2020-02-27 430 瀏覽
來到長沙灣上面很多餐廳的食街,很多都有興趣嘗試,就隨意選了其中一間進去點餐了。本來想試的是鹽燒鯖魚定食,但是有另外的餐牌寫上是期間限定的菜式(日式豆乳雞肉鍋),反正好像感覺也不錯,就馬上轉口味了。食物整體質素不錯-(日式豆乳雞肉鍋)套餐包括各一碗味噌湯、細碗雜菜、螺肉、白飯,及雞肉湯鍋:味噌湯比較淡味細碗的雜菜用了少量甜醬油及醋調味螺肉味道尚可飯有輕微濕黏,個人不太喜歡玄米茶很有米香味,並非廉價茶包那種味道屬於主菜的湯鍋則稍稍有驚喜:鍋裡有菠菜及娃娃菜、金針菇、一塊疑似冬菇及紅蘿蔔、數塊雞件湯底咸度適中,味道約是7成菜味,3成豆奶味雞件及菜都較嫩口味佳,實屬不錯價錢方面個人認為輕微略貴,但確實值得一試

食物整體質素不錯-
味噌湯比較淡味
細碗的雜菜用了少量甜醬油及醋調味
螺肉味道尚可
飯有輕微濕黏,個人不太喜歡
玄米茶很有米香味,並非廉價茶包那種味道

屬於主菜的湯鍋則稍稍有驚喜:
鍋裡有菠菜及娃娃菜、金針菇、一塊疑似冬菇及紅蘿蔔、數塊雞件
湯底咸度適中,味道約是7成菜味,3成豆奶味
雞件及菜都較嫩口味佳,實屬不錯

價錢方面個人認為輕微略貴,但確實值得一試
日式豆乳雞肉鍋
2020-02-26
日式豆乳雞肉鍋
2020-02-16 353 瀏覽
之前都嚟食過幾次lunch,應係教會人士開的,四圍都有聖經金句,食物味道唔錯,環境亦乾淨舒服😌 今晚適逢想食日本野,而附近另外兩間都係好味嘅日本嘢就係逢星期六休息,咁仲要諗啲咩呢😛😛😛😛鹽燒牛舌 $28>外形討好,不過簿啲>可能係偏簿,燒得略乾,質感比較硬>味道不俗,幾惹味==================推介指數 🌕🌕🌕🌘🌑炒雜菜 $48>新鮮熱辣辣>木魚味出眾,提升整體味道>各樣蔬菜都幾鮮甜,當中夾雜菠菜,幾特別==================推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑照燒雞扒定食 $62>雞扒燒得好靚仔,勁想食>雞扒外皮好脆,肉質亦嫩,配合燒汁,一流>飯底都不俗,有飯味,係少少偏硬>沙律菜新鮮爽甜,用柚子汁,好味>螺肉味道不俗,略嫌不辣>麵豉湯熱辣辣,不會太鹹,飲完不渴==================推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑安格斯牛肉鍋定食 $88>食飯有個鍋總令人有一份優越感>個鍋個樣幾好,不過如果滾住咁到呢就仲正>蛋有蛋味,蛋汁加少少湯撈飯飯一絕>牛

鹽燒牛舌 $28
>外形討好,不過簿啲
>可能係偏簿,燒得略乾,質感比較硬
>味道不俗,幾惹味
推介指數 🌕🌕🌕🌘🌑

炒雜菜 $48
>新鮮熱辣辣
>木魚味出眾,提升整體味道
>各樣蔬菜都幾鮮甜,當中夾雜菠菜,幾特別
推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑

照燒雞扒定食 $62
>雞扒燒得好靚仔,勁想食
>雞扒外皮好脆,肉質亦嫩,配合燒汁,一流
>飯底都不俗,有飯味,係少少偏硬
>沙律菜新鮮爽甜,用柚子汁,好味
>螺肉味道不俗,略嫌不辣
>麵豉湯熱辣辣,不會太鹹,飲完不渴
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑

安格斯牛肉鍋定食 $88
>食飯有個鍋總令人有一份優越感
>個鍋個樣幾好,不過如果滾住咁到呢就仲正
>蛋有蛋味,蛋汁加少少湯撈飯飯一絕
>牛肉好味,不肥有牛味
>豆腐夠滑
>湯底同雜菜唔錯,甜甜地,食慾大增
>白飯不俗,有飯味,係少少偏硬
>沙律菜新鮮爽甜,用柚子汁,好味
>中華沙律就係正常中華沙律味
>麵豉湯熱辣辣,不會太鹹,飲完不渴
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑

