2019-06-20 1507 瀏覽
今次叫咗個牛肉鍋套餐試吓。一上枱已經好期待,前菜、茶碗蒸樣子都做得好精美試吓個牛肉鍋先,確實有水準喎!白飯都食得出係珍珠米,食完一輪份量非常夠,感覺大滿足之前試過呢一棟大廈嘅其他日本餐廳,呢一間浪人算係做得不錯。雖然價錢都要$200左右一個午餐,但係算係物有所值。
今次叫咗個牛肉鍋套餐試吓。

一上枱已經好期待,前菜、茶碗蒸樣子都做得好精美

2019-06-04 656 瀏覽
Tried call to make reservation. Line is either busy or no answer. Their business must be real good. No need to patronise
2019-05-28 750 瀏覽
上星期又再中午時間黎到中環,今次一個人係附近覓食。經過見到呢間位於威靈頓街既日式料理放題店有午餐供應,所以就決定試試。點餐後睇下openrice d 評價,原來呢間既放題都一致好評,睇黎食物有返一定質素。午餐選擇都相當多款式,每日仲有唔同既特選午餐,有丼物🍱,有飛驛牛🐮等,相當吸引。午餐一啲都唔求其,定食已包括沙律🥗,小食,麵豉湯,仲有馬卡龍做甜品。今次揀左吉列黑豚定食,外層炸得好鬆脆,炸粉唔會太厚。咖哩方面偏向日式咖哩,味道偏甜,易入口。👍⭐️⭐️⭐️咖哩吉列鹿兒島黑豚定食🐷

⭐️⭐️⭐️咖哩吉列鹿兒島黑豚定食🐷
2019-05-23 499 瀏覽
這是半自助形式的日式自助餐, 餐牌上主要有熟食、小食和炸物。客人可以點完餐紙上的食物後, 出去自助形式枱上選擇自己喜歡的食物。食物款式比我想像中還要多很多!洒店buffet 般的放題。 飲品方面, 梅酒和清酒是任飲的, 另外, 亦有其他款式的罐裝飲品供選擇。店員的服務很好,效率亦很高。每次吃完碟上的食物, 便很快有店員過來收拾碟子!特別推介甜甜蝦非常新鮮,無限量供應,開心死我。 另外佢仲有一個豆腐雪糕,好香,好濃味,我一共食咗三杯豆腐。飽到走吾郁。

洒店buffet 般的放題
特別推介甜甜蝦非常新鮮,無限量供應,開心死我。
2019-05-20 413 瀏覽
因為母親節,上星期六一家四口去食放題。食物新鮮而且服務一流,空間感不錯。少有“無逼枱“感覺嘅放題,不限時,可以慢食慢傾慢飲!有熱食有熟食,有新鮮生冷刺身,老少咸宜。入坐有like Facebook or IG每位一客磯煮鮑魚熟食方面:可以自助攞串燒或者劃紙落order,黎得都快,唔會等好耐。刺身方面:新鮮又多選擇,而且經常會添滿;有個小型沙律吧,不過我無食過飲品方面:有汽水有茶有清酒梅酒我最愛梅酒媽咪飲清酒都飲唔停甜品推介:抹茶雪糕,超滑超好味。芝士蛋糕都ok
因為母親節

有熱食有熟食,有新鮮生冷刺身,老少咸宜。

磯煮鮑魚

飲品方面:有汽水有茶有清酒梅酒
我最愛梅酒
媽咪飲清酒都飲唔停

甜品推介:抹茶雪糕
,超滑超好味。芝士蛋糕都ok

抹茶雪糕

海膽壽司
清酒
  • 豆腐慕絲
2019-05-19 195 瀏覽
今日係星期五,是日限定係吞拿魚三色丼! 前菜二點分別有蜆肉同帆立貝裙,甜甜鹹鹹好惹味. 沙律正正常常. 茶碗蒸做得好好,又滑又香蛋味!! 麵豉湯就正正常常.主菜吞拿魚三色丼有中拖羅丶大拖羅丶火炙赤身丶拖羅蓉丶三文魚子. 雖然拖羅未夠肥美到會溶喺口,但入口都甘香鮮甜,而且切得夠厚,口感尚算不錯!! 赤身好香好濃味!! 拖羅蓉都好美味!! 三文魚子份量都好多,好味! 至於個飯,軟硬度適中. 酸薑都幾好食,反而個wasabi個人覺得唔夠味. 總括嚟講,喺中環算係大件夾抵食,難怪日日都滿座!
吞拿魚三色丼

