2024-12-14 3 瀏覽
今次同朋友去咗試吓日本嘢,我們叫左:厚切和牛牛舌 厚切和牛牛舌質地細膩,肉味濃郁,經過恰到好處炭燒,外表微微焦脆,內部卻保持著多汁的鮮嫩。搭配簡單的鹽和檸檬汁就已經好Perfect啦 原條伊佐目刺身 原條伊佐目刺身展示了海鮮的新鮮與純粹。魚片切得薄而均勻,透出誘人的光澤。鮮美的口感在舌尖融化,伴隨著清新的海味,令人神清氣爽。搭配傳統的醬油和芥末,能進一步提升其鮮香This time, I went with my friends to try some Japanese dishes. We ordered:Thick-cut Wagyu Beef TongueThe thick-cut Wagyu beef tongue has a delicate texture and rich flavor. It is perfectly grilled over charcoal, with a slightly crispy exterior while remaining juicy and tender inside. Simply pairing it with salt and
今次同朋友去咗試吓日本嘢,我們叫左:
厚切和牛牛舌

原條伊佐目刺身

Thick-cut Wagyu Beef Tongue

The thick-cut Wagyu beef tongue has a delicate texture and rich flavor. It is perfectly grilled over charcoal, with a slightly crispy exterior while remaining juicy and tender inside. Simply pairing it with salt and lemon juice makes it perfect!

Whole Ise Eel Sashimi

The whole Ise eel sashimi showcases the freshness and purity of seafood. The fish slices are cut thinly and evenly, revealing an enticing sheen. The delicious texture melts on the palate, accompanied by a refreshing taste of the sea that leaves one feeling rejuvenated. Paired with traditional soy sauce and wasabi, it further enhances its freshness.
2024-12-13 0 瀏覽
今日同朋友嚟咗食呢間串燒居酒屋,有幾款食物我覺得真係幾好食。都係佢哋嘅燒物。大分自送火炙平目魚平目魚經過火炙,佢裏面嘅魚油會完全釋放出來。師傅將來自大分嘅平目魚邊,用火槍逼出魚油,再將啲魚油源源本本留喺個碟上邊。點少少豉油Wasabi就已經係一道美食。日本銀杏串白果可能唔係咁多人食,但係呢個日本銀杏師傅將佢燒到煙煙韌韌完全唔似銀杏嘅質地。加上佢係甘香嘅唔會好苦。鹽燒日本淮山串另一個串燒又係日本野菜,就係佢哋嘅鹽燒日本淮山,佢哋燒到啱啱熟,仍然保持一啲爽脆嘅口感,外皮焦焦地釋放出香氣,係我未試過食淮山有咁嘅口感。

大分自送火炙平目魚

日本銀杏串

鹽燒日本淮山串

2024-12-11 0 瀏覽
今日過咗九龍城,見到呢間居酒屋唔錯,就入咗去醫肚見到推薦凍鮑魚,我又幾鍾意食就叫咗一份鮑魚非常彈牙又有鮮味,仲好貼心切好晒一口size冰涼口感配上海鮮嘅甜味,係味蕾嘅享受!😚另外再叫咗份燒日本雞尾,呢啲嘢唔係到到地方有而燒得好食嘅更加唔簡單佢處理雞尾上做得好好,無騷味之餘仲有好香雞味而家大大舊!令人好滿足~~😍最後叫咗份鐵板炭燒地獄雞腿肉,聽個名好得人驚咁🤣食落其實係天堂😉😉炭燒嘅香味好出雞腿肉好嫩滑,用鐵板上保持溫度食到最後一舊都仲係暖粒粒!下次再嚟九龍城一定會再幫襯🤤
今日過咗九龍城,見到呢間居酒屋唔錯,就入咗去醫肚
見到推薦凍鮑魚,我又幾鍾意食就叫咗一份

鮑魚非常彈牙又有鮮味,仲好貼心切好晒一口size
冰涼口感配上海鮮嘅甜味,係味蕾嘅享受!😚

另外再叫咗份燒日本雞尾,呢啲嘢唔係到到地方有
而燒得好食嘅更加唔簡單
佢處理雞尾上做得好好,無騷味之餘仲有好香雞味
而家大大舊!令人好滿足~~😍

最後叫咗份鐵板炭燒地獄雞腿肉,聽個名好得人驚咁🤣
食落其實係天堂😉😉炭燒嘅香味好出
雞腿肉好嫩滑,用鐵板上保持溫度
食到最後一舊都仲係暖粒粒!

