉芝士,車輪包多士($65)Smoked Salmon with Coconut Cream Cheese on Toast煙三文魚質感柔軟,再加上厚切🐟,口感不錯,油潤又不會過鹹。下面配上牛油車輪包,很香牛油味之餘還塗上軟滑芝士醬,推薦🙌🏻。冬陰公海鮮薄餅($125)Tom Yum Goong Pizza 大家有冇試過冬陰公味Pizza呢?之前係ig做了個小調查,發現有八成半的人都未吃過😆。老實說草根姐妹也是第一次,結論是,味道特別有驚喜呢🥰! Pizza上蓋著滿滿的芝士,芝士香軟有鹹香,而且份量慷慨🧀。芝士下藏着大量海鮮,有蝦、魷魚🦑、青口。海鮮新鮮柔軟,加上烹煮時間剛好,不會過老,好好食👍🏻。整個Pizza的重點是冬陰公味突出🤘🏻,剛開始吃的時候不算太辣,不過後來辣味的餘韻頗強🌶。這個冬陰公pizza口味很特別,有驚喜!草根姐妹推介大家一試。泰式醬汁脆炸雞扒煲仔飯($65)SeeFah Style baked Chicken with Rice 老實說看到餐

煙三文魚,椰香忌廉芝士,車輪包多士($65)

煙三文魚,椰香忌廉芝士,車輪包多士

冬陰公海鮮薄餅($125)
Tom Yum Goong Pizza

冬陰公海鮮薄餅

泰式醬汁脆炸雞扒煲仔飯($65)

老實說看到餐牌和實物有點不相符,白飯上鋪上雞扒🐓,再臨上芡汁。唯一與菜名煲仔飯有聯繫的就是盛載菜式的器皿😂。雞扒算大件,可惜雞肉不夠入味,整體的上特色不大。
泰式醬汁脆炸雞扒煲仔飯
泰式醬汁脆炸雞扒煲仔飯

香芒拿破崙($60)
Mango Napoleons with Mango Soft Ice Cream

這裏的芒果拿破崙很出名,味道果然不錯。拿破崙層層分明,十分香脆。中間加入吉士醬同芒果粒🥭,旁邊仲配有雲呢嗱雪糕🍦。 雪糕口感香滑,當中還加有芒果粒🥭,份量多又不會膩,這個甜品很好吃呢😋。
香芒拿破崙
🤩🥳尖沙咀一般是高消費區,但草根妹妹近日發現有間格價合理的泰式餐廳🍴,旁邊還有酒吧區😍,大家可以吃過晚飯後🤤,再去Happy Hour🍻,感受一下晚上香港的熱鬧氣氛。🍴泰式傳統芒果糯米飯($50)Traditional Mango Sticky Rice糯米飯煙煙韌韌,有很香椰汁味🥥,但醬汁偏甜。新鮮熟成芒果香甜可口🥭,份量和價位正常。🍴自家製薯角配芝士,香辣蛋黃醬($65)Homemade Potato Wedges with Cheese and Chill Mayo薯角不油膩,口感粉而軟腍🥔。薯角不夠入味,但幸好表面鋪有大量芝士和蛋黃醬作調味🧀,味道不錯,唯一就是吃不到香辣味🌶,有點可惜。🍴蒜蓉炒雜菜($60)Wok Fried Mixed Vegetables with Crispy Garlic 雜菜爽口,味道鹹鹹地,可惜玻璃芡汁太多。🍴泰式雜錦干撈麵($70)Shrimp, Pork Loin, Roasted Pork, Fish Cake Slice, Pork Meatballs with Egg Noodle and Thai Soy Sauce干撈麵配料款式多樣,

泰式傳統芒果糯米飯
泰式傳統芒果糯米飯
🍴泰式傳統芒果糯米飯($50)
Traditional Mango Sticky Rice

自家製薯角配芝士,香辣蛋黃醬
自家製薯角配芝士,香辣蛋黃醬
🍴自家製薯角配芝士,香辣蛋黃醬($65)

蒜蓉炒雜菜
🍴蒜蓉炒雜菜($60)
雜菜爽口,味道鹹鹹地,可惜玻璃芡汁太多。

泰式雜錦干撈麵
泰式雜錦干撈麵
🍴泰式雜錦干撈麵($70)
干撈麵配料款式多樣,有叉燒、魚片、魚皮餃、肉丸、蝦和豬腰。麵量適中🍜,雖然餐牌上有點明有泰式豉油,不過味道過於清淡,所以大家一定要配合配料一同吃。這個新菜色保留進步空間,有待改善🤗。

