2025-05-03 0 瀏覽
前晚喺家人聚會嘅時候,大家決定試吓呢間好有特色嘅泰式餐廳。餐廳入面燈光柔和,氛圍溫馨,好適合一家人一齊用餐。我哋先由鮮蝦柚子沙律開始,呢道菜十分清新,柚子同蝦肉嘅搭配係一個好好嘅開胃菜。接住我哋試咗泰式秘製蟹肉奄列,蛋香濃郁,蟹肉鮮美,我哋屋企嘅小朋友同長輩都鍾意呢個味道。招牌泰式炒蜆係呢間餐廳嘅充點,帶住少少辣,蜆肉吸飽湯汁,鮮香撲鼻。胡椒蝦我個人覺得最好食,胡椒嘅香氣濃厚,非常過癮。仲點咗鳳爪,鳳爪嘅酸辣口感,肉質軟糯,配上獨特嘅醬汁令我忍唔住連食幾件。呢頓晚餐令我嘅家人食得開心,仲增進咗彼此嘅關係,係一個令人難忘嘅美好夜晚。推薦大家嚟呢間餐廳同家人聚聚。

道。

胡椒蝦我個人覺得最好食,胡椒嘅香氣濃厚,非常過癮。

2025-05-02 0 瀏覽
今次嚟到旺角嘅泰餐館食晚餐。呢度環境優美又安靜,服務員好熱情,仲會推薦呢度嘅熱銷料理。我叫咗一份鮮蝦炒金邊粉,香氣四溢,蝦肉鮮嫩彈牙,同滑溜溜嘅金邊粉形成鮮明對比,口感好豐富。而且金邊粉仲吸收咗醬汁獨特嘅味道,食起嚟好有食慾。酸辣鳳爪係經過醃製嘅,食落有濃郁嘅酸辣味,好刺激味蕾。而且鳳爪咬落好有嚼勁,完全吸收咗酸辣醬汁嘅精華,非常惹味。仲有一道我食咗一口就好鍾意嘅泰式胡椒蝦。新鮮嘅大蝦配上胡椒嘅香氣,每一口都好鮮美,仲有微辣嘅刺激,越食越上癮。咖喱雞肉有濃郁嘅青咖喱香氣,同細嫩嘅雞肉完美結合。每一口雞肉都有咖喱嘅味道,香香辣辣,真係令人胃口大開,一口接一口,停唔落。

2025-05-01 0 瀏覽
我哋叫咗一碟青檸明爐烏頭,味道唔錯,魚肉幾滑,青檸汁帶啲清新酸味,令整體口感唔會太油膩,搭配好開胃。之後仲叫咗泰好味胡椒蝦,成碟好紅卜卜,蝦肉幾結實,胡椒味其實唔算太辣,只係帶啲香辣嘅味道,啱啱好,唔會太重調味。我哋仲叫咗原個菠蘿炒飯,個炒飯炒得唔錯,菠蘿有啲甜味,配埋炒飯嘅鹹香,兩者嘅味道融合得幾好,米飯粒粒分明,唔會太乾。最後仲有個青咖喱雞肉,有椰汁香味,香料味十足,雞肉入味。配埋飯食都ok。我哋食得幾滿意嘅,食物口味都幾平衡,唔會太油膩,幾啱我哋口味。如果鍾意泰式嘅話,都可以試下。

試食活動
泰國菜大家可能食唔少 但咁好食嘅泰國菜,你應該未試過🤪🤪話說早排爸爸👨🏻係咁話想食泰國菜,但又心大心細唔知食邊間好,後來發現泰這間餐廳,就揀左揀佢啦💫炒鮮蝦金邊粉賣相好吸引嘅炒鮮蝦金邊粉,上面有新鮮又爽口嘅大蝦,睇得出好有心機整。另外,佢上面啲青檸、花生配料都好好味。金邊粉炒得乾身,口感彈牙,酸酸甜甜咁好開胃!💫椰汁雞湯 + 蒜蓉包呢碗椰汁雞湯望落好奶白色,以為椰汁味會勁濃,但一飲落去就會發現味道竟然係泰式酸辣香味為主,當然都有好香嘅椰子味,超好飲!另外叫左蒜蓉包,每啖包都勁多蒜蓉醬,無得頂!食到停唔到口,太太太太好食喇🤤🤤🤤💫青檸酸辣明爐烏頭泰式風味嘅魚🐟一定要連埋d醬汁一齊食,越食越辣越過癮😂魚嘅火喉啱啱好,上菜之後仲會用蠟燭令條🐟keep住熱~仲有好多配菜食😻Overall幾滿意,佢確實係幾有特色又好食嘅泰菜,加埋服務同環境都唔錯~爸爸👨🏻都讚好!!!值得一試!!
泰國菜大家可能食唔少 但咁好食嘅泰國菜,你應該未試過🤪🤪

