2010-03-18 26 瀏覽
同女朋友收工路過, 試一試佢.京式炸醬麵有點過鹹麻辣豬耳夠爽脆大蔥羊肉餃多汁多肉, 不過皮厚了一點.牛肉飯d汁好好味脆炸網卷剛剛炸起, 好脆身.價錢不算太貴, 每人70左右, 算ok, 下次會再幫襯試下佢既火鍋.
同女朋友收工路過, 試一試佢.

京式炸醬麵有點過鹹
麻辣豬耳夠爽脆
大蔥羊肉餃多汁多肉, 不過皮厚了一點.
牛肉飯d汁好好味
脆炸網卷剛剛炸起, 好脆身.

2010-03-17
2K
2010-02-06 34 瀏覽
5-2-2010又搞到 9:xx pm 先食 dinner, 嚟到和富中心對面, 諗住米芝蓮店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1856603) 無位都可以整碗撈粗 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2046428), 點知前者長長長長長龍之餘, 後者更閘都落埋, 呢間北京小店就成了第 3 選擇. 對涮羊肉套餐幾有興趣, 但 2 人胃納有限, 還是一人一碗麵, 加點小食 share 好了.凍豆漿: menu 話係自家製, 滑度一般, 但甜度剛好, 豆味算香, 還不錯.京式炸醬麵: 其實我第一次食 ^_^", 原來係熱食的? 將「炸醬」, 生蒜蓉及白麵條拌勻,「炸醬」比想像中鹹, 帶點麵豉味, 亦有肉碎的「粗糙」質感, 混埋蒜蓉就多一份辛辣及強烈蒜味, 配上實實又黐埋一餅嘢的麵條, 都真係幾膩, 結果食了一半已舉手投降 小食 #1 麻辣豬耳: 朋友唔食辣, 呢碟我一個人食晒 豬耳切得幾
5-2-2010

小食 #1 麻辣豬耳: 朋友唔食辣, 呢碟我一個人食晒
豬耳切得幾粗, 食落夠晒爽滑; 醬汁味道似落了勁多豆瓣醬的「蒜泥白肉豉油」, 食落帶點酸又帶點甜, 又有點麻油香, 雖然辣而不麻, 但都幾香, 尤其配上底部的切絲黃瓜, 清甜中帶點辣, 幾好食

朋友叫了套餐, 有紅燒牛肉麵一碗, 韭菜豬肉餃一客, 跟一杯豆漿: 試了一啖牛肉, 醬油味幾濃, 質地尚算鬆化, 不過食慣了九龍城「大婆」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2042459), 呢度的自然成為「二打六」了.

又試了一隻 (蒸) 韭菜豬肉餃, 餡料肉汁豐盈, 韭菜亦嫩綠清甜, 不過餃皮厚到阿媽都唔認得, 質地味道亦似「澄麵」多過「麵粉」, 印象一般.

小食 #2 醬牛腱: 食落算腍, 但有點乾, 味道又淡淡的, 可幸有點生蒜蓉點綴一下, 不過整體麻麻哋喜歡.

食物 ok, 小店環境就好迫, 只怪我哋唔好彩遇著店方屋企人嘈到拆天的家庭聚會, 食完快閃好了.

每人 60 幾埋單, 未至於「津」津有味, 不過平平哋都可以一試的. 有機會多 d 人再嚟試試涮羊肉吧.
有點過鹹的京式炸醬麵, 還是正宗口味係咁?
辣而不太麻的「麻辣豬耳」, 不過都幾好食
紅燒牛肉麵
醬牛腱, 奉上生蒜蓉兩「篤」
餡不錯, 皮卻厚到震的「韭菜豬肉餃」
食唔晒...
2010-02-05
有點過鹹的京式炸醬麵, 還是正宗口味係咁?
辣而不太麻的「麻辣豬耳」, 不過都幾好食
紅燒牛肉麵
醬牛腱, 奉上生蒜蓉兩「篤」
餡不錯, 皮卻厚到震的「韭菜豬肉餃」
食唔晒...
大約五點多, 入去試下午茶 呢到出名係北方水餃 眼見大大粒, 外形十分飽滿 大舊: 擔擔牛腩湯麵 : 試了一口.....花生漿擔擔湯底香濃微辣, 牛腩也夠淋而又不失咬口, 真令人回味的湯底 小女子 : 水餃湯麵 , 韭菜豬肉餃五大隻, 正北方餃子, 皮厚厚 , 菜與豬比例洽當, 而上海麵質也比較滑口, 沒有廣東麵的蛋香, 令我更掛念近期至愛 水餃麵 27 大洋又有野飲真係無話可說 見到朱慧敏同一個"畢打自己人"的二/三線男星親暱食飯
大約五點多, 入去試下午茶

