2024-10-12 434 瀏覽
一早去長沙灣戲院睇武替度,就是新舊經驗的融合,是得與捨的無奈。戲院附近就有一間有日式小店,佈置簡單舒服,每嗰位置也有足夠空間,放著輕音樂令人疲憊得以舒緩。想食鰻魚定食,又想食滑蛋豬扒飯,又想食日式叉燒烏冬。。。終於選擇了安格斯牛肉鍋配前菜,沙律,味噌湯及飯。最開心有一隻蛋可以撈飯,真係可以食多兩碗飯。前菜螺肉及沙律令人開胃醒神,味噌湯足料除海帶外仲有紅蘿蔔同白蘿蔔,令口感更豐富。鍋就不用說,安格斯牛肉真心有牛肉味,亦易咬開,唔少件數,蔬菜類就以我最愛的豆腐要推介。

想食鰻魚定食,又想食滑蛋豬扒飯,又想食日式叉燒烏冬。。。

2024-09-09 645 瀏覽
見到好多食評都讚~咁去完睇戲即刻黎試一試佢!厚厚既餐牌有好多選擇~而且價錢好抵~好親民!唔怪得咁多客人用餐! 雖然用餐當日好多人,好好彩我哋唔使等就可以即刻入座🥰餐廳環境好舒服~有光猛有好多靚靚嘅基督徒裝置擺設,仲有少少詩歌嘅背景音樂🎵店員都好friendly,笑容滿面😁叫咗一碗照燒雞扒手打烏冬烏冬大大碗~又彈牙,口感啱啱好~成個用餐體驗都好舒服同朋友可以慢慢坐低傾偈 完全冇俾人催你食或者趕住交枱嘅感覺👍P.S. 好重要:餐具/枱面都好乾淨 感覺良好!下次再嚟睇戲都會嚟返呢間餐廳度食😋真實付費支持~做得好就要讚~同埋要支持小商家!

見到好多食評都讚~咁去完睇戲即刻黎試一試佢!

雖然用餐當日好多人,好好彩我哋唔使等就可以即刻入座🥰

店員都好friendly,笑容滿面😁
叫咗一碗照燒雞扒手打烏冬
烏冬大大碗~又彈牙,口感啱啱好~

成個用餐體驗都好舒服
同朋友可以慢慢坐低傾偈
完全冇俾人催你食或者趕住交枱嘅感覺👍

P.S. 好重要:餐具/枱面都好乾淨
感覺良好!下次再嚟睇戲都會嚟返呢間餐廳度食😋

真實付費支持~做得好就要讚~同埋要支持小商家!
由基督徒老闆開設的日本餐館🇯🇵店內佈滿基督教的裝飾以及擺設🙏也有很多聖經金句及播放著柔和的聖詩🎼很有神同在的感覺😇先點這裡的招牌菜🥩採用日本鹿兒島黑毛豬的里肌肉🐷是日本列為高級別的豚肉🏅特色是肉質纖細柔嫩,脂肪清甜不膩😋加上自家制醬汁混合即磨白芝麻🧂份外惹味,味道層次大大提升😙由北海道進口的蟹柳,啖啖鮮甜🦀配上煙韌彈牙的日本烏冬🍜再加入鮮味高湯,清香中帶著濃濃鮮蟹味🤩大蝦天婦羅爽口彈性🍤秘製粉漿以多種麵粉混合而成♻️炸得金黃香脆,口感Juicy💦帆立貝大大粒,非常厚身🦪以日本燒汁調味,味道鮮甜軟嫩😃黃花魚於烤爐上烤至焦香🔥是居酒屋其中一樣必點佳餚🐟入口甘香鮮甜,油脂十足🫶更含有豐富蛋白質😍
由基督徒老闆開設的日本餐館🇯🇵
店內佈滿基督教的裝飾以及擺設🙏
也有很多聖經金句及播放著柔和的聖詩🎼
很有神同在的感覺😇

