2025-03-07 6075 瀏覽
觀塘熟食市場「海悠」非常幾人氣,日日午市晚市超爆場,相信好多朋友都食過,本來由三個舖位而家擴充到七個,遲啲唔知會唔會成層都係佢,已經食過好幾次,最愛當然係佢嘅炸子雞,最近腦細仲推出咗超特價海鮮,超巨型開邊龍蝦只係由 $68 起一隻,其他地方真係用呢個價錢絕對食唔到咁高質素,咁抵食我相信又會引起一輪排隊熱潮👍👍今日同朋友嚟食晚飯,除咗一早訂咗炸子雞之外,就來一場龍蝦、瀨尿蝦大放題,仲有發掘到一道菜,我認為係港女必食嘅「避風塘瀨尿蝦」有咩咁特別?就係幫你剝埋殼,完全唔需要動用到你雙玉手,我哋又點可以唔食😂😂▪️避風塘AAA級瀨尿蝦 (港女系列)一份一共有12件瀨尿蝦,已經幫你剝晒殼,你話有幾正,瀨尿蝦大大隻入口啖啖肉,而且用避風塘爆炒超級惹味,身為正宗老港女嘅我表示非常喜歡▪️椒鹽龍蝦▪️蒜蓉粉絲蒸龍蝦 ▪️蒜蓉粉絲蒸龍蝦加脆米我哋兩個女人總共食咗四份龍蝦,真係唔知以為黎食放題,抵食到咁梗係要食返夠本,三款口味各有特色,首先係龍蝦用上澳洲南澳龍蝦,肉質超級新鮮彈牙,椒鹽口味超惹味,蒜蓉粉絲清蒸夠晒鮮味,加咗脆米口感就更豐富,總之全部都正🦞▪️原隻AAA級椒鹽瀨尿蝦食完成碟瀨尿蝦都係唔夠喉,再整多一隻

▪️避風塘AAA級瀨尿蝦 (港女系列)

▪️椒鹽龍蝦
▪️蒜蓉粉絲蒸龍蝦
▪️蒜蓉粉絲蒸龍蝦加脆米

▪️原隻AAA級椒鹽瀨尿蝦
食完成碟瀨尿蝦都係唔夠喉,再整多一隻原隻嘅,雖然要剝殼,但係又有另外一番風味,用椒鹽爆炒,帶出瀨尿蝦鹹香鮮味

▪️招牌炸子雞
炸子雞我相信都唔需要多介紹,淨係見到食唔到嘅客人嘅樣子有多失望,唔預訂基本係一定食唔到,保持一貫水準皮脆肉嫩,只係$68半隻,我搵唔到其他地方有呢個水準

▪️黑松露芝士焗霸王蝦球伊麵
好邪惡,但係黐線咁好食,超濃流心拉絲芝士包住每一條伊麵,濃郁到飛起,面層嘅芝士燒過之後更加焦香,大蝦爽口又彈牙,再加埋脆米更加香口

▪️蟹黃醬蝦仁炒福花
想食菜一定係食呢個招牌炒福花,同椰菜花差唔多品種嘅蔬菜,用蟹黃醬和蝦仁爆炒,滿滿蒜蓉蟹黃香,超惹味

▪️蟲草花鮑魚燉雞湯
呢個都係大癲,燉湯足料無極限,睇到上枱嘅時候啲雞多到滿瀉,原盅清燉味道超級清甜,滋潤又潤喉,呢盅湯老細唔知會唔會蝕本

• 椒鹽龍蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸龍蝦
  • 黑松露芝士焗霸王蝦球伊麵
6天前 0 瀏覽
呢間係觀塘駿業熟食市場 2樓既海悠,☺️其實食過好多次,平時都係下就過黎食Lunch,原來晚市仲會有海鮮食😍😍炸子雞🐥🐥首先呢個菜我每次都必點,雞皮超酥脆,雞肉超滑好Juicy,一個女仔食半隻都冇問題🤤🤤黑松露滑蛋🥚🍳黑松露味濃郁,佢晚獨特香氣同滑蛋好夾,而且入面蝦仁同蟹柳超足料🦀🦐蒜蓉粉絲蒸龍蝦🦞呢到既龍蝦好新鮮,仲要好大隻!個人好鐘意清蒸海鮮,錦樣可以食到龍蝦清甜同鮮味🤩🤩

