2023-06-20 63 瀏覽
今日係海港城行街,同朋友食海南少爺,我哋安排坐較入位置,有落地大玻璃望到海景,感覺好開揚舒適一坐低會有一壺荔枝古樹紅茶,淡淡荔枝味,好清新,涼左都好飲海南雞飯拼海鮮喇沙 +$8轉雞脾雞肉嫩滑 雞皮爽食落冇油膩感覺油飯粒粒分明 香而不膩喇沙湯底味道香濃 ,帶小小椰香,係我鐘意嘅口味,下次直頭要叫一碗大😆南乳豬頸肉豬頸肉燒到岩岩好 真係外脆內軟 南乳味咸香咸香 正蔥油手拍酥餅配咖喱汁我真係好鍾意食呢啲酥餅 唔點咖喱汁都好好食百香果冰紅茶 夠薑香茅梳打兩杯都好飲 呢啲天氣整返一杯 正鐘意薑味嘅朋友一定要試 啲薑味後勁凌厲

一坐低會有一壺荔枝古樹紅茶,淡淡荔枝味,好清新,涼左都好飲
海南雞飯拼海鮮喇沙 +$8轉雞脾

鐘意薑味嘅朋友一定要試 啲薑味後勁凌厲
2023-06-15
  • 椰香海鮮喇沙
2023-06-20 40 瀏覽
呢間喺海港城嘅海南少爺已經開咗好耐,一直都想試,餐廳絕對有水準🤍原來星期六Tea time仲有88折,去到埋單先知😂•海南雞飯拼海鮮喇沙($138)除咗拼海鮮喇沙,仲有得平肉骨茶或者雞湯😋個喇沙湯夠熱夠濃,而且一睇隻蝦就知夠新鮮🦐不過海南雞先係重點,雞肉肥瘦適中,皮滑肉嫩🤍除咗海南雞,我都好想食佢哋嘅豉油雞,睇餐牌都覺得好吸引😋•印尼炒飯配沙嗲串燒($118)炒飯配料豐富,串燒食落十分惹味🤍旁邊嘅印尼蝦餅夠脆‼️•鹹蛋黃魷魚($106)鹹蛋黃嘅愛好者‼️外層嘅鹹蛋黃炒得微脆,入面嘅魷魚淋淋哋,夾埋食嘅話,口感好特別👍🏻•美祿哥斯拉($35)•椰香斑斕紅豆冰($48)•茗茶($8/1)

•海南雞飯拼海鮮喇沙($138)

•印尼炒飯配沙嗲串燒($118)
炒飯配料豐富,串燒食落十分惹味🤍旁邊嘅印尼蝦餅夠脆‼️

•鹹蛋黃魷魚($106)

•美祿哥斯拉($35)
•椰香斑斕紅豆冰($48)
•茗茶($8/1)
2023-06-18 43 瀏覽
🌼海南少爺🌼今日喺海港城行街之後打算是但搵間嘢食轉呢間海南少爺超多人排隊就攞咗飛再到處行吓先等咗大概半個鐘,終於入座啦🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼食馬拉嘢,梗係要嗌肉骨茶啦呢個肉骨茶可以揀材料,而且配菜多到驚人部鈴 - 豆ト- 油條 - 炸魚皮 - 炸支行主料我就揀咗豬肚同排骨茶湯濃郁~簡直係不一般嘅享受同平時出邊食開嗰啲唔一樣怪唔之得咁多人排隊啦貴刁都唔錯,都係好食到清晒碟💯今次嗌咗唔係好多嘢食不過都好飽肚證明份量唔少嘢💪🏻
🌼海南少爺🌼
今日喺海港城行街
之後打算是但搵間嘢食
轉呢間海南少爺超多人排隊
就攞咗飛再到處行吓先
等咗大概半個鐘,終於入座啦

