2024-12-28 0 瀏覽
洪記粥品菜乾豬骨粥菜乾豬骨粥粥底濃稠,豬骨精華滲透喺米粒中,口感滑順。菜乾嘅鹹香同豬骨嘅鮮味好配合。特別適合寒冷嘅天氣,讓人感受到家嘅溫暖。鹹肉糭鹹肉粽外皮柔韌,包裹住香氣四溢嘅食材。肥膏滋潤鮮美,蛋黃搶鏡,鹹香適中,糯米口感Q滑。唔太油膩又飽肚,以白砂糖同豉油提味。配涷豆漿超正。韭黃鮮蝦腸韭黃鮮蝦腸色澤誘人,皮薄透亮,裡面嘅蝦仁新鮮彈牙,韭黃清香,已豉油提味,十足酒樓嘅一樣。狀元及第粥狀元及第粥粥底同樣細膩,豬潤同其他豬內臟口感彈牙,份外滋潤。搭配生菜同粟米,加添清新嘅感覺。炒米粉炒米粉炒得色澤帶金黃,香氣撲鼻,口感彈牙。搭配芽菜,紅蘿蔔絲等,我哋加上花生,芝麻調味,令層次感增加,簡單但不平凡。
洪記粥品

菜乾豬骨粥

鹹肉糭

韭黃鮮蝦腸

狀元及第粥

炒米粉

2024-12-25 0 瀏覽
今日同阿女去拜黃大仙,之後行去附近商場搵嘢食,經過一間叫粥店叫洪記粥品,裝潢時尚,燈光明亮,今日天氣轉涼,食碗粥暖下肚最好。狀元及第粥好足料,粥底綿滑有米香,豬什生滾熟度啱啱好,豬潤、豬肚、豬心、豬粉腸都好爽口,肉片嫩滑,加上少許蔥花增加香味。豬紅粥:豬紅分量十足,口感爽滑。艇仔粥非常足料,可以不要牛肉,加入瘦肉,最愛爽口嘅魷魚超多,加少許花生和蔥花更添美味。叉燒腸:叉燒被腸粉的外皮包覆,搭配特製淡醬油食用,醬汁香氣襯托出叉燒的鹹甜肉汁及腸粉的特殊米製口感,非常美味!蝦米腸:軟綿滑溜的布拉腸充滿米香,加上鮮香嘅蝦米和醬油,無論味道和口感都一流油條外酥里嫩味道香,送粥一流!