先點這裡的招牌菜🥩
採用日本鹿兒島黑毛豬的里肌肉🐷
是日本列為高級別的豚肉🏅
特色是肉質纖細柔嫩,脂肪清甜不膩😋
加上自家制醬汁混合即磨白芝麻🧂
份外惹味,味道層次大大提升😙

由北海道進口的蟹柳,啖啖鮮甜🦀
配上煙韌彈牙的日本烏冬🍜
再加入鮮味高湯,清香中帶著濃濃鮮蟹味🤩

大蝦天婦羅爽口彈性🍤
秘製粉漿以多種麵粉混合而成♻️
炸得金黃香脆,口感Juicy💦

帆立貝大大粒,非常厚身🦪
以日本燒汁調味,味道鮮甜軟嫩😃

黃花魚於烤爐上烤至焦香🔥
是居酒屋其中一樣必點佳餚🐟
入口甘香鮮甜,油脂十足🫶
更含有豐富蛋白質😍
  • 吉列極上鹿兒島黑毛豬
  • 北海道皇帝蟹柳鍋燒烏冬
  • 海老天婦羅
  • 日式汁燒帶子
  • 燒黃花魚一夜干
2024-06-29 1120 瀏覽
長沙灣MCL睇戲平,二次睇九龍城寨,所以又喺附近搵食!打開餐牌,勁多選擇,價錢唔貴!選了一個泡菜豚肉鍋定食,配有沙律,麵豉湯&飯。份量多,豚肉厚薄適中,易於送飯,而且味道唔錯,如果泡菜份量多d更好另外叫咗燒黃花魚一夜干,原來都係定食,配有沙灣,湯&飯,特價只係$72咋,魚質地口感正常,夠大條,整體滿意!叫嘅時候唔知道係定食餐,仲叫咗一個甘栗紫薯餅,配有粒粒喺餅內,完全係我鍾意食嗰隻,但忘記了影相!本身每個餐都唔貴,仲要免加一服務費,服務態度都好好,下次睇戲時會再試其他款食物!希望多d 去試,在港消費💪
長沙灣MCL睇戲平,二次睇九龍城寨,所以又喺附近搵食!
打開餐牌,勁多選擇,價錢唔貴!
選了一個泡菜豚肉鍋定食,配有沙律,麵豉湯&飯。

希望多d 去試,在港消費💪

2024-06-27 735 瀏覽
去荔枝角搵朋友,朋友介紹食呢間日本菜。去到個門面,都幾靚,同對面車房勁大對比餐牌都幾多選擇,聽朋友介紹試左吉列豬扒烏冬,勁大塊,又十分脆,以呢個價錢黎講勁抵食烏冬大大碗,彈牙,湯底就清。朋友叫左便當,佢話便當會定期更換,每次都有驚喜我見佢份便當都好豐富,味道方面朋友就話好食,不過我無親口食就廢事係度評論了另外我地叫左份小食,炸薯餅,又係即叫即炸十分脆口,薯餅中間流流地心,食落又脆又軟咁,味道都好好總括而言呢間餐廳真係幾抵食,可以再黎多次

烏冬大大碗,彈牙,湯底就清。
朋友叫左便當,佢話便當會定期更換,每次都有驚喜

總括而言呢間餐廳真係幾抵食,可以再黎多次
2024-06-13 753 瀏覽
餐廳環境舒適,佈置簡約而溫馨。入門時睇到隔籬有一啲基督教嘅宣傳單張。餐廳亦都係播一啲詩歌輕音樂。服務員熱情迎接,幾好人我叫左一份月見豚肉丼,$70,都幾大份仲有隻生雞蛋,味道都OK。但係啲飯應該唔係用珍珠米,除咗呢個飯仲會有埋沙律,螺,同埋麵豉湯我男朋友叫左滑蛋豬扒餐,佢變咗個豬扒好食我覺得個豬扒唔係好脆,但係都有落足料嘅店家衛生狀況ok,桌面乾淨整潔,餐具&杯都睇落好新,重點就係佢係冇+1服務費最後就係,我冇收到任何餐廳邀請,係我自己付費去食,沒有任何宣傳成份

