2020-12-15 394 瀏覽
最後這天我們吃全是現成貨的早午餐!首先有我在荃灣買的供瑞珍三文治還有親友送上美味的綠豆糭,這一餐真的十分舒服慳水又慳力哈哈!這天到荃灣海之戀的新分店洪瑞珍買三文治新張期內還有買六送一的優惠,我一口氣便買了八件一帶回外家跟親友分享,另一半便帶回家給車爸爸作早午餐享用。店內只有四款口味供應包括是滿漢、招牌火腿、芒果起司和原味起司!但冇我吃過很喜歡的草莓口味有點失望呢!隔天的早午餐便靠晒外援了!這天我們便品嚐了滿漢和芒果起司三文治,不知是否雪了一夜才吃麵包吃下口感不夠鬆軟,但內裏的輕甜又滑忌廉確實很吸引,除了滿漢是$22/件和芒果$19/件外其他兩款分別是$20/件,如果未試過的我覺得可以一試但相信我唔會選擇再買來品嚐了!

2020-11-25
午餐
2020-12-12 247 瀏覽
難得台灣大名鼎鼎既洪瑞珍係荃灣開店,緊係要黎朝下聖,順便思下台灣香😌滿漢 $22 姐係芝士火腿蛋三文治,用料應該幾款裏面最多喇。麵包非常柔軟,配有獨有的秘方醬料🤣甜甜地,味道幾豐富!不過啲餡會唔會薄左啲呢😂😂😂

滿漢 $22
2020-12-12
2020-12-08 211 瀏覽
疫情下不能去旅行,如果有思鄉病,唯有在香港尋找家鄉的東西。今天來到了荃灣,打算遊覽line friends聖誕裝飾和十分市集,一次過滿足對韓國和台灣的思鄉情懷。 第一站就來到位於海之戀商場的洪瑞珍,去回味一下台灣的風味。 位於一樓位置,店舖雖然不大,但也有一小處立食的位置,店外有一個由很多彩色外賣盒砌成的佈置,很適合打卡。 今次點了一份芒果起司三文治,因為想嘗試平常少吃到的味道。發覺三文治的尺寸比正常的小約一半,也比台灣的尺寸小,不知道是否香港租金成本較貴,所以將貨就價,這樣還算正宗嗎? 三文治由四層麵包組成,外面兩層夾著芒果醬,中間那層是芝士,而每一層好像也有忌廉。芒果醬味道甜甜地幾好味,但芒果味有點假,吃不到中間那層的芝士味,反而被忌廉味蓋過了,有點太膩的感覺。整體味道幾特別,如果想回味一下台灣的味道也可一試,但份量太少,賣$19實在不太抵食,試過一次就可了~

佈置,很適合打卡。

芒果起司三文治

2020-11-29
2020-12-04 188 瀏覽
洪瑞珍荃灣分店開正喺donki樓下,買完零食藥妝之後順手買盒洪瑞珍返屋企嘆實在係太正😁荃灣店同屯門分店一樣,有售四款口味,分別係滿漢$22,招牌火腿$20,芒果起司$19,同埋原味起司$20🥰我自己最推薦嘅口味就係原味起司,鍾意佢簡單得嚟又突出到起司嘅香味😋好鍾意佢哋嘅家族祖傳秘方美乃滋,配埋軟綿綿嘅麵包,細細件,好容易就令人一件接一件咁食,停唔到手去打開個包裝袋😂話咁快就KO 一盒6件😁

2020-12-02 147 瀏覽
這間三文治店早早已經聽過佢地既名,基本上去台灣是必試的!疫情關係暫時都冇得去台灣,估唔到係香港都可以有得買黎食!這次他們選址荃灣這個新商場,舖面時尚,有企位可以在店內吃,也可以賣走回家吃!他們的三文治有4款口味,包括滿漢、招牌火腿、芒果起司、原味起司!這4個味當中我比較喜歡吃招牌火腿,牛油的香味,加上火腿的咸香,而且麵包鬆軟,特別惹味,是一個很好的早餐!這次買了個優惠套裝,買1盒有6件三文治,而且還送一件芒果起司三文治,芒果起司帶有芒果的酸味,就像吃果醬般,很特別的味道!有機會再來買些回來做早餐!
他們的三文治有4款口味,包括滿漢、招牌火腿、
有機會再來買些回來做早餐!
5 分鐘 (外賣自取)
2020-12-01 133 瀏覽
突然想起家鄉,想來到已被line friends攻佔的荃灣走一走,於是就計劃好荃灣一日遊。從何文田站來到荃灣西,感覺不遠。想到「海之戀」這個曾經令人失笑的樓盤名稱,我就醉了。店舖位於海之戀商場二樓,感覺很容易找。門外簡約的特質,給了一個文青拍攝照片的時間。牆上掛著一個近似「長榮航空」的航空公司標誌,每逢標誌倍思鄉!說回食物,點了一份芒果三文治,盛惠十九大元。店員千吩咐萬吩咐說要解凍15分鐘才可以吃,講解清楚,店員的服務態度值得一讚。那個三文治,cp值不高,細看之下,是正常三文治的1/4。至於味道方面,兩旁遍佈了芒果醬,內有一塊芝士。芒果醬味道較濃,獨立來吃很有忌廉的口感,而且完全蓋過了芝士味。從來沒有在台灣吃過洪瑞珍,反而在香港思念台灣的時候吃了。感覺還不俗,但應該不會再來,主因是性價比不高。日期:2020.11.29