原來晚餐同lunch個menu係一樣嘅,不過就多咗個二人set dinner menu,而晚餐仲可以有不加一兼全單九折優惠,我地叫兩個定食加炒雜菜同鹽燒牛舌埋單先$203😱 嘩,真係好抵呀😍😍😍

活水和風食堂 (長沙灣)
長沙灣福華街571號曉悅地下3號舖
2020-02-15
  • 照燒雞扒定食
  • 安格斯牛肉鍋定食
活水和風食堂門口放左大量文宣postcard&sticker 仲有連豬同Pepe公仔😼餐廳裝修以草原綠色為主 大部份都係卡位 感覺幾舒服🤤學生同晚餐都有折!.👉🏻月見極上牛丼($78)定食包沙律、麵豉湯同冷盤牛肉肥瘦均勻 食得出係靚牛肉👅珍珠米一粒粒好分明 份量啱啱好~每份定食都會有一枝七味粉 個牛丼有洋葱同醬汁本身已經好夠味 所以我覺得可以唔洗落七味粉落左反而會遮蓋牛肉嘅鮮味🤧—————————————活水和風食堂長沙灣福華街571號曉悅地下3號舖

👉🏻月見極上牛丼($78)
月見極上牛丼

定食包沙律、麵豉湯同冷盤
牛肉肥瘦均勻 食得出係靚牛肉👅
珍珠米一粒粒好分明 份量啱啱好~
每份定食都會有一枝七味粉
活水和風食堂
長沙灣福華街571號曉悅地下3號舖
2020-02-06
月見極上牛丼
食評是上次吃的,兩次帶朋友來朋友都非常欣賞,因為這裡的環境,服務及食物質素都很高,與其食快餐,約人就食舒服一點。今次吃的吉列豬扒蛋飯, 豬扒都幾大塊,熱和脆就唔會有懷疑,另外的前菜三款和麥茶,都係高質唔求其。臨走加了$9朱古力Mousse, 細細件好精緻。中午沒有加一。上次吃的Sukiya牛肉都好正宗,而牛肉是在鍋內熟,唔會變老牛。但特別要提的是,見到Pepe 連豬, 今次來食仲有不同的靚靚文宣,仲有想要很久的港女戰神年曆,實在太難得!多謝活水。

細細件好精緻。中午沒有加一。
上次吃的Sukiya牛肉都好正宗,而牛肉

是在鍋內熟,唔會變老牛。

2020-01-13 311 瀏覽
老闆和侍應很有禮貌,食物高質素,環境十分乾淨。餐廳一直播放動人悅耳的基督教詩歌,令我和幾個朋友今晚享用了一個寧靜而舒適的晚餐。最重要價錢不貴,還有9折!最後老闆還祝福我們和送上小禮物。
2020-01-03 307 瀏覽
之前來到這間食午餐覺得不錯就再來這裡吃午餐,這裡不多人等夠方便但價錢有點貴,來到這裡都是叫上次的安格斯牛肉鍋,牛肉比上次好食但菜好似比較少了點,另外加了芝麻雞翼二隻,來到好熱要等等,雞翼都是比較細隻,但脆度不錯同不油身。朋友叫的是咖哩豬扒飯七十八元,豬扒口感可以但不夠厚身,咖哩似日式而帶點辣度,飯都份量夠食。湯今次好咸,前菜螺肉正常,沙律就一般新鮮的蔬菜,這裡的午餐都以六十多至八十多都有,味道但不錯但不可以常常來這裡。
2019-12-30 210 瀏覽
I saw many peoples line up before, so i try to come earlier abt12:15 to get a table for lunch with colleague. I ordered the beef pot with rice, its quite surprise to the food. which were tasty. You must to try the kimchi here, the taste i like it very much. The ppl are nice and helpful. its a good choice for Jap food in Cheung Sha wan or Lai Chi Kok area.
2019-12-15 237 瀏覽
我地好好彩,剛剛入黎無耐,隔多10分鐘,就滿人要等位。侍應好好,有禮又有笑容,而且無偷懶。天婦羅定食:豐富、好味、熱、足料!熱辣辣的天婦羅,脆且乾身,很正!另外,店鋪配埋天婦羅汁,很體貼。有很多店舖都沒有!滑蛋鰻魚:都只係$78,豐富的滑蛋汁,且鰻魚豐富,沒有細骨黏在魚身,食得好容易。牛肉鍋:肉汁富豐。正!最後叫多個餃子🥟。真係好豐富。再加多碗白飯比妹妹,岩岩夠食!共:200幾。裝修很好,光猛而舒服!
我地好好彩,剛剛入黎無耐,隔多10分鐘,就滿人要等位。

侍應好好,有禮又有笑容,而且無偷懶。

牛肉鍋:肉汁富豐。正!