豬紅粥:豬紅分量十足,口感爽滑。

油條外酥里嫩味道香,送粥一流!
黃大仙中心南館最近開設了一家粥店「洪記粥品」,今天跟家人到訪享用早餐;裝潢簡潔明亮,環境衛生且座位舒適-🔹鮮鯇魚腩粥 $45拼黃沙豬膶 +$8數片鯇魚腩雪白細緻,有一定厚度,魚肉新鮮緊緻;黃沙豬膶足夠大片,爽脆起沙,吃到豬膶獨特的味道又不帶腥味;粥底加入薑絲及蔥花,熱度足夠,稀稠度適中,口感綿滑,調味剛好-🔹狀元及第粥 $45拼魚腩 +$10有豬心、豬肚、豬膶、粉腸、肉丸及肉片;豬心、豬肚及粉腸夠爽滑,沒有內臟異味;肉丸及肉片軟腍細緻,份量十足-🔹叉燒腸粉 $21即點即拉,皮薄細滑,柔嫩有彈性;叉燒緊緻帶蜜汁香,加入少量豉油足夠美味-🔹煎堆 $10呈上時已被剪成細件,方便進食表面灑上滿滿的芝麻,質感軟糯油潤,甜度不高,很易入口-🔹豆漿 $10啖啖黃豆香,甜度低
🔹鮮鯇魚腩粥 $45
拼黃沙豬膶 +$8
🔹狀元及第粥 $45
拼魚腩 +$10
🔹叉燒腸粉 $21
🔹煎堆 $10
呈上時已被剪成細件,方便進食
表面灑上滿滿的芝麻,質感軟糯油潤,甜度不高,很易入口
🔹豆漿 $10
  • 煎堆
  • 狀元及第粥
  • 鮮鯇魚腩粥
2024-12-20 0 瀏覽
服務員太大聲,令客人感覺不好。 多張枱客人走了沒有人執枱。 新開張冇耐已經搞成咁,我都喜歡吃粥品腸粉,又住附近,但應該唔會多來,除非員工態度有改善。 希望再來時,服務有所改善。 服務員太大聲,令客人感覺不好。 多張枱客人走了沒有人執枱。 新開張冇耐已經搞成咁,我都喜歡吃粥品腸粉,又住附近,但應該唔會多來,除非員工態度有改善。 希望再來時,服務有所改善。 服務員太大聲,令客人感覺不好。 多張枱客人走了沒有人執枱。 新開張冇耐已經搞成咁,我都喜歡吃粥品腸粉,又住附近,但應該唔會多來,除非員工態度有改善。 希望再來時,服務有所改善。
非常推薦大家食「洪記粥品」😍 喺黃大仙中心開咗新店,餐廳提供好多款粥品、炒麵及腸粉,價格超抵!晚上6點幾已經坐滿晒人,好受街坊歡迎😆黃沙豬潤粥 ($38)必食!豬潤有驚喜,大大片 新鮮爽口 不會苦澀😋 與粥的滑潤完美融合,讓每一口都充滿了豐富的味道🐖🍚艇仔粥 ($28)口感好豐富😚 香滑可口,煮得恰到好處,配上大量配料,有新鮮魷魚、豬皮、瘦肉、花生等等,回味無窮~蝦米炸兩腸 ($25)必食推薦!炸兩外脆內嫩,搭配豉油及甜醬更是提升了整體風味,食唔停口!🍤🥢鹹肉粽 ($20)鹹肉粽的糯米包裹著鮮嫩的肉,鹹香適中😋炒米 ($16)炒米粉香氣撲鼻,搭配的蔬菜和肉類讓整道菜口感豐富🍜✨炒麵 ($16)炒麵的口感彈牙,配料豐富,調味恰到好處,好好味😋

黃沙豬潤粥 ($38)

艇仔粥 ($28)

蝦米炸兩腸 ($25)

鹹肉粽 ($20)
鹹肉粽的糯米包裹著鮮嫩的肉,鹹香適中😋

炒米 ($16)
炒米粉香氣撲鼻,搭配的蔬菜和肉類讓整道菜口感豐富🍜✨

炒麵 ($16)
炒麵的口感彈牙,配料豐富,調味恰到好處,好好味😋
2024-12-17 89 瀏覽
門口得收銀員揗來揗去根本冇人知道係有人派飛我見有一食客入去坐低有個服務員態度好差趕個食客出去話佢冇攞飛食客話你出邊都冇人派飛個個都出出入入希望佢安排多個人負責派飛唔好將個收銀揗來揗
2024-12-17
15 分鐘 (堂食)
2024-12-15 126 瀏覽
午餐時段,和同事到黃大仙中心新開張的「洪記粥品」。店舖裝修明亮寬敞,即使坐滿了客人,也不覺擠迫,吃得很舒適。🔸窩蛋碎牛粥加生菜粟米粥底綿滑,牛肉鮮嫩,窩蛋的加入讓口感更加豐富,加上生菜粟米,很鮮甜。🔸手帶肉丸粥呈現另一種風味,肉丸彈牙,粥香濃鬱。🔸牛脷酥外酥內軟,層次分明,是港式茶點中的佼佼者。🔸炸兩外皮酥脆,內餡鮮美,搭配粥品食用,相得益彰。🔸韭黃鮮蝦腸粉腸粉滑嫩,蝦肉新鮮,韭黃的香氣與腸粉的米香完美融合。

