午市套餐都幾抵食,二人餐$368有齊 湯、冷盤2款、小菜2款、菜飯或雞煨麵,我地追加左小籠包(4隻)$48冷盤點左雞絲粉皮、金蘭拌茄子🍆兩款都好出色!雞絲粉皮好好味,隻麻醬100分😍粉皮煙韌度啱啱好💕茄子撈甘甜醬好清新嘅感覺🫶🏻湯品海參酸辣湯有啲似碗仔翅,海參切得太幼唔係好搵到😳🙌🏻小菜點左賽螃蟹、砂鍋獅子頭都好唔錯💕賽螃蟹加咗醋真係好似食緊蟹肉❤️❤️而且炒得好滑~砂鍋獅子頭好腍,調味啱啱好唔會太鹹,呢款配飯真心超正🙌🏻✨不過我哋嗌咗煨麵都好食🤤雞湯好濃郁,麵嘅口感煙韌超好味,唔會淋pat pat😝👍🏻小籠包入邊好多肉汁!皮薄餡多,都幾推薦👏🏻

湯品海參酸辣湯有啲似碗仔翅,海參切得太幼唔係好搵到😳🙌🏻

砂鍋獅子頭好腍,調味啱啱好唔會太鹹,呢款配飯真心超正🙌🏻✨

小籠包入邊好多肉汁!皮薄餡多,都幾推薦👏🏻
2024-01-13 94 瀏覽
Cubus最近開了一家北角老雪園原班人馬主理的川滬菜館裝潢典雅新淨,坐得舒適!除了梳化卡位,還有幾張大圓枱配以六十年代夜上海的懷舊感覺,特別有韻味設有私人房間,私隱度十足,適合與好友及商務聚會兩位用午市自選套餐$368,茶芥每位$20,泡菜每碟$20海參酸辣湯足料又暖胃,天然海參提升鮮甜味冷盤醉豬手啖啖肉,肉質軟腍,外皮爽口,充斥著酒香杭州醬鴨有咬口,自家製醬汁醇厚鮮美,不會死鹹 小菜賽螃蟹以蛋白模仿蟹肉,做得正宗,佐飯一流雙蔥爆羊肉中和了羊肉的腥膻,味道層次大大提升附送的雞煨麵麵條軟滑,配上嫰滑雞肉,好味又飽肚加$48可追加小籠包四隻!肉餡紮實飽滿,皮質煙韌不易穿
Cubus最近開了一家北角老雪園原班人馬主理的川滬菜館
裝潢典雅新淨,坐得舒適!除了梳化卡位,還有幾張大圓枱
配以六十年代夜上海的懷舊感覺,特別有韻味
設有私人房間,私隱度十足,適合與好友及商務聚會
兩位用午市自選套餐$368,茶芥每位$20,泡菜每碟$20
泡菜
海參酸辣湯足料又暖胃,天然海參提升鮮甜味
海參酸辣湯
冷盤醉豬手啖啖肉,肉質軟腍,外皮爽口,充斥著酒香
醉豬手
杭州醬鴨有咬口,自家製醬汁醇厚鮮美,不會死鹹
杭州醬鴨
小菜賽螃蟹以蛋白模仿蟹肉,做得正宗,佐飯一流
賽螃蟹
雙蔥爆羊肉中和了羊肉的腥膻,味道層次大大提升
雙蔥爆羊肉
附送的雞煨麵麵條軟滑,配上嫰滑雞肉,好味又飽肚
加$48可追加小籠包四隻!肉餡紮實飽滿,皮質煙韌不易穿
2024-01-12
泡菜
醉豬手
2024-01-12 47 瀏覽
銅鑼灣Cubus新開左間川滬菜館心思思想黎試下一入去餐廳播放住老上海背景音樂,「夜來香」、「我的心裡只有你沒有他」等~有置身六七十年代的老上海懷舊feel 😆 裝修華麗,經典富豪飯堂🐟椒椒相見酸菜魚💰328一上枱好香!魚肉好滑無骨~個湯底味道好有層次,酸菜入口酸爽,非常開胃,但最後以麻同辣結束🐔家常油淋雞(半份)💰200未食過呢款菜 好惹味✨無錫脆鱔💰148最愛的,用鱔絲爆炸兩次而成,鱔肉鬆脆香酥,滷汁甜中帶鹹。
銅鑼灣Cubus新開左間川滬菜館
心思思想黎試下

