2025-01-09
試下喱間喺旺角嘅泰國菜 好難得喺餐廳可以飲到出色嘅飲品 所以先介紹下泰式奶茶喱杯真係正 充滿香料味嘅泰式奶茶 茶同奶配合得好完美 值得一試椰汁珍多冰都係好濃郁 充滿椰汁味 亦係值得一試 香酥薄餅軟熟嘅餅皮 但嫌表皮煎得唔夠脆 做唔到外脆內軟一層層效果 變相有啲漏 勝在夠香黃咖喱雜菜黃咖哩的黃色主要來自於薑黃 使整個咖喱添加東南亞風味 味道透出淡淡的甜味和香氣 醬汁濃稠配上椰奶 令醬汁更添順滑感 今次揀咗雜菜配搭 所以清新感十足 同黃咖喱好夾 有西蘭花 薯仔做主調 沾滿濃稠醬汁 更增胃口青木瓜沙律酸甜汁配合得剛好 酸酸甜甜 材料亦好新鮮 好味冬蔭公雜菜湯酸味突出 搭上微辣 當中的材枓發揮得好好 淡淡的香茅味 雖然自己唔知正宗冬蔭公味應該係點 但我確實覺得喱個做得幾好 至少係我食開嘅味道 不過唔明點解佢唔俾蠟燭一路燒到尾 我哋未飲哂個湯就走過嚟整熄個火 喱度有啲奇怪 整體嚟講 我覺得今次揀嘅菜式 喱間都做得唔錯 價錢亦係正常價位 最重要係環境舒服 比起去所謂正宗泰國人主理嘅店 細細間又迫 喱間真係可以考慮下
好難得喺餐廳可以飲到出色嘅飲品 所以先介紹下
泰式奶茶