🔸窩蛋碎牛粥加生菜粟米

🔸手帶肉丸粥
呈現另一種風味,肉丸彈牙,粥香濃鬱。

🔸牛脷酥
外酥內軟,層次分明,是港式茶點中的佼佼者。

🔸炸兩
外皮酥脆,內餡鮮美,搭配粥品食用,相得益彰。

🔸韭黃鮮蝦腸粉
腸粉滑嫩,蝦肉新鮮,韭黃的香氣與腸粉的米香完美融合。

2024-12-12 147 瀏覽
黃大仙的洪記粥品,聽聞佢哋的粥品唔錯,今晚就去一試。生滾粉腸粥,$38粥底煮得非常香滑,粉腸鮮嫩,好暖胃。豬紅粥,$28豬紅滑嫩,完全不腥,配搭薑絲不錯。炸兩腸粉(大),$21腸粉皮軟滑,裡面包著脆嘅油炸鬼,搭配上甜醬花生醬豉油醬汁,正!韭黃鮮蝦腸粉,$23蝦仁鮮美,韭黃的香氣配上滑溜的腸粉,口感超級好。鹹肉粽,$20粽子包得厚實,加了鹹蛋黃和肥豬肉,米香四溢,味道剛剛好。豆漿,$10豆香濃郁,滑順得來又唔會太甜!
黃大仙的洪記粥品,聽聞佢哋的粥品唔錯,今晚就去一試。

生滾粉腸粥,$38
粥底煮得非常香滑,粉腸鮮嫩,好暖胃。

豬紅粥,$28
豬紅滑嫩,完全不腥,配搭薑絲不錯。

炸兩腸粉(大),$21

韭黃鮮蝦腸粉,$23
蝦仁鮮美,韭黃的香氣配上滑溜的腸粉,口感超級好。

鹹肉粽,$20
粽子包得厚實,加了鹹蛋黃和肥豬肉,米香四溢,味道剛剛好。

豆漿,$10
豆香濃郁,滑順得來又唔會太甜!
2024-12-10 259 瀏覽
今日同同事撐枱腳,見到以前食嘅西餐廳轉咗做粥舖,天氣凍凍地……食碗熱辣辣生滾粥都唔錯!!生滾鯇魚腩粥加生菜絲:話明係生滾粥,鯇魚腩就梗係鮮嫩軟滑啦,加埋生菜絲,口感唔錯!!個生滾粥底味道都好濃鬱~🥰👍🏻鯪魚球粥:鯪魚球粒粒漲卜卜,都好爽滑彈牙,粥底非常之綿滑軟熟,口感唔錯!炒麵:炒得幾爽口,唔算好油膩,食炒麵一定要加甜辣醬!!🤭😋佢枱面仲有芝麻,十分之貼心~鍾意加乜嘢都可以自己加!!炸兩:外面個腸粉皮好滑,最緊要夠薄!入面嘅油炸好新鮮好脆!自己控制落麻醬、甜醬同芝麻,都係好好味!!見隔離枱叫咗個牛脷酥,大大件,好鬆軟咁~忍唔住又叫一件!😅🤣果然好好味呀😍👍🏻脆卜卜,甜甜地~而且又鬆又軟~原來佢話每日新鮮自家製,唔知朝頭早有冇人專登上嚟買早餐呢??我可以考慮下聽日上嚟買早餐喎!😍🥰

2024-12-09
5 分鐘 (堂食)
2024-12-09 161 瀏覽
#跟住我食唔中伏 天氣咁凍🥶梗係要食碗粥暖下胃啦!我最中意去洪記粥品🍚,佢哋嘅粥整得好好,口感滑順,絕對可以暖心又暖胃👍今次叫咗兩款粥,首先係菜乾豬骨粥,味道清淡又入味,配豬骨嘅肉質好嫩,成碗粥香氣四溢!黃沙豬潤粉腸粥更加唔可錯過😋豬潤&粉腸鮮美,用料實在,感覺好滿足😍洪記嘅蝦米腸都唔錯,幾乎每啖都有蝦米,腸粉入口嫩滑!記得‼️一定要試下佢哋嘅煎堆,鬆脆又煙韌,真係好食到飛天,就算拎返屋企食都一樣好味!仲只需$10一個,超值!✨冬天要食粥,洪記係我心目中嘅首選!
#跟住我食唔中伏

洪記嘅蝦米腸都唔錯,幾乎每啖都有蝦米,腸粉入口嫩滑!