泰式炸蝦腐皮卷
🍴泰式炸蝦腐皮卷($55)
Crispy Shrimp Paste wrapped with Tofu Skin
炸蝦卷一客五件,剛剛新鮮炸出,熱辣辣♨️。腐皮炸得脆口,可惜未能吃到蝦的鮮味🦐,水準平庸,泰式風味亦未見突出,不推薦🤭。

餐牌如下
2019-05-20 113 瀏覽
岩岩係美麗華商場行完街肚餓,想搵地方食下午茶,行過見到So Thai So good 出面有宣傳牌寫有下午茶餐同下午茶high tea set,就入左去試。佢地既下午茶餐係一個main包一杯野飲。我地叫左一個豬頸肉撈饛($58),另一個係牛肉炒金邊粉($65)。套餐包即磨咖啡、奶茶,如果要泰式奶茶要加$20。我地叫左即磨咖啡同凍檸檬茶。個豬頸肉撈饛同出面食既差品多味,但係個牛肉炒金邊粉就炒得好香,辣辣地好野味重口味既朋友一定鍾意呢個炒金邊粉。

重口味既朋友一定鍾意呢個炒金邊粉。
2019-05-11 186 瀏覽
昨晚約了朋友去尖沙嘴食飯, 唔知道食咩好, 行下行下到了美麗華, 找到一間泰國菜, 結果就去試下。我們叫了椰青,幾清甜, 椰青肉又多。另外叫了一個馬拉盞通菜, 味道唔太辣, 好適合香港人口味。青咖喱豬配蒜蓉包,因為青咖喱嘅關係所以比較辣,但都幾好食, 蒜蓉包油夠晒香蒜味亦好足。泰色肉碎炒金邊粉(走花生)金邊粉好有口感亦唔會太油, 味道很好, 而且入面放了四季豆同燈籠椒, 令整個顏色好靚。最後飲了冬蔭功湯, 有幾隻大蝦同好多菇係裡面, 做得好足料,味道比較酸, 但唔算辣。每碟餸菜嘅份量都好足,食得好飽, 整體來講, 味道唔錯, 算係比較Fusion小小嘅泰國菜, 好迎合香港人口味, 而且員工好細心, 但我叫完冬蔭功湯同金邊粉後, 再叫馬拉盞炒通菜時, 個員工話這個都係辣嘅, 同我哋再三確認係咩要落單, 食完每道菜後都不停過來收碟, 走嘅時候很有禮貌同我哋講多謝同再見。

2019-05-06
2019-05-10 124 瀏覽
今日放工經過美麗華商場, 想簡單便捷食個晚飯, 隨意行咗去《So Thai So Good》泰國嘢幾時都好好食, 坐低點咗杯《芒果乳酪梳打》和可樂, 味道偏酸亦蓋过乳酸味道,还好梳打極之夠氣夠凍 仲有一塊連住芒果皮嘅芒果肉, 夠晒真材實料!有份新嘅餐牌推廣“潮泰菜”, 研究咗一陣,菜式有獨特嘅製作方式和口味,源於1936 由一些潮州和廣州移民泰國後因為思鄉而獨创嘅家鄉口味, 冇泰式普遍选用嘅酸,辣。 柔合廣東式嘅煮、炆製法。《泰式班柳炒河》$70一個小型鐵鍋上, 濕炒嘅製法令河粉非常油润, 獻汁味道獨特带頗重的薑味, 仲有通菜墊底。 石斑肉結實有魚香!《世華特式鮮蝦炒金邊粉 》$70,獨門秘方醬汁加入新鮮青檸汁, 所以金邊粉冇平時泰式咁甜膩。 幾隻大蝦都煎得好香, 颇有鑊氣!忍唔住叫多個飯因為好想試吓特式泰菜。《泰式臘腸雞肉煎蛋飯》,泰國臘腸味道偏甜,咬落軟熟, 仲有雞肉粒,鋪上一隻煎到好香嘅太阳蛋, 穿咗嘅蛋黃汁配上世華秘製醬汁味道一流。菜式設計介乎港式和泰式中間。仲有泰式素菜餐牌~~

芒果乳酪梳打

仲有一塊連住芒果皮嘅芒果肉, 夠晒真材實料!