裝修華麗,經典富豪飯堂

🐟椒椒相見酸菜魚💰328
一上枱好香!魚肉好滑無骨~
個湯底味道好有層次,
酸菜入口酸爽,非常開胃,
但最後以麻同辣結束

🐔家常油淋雞(半份)💰200
未食過呢款菜 好惹味

✨無錫脆鱔💰148
最愛的,用鱔絲爆炸兩次而成,
鱔肉鬆脆香酥,滷汁甜中帶鹹。

聽朋友講銅鑼灣Cubus入面啲餐廳都高質又好食,成日都想搵中菜食嘅我,知道入面有間新開嘅上海菜館,就試試佢環境好乾淨、光猛又闊落,呢點好加分服務好好,主動收碟仲會keep住幫你斟茶套餐仲出乎意料咁抵,性價比好高,$368兩位用見到有咁多嘢食,我一度懷疑係咪$368一位🙈,以為自己睇錯¨̮ 茶品 (每位$20)¨̮ 前菜 (一份$20)醃蘿蔔同埋紫菜花生好高質,紫菜花生真係食到停唔到口,如果有得外賣一包就好😂,要食‼️¨̮ 湯可揀蟹肉齊菜豆腐湯/ 海參酸辣湯豆腐湯熱辣辣好鮮甜好飲‼️豆腐滑溜,而個湯本身都夠鮮味,唔會太濃稠,但係加埋小小胡椒粉吊味更出色¨̮ 冷盤8款入面自選兩款揀咗雞絲粉皮同手撕烤麩雞絲粉皮好惹味,個麻醬汁做得好夠味,推薦‼️手撕烤麩甜甜地幾開胃,配青豆、菇同埋筍,有唔同口感👍🏻¨̮ 小菜11款入面自選兩款揀咗賽螃蟹同糖醋金薯咕嚕肉兩碟份量都唔小😂,賽螃蟹嘅蛋白入口細嫩,咕嚕肉又夠味¨̮ 菜飯/ 雞煨麵雞煨麵好食,個湯嘅調味同埋濃稠度啱啱好,飽都忍唔住清曬佢,個人覺得比小菜更有驚喜¨̮ 追加小籠包4隻 (+$48)有得追加小籠包梗係唔好錯過,味道唔錯,屬正常發揮好飽好飽,個餐actually

環境好乾淨、光猛又闊落,呢點好加分
服務好好,主動收碟仲會keep住幫你斟茶

套餐仲出乎意料咁抵,性價比好高,$368兩位用
見到有咁多嘢食,我一度懷疑係咪$368一位🙈,以為自己睇錯

¨̮ 茶品 (每位$20)

¨̮ 前菜 (一份$20)

