2天前 0 瀏覽
之前晚上来吃过两次,晚餐其实也不错,这次是第一次来尝试早茶,早茶明显要划算很多,很有广式烟火气,基本上都是长者来吃,独自一人或三朋五友,一杯茶一至两份差点,看看电视读读报纸耍耍手机或聊聊天,感觉很不错。6点就开门,11点前可以点早茶菜单,有很多优惠的选项,不过早茶可选择的菜不多,点心和主食比较丰富。菜馄饨很健康,虾饺发挥稳定,白灼生菜是刚断生的状态,比较脆爽,豉汁排骨和凤爪是保留品种,味道都不错,皮蛋瘦肉粥份量很足。附上早茶菜单供查阅
3天前
$50 (早餐)
2024-10-10 293 瀏覽
發現平價寶藏茶相女! 這間在上環的茶樓是一位茶友推薦給我的。 我沒想到這個平民價格的酒樓,點心竟然都是廚房廚師自己做的,在香港大部份平價酒樓的點心都是用現成急凍貨心。 點心味精不多。 用料可以。 應該是香港區性價比之王! 當然不能跟五星級飯店比,但是以這個價錢能吃到這樣品質的點心,我是驚喜的。 $27.8的布拉白腸粉。 分量相當大,布拉白腸粉是自己做。 雖然有點黏在一起賣相非常一般,但腸粉竟然十分q彈。 我是非常意想不到! 用啲甜醬非常好,醬油可以,最糟的是他的芝麻醬有點粉,估計廚師用粉和水煮了芝麻醬,嘗試把它開稀,可惜粉沒有完全溶掉。 但是在酒樓可以用這個價錢吃到自製腸粉,我真的不能投訴。 推介! $31.8乾蒸牛肉燒賣。 顏色不是非常吸引,看起來一般,入口竟然有驚喜,因為口感彈牙,味道也​​新鮮。 估計沒有放食用色素,不像我平常吃的那麼鮮紅的品質真的高,雖然沒有陳皮味,但是這個價錢,我覺得絕對可以了。 比起我用三倍價錢在富豪飯堂福臨門吃到的牛肉球好多了。 $31.8南乳豬手雖然骨大肉小,但是味道好,南乳有香味,花生很軟腍,夠入味,豬手炆得不錯。 也可以一吃。 30元+10%擔擔麵雖
發現平價寶藏茶相女!
30元+10%擔擔麵雖然非常不正宗,竟然超爆鑊氣,估計這裡的爐火很有鑊氣,爆炒了豬肉和醬料的時候,鑊氣都存留在湯裏,意想不到。 面看起來硬原來是軟的,味道不錯,但是不要把他當成真正的擔擔麵吃,把它當港式改版本吃也不錯

旁桌茶友請我吃了半碗炒米粉,沒想到能夠在中平價酒樓吃到這個品質的炒米粉。 米粉竟然爽口不油,味道好,用料多! 是有驚喜。
茶友也請我吃了48元鮑魚鵝掌旁邊的一個鵝掌,竟然腍身! ! 雖然不是我吃過最好的鵝掌。 但48元還有鮑魚,我只能說有什麼可以要求哩?
踩雷的是蝦餃,蝦餃真的不好吃,因為蝦餃內還有未溶的粉,不推薦。
主廚推薦的生煎包29.8元+10%,非常濕,內裏的肉是機剁,肉完全沒有口感,沒有肉汁,也沒有煎包底,有點難吃,薑味很濃,但是真的不推介 。

乾蒸燒賣, 南乳豬手,布拉白腸粉。 三個都很好,都是酒樓廚師自己做的,有心機,有驚喜! 香港區性價比之王! ! ! ! 擔擔麵有鑊氣,但是非常不正宗,味道不錯。 炒麵也不錯。

蒸新鲜沙巴龙趸鱼才128+10%.正

最重要味精不多! 如果想找一間平價的酒樓飲茶。 絕對值得一試。
旁邊的茶友說,這裡的燒味也非常不錯,他常常外賣回家,下次有機會我也試試。
注意這48元鮑魚鵝掌只有晚市才有供廣,因為茶友是常客,經理特別通融,給他做了這份工作! 午市時我也是沒辦法下單的。
我給4分半,是因為性價比超高,食物可以! 服務生也不錯,環境一般,有窗但沒有打開窗簾。 不用排隊

