🚗汽車渡輪🚢 x 🍦雪糕車🚐暑假join左洋紫荊維港遊既汽車渡輪活動揸車上船 🌊 吹海風 🌀 食雪糕🍦好特別既體驗!上船食軟雪糕,吹住海風食雪糕,非常舒服,放鬆,好岩香港都市人上黎放鬆一下!今鋪真係 #相機食先 🤳🏻個雪糕溶得好快 成手都係😂🐕可以帶寵物上船遊船河👍🏻👍🏻今次係北角上落,仲可以揀觀塘上落,沿途見到中環摩天輪、灣仔會展,好多打卡位📸📸整體感覺非常良好,玩得好開心😙😙
🚗汽車渡輪🚢 x 🍦雪糕車🚐

暑假join左洋紫荊維港遊既汽車渡輪活動
揸車上船 🌊 吹海風 🌀 食雪糕🍦

今鋪真係 #相機食先 🤳🏻個雪糕溶得好快 成手都係😂

🐕可以帶寵物上船遊船河👍🏻👍🏻

整體感覺非常良好,玩得好開心😙😙
個體驗都唔錯今日係慶祝父親節,所以比阿媽捉咗一家人嚟食呢個係細郵輪上食嘅海鮮buffet (人均$490加一)雖然價錢上都唔係話最平 但係我覺得都物有所值,因為佢有海鮮食 仲可以喺郵輪上欣賞維港嘅夜景 🌃🌉 船上仲有live band表演tim 登船地點係北角東渡輪碼頭 北角站行出嚟都係5分鐘倒其實作為香港人都好少咁樣以遊客嘅身份去我哋住緊嘅地方好多時候都係去人哋國家欣賞人哋海港嘅美景 但係就唔會喺自己住緊嘅地方咁樣做🫠講返啲食物 老實講質素都算中上👍海鮮有青口 海螺 小龍蝦同埋煙三文魚 會不斷refill唔會話搶完幾輪就唔再提供 總之就係食到你唔食個炒蟹就麻麻哋,啲肉有啲梅熟食方面,有牛仔骨 白酒煮青口 咖喱牛腩 即切牛扒仲有鐵板燒(燒青口,燒蔬菜,燒雞軟骨,燒雞腎)仲有 幾款cake雞蛋布甸 仲有生果同埋牛奶公司嘅雪糕正正常常總括嚟講今次體驗都唔錯 一家人都食得好開心好盡興次次食自助餐都食到好飽呀救命🫣
個體驗都唔錯
登船地點係北角東渡輪碼頭 北角站行出嚟都係5分鐘倒
其實作為香港人都好少咁樣以遊客嘅身份去我哋住緊嘅地方

講返啲食物 老實講質素都算中上👍
個炒蟹就麻麻哋,啲肉有啲梅

熟食方面,有牛仔骨 白酒煮青口 咖喱牛腩 即切牛扒
仲有鐵板燒(燒青口,燒蔬菜,燒雞軟骨,燒雞腎)

仲有 幾款cake雞蛋布甸 仲有生果同埋牛奶公司嘅雪糕
正正常常

總括嚟講今次體驗都唔錯 一家人都食得好開心好盡興
次次食自助餐都食到好飽呀救命🫣
2023-09-19 1620 瀏覽
食到呢一餐都要多謝我既好朋友願意陪我試,因為平時同班靚女都唔會食頹飯。 大家覺得望住呢個海景食飯要幾多錢呢?午餐set :主菜+湯+甜品+飲品有圖有真相!其實個景都幾靚,值得玩下。剛剛message 左船公司,原來暫停左lunch. 希望佢會再開返啦。
2023-04-18 2237 瀏覽
今日去咗維港洋紫荊號食船上自助餐,順便遊覽維港~之前都唔知香港有咁樣嘅餐廳,而且價錢一啲都唔貴,平日同埋假日收費略有不同,但係都唔使$100呢個價錢可以搭船仲有自助餐食,真係抵到爛食物嘅選擇中西合璧,不過都係要中式嘅菜為主,都有啲意粉揀同埋沙律連火雞肉都有我就主要揀咗中菜,雞翼好受歡迎,好快俾人夾晒,都有人即刻出嚟Refill就連甜品都好多選擇㗎,有水果有蛋糕仲有布甸我就揀咗啲水果,同埋一個雪耳糖水個糖水好好味
呢個價錢可以搭船仲有自助餐食,真係抵到爛