¨̮ 湯
可揀蟹肉齊菜豆腐湯/ 海參酸辣湯

¨̮ 冷盤
8款入面自選兩款
揀咗雞絲粉皮同手撕烤麩
雞絲粉皮好惹味,個麻醬汁做得好夠味,推薦‼️
手撕烤麩甜甜地幾開胃,配青豆、菇同埋筍,有唔同口感👍🏻

¨̮ 小菜
11款入面自選兩款
揀咗賽螃蟹同糖醋金薯咕嚕肉
兩碟份量都唔小😂,賽螃蟹嘅蛋白入口細嫩,咕嚕肉又夠味

¨̮ 菜飯/ 雞煨麵

¨̮ 追加小籠包4隻 (+$48)
有得追加小籠包梗係唔好錯過,味道唔錯,屬正常發揮

好飽好飽,個餐actually三個人食都夠飽😂,性價比一流
想同屋企人朋友坐得舒舒服服食中菜,呢間真心係好選擇

2024-01-12 56 瀏覽
今日黎到銅鑼灣食上海菜🥢一出lift已經聽到六七十年代嘅國語歌,加埋店內裝修真係好舊上海feel店內除咗有一般大枱,仲有2間包廂房,方便家庭會👨‍👨‍👧‍👦我哋叫左一套兩位用自選午餐加小籠包 冷盤:杭州醬鴨,雞絲粉皮小菜:咕嚕肉,賽螃蟹附送:雞煨麪小食個紫菜花生少少辣超惹味 😋😋😋酸蘿蔔青瓜,夠酸夠爽,岩曬我口味杭州醬鴨 🦆夠曬特別,唔係成日食到,味道咸香,用黎送飯一流雞絲粉皮🐥花生醬比例正,唔會漏,粉皮滑溜溜食到停唔到口 咕嚕肉🐽唔厚粉,甜酸味道正,蕃薯菠蘿都好香甜 賽螃蟹🦀蟹肉蝦肉同埋蛋白一齊煮,非常鮮味,再落埋啲醋,鮮味十足雞煨面🍜一上菜時熱辣辣,仲有煙咖,即煮即食,一碗面的精華在於湯底,呢個雞湯好味到飲曬甘滯,飲完都冇口渴小籠包🥟肉汁多,而且吳會一夾就散,熱辣辣即蒸即食,食嘅時候小心辣咀呀😋😋😋😋海參酸辣湯🍲非常好味,辣度適中 足料㗎,隨手一筆都見到海參❤️
今日黎到銅鑼灣食上海菜🥢

我哋叫左一套兩位用自選午餐加小籠包

冷盤:杭州醬鴨,雞絲粉皮
小菜:咕嚕肉,賽螃蟹
附送:雞煨麪

小食個紫菜花生少少辣超惹味 😋😋😋
酸蘿蔔青瓜,夠酸夠爽,岩曬我口味

杭州醬鴨 🦆
夠曬特別,唔係成日食到,味道咸香,用黎送飯一流

雞絲粉皮🐥
花生醬比例正,唔會漏,粉皮滑溜溜食到停唔到口

咕嚕肉🐽
唔厚粉,甜酸味道正,蕃薯菠蘿都好香甜

賽螃蟹🦀
蟹肉蝦肉同埋蛋白一齊煮,非常鮮味,再落埋啲醋,鮮味十足

雞煨面🍜

小籠包🥟

海參酸辣湯🍲
非常好味,辣度適中
足料㗎,隨手一筆都見到海參❤️

2024-01-10 26 瀏覽
浦東浦西 - 精緻上海菜今日嚟到銅鑼灣一間新開業嘅上海菜,位於甲級商廈,樓底高,大大嘅落地玻璃,非常典雅嘅裝潢,以及精緻嘅上海菜式。招牌小籠包 $68熱騰騰即叫即蒸嘅小籠包,外皮非常薄,內裏湯汁飽滿,餡料亦扎實。炸銀絲卷 $38香脆嘅炸銀絲卷,配上煉奶吃。椒椒相見酸菜魚 $328今次叫咗有廚師推介嘅酸菜魚,份量相當有誠意,湯底酸酸地非常開胃,後勁就麻同帶辣,魚肉嫩滑啖啖肉,配上芽菜、酸菜、芫荽,經典地道嘅味道。
浦東浦西 - 精緻上海菜

招牌小籠包 $68

炸銀絲卷 $38
香脆嘅炸銀絲卷,配上煉奶吃。

椒椒相見酸菜魚 $328

2024-01-10 36 瀏覽
呢間中菜餐廳裝修得唔錯,典雅貴氣,乾淨舒適,揀咗午巿自選套餐,幾抵食,而且可供選擇嘅款式都挺多,洞庭小蓮藕(辣)賣相白白淨淨,少辣,很爽口,好正嘅開胃冷盤,雞絲粉皮晶瑩剔透,又滑又薄,配上芝麻、青瓜和麻醬,口感豐富,味道又夾,海參酸辣湯超足料,除海參外,亦有多種材料一起烹調,酸辣味道剛剛好,小籠包強烈推薦一定要追加,皮很薄,一咬開,裡面充滿著肉汁,正宗皮薄餡靚,超好食!糖醋金薯咕嚕肉大碟,份量不少,擺盤漂亮,酸酸甜甜,咕嚕肉軟稔入味,賽螃蟹師傅做得好出色,好似真係蟹肉咁樣,口感細嫩,雞煨麵雞肉滑嫰,配有菜,麵條也很滑溜,調味不會過鹹,這家真的不錯,招呼也很親切有禮,食物都煮得幾好食。
呢間中菜餐廳裝修得唔錯,典雅貴氣,乾淨舒適,
揀咗午巿自選套餐,幾抵食,而且可供選擇嘅款式都挺多,
洞庭小蓮藕(辣)
賣相白白淨淨,少辣,很爽口,好正嘅開胃冷盤,
雞絲粉皮
海參酸辣湯
超足料,除海參外,亦有多種材料一起烹調,酸辣味道剛剛好,
糖醋金薯咕嚕肉
大碟,份量不少,擺盤漂亮,酸酸甜甜,咕嚕肉軟稔入味,
賽螃蟹

