2024-02-27 208 瀏覽
經過見到間茶記,入去發現係家庭式經營,嗌左個乾炒牛河,即叫即炒,聽到炒野聲,上到枱仲熱,好正凍飲5使加價錢,嗌左個凍檸檬茶🍋,少冰🧊真材實料,又多牛肉食,都係收$44呢個價錢,呢個質素,已經好滿意😋
凍飲5使加價錢,嗌左個凍檸檬茶🍋,少冰🧊
真材實料,又多牛肉食,都係收$44

呢個價錢,呢個質素,已經好滿意😋
2021-07-29 1370 瀏覽
由於之前我在「何文田」「愛民廣場」裡面,一直也尋找不到原本計劃晚餐要光顧,享用晚餐部分「雞肉」本身食品的食店,所以我暫時放棄在「愛民廣場」享用雞肉食品晚餐,乘搭巴士返回「新蒲崗」。平日我在「新蒲崗」,如果想享用潮州「牛腩飯」食品的話,一般問題都不算很大。享用完「牛腩飯」晚餐之後,我還需要在「新蒲崗」裡面,尋找可以享用到堂食「雞肉」晚餐的食店。於是我在享用完「牛腩飯」,漫無目標的情況下,在「新蒲崗」裡面尋找連鎖店以外,可以享用到「雞肉」晚餐食品,而且去到晚上八點仍然正在營業,兼且沒有響亮電視新聞報導噪音的餐廳。結果我在「洐慶街」成功找到一間名稱叫做「洋洋小龍蝦餐廳」的食店,本來「洋洋小龍蝦餐廳」這名稱沒有給予我希望,因為我以為「洋洋小龍蝦餐廳」只賣龍蝦食品,不是我尋找的晚餐食品。結果我看見餐檯沒有擺放餐牌價目表,只好眺望「洋洋小龍蝦餐廳」張貼在牆壁上的價目表,看看餐廳實際上晚餐有沒有製作和提供「雞肉飯」。結果皇天不負有心人,我終於成功發現「洋洋小龍蝦餐廳」雖然發現不到「龍蝦」食品,反而有食店版本的「雞扒飯」食品,而且「洋洋小龍蝦餐廳」的「雞扒飯」食品,實際上沒有指明相關醬汁內容。於是我呼

於是我呼叫「洋洋小龍蝦餐廳」的侍應開始點餐,侍應知道我決定選擇享用「雞肉飯」後,立刻詢問我想享用什麼醬汁版本的「雞肉飯」,我反問侍應餐廳有什麼口味醬汁的「雞肉飯」可供選擇。

結果侍應告訴我的答案,都是一般港式茶餐廳都經常會提供的醬汁口味,包括「黑椒汁」跟「茄汁」在內,當時我不是太想再食辣味醬汁,所以選擇享用「茄汁」配「雞肉飯」作為晚餐食品。

「洋洋小龍蝦餐廳」的「雞扒飯」實際份量看似不少,目測至少有兩塊左右份量,而且已經去骨的「雞腿扒」,「雞扒」肉質感覺頗為厚,雞肉實際份量不少。而且食店廚房在雞扒表面,灑下味道偏甜的「茄汁」。

甜味「茄汁」醬汁令到「洋洋小龍蝦餐廳」的「雞扒飯」變得十分開胃,令之前才剛剛享用完「牛腩飯」的我,仍然有胃口食完整碟味道偏甜,「雞扒」實際口感偏腍,份量也十分飽滿肥美的「茄汁雞扒飯」。

