2023-02-18 1102 瀏覽
打開餐牌很多選擇,菜餚名稱很吸引,實際賣相佳,味道很好,咸淡適中,食材新鮮,有質素,但價錢有點貴,因份量不算大,但食物質素取勝,特別推介一字叉燒,軟綿綿,正;招牌炒飯很特別,加了脆飯焦,口感一流,食完想再添,未點過值得一試,一定會鐘意食。
2023-02-06 1348 瀏覽
開年之後,一家人去飲茶,見酒樓門口都多人排隊,質量應該唔差。我地大約等左二十分鐘度就入到去,坐近窗邊,景色優美,環境都算唔錯。overall average,性價比唔錯!點心都是即叫即蒸, 熱辣辣幾新鮮, 我地點了幾款點心,蝦餃、 鮑魚仔蟹籽燒賣皇、蒸飯和排骨蒸腸粉等,每款點心都正常發揮, 我比較喜歡蟹籽燒賣皇, 口感紮實,肉質新鮮,味道唔錯!排骨蒸腸粉,腸粉滑而且厚度適中,味就偏濃左少少,口感亦好唔錯,食得好滿足!鮑魚鮮蝦燒賣🥠 ~ 鮮香撲鼻, 咬落去肉汁非常豐富。
鮑魚鮮蝦燒賣🥠 ~ 鮮香撲鼻, 咬落去肉汁非常豐富。
20 分鐘 (堂食)
2023-02-05 1014 瀏覽
每次去海之戀只有一個目的就係Donki 而今次去酒家係Auntie壽宴兼人日生日海景包房舒適 有露台睇到夜景 一入座待應招呼周到奉上熱茶 收好麻雀台準備上菜❅ 宮廷花膠雞湯翅 ❅多竹笙 雞清湯底而唔係羹狀❅ 芝士焗龍蝦伊麵 ❅重型龍蝦14兩 2隻肉質彈牙 芝士唔太杰已切好件上碟 唔駛剝到成手汁❅ 金蒜銀絲蒸大元貝 ❅粉絲粗身超索蒜蓉汁好香 元貝厚肉大粒一分為二❅ 百里香雪花牛肋排 ❅奇怪中餐點解上牛排 估唔到係酸酸甜甜鎮江排骨味 牛肋排嫰 呢碟我想獨食晒❅ 脆皮文昌雞 ❅擺盤擺到識飛咁 如果外皮再脆啲更好仲有清蒸東星斑 西蘭花斑塊 泡菜苗正常發揮啦❅ 壽包 ❅食完餐飯都唔知大字壽包到底食唔食得白雪雪壽包都手掌咁大 入面有原粒大蛋黃隔離Auntie成粒蛋黃碌左落我度❅ 玫瑰花糕 ❅賣相靚啱晒各位女士 係椰汁糕包住奶黃餡最後部長介紹埋大廚出場 年輕有為到睇唔出總廚呢

每次去海之戀只有一個目的就係Donki

清蒸東星斑
壽包
玫瑰花糕
2022-12-08 2871 瀏覽
最近先知道三聖邨的海天花園酒家開咗分店喺荃灣,聽講呢間酒樓經常排長龍,今晚一於同屋企人試吓佢嘅晚飯☺️ 酒樓地方大,有卡位也有圓枱,環境舒適,而且有海景睇🌊🥢荔枝柴薰香鵝皇燒鵝係海天花園酒家嘅著名菜式,有好香嘅荔枝柴味😍燒鵝皮薄脆口,肉質多汁又滿嘴留香。可惜唔夠熱,而且偏油😅🥢柚子蝦球好香嘅柚子味,蝦球好大粒而且好香口,肉質彈牙,味道唔錯,不過食物都係唔夠熱🫣🥢清蒸老虎斑蒸魚豉油調校得好好,蒸煮時間也剛剛好,不會過熟,老虎斑肉質很滑👍🏻🥢啫啫豬頸肉芥蘭煲上菜熱辣辣,好香嘅蝦醬味,豬頸肉彈牙,芥蘭也不會過淋,而且份量也很多🫶🥢生炒臘味糯米飯味道唔錯,不過冇花生,而且比較油,食咗半碗已經覺得好漏😅📍海天花園酒家(荃灣)地址: 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1015-7號舖#hkfoodiebuddy #hkig #hkiger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfood #hkfoodlover #foodielife #foodpics #igfood #igfoodie