日期:2020.11.29
2020-11-29
2020-12-01 86 瀏覽
有台灣國民美食稱譽的【洪瑞珍】三文治,八月登陸屯門市廣場後,廣受歡迎。「疫」市下擴張,進駐荃灣海之戀商場,港島及九龍區居民要嚐嚐正品【洪瑞珍】的滋味,就更方便。洪瑞珍三文治於彰化縣北斗鎮起家,至今已有七十多年歷史,全台共設27間門市。近年進軍韓國,短短1年半已擴展至320家分店。海之戀店面設計以簡約為主,利用彩色包裝盒為樸實的店面添上充沛活力,打卡一流。分店發售4款經典口味,包括"滿漢"、"招牌火腿"、"原味起司"及"芒果起司"。當中"滿漢"用料最豐富,四層麵包夾著火腿、蛋皮及芝士,吃下鹹香中帶奶油滋味,口感輕柔軟彈,簡單而味美。蛋奶素人士可選"原味起司"及"芒果起司"。"芒果起司"屬甜食,芒果醬與芝士意想不到的搭配,酸酸甜甜的味道非常開胃,吃下無負擔,讓人感到滿滿的幸福。三文治每天新鮮製作,即時享用風味最佳。購買後1小時內需放雪櫃,0-4度下冷藏可存至標籤上有效日期。雪櫃取出後室溫解凍15-20分鐘,可回復最佳口感,以微波爐輕輕加熱數秒,效果也不錯啊。
2020-12-01 71 瀏覽
台灣超人氣嘅洪瑞珍三文治自從八月喺屯門開咗香港第一間分店之後一直大受歡迎,15/11/2020佢哋終於喺荃灣西海之戀商場開咗第二間分店嚕😚 唔洗去台灣、唔洗去大西北,黎海之戀啦!🤣洪瑞珍一共有四款口味:🥓🧀 滿漢(火腿芝士) ($22)🥓 招牌火腿 ($20)🥭🧀 芒果起司 ($19)🧀 原味起司 ($20)四款都加咗祖傳嘅美乃滋醬,配埋軟腍綿密嘅麵包,味道好fresh好似食得嘅鮮奶🤤

洪瑞珍一共有四款口味:
🥓🧀 滿漢(火腿芝士) ($22)
🥓 招牌火腿 ($20)
🥭🧀 芒果起司 ($19)
🧀 原味起司 ($20)

2020-12-01 78 瀏覽
屋企樓下開咗一間台灣過江龍洪瑞珍三文治,聽講很多人去完台灣回來都會買給朋友當手信,我見價錢牌廿零蚊一件細細的唔抵食所以冇買,今日經過原來佢新開張每日有30個名額買三送三,我見到又唔係多人即刻去排隊買返盒試吓,職員教我食之前雪櫃攞出嚟回溫15分鐘,我買嘅係芝士火腿三文治,很薄的一片火腿加秘製醬汁再加芝士,食落甜甜地幾得意,冇乜驚喜,唔係特別好食,我就並不會特登喺台灣買返嚟做手信!
2020-11-30
$22 (早餐)
📍正宗台灣風味 -- 洪瑞珍三明治 🥪💁🏻‍♀️============================相信大家都聽過洪瑞珍嘅大名~自之前喺屯門開咗首間香港分店之後,佢哋嘅品牌大受歡迎❤️而喺上星期六,荃灣海之戀就開咗第二間分店啦!!😍咁中意食包嘅小編就去咗試下💖💖呢度嘅三文治全部喺工場低溫製作,店舖亦採用冷藏銷售,所有三文治到店内會即時存入低溫冷櫃,嚴格控制溫度,確保食物安全同衛生🙈------------------------------⭐️滿漢火腿起司($22)白麵包食落鬆軟,加上火腿、蛋皮、芝士,鹹香十足😍再加上鮮奶油同埋洪瑞珍祖傳秘方嘅美奶滋~味道豐富💛------------------------------⭐️招牌火腿($20)呢款同滿漢差唔多,只係無咗塊芝士~🙈 ------------------------------⭐️芒果起司($19)平時好少食甜味三文治,估唔到呢款頗有驚喜💖芒果味道甜甜哋幾清新~------------------------------⭐️原味起司($20)鹹香滿滿嘅一款~起司配上香滑嘅鮮奶油同美奶滋,邪惡但好match好正😍 ----------