2024-06-12
2024-03-26 1146 瀏覽
早幾晚約左兩位朋友仔,一行三人來到長沙灣食晚飯,上網搵到呢間日本餐廳,價錢親民,所以就決定去試下。店舖唔算好大,但坐落都唔算太逼。上網睇過其他reviews,好多人都推介牛肉鍋同埋吉列豬扒,所以我哋決定叫一個2人餐,入面有齊呢兩款食物,再另外加啲小食。呢到嘅店員好nice,會主動同我地介紹食物,成餐飯亦會主動走來走去幫食客加水執枱,完全唔洗特登舉手叫人來。~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~🤩精選二人餐(HKD 298) 以下為套餐內包括嘅食物:🐂安格斯牛肉鍋牛肉鍋內嘅牛肉份量十分多,牛肉食落新鮮,湯底偏甜配飯食一流,食客可以根據自己口味另外加上芝麻同七味粉。🐗吉列極上鹿兒島黑毛豬我哋最期待就係呢個吉列黑毛豬,上菜前店員先送上一碗芝麻同炸豬排醬,客人可以根據自己喜愛嘅口味同口感去磨碎啲芝麻,再倒上炸豬排醬一齊攪拌,然後用來沾一陣嘅豬扒。到主角吉列黑毛豬,size唔細,咬落十分之脆口,但外層嘅炸粉唔會太多,豬肉唔會炸到好乾身。呢個絕對係今晚嘅VIP🐓鹽燒雞翼相比套餐內前兩份食物,燒雞翼就比較遜色,雞翼有啲乾,食落味道上較淡。~另外仲有煙鴨胸沙律,白飯,味噌湯,日式甜品

~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~

🤩精選二人餐(HKD 298)
以下為套餐內包括嘅食物:

🐂安格斯牛肉鍋

🐗吉列極上鹿兒島黑毛豬

🐓鹽燒雞翼
~另外仲有煙鴨胸沙律,白飯,味噌湯,日式甜品各兩份,但可惜太飽嘅關係,我地無要到個甜品,聽店員講可以揀雪糕或布丁。

🤩燒雞軟骨(HKD 30)
雞軟骨燒得幾唔錯,燒得唔會太乾,食落爽口有油香,調味亦恰好。

🤩明太子雞翼(HKD 48)
由於我十分喜歡明太子,所以我就叫左份明太子雞翼,但呢款食落口,明太子嘅感覺怪怪,唔知係咪因為明大子饟左入去雞翼到再煮熟左,無乜明太子嘅味道。

🤩炒雜菜(HKD 58)
每餐飯我都追求要啲蔬菜,所以就叫左份炒雜菜,調味恰好,食落唔會太鹹,亦唔會太「油淋淋」。
🇯🇵區內貼地日本菜小店
💰性格比高
🤵🏻服務十分好
2024-02-24 898 瀏覽
今日去咗長沙灣食呢間街坊日式餐廳價錢親民兼份量夠大🧡⇢🍱 照燒雞扒定食 $68定食包咗麵豉湯、螺肉同埋沙律🥗雞扒好大塊 肉質幾嫩滑照燒汁俾得好足 好入味啲汁撈埋飯食真係一流🍚⇢呢間勝在價錢夠親民 份量又大相信男仔都夠飽💛
今日去咗長沙灣食呢間街坊日式餐廳
價錢親民兼份量夠大🧡