但今天星期五我11:00到,這兒不用排隊。
  • 面鼓黄花鱼
  • 乾蒸牛肉烧卖。
  • 蒸沙巴龙趸。
2024-06-24 739 瀏覽
或者自带也行,选了一个自认为最不容易失眠的普洱,还是失败了,于是夜里一点多还能写食评打电话定位,周日晚上提前一小时打也有位置,普通话友好型餐厅。有些套餐可以选,选了上汤焗虾球拌面套餐,虾球拌的面有点燃,不迅速吃的话会很快粘在一起,没吃完打包了,明天蒸一下看看味道能否如常。果皮蒸大连鲍鱼还不错,都吃掉了。脆皮炸仔鸡也还好,趁热吃。店员推荐了脆皮菠萝咕噜肉(看有小孩觉得一般小孩都爱吃),没有拒绝店员的好意就点了,事后发现孩子们并不太爱甜的奶皇包不错,秒没。杞子桂花糕挺好看,吃着一般。可以八達通付款,饭盒2块,还好,会再来。

果皮蒸大连鲍鱼还不错,都吃掉了。
脆皮炸仔鸡也还好,趁热吃。

奶皇包不错,秒没。
杞子桂花糕挺好看,吃着一般。
可以八達通付款,饭盒2块,还好,会再来。
2024-06-23
2024-05-09 819 瀏覽
與爸爸和媽媽三人到位於石塘咀山道,海悅华宴午餐。爸爸說食物质素非常差,条鱼與菜粒蛋白炒饭是孖宝,条鱼干争争又冇味道,冇鱼味饭就硬掘掘的。山竹牛肉同鲮鱼球,也是孖宝,都系唔好食。只得个烧鸭米线叫做还可以食得落口。母親唯一喜歡食蜜糖芥末淮山,算过得去。
與爸爸和媽媽三人到位於石塘咀山道,海悅华宴午餐。

饭就硬掘掘的。

山竹牛肉同鲮鱼球,也是孖宝,都系唔好食。

只得个烧鸭米线叫做还可以食得落口。

母親唯一喜歡食蜜糖芥末淮山,算过得去。

2024-02-25 900 瀏覽
福建炒飯,在內地是平價的食物,在香港卻是中上價錢的食物。咕嚕肉,在香港依然保持良好肉質,在內地就很參差,甚至是假肉,中港兩地生活後,食物自然會比較,尤其是價錢,香港近年貴了很多呢。
2023-06-26 2276 瀏覽
老人家生日打算近近地係西環擺三圍壽宴!四點左右就有房可以麻雀耍樂,待五點幾才有端茶🤷🏼‍♀️六點半切蛋糕完全是冇地方讓客人可以拍照🤷🏼‍♀️切蛋糕和分蛋糕的由客人自己做的🤷🏼‍♀️八點入座,背對背坐的🤷🏼‍♀️完全冇位行,洒水都是自己倒的🤦‍♀️餸菜全速快上,食蟹拑要求侍應攞碟沙律醬,回覆蟹拑是配酸醬的🤦‍♀️這就是態度🙅🏻‍♀️食翅途中,都一直上菜,同時間有三碟菜在枱上🤷🏼‍♀️完全無見分餸或換碟環節🤦‍♀️🤷🏼‍♀️🙅🏻‍♀️所有菜式都偏咸~由頭到尾也沒有一個高級部長進來🤷🏼‍♀️洒家生意真係這麼好?九點半已可以散席🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
老人家生日打算近近地係西環擺三圍壽宴!
四點左右就有房可以麻雀耍樂,待五點幾才有端茶🤷🏼‍♀️
完全無見分餸或換碟環節🤦‍♀️🤷🏼‍♀️🙅🏻‍♀️
所有菜式都偏咸~
2023-06-25
慶祝紀念
生日
2022-07-31 4025 瀏覽
同朋友係附近行街時發現嘅酒樓,見到都幾多人係度排隊,抱著試吓嘅心態入去食,點知D野食都幾好食,態度服務都好nice,環境都唔錯。椒鹽墨魚花($48)外脆裡嫩,食落去熱辣辣,墨魚唔會有腥味,好彈牙有韌勁,夠椒鹽味。味道:價錢:蒜香蝦春卷($35.8)30幾蚊有3條,都幾長,夠四個人食。春卷皮炸得好脆口,餡夠飽滿,入面嘅蝦都好爽口,蘸醋一齊食就更加搭。味道:價錢:鳳城水餃($22.8)水餃皮薄餡大,餡有蔬菜蝦仁,湯底十分清甜,會回甘,分量都很足,抵食。味道:價錢:沙爹金錢肚($30.8)沙爹金錢肚好惹味,冇腥味,燉的很軟爛,入口即化,分量足。味道:價錢:
椒鹽墨魚花($48)
椒鹽墨魚花