🥢荔枝柴薰香鵝皇

🥢柚子蝦球

🥢清蒸老虎斑

🥢啫啫豬頸肉芥蘭煲

🥢生炒臘味糯米飯
味道唔錯,不過冇花生,而且比較油,食咗半碗已經覺得好漏😅

📍海天花園酒家(荃灣)
地址: 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1015-7號舖

#hkfoodiebuddy #hkig #hkiger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfood #hkfoodlover #foodielife #foodpics #igfood #igfoodie #相機食先 #香港美食 #美食 #吃貨 #海鮮 #海鮮酒樓 #食海鮮
寫這篇食評時,已經來過2次,都是吃午餐。第1次 7月27日,點了以下的:#普洱茶#鮑魚燒賣皇:鮑魚有咬勁,味道濃郁,燒賣的肉餡是免治豬肉和蝦膠混合,有鮮味,好好吃!#螺皮海鮮粥:點心紙上註明是瑤柱粥底,鮮味十足,喜歡!#香煎蠟味蘿蔔糕:足料,能吃到絲絲蘿蔔。#醬皇蒸鳳爪:惹味又不會過鹹,好!#蠔皇流汁叉燒包:點多了,吃不完打包,晚上翻熱吃,味道還挺好的。第1次 8月6日,點了以下的:#普洱茶#鮑魚燒賣皇:再來就是為了吃鮑魚燒賣,真心愛!#鳳爪排骨煲仔飯:份量足,有飯焦,yummy!#安蝦鹹水角:甘香,不油膩,喜歡!p.s. 第2次來是星期六,人很多,等了40分鐘才有位,只比下午茶時段早10分鐘入座,期間,排下午茶的人龍越來越長。2個人被安排座4人枱,中間有膠版分間,另一邊的2位客人是吃下午茶,兩邊差不多同時結賬,金額只相差22元!我們有煲仔飯、鮑魚燒賣皇(4粒)、鹹水角;另一邊客人有燒鵝瀨粉、鮑魚燒賣皇(2粒)和另外2款點心。感覺下午茶,其實沒有比午市平多少!
寫這篇食評時,已經來過2次,都是吃午餐。

第1次 7月27日,點了以下的:
#普洱茶
#螺皮海鮮粥:點心紙上註明是瑤柱粥底,鮮味十足,喜歡!
#香煎蠟味蘿蔔糕:足料,能吃到絲絲蘿蔔。
#醬皇蒸鳳爪:惹味又不會過鹹,好!

第1次 8月6日,點了以下的:
#普洱茶
#鮑魚燒賣皇:再來就是為了吃鮑魚燒賣,真心愛!
#鳳爪排骨煲仔飯:份量足,有飯焦,yummy!
#安蝦鹹水角:甘香,不油膩,喜歡!

感覺下午茶,其實沒有比午市平多少!
2022-07-27
2022-10-02 3157 瀏覽
今早特意到海之戀商場呢間酒樓飲茶,未夠十點去到攞飛,加上十點後開始多人黎排隊,等左約二十分鐘就有得入座,座嘅位置可以望到部份荃灣海景,酒樓環境光線唔算充足,但都算闊落, 今次茶方面叫左香片,點左下列精選優惠點心:超值孖寶$44.8 金邊鮮蝦餃皇+薑汁千層糕蝦餃得兩隻,但個皮有金箔點綴相當精緻,加上外形相當大粒,蝦肉鮮味夠同蝦汁豐富薑汁千層糕相當煙韌,薑汁味濃,唔太甜,幾好鮮蝦菜苗水晶餃 $29.8有三隻,外形相當大,餡料相當豐富,蝦同菜比例均勻,皮唔算厚夠煙韌賣相又吸引極品花膠灌湯餃 $29.8外形幾討好,湯又清甜,花膠質地幾好,餃嘅餡料好足,唔錯當歸滋補豬手 $26.8豬手皮幾淋,肉味好夠,不過稍嫌藥材味稍重呢度職員工作態度唔錯,會喺截單前主動問客人有冇需要加單,加上可以睇到部份海景飲茶算唔錯

超值孖寶$44.8 金邊鮮蝦餃皇+薑汁千層糕
薑汁千層糕相當煙韌,薑汁味濃,唔太甜,幾好

鮮蝦菜苗水晶餃 $29.8

極品花膠灌湯餃 $29.8
外形幾討好,湯又清甜,花膠質地幾好,餃嘅餡料好足,唔錯

當歸滋補豬手 $26.8
豬手皮幾淋,肉味好夠,不過稍嫌藥材味稍重

2022-09-09 2342 瀏覽
訂咗台一家人食中秋飯,朋友只有紙版安心出行,餐廳拒絕放人入去,最後中秋朋友無得一齊食飯。法例:例如沒有智能電話的人,可使用其印有二維碼的紙本「疫苗通行證」作為替代安排。指明處所的「驗證二維碼掃描器」,以及執法人員的工具,均具備功能辨識市民是否持有紅碼或黃碼。唔跟法例做野唔俾人食飯,扭曲法例。唔該大家推到上東張西望,第一次見有針餐打咗針都唔俾人食飯。真係好搞笑。認住個經理唔識字當自己城管。岩岩睇留言原多好多人都一樣

認住個經理唔識字當自己城管。
岩岩睇留言原多好多人都一樣
2022-09-08 1914 瀏覽
打算入去食個便飯,知客迫人用藍碼都算,叫佢幫手好似要咗條命咁叫埋個經理出嚟,都係雙手一攤話做唔到,話係公司政策一定要藍碼見我入唔到,同行友人都打算走,結果畀個知客追咗成條街,大大聲問佢埋咗單未(其實就埋咗,不如問下你同事先鬧個客?冇禮貌同唔 helpful 到極點其實做得服務性行業,個客唔識用安心出行都唔會未見過唔識用咪幫手囉。有冇需要咁嘈同搞到大家都唔高興?一家人諗住食個飯都可以搞到人嬲,真係多得你唔少。
冇禮貌同唔 helpful 到極點