至於飲品我為免晚上睡眠質素受到影響,所以改飲實際製成品味道感覺很酸的「凍檸水」。食店的「雞扒飯」所有飲品老豆不需要另外加錢,令「雞扒飯」實際價錢只需要港幣三十七元,性價比感覺很高,下次有機會可以繼續光顧。
2021-07-06
2021-07-16 653 瀏覽
見咁多like, 就入去試一試, 叫左個雞扒炒公仔麵, 點知....黎左個雞扒烚公仔麵,件雞扒都算, 雖然唔香唔脆,但係總算有味,但係個麵,連醬汁都冇,“原味烚公仔麵”,45蚊....原本呢啲質素, 食完只會覺得時運低,但係咁高評價,搞到我咁高期望,竟然食碟垃圾, 就真係火都黎睇番之前讚嘅食評,都已經係好耐之前,可能已經換左師傅,甚至換左老細,所以搞成咁,唯有儘量留食評,等大家有個alert,以免大家誤入歧途
2021-03-30 725 瀏覽
平靚正?抵?睇完2019年嘅食評再睇我今日嘅午餐真係不禁心酸。麻辣雞扒炒薯粉$45加凍飲連外賣$51,我心諗係咪計錯數呢諗住食40幾...無啦啦變左$50幾。係幾好食,但係打開飯盒之後我覺得唔值,四塊雞扒薄,好似薄脆片咁,說好的大大件雞扒呢?😫😔欺騙我感情,好失望丫😫D食評係咪打手黎架
平靚正?抵?
外賣自取
2019-11-11 1594 瀏覽
新蒲崗出名多美食估吾到會有一間咁抵食嘅小店賣家常菜,碟頭飯餐廳廚房係開放式,未食已經聞到好有鑊氣🤩款式多,味道突出,一啲都吾簡單叫左個雞扒菜心飯同雞扒炒公仔麵雞扒食落好入味而且煎得好香脆,有埋汁可以撈飯飯嘅份量好多平時大食嘅我都只係食到半碟飯公仔麵炒得乾身好似食緊雞扒撈公仔麵咁都只係34元仲要包熱飲餐廳仲有好多選擇,糧尾必食食得好飽嘅晚餐雖然兩樣食物名堂簡單,但味道同配搭都十分好下次要試意粉🍝
新蒲崗出名多美食
估吾到會有一間咁抵食嘅小店
賣家常菜,碟頭飯

餐廳廚房係開放式,未食已經聞到好有鑊氣🤩

款式多,味道突出,一啲都吾簡單
叫左個雞扒菜心飯同雞扒炒公仔麵
雞扒食落好入味而且煎得好香脆,有埋汁可以撈飯
飯嘅份量好多
平時大食嘅我都只係食到半碟飯
公仔麵炒得乾身好似食緊雞扒撈公仔麵咁
都只係34元
仲要包熱飲
餐廳仲有好多選擇,糧尾必食

食得好飽嘅晚餐

雖然兩樣食物名堂簡單,但味道同配搭都十分好
下次要試意粉🍝
呢日拎咗下午假去新蒲崗整啲嘢,整完都五點幾,所以同朋友決定喺到早早哋食埋個晚飯先。呢頭真係唔熟,所以喺openrice搵下有乜好食,碌碌吓見到有間叫小龍蝦🦞嘅餐廳,個名吸引咗我,再望下見到有人推薦炒薯粉,見幾特別就試下啦😉。餐廳門口就貼咗好多用螢光紙手寫嘅餐牌,✍🏻手字幾靚,有好多嘢食,全部都超平,客飯連飲品$3x搞掂。餐廳環境都幾舊幾簡陋,不過唔算好細,入面都有唔少枱,下午5點幾已經有唔少人食緊嘢,持續都有街坊中佬🧔🏽入嚟幫襯,我哋自己搵位坐低先。由於有目標,所以好快就可以落單,大部分嘢食都包飲品,凍飲都唔使加錢添😍,但可樂就加$3。題外話,呢到得一個哥仔負責樓面同廚房水吧所有嘢,勁忙,好犀利👍🐷豬扒炒薯粉($43)(麻辣+$3),嗌呢個係因為見到人哋推介,嚟到就有微香,但唔算好重麻辣香,而個樣都幾吸引,因為塊豬扒係煎到靚靚再切開鋪上面,下面就係透明bling bling閃✨嘅炒薯粉,夾埋椰菜絲一齊炒,隻碟唔大,但份量係超多個。味道幾好食喎🤤,首先係夠鑊氣,熱辣辣送上,第二薯粉係煙煙韌韌,個質感好正,而呢到隻薯粉係較幼同扁身的,比較特別。味道唔會好鹹,所以隻麻辣味同我想像中有啲唔同,