連火雞肉都有

就連甜品都好多選擇㗎,有水果有蛋糕仲有布甸

我就揀咗啲水果,同埋一個雪耳糖水
糖水好好味

2023-04-10 1733 瀏覽
搭渡海小輪就試得多,在維港渡海輪食自助餐也是第一次。心情有一點緊張,上船之後,看見一台一台,就好像去識婚宴一樣。好多人,會不會唔夠嘢食呢?答案是否定的。好多嘢食,不用驚。主要有炒粉麵類、不同的肉類、燒嘢食、生果類、糖水 和 甜品。炸蠔、煙三文魚、青口、龍蝦仔、新鮮海蝦。雖然這些是非常多人鍾意吃的,由於供應不斷,沒有拿不到的情況。串燒雞皮,健康指數一半,但係十分美味。甜品,對我來說,一向都不是最重要。但係這裏竟然有超過十幾款甜品,真是不錯。同場加映,香港維港景色,目不暇給。還可以到船的甲板看風景。
搭渡海小輪就試得多,在維港渡海輪食自助餐也是第一次。

好多人,會不會唔夠嘢食呢?答案是否定的。好多嘢食,不用驚。
主要有炒粉麵類、不同的肉類、燒嘢食、生果類、糖水甜品
炸蠔、煙三文魚、青口、龍蝦仔、新鮮海蝦。
串燒雞皮,健康指數一半,但係十分美味。
同場加映,香港維港景色,目不暇給。還可以到船的甲板看風景。
自助餐
2023-03-05
自助餐
2023-03-05 1642 瀏覽
經Klook參加洋紫荊維港遊,6:30北角碼頭上船,一到碼頭就見人頭湧湧,都心知不妙,上到船,見到有33圍圓枱,所以一開始攞食物時,很多人衝過去,但之後就好好多,食物refill得快,食物的質素和種類比一般酒店差。雖然客人很多,侍應的服務態度都幾好。
2023-03-05
2023-01-22 1382 瀏覽
無意中見到做超抵優惠,買一送一加送小朋友,人均2百一個,就預訂了年初一上船食晚餐,順便帶囡囡睇下幻彩詠香江。本來無太大期望的自助餐,反而又有些許驚喜。佢不算有很多名貴食物,海鮮好像只有兩三款,我只試了蝦,但夠新鮮很爽口彈牙,熱盤味道也可以,及都有及時補上食物,蛋糕款式算多,而且不會太甜,最好味是麵包布甸。而且有真人唱live, 節日氣氛濃厚,很適合帶小朋友去睇下維港夜景又食少少,價錢不貴,平民價之選
2023-01-22
  • 麵包布甸
2022-09-18 2942 瀏覽