其實做得服務性行業,個客唔識用安心出行都唔會未見過
唔識用咪幫手囉。有冇需要咁嘈同搞到大家都唔高興?
一家人諗住食個飯都可以搞到人嬲,真係多得你唔少。

2022-08-29 1564 瀏覽
之前一度改善,換左人,但話明冇得留座,卻仍大無私樣留座給有比利是的熟客,這可能是行規,但真是海天上層首允的嗎?食物環境硬件是不錯的,但人的問題,才是這間食店的死穴吧!
2022-08-29
40 分鐘 (堂食)
2022-08-28 1308 瀏覽
本身諗住去飲茶Scan左安心 另一部電話開左智方便嘅針卡點知門口知客阿姐話唔俾我入因為我無將針卡放落安心我就話法例無咁嘅規定無論我用紙本定電子針卡都符合疫苗通行症嘅要求佢話唔知我係咪藍碼我話只要你地餐廳個app update左 你一scan就知我係唔係藍碼之後換左經理出嚟因為原來有另一位客人同我一樣情況我一一解釋俾佢聽開埋政府新聞稿出嚟俾佢睇佢最後以「公司規定」作結論咁無野好再講我就係話俾你地聽無咁嘅規定吖嘛飲食業疫情期間嗌晒救命又話政府規矩多依家好似係你地自己唔了解 做多左咋喎😒
本身諗住去飲茶
又話政府規矩多
依家好似係你地自己唔了解 做多左咋喎😒
2022-08-28
2022-08-26 1053 瀏覽
不嬲都鐘意呢度既點心,叉燒,燉湯。晚市必叫龍蝦伊麵。但今次既service真係令人討厭。每幾分鐘就會有唔同既部長走嚟sell你貴價海鮮。你唔要咩,即刻尾音都無句就掉頭走….之後成塲得嗰5,6枱都可以做到叫人無人嗰下好野。
不嬲都鐘意呢度既點心,叉燒,燉湯。晚市必叫龍蝦伊麵。

之後成塲得嗰5,6枱都可以做到叫人無人嗰下好野。
西澳龍蝦伊麵
西澳龍蝦伊麵
2022-08-19 840 瀏覽
食晚飯時去嘅,感覺態度差,環境一般,食物係肉類比較好食,其他都一般。貼錢買難受咁,俾Tips之後先至轉態度,可能由一開始已經令人印象唔好,整體感覺都麻麻地,個個都趕客咁
星期六同屋企人出街食嘢行商場行到去荃灣海之戀見到有茶樓懶得諗就入出去食🤣環境都算闊落👍🏻輪椅直入首先介紹吓食物😌屋企人叫咗養生核桃飽,飽入面嗰心有碎合桃同椰汁,佢哋讚不絕口!😍之後叫咗個葱花炸兩腸粉好有葱香、炸兩脆卜卜,唔會好似平時嗰啲酒樓咁一早整定完全唔脆甘樣淮山四寶雞札有新鮮淮山腐皮滑雞柳蟹柳,最緊要係冇雪味!蟲草花濃湯鮮竹卷味美濃湯雖然屋企人有少少怕味精,但佢今次呢一個算少味精,腐皮夠晒滑,值得一試!去到甜品叫咗一個千層飄香榴槤酥,千層酥皮脆卜卜、榴槤蓉香滑,水準十分之好😍😍喺食物方面其實都唔錯,但係樓面侍應嘅服務態度有啲差,有少少感覺樓面耽誤了廚房,希望日後嘅服務態度會好啲,唔會浪費咗廚房煮出嚟美味嘅嘢食😊味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
星期六同屋企人出街食嘢

行商場行到去荃灣海之戀見到有茶樓懶得諗就入出去食🤣

環境都算闊落👍🏻輪椅直入

首先介紹吓食物😌

淮山四寶雞札有新鮮淮山腐皮滑雞柳蟹柳,
最緊要係冇雪味!

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️
🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-07-20 1528 瀏覽
平日來個中午茶聚,我哋一早訂了位免得長輩們要等位,我們被安排在窗旁位置,陽光可以直接照進來不錯呀!不過冷氣風都很厲害😜我們點了很多點心~有腸粉、粉果、春卷、牛肉球⋯⋯等等⋯酒家食物很出色,尤其炒雙麵王真係好好味!環境又舒適~服務一個個職員啦😆有些還可以啦!
2022-06-29 1501 瀏覽
以前好喜歡海天,環境舒服,食物有水準,但近幾次來,都覺得好似街市咁嘈。員工只顧住有比貼士的熟客。原本話不可以預訂留枱,郤多次見到有留座的情況。人性敗壞,影響著食肆的名聲了,可惜。