2019-05-17
吞拿魚三色丼
  • 茶碗蒸
2019-05-18 129 瀏覽
性價比好高的放題,食物種類繁多,壽司、刺身、燒物、炸物、天婦羅、小食、烏冬、甜品,你想得到的都有。食物質素極高,刺身非常新鮮,都是貴價食材,帶子和大大隻的甜蝦是我最愛。很喜歡海膽壽司,實在太鮮甜了!法國生蠔也是極品,好好味!就連熟食也很出色,尤其是燒物、清酒煮蜆和燒魚甜品的熱情果雪糕都好好味,好特別!呢間店真係好多食物任你選,我一邊食一邊就好想自己會大食啲,因為要好大食先至會食得晒食得晒全部種類的食物。又因為樣樣都好好味,個胃又太細,好想快啲再嚟encore。
性價比好高的放題,食物種類繁多,壽司刺身、燒物、炸物、天婦羅、小食、烏冬、甜品,你想得到的都有。
法國生蠔也是極品,好好味!

就連熟食也很出色,尤其是燒物、清酒煮蜆和燒魚
甜品的熱情果雪糕都好好味,好特別!

2019-05-03
生日
2019-05-14 192 瀏覽
今晚同媽媽去食放題,呢間有四個鐘頭可以慢慢食刺身區有馬刀貝、珍寶帆立貝等貴價貨色期間refill速度快,仲會不斷轉款後來仲有厚切油甘魚、三文魚、深海池魚平時我放題好少食壽司🍣因為太易飽😅但呢間放題嘅壽司正到忍唔住食完又食,食完都唔覺得係浪費胃嘅quota😋壽司有火炙三文魚腩、珍寶蟹柳、海膽都有!難得係放題嘅海膽都可以咁creamy鮮甜!海膽壽司好鮮美,每件海膽份量都好夠,唔而且用赤醋飯勁正高級壽司type食幾件都覺得回本佢哋嘅玉子燒超好食,仲正過我係日本食嘅超軟綿又有蛋香,有一刻覺得自己食緊蛋糕串燒區有燒牛扒、羊架、帶子等多種選擇🍢熟食類要用放題紙order,每款份量同出面日本料理餐廳一樣多多人share一份會好啲~但個金菇炒牛肉真係幾好食,醬汁唔會好咸,encore左兩轉獨食清酒煮蜆又係超足料!食得出新鮮,但就有d韌口。枝豆熱辣辣上枱,又係夠新鮮,不過可以再煮淋d!推薦紫芋栗子餅,雖然有d熱氣,但好正甜品全部自家製😻除咗朱古力布朗尼外(太甜),其他全部都推薦!豆腐慕絲超濃豆腐味,唔會好甜💕焙茶芝士蛋糕🍰雖然較甜,但茶味都幾突出!檸檬撻酸酸甜甜超好食(tart皮香脆❤️)朱古力撻係偏向黑
今晚同媽媽去食放題,呢間有四個鐘頭可以慢慢食
刺身區有馬刀貝、珍寶帆立貝等貴價貨色
期間refill速度快,仲會不斷轉款
後來仲有厚切油甘魚、三文魚、深海池魚
平時我放題好少食壽司🍣因為太易飽😅
但呢間放題壽司正到忍唔住食完又食,食完都唔覺得係浪費胃嘅quota😋
壽司有火炙三文魚腩、珍寶蟹柳、海膽都有!
難得係放題嘅海膽都可以咁creamy鮮甜!
海膽壽司好鮮美,每件海膽份量都好夠,唔而且用赤醋飯勁正
高級壽司type食幾件都覺得回本
佢哋嘅玉子燒超好食,仲正過我係日本食嘅
超軟綿又有蛋香,有一刻覺得自己食緊蛋糕
串燒區有燒牛扒、羊架、帶子等多種選擇🍢