炸子雞🐥🐥

黑松露滑蛋🥚🍳

蒜蓉粉絲蒸龍蝦🦞
  • 黑松露滑蛋蝦仁
在海悠用餐的經歷令人印象深刻,特別是他們的招牌菜——紅顏炸子雞(半隻)。這道菜的外皮炸至金黃酥脆,每一口都能感受到肉質的鮮嫩,搭配獨特的調味,讓人忍不住多吃幾塊。炸子雞的香氣四溢,無論是搭配酸甜醬還是直接享用,都讓人感受到滿足。另一道值得推薦的是秘制蟹黃醬海皇炒飯。這道炒飯的米粒分明,口感滑順,蟹黃醬的香氣渾然天成,為整道菜增添了層次感。海鮮有蝦仁、魷魚和小元貝等,真係好豐富好好食。海悠是定價合理,性價比頗高。

海悠是定價合理,性價比頗高。
2025-06-06 0 瀏覽
海悠觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓52-53, 56號舖經開觀塘,老友推介地道大排檔,食材新鮮夠鑊氣,果然冇介紹錯。😋黑松露滑蛋炒蝦仁蝦仁爽口彈牙,滑蛋口感嫩滑,黑松露香氣四溢,好惹味!😽秘製蟹黃醬海王炒飯 (加脆米)將蟹黃醬和脆米撈勻,炒飯口感煙韌,配蝦仁、帶子和翠玉瓜提升層次,好味道!😍清蒸瀨尿蝦巨型瀨尿蝦即叫即蒸,原汁原味,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足,推薦!🤤海悠 食材新鮮高質,即叫即炒夠地道,滑蛋炒飯瀨尿蝦正,回頭率高。😎🤘🏻
海悠

觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓
52-53, 56號舖

黑松露滑蛋炒蝦仁

蝦仁爽口彈牙,滑蛋口感嫩滑,黑松露香氣四溢,好惹味!😽

秘製蟹黃醬海王炒飯 (加脆米)

清蒸瀨尿蝦

2025-06-06
2025-05-28 0 瀏覽
真心觀塘好食到黐__線嘅一間 就係熟食市場嘅海悠。呢間其實lunch平日係超級爆多人,今日禮拜日2:00去到唔使等位係爽嘅。 呢度食鑊氣嘢一流,求其叫一個炒飯都好食。今日叫嘅🤍蟹黃醬海皇炒飯鹹香味好正,炒飯粒粒分明,好食過出面好多大排檔。我個fd就話平時食開粟米肉粒飯都好正。🤍黑松露滑蛋炒蝦仁炒得勁香勁滑,佢用嘅係黑松露粉,但係黑松露味好出。只能堂食嘅🤍清蒸瀨尿蝦都係呢度嘅招牌。又真係敢乜調味料都唔加,蝦肉鮮甜好食。
真心觀塘好食到黐__線嘅一間

2025-05-28 0 瀏覽
觀塘熟食中心臥虎藏龍呢間餐廳每日都有特價海鮮 午飯時間真係超多人清蒸3A瀨尿蝦$68就食到手臂咁長瀨尿蝦 真係抵到爛瀨尿蝦新鮮爽甜 肉質飽滿清蒸嘅做法保留咗海鮮嘅鮮味 啖啖都係精華呢個價錢真係冇得輸秘製蟹黃醬海皇炒飯粒粒金黃嘅炒飯 充滿咗蟹黃嘅香味海鮮份量十足 有蝦仁、魷魚、帶子等等每一啖都充滿海鮮嘅鮮味 亦加入脆米 口感豐富秘製蟹黃醬更加係畫龍點睛 令成個炒飯更加惹味黑松露滑蛋炒蝦仁黑松露嘅香氣撲鼻 滑蛋嫩滑可口 蝦仁爽口彈牙三者嘅味道完美融合 真係好滋味呢個菜式送飯真係一流 脆米金沙炒翠玉瓜呢個係一個比較少有嘅配搭翠玉瓜爽脆 配上鹹香嘅金沙 味道出奇地夾脆米除左令成個菜式更加有口感更可以中和番咸蛋黃無咁膩 真係好有驚喜
觀塘熟食中心臥虎藏龍