💫炒鮮蝦金邊粉

💫椰汁雞湯 + 蒜蓉包

💫青檸酸辣明爐烏頭

值得一試!!
2025-04-20
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
2025-04-26 0 瀏覽
🥣椰汁雞湯 (😸😸😸😸😺)呢碗湯以椰香味為主,湯料有豐富嘅野菌同雞件😋 飲第一口覺得黎甜,之後食咗啲咸嘢再飲返呢碗湯就非常之開胃,係解辣好拍檔☺️ 有滿滿嘅泰式感覺,味道偏咸甜,雞肉嫩滑無比,仲有少許菇類作配料,鍾意食椰子嘅人會覺得呢碗湯好開胃的 😉🥬青檸明爐烏頭 (😸😸😸😸)原條烏頭呈上,以大量香菜鋪面,加入蒜頭、紅椒、芹菜等材料,賣相得體集合酸辣咸於一身嘅烏頭魚,味道層次豐富,魚肉新鮮雪白又緊實,加上其他配菜,營養健康又美味🦐炸胡椒蝦 (😸😸😸😸😺)蝦子個頭好大,一隻有半個巴掌大。每一隻都開背去蝦線,細節都照顧到。燜煮後讓水份蒸髮嘅同時蝦肉更入味!胡椒味濃鬱,蝦肉緊緻入味,好吃到吮指!
🥣椰汁雞湯 (😸😸😸😸😺)
🥬青檸明爐烏頭 (😸😸😸😸)

🦐炸胡椒蝦 (😸😸😸😸😺)

2025-04-25 0 瀏覽
喺香港想搵好味嘅泰國菜,真係唔容易。但係今次俾我搵到啦!就喺旺角嘅【泰】餐館,味道真係好正宗!我約咗好耐冇見嘅朋友一齊去食,可以試多d 唔同嘅野。我哋叫咗每枱都有叫嘅雞翼,外皮好脆,非常爽口,仲加咗香茅,一口咬落去,香味十足,真係好滿足我嘅胃口。會發光嘅金邊粉亦都好惹味,每條麵條都包住泰式嘅風味,仲帶有蝦仔嘅鮮味,令成道料理嘅味道變得十分豐富。呢度嘅招牌就係炒蜆肉,湯底濃郁香甜,蜆肉亦都大隻肥美,兩者完美融合,不愧係招牌,越食越出色。睇落普通嘅炒椰菜苗竟然藏有驚喜,太香啦!椰菜苗清新,仲有馬拉盞作為調料,好有特色,每一口都好清甜,完全唔會膩。椰汁雞湯完美帶出咗椰子嘅香甜同雞肉嘅鮮味,而且食材非常新鮮,雞肉非常滑嫩多汁,湯底清澈鮮美,一流!呢度真係唔錯,推薦!