🐷豬扒炒薯粉($43)(麻辣+$3),嗌呢個係因為見到人哋推介,嚟到就有微香,但唔算好重麻辣香,而個樣都幾吸引,因為塊豬扒係煎到靚靚再切開鋪上面,下面就係透明bling bling閃✨嘅炒薯粉,夾埋椰菜絲一齊炒,隻碟唔大,但份量係超多個。味道幾好食喎🤤,首先係夠鑊氣,熱辣辣送上,第二薯粉係煙煙韌韌,個質感好正,而呢到隻薯粉係較幼同扁身的,比較特別。味道唔會好鹹,所以隻麻辣味同我想像中有啲唔同,但都幾好食。不過愈食愈辣🌶,開頭ok完全食到,但食到大半我真係頂唔順🙈。
豬扒炒薯粉

🐔干炒雞扒米($41),朋友叫呢個食,嚟到一開始見到咦啲米粉咁白嘅,無乜色水咁,所以諗可能會好淡。朋友食咗啖之後,同我講好好食喎,我就即刻試。哇一食發現真係勁好食😋,因為我鐘意食炒米粉,佢個米粉比較粗身,而且炒到好爽口彈牙,唔係淋patpat嗰種,又唔淡幾香口😛。另外佢塊雞扒真係煎到金黃色,好好食,皮脆肉嫩。估唔到佢嘅雞扒同米粉係仲好食過豬扒同薯粉,真係好出色👍👍👍,而且米粉份量亦好多,但食落無薯粉咁滯。
干炒雞扒米

飲品我哋都係叫咗凍奶茶,唔使加錢真係超抵,都幾好飲,唔太甜太澀,仲好啱我解辣🤪。連嘢飲都係由個哥仔沖,真係好勁。

總括嚟講,佢係一間行過勁唔起眼嘅普通街坊餐廳,就咁望真係未必會入去。環境同衛生就一般般啦,但一定未到惡劣。而食物方面,講返先就係無小龍蝦賣🙈,而係普通賣下炒粉麵、客飯嗰啲,全部都勁抵食‼️‼️,如果我住附近或者喺附近返工,一定會成日幫襯。我今日嗌嗰兩碟炒嘢都超好食,比平日茶記好食好多,炒米粉更加有驚喜!如果我再經過新蒲崗,我一定會返嚟再食👍👍👍。
2019-09-27
豬扒炒薯粉
干炒雞扒米
2019-04-12 1336 瀏覽
上個禮拜日,瞓到中午,好肚餓,又趕時間約咗朋友,就極速落街食個飯,叫咗個黑椒雞扒蛋飯,凍檸茶,果然不負所望,好快就嚟左碟飯,份量都好多吓,雞扒煎得好香口,黑椒黑 好開胃。間野雖然冇乜裝修,價錢好平,但都幾好食。
2019-03-14 989 瀏覽
呢間餐廳其實都唔係好起眼, 而且入到去有小小唔乾淨嘅感覺, 但炒出嚟嘅嘢出奇地好食, 而食得辣嘅人應該會好鍾意!雞扒炒公仔麵(少辣) - 雞扒煎得外香内嫩, 而炒公仔麵加左佢自家制辣醬真係非常惹味!
呢間餐廳其實都唔係好起眼, 而且入到去有小小唔乾淨嘅感覺,

但炒出嚟嘅嘢出奇地好食, 而食得辣嘅人應該會好鍾意!

2018-07-15 1603 瀏覽
今日落雨,在openrice 食評尋找有什麼好推介,見食評不錯,最後一行二人就出發,門口無咪錶,但都可以在門口可泊車,店內裝修應該有廿年歷史,內裡應需要裝修一下,似是家族生意,點了雞扒抄薯粉和 豬扒炒薯粉,店內顧客不多,上菜等了十五分鐘,雞扒是用原隻雞肶,味道都可以,加了微微麻辣,不接受到辣的我都以接受到,但薯粉落得太重胡椒粉,蓋過所有味道,應該加以改良,但普遍都算可以,四十多元算是咁了。總結:如果裝修一下內部和餐具應該可以吸引更多顧客。