呢到出名係北方水餃
眼見大大粒, 外形十分飽滿

27 大洋又有野飲真係無話可說

見到朱慧敏同一個"畢打自己人"的二/三線男星親暱食飯
下午茶
  • 水餃
2009-12-22 15 瀏覽
某個星期二晚去到北角,頭號目標係食撈粗,點知壹碗麵無開門做生意,改去地鐵站附近的青藏牛肉麵,再次食閉門羹,此店逢星期二休息,相當黑仔,只好沿路折返,響和富道附近搵食,見天氣轉涼,不如去津味居涮羊肉吧!津味居環境不大,大約只可容納四至五檯客,這晚涮羊肉,二人坐落其實都覺得有點迫夾,爐頭佔了檯面的大半,再放上各式食物,情況更覺勉強。二人點了涮羊肉套餐 ($219),包一斤羊肉、凍豆腐、津白、粉絲、什丸、京蔥及香菜等,如要炭爐的話需另加七十,衡量過還是要 gas 爐化算。要了鴛鴦窩底,清湯原來只是京蔥加白開水,相當普通,麻辣則佈滿花椒辣椒,本應愈滾愈辣,可惜加兩三次水後,已經溝淡晒,不見出色。賣點羊肉,應該是來貨,解冰時間明顯不夠,面層是一片片,底層的卻是一餅餅,而羊羶味亦只屬一般。涮羊肉著重的還有醬料,這裡不設自助「混醬」,味道是一早調好的,重麻香、也下了魚露、少少花鵰,再放些香菜下去,味道更佳。涮羊肉最好吃的伴菜就是津白,入口清甜,份量十足。粉絲是基本幼身的那種,如換上爽口煙韌的粗粉絲更好,而冰豆腐也只是來貨,沒什麼特別來說。什丸分別是蟹子丸、墨魚丸、芝心丸、龍蝦丸各兩粒,質素參差,芝士

涮羊肉最好吃的伴菜就是津白,入口清甜,份量十足。粉絲是基本幼身的那種,如換上爽口煙韌的粗粉絲更好,而冰豆腐也只是來貨,沒什麼特別來說。什丸分別是蟹子丸、墨魚丸、芝心丸、龍蝦丸各兩粒,質素參差,芝士丸放入口有噴汁效果可以收貨,其他的就不值一晒了。

以每位約一百的價錢來說,羊肉的質素是可以的,材料也算豐富,可惜除了羊肉外,套餐並沒有其他肉類,獨沽一味,食落無可否認有幾分悶意。如果喜歡涮羊肉的話,不妨去禮頓道和興行買番一兩包番屋企慢慢淥,其 after-taste 相當持久,羊羶味十足,絕對不容錯過!
鴛鴦窩底不見突出
可惜不是粗粉絲
冰豆腐
涮羊肉套餐
2009-10-28 1 瀏覽
今天去到北角,大概 12 點 可以吃午餐,不知為何今天好肚餓,所以便想吃得飽一點。沿途經過這個店子,不知為何覺得它很吸引,好像會很好吃似的,所以便進去了。一進去只有我一個客人呢,大概是鄰近的地方未放午飯吧,那些店員也好像未準備好的,有點點亂的感覺。看了一下餐牌,最後叫了一個紅燒牛腩菜飯,它可配的飲品頗多,汽水,豆漿,柚子蜜等等,最後我要了柚子蜜,因為好飲潤喉一點。很快柚子蜜就來到,哈哈,像我媽媽沖給我喝那些,不過它的味道開始時稍為淡了一點點,喝到後面便正常了! 紅燒牛腩飯份量不算特別大,是普通的份量,我也吃得完整碗呢。它在飯裏混了不同的菜,不過有些少菜切得好像太大塊了,口感沒這麼好,和其他菜好像不太夾。它有頗多牛腩,那些牛腩炆得挺好吃的,很淋,很好吃,中間有一點點肥肉,是很不錯的。不過它整碗飯的醬汁太多太濃了,整碗飯除了醬汁的味道外便吃不到其他味道了,而個醬汁味道較鹹和濃,把整碗飯喧賓奪主了......結帳 $30,不算是很貴,可以接受啦。有機會的話或許會再來吃的。