📍正宗台灣風味 -- 洪瑞珍三明治 🥪💁🏻‍♀️
============================

⭐️滿漢火腿起司($22)
⭐️招牌火腿($20)
呢款同滿漢差唔多,只係無咗塊芝士~🙈
⭐️芒果起司($19)
⭐️原味起司($20)
賣相:7/10
名稱:洪瑞珍
地址:荃灣海之戀一樓1008號舖
前往方法:荃灣西站C出口
2020-11-30
荃灣分店今次推出左四款口味🥪,分別有滿漢🍳($𝟸𝟸)、招牌火腿🍖($𝟸𝟶)、原味芝士🧀($𝟸𝟶)同芒果芝士🥭 ($𝟷𝟿)。-滿漢集齊哂蛋皮、芝士同火腿😚,口味最豐富,鹹鹹甜甜咁,但成隻味好夾🤙🏻;而芒果芝士感覺上無原味芝士咁膩,幾清新🌸。-不過要記得買完𝟷小時後就要放返入雪櫃❄️!雪完又想食返軟綿綿口感既話就要食之前攞出黎攤𝟷𝟻-𝟸𝟶分鐘🕒ᴏʀ直接用微波爐細火叮𝟻-𝟾秒🔓~————————————————————↬ 開幕優惠 ↫由𝟷𝟷月𝟷𝟻至𝟸𝟿號,每日頭𝟹𝟶位客人都有買𝟹送𝟹優惠🧨,買滿𝟼件仲送𝟷件指定口味三文治('◡')ノ♡

————————————————————
↬ 開幕優惠 ↫

2020-11-25 56 瀏覽
很多朋友聽到我去買洪瑞珍三文治時都十分驚惶,向我提及早前的食物中毒事件🤦🏻‍♀️不過岀事那店是冒牌貨⚠️ 🙅🏻‍♀️大家要認清楚正宗洪瑞珍,只有屯門市廣場及荃灣海之戀分店‼️‼️‼️今次來到新開張的荃灣海之戀分店,有買一盒六件送一件的優惠,立即買一盒和朋友分享🥰共有4️⃣款口味,包括滿漢(火腿加起司)、招牌火腿、芒果起司及原味起司🤩個人最推薦滿漢(火腿加起司),麵包超軟熟、口味咸甜夾雜😍,奶油味尤為突岀,絕對和一般三文治不一樣!朋友吃完大讚和台灣吃到的味道一模一樣👍🏻希望馬鞍山都會開分店,那我就多一個早餐選擇😎

希望馬鞍山都會開分店,那我就多一個早餐選擇😎
2020-11-24 94 瀏覽
/洪瑞珍三文治🇭🇰/#sa荃灣篇 ➖➖➖<香港洪瑞珍三文治第二分店🇭🇰>➖➖➖洪瑞珍三文治咁出名大家應該都聽過🙈之前喺街成日見到好多冒牌嘅出現今次終於有正版食啦 早幾個月係屯門開左上個星期亦都係荃灣西嘅海之戀開左🥰主打四款口味:滿漢、招牌火腿、芒果起司同原味起司🧀️係29/11 之前每日道30位客人仲有買3送3優惠另外亦有套裝優惠 買1盒(6件) 送1件指定口味➖➖➖1️⃣滿漢火腿 $22🌟個人最鍾意呢款口味 有齊晒蛋皮、火腿同起司加上鮮奶油 口感綿滑麵包鬆軟✨ 入面嘅餡料紥實雖然唔算好爆餡 但口感係經特別 層次分明🙌🏻➖➖➖2️⃣招牌火腿 $20 少左塊芝士 味道同1️⃣差不多 好似食梗腿蛋治🤣 較普通~➖➖➖3️⃣芒果起司 $19 🌟呢款係我另一款幾鍾意食嘅🧀️🥭芒果都幾鮮甜 加埋起司同奶油咸咸甜甜 唔會太膩!➖➖➖4️⃣原味起司 $20 芝士鹹香幾突出 不過芝士控就未夠滿足🙈如果有增量芝士就好了🥸➖➖➖📍洪瑞珍三文治
/洪瑞珍三文治🇭🇰/
#sa荃灣篇
<香港洪瑞珍三文治第二分店🇭🇰>
洪瑞珍三文治咁出名大家應該都聽過🙈
之前喺街成日見到好多冒牌嘅出現
今次終於有正版食啦 早幾個月係屯門開左
上個星期亦都係荃灣西嘅海之戀開左🥰
主打四款口味:
滿漢、招牌火腿、芒果起司同原味起司🧀️
係29/11 之前每日道30位客人仲有買3送3優惠
另外亦有套裝優惠 買1盒(6件) 送1件指定口味