《泰式班柳炒河》

《泰式班柳炒河》$70

泰式臘腸雞肉煎蛋飯

忍唔住叫多個飯因為好想試吓特式泰菜。
菜式設計介乎港式和泰式中間。
仲有泰式素菜餐牌~~

泰式臘腸雞肉煎蛋飯
2019-05-06 190 瀏覽
話說我快將卸貨,趁仲活動自如,就同老公去多啲拍下拖,食下飯去完尖沙咀做檢查,就順便睇下附近有咩好食成個孕期都無咩食辣野,好掛住泰國菜,所以呢晚就一於食泰菜啦!最後選擇左呢間原來佢地而家有個新菜單,叫做「泰潮」入面有好多款新派嘅菜式先黎個泰式炸蝦腐皮卷彈牙蝦膠卷入腐皮之中,外脆內彈口感豐富呢個燒菠蘿沙律,雖然唔係喺泰潮嘅餐單入面,純粹想食返啲清新野呢個泰式蟹肉魚肚羹,咪睇佢細細煲,其實係加入左拆左彀嘅蟹肉,配合泰式魚肚同冬菇絲味道偏濃,用黎撈飯就好正老公已經忍唔住啦跟住就係由店員極力推介嘅 泰式醬汁脆炸雞扒煲仔飯醬汁好味,雞肉嫩滑煲仔飯真係有飯焦架跟住到最後一樣泰式班柳濕炒河班柳數量有好多舊室內燈光昏暗,好有情調今餐我覺得都幾滿意🥰
話說我快將卸貨,趁仲活動自如,就同老公去多啲拍下拖,食下飯

去完尖沙咀做檢查,就順便睇下附近有咩好食

最後選擇左呢間

原來佢地而家有個新菜單,叫做「泰潮」

入面有好多款新派嘅菜式

先黎個泰式炸蝦腐皮卷

彈牙蝦膠卷入腐皮之中,外脆內彈

口感豐富

味道偏濃,用黎撈飯就好正

老公已經忍唔住啦

跟住就係由店員極力推介嘅 泰式醬汁脆炸雞扒煲仔飯

醬汁好味,雞肉嫩滑
煲仔飯真係有飯焦架

跟住到最後一樣

泰式班柳濕炒河

班柳數量有好多舊

室內燈光昏暗,好有情調

今餐我覺得都幾滿意🥰

2019-04-18
2019-05-04 168 瀏覽
見過IG有人post,睇相幾吸引所以收藏左。終於約咗朋友一齊去食。由於唔係幾肚餓只叫咗兩個餸呢個係下午茶,三文魚蘆筍伴麵包啲麵包冇焗過😅三文魚比調味料蓋住本身味道,但都難飾嗰陣唔新鮮嘅味,隱隱約約一直覺得好腥😰蘆筍都一眼睇晒得幾條,食咗幾啖已經唔想食。泰式蝦醬炒飯伴大蝦$95唔知點解炒飯完全冇蝦醬味,反而比較似茶餐廳嘅西炒飯🤦🏻‍♀️隻大蝦雖然幾新鮮,但攝牙啦都唔夠⋯呢一間對我來講唔會有下次。
由於唔係幾肚餓只叫咗兩個餸

呢個係下午茶,三文魚蘆筍伴麵包

泰式蝦醬炒飯伴大蝦$95

呢一間對我來講唔會有下次。
2019-05-01 2845 瀏覽
同友人嚟開依間餐廳食飯,因為這裏夠就腳,坐得又舒服。最緊要有我地最鐘意食嘅泰菜。但係今日發現除咗平日個menu ,仲多咗個泰。潮menu ,裏面有8款世華餐廳最人氣招牌菜式,細看之下原來世華餐廳是泰國一間老字號嘅餐廳。今次就係將潮州菜元素及飲食文化注入泰國菜式中。好特別。今次同友人就從8款招牌菜式揀了兩款。另外叫咗個米紙卷。其中一款是泰式炸蝦腐皮卷 餐廳用了手打鮮蝦膠配海蝦肉,卷入鮮腐皮,啖啖都係鮮蝦肉,好彈牙,無腥味。腐皮做得好薄,好脆口,裏面包住好充足嘅蝦肉,外脆內軟,感覺好充實,世華特色鮮蝦炒金邊粉 這個好特別雖然望落似泰式金邊粉,但這個並非酸酸甜甜,而是酸中帶點辣,好驚喜。蝦好大隻又新鮮,肉質好彈牙。仲有加上芽菜,葱等的配料。令到這個金邊粉好香口,好好味。軟殼蟹芒果米紙卷 有8 件,每件都脹卜卜,真材實料。每件都充滿了甜甜嘅芒果肉和香脆嘅軟殼蟹,好新鮮。配合埋酸甜醬汁,好醒胃。今次試咗2款世華嘅招牌菜都令我有驚喜,下次要試埋其他菜式
同友人嚟開依間餐廳食飯,因為這裏夠就腳,坐得又舒服。