柚子蜜
紅燒牛腩菜飯
2009-04-13 37 瀏覽
星期日晚,天氣陰陰涼,太座提議與外母一家人一齊食火鍋。今次嘅選擇係位於北角和富道嘅津味居,之前於網絡搜尋器得知此店以羊肉火鍋馳名,食客大多表示滿意,除咗涮羊肉之外,呢度嘅羊肉餃子亦很出名,可謂北角區食羊嘅專門店。一般火鍋店以合金屬鍋盛載火鍋料,不過呢度就用上銅鍋。用銅鍋嘅好處係銅傳熱較快,就算落很多火鍋料,水溫都可以很快地上升至沸點。容易煮熟嘅食物如羊肉及牛肉可以汋一汋就可以進食,既快捷又能更有效保持肉嘅鮮嫩味。在冬天時,店主更會以炭爐取代氣爐,更有北方風味。除了用銅鍋之外,此火鍋店另一特色係其自製火鍋混醬,一樣平平無奇嘅食物點上此混醬,味道即時變得活潑、多姿多彩起來,真不可小虧。食材選用方面,羊肉係用新西蘭嘅羊肉,肉呈粉紅色,羊羶味較淡,但肉質嫩滑。牛肉呈鮮紅色,肉質亦幼嫩。不論是羊肉或牛肉,夾上京蔥、蘸上混醬一起吃,味道變化更有層次。一行五個人,除了涮羊肉及牛肉之外,還嗌了京蔥羊肉餃子、三鮮餃、豬肉白菜餃及數款一般火鍋嘅丸類食物,湯底係清湯及麻辣湯底。清湯底沒有什麼值得討論,麻辣湯底麻有餘而辣不足,不過此辣度較乎合本地人胃口。筆者建議如果要試真一啲肉類嘅鮮味,用清湯去涮比較好;冇乜
星期日晚,天氣陰陰涼,太座提議與外母一家人一齊食火鍋

一行五個人,除了涮羊肉及牛肉之外,還嗌了京蔥羊肉餃子、三鮮餃、豬肉白菜餃及數款一般火鍋嘅丸類食物,湯底係清湯及麻辣湯底。清湯底沒有什麼值得討論,麻辣湯底麻有餘而辣不足,不過此辣度較乎合本地人胃口。筆者建議如果要試真一啲肉類嘅鮮味,用清湯去涮比較好;冇乜味嘅食物如粉絲、粉皮、蔬菜類,用麻辣湯底會更惹味。

另外,值得一提這裡嘅豆沙鍋餅,薄薄一層煎得金黃香脆嘅表皮,入口煙韌,豆沙清清地唔太甜,恰如其分為整餐劃上完美嘅句號

價錢方面,我們點了一個涮羊肉火鍋餐($219),包括羊肉片一斤、天津白菜、豆腐(如百福豆腐大小)、粉絲、什錦丸(包括龍蝦丸、蟹子丸等),還有三鮮餃十隻($30)、京蔥羊肉餃十隻($32)、綠豆粉皮等。共銀五百三十二蚊,平均每人一百零六蚊。
2009-03-29
2008-12-19 8 瀏覽
15-11-08 (六)第一次來吃午餐,牛肉飯很好吃,牛肉不韌且有穫氣,味道不錯,尤愛那惹味的京葱。紅燒排骨麵也挺好,排骨入味,麵也煑得剛剛好,反而水餃無甚驚喜,或者自己較愛香口的煎餃。難怪地點偏僻,店鋪不大,也有很多客人。如果份量大些就更好了。
15-11-08 (六)