多人share一份會好啲~
清酒煮蜆又係超足料!食得出新鮮,但就有d韌口。
枝豆熱辣辣上枱,又係夠新鮮,不過可以再煮淋d!
推薦紫芋栗子餅,雖然有d熱氣,但好正
甜品全部自家製😻
除咗朱古力布朗尼外(太甜),其他全部都推薦!
豆腐慕絲超濃豆腐味,唔會好甜💕
焙茶芝士蛋糕🍰雖然較甜,但茶味都幾突出!
檸檬撻酸酸甜甜超好食(tart皮香脆❤️)
朱古力撻係偏向黑chocolate🍫😆
最最最最驚喜係佢哋嘅自家製雪糕🍦!
綠茶味勁濃,質地似gelato!! 綠茶味唔假又唔甜🍵
百香果味酸酸甜甜超清新😜
IG或者Facebook打卡每人仲送一隻磯燒鮑魚
唔會韌好食呢!
2019-05-13 2806 瀏覽
現在放題店已遍地開花,水準當然亦有參差。要在中環區,蘭桂坊旁邊的黃金地段,享受四小時晚餐高級日本放題,人均 $300 幾,可謂碩果僅存。刺身類絕對是這裏的主打回本位,一大盤新鮮拼盤,人客自由隨喜愛自己夾:甜蝦、帶子、墨魚、象拔蚌、八爪魚、榮螺:油甘魚、北寄貝、三文魚:我選出最甜美的刺身頭五位,有油甘魚:甜蝦:墨魚:北寄貝:象拔蚌:因爲流量快,刺身新鮮度很足,而且四小時可慢慢食,所以食客都很斯文。每盤不欺場,刺身迷應該可以食個滿足。壽司類對小弟來說,無得傾,得我點燈的,一定是三文魚籽軍艦和海膽軍艦:三文魚籽每粒也是亮晶晶脆卜卜,鹹香,紫菜也新鮮,無限量添加:其餘壽司有各式卷物、花之戀:三文魚壽司、墨魚刺身壽司:炸蝦壽司、甜蛋。除此之外,另有一系列小吃和冷海鮮頭盤,隨影:飲品清酒、梅酒無限暢飲,質素不俗,沒溝水,也一定不會是飲到頭痛那種:人客可以自己挑選喜愛的清酒杯及樽,這比一般放題更有貼心居酒屋 feel:若果不喜歡飲酒,也有烏龍茶、汽水、各式果汁,都是無限暢飲:即場烤物店的另一主打,就是由師傅即場網燒烤物,以肉類、海鮮為主:牛扒、羊架、海蝦、墨魚肉、鹽燒雞軟骨,不停新鮮出爐:幾款我都有

刺身

甜蝦、帶子、墨魚、象拔蚌、八爪魚、榮螺:
油甘魚、北寄貝、三文魚:
我選出最甜美的刺身頭五位,有油甘魚:
甜蝦:
墨魚:
北寄貝:
象拔蚌:

壽司

其餘壽司有各式卷物、花之戀:
三文魚壽司、墨魚刺身壽司
炸蝦壽司、甜蛋。
除此之外,另有一系列小吃和冷海鮮頭盤,隨影:
飲品

若果不喜歡飲酒,也有烏龍茶、汽水、各式果汁,都是無限暢飲:
即場烤物

店的另一主打,就是由師傅即場網燒烤物,以肉類、海鮮為主:
牛扒、羊架、海蝦、墨魚肉、鹽燒雞軟骨,不停新鮮出爐:
幾款我都有吃到,最喜歡羊架,medium 熟,肉嫩帶羶香;鹽燒雞軟骨也做得相當香口。配搭清酒,不就像是去了居酒屋麽?