🍱 照燒雞扒定食 $68
定食包咗麵豉湯、螺肉同埋沙律🥗
雞扒好大塊 肉質幾嫩滑
照燒汁俾得好足 好入味
啲汁撈埋飯食真係一流🍚

呢間勝在價錢夠親民 份量又大
相信男仔都夠飽💛
2024-02-02
2024-01-25 838 瀏覽
今次就係晏晝同另外一個朋友過咗嚟呢邊食飯,咁係食飯時間都見到一啲人喺出面等緊位,咁入面懷疑係老細嘅男人就同我哋講好快就會有位,咁入面就分開咗兩個人嘅位同埋四個人嘅卡位,咁大概等咗15分鐘之後就入咗去,咁坐低嘅時候個老細就會同我哋介紹今日有啲咩特別嘅套餐,同埋佢哋招牌嘅極上吉列鹿兒島黑毛豬扒飯。咁我同個朋友就叫咗呢樣試吓,咁好快就有個姐姐上咗一碗芝麻,同埋一支木棍,咁就俾我哋用黎磨啲芝麻,我之後就到個醬汁落去個芝麻度,最尾就用塊豬扒點落去。大概等咗15至20分鐘,一塊超大嘅豬扒就係我哋面前出現,佢已經幫我哋切好咗,而每舊其實望落去都幾厚。如果要批評下嘅話就應該係佢豬扒肥嘅部份都幾多,而且雖然望落去係好厚,但我嗰塊都只不過係個脆漿厚啲,而唔係塊豬扒真係咁厚🤔而且個價錢都比佢餐廳嘅其他食物貴,如果你係好鍾意食厚豬扒嘅話你都可以試吓嘅🤣

2024-01-24 606 瀏覽
走進呢間和風食堂,食到既日式咖哩豬排定食,真係岩晒茶飯無間!豬排嘅外皮炸得脆口,入面既肉雖然略為乾身,但都算夠嫩,沾上咖哩汁食,話唔上頂級但都算滿足日常味蕾。再講講佢個月見極上牛丼呢,實在打正食己啦!飯面鋪滿牛肉,再加上一隻嫩滑既生蛋黃🥚,攪拌之後嗰個口感,滑溜得o地~真係流口水咯!同桌仔嘅中華沙律都出奇地令我回味無窮,啱啱好嘅酸甜調味,解膩又開胃!呢度既食物份量都幾大方,差不多食到撐,飲品就要另外計,咁樣睇落都仲算抵食。餐廳擺設簡單整潔,啲竹藝裝飾添咗幾分和風氣氛。固然間地方有啲逼,不過望望那拉開式既桌板,真係巧妙過人,得個讚👍!而家呢邊越整越熱鬧,熱鬧過火鍋加麻辣燙🔥,吸引街坊街鄰。總體黎講,如果剛好行過呢度,又諗唔到吃咩好,不妨試吓呢間食堂,其實有幾款都算係出色既美食等緊你架!🍛🍜🌟

2023-10-20 1315 瀏覽
去完深水埗做運動,求其搵咗間食肆食lunch,呢度11:30就已經開咗門,有好多lunch set 選擇,價錢都大衆化,最緊要坐得舒服,服務又唔錯。🥢日式炸雞烏冬 $75 ⭐️⭐️無南蠻炸雞唯有叫炸雞,炸漿唔厚,咬落外脆內軟,不過我覺得佢無雞嘅口感,口感過份諗,而讚岐烏冬煙靭好味。🥢吉列極上鹿兒島黑毛豬 $128 ⭐️⭐️⭐️呢個餐一啲都唔馬虎,同吉列豬專門店做法一樣,白芝麻要自己磨碎加醬,而豬扒厚切味濃,不過略嫌太瘦口感唔夠豐富,如果係豬柳就perfect。🥢日式唐揚炸魷魚 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸魷魚佢真係no.1,由炸漿夠薄脆,到魷魚夠軟諗,大大隻份量又多,完全係味覺享受,感覺好新鮮,真係好食過所有酒樓同小食店。二人共消費:$242