2008-11-26 13 瀏覽
今日過開CWB, 晚餐就過黎食下涮羊肉, 2個人叫左涮羊肉套餐, $220 包湯底, 大白菜, 羊肉1斤, 什丸, 粉絲, 百福豆腐先講湯底麻辣湯, 未加水之前味道剛剛好, 如果食得辣既朋友可能會覺得不夠辣, 不過都幾”麻”, 淥粉絲一流呀, d辣椒麻椒會同粉絲痴埋一齊, 食落好剌激. 可惜呢度係加水, 唔加湯, 攪到個麻辣湯越來越淡. 後來我地叫阿姐幫手加辣至掂清湯底- 真係無咩味, 不過冇佢又唔得, 冇理由連菜都食麻辣菜掛.至於羊肉, 我本身食羊就係鍾意食羶味, 可惜呢度既羊只有小小羶….份量方面, 真係好足, 食極都仲有.混醬 – 太多花生醬啦, 好“灟”, 千其唔好點太多丸只係凍肉檔貨色, 可以不理眼闊肚窄, 只多個羊肉餃, 都算皮薄, 有肉汁, 不過我一向不好餃子類, so no comments.最大缺點, d杯等較dirty, 粘粘立立的.
今日過開CWB, 晚餐就過黎食下涮羊肉,
2個人叫左涮羊肉套餐,
先講湯底

混醬 – 太多花生醬啦, 好“灟”, 千其唔好點太多
丸只係凍肉檔貨色, 可以不理
最大缺點, d杯等較dirty, 粘粘立立的.

• 涮羊肉套餐
2008-04-23 5 瀏覽
晚飯於此, 我遲到所以家人已點了菜在吃。我們吃的是二人套餐($125):什錦烤麩- OK蔥爆三樣- 該是有點什麼內臟之類, 兩老不大喜歡, 不過我就不客氣矣; 此物我不常吃, 吃不到腥味該可算合格了吧?!煙肉炒椰菜- 雖然這樣煮完全消除了吃菜的益處, 但真的幾香幾好味呀, 所以都清了碟甜品- 糖不甩, 該是全個套餐最好吃的東西了, 雖然也有點濕趴趴的白飯兩客至於小人另點的京蔥羊肉餃($32 十只) 才是最好吃的, 夠哂羊味, 小小的多吃無幾隻也不怕。我想冬天來吃涮羊肉應該會幾有作風味的...但...要等多半年喎...
什錦烤麩- OK
白飯兩客

2007-11-30 12 瀏覽
小弟從來偏好小鋪,由於客人同店員距離近,無論食物水準或服務都會落多點心機。而呢間小店由開張至今我同女友每星期都必定幫襯,服務殷勤,態度親切,無論老細定員工都好好傾好笑容。食物雖然非名牌大酒家般精緻,但係有無見過屋企食飯會挑隻紅蘿蔔、或放朶大菊花喺碟餸做擺設呢....呢度最出名嘅係水餃同涮羊肉,因為已經好多人提過所以唔再講,反而想講下佢地啲晚飯套餐。昨晚跟女友叫了個二人B餐,冷盤轉了烤麩,主菜係糖醋黄魚同炒椰菜。個烤麩係一早整定,但係非常入味,足可比美"上海老正X",女友每次都指定要食。個糖醋黄魚細細條但係炸得好香,而啲肉重係好滑。雖然個汁係杰少少,但係送飯一流。至於個椰菜用咗少少煙肉炒,香口之餘依然清清地,跟濃味嘅黄魚非常匹配。跟餐甜品可以揀豆沙鍋餅或湯圓。埋單只係$128好抵。對比嗰啲集團式經營,提供樣板食品、樣板服務嘅食肆,呢度雖然菜式都只係大路貨色,但係製作嘅心機、再加上食物質素同親切嘅服務態度,正正就係我地呢啲無時間番屋企煮飯一族需要嘅嘢。