師傅做得好出色,好似真係蟹肉咁樣,口感細嫩,
雞煨麵
雞肉滑嫰,配有菜,麵條也很滑溜,調味不會過鹹,
這家真的不錯,招呼也很親切有禮,食物都煮得幾好食。
2024-01-09 37 瀏覽
午市自選套餐 $368(包1個湯、2款冷盤、2款小菜、1個飯/麵)非常豐富抵食蟹肉薺菜豆腐湯蟹肉搭配薺菜和豆腐口感豐富而嫩滑飲完滿足又舒適醉豬手夠哂爽脆帶微微的酒香鍾意酒味前菜要試杭州醬鴨第一次食非常喜歡鴨子先醃後醬鹹中帶鮮而不失油潤感賽螃蟹配飯一流的菜式欣賞炒得夠嫩滑而無油再配埋蝦肉放落口真係好似蟹嘅味道糖醋金薯咕嚕肉除左平時食開嘅菠蘿仲加埋炸金薯咕嚕肉size一啖一舊炸得剛剛好味道不會過酸過甜三者配合得非常夾推介雞煨麵湯汁濃郁麵條煮得剛剛好幾飽最後都要食埋最後追加埋四隻皮薄餡多小籠包 $48真係非常滿足環境坐得舒適午市自選套餐絕對值得一試!
午市自選套餐 $368
(包1個湯、2款冷盤、2款小菜、1個飯/麵)
非常豐富抵食

幾飽最後都要食埋

最後追加埋四隻皮薄餡多小籠包 $48
真係非常滿足
環境坐得舒適
午市自選套餐絕對值得一試!
生活幾忙,都要去蒲下💃🏻🕺🏻今次蒲到銅鑼灣上海菜新店「蒲東蒲西」。呢度落地玻璃,景觀開揚、採光充足,枱與枱間隔合宜,唔會太嘈/太迫,可以chill chill地嘆下茶🫶🏻😂💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️今次食咗豐富嘅二人午市自選套餐[$368/2位]❥湯品🝮蟹肉齊菜豆腐湯 湯底鮮甜,加咗豆腐口感更香滑😋.❥冷盤[自選2款]🝮醉豬手爽脆肉質,有花雕味香氣後勁👏🏻.🝮雞絲粉皮滿滿麻醬風味,粉皮Q彈,有雞絲、青瓜加持,味道清新🌱.❥小菜[自選2款]🝮賽螃蟹炒得夠獲氣,調味剛好🤝🏻.🝮回鍋肉上枱時香芬撲鼻,回鍋肉質地爽口彈牙,係香口之作👍🏻.❥主食🝮雞煨麵食啖麵🍜再飲啖濃雞湯,滿滿滋補感覺🙌🏻.❥點心追加🝮小籠包4隻 [+$48]皮薄餡靚,滿滿肉汁,點紅醋薑絲食,好味🫶🏻.回訪指數:❤︎︎❤︎︎❤︎︎❤︎︎❤︎︎🈵環境、服務同食物質素都有驚喜,諗住下次帶屋企人嚟👏🏻😜

❥湯品
🝮蟹肉齊菜豆腐湯

湯底鮮甜,加咗豆腐口感更香滑😋
❥冷盤[自選2款]
🝮醉豬手

爽脆肉質,有花雕味香氣後勁👏🏻

🝮雞絲粉皮

滿滿麻醬風味,粉皮Q彈,有雞絲、青瓜加持,味道清新🌱
❥小菜[自選2款]
🝮賽螃蟹

炒得夠獲氣,調味剛好🤝🏻

🝮回鍋肉

上枱時香芬撲鼻,回鍋肉質地爽口彈牙,係香口之作👍🏻

❥主食
🝮雞煨麵

食啖麵🍜再飲啖濃雞湯,滿滿滋補感覺🙌🏻
❥點心追加
🝮小籠包4隻 [+$48]