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

食馬拉嘢,梗係要嗌肉骨茶啦
呢個肉骨茶可以揀材料,而且配菜多到驚人
部鈴 - 豆ト- 油條 - 炸魚皮 - 炸支行
主料我就揀咗豬肚同排骨
茶湯濃郁~簡直係不一般嘅享受
同平時出邊食開嗰啲唔一樣
怪唔之得咁多人排隊啦
貴刁都唔錯,都係好食到清晒碟
💯
今次嗌咗唔係好多嘢食
不過都好飽肚
證明份量唔少嘢💪🏻
  • 馬來西亞肉骨茶
  • 炒貴刁
海港城都有幾多餐廳,今次試試新加坡菜,餐廳盡頭仲有無敵大海景睇。樓底高,裝潢都好舒服~ 💡海南雞飯拼海鮮喇沙 $138呢個選擇真係啱晒貪心又細食嘅我,既可以試海南雞飯又試到細細碗喇沙。喇沙係傳統摻摻,湯底椰奶味都幾濃,細細碗但啲配料都好齊。有一隻蝦同魚片頭等,食落夠濃味又香。海南雞幾滑,有齊3款醬汁,送飯一流。油飯香但唔怕食到成口油,薑蓉有少少辣味又更好食。 💡沙嗲拼盤 (雞&豬) $118雞串選用咗雞髀肉,外層燒香,內裏。嫩口。豬串本身都有少少油脂,肉先唔會太嚡口。沙嗲醬好濃郁,仲真係有花生粒。 💡炒貴刁 $118炒貴刁河粉加油麵好少會試到,口感都幾得意。醬油味好突出,鹹香味夠,唔會覺得好濃好膩。配味都係有芽菜、蝦、魚片,吸收晒醬油嘅味道。 💡珍多冰 $28 & 凍檸檬薏米水 $28珍多冰即係椰汁冰加紅豆,再配上斑蘭條。紅豆同椰汁嘅甜唔會互相蓋過,幾好飲~斑蘭條增加口感層次,幾有趣嘅配搭另外點咗一杯凍檸檬薏米水,養生又好飲,調味唔會太甜。

💡海南雞飯拼海鮮喇沙 $138

💡沙嗲拼盤 (雞&豬) $118

💡炒貴刁 $118

💡珍多冰 $28 & 凍檸檬薏米水 $28
2023-06-13
海南少爺 Hainan Shaoye📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖我同朋友趁放假專程去咗LCX睇鍾意嘅動漫pop up store,可惜賣嘅嘢太普通,無一收穫,行到太陽落山後決定行返去海運嗰邊搵嘢食。由於我哋成2點幾3點先食午餐,所以其實唔太肚餓,不過因為天氣太熱想叫返啲清涼啲嘅嘢飲同搵個地方坐下,最後揀咗喺玩具反斗城附近嘅呢間餐廳坐低抖下。 💰$248鹹蛋黃軟殼蟹 🦀Soft Shell Crab w/ Salted Egg Yolk 話明係海南少爺,相信都有好多人會叫肉骨茶或海南雞飯呢類,但我哋實在唔太餓,唔想食咁多熱食同澱粉質,所以最後揀咗呢道有海南風味嘅炸軟殼蟹做主菜。一上檯就已經聞到好香嘅鹹蛋黃味,一咬落去食到軟殼蟹嘅肉汁同鹹蛋黃嘅鹹香,加埋炸到脆一脆嘅炸粉,真係幾正!雖則話佢嘅鹹蛋黃味好香,但味道唔會過鹹過濃,食多幾件都唔會覺得膩。 💰$58馬來森林 🍹The Jungle of Malaysia朋友心血來潮想叫返杯Cocktail嚟飲,我揀咗杯gin俾佢試下。我揀呢杯嘅原因純粹因為見到佢有接骨木花同香茅比較特別,仲有切到細細粒嘅薑粒,好切合東南亞風。
海南少爺 Hainan Shaoye
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

💰$248
鹹蛋黃軟殼蟹 🦀

💰$58
馬來森林 🍹
The Jungle of Malaysia
朋友心血來潮想叫返杯Cocktail嚟飲,我揀咗杯gin俾佢試下。我揀呢杯嘅原因純粹因為見到佢有接骨木花同香茅比較特別,仲有切到細細粒嘅薑粒,好切合東南亞風。朋友表示呢杯馬來森林嘅酒味同薑味偏重,唔鍾意呢兩種味道嘅人可以留意一下,但絕對推介比愛試新嘢嘅人!

💰$48
椰香斑蘭紅豆冰 🫘🥛
Pandan & Red Bean Ice Cooler
我唔飲酒嘅就叫咗呢杯紅豆冰 with a twist!佢加咗好有東南亞色彩嘅斑蘭落杯紅豆冰度,冰塊打得幼細如沙冰,飲落十分清新解渴,我同朋友飲完都齊齊舉手指公,難怪每檯都見到有人order啦!