仲只需$10一個,超值!✨

冬天要食粥,洪記係我心目中嘅首選!
2024-12-07 239 瀏覽
🍽️洪記粥品(黃大仙)📍黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖一向鍾意食粥,公司附近開新店,一定要黎試吓啦👍~窩蛋鮮牛粥材料好豐富呀😍有很多好滑新鮮嘅牛肉,唔會醃到冇晒味,粥底口感綿綿的,加上一隻半熟的蛋,再搭配上蔥花的清香,梗係更加美味,營養豐富又能暖胃,即係美味又健康嘅選擇,百吃不厭🥣🥩🍳~九皇鮮蝦腸皮薄餡靚❤️口感夠滑,裏面嘅蝦仁新鮮彈牙,搭配上調味適中嘅鮮甜醬油,好鬼好味🍤😀~鹹肉糭糯米色澤金黃,睇到都知好食啦🤣糉內包有鹹蛋黃、豬肉等豐富的餡料,口感糯滑,味道鮮美;鹹蛋黃的香濃與豬肉的鹹香好正,食落去好有層次感和滿足感🐷🥚
🍽️洪記粥品(黃大仙)
📍黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖

一向鍾意食粥,公司附近開新店,一定要黎試吓啦👍

~窩蛋鮮牛粥

~九皇鮮蝦腸

~鹹肉糭
2024-12-06 232 瀏覽
洪記粥麵有很多分店,粥品油器一向有口碑。今天到黃大仙新開的分店吃午餐。午膳時間人客絡繹不絕,可想而知食物有一定的保證了。韮黃鮮蝦腸粉韮黃鮮蝦腸粉的皮薄而滑,彈性十足,每一口都能感受到新鮮的蝦肉,再配上鮮甜的豉油,實在美味。北菇雞粥北菇雞粥煮得恰到好處,粥底濃稠且香氣撲鼻。北菇充滿鮮味,雞肉十分嫩滑。熱騰騰的,吃着十分滿足。炸兩、油炸鬼炸兩與油炸鬼是必食推介。炸兩粉皮不厚,剛好包住餡料,咬下去時口感鮮脆而不油膩。油炸鬼的外皮金黃酥脆,內裡蓬鬆,無論是單吃還是沾醬,都讓人欲罷不能。豆漿豆味很濃,清新順口,豆漿的香濃感與粥麵的輕盈形成了絕妙的平衡。

韮黃鮮蝦腸粉

北菇雞粥

炸兩、油炸鬼

豆漿

2024-12-03 260 瀏覽
餐廳:黃大仙 地址: 黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖電話: 23980929~狀元及第粥材料好豐富呀,有豬腰、豬潤、豬肉丸,粉腸、豬肚、瘦肉,粥底細膩,口感豐富👍豬腰夠鮮嫩,瘦肉夠新鮮有嚼勁,再加上薑絲和蔥花的提味,整碗粥給我很溫暖而滿足的感覺,實屬廣東粥品中的經典之作🥣🐖🌿~手打肉丸粥有五粒手打肉丸,很彈牙,充滿鮮美肉汁,搭配濃稠的粥底,每一口都能享受到肉丸的Q彈口感和粥的細滑,不僅美味又有營養價值🍲🍖🌿~炒米粉炒至金黃,調味適宜,軟硬度適中,不錯的選擇😀~鮮蝦腸粉腸粉皮薄,口感滑嫩,包裹著鮮美的蝦仁,搭配上特製的甜醬油,味道鮮美🍤🍚🍯
餐廳:黃大仙 [洪記粥品]
電話: 23980929

~狀元及第粥

~手打肉丸粥

~炒米粉
炒至金黃,調味適宜,軟硬度適中,不錯的選擇😀

~鮮蝦腸粉