皮薄餡靚,滿滿肉汁,點紅醋薑絲食,好味🫶🏻
回訪指數:❤︎︎❤︎︎❤︎︎❤︎︎❤︎︎🈵
環境、服務同食物質素都有驚喜,諗住下次帶屋企人嚟👏🏻😜
2023-12-30
午餐
2024-01-09 21 瀏覽
銅鑼灣呢間中菜餐廳,裝修幾靚,環境唔錯。試咗佢哋嘅午市2人自選套餐,只需$368🫖午市自選套餐$368包括:蟹肉齊菜豆腐湯 或 海参酸辣湯自選精選冷盤2款自選精選小菜2款附送菜飯🍚 或雞煨麵🍜首先,我揀咗海參酸辣湯作湯品,個湯酸辣酸辣度平均,幾開胃。然後,我揀咗醉豬手同手撕烤麩作為冷盤。醉豬手好軟嫩,花雕味好香,手撕烤麩嘅口感同香氣都好特別。至於精選小菜,我揀咗砂鐹獅子頭同回鍋肉,砂鐹獅子頭大大粒,仲有洋蔥等配料。回鍋肉就香辣可口,令人回味無窮。整體黎講,呢個午市2人自選套餐份量好足夠,價格亦好合理。每一道菜都顯示出高級中菜嘅精湛烹飪技巧同高質食材嘅選擇。不論係湯品、精選冷盤定係小菜,每一樣嘢嘅味道都有水準。

銅鑼灣呢間中菜餐廳,裝修幾靚,環境唔錯。
試咗佢哋嘅午市2人自選套餐,只需$368🫖

午市自選套餐$368包括:
蟹肉齊菜豆腐湯 或 海参酸辣湯
自選精選冷盤2款
自選精選小菜2款
附送菜飯🍚 或雞煨麵🍜

首先,我揀咗海參酸辣湯作湯品,個湯酸辣酸辣度平均,幾開胃。

回鍋肉就香辣可口,令人回味無窮。

2024-01-08 28 瀏覽
銅鑼灣開平道嘅Cubus雲集好多高級日式食府,最近都新開咗一間中菜館-浦東浦西,主打精緻滬菜🥟午市二人套餐$368起,有湯、冷盤、熱盤、菜飯或燴麵,每款嘅份量都幾大,可以坐得舒舒服服,係一個雅致嘅地方嘆返個豐富午餐🤰🏻午市自選套餐(2位用)蟹肉薺菜豆腐湯每位都有幾大碗湯,湯料幾足,有好多豆腐粒🍲雞絲粉皮麻醬甚為濃稠香濃,加上滑捋捋粉皮同雞絲,忍唔住係咁食😛😛杭州醬鴨鴨肉有啲似食火腿,帶點甘香味。賽螃蟹經典上海菜,蛋白炒得非常滑溜😙有啲蝦仁及毛豆增添咬口。味道稍為清淡,要點多啲醋。雙蔥爆羊肉幾惹味,羊肉彈滑、大片,食到輕微嘅羊膻味幾正👍🏻菜飯小籠包另外+$48有4隻小籠包,一定要趁熱食,皮薄餡多,食到唔少湯汁💦人均消費:$270推介指數(10分為滿分):7分

午市自選套餐(2位用)
蟹肉薺菜豆腐湯
每位都有幾大碗湯,湯料幾足,有好多豆腐粒🍲

雞絲粉皮
麻醬甚為濃稠香濃,加上滑捋捋粉皮同雞絲,忍唔住係咁食😛😛

杭州醬鴨
鴨肉有啲似食火腿,帶點甘香味。

雙蔥爆羊肉
幾惹味,羊肉彈滑、大片,食到輕微嘅羊膻味幾正👍🏻

菜飯

人均消費:$270
推介指數(10分為滿分):7分
2024-01-08
2024-01-07 31 瀏覽
銅鑼灣開平道Cubus上海菜新店浦東浦西,一入餐廳帶半點懷舊Look之餘也不乏摩登時尚的感覺,-餐廳新推出的二人午市套餐,我覺得無論是商務宴請或是與家人朋友小聚也很適合。四道菜已經包括湯品,冷盤,小菜和飯麵賣相精緻,份量也很足夠。湯品海參酸辣湯,木耳、豬紅、豆腐仲有海參,材料豐富酸辣開胃仲Feel到精神抖擻。-精選冷盤選了醉豬手和杭州醬鴨醉豬手鹹香的醉汁更有層次,豬手食落也皮爽肉嫩QQ的。後者杭州醬鴨以傳統醬香腌製,鴨肉肉色紅潤,醬香滿溢。--小菜十分推薦雙蔥爆羊肉整體爆得香口鑊氣夠,羊肉也軟嫰不帶羊騷。-另一款糖醋金薯咕嚕肉也同樣有水準,-咕嚕肉很爽口,糖醋汁也做得很不錯。-麵食當然要叫嫰雞燴麵湯底滿滿奶香,雞肉嫰滑鮮甜,麵身也幼滑入口味道濃郁的說。最後仲加叫了小籠包,即叫即蒸,入口滿滿豬肉汁香,好味~浦東浦西銅鑼灣開平道Cubus5樓