下次再嚟九龍城一定會再幫襯🤤
2024-12-04 187 瀏覽
天氣凍想食熱野,就去左九龍城食日式串燒🍢九龍城好多日本餐廳,揀左好耐最後揀左起依到食串燒大阪燒餅好多木魚碎起面, 好足料👍🏻個粉漿配埋燒汁好好味 煎得好香脆雞軟骨串雞軟骨燒得好脆好香口😋有咬口有口感燒雞全翼燒得好香又無燶,味道岩岩好,吾會好咸雞胸軟骨串軟骨好好味,好有咬口又爽口又脆日本雞皮雞皮好香口👍🏻燒到脆卜卜好鬼正😊整體嚟講,餐廳質素不錯職員有禮,座位坐得舒服就算自己一個嚟寫都唔會尷尬

大阪燒餅
好多木魚碎起面, 好足料👍🏻個粉漿配埋燒汁好好味
煎得好香脆

雞軟骨串
雞軟骨燒得好脆好香口😋有咬口有口感

燒雞全翼
燒得好香又無燶,味道岩岩好,吾會好咸

雞胸軟骨串
軟骨好好味,好有咬口又爽口又脆

日本雞皮
雞皮好香口👍🏻燒到脆卜卜好鬼正😊

整體嚟講,餐廳質素不錯職員有禮,座位坐得舒服
就算自己一個嚟寫都唔會尷尬

2024-12-02 196 瀏覽
@hamataki__izakaya 日本居酒屋 🍶 多款刺身串燒選擇 🍢 佐酒小食 🍻🐙 紫菜章魚刺身盛刺身盛合 款式豐富 🐟 油甘魚 緊實嫩滑三文魚 肥美柔軟 🐚 冷鮑魚 鮮甜有嚼勁紫菜章魚 🌊 厚肉柔軟 富有彈性 帶有咸鮮🍢 佐賀縣鳥之提燈稀有部位 雞卵巢和未孵化的蛋 好像提著燈籠 🏮蛋黃保持半生熟 🐣 輸卵管烤到全熟 帶點焦脆🐓 雞肉漢堡串 (月見)免冶雞肉 🍗 焦香 鬆軟 保留肉汁 月見串燒 🍳 搭配醬油 生雞蛋黃 蛋香濃郁 🐣 增加風味 豐富口感📍九龍城福佬村道59號地下A號舖 🇭🇰

🐙 紫菜章魚刺身
刺身盛合 款式豐富 🐟 油甘魚 緊實嫩滑
三文魚 肥美柔軟 🐚 冷鮑魚 鮮甜有嚼勁
紫菜章魚 🌊 厚肉柔軟 富有彈性 帶有咸鮮

🍢 佐賀縣鳥之提燈
稀有部位 雞卵巢和未孵化的蛋 好像提著燈籠 🏮
蛋黃保持半生熟 🐣 輸卵管烤到全熟 帶點焦脆

🐓 雞肉漢堡串 (月見)
免冶雞肉 🍗 焦香 鬆軟 保留肉汁
月見串燒 🍳 搭配醬油 生雞蛋黃
蛋香濃郁 🐣 增加風味 豐富口感

📍九龍城福佬村道59號地下A號舖 🇭🇰
2024-12-01 184 瀏覽
九龍城除左出名泰國菜,原來都有出色既日本菜架。餐廳佈置好靚,日本風格濃厚。食物種類都幾多,有刺身,飯,拉面同埋燒物都有。明太子燒大菇明太子愛好者見到呢個,真係好難抗拒。 一開始唔知會唔會細細舊,唔夠食。一上台見到份量好足,2個人分黎食都岩岩好。明太子醬鹹香惹味,上面仲有D櫻花蝦,建議大家食前可以撈勻先食! 大啡菇燒得香口,一咬落去好juicy。呢個我絕對會encore! 阿波美雞翼串阿波美雞係走地雞,肉質出名係咬口,而且雞肉脂肪比較少。肉質鮮嫩可口。雞翼燒得好香,外面雞皮帶少少焦脆,咬到肉位係好嫩滑,唔會乾身。厚切神戶和牛牛舌牛舌爽口,配埋蔥粒感覺冇咁膩!

