2009-10-23 43 瀏覽
有同事剛從泰國旅行回來,令我對泰國街邊河粉的思念又再強烈地爆出來!這裏已光顧三幾次,每次都試不同的餸料,它的選擇不多只得生牛肉,雞絲、黑水鵝鴨,脆豬腩、海南雞等10來款,味道算ok兼且份量都好夠食。湯底清唔重味精,籮蔔夠甜,芽菜又夠多,$25.00一碗解解思念可以接受。另:這店只有湯粉麵和小吃,而晚上賣的串燒,我認為不吃也不是損失。
有同事剛從泰國旅行回來,
雞絲湯粉
黑水鵝vs海南雞
另一角度
  • 海南雞湯粉
2009-09-22 32 瀏覽
閏五月十七‧炎熱 以前的粥店,現在換上了泰式粉麵店,門前賣燒烤的,一旁還有包裝的酸辣鳳爪賣,看樣子幾正宗。天時暑熱,進來吃個冬蔭公湯河,讓酸辣的味道去提提胃口,正好。 這裡店子不大,只有十來個座位。看見牆上撼放不少泰式調味品,也知這裡照計差極有譜。主力供應粉麵及其他泰式小吃,餐牌很簡單的,只幾款選擇。就要了個脆腩肉併黑水鵝,要冬蔭公湯底及泰式河粉。 就在等河粉的同時,去了門口的串燒檔口,看看有什麼好吃的。這裡的串燒,也只是豬牛雞及雞翼等等,唯獨是有兩味幾特別的,就是燒腐皮及燒臘腸,也要了來試試。 河粉先來,說是冬蔭公湯底的話,就不太及格;燒脆腩皮很脆,鵝肉是正常的味道,而河粉可以淥得好一點。 串燒來到,燒腐皮很好吃,燒臘腸當然也不錯,令人一吃就想起喝啤酒。 飲品選了龍眼冰,夠冰又清甜,真的有不少龍眼在內的,是消暑佳品。 埋單51蚊,吃得飽飽。說是很好,說不上,但作為地道便宜的泰式河粉店,是可以的。 想看食物相片及足本食評,請參考以下網誌:http://gourmetkc.blogspot.com/2009/09/blog-post_21.html
閏五月十七‧炎熱

想看食物相片及足本食評,請參考以下網誌:

是給這燒烤檔吸引了進來
包裝鳳爪
感覺幾正宗的
是給這燒烤檔吸引了進來
感覺幾正宗的
  • 串燒
2009-09-12 23 瀏覽
食厭了南記決定轉轉口味試這間泰式粉麵 這裡晚上門口會變為賣串燒, 不少途人幫襯. 之前都幫襯過, 幾好. 個汁好好味.今晚食海南雞魚蛋河粉. 個河粉附送蘿蔔和豬紅. 唔錯, 幾好味. 雞不會煮得過熟, 保持到雞味. 魚蛋也彈牙. 龍眼水也好飲.不過個人認為串燒"正"d
食厭了南記決定轉轉口味試這間泰式粉麵

海南雞魚蛋河粉
龍眼水
串燒
2009-09-08 15 瀏覽
7/9/2009 今晚一人收工後, 都有點肚子餓, 都想了好久, 食粥?食車仔?食細蓉?都不是好想去食這些, 真是好想試下新食品!!因為我每晚等車都會必經摩理臣山道, 見到一間店舖都開著好光猛的燈火, 在黑暗的街道上特別顯見!也看見"手打魚蛋"的招牌, 真是手打魚蛋嗎?我真是不想再錯過時機, 滿足下自己的好奇心!!我的宵夜今天就食手打魚蛋啦!!當我走近店外, 門口的店員正燒烤串燒, 看來都真是好野味, 有雞翅膀, 豬頸肉, 生腸, 司華力腸等等, 真是好香呀!!牆上都貼滿湯粉的菜單, 手打魚蛋的餐單, 開放式的水吧都放了不少寫上泰文的椰奶, 醬汁等..., 完來這間是食thai food!!(因為入來時不知店名), 每張枱都有紙仔給客人寫上所要的食品, 主要都是賣湯粉&串燒, 湯粉可以選擇兩款食物, 首要當然食手打魚蛋, 招牌菜woh!!, 之後再點多一款, "多墨墨魚丸"是什麼?白色or黑色?就決定order 它, 再order泰粉, 起初我都不知道什麼叫泰粉, 當我詢問店員時, 她們都好nice地回答我, 完來是金邊粉!!之後再order了一杯椰汁冰(另加$4)當我正等待我的湯
7/9/2009

我的宵夜今天就食手打魚蛋啦!!