我約咗好耐冇見嘅朋友一齊去食,可以試多d 唔同嘅野。

呢度真係唔錯,推薦!
2025-04-23 0 瀏覽
平時喺旺角出行都會見到呢間泰式餐廳,但屋企人就好少機會食飯,今日就約埋朋友一齊試下呢間已經屹立於旺角好耐嘅泰國菜!個名叫泰,入面裝修風格好泰式,座位好闊落。泰式炒粉絲同朋友食第一啖都有種驚喜感覺,乾濕程度啱啱好,粉絲口味偏甜,啱晒我同唔食辣嘅朋友。馬拉盞通菜炒通菜香氣十足,通菜炒得非常爽脆,好有鑊氣,每一條都好有光澤✨但食落又唔覺好油,而且有炸蒜粒灑喺上面,口感香口🥰醃酸辣鳳爪小食就揀咗泰式鳳爪,呢個小食十分爽口,怕熱氣同朋友share就啱喇,個泰式汁好正,鳳爪夠爽脆好味招牌泰式炒蜆呢碟犀利囉咁蜆殼大到呢~~肉都好厚實 好好味總括而言,份量十足,價錢公道,絕對值得一試!最後要讚嘅係服務員🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♂️,又主動又有禮貌

個名叫泰,入面裝修風格好泰式,座位好闊落。

泰式炒粉絲

馬拉盞通菜

醃酸辣鳳爪

招牌泰式炒蜆
呢碟犀利囉咁蜆殼大到呢~~肉都好厚實 好好味

2025-04-20 0 瀏覽
前排同家人去咗旺角一間泰國餐廳食晚餐,發現咗啲好味嘅泰式料理。餐廳環境幾靚,氣氛都唔錯,食物都幾正。首先,餐廳嘅青口炒得幾有味,湯汁吸埋咗青口嘅鮮味,配搭少少泰式香料,味道清爽唔膩,食完之後真係心情好咗啲。跟住,椰汁雞湯係清甜嘅,湯底唔會過油,椰香十足,雞肉嫩滑,整體好適合喺熱辣辣嘅晚餐開胃。再嚟,炒椰菜苗加咗泰式特色嘅馬拉盞,味道辛辣但唔重,蔬菜唔會過熟,仲保持住清脆口感,係一道平衡嘅小菜,配返主菜食幾好。最後,酸辣鳳爪就係經典嘅泰式小食,酸酸辣辣嘅口感啱啱好,開胃又唔會太重口,啲鳳爪好入味,冇咩油膩感。呢間餐廳嘅食物唔錯,真係可以再回頭試!下次想嚟試埋啲其他泰式小食,開心嘅晚餐!🤤

2025-04-17 0 瀏覽
一行3人去打完波,嚟到旺角又想食泰國菜,結果就搵到呢間【泰】。個人未食過,不過聽朋友中有啲係街坊所以推介話食。去到大約1點左右,門口都好多人,等咗陣就有位睇下睇下就ORDER以下:招牌泰式秘煮炒蜆,生菜包,香茅雞翼,馬拉盞炒椰菜苗👍🏿肉碎生菜包 - 今日呢份生菜包係第一次讚生菜包好食lol😂可能因為調味酸酸辣辣 肉粒肥瘦適中,肉味唔系好突出,食落好惹味!配搭爽脆生菜,口感特別,特別得嚟係好食招牌炒蜆--食炒蜆最驚就係有沙,好彩佢無,都算大隻,味道又夠晒👍🏿香茅雞翼 - 聽聞炸雞翼係招牌 於是乎就嗌咗~肉質唔錯~翼肉就當然夠晒滑啦!🤭食落除咗香之外,雞皮仲夠晒脆,同埋都帶啲雞油香,唔使點sauce都夠惹味。Overall幾好食嘅馬拉盞通菜--馬拉盞通菜好有鑊氣!通菜炒得爽口唔會太老,翠綠又香口,味道啱啱好無過鹹,入面仲有啲辣椒粒同蒜粒令到成碟餸更香更惹味