明太子燒大菇

阿波美雞翼串

厚切神戶和牛牛舌
牛舌爽口,配埋蔥粒感覺冇咁膩!
2024-12-01 192 瀏覽
一入到去,輕鬆又舒適嘅環境令人即刻放鬆,木質裝潢加上柔和燈光,營造出一種親切又溫暖嘅氛圍。📍炸秋刀魚骨外脆內嫩,鹹香嘅味道令人一口接一口。📍唐揚墨魚嘴好驚喜,口感彈牙,外面嘅炸衣金黃香脆,搭配特製醬汁,真係唔想停口!📍黃油杜蠣香濃嘅黃油味配上新鮮嘅蠣肉,簡直係完美嘅搭配,每一口都好滿足。員工嘅服務,佢哋親切又專業,隨時面帶微笑,仲會主動介紹菜式,令整個用餐體驗更加愉快,無論係食物定係氛圍都令人滿意。

📍炸秋刀魚骨
外脆內嫩,鹹香嘅味道令人一口接一口。

📍唐揚墨魚嘴

📍黃油杜蠣

2024-11-30 151 瀏覽
相信大部份香港人都係鍾意食日本嘢嘅,最近就俾我發現咗九龍城有一間超正嘅日本餐廳,呢間小店絕對不能睇小,佢嘅食物質素真係好高,叫過嘅嘢都好好食!我自己雖然係第一次嚟,但係已經約咗唔同朋友喺以下落嚟嘅幾個星期都要再返嚟,我今餐食過最好食嘅嘢就有以下呢三樣:龍蝦一鍋粥真係原隻龍蝦咁上,打卡一流,味道亦都有鮮甜嘅龍蝦味,煮得好濃郁,好Creamy,真係好正,係呢啲天氣凍凍嘅時候食,真係好暖身。平時去旅行同銀杏樹影相打卡就多,估唔到呢度原來有得食銀杏串!取消得好好味,而且一啖一粒,調味少少鹹,配埋酒一齊食,真係好正!鮟鱇魚肝係另外一樣我好鍾意食,但係喺香港好少食到好味嘅,以前喺外國住嘅時候都經常嗌,但係喺香港好多地方都唔知點解個口感好奇怪,一下太硬,一下就一咬就散,但係呢間嘅口感完全係以前食開嘅味道,口感Creamy,配埋啲醋一齊食真係絕頂!

2024-11-28 156 瀏覽
難得去九龍城,當然要食埋飯!朋友次次都有驚喜比我,今次帶咗我去呢間高質嘅日式居酒屋「浜滝」。個個都大推呢款《櫻花蝦牛肉泡菜石鍋飯》,當然要試吓,果然好味😋 首先好大鍋,熱辣辣好岩依家凍凍哋嘅天氣~牛肉同泡菜味道好夾,辣辣哋好開胃,加上櫻花蝦增加口感,仲有隻圓大嘅橙紅蛋黃,多份蛋香之餘口感仲會滑溜啲~ 《海膽拖羅花多士》有金萡點綴,海膽香郁,加上脂香軟滑嘅拖羅蓉,味道特別鮮甜,多士增加口感~ 下次會再訪。

《海膽拖羅花多士》

下次會再訪。
2024-11-19
2024-11-26 185 瀏覽
朋友話想搵地方傾吓偈聚吓食嘢咁之前食過九龍城浜滝覺得環境好舒服,同埋嘢食好好食所以一於就再去食同埋今次想試吓啲唔同嘅嘢食睇吓係唔係仲可以咁好食今次叫咗以下嘅嘢食:⭐️雞腎串:燒得啱啱好,唔會太乾,惹味爽口,亦都唔會要咬好耐至食到⭐️雞軟骨串:味道同口感都幾好,軟骨有咬口,雞肉亦都嫩⭐️燒七味魚翅:燒得好好,加埋沙律醬食一流,真係食完一條好快食下一條🤣🤣⭐️大蔥雞串:嫩嫩嘅雞肉,配上微甜的大葱,再加埋醬汁,真係絕配浜滝既野食真係無令人失望
朋友話想搵地方傾吓偈聚吓食嘢
咁之前食過九龍城浜滝
覺得環境好舒服,同埋嘢食好好食
所以一於就再去食
同埋今次想試吓啲唔同嘅嘢食
睇吓係唔係仲可以咁好食

今次叫咗以下嘅嘢食:

⭐️雞軟骨串:味道同口感都幾好,軟骨有咬口,雞肉亦都嫩

浜滝既野食
真係無令人失望
2024-11-26 175 瀏覽
九龍城居酒屋🍻今次坐樓上環境都舒適,經理用心講解酒既種類同推介菜式,整個用餐體驗係唔錯,以下會介紹必叫菜式😍1. 真鱈白子$138: 白子口感豐厚嫩滑,鮮甜美味,配搭柚子汁更突出鮮味!2. 燒日本地蛤$156 2隻: 蛤蜊肉質鮮甜夠大隻,不過價錢略高🥹3. 鹽燒日本淮山串$38: 口感爽脆,淮山本身食用纖維豐富,烤過後更有風味!4. 火炙左口魚邊$158: 魚脂豐富,入口即溶,食完滿口油香,調味亦唔會過重。5. 各種串燒: 今次試左秋葵、雞心、雞腎、雞肝、雞腿串,串燒能保持原本的肉汁,唔會過乾身,平均每串價格為$28-48。📍浜滝 #九龍城居酒屋 九龍城福佬村道59號地下A號舖