💰$82
海燕窩燉椰皇 🥥
最後我哋叫咗個甜品收尾,雖然同我想像中嘅燉椰皇有分別,但呢個甜品好值得介紹一下。佢一上檯嘅時候係水狀嘅,稀到好似飲緊椰子水咁,但食食下其他嘢再攪佢嘅時候,發現佢慢慢結塊,變到有少少似啫喱嘅質感。食完主食,再打算𢳂嚟食嘅時候,佢已經變咗一嚿完整嘅果凍狀甜品,超神奇有趣。味道方面,椰子肉夠香,口感夠滑溜,海燕窩同樣滑捋捋,加上係熱食,食完覺得好滋潤!
  • 海燕窩燉椰皇
2023-06-11 54 瀏覽
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂🏷海南少爺@尖沙咀💁🏻名茶/滾水 $16一陣陣清香的玟瑰花味💁🏻海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶 $138 轉雞脾$8海南雞飯的清淡口感和馬來西亞肉骨茶的濃郁香料味道相互平衡。 油飯🍚好香雞油味,粒粒分明。而肥美的雞脾好滑,加上爽口新鮮既青瓜,很正。肉骨茶有很濃的胡椒味同藥材味,合併了新加坡同馬來西亞的風味,茶的味道濃郁,帶有深厚的香料味道,排骨都很入味。💁🏻鹹蛋黃軟殼蟹🦀 $248軟殻蟹🦀️數量頗多很大隻💕,有很重鹹蛋黃味,建議可以跟碗飯🍚,適合大部分人嘅口味。💁🏻雞油飯🍚 $26金黃色的米飯,香氣非常濃郁,有著雞肉和油醬的香味,米飯也因為吸收了雞油和油醬的味道而變得更加美味。是否推薦↩?✅海南雞飯正🤤
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂

💁🏻雞油飯🍚 $26

是否推薦↩?
✅海南雞飯正🤤
2023-06-09 63 瀏覽
海南少爺好耐冇食海南少爺,好掛住佢啲豉油雞,呢日早收工過左嚟食。唔洗等位✌🏻但豉油雞冇晒😅唯有留返下次再去食。海南少爺,例牌都唔錯,唔會好膩,皮好爽,朋友覺得好好食,我就鐘情豉油雞🤣肉骨茶有驚喜喎,下次可以再食😋份量好足,個湯可以無限添加,我哋每人飲左兩碗,又濃又甘甜,配料又多 ,我哋清晒😂上湯時菜雞湯菜心,不過不失,都幾好。鹹蛋黃魷魚呢個好香好脆,咸蛋黃好足☺️好味魷魚幾爽口,清晒碟🤣
海南少爺
好耐冇食海南少爺,好掛住佢啲豉油雞,呢日早收工過左嚟食。
唔洗等位✌🏻但豉油雞冇晒😅唯有留返下次再去食。

海南少爺,例牌
都唔錯,唔會好膩,皮好爽,朋友覺得好好食,我就鐘情豉油雞🤣

肉骨茶

上湯時菜
雞湯菜心,不過不失,都幾好。

鹹蛋黃魷魚
呢個好香好脆,咸蛋黃好足☺️好味
魷魚幾爽口,清晒碟🤣
2023-05-29
5 分鐘 (堂食)
  • 馬來西亞肉骨茶
2023-06-06 174 瀏覽
細佬仔考完試,媽媽話帶我哋去尖沙咀海運行街輕鬆下。見到海南少爺門外人山人海,裝修又幾雅致,仲要有海景加分,便好奇一試。平日有午餐供應,不過我見正價都有88折,所以點了以下幾款食物:今日去了有海景的海南少爺食午飯。🍚海南雞飯乃必食之選,無骨海南雞可加錢轉雞髀位,肉質嫩滑,又夠厚肉。配合三款醬料和雞湯和油飯,滋味無窮。🐙🦐🥥椰香海鮮喇沙椰香湯香氣撲鼻,材料有蛋、魚片、墨魚、鮮蝦、豆卜。味道濃郁但不覺有味精,少少辣帶出海鮮嘅鮮味。🫓印度手拍酥餅配咖哩香脆松化,配少少微辣的咖哩汁絕對系最佳配搭。🥥海燕窩燉椰皇呢個甜品簡直系驚喜之作,因為口感好似有椰子嘅啫喱咁,層次分明,又少少咬口嘅椰子肉再配軟滑嘅海燕窩。🍠新加坡蕃薯喳喳有蕃薯、芋圓、西米,糖水香甜,芋圓煙靭,加上切粒嘅嘢蕃薯,幾好味。值得一提是堂食提供嘅茶係荔枝紅茶,味道特別,一飲就品嘗到荔枝嘅果香,好特別。