最後叫多個餃子🥟。真係好豐富。

再加多碗白飯比妹妹,岩岩夠食!共:200幾。

裝修很好,光猛而舒服!
  • 牛肉鍋
2019-12-12 162 瀏覽
長沙灣現在都多了不少日本餐廳,其中有間日本餐廳叫活水都幾多人,晚餐仲有優惠。今日食午餐就去等位,一陣就可入去但都幾迫,桌都比較細,叫了二個定食同小食已經完全沒有位。今次叫了鰻魚蛋飯,鰻魚汁不太咸可以,鰻魚份量都夠,蛋有點咸同不太嫩,湯味道不錯入面不少配菜,小食辣蘿蔔都幾惹味,沙律醬不錯但菜有點不太新鮮。牛肉鍋的牛肉普通入面好多菜同菇,湯底不太甜,都夠食,叫了定食可以加錢配小食,最後加錢小食餃子幾脆口入面的肉幾好味和芝麻雞翼不夠香,差不多二百元都還可接受,份量都幾多都飽吃不完。
去長沙灣做D野,都要食野,工業區茶餐廳大量,但少來都想食好D,Openrice話有個100分好好人的服務員,D野又幾好食咁就試下。這是橫街的一間日本餐廳,門口見到咁多食物要求介紹嘅?咁認真門口仲要等位,價錢不是茶餐廳的四五十,但食物幾特色,午巿有滑蛋鰻魚,都幾意外。入去拿號碼,有裝修喎,有流水,電視,日本燈,聖誕樹仲有好多聖經金句裝飾,簡約乾淨,本人表示非常滿意。因為一個人關係,算好快有位,問問人食滑蛋豬扒定滑蛋鰻魚,個侍應姨姨又應你兩句喎:『各有特色,睇你鐘意食乜。』『今次食鰻魚,下次食豬扒啦!』我好聽話嘅,就滑蛋鰻魚啦!後加了罐西柚味汽水$7, 少飲難得有就飲埋。想加配餃子外賣俾阿女做下午茶,侍應會話即炸怕淋咗,遲D先叫啦!唔通佢就係傳說中的100分侍應?好快地,汽水到了,最喜歡紙飲管,有道德餐廳為保護地球出力。又好快地,午餐送到, 好多野食呀!足料麵豉湯,沙律,螺肉,咁得意擺埋七味粉, 唔駛叫都有,真係細心,唔食睇到都開心。不過難得有,貪得意加少少七味粉,但同鰻魚飯真係唔夾,應該都係拉麵類夾D。旁邊人點牛肉鍋,D牛肉上枱仲係生的,正!鰻魚飯幾好,平時怕食鰻魚有骨,今日冇骨呀!軟滑

這是橫街的一間日本餐廳,門口見到咁多食物要求介紹嘅?咁認真

好快地,汽水到了,最喜歡紙飲管,有道德餐廳為保護地球出力。

旁邊人點牛肉鍋,D牛肉上枱仲係生的,正!
鰻魚飯幾好,平時怕食鰻魚有骨,今日冇骨呀!軟滑的鰻魚沒有乾爭爭,真係軟同滑,魚皮少少肥美,仲有鰻魚汁的甜,好味喎。洋蔥滑蛋好夠黃,仲好似有射燈咁,成碗飯加埋配菜全部好靚,最緊要好味。
臨走前點了加配$12外賣餃子,$12俾咁多野我,又椰菜餐具同醬汁,我都唔好意思,好有誠意啊!

臨走時聽到仲有12人一齊食,Team lunch??
價錢中間,食物令人滿足,餐廳間調舒適,服務優質。仲有學生8折,外賣9折,絕對係良心餐廳。是追求生活質素的餐廳,工廠區辛苦搵錢,都要有少少享受,可以再來。
區區食玩遊-長沙灣
2019-11-29
5 分鐘 (堂食)
午餐
2019-11-09 427 瀏覽
因為仔仔逢星期六係依頭上堂 所以晚餐成日都要諗食咩上網見到依間日本野好似評分唔錯所以就試下佢一入去個好似係老細既見我地有細路咁岩有卡位埋單就即刻問我地想唔想轉過去第一印象已經十分好叫左二人餐 味道真係唔錯 牛肉鍋牛味都幾濃個炸豬好鬆軟 我個仔平時唔太愛食野都食左好多跟埋另外重有沙律 雞亦 飯 湯同甜品汽水真係好多野食 我一家三口食完都飽曬價錢好抵 唔洗加一重有9折同埋坐得舒服得黎 所有員工都好有禮貌好少可有一間餐廳樣樣都做得相當唔錯一定會再來
因為仔仔逢星期六係依頭上堂