價錢:

蒜香蝦春卷($35.8)

價錢:

鳳城水餃($22.8)

價錢:

沙爹金錢肚($30.8)

沙爹金錢肚好惹味,冇腥味,燉的很軟爛,入口即化,分量足。

椒鹽墨魚花
2022-07-30 2165 瀏覽
夜晚同屋企人去咗食晚市,嗌咗兩個幾抵食嘅晚飯優惠三寶,有六道餸。上湯焗龍蝦伊麵,薑蔥粉絲焗肉蟹,果皮蒸大連鮑魚,清蒸沙巴龍躉仔,兩份半隻嘅脆皮炸子雞。環境唔錯好乾淨,海鮮都係自己鍾意食嘅海鮮。食物味道同其他酒家差唔多但係勝在平靚正同埋海鮮夠新鮮👍🏻 雞肉肉汁多,好嫩。下次再食過!
2022-07-30 1546 瀏覽
同朋友去咗海悅華宴食下午茶,體驗唔錯,價錢唔算好貴,環境幾乾淨第一道點心係鮑汁雞爪 $48 (均價)賣相好靚,炆得好入味,入口即溶,雞爪好軟糯,下低啲花生都好好味好軟第二道點心係金牌點心拼盤(海悅蝦餃皇 蟹籽燒賣皇 潮州粉果 薑汁千層糕)折扣價$38蝦餃裏面啲蝦好大隻好新鮮好彈牙燒賣皇好足料好香好好食潮州粉果嘅皮軟糯足料薑汁千層糕薑味好重 鍾意姜嘅人值得一試👍🏻👍🏻第三道係脆皮燒乳鴿$48一搣開啲肉好多汁 啲肉汁流晒出嚟 正!我最推薦呢個,唔算貴,而且熱辣辣,啲皮好脆(因為想影相所以我叫咗佢原隻上 正常應該會幫我哋剪開)整體體驗不錯 下次會嚟食晚市🤩星期日及假期比午時貴$1星期一至六下午茶比午市平$1星期一至六下午茶茶位$8 午市$10星期一至日早市茶位$8星期日至假期茶位$10

第一道點心係鮑汁雞爪 $48 (均價)

蝦餃裏面啲蝦好大隻好新鮮好彈牙
燒賣皇好足料好香好好食
潮州粉果嘅皮軟糯足料
薑汁千層糕薑味好重 鍾意姜嘅人值得一試👍🏻👍🏻

第三道係脆皮燒乳鴿$48
一搣開啲肉好多汁 啲肉汁流晒出嚟 正!

我最推薦呢個,唔算貴,而且熱辣辣,啲皮好脆
(因為想影相所以我叫咗佢原隻上 正常應該會幫我哋剪開)

整體體驗不錯 下次會嚟食晚市🤩

脆皮燒乳鴿
金牌點心拼盤
脆皮燒乳鴿
2022-07-23 1147 瀏覽
好鍾意食甜品 於是特別叫咗三四樣甜品 全部都有水準 唔會話平就難食 值得一試 奶黃流沙包 $28.8 夠熱 個餡夠多 唔會話太漏杞子桂花糕 $18.8 正常水準 唔會話好甜 啱啱好 幾足料椰汁蘆薈糕 $28.8 好重椰汁味 份量正常 擂沙湯圓 $23.8最鍾意呢樣 個餡夠多 又夠熱 新裝修完環境都幾舒服 唔會話一邊一邊流汗 整體都好滿意 會再去