📍浜滝 #九龍城居酒屋
九龍城福佬村道59號地下A號舖
2024-11-25 147 瀏覽
呢排好忙,所以完全冇機會去旅行,返鄉下就更加唔使講。所以最近成日周圍搵居酒屋,今日就嚟到呢間浜淹,見到佢都有好多菜式選擇,尤其係串燒。厚燒和牛牛舌呢個厚燒和牛真係好正!肉質鮮嫩,入口即溶,味道濃郁。燒得剛好,表面微微焦香,搭配一啲鹽或者醬油,真係令人食到停唔落手。清酒煮日本地蛤清酒煮日本地蛤味道清新,蛤蜊肉質鮮甜,酒香十足。湯底清澈,帶有淡淡的酒香,十分開胃。每一口都感受到海的味道,真係好適合作為開胃小食。日本燒淮山串呢個日本燒淮山串好有特色!淮山外脆內軟,燒到金黃香脆,味道非常獨特。淮山本身有一種淡淡的甜味,加上少少調味,食落去口感十足,令人忍唔住再點多串。日本辣椒串燒日本辣椒串燒就係一個驚喜!辣椒燒到外焦內嫩,味道香辣,唔會過於辛辣,反而令人食得開心。煙燻味加上辣椒的鮮香,真係一個絕配,非常適合配酒。海螺南瓜薯仔沙律呢個海螺南瓜薯仔沙律色香味俱全!海螺新鮮,搭配南瓜同薯仔,口感豐富。沙律醬清爽,不會遮掩食材本身嘅味道,食落去非常開胃,係一個唔錯嘅配菜選擇。

厚燒和牛牛舌

清酒煮日本地蛤

日本燒淮山串

日本辣椒串燒

海螺南瓜薯仔沙律
2024-11-24 163 瀏覽
今日同同事去左九龍城食日本嘢之前佢話佢同啲朋友去咗呢間浜滝食覺得啲嘢好新鮮,好好食所以今次帶我嚟試吓我覺得以下幾款嘢食好好食:原條池魚他他刺身:本身池魚肉質爽實,有豐富嘅油脂,味道鮮甜,配上秘製醬汁,令池魚味道更上一個層次炸富沙灣白水晶海老:呢個炸得好香口,配埋啤酒一齊飲,完全係絕配,同同事吹住水咁食,真係好正車厘茄豚肉串:車厘茄同豚肉真係好夾,以車厘茄嘅酸味配上豚肉嘅油脂,食落好舒服,唔會食到成口油淋淋
今日同同事去左九龍城食日本嘢
之前佢話佢同啲朋友去咗呢間浜滝食
覺得啲嘢好新鮮,好好食
所以今次帶我嚟試吓

我覺得以下幾款嘢食好好食:

2024-11-24 153 瀏覽
浜滝 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下A號舖秋季新日食MENU真係一絕,絕對值得大大讚賞!無論你係鍾意日式料理嘅老饕,定係對新菜品充滿好奇嘅食客,呢個全新嘅秋季MENU一定會令你驚喜連連。🎉🎉🎉🎉🎉半熟帆立貝 - 半熟嘅帆立貝,內里嫩滑,每一口都充滿海洋嘅鮮甜味,再配上簡單嘅調味,令人一試難忘。黃油牡蠣 - 黃油煎製嘅牡蠣,外皮香脆,內里鮮嫩,濃郁嘅黃油香氣同海鮮嘅鮮味完美結合,真係食過返尋味。
浜滝 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下A號舖

2024-11-23 171 瀏覽
居洒屋|浜滝 |九龍城——————————————————🫶🏻明太子芝士玉子呢道菜真係好正!玉子燒煎得金黃香脆,內裡嫩滑,咬落去仲有少少彈牙。最特別係上面鋪滿咗濃郁嘅明太子同芝士,鹹香味道完美融合,每一口都充滿驚喜。🫶🏻真鱈魚白子白子質地細膩,入口即化,帶有淡淡嘅海洋味道。🫶🏻相模灣魷魚盛魷魚肉質爽脆,帶有自然嘅甜味,配上少許醬油,味道更加突出。呢道菜嘅賣點係其新鮮度同口感,正!。——————————————————📍九龍城福佬村道59號地下A號舖—————————-—————————-Overall 💗💗💗💗
居洒屋|浜滝 |九龍城
——————————————————
🫶🏻明太子芝士玉子

🫶🏻真鱈魚白子
白子質地細膩,入口即化,帶有淡淡嘅海洋味道。

🫶🏻相模灣魷魚盛

——————————————————