睇下睇下就ORDER以下:
招牌泰式秘煮炒蜆,生菜包,香茅雞翼,馬拉盞炒椰菜苗

2025-04-16 39 瀏覽
假期大約下午1點去到,人唔多所以相對都較為闊落清靜店員親切有禮🥣香茅炸燒雞翼一盤6隻皮脆多肉,而且炸到剛好雞肉好嫩滑,仲帶有少少香茅味🥣泰式生菜包平時鐘意食肉碎生菜包,所以就試試肉碎軟稔帶辣,量都唔少包埋生菜食增加口感🥣椰汁雞湯個湯以椰香同冬陰功味為主,湯料有豐富既配料😋開頭飲第一啖覺得黎酸,之後食咗啲辣嘢再飲返呢個湯就非常之開胃,係解辣好拍檔☺️🥣青檸明爐烏頭熱辣辣明爐送上,keep住溫度!烏頭魚肉鮮嫩,油份高所以配以酸辣汁就可以減膩!其他配菜都吸收了上湯及烏頭嘅精華,勁入味,而我真係好鍾意個魚鮮酸甜湯底 !🍹椰汁珍多冰泰國菜必點!勁多水分嘅清新椰汁😍食食吓辣再飲返個都幾爽㗎☺️🍹柚子金桔檸檬有新鮮切塊金桔檸檬係裡面既梳打,冇外加糖漿所以有少少酸甜感👍🏼亦都係解辣解渴小幫手
假期大約下午1點去到,人唔多
所以相對都較為闊落清靜
店員親切有禮

🥣香茅炸燒雞翼
一盤6隻
皮脆多肉,而且炸到剛好
雞肉好嫩滑,仲帶有少少香茅味

🥣泰式生菜包
平時鐘意食肉碎生菜包,所以就試試
肉碎軟稔帶辣,量都唔少
包埋生菜食增加口感

🥣椰汁雞湯
個湯以椰香同冬陰功味為主,湯料有豐富既配料😋
係解辣好拍檔☺️

🥣青檸明爐烏頭

🍹椰汁珍多冰

🍹柚子金桔檸檬
2025-04-15 44 瀏覽
呢間位於旺角瓊華中心16樓嘅泰式餐廳,絕對係性價比高嘅餐廳。唔單止餐廳嘅環境舒適,食物都好食,好有泰國風味。嗰日我同朋友品嚐咗幾道小菜,到依家仲念念不忘。-我哋首先品嚐嘅係泰好味胡椒蝦,輕輕一剝就食到彈牙嘅蝦肉,濃郁嘅胡椒香氣帶點微辣,好好食。跟住係泰式秘炒紐西蘭青口,醬汁鹹香帶點淡淡嘅辛辣,每一粒個頭飽滿嘅青口都吸滿咗濃郁嘅醬汁,搭配白飯更加係絕配。-跟住嚟咗一鍋令人驚艷嘅黃咖喱芝士雞鍋,香濃嘅黃咖喱醬結合濃郁嘅芝士,令雞肉變得好滑,每一啖都食到濃厚嘅奶香同咖喱嘅辛香,口感溫潤又帶點獨特嘅風味。最後係招牌泰式秘煮炒蜆,呢道菜嘅醬汁極具泰式風味,酸甜鹹辣恰到好處,蜆肉鮮嫩,每一粒都飽滿多汁,一啖接一啖停唔到口。-呢餐飯令我哋感受到泰式料理嘅獨特魅力,酸甜辣嘅層次變化,令每一道菜都成為美味嘅回憶~
2025-04-15 44 瀏覽
好耐冇同屋企人一齊出去食飯,於是約咗阿爸阿媽週末去旺角嘅一間泰國餐廳。一黎到服務員就好熱情,同我哋介紹咗店入面嘅招牌菜。烏頭魚用青檸調味,魚肉嫩滑,口感細膩。魚身上面灑咗啲香料,幾香,爸爸好鍾意。蝦都幾唔錯,幾新鮮,裹住胡椒同泰式醬料,味道香辣,好下飯。泰式炒蜆蜆肉肥嫩,冇腥味,幾開胃,招牌係穩陣的。仲有一道泰式海鮮,青口肉質緊實有嚼勁,味道濃郁,配搭白飯啱啱好。家姐點嘅蟹肉奄列顏色鮮亮,外皮煎得金黃酥脆,入面餡料滿滿,味道鮮甜,再蘸上唔同嘅醬汁,惹味。大家都覺得最中意係佢地海鮮,用料幾好。