奶黃流沙包 $28.8

好重椰汁味 份量正常

擂沙湯圓 $23.8
最鍾意呢樣 個餡夠多 又夠熱

2022-07-21 826 瀏覽
【#不進則退 😢】#海悅華宴之前經常係度飲下午茶,覺得質素幾好,於是介紹咗比網友試吓😄 其實我好怕「推介魔咒」出現,即係介紹完之後水準大跌watt,由好食變成難食😩不幸地,依個魔咒似乎出現咗🤢 介紹完之後來過幾次飲早茶,覺得點心質素冇以前咁好,如果你話早茶同下午茶師傅有唔同,咁個差別真係幾大🙁蒜香蝦春卷,幼幼長長好似幾「得意」,食落都係勉勉強強,少少脆身。以前好鍾意食 #叉燒腸粉 ,因為夠滑夠香,但今日食,腸粉皮又厚又實, 餡料又唔多冇乜香味,完全唔掂。以前有人教落,話腸粉如果係即做,隻碟唔會好熱,相反如果隻碟好熱,就好大機會係成碟翻熱🤔 如果有高人睇到,可以教吓我是否真確🙏同樣唔掂係個牛肉球,食過三次都係有種唔好味道,十足叮叮點心差唔多😱 以前根本唔會咁樣,今次都冇叫。最搞野係個蒸蘿蔔糕,面頭好似好多蘿蔔,但食落個底竟然好似就咁食舊粉咁🤤 我哋甚至懷疑佢係蒸咗一嚿齋粉,然後放好多蘿蔔喺面就算,撈餡非常馬虎😓唯一係 #馬拉糕 似樣少少,夠鬆軟👍真係唔知係咪換咗師傅,定係減咗腸粉個人手,腸粉質素明顯差咗好多, 撈餡都係一樣😕 見佢仍然座無虛席,但我暫旳唔會再去,亦收回之前對佢既欣賞💔海悅
【#不進則退 😢】#海悅華宴

唯一係 #馬拉糕 似樣少少,夠鬆軟👍

海悅華宴
西環石塘咀山道4-16號業昌大廈地下

@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #飲茶 #西營盤 #壽眉
2022-07-21
早餐
2022-06-26 444 瀏覽
從網上有飲食KOL介紹這間酒家點心抵食又好食,今早特意上去品嘗一下,地点都方面,一出HKU地鐵口直行過馬路就到,上二楼唔使等位就坐抵,新開張乾乾净净,坐得舒服。叫咗個自選和醒神孖寶各一。✨鳳爪排骨飯+鮮蝦腐皮卷($38.8)用㷛仔上,排骨有五件,鳳爪有兩件,夠熱,外觀唔錯,但飯偏油,少少硬不夠軟熟。腐皮卷有三件,皮炸得唔係好脆,内裹的蝦和配菜開始有酸味,可能天氣熱,儲存不善,退咗,同伙計姐姐換咗BBQ bun。✨菜干豬骨粥+馬蹄糕($29.8)豬骨粥粥底正正常常,但撈唔到豬骨和菜,味道一般。馬蹄糕有三件,煎得很油,成口油,糕底偏硬,没有弹性,麵粉份量多過馬糕粉。✨蝦餃$18.8超抵食有三粒,熱辣辣上枱, 内裡全蝦,好脆,很快就食咗2粒,但係MSG超高,即時有反應。環境、服務、價錢都有中上水平,但食物質數,冇一樣係正常啱胃口的。

✨鳳爪排骨飯+鮮蝦腐皮卷($38.8)

✨菜干豬骨粥+馬蹄糕($29.8)
豬骨粥粥底正正常常,但撈唔到豬骨和菜,味道一般。

✨蝦餃$18.8

2022-06-26
$57 (早餐)
2022-06-22 471 瀏覽
【#飲茶精選🍵】#海悅華宴(西環)其實我真係好鐘意 #飲茶,之前係一間有做中菜既公司做野,日日去間酒樓飲茶,人地食一兩個月就厭,我就食足兩年🤣近年飲茶已經逐漸成為高消費玩意,叫幾個 #點心 已經過百蚊,仲未計🍵💰➕10% #冇服務既服務費。今次依間酒樓,本身應該有一間分店係 #長沙灣李鄭屋邨,收費屬大眾化。當然依間會比九龍果間貴少少。之前食過 #下午茶,點心唔錯。今次試吓早茶,點心一樣 #平靚正👍 #皮蛋瘦肉粥 特價$12.8,諗住咁平一定水汪汪啦,點知食落好棉,稀杰程度適中,超抵食👍#鴨腳扎 好足料,味道唔會過咸,都幾好食。佢同 #沙律蝦角 係屬於高價孖寶,$38.8另外有個平價孖寶,#牛肉球 ➕ #薑汁糕,$$29.8。未至於好平,但平均$15食到一個點心,都算抵食。 薑汁糕真係好夠薑♥♥茶錢$8@推介指數:7.5/10@foodiehck2022#港飲港食
【#飲茶精選🍵】#海悅華宴(西環)

茶錢$8@

推介指數:7.5/10

@foodiehck2022
#港飲港食
$60 (早餐)
  • 皮蛋瘦肉粥