總結:如果裝修一下內部和餐具應該可以吸引更多顧客。
2018-07-14
2018-04-04 1371 瀏覽
唉呀❤❤真係迷上左呢間小店,雖然外貌麻甩,但侍應uncle們都好有禮貌好斯文,唔會粗聲粗氣問食咩。今日午餐又忍唔住去食炒薯粉,今次就叫左麻辣豬排炒薯粉。呢個麻辣比上一次既麻辣辣左😍食辣野真係好過癮。個豬排好薄,面頭煎得好香,肉質亦唔會鞋,因為拍過d豬排黎。薯粉炒椰菜好正,油膩得黎有少少蔬菜中和下。惟一唔係幾好既地方係,太鹹🙈🙈凍檸檬水都稍甜,下次應該叫佢少甜🙈見餐牌仲有好多麻甩味客飯,會繼續去試😎

見餐牌仲有好多麻甩味客飯,會繼續去試😎

2018-04-03 412 瀏覽
放假積極發掘新蒲崗既美食,今日就同媽媽黎左洋洋小龍蝦試下炒薯粉。地點超級方便我屋企,行5分鐘就到。原來平時成日經過門口,只不過店面唔靚,又黑媽媽咁所以從來都冇入過去食。今日入去,客人清一色係男士,通常呢d麻甩佬食堂先好味😎我叫左麻辣鷄排炒薯粉 ($41,送冷熱飲品,麻辣加$3)。媽媽叫左豬排炒薯粉 ($41)鷄排煎得好香口😍外皮好脆,肉質鮮嫩。薯粉有少少麻辣,啱唔食得辣既我過下癮。豬排薄身,應該係拍過黎,煎得好好味

豬排薄身,應該係拍過黎,煎得好好味

2017-11-06 1355 瀏覽
係附近望下,見到依間都冇乜裝修,感覺都幾陀地既餐廳款款都平民價家啦,佢到主打係麻辣雞牛豬抄乜乜乜,因為成日食豬牛雞,所以我就叫左碟麻辣班片抄薯粉,不過其實廚房得一位哥仔抄野,而且碟碟即叫即抄一碟,所以我係等左幾耐下咁黎到好普通一碟野,但食落口所有薯粉都吸哂d辣汁,薯粉既爽口,加上耶菜的甜味,成個感覺明明辣口,但係好清爽而且我食既係班片,味道唔濃,所以配合起上黎,成碟野係好清爽但係因為我食少少辣都會爆汗,所以雖然我揀食bb辣,但食完都係滴到成枱水😂但口感好清爽
係附近望下,見到依間都冇乜裝修,感覺都幾陀地既餐廳

而且我食既係班片,味道唔濃,所以配合起上黎,成碟野係好清爽
2016-08-16
2017-06-29 1820 瀏覽
我同老婆特登揸車過來,真係好失望囉,第一句問店員,仲要叫我地入來坐先,真係個感覺好唔舒服,到底係未用呢個做噱頭,等D客入左來先話無,又唔好意思走。我就一於好少理,即刻起身走人。。。
2017-06-16 1410 瀏覽
新蒲崗好多美食,基本上是但入都可以食到平靚正嘅飯😝門面幾得意,有隻龍蝦係招牌度😂同平時茶餐廳不同,吾會太迫平民化的價錢😍最後我嗌左黑椒雞扒飯加火腿,痛檸茶。雞扒勁滑,又大塊☺️飯多到食吾哂😅即煎即食最正係凍熱飲同價👍🏻👍🏻勁抵
新蒲崗好多美食,基本上是但入都可以食到平靚正嘅飯😝

門面幾得意,有隻龍蝦係招牌度😂

同平時茶餐廳不同,吾會太迫

平民化的價錢😍最後我嗌左黑椒雞扒飯加火腿,痛檸茶。

雞扒勁滑,又大塊☺️飯多到食吾哂😅即煎即食

最正係凍熱飲同價👍🏻👍🏻勁抵
2017-06-12
2017-03-01 1753 瀏覽
我問嗰啲本土,佢個名點解叫做洋洋小龍蝦,因為以前係舊鋪嘅時候,係有小龍蝦買的,現在沒有了大家別產生5會雞扒炒薯粉走辣,好少餐廳係有薯粉食,火爐十足,雞扒薄得來夠大塊