跟餐甜品可以揀豆沙鍋餅或湯圓。埋單只係$128好抵。

2007-11-23 13 瀏覽
行過門口,看樣子這裡也頗正宗,又正值下午茶時刻,來試試也不錯。坐了在最埋邊的一張檯,冷氣夠強勁,絕對無懼炎夏。就要了兩個下午茶餐,分別是脆炸網卷及冷麵。問阿姐脆炸網卷是什麼餡,她答不出,卻說:「總之好食啦!」咁都得?冷麵的賣相,坦白說真的令人嚇一跳,因為一看下去,什麼也看不到,就只看到一大「pat」如泥漿一般的麻醬,非常誇張。二話不說,先將大部份的麻醬移走,再拌勻底下的麵及醬汁,吃下再說。麵不夠冷,黃瓜絲也溫溫吞吞的,不冷也不熱,底下的麵汁沒有什麼味道,單混起麻醬又太膩,到處去吃北方冷麵,這個也可以說是差的了,不值一試;脆炸網卷是芋頭絲及豬肉做餡,炸得熱辣辣又脆卜卜,點起雞醬,味道不錯。只略嫌肥膩了一點,油多得墊底的紙也透成半透明。連喝兩杯凍豆漿,不錯,總比喝汽水要健康一點吧!埋單50蚊,不算貴。我想還會有下次,因為也想試試這裡的羊肉窩貼及大蔥羊肉餃。

連喝兩杯凍豆漿,不錯,總比喝汽水要健康一點吧!

2007-06-29 11 瀏覽
地方淺窄燈光昏暗選摘太少... 涮羊肉話有混醬但係個醬已經混咗, 自己覺得太勁枸菜味...麻辣湯底唔夠辣, 清湯底無味... 好似滾水咁...啲羊肉又成叠咁, 無好似人哋一卷卷咁放得靚靚... 又比啲自命食家呃咗...不過啲阿姐招呼就幾好, 乜都無托手爭...同埋真係幾平, 二人套餐加1/2斤肥牛,連埋大啤汽水都係二百七...
地方淺窄燈光昏暗選摘太少...
涮羊肉話有混醬但係個醬已經混咗, 自己覺得太勁枸菜味...
麻辣湯底唔夠辣, 清湯底無味... 好似滾水咁...
啲羊肉又成叠咁, 無好似人哋一卷卷咁放得靚靚...
又比啲自命食家呃咗...

不過啲阿姐招呼就幾好, 乜都無托手爭...

2007-03-20 7 瀏覽
店舖細細, 位置不多, 坐得自然會有少少迫感覺. 晚飯時間去到, 人流不絕. 眼見好多人都係打邊爐, 原來呢度有冬天限定炭爐打邊爐羊肉餐(其他時間都有打邊爐, 但唔係用炭爐lor), 本來都想試, 但一個餐有一斤羊肉再加其他, 我和朋友二人, 應該食唔晒了! 就當今日試菜, 如果好食, 下次就叫多d人打邊爐啦!打開餐牌, 見到有羊肉餃子, 咁鍾意食羊我自然唔會放過. $28十隻, size一般, 一試發覺羊肉幾羶wo! 正呀! 就係鍾意羶味, 皮唔算太厚, 餡料足, 肉汁夠, 食咁多地方羊肉餃子, 呢度就最我胃口啦! 哈哈!都仲食上海湯年糕, 湯底唔錯, 年糕就薄少少, 少d口感. 酸辣麵, 酸辣湯料幾足, 但稀少少, 唔夠味! 麵就ok. 仲唔洗加一, 食到飽飽都唔洗一百蚊, 幾抵呀!

2007-03-19 21 瀏覽
尋晚終於試咗用炭爐涮羊肉,感覺幾好喎幾有風味,又唔駛等水滾.. 今次係我哋第二次幫襯,都係叫咗個二人餐,雜丸加$6 轉羊肉水餃,朋友話覺得d羊肉好似仲好味過北京(同樣有羶味)???好,等我4月頭北京返港再話大家知.二人共消費: 230 (炭爐比gas爐貴$20)

二人共消費: 230 (炭爐比gas爐貴$20)
2007-02-13 11 瀏覽
又累又餓已經唔想去買野食, 所以就叫上來.紅燒牛腩粗麵($19) - 打開個盒已經有好香腩汁味, 牛筋有兩大舊, 炆得好腍又入味, 牛腩同樣地好夠腍, 但因牛筋真係整得好出色, 所以有D比左下去. 粗麵煮得唔太腍, 咬落有口感, 驚喜之作雪菜肉絲幼麵($17) - 同之前提過差唔多
又累又餓已經唔想去買野食, 所以就叫上來.
雪菜肉絲幼麵($17) - 同之前提過差唔多