不喜歡吃太多肉類的,燒新鮮菠蘿是另一選擇,多汁和酸咪咪,可中和肉的油膩感,聰明的搭檔:
任點任食部份

一系列熟食、甜品等,是自己入紙 order,一般的都齊備。清酒煮蜆、天婦羅、菜碗蒸、吉烈黑豚、炒物、揚物、拉麵烏冬料理等等。。。我吃剛才食物已經很飽,為免浪費食物,我今回就沒叫到這部分,只淺嘗了一客柚子雪糕:
這裏晚市星期日至四人均 $358,其他日子 $378,四小時唔會有人催埋單或分時段。能在中環中心地帶,邊看落地玻璃風景邊吃此晚餐,真心性價比高。

總結都係果句,喜歡食刺身壽司的粉絲們,來這裏的興奮度,應該會爆哂燈。
2019-04-21
  • 油甘魚
  • 象拔蚌
  • 三文魚籽軍艦
  • 海膽軍艦
今晚在中環吃飯,接近6點半的時候,已經有不少食客在餐廳樓下排隊等候。星期日至四$358,星期五至六$378,不限時間,隨便喝,隨便吃。餐廳燈光幽暗,裝潢較深沈。設有冷小食,有中華沙律、芝麻八爪魚、青口等。壽司吧,不時推出不同款式的壽司,有三文魚、燒玉子、海膽等。壽司是一般壽司店吃到的質素,尺寸正常,而且用料貨真價實,沒有偷工減料,吃壽司已經很划算了。刺身有三文魚、赤貝、油甘魚等。份量很多,而且會不停補,不怕吃不到。燒烤吧有牛扒、豬扒、香腸、雞軟骨等。飲品櫃有清酒、梅酒、汽水等。另外還可以點熟食,例如烏冬、炒粟米、炒野菜等。每位客人都會送生蠔,吃下去很鮮甜。魚頭麵豉湯由於放了魚肉熬煮,所以魚味很濃郁,我喝了兩碗。▫️不設時限任食很吸引,還可以喝酒,壽司的味道也不錯。

餐廳燈光幽暗,裝潢較深沈。

設有冷小食,有中華沙律、芝麻八爪魚、青口等。

壽司吧,不時推出不同款式的壽司,有三文魚、燒玉子、海膽等。

燒烤吧有牛扒、豬扒、香腸、雞軟骨等。

飲品櫃有清酒、梅酒、汽水等。

另外還可以點熟食,例如烏冬、炒粟米、炒野菜等。

每位客人都會送生蠔,吃下去很鮮甜。

魚頭麵豉湯由於放了魚肉熬煮,所以魚味很濃郁,我喝了兩碗。

▫️不設時限任食很吸引,還可以喝酒,壽司的味道也不錯。

2019-04-29 367 瀏覽
威靈頓廣場好多野食,今次就揀左呢間都幾出名,唔知係咪我揀錯食物啦,都幾失望。壽起燒湯底同配料都好正常,冇咩特別。唯獨主角和牛真係好令人失望,肥到9成係脂肪,完全都食唔到,完全唔值呢個價 。
2019-04-27 472 瀏覽
首先,環境係OK,一入到去見到有張poster寫住Like Instagram有兩隻生蠔送,咁我男朋友就問個Staff係咪Like一個Account嘅Instagram就得,有個男仔話係,好啦,Like完就叫左另一個女仔同佢講Like左,之前佢又話要Like 2個Account先有4隻,咁之後我男朋友見到話Like一個個個男仔就同佢講Like左。我覺得你地同事溝通係真係有問題,都算,個女仔仲要一轉身好大聲咁話我男朋友無禮貌,仲係度討論呢個問題,其實唔知係邊個無禮貌,一日岩岩收工既心情俾佢破壞晒。再者,我地Like完應該係送4隻生蠔,佢又黎左6隻,你咁堅持要Like完先有4隻又俾6隻我地?同埋D蠔既質素很差,下面有圖,唔覺以為D蠔住係埃塞俄比亞,超細隻,都算,你送既無所謂。然後,到食物質素,先講燒烤吧,得雞軟骨係好食,其他羊同牛扒都好硬咬唔到,可能放得太耐。之後刺身,食咗一舊唔知咩魚係(梅)的,同埋唔算新鮮,不過炸蠔壽司幾好食,最好食嘅係紫薯栗子餅同埋焙茶芝士蛋糕,其他都超級普通⋯⋯另外建議返天婦羅應該配埋酸汁,唔好做D唔做D。無價錢部分,買左團購好似$590@2個人加75服務費,一點都