清蒸嘅做法保留咗海鮮嘅鮮味 啖啖都係精華
呢個價錢真係冇得輸

秘製蟹黃醬海皇炒飯
粒粒金黃嘅炒飯 充滿咗蟹黃嘅香味
海鮮份量十足 有蝦仁、魷魚、帶子等等
每一啖都充滿海鮮嘅鮮味 亦加入脆米 口感豐富

翠玉瓜爽脆 配上鹹香嘅金沙 味道出奇地夾
脆米除左令成個菜式更加有口感
更可以中和番咸蛋黃無咁膩 真係好有驚喜
2025-05-24 1100 瀏覽
✨觀塘鬧市駿業熟食市場好多食店,當中「海悠」喺呢度應該係數一數二最熱鬧嘅一間,平日人流很多,因為價錢公道,食物有水準。***** ***** ***** ***** ***** 黑松露滑蛋蝦炒蝦仁🦐松露蛋相當吸引,呢次炒蝦仁香味十足,賣相好靚,每一口都是滑滑的而且充滿松露香氣。秘製蟹黃醬海皇炒飯🍛這裏的小炒非常出名,鑊氣充足,師傅手勢了得,炒飯上面有蟹黃醬,撈埋一起吃,淡淡蟹肉香,而且炒飯裏頭有好多材料,包括瓜菜、還有魷魚。清蒸三A瀨尿蝦🍤手肘咁大隻瀨尿蝦,選擇清蒸最緊要係瀨尿蝦夠新鮮,食到原汁原味,價錢只是$68/隻。

***** ***** ***** ***** *****

黑松露滑蛋蝦炒蝦仁🦐

秘製蟹黃醬海皇炒飯🍛

清蒸三A瀨尿蝦🍤
2025-05-24 912 瀏覽
平時聽人講觀塘熟食市場有間大排檔好好味,今日終於黎朝聖,星期六非常之人多,上菜非常之慢,等左一個鐘先上第一碟,但係都可以理解,一直無催到。本身叫左出名的炸子雞,老闆話唔夠所以要同隔離枱一人半隻,結果比我地遲一個鐘先入座,兼無訂座和無預留炸子雞的客人、比我地先上半隻炸子雞,到最後賣曬無得試,事實證明催佢先有得食,唔係就會比左其他人。食物味道無問題,但係呢個服務唔會有下次。
食物味道無問題,但係呢個服務唔會有下次。
2025-05-23 707 瀏覽
今日我去咗一間餐廳,食咗幾樣超好味嘅菜式,真係好開心!😍 首先試咗桂花海皇炒粉絲,粉絲吸收咗各種鮮味,口感滑順,實在美味!🍤✨接住係黑松露滑蛋炒蝦仁,蝦仁鮮嫩,黑松露嘅香氣提升咗整道菜嘅層次,真係一試成主顧!🥚🍤然後,我哋仲叫咗脆米金沙炒翠玉瓜,翠玉瓜清脆可口,配合香脆米,味道豐富,令人忍唔住想再食多一啖!🥒🍚最後,椒鹽瀨尿蝦真係驚喜,手掌咁大,肉質鮮甜,椒鹽嘅味道恰到好處,食得好過癮!🦞🌶️整體而言,今日嘅用餐體驗非常滿意,食物質素高,味道一流,期待下次再來試其他美食!🎉❤️地址:海悠 (觀塘)觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓52-53, 56號舖