銅鑼灣開平道Cubus上海菜新店浦東浦西,
一入餐廳帶半點懷舊Look之餘也不乏摩登時尚的感覺,

餐廳新推出的二人午市套餐,
我覺得無論是商務宴請或是與家人朋友小聚也很適合。
四道菜已經包括湯品,冷盤,小菜和飯麵
賣相精緻,份量也很足夠。
湯品海參酸辣湯,

木耳、豬紅、豆腐仲有海參,材料豐富

酸辣開胃仲Feel到精神抖擻。
精選冷盤選了醉豬手和杭州醬鴨

醉豬手鹹香的醉汁更有層次,豬手食落也皮爽肉嫩QQ的。

後者杭州醬鴨以傳統醬香腌製,鴨肉肉色紅潤,醬香滿溢。

小菜十分推薦雙蔥爆羊肉

整體爆得香口鑊氣夠,羊肉也軟嫰不帶羊騷。

另一款糖醋金薯咕嚕肉也同樣有水準,

咕嚕肉很爽口,糖醋汁也做得很不錯。
麵食當然要叫嫰雞燴麵

湯底滿滿奶香,雞肉嫰滑鮮甜,麵身也幼滑

入口味道濃郁的說。
最後仲加叫了小籠包,

即叫即蒸,入口滿滿豬肉汁香,好味~

浦東浦西
銅鑼灣開平道Cubus5樓
2024-01-06 52 瀏覽
這是一家老上海風格的中菜廳 午市價錢合理給大家介紹一下我都吃了些什麼🔎雞絲粉皮、杭州醬鴨 🐔🍜粉皮配上嫩滑的雞絲和香濃的杭州醬鴨🦆淡+濃的搭配相得益彰絕對是手工開胃菜之選🤟糖醋金薯咕嚕肉 🍠🥩咕嚕肉口感酥脆,金薯的甜味和肉的鮮嫩相互融合,綻放出獨特的風味。酸甜的糖醋醬汁讓整道菜更加美味可口🤤蟹肉齊菜豆腐湯 🦀🍲鮮嫩的蟹肉搭配豆腐和各種蔬菜,湯汁清澈鮮美,入口滑嫩🥬回鍋肉配菜飯 🥩這道回鍋肉炒得香辣鮮嫩,口感酥脆,搭配著香氣四溢的菜飯,絕對是一道讓人食指大動的經典菜式🍚追加:小籠包 🥟這裡的小籠包也是絕對不能錯過的美味😋外皮薄軟,內餡多汁,每一口都充滿了鮮美的湯汁和肉香🤍這間餐廳的美食選擇繽紛多彩,每一道菜品都散發出獨特的風味🫶如果你正尋找一個能滿足味蕾的地方,浦東浦西是一個不錯的選擇
這是一家老上海風格的中菜廳 午市價錢合理
給大家介紹一下我都吃了些什麼🔎