同埋坐得舒服得黎 所有員工都好有禮貌
好少可有一間餐廳樣樣都做得相當唔錯
一定會再來

2019-11-08 346 瀏覽
繼上次係長沙灣比同事介紹食日本野之後就念念不忘,好想食下日本野黎獎勵下自己!日本餐廳多數都會做到3點先休市唔做住搞到我晏食就無得食好西!跟住原先步行亂行睇下有無啲有興趣想食既餐廳去試下啦行行下一抬頭就見呢間,大大隻字話2:30後有八五折!!即刻走去試吓呢間日本餐廳啦!一入到去感覺好,地方寬廣闊落,環境舒服舒適咁,因為已經過咗2:30嘅關係,所以人流真係好較少!但人人流少,環境清靜,反而又加返啲分~可以慢慢享受大餐!點左個鰻魚餐!嘩!好正呀!睇相就知!鰻魚夠厚夠大塊!食落口感唔似係大陸養殖既!口感軟軟,無骨又入味!滑蛋係十分滿意!剛好唔會過熟又唔算生!份量又多😍😍😍😍呢間真係有驚喜!
日本餐廳多數都會做到3點先休市唔做住
搞到我晏食就無得食好西!

跟住原先步行亂行睇下有無啲有興趣想食既餐廳去試下啦
點左個鰻魚餐!嘩!好正呀!睇相就知!
滑蛋係十分滿意!剛好唔會過熟又唔算生!份量又多😍😍😍😍
呢間真係有驚喜!
2019-10-27
2019-11-04 209 瀏覽
食物90分 服務一百分高高瘦瘦的女樓面和一位短髮姐姐熱情 環境一百分食物90分 服務一百分高高瘦瘦的女樓面和一位短髮姐姐熱情 環境一百分食物90分 服務一百分高高瘦瘦的女樓面和一位短髮姐姐熱情 環境一百分

2019-11-02 201 瀏覽
係公司附近新開左間日本餐廳,睇過menu,lunch set都幾多選擇,所以今日同同事決定黎試吓。今日決定奢侈啲叫個安格斯牛肉鍋,個套餐本身仲配左個麵豉湯同沙律,呢間店好貼心,每一個餐都會配返個套餐有可能用到既調味料。個牛肉鍋份量都幾大,個湯底係壽喜燒,不過我自己就覺得甜左啲,個牛肉唔會太肥同埋有咬口,另外個鍋其他嘅配料都好多,有豆腐、菜、菇類同蛋。午餐黎講,HKD88唔算平,但因為我坐低既時候咁岩係佢哋下午茶時間,所以有八五折,但呢個份量黎講都算中規中矩,不過個壽喜燒湯底就有待改善,無咁甜會好啲👍🏻

2019-10-25 192 瀏覽
之前睇戲行過見到開左間新既日式餐廳~外觀同個menu都幾吸引~一有機會即刻黎試試~星期五7點幾坐滿左7成~我地兩個人去食有張舒服既卡位坐~食物種類都幾多選擇~我地叫左個蟹子沙律~安格斯牛肉鍋~吉列極上鹿兒島黑毛豬牛肉鍋一黎到已經暈到好香~但牛肉食落麻麻地~如果肥d應該會好味好多~個湯味道唔錯~偏甜~蟹子沙律正正常常冇咩特別~個吉列豬勁大塊勁厚~本身對佢好有期望~但食落真係好失望~一黎塊豬冇咩味道~二黎炸得有d乾~一d都唔juicy ~仲要唔知點解連d椰菜都唔好食~叫套餐有9折~埋單$239~雖然食物一般般~但服務同環境都唔錯~有機會都會再黎~希望到時食物質素有改善~下次黎試下拉麵先~
星期五7點幾坐滿左7成~我地兩個人去食有張舒服既卡位坐~
食物種類都幾多選擇~
我地叫左個蟹子沙律~安格斯牛肉鍋~吉列極上鹿兒島黑毛豬

蟹子沙律正正常常冇咩特別~

叫套餐有9折~埋單$239~