呢日兩條友嚟到北角碼頭.喺綱上早前見到一條片.洋紫荊維景船🚢.船上午餐推介片段.今次專程到來試吓貓船🚢長海上午餐.懷念80年代的汽車渡輪情懷.今次的船🚢上午餐.唔算好貴.仲包埋例湯/奶茶/咖啡.全部自助任飲.甜品係芝士蛋糕.蛋糕只限一件.菜式由星期一至星期五.每日五種款式.價錢由$68元至$88元.末計加一計算.其實好底食.雖然隻船🚢唔係開行緊.但係隻船🚢耐唔耐跟著海浪飄動.真係有啲似船🚢在開動.望住東區走廊啲車🚗走動.別有一番風味。船🚢上餐廳的枱全部都係圓形大枱.不論多人或者兩人.都係一張大圓枱.我哋兩人.覺得好唔慣.咁大張大圓枱兩個人坐.其實佢哋菜式及味道都係屬一般般.但係佢哋咖啡都幾好飲.佢哋個甜品.今日係芝士蛋糕.味道係好掂.芝士蛋糕上枱時有果胖及花式擺設.真係有心思.芝士蛋糕每客一件.唔知道係唔係每天都係芝士蛋糕🤦🏻.船🚢上啲侍應服務態度都幾好!今日是星期三點餐如下: 1. 日式炸豬扒配意大利粉 . X1 $68元 2. 馬拉盞炒帶子配意大利粉.X1 $88元 再送時菜乙碟
今日是星期三點餐如下:
西蘭花
日式炸豬扒
芝士蛋糕
2022-08-31
$85.8 (午餐)
自助咖啡
日式炸豬扒
芝士蛋糕
9月14日揾食肥華與靚媽拍拖到北角碼頭,諗住吹吓海風,睇吓海景但驕陽實在似火,太陽伯伯成為靚媽嘅敵人,有見及此肥華就退而求其次帶靚媽到呢艘洋紫荆渡輪食午餐,一樣有海景睇,有海風吹更可以避開太陽伯伯嘅威力,而且此渡輪餐廳嘅裝修及環境充滿八十年代情懷,再加上全場播放八十年代揉情歌曲,令肥華及靚媽兩位花甲老人,有時光倒流四十年嘅感覺,重拾年青時嘅拍拖氣氛,至於呢餐評價以現今佰多元價錢,有一個主菜及甜品再加上可以無限添飲嘅餐湯,㗎啡及茶,再奉送無敵海景肥華和靚媽對此個重温拍拖甜蜜時光午餐都俾👍👍👍
2022-09-03 1868 瀏覽
網上見到有lunch set,價錢唔算貴上船睇下景,順便參觀下舊日嘅汽車渡輪係幾特別嘅食物每日指定幾款選擇湯,咖啡茶自助形式,任飲但無其他飲品選擇,小朋友想飲果汁/汽水都無每個餐跟一份小甜品主菜份量同味道係可以接受因為本身都無抱太大期望不過環境就麻麻,舊。。舊。。舊。。舊式酒樓圓檯格局,餐具有啲唔乾淨舞池位置又感覺荒廢生銹只可以提自己係黎食個view溫馨提示,要上落樓梯推bb車/輪椅係極唔方便high chair係舊式酒樓無安全帶款細b最好自備
網上見到有lunch set,價錢唔算貴
上船睇下景,順便參觀下舊日嘅汽車渡輪係幾特別嘅
食物每日指定幾款選擇
湯,咖啡茶自助形式,任飲
但無其他飲品選擇,小朋友想飲果汁/汽水都無
每個餐跟一份小甜品

主菜份量同味道係可以接受
因為本身都無抱太大期望
不過環境就麻麻,舊。。舊。。舊。。
舊式酒樓圓檯格局,餐具有啲唔乾淨
舞池位置又感覺荒廢生銹
只可以提自己係黎食個view