1️⃣滿漢火腿 $22🌟
個人最鍾意呢款口味 有齊晒蛋皮、火腿同起司
加上鮮奶油 口感綿滑
麵包鬆軟✨ 入面嘅餡料紥實
雖然唔算好爆餡 但口感係經特別 層次分明🙌🏻

2️⃣招牌火腿 $20
少左塊芝士 味道同1️⃣差不多
好似食梗腿蛋治🤣 較普通~
3️⃣芒果起司 $19 🌟
呢款係我另一款幾鍾意食嘅🧀️🥭
芒果都幾鮮甜 加埋起司同奶油
咸咸甜甜 唔會太膩!
4️⃣原味起司 $20
芝士鹹香幾突出 不過芝士控就未夠滿足🙈
如果有增量芝士就好了🥸
📍洪瑞珍三文治
2020-11-15
5 分鐘 (堂食)
「洪瑞珍」的三文治不知是哪時開始成為到訪台灣的指定手信,想當年筆者也在台北車站買了一箱捧回香港。年前發生盜版經營的食物中毒事件,仍然不減「洪瑞珍」來港插旗的決心。而且氣勢如虹,數月間已在荃灣開第2店。和屯門店的雪白色主調截然不同,荃灣店的裝潢看上去很有時尚感。牆上的三文治logo設計非常可愛。筆者當然不執輸買幾件。店內有吧枱供即場享用,惜疫情關係,還是買回家細味較為安心自在。店舖有四款口味供應,分別是滿漢 、招牌火腿 、原味起司跟芒果起司。每件都是獨立包裝,還提供了一個小紙盒盛載著。每次食這個三文治,都會感嘆鮮奶油、沙律醬跟雞蛋火腿芝士原來可以如此配合得天衣無縫。鹹鹹甜甜的味道,加上鬆軟白麵包,令人難以抗拒。比較特別的是芒果起司,酸甜的芒果果醬混在三文治中又別有一番風味。不過可能配搭比較新奇,總觀網絡上不少有關這款口味的評價都是非常兩極的反應。

。每件都是獨立包裝,還提供了一個小紙盒盛載著。

。鹹鹹甜甜的味道,加上鬆軟白麵包,令人難以抗拒。

2020-11-22
下午茶
上次洪瑞珍係屯門開店,因為太遠而放棄無試...今次荃灣海之戀開店!我地頭wo~!😏幾帶都去!!😝​有點慚愧,作為旅遊怪+食怪,我其實未食過彰化名物「洪瑞珍三文治」!成日會諗,得嗰幾層果醬(不確定)係咪真係咁正?值得我排成個鐘隊去買先?😂​然後今次試過,發覺真係正wo!唔怪得啲人願意咁排法!🤤​▲正版洪瑞珍係荃灣開第2分店!▲荃灣店而家做緊套裝優惠,買1盒6件三文治會送多款指定口味,想試嘅朋友就唔好錯過啦!​▲ 洪瑞珍海之戀有開店優惠,由11月15日至11月29日,首30位客人可獲買3送3優惠...係抵食嘅,不過可預想長長嘅人龍!😏​▲每件三文治都鬆軟可口,好易上癮!洪水珍嘅三文治比想像中細舊,但餡料比想像中多,一共有四層包、三層夾心,均配有蛋皮、鮮奶油及秘製美奶滋!重點啲包仲好鬆軟,入口即化,感覺好治癒哦!​今次我當然揀晒佢4款經典口味,包括「滿漢」、「招牌火腿」、「芒果起司」及「原味起司」等等。​食過一次,發覺隻隻味都唔算相差好遠!😂​可能主角是美奶滋吧!個人最推薦還是「滿漢」吧!咩餡都有啲,食完幾有滿足感!至於芒果起司就多啲芒果醬,比較酸甜,較為開胃,奶蛋素素食者都可以食。​▲滿漢
▲正版洪瑞珍係荃灣開第2分店!
▲每件三文治都鬆軟可口,好易上癮!
食過一次,發覺隻隻味都唔算相差好遠!😂​
滿漢
▲滿漢​三文治