無價錢部分,買左團購好似$590@2個人加75服務費,一點都唔值,貼紙買難受,整個體驗都很不好。

最後,希望貴公司好好對員工Training及心靈輔導,免得他們將自己不好的情緒發洩在客人身上。
瘦小的生蠔
牛扒,壽司
2019-04-26
2019-04-19 627 瀏覽
今日同朋友中環去左威靈頓街的一間日本料理餐廳開餐, 中環站行5分鐘到,都算就腳,💦,店內周邊佈置都是圍繞著日系風格裝潢,燈光柔和有調,店舖面積都大,今晚就坐窗邊位,座位亦寬敞舒適🆒,餐廳提供的食物款式很多,花多眼亂,不錯的是刺身和熟食都同樣出色👍而和友人食野都食得快,但上菜速度上得仲快些,冇漏單也不用等久👌.四小時仼食自助放題,戰線極長,可以慢嘆而食仼飲清酒,梅酒,仼食各種食物~我和友人就主飲梅酒😀,酸酸甜甜的口感,且酒精濃度不高,易入口又開胃~去到尾段就轉飲蜜桃烏龍茶,清新不膩.*法國N3蠔吃落口感鮮甜滑嫩,雖是N3較細型,但結實有彈性👍但蠔味不會太霸道,海水味柔和不濃烈,加上檸檬點綴味道更出😊(個優惠係食中環浪人晚市放題 比LIKE Instagram即送法國N3蠔).*刺身來說是中環高質放題的亮點👏三文魚係用魚腩部位,入口即化,魚味濃郁,也帶甘香💦帶子油甘,豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜,口感極致細膩,容易令人食完一粒又一粒*壽司較高質的有海膽/三文魚子/吞拿魚蓉/赤貝海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,令人再三回味~🔥三文魚籽那晶瑩通透,入口爆珠出來的鹹鮮味,鮮!💨且選用赤
💦,店內周邊佈置都是圍繞著日系風格裝潢,燈光柔和有調,
店舖面積都大,今晚就坐窗邊位,座位亦寬敞舒適🆒,
四小時仼食自助放題,戰線極長,可以慢嘆而食
仼飲清酒,梅酒,仼食各種食物~
去到尾段就轉飲蜜桃烏龍茶,清新不膩
*法國N3蠔
*刺身來說是中環高質放題的亮點👏
三文魚係用魚腩部位,入口即化,魚味濃郁,也帶甘香💦
*壽司
較高質的有海膽/三文魚子/吞拿魚蓉/赤貝
海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,令人再三回味~🔥
三文魚籽那晶瑩通透,入口爆珠出來的鹹鮮味,鮮!💨
且選用赤醋飯呈琥珀色,比一般的白米醋飯具有更柔和的酸度、味道更香醇濃郁、更具層次感
*羊架牛扒雞串
羊架肉味濃,入口幼嫩不羶🌟
牛扒是全熟的,如能5成熟更好,但也不錯燒得惹味可口
*一夜干池魚燒 鯖魚 秋刀魚 ✨
一夜干池魚燒入口香脆惹味,連頭一起所吃,沒有苦澀的味道,越吃越惹味
秋刀魚的滋味,貓跟你都想了解,初戀的香味,就這樣被我們尋回…😉
燒魚也是另一亮點呢
*朱古力布朗尼 豆腐雪糕 綠茶雪糕
濕潤的巧克力布朗尼,香濃可口,配以豆腐奶凍,豆腐雪糕,香濃與清新感互相沖撃味蕾~正食到返唔到轉頭😍呢~~~
這家店內有設70多個座位可以坐,座位亦寬敞舒適,如果和朋友行到累來吃日本刺身野和聊天也不錯喔,找天想再來食呢~~~
  • 豆腐慕絲
  • 刺身拼盤
  • 壽司
  • 雜錦天婦羅
  • 雜錦壽司
  • 刺身
2019-04-14 424 瀏覽
中環高質放題✨ 講到呢間浪人其實都幾有驚喜,刺身用料高級,三文魚係用魚腩部位,仲有帶子油甘呢類高級食材,壽司類型都好吸引,海膽/三文魚子/吞拿魚蓉/赤貝等,仲要全部都幾高質下,壽司都係用赤醋飯食落特別香✨除咗生嘢之外,另一亮點係佢有一系列爐端燒食品,開放式廚房仲睇到個爐燒緊啲乜,羊架牛扒全部都燒得好惹味,仲有我至愛嘅燒菠蘿🤣 其他必推食物一夜干池魚燒,試問有幾可會見到放題有一夜干食先得,另外Parma ham切得細細塊再包住蜜瓜粒,一粒一粒咁啪好好味🤤仲有一個唔可以睇少位就係佢地啲甜品都有啲料到,必試焙茶芝士蛋糕同埋迷你馬卡龍,雪糕反而好一般,話說第一次叫一件馬卡龍就有一粒,然後第二次叫四粒時佢嚟咗十二粒,話一客三粒連個店員都忍唔住笑🤣 不如幾好食所以話咁快就清咗😗最後想講呢度放題形式有點特別,只係熟食係落單,前菜生冷嘢同爐端燒都係要自己出去夾,好處就包唔會漏單,但其實佢嘅refill速度唔算快,特別係啲熱門種類好快俾人夾哂,剩低一堆賣剩蔗響度,然後因為仲有好多嘢響度自然唔會點refill,結果就愈放愈耐愈嚟愈冇人夾🙄可能我晏入場啦,基本上到九點零已經唔會點fill嘢,所以如果想食建議