🥢日式炸雞烏冬 $75 ⭐️⭐️

🥢吉列極上鹿兒島黑毛豬 $128 ⭐️⭐️⭐️

🥢日式唐揚炸魷魚 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$242
2023-09-30
  • 日式唐揚炸魷魚
2023-09-20 1247 瀏覽
因為近運動場,而且地方夠大、坐得舒服,差不多每次跑步後都同跑友來到此吃飯。餐牌以定食為主,有足夠三人份量的二人餐,亦有小食,任君選擇。誠意推介:2人餐Set C有入口滑溜的#西京燒,再配炸得剛剛好的#吉列廣島蠔 ,非常惹味。仲有壽喜燒牛肉鍋/泡菜豚肉鍋,二選一。我喜歡壽喜燒,有不少蔬菜的微甜味,用湯撈飯剛剛好。還包括:鴨胸沙律、餐前小食(螺肉/中華沙律)麵豉湯,飲品、甜品,2個女仔一定食唔晒~#月見豚肉丼定食也很抵食~薄切豚肉軟滑,加埋生蛋黃更惹味。#照燒雞扒定食這個我每次必點!雞扒燒得皮脆肉嫩,加點照燒汁,很惹味。香港夜繽紛,各位跑友去完深水埗運動場可以捧吓場,支持小店💛📍#活水和風食堂地址: 長沙灣福華街571號曉悅地下3號舖電話: 23181318

誠意推介:

2人餐Set C

#月見豚肉丼

定食也很抵食~

薄切豚肉軟滑,加埋生蛋黃更惹味。

#照燒雞扒定食

這個我每次必點!

雞扒燒得皮脆肉嫩,加點照燒汁,很惹味。
香港夜繽紛,各位跑友去完深水埗運動場可以捧吓場,支持小店💛

📍#活水和風食堂

地址: 長沙灣福華街571號曉悅地下3號舖

電話: 23181318

2023-07-12 1202 瀏覽
朋友聚會,因為知道會傾好耐,book位時特登問有冇限時😅結果坐咗4個鐘,都冇俾人趕走😂5個人食兩個二人餐,再加啲小食,埋單$640幾,好抵食。吉列黑毛豬扒配埋芝麻同醬汁,一啲都唔馬虎;牛肉壽喜燒亦好足料…不過幾道菜都偏咸,要撈飯比較好。
朋友聚會,因為知道會傾好耐,book位時特登問有冇限時😅
結果坐咗4個鐘,都冇俾人趕走😂
5個人食兩個二人餐,再加啲小食,埋單$640幾,好抵食。
不過幾道菜都偏咸,要撈飯比較好。
2023-06-21 993 瀏覽
話哂,呢區小店小舖多羅羅,找間和風小店,牆上壁畫吸引,門口水車與流水雅致,令人欣賞。選擇了滑蛋鰻魚定食及三文魚海鮮鍋:已預期鰻魚粒上再炒滑蛋,竟然是差不多原條上,再加一滑蛋洋蔥,配上湯汁令飯吸收了滿的洋蔥及蛋香,超好吸。而三文魚海鮮鍋我們沒有加8蚊做定食,因唔算肚餓。。。兩大塊三文魚肉,帶子,青口,蝦,蟹柳,仲有不少蔬菜,超吸引,如果有埋豆腐就完美了。一定藉值一去再去的地方。#下次要試安格斯牛肉鍋定食#next order is 原隻軟殼蟹#仲有想食黃花魚一夜干#睇嚟要4人行,才可以樣樣食啦

一定藉值一去再去的地方。

#下次要試安格斯牛肉鍋定食
#next order is 原隻軟殼蟹
#仲有想食黃花魚一夜干
#睇嚟要4人行,才可以樣樣食啦
2023-06-01 1050 瀏覽
午餐時間呀囡放學話要食烏冬,行過曉悅商場,見到活水餐廳無咩人,平時次次都排隊,所以立即走入去試下。大約70蚊左右一個set lunch,今次叫左烏冬拉麵套餐同炸雞套餐。烏冬湯底味夠,而且多料,呀囡一個人都食左大半碗。炸雞唔會多炸粉及唔油,一口一件,啖啖肉。
烏冬湯底味夠,而且多料,呀囡一個人都食左大半碗。
炸雞唔會多炸粉及唔油,一口一件,啖啖肉。
炸雞便當
炸雞便當