🍚海南雞飯

🐙🦐🥥椰香海鮮喇沙

🫓印度手拍酥餅配咖哩
香脆松化,配少少微辣的咖哩汁絕對系最佳配搭。

🥥海燕窩燉椰皇

🍠新加坡蕃薯喳喳

海南雞飯
椰香海鮮喇沙
印度手拍酥餅配咖哩
新加坡蕃薯喳喳(熱)
海燕窩燉椰皇(熱)
2023-06-06
10 分鐘 (堂食)
海南雞飯
椰香海鮮喇沙
印度手拍酥餅配咖哩
新加坡蕃薯喳喳(熱)
海燕窩燉椰皇(熱)
  • 海燕窩燉椰皇
2023-06-04 44 瀏覽
🔹️位於尖沙咀海運大厦 "海南少爺" 除了有堂食(店內装修優雅)外賣亦大受歡迎🛍 店員十分友善👨‍💼👩‍💼🔸️海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶🐔🥣以鮮嫩、香滑海南雞配油飯加點醬汁So Yummy🐔🍚肉骨茶以滿滿藥材炮製 , 令肉骨能吸取濃郁精華😋🔸️印尼炒飯🍛材料豐富:有牛肉串燒、印尼蝦片、蝦、蛋、車厘茄、青瓜香口開胃👍🔸️馬拉盞通菜🥬以馬拉盞炒通菜能帶出辣辣哋味道, 配上鮮嫩通菜Perfect 😋🔸️炒貴刁🍝很夠鑊氣, 味道少辣、香口惹味, 十分開胃🤤

🔸️海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶🐔🥣
以鮮嫩、香滑海南雞配油飯加點醬汁So Yummy🐔🍚
肉骨茶以滿滿藥材炮製 , 令肉骨能吸取濃郁精華😋

🔸️印尼炒飯🍛

🔸️馬拉盞通菜🥬

🔸️炒貴刁🍝
很夠鑊氣, 味道少辣、香口惹味, 十分開胃🤤
2023-06-04 57 瀏覽
📍 海南少爺 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖係尖沙咀海港城行街,行到見呢間裝修風格明亮新穎,仲有海境位,真係値得一試!😍👉 海南雞飯拼肉骨茶,凍咖啡 +$8凉拌牛蒡木耳絲(+32)💰120😋😋😋😋.6/5雞件非常之嫩口!雞件啖啖肉,油飯粒粒分明。食到我好滋味🤭🤭🤭而肉骨茶香濃入味,肉排非常軟身一點都不會柴,,腐竹豆卜滲透肉骨茶香,仲可以一次過滿足兩個願望🤭🤭見到有小食可以追加,加左牛蒡木耳絲口感清爽健康 ,岩曬近排熱辣辣既天氣💦💦💦👉雞絲喇沙配龍眼蜜 -凍(免費)💰 78😋😋😋😋.6/5肉質嫩滑既雞絲,用新鮮椰汁同獨特香料熬製而成,湯底勁濃郁,啖啖都滲出甜香同微辣,別有一番風味。回頭: yes!!!!咁既價錢就可以享受到望住個嘆美食,真係人生一大樂事。。🤗🫶🏼‼️💙
📍 海南少爺 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

👉 海南雞飯拼肉骨茶,凍咖啡 +$8
凉拌牛蒡木耳絲(+32)
💰120
😋😋😋😋.6/5
,腐竹豆卜滲透肉骨茶香,仲可以一次過滿足兩個願望🤭🤭
見到有小食可以追加,加左牛蒡木耳絲
口感清爽健康 ,岩曬近排熱辣辣既天氣💦💦💦