今次同友人就從8款招牌菜式揀了兩款。另外叫咗個米紙卷。

其中一款是泰式炸蝦腐皮卷

今次試咗2款世華嘅招牌菜都令我有驚喜,下次要試埋其他菜式
2019-04-30 250 瀏覽
今天跟朋友慶生,就重臨舊地,去了這間吃混合菜的餐廳。今次是第四次來,但每一次都有驚喜。地點方面餐廳位於尖沙咀鬧市,地點可說是非常方便,且位於商場一樓,很容易找到。餐廳環境方面很有氣氛,餐廳設有一個迷你吧,很有歐州風情。好像每一次去也有新裝修,不知是否有沒記錯。食物方面點了1)青咖喱素菜薄餅;2)軟殻蟹墨汁意粉;3)香蕉,焦糖班戟軟雪糕。1)青咖啡素菜薄餅這是其中一個混合菜式。素菜並不是代表齋薄餅,配上粟米、蕃茄,青椒等,原本不健康的也變成十分健康,少了一點罪惡感😝2)軟殻蟹墨汁意粉軟殻蟹炸得好像有點硬,反而墨汁意粉煮得頗好吃,我朋友吃得津津有味。3)香蕉,焦糖班戟軟雪糕生日當然要一個甜品啦,雖然沒有蛋糕,但有雪糕,這個班戟沒有麥當勞味,十分好吃,好厚,且配上焦糖雪糕,甜甜的,性價比很高。衛生方面侍應們遞上餐碟時,發覺餐碟暖暖的,可見餐廳對衞生的高度重視。最後,祝我朋友生日快樂,心想事成。我會來這裡第五次、第六次。

地點方面

軟殻蟹墨汁意粉
香蕉,焦糖班戟軟雪糕
  • 軟殼蟹墨汁意粉
  • 青咖哩素菜薄餅
餐廳:泰贊- 創意泰餐廳 So Thai So Good(尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期1樓105號舖尖沙咀美麗華廣場是尖沙咀的其中一個地標,很多人也會去那裏購物或飲食,亦因為近着諾士佛臺的關係,不少人在商場逛完之後都會去諾士佛臺喝一杯。中午時間,在尖沙咀附近徘徊,逛街逛夠了,便找了一間餐廳坐下吃午飯。So Thai So Good是一間混合了創意、獨特和休閒風格的泰式餐廳🇹🇭,務求為客人帶來飲食的新體驗,餐廳把新派泰國菜以及西式料理融合於時尚潮流當中,再加上餐廳自家烘焙出優質的咖啡,希望能讓客人於輕鬆自在的餐廳環境下享受食物以及享受當下。泰式炸蝦腐皮卷 $55以鮮腐皮包上手打鮮蝦膠同海蝦肉🦐經過一定時間後炸至金黃鬆脆,亦可沾上泰式甜醬,鮮味從甜味中突顯出來,,再淋上少許青檸汁令腐皮卷酸甜得來又香脆可口😍咬下去時腐皮卷馬上發出「劈啪」的香脆聲,咬至內層的蝦肉時卻十分彈牙,形成一個強烈的對比~泰式蟹肉魚肚羹 $65先把新鮮蟹肉🦀拆出來,再加上泰國炸魚肚和冬菇絲,兩款海鮮加起來令魚肚羹的鮮味非常出眾,泰國炸魚肚也不是很多地方可以吃到呢🤤長時間烹調出來的魚肚羹令羹內的食材軟
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期1樓105號舖

泰式炸蝦腐皮卷 $55

泰式蟹肉魚肚羹 $65
先把新鮮蟹肉🦀拆出來,再加上泰國炸魚肚和冬菇絲,兩款海鮮加起來令魚肚羹的鮮味非常出眾,泰國炸魚肚也不是很多地方可以吃到呢🤤長時間烹調出來的魚肚羹令羹內的食材軟腍,且濃郁入味,加入少量芽菜亦令湯羹的口感提升不少!

世華特色鮮蝦炒金邊粉 $70
以獨門配方加入新鮮的青檸汁炒金邊粉甜甜的,加上新鮮青檸汁令整碟金邊粉更香更開胃,材料有鮮蝦、炒蛋、札肉、韭菜等,用料非常充足,鮮蝦和扎肉都非常爽口,韭菜和炒蛋亦令金邊粉賣相更為鮮明~
2019-04-29