雞絲粉皮、杭州醬鴨 🐔🍜
粉皮配上嫩滑的雞絲和香濃的杭州醬鴨🦆
淡+濃的搭配相得益彰
絕對是手工開胃菜之選🤟

糖醋金薯咕嚕肉 🍠🥩

蟹肉齊菜豆腐湯 🦀🍲
鮮嫩的蟹肉搭配豆腐和各種蔬菜,湯汁清澈鮮美,入口滑嫩🥬

回鍋肉配菜飯 🥩

追加:
小籠包 🥟
這裡的小籠包也是絕對不能錯過的美味😋
外皮薄軟,內餡多汁,每一口都充滿了鮮美的湯汁和肉香🤍

這間餐廳的美食選擇繽紛多彩,每一道菜品都散發出獨特的風味🫶
如果你正尋找一個能滿足味蕾的地方,浦東浦西是一個不錯的選擇
餐廳播放著「夜來香」、「我的心裡只有你沒有他」等懷舊曲調,讓人彷彿置身於上海的氛圍中,相當有情調。我和先生感受到了瞬間的轉變。這裡的氛圍將我們帶到了上海的街頭,散發出高雅精緻的氛圍,讓我們感到充滿知性和優雅。服務人員細心周到,確保我們在整個用餐過程中的需求得到滿足。這是一個適合聚會的好地方。🍽️午市自選套餐:我們選擇了價值HK$368的2人午市自選套餐,包括以下菜品:🍜湯品:海參酸辣湯 - 這道湯品辣味與酸味的平衡恰到好處,嫩滑的海參增添了美妙的口感。🥗冷盤:- 杭州醬鴨 - 鴨肉嫩滑多汁,配上濃郁的杭州醬,味道絕佳。- 金蘭拌茄子 - 茄子經過精心醃製,口感清爽,為其他菜品帶來了愉悅的對比。🥗小菜:- 賽螃蟹 - 螃蟹肉質鮮嫩,搭配特製的調味料,味道鮮美,讓人回味無窮。- 酸菜炒牛肉 - 牛肉煮得剛剛好,口感嫩滑,搭配酸菜的酸甜味道,帶來豐富的層次感。附送:菜飯 - 美味的菜飯搭配上海菜的精緻口味,使整餐更加完整豐富。追加:小籠包4隻 +HK$48 - 我們另外點了4隻小籠包,香氣撲鼻,皮薄餡多,每一口都是滿滿的滿足感。額外的花費非常值得!

🍽️午市自選套餐:

2023-12-30
慶祝紀念
除夕
2024-01-05 34 瀏覽
偶然喺銅鑼灣發現咗呢間好高質嘅上海菜,最緊要係價錢超級抵食,性價比好高,尤其係午市價錢好抵食,話係二人套餐,其實三個人都好夠飽,好適合同屋企人過嚟品嚐💕加上環境都好優美,裝潢新派有質感,所有餐具都精緻有心思,絕對係高質之選,就算係宴客都毫不失禮😍✨午市自選套餐(2位用)$368🤍冷盤(8款選2款)- 醉豬手花雕酒味好香,豬手爽脆,溫度冰冰涼涼好適中- 雞絲粉皮一直都好鍾意呢味餸,麻醬充滿芝麻香氣,唔會太甜,粉皮都做得好滑🤍海參酸辣湯海參酸辣湯暖暖胃又足料,濃稠度適中,冬天飲啱晒🥰🤍小菜(13款選2款)- 咕嚕肉好常見嘅一味中菜,但係要整得好其實一啲都唔容易。今次好有驚喜,咕嚕肉整得外脆內軟,酸甜桃適中,除咗常見嘅菠蘿伴碟之外,竟然仲有番薯,味道出奇地夾,係意外之喜。- 雙蔥爆羊肉羊肉冇騷味,蔥味濃郁,爽脆嘅口感都令層次感豐富,味道唔錯🤍主食雞煨麵可以揀菜飯或者雞煨麵,呢度用濃郁的雞湯來煨煮麵條,麵條口感軟滑,溫暖又飽肚🥰🤍小籠包(4隻)+$48食上海菜,點少得小籠包!上枱熱辣辣,皮薄餡靚,再配上鮮甜嘅上湯,一啖食落口超滿足😋🤍柑桂欖茸露&酒釀年糕甜品控既我又點少得試吓佢哋嘅甜品!今次我

✨午市自選套餐(2位用)$368

🤍冷盤(8款選2款)
- 醉豬手
花雕酒味好香,豬手爽脆,溫度冰冰涼涼好適中

- 雞絲粉皮

🤍海參酸辣湯
海參酸辣湯暖暖胃又足料,濃稠度適中,冬天飲啱晒🥰

🤍小菜(13款選2款)
- 咕嚕肉

- 雙蔥爆羊肉
羊肉冇騷味,蔥味濃郁,爽脆嘅口感都令層次感豐富,味道唔錯

🤍主食

🤍小籠包(4隻)+$48
食上海菜,點少得小籠包!
上枱熱辣辣,皮薄餡靚,再配上鮮甜嘅上湯,一啖食落口超滿足😋

🤍柑桂欖茸露&酒釀年糕
甜品控既我又點少得試吓佢哋嘅甜品!今次我就喺套餐之外追加左兩款甜品

🍧第一款食落冰冰涼涼,裏面嘅食材對喉嚨好好,清涼得來又唔會好甜~
🍧第二款係上海甜品好出名嘅菜色,自然都做得好出色,酒味香濃,年糕軟滑,好適合作為一餐圓滿嘅句號✨
用餐優惠
試食活動