👉雞絲喇沙配龍眼蜜 -凍(免費)
💰 78
😋😋😋😋.6/5

2023-05-29 61 瀏覽
海港城一間我成日幫襯既餐廳,靚靚大海景,食星馬菜為主,價錢可以話係海港城比較便宜既餐廳,海港城員工證仲有85折🤭.✅靚靚海景,望著呢個景真係好Chill✅星馬菜有水準 準擇多✅海南雞飯拼海鮮喇沙,一個價錢可以食到兩款菜式,份量岩岩好係一人份量,每樣都可以食啲 ✅海南雞好厚肉、雞味香濃、飯粒粒分明、重點係個醬汁既薑蔥蓉同黑豉油提升雞既鮮味✅滷水拼盤好大份,甜甜地唔會太咸,尤其欣賞個花生雞腳,好淋身又爽口;豬手就Q彈彈牙✅ 鹹蛋黃魷魚好正宗,好濃郁蛋香又夠脆,呢個必點!✅野食so far係幾唔錯好食!✅海港城員工優惠仲有85折.❌窗口位得幾張枱,好多時候都好full ❌野食黎既速度有待改善,有時lunch time 都要等下❌冷氣超級凍😅可能夏天怕我地太熱..🍽️Order左既菜式:海南雞飯拼海鮮喇沙$138鹹蛋黃魷魚$106滷水拼盤$178名茶$8/位
✅靚靚海景,望著呢個景真係好Chill
✅星馬菜有水準 準擇多

✅ 鹹蛋黃魷魚好正宗,好濃郁蛋香又夠脆,呢個必點!

✅野食so far係幾唔錯好食!
✅海港城員工優惠仲有85折

❌窗口位得幾張枱,好多時候都好full
❌野食黎既速度有待改善,有時lunch time 都要等下
❌冷氣超級凍😅可能夏天怕我地太熱
🍽️Order左既菜式:
海南雞飯拼海鮮喇沙$138
鹹蛋黃魷魚$106
滷水拼盤$178
名茶$8/位
2023-05-29 935 瀏覽
今日嚟到尖沙咀, 當然就係購物完之後就食番餐好嘅,咁見到有朋友推介呢間海南少爺,咁就同朋友入去試下。 入到去啲裝修都幾時尚,講多無謂,大家睇我叫左D乜:海南雞飯拼海鮮喇沙呢度嘅海南雞飯真係ok!嫩滑多汁嘅雞肉配埋香氣四溢嘅飯,每一口都帶嚟滿滿嘅滿足感。加埋新鮮嘅海鮮喇沙,有咗辣味同濃郁嘅海鮮風味,令我為之一振!炒貴刁呢道炒貴刁真係經典中嘅經典!金黃香脆嘅粉,入面有豐富嘅海鮮同蔬菜,每一口都帶嚟不同嘅風味。炒得恰到好處,口感彈牙,每一口都令人欲罷不能!星洲蠔餅呢度嘅星洲蠔餅絕對係一個必試!酥脆外皮包裹住彈牙嘅蠔肉,每一口都帶嚟滿滿嘅鮮甜味道。配合上特製嘅醬汁,真係令我垂涎三尺。椰香桂圓紫米露食完啲美食,點少得一碗椰香桂圓紫米露呢?呢碗甜品係真係絕配!香濃嘅椰香味,加埋糯糯嘅紫米同滑嫩嘅桂圓,一碗下肚,心情立即放鬆,享受食嘢後嘅甜蜜滋味!嚟到呢度試試呢啲美食佳餚,令我大飽口福同滿足味蕾! 同埋個好彩嘅話,坐近窗口個view都唔錯。 行過海港城嘅朋友,真係可以試下呢間餐廳。

海南雞飯拼海鮮喇沙

炒貴刁

星洲蠔餅

椰香桂圓紫米露

2023-05-25 68 瀏覽
想食海南雞,🐽豬仔帶我去位於海港城入面嘅「海南少爺」。望住個海享受美食,真係人生一大樂事❣️。海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶🐔雞件啖啖肉,油飯粒粒分明。肉骨茶香濃入味,肉排軟腍鮮甜,腐竹豆卜滲透肉骨茶香,令人食指大動😋。海南雞飯拼海鮮喇沙🐔海南雞肉質鮮嫩,海鮮喇沙椰香味重🥥,配料有鮮蝦、魷魚🦑、雞蛋🥚、魚片,非常豐富。唔好以為細細碗,其實食完好夠飽😮‍💨。檸檬蜜糖薏米水🍹薏米水健脾安神,少少甜,夏天飲就最適合👍🏿。海燕窩燉椰皇 (熱)🧉海燕窩功効多多,含豐富膠原蛋白,口感嫩滑。記得刮空椰皇入面,食埋椰青肉大滿足🥰。