一黎到服務員就好熱情,同我哋介紹咗店入面嘅招牌菜。

蝦都幾唔錯,幾新鮮,裹住胡椒同泰式醬料,味道香辣,好下飯。

泰式炒蜆蜆肉肥嫩,冇腥味,幾開胃,招牌係穩陣的。

大家都覺得最中意係佢地海鮮,用料幾好。
2025-04-14 30 瀏覽
以下係我個人比較推薦俾大家呢間餐廳嘅美食。生菜包用新鮮嘅生菜葉包裏住炒得香氣四溢嘅肉末,再加一點酸辣醬,味道豐富,好啱做開胃菜。香茅雞翼外皮炸得金黃酥脆,帶住淡淡嘅香茅清香,咬落去仲可以感受到肉質軟嫩好食,令人回味無窮。泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉嘅口感彈牙,搭配鮮甜嘅蝦仁、豆芽同蔥花,最後灑上啲碎花生,味道械甜適中,食得停唔到口。青咖喱雞肉咖喱醬汁充滿椰奶嘅香氣,雞肉口感鮮嫩,醤汁裏滿每一塊難肉,味道微辣帶甜,非常好食。串燒拼盤豬肉、牛肉同雞肉串燒各有特色。串燒嘅外表微焦,帶住淡淡嘅炭火香,每款肉質都非常滑嫩,搭配特製嘅泰式沾醬,更加別有風味。泰式奶茶奶茶茶香濃郁,甜度啱啱好,配上碎冰,冰涼順口,好飲!
以下係我個人比較推薦俾大家呢間餐廳嘅美食。

生菜包

香茅雞翼

泰式鮮蝦炒金邊粉

青咖喱雞肉

串燒拼盤

泰式奶茶
奶茶茶香濃郁,甜度啱啱好,配上碎冰,冰涼順口,好飲!

2025-04-14 43 瀏覽
好彩有book定位,20:00已經坐咗九成滿~ 人氣果然係好高~胡椒蝦:炸得好香 加咗層醬汁連殼落去炸 唔使額外再蘸點其他嘢已經好香好惹味~食落口 完全唔會乾 咬落好淋 而且完全食到蝦嘅鮮味 蝦殼也食得🫶🏻鍾意食蝦嘅朋友可以試吓!!炒金邊粉:金邊粉炒得夠乾身,味道酸酸甜甜,再吱埋青檸汁撈埋黎食, 口感會更清爽也能消除油膩,味道酸酸甜甜特別開胃。蝦算多,勝在好味兼新鮮彈牙青咖喱雞肉:雞肉都勁大塊, 新鮮, 量多肉厚! 青咖喱又香又滑, 椰汁味香濃, 飲左幾啖! 咖喱配米飯食, 一陣就食晒! 馬拉盞炒通菜:基本上每次食泰國嘢都會叫馬拉盞炒通菜,今次呢間嘅炒通菜 炒得好有鑊氣 好惹味 馬拉盞味更加重同突出🤔通菜口感啱啱好 保留左少少爽口嘅感覺😝

2025-04-12 76 瀏覽
老媽子對泰國菜好挑剔,但是一直推薦我們去試下。剛好今天我和男友都在旺角走街,就打算一起去試下。我們叫了泰式炒蜆肉,好新鮮,還充滿了香料的香氣,吃起來酸酸甜甜,好開胃!還有鮮蝦炒金邊粉,味道好正宗,多種的蔬菜同蝦子一起炒,吃著好清新,又不失泰國獨有的香氣。蒜蓉包也好有特色,香脆可口,還帶有蒜蓉的香氣,內陷也很柔軟,香味十足,難怪老媽子每次來都會叫一份!炒椰菜苗真是好好味!而且還放了我最愛的馬拉盞作為配料,吃著好濃郁。野菜7苗咬著也很清脆,配馬拉盞真是極品!再來就是這兩杯飲品,蜂蜜蘆薈龍眼同青檸梳打。先來說甜甜的蜂蜜龍眼,喝著很清新,又不會太甜,完全不會膩。而青檸梳打就帶有酸味,酸酸甜甜,非常解渴。吃完這頓,我們才知道原來這是老媽子中意的泰味,真是無得頂,下次帶老媽子來吃更多!

老媽子對泰國菜好挑剔,但是一直推薦我們去[泰]試下。

剛好今天我和男友都在旺角走街,就打算一起去試下。