可能我晏入場啦,基本上到九點零已經唔會點fill嘢,所以如果想食建議愈早愈好,多人食雖然要爭但起碼fill得快...呱🤣 btw呢度仲有清酒梅酒任飲,唔飲酒嘅我都要提一下😛
2019-04-09 338 瀏覽
以前食開放題,唔知點解一定係去大喜x,大滿x,價錢唔平又越來越難食。估唔倒今次試食都幾有驚喜。首先呢間餐廳環境好好,成個感覺好乾淨,服務都唔錯。三百幾一人,又無話貴好多。佢有刺身bar同串燒預先俾人攞,刺身真係新鮮,甜蝦同帶子正到爆,三文魚就正常好食,放題黎講真係好抵食。啲料理仔都好有驚喜。後尾要落單既我地嗌左好幾樣熱食,逐樣講下先:清酒煮蜆: 唔好意思,難食。無清酒香,得滾水味,蜆又好腥。芝麻雞翼: 入面已醃,但出面又有調味,有啲鹹得制,不過幾好味既。魷魚圈: 不過不失,唔錯。天婦羅蝦: 勁高質,好好味。蝦肉好嫩,炸得好好。炒烏冬:淡,不過味係唔錯。金菇炒牛肉: 高過放題水準,幾好。如果食放題,就唔會再去大x屋,大滿x啦,呢間差不多價錢得黎又好味好多,不過再好味啲就好啦。
估唔倒今次試食都幾有驚喜。
首先呢間餐廳環境好好,成個感覺好乾淨,服務都唔錯。

三百幾一人,又無話貴好多。

後尾要落單既我地嗌左好幾樣熱食,逐樣講下先:

清酒煮蜆: 唔好意思,難食。無清酒香,得滾水味,蜆又好腥。

魷魚圈: 不過不失,唔錯。

天婦羅蝦: 勁高質,好好味。蝦肉好嫩,炸得好好。

炒烏冬:淡,不過味係唔錯。

金菇炒牛肉: 高過放題水準,幾好。