海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶🐔
,令人食指大動😋。

海南雞飯拼海鮮喇沙🐔
唔好以為細細碗,其實食完好夠飽😮‍💨。

檸檬蜜糖薏米水🍹
薏米水健脾安神,少少甜,夏天飲就最適合👍🏿。

海燕窩燉椰皇 (熱)🧉
2023-05-22 51 瀏覽
位於海港城嘅海南少爺,食物質素好唔錯之外仲有海景睇😍本時食星馬菜都鍾意食海南雞飯同埋喇沙。所以有時都幾鍾意嗌個海南雞套餐食,可以一次過食哂兩款。海南雞飯拼喇沙套餐入邊有一份正常size嘅海南雞飯,再加一小碗。食海南雞飯梗係叫油飯😛,油香味重而不膩,海南雞無骨之外,肉質嫩滑。另外喇沙湯底,香濃嘅椰奶湯,甜而不辣🤙🏻 因為嗰日我唔想食飯嘅關係,所以叫咗碗海南雞米線,估唔到佢哋個米線湯底又幾好味😍。檳城脆蝦角最鍾意食香口嘢😋,香脆可口入面啲蝦又幾彈牙,唔會鬆散👍🏻👍🏻

海南雞飯拼喇沙

套餐入邊有一份正常size嘅海南雞飯,再加一小碗。

檳城脆蝦角

海南少爺.經典與正宗同在星期五,同朋友食個靚飯去尖沙咀海港城一於食星馬菜「海南少爺」可說是場內知名的食雞好去處此店裝修別緻似足少爺別院的陳設娘惹菜、星馬菜水準很高在晚宴中感受星馬的文化舒適開心招牌海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶來此店必食招牌海南雞飯實在不能錯誤那鮮甜的雞香,滑滑的雞皮沒有多餘油脂的嫩肉入口就令人愛上食雞食雞,就是要有這種質素!油飯香口,用上靚靚的尖頭絲苗米是我的最愛一口飯一口雞味覺超滿足!肉骨茶知我者都知我是湯怪最愛主打藥材味的靚湯別以為此湯很油飲落相當濃香,沒有油膩感真材實料,肉排仍相當有肉香湯味濃郁純正是我中意的味道馬拉盞通菜我吃馬來西亞菜必點中意其惹味爽口翠綠通菜與微辣鹹香的馬拉盞自然融合成極強的吸引力令人食到不亦樂乎海鮮喇沙好飲呀!湯底!濃香惹味糖心蛋又濃又滑新鮮蝦大大隻甜美多汁每口麵都混入了馬來西亞的感覺鹹辣香甜,混雜式美學非常好吃咕嚕肉呢款咕嚕肉不得了你以為用一般菠蘿同青黃椒去炮製?錯,係大樹菠蘿!所以清香的味道別具一格脆口的外皮清甜的大樹菠蘿味令人開胃加飯!好特別!此店已列入回訪的清單之中!好好味呀!海南少爺尖沙咀海港城海運大廈地下G16號舖
海南少爺.經典與正宗同在

星期五,同朋友食個靚飯
去尖沙咀海港城
一於食星馬菜

「海南少爺」可說是場內知名的食雞好去處
此店裝修別緻
似足少爺別院的陳設
娘惹菜、星馬菜水準很高
在晚宴中感受星馬的文化
舒適開心

招牌海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶
來此店必食招牌海南雞飯
實在不能錯誤

那鮮甜的雞香,滑滑的雞皮
沒有多餘油脂的嫩肉
入口就令人愛上
食雞食雞,就是要有這種質素!

油飯香口,用上靚靚的尖頭絲苗米
是我的最愛
一口飯
一口雞
味覺超滿足!

肉骨茶
知我者都知我是湯怪
最愛主打藥材味的靚湯
別以為此湯很油
飲落相當濃香,沒有油膩感
真材實料,肉排仍相當有肉香
湯味濃郁純正

糖心蛋又濃又滑
新鮮蝦大大隻
甜美多汁
每口麵都混入了馬來西亞的感覺
鹹辣香甜,混雜式美學
非常好吃

咕嚕肉
呢款咕嚕肉不得了
你以為用一般菠蘿同青黃椒去炮製?
錯,係大樹菠蘿!
所以清香的味道別具一格
脆口的外皮
清甜的大樹菠蘿味
令人開胃加飯!
好特別!

此店已列入回訪的清單之中!
好好味呀!

海南少爺