溫馨提示,要上落樓梯
推bb車/輪椅係極唔方便
high chair係舊式酒樓無安全帶款
細b最好自備

6點15上船,6點30上哂就可以拎嘢食,佢哋會一直播住舊式英文歌配合燈光好有feel。架船7:15開始開,8:15左右會返返去碼頭,你想早啲走都冇問題。食物得好少,全部都係澱粉質。海鮮一開始都係比好少嘅蟹、蝦、青口,蟹一開始個廚師有拍開,所以拎出嚟係容易解殻,但係啲人開始冇食,佢廚房拎嗰啲蟹全部係原隻拎,冇拍開,又冇提供蟹鉗。沙律就完全冇興趣,煙三文魚個人覺得偏鹹,壽司個人覺得好食。熟食方面佢啲薯角好乾、意粉好齋、炒飯無味同乾,見得下人係避風塘炒蟹,但係食落去都係唔好食,仲有個芡汁煮西蘭花好好食,但整體嚟講佢啲嘢食全部都係冇味,我食開清淡嘅都覺得佢係完全冇咩味,如果你係食開鹹嘢嘅,完全唔啱你。但係如果你有帶小朋友嘅話,佢嘅好處就係好健康,唔驚好重味精。佢有個位係佢可以幫你煮湯麵,我叫咗個烏冬湯麵有幾粒丸,係唯一我食開清淡嘢都覺得佢呢個清淡加咗少少麵豉湯係好食,可能因為個粒丸有味。串燒完全冇試過因為睇落去唔啱食,但係當其他客都收晒口嘅時候,佢突然炒咗個魷魚仔,我本身企喺度望睇吓可唔可以食,但係個師傅話唔可以食,我有聽到佢哋傾話係佢哋自己嚟食,後尾可能佢哋自己唔食就放出嚟俾人食。湯嘅話佢有

湯嘅話佢有蜆湯同唔知咩海鮮湯,蜆湯就都係偏淡,個海鮮湯係紅色,我以為係龍蝦湯,但係完全唔係龍蝦湯,但係相比蜆湯佢多料啲同埋味道多少少。

水果好好食,菠蘿好甜。甜品嘅話全部都無味,有一個類似芒果蛋糕嗰個係無味,味如嚼蠟。唯一可以接受係班蘭蛋糕,同埋冇乜甜味嘅Tiramisu,最好食嘅就係佢個雀巢雪糕。

嘢飲嘅話得藍妹、維他蘋果汁、維他檸檬茶、只有紅罐可樂,我去就淨係飲暖水姐,我見有一枱阿姐會帶私夥酒入去。

其實大部份人7:30內就會收口,收晒口啲人通常會上去觀景區,個觀景區係露天嘅。我就食到差唔多8:30,中間有時間上去睇吓個景,7:30個時啲侍應見我仲有食緊會好好服務咁樣問你想食咩,我叫咗個湯烏冬仲會送去我張枱度。7:30開始啲師傅、全部企哂起野食位喺度玩手機,所以佢哋除咗一開始嗰一個鐘忙,之後其實全部都好得閒。
2022-08-10
用餐優惠
優惠券
2022-07-20 1596 瀏覽
串燒 一啲都唔熱,暖都冇。 當日只得雞軟骨同牛肉串,兩樣都太淡茂茂,醮醬只有豉油,醋;怪怪。麵包蟹有膏, 味道普通。 煙三文魚ok, 青口都係一般。 大蜆冇味。 蝦就冇食唔知點。蛋糕係得芝士蛋糕好啲。生果就最好。有雪糕,牛奶公司嘅。 汽水啤酒同咖啡茶任飲。 仲有啲炒飯意粉同熱盤添,不過冇食。食嘢整體嚟講一般 但係坐船睇夜景 真係好震撼 香港嘅夜景可以咁靚 ! 絕對襯得起東方之珠之名!船影燈光,色彩斑爛!! 360度包圍住你! 彌補到食物普通嘅不足。 當然揀有折先至去啦原價太貴喇。
蛋糕係得芝士蛋糕好啲。生果就最好。

2022-05-22 1987 瀏覽
上星期二5月17日,與一大班朋友一起上洋紫荊號晚餐,船程1915-2115時,船程大約兩小時在維港上航行,參考航程大概從港島過九龍尖沙嘴等,在維港繞圈子。估計因為隻船大隻,所以在船上行來行去到食物那邊都沒有問題,非常平穩,船上均無乘客暈船浪😗,好似在陸地上一樣。食物方面比預期的差,可能因為好難估計人數,加上前幾天落大雨,有幾日紅雨,所以食材方面難預測,比宣傳菜單上的少。串燒即燒也有西冷、牛舌、之類,瓜菜、波蘿等,有些燒得比較乾😗,同唔夠熱,另外有好多沙律菜🥗,可以淸熱,亦有西瓜🍉。不過飲品得盒裝茶,汽水,清酒🍶,比較少建議可以加入更多如果汁🍹之類。食完野大約八點幾就上去上層睇風景同影相📸️,天氣好的日子真是一流。