當我正等待我的湯粉,我正留意店員的言語之間, 真是懂泰語, 真是泰國人, 我都好驚喜!!不知道這間店舖是泰國人開嗎?哈哈...我的好奇心又來了, 地方都不是好大, 大約都是7-8張枱, 可以看到開放式的kitchen, 之後的宵夜終於到了, 裡面有芽菜, 有豬紅, 有我order的手打白魚蛋&多墨墨魚丸, 一開始食的當然是手打白魚蛋, 當我咬的第一口, 哇哇!!真是好鬼彈牙, 我從未食過那麼彈牙爽口的白魚蛋, 好好食, 魚味濃, 不知道彈落地會再彈番上來嗎?我都是開玩笑,再食多墨墨魚丸,我心裡又哇一聲, 好好味, 墨魚味好濃, 都是好爽, 墨魚味好鮮味, 夾落那兩款丸都不會好硬, 真是要讚美它!!

之後有位店員好有笑容地問我好不好食!!我真是不禁向她say "so good!! " 我指出了唯一有點要改善的是個清湯底略帶鹹了少少, 她都好樂意接受了我的意見!!
今天真是好滿足的一餐!!

當我離開店時, 都不少宵夜客都是外賣串燒, 剛我正食宵夜時, 坐我後面那4-5個客都是食串燒和飲椰青, 下次來我都要試下食串燒!!而且價錢都好resonable!!

泰靚
好多串燒, 鵝肝都有!!
手打白魚蛋+多墨墨魚丸+泰粉+椰汁冰
配菜有豬紅,芽菜, 最正都是手打魚蛋
3 款都是chilli, 不過真是好spicy!!
桌上提供紙仔讓客人填寫所order的食物
$29 (宵夜)
泰靚
好多串燒, 鵝肝都有!!
手打白魚蛋+多墨墨魚丸+泰粉+椰汁冰
配菜有豬紅,芽菜, 最正都是手打魚蛋
3 款都是chilli, 不過真是好spicy!!
桌上提供紙仔讓客人填寫所order的食物
2009-08-25 12 瀏覽
依間泰麵都已經開咗一排我都已經係第二次去幫襯頭一次去係食串燒...啲嘢都算幾好味最搞鬼係佢哋連乳豬都有得燒做串燒做到咁...我諗佢哋都係香港首創今次再去試吓佢哋主打嘅泰粉啲泰式咸豬肉最值得推介比啲湯浸過...食到最尾都依然係咁爽脆仲有佢哋嘅冬陰公湯底好夠味唔叫嘅話簡直係晒咗碗泰粉食完之後飲返杯龍眼冰...真係正呀!!有機會一定會再去試~
依間泰麵都已經開咗一排
啲泰式咸豬肉最值得推介
比啲湯浸過...食到最尾都依然係咁爽脆
仲有佢哋嘅冬陰公湯底好夠味
唔叫嘅話簡直係晒咗碗泰粉
食完之後飲返杯龍眼冰...真係正呀!!
有機會一定會再去試~
2009-08-24
2009-08-17 5 瀏覽
呢個鋪位前身好似係間車仔麵, 執咗笠後變咗呢間泰式粉麵之前見同事食過, 好似幾好味咁, 今日終於嘗咗泰式粉麵有10個餸揀, 單雙併同價, 咁梗係雙併試多樣啦我要左脆腩肉 + 豬頸肉 + 泰粉 (我諗其實應該係我地叫o既金邊粉)同事要咗海南雞 + 黑水鴨 + 河粉脆腩肉就算浸咗湯都仲好脆, 不過略咸, 豬頸肉一般, 切得好薄, 個味冇咩特別同事個海南雞ok, 幾滑, 不過個黑水鴨好多骨碗粉幾好食, 有好多芽菜, 好爽泰式粉麵$25, 可以加$4要埋特式飲品, 有龍眼冰, 椰汁冰同青檸冰另外值得一提係, 呢度除咗泰式粉麵, 仲有好多串燒唔同出面食開得豬牛雞, 呢度有串乳豬同燒肉, 幾特別, 不過要成$20串, 都幾貴燒雞翼ok大隻, $12一隻我見到有一對男女淨係食呢啲串燒都食咗三舊水, 睇到我O晒咀
呢個鋪位前身好似係間車仔麵, 執咗笠後變咗呢間泰式粉麵
之前見同事食過, 好似幾好味咁, 今日終於嘗咗
泰式粉麵有10個餸揀, 單雙併同價, 咁梗係雙併試多樣啦

同事要咗海南雞 + 黑水鴨 + 河粉
同事個海南雞ok, 幾滑, 不過個黑水鴨好多骨
碗粉幾好食, 有好多芽菜, 好爽

另外值得一提係, 呢度除咗泰式粉麵, 仲有好多串燒
燒雞翼ok大隻, $12一隻
我見到有一對男女淨係食呢啲串燒都食咗三舊水, 睇到我O晒咀
2009-08-16