2022-05-19 1637 瀏覽
唔知那裏內的idea竟然有人話要去《洋紫荊維港遊》順便喺架船度食埋晚餐😂同埋可以睇埋幻彩Fing香江是晚主題係海上串串燒,任飲任食,有晒心理準備好似跟團咁食團餐嘅質素,再要同人搶野食😌….好衰唔衰點知又撞正落雨,攪到無晒mood 🥲上到船好似80年代嘅舞廳咁,有liveband同跳舞嘅位置,不過個晚無liveband 無人跳舞😂而我地就被安排坐船頭近窗口位置,點知buffet區就係船尾…趁啲人去搶嘢食嘅時候同埋細雨d我哋就上咗去上面影夜景,點知大霧到呢…so sad Buffet嘅野食仲衰過團餐,雖然選擇唔算少,有咖喱,有炸物,有串燒,有飯有意粉有薯條,仲有廚師即場燒烤同熱湯麵供應但食物質素就…不得之了嘅差,甜品仲衰過去唱K嘅甜品。仲有每四個人就會有半隻芝士焗龍蝦🦞share, 質素就緊係…你明我明啦最爆係…無端端每台都會送一個蛋糕,但個牌上面係寫住”Happy Mother Day”, 母親節都過咗成個星期,我哋諗應該都係上個星期母親節派唔晒啲蛋糕,留返今晚再派埋佢😂總括來講全晚最好食嘅都係個牛奶公司香芋雪糕。其他嘅就不予置評。

2022-05-15 979 瀏覽
홍콩 빅토리아 하버 유람선💕中文向下面👇🏻인터넷에서 유람선 광고를 봤는데 뷔페 먹으면서 유람선 타고 빅토리아 하버 구경 할 수 있대요😍한 달 전에 예약 했는데 가는 날에 비가 많이 왔다ㅜㅜ 힝 ㅜㅜ비가 많이 오지만 그래도 갔어요ㅜㅜ 뷔페를 걍 보통인데 날씨가 좋으면 야경을 잘 볼 수 있어서 추천해요. 6시 30분 부터 9시 30분 까지 먹을 수 있고 야경도 구경할 수 있어요.식사 하는 곳에는 냉방 있고 야경구경 하고 싶으면갑판 올라가시면 되요. 유람선을 North Point부터 Central까지 왕복 했다. 날씨가 좋으면 야경을 제대로 볼 수 있을 것 같아❤️喺社交平台見到洋紫荊維港遊,呢啲遊客嘢都係真係去一次就算。食物質素其實真係差,不過如果想睇維港景,呢個價錢真係唔算貴,起碼可以三個鐘頭,又有嘢食。今晚係食串燒放題,有兩隻串燒,有一款係廚師企喺度真係燒,其他嗰啲係搵水烚😂😂😂真係得啖笑最搞笑每四個人送一隻開邊龍蝦,四個人點分啊😂😂😂😂成個感覺有啲似一日遊食團餐,我哋都已經算好準時到,但係上船已經發覺啲人瘋狂搶嘢食😂😂😂😂
홍콩 빅토리아 하버 유람선💕中文向下面👇🏻

喺社交平台見到洋紫荊維港遊,呢啲遊客嘢都係真係去一次就算。

最搞笑每四個人送一隻開邊龍蝦,四個人點分啊😂😂😂😂成個感覺有啲似一日遊食團餐,我哋都已經算好準時到,但係上船已經發覺啲人瘋狂搶嘢食😂😂😂😂個人覺得香港人就真係唔使去啦,不過如果有外國朋友來香港,想睇住維港景食飯,都係一個唔錯選擇😂😂😂😂