地址:海悠 (觀塘)
觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓52-53, 56號舖
之前有見到有網友推介 呢間位於熟食中心嘅熱炒小店 性價比極高✨而且有冷氣 環境都坐得舒服 夏天食都唔驚 幾十蚊起就可以食到原隻清蒸海鮮 係好抵食😋-🍳黑松露滑蛋炒蝦仁滑蛋炒得嫩滑 上菜時仲有少少半熟蛋漿 好出色🥚 蝦仁都好大方 好多粒之餘仲好彈牙🍤 仲有黑松露醬嘅調味 層次感即刻升級✨-🥚秘製蟹黃醬海皇炒飯炒飯炒得乾身唔用好油笠笠 表面仲放咗蟹黃醬 帶少少金沙鹹蛋同蟹黃嘅香 撈飯一流好惹味🍛-🦐清蒸瀨尿蝦今餐最期待就係呢個超抵食嘅清蒸瀨尿蝦 當日六十幾蚊就食到兩大隻 瀨尿蝦大大隻都幾飽滿 清蒸突出咗海鮮嘅鮮甜味 肉質彈牙 係簡單嘅美味😋
🍳黑松露滑蛋炒蝦仁

🥚秘製蟹黃醬海皇炒飯

🦐清蒸瀨尿蝦
2025-05-20 427 瀏覽
今次去咗 *觀塘熟食市場* 發掘寶藏海鮮餐廳,價格親民,海鮮超鮮甜,絕對是性價比之選!💰- *黑松露滑蛋蝦仁 🥚🍤* 滑蛋細膩嫩滑,黑松露香氣濃郁,每一口都充滿奢華感。蝦仁爽彈鮮甜,配合蛋液的香濃口感,nice- *秘製蟹黃醬海皇炒飯 🦀🍚* 金黃色蟹黃醬包裹每粒炒飯,濃郁海鮮風味撲鼻而來,充滿層次。鮮蝦、蟹肉粒粒分明,入口有豐富海味,飽足感極高!- *特價清蒸3A瀨尿蝦 🦞✨* 瀨尿蝦夠哂鮮甜,肉質結實彈牙,簡單清蒸已能帶出原始鮮味。

- *黑松露滑蛋蝦仁 🥚🍤*

- *秘製蟹黃醬海皇炒飯 🦀🍚*

- *特價清蒸3A瀨尿蝦 🦞✨*
瀨尿蝦夠哂鮮甜,肉質結實彈牙,簡單清蒸已能帶出原始鮮味。

2025-05-14 16 瀏覽
🍳黑松露滑蛋蝦仁飯滑蛋超滑,黑松露好香,好多蝦不過冇咩味,仲有蟹柳🦀蟹黃炒飯炒飯炒得粒粒分明,好食,蟹黃唔係新鮮嘅,係蟹黃醬,有少少鹹🐔炸子雞配米粉炸子雞喺呢度最出名,每台都有叫,的確好好食,肉嫩皮脆,呢個價錢真係幾平喎🍜海王脆米烏冬係蝦湯稻庭烏冬,個湯都幾油,入邊有八爪魚,蝦,蟹柳粒,翠玉瓜,脆米冇咩味🥗炸豆腐太飽,冇食到,朋友話麻麻哋餐廳係喺食物中心一樓,有好多間細舖組成,睇嚟平時幾好生意。同朋友一入到去就聞到啲酸味,不過咁出名都要試吓嘅。如果下次來建議點炸子雞!
🍳黑松露滑蛋蝦仁飯
滑蛋超滑,黑松露好香,好多蝦不過冇咩味,仲有蟹柳

🦀蟹黃炒飯
炒飯炒得粒粒分明,好食,蟹黃唔係新鮮嘅,係蟹黃醬,有少少鹹

🐔炸子雞配米粉

🍜海王脆米烏冬

🥗炸豆腐
太飽,冇食到,朋友話麻麻哋

• 紅顏炸子雞
今日嚟到駿業街熟食中心呢間朋友極力推薦嘅打工仔飯堂,果然冇介紹錯! 🍳 黑松露滑蛋蝦仁- 滑蛋炒到啱啱熟,仲有蛋汁流出嚟 - 蝦仁爽脆彈牙,黑松露香氣超濃郁 - 最驚喜係加咗少少蟹柳,口感層次Up 🍚 秘製蟹黃醬海皇炒飯- 飯粒分明夠鑊氣,每粒都沾滿金黃油亮嘅蟹黃醬 - 海鮮料多到爆:帶子、蝦仁、魷魚 - 隱藏食法:加少少辣椒油更惹味 🦐 特價清蒸瀨尿蝦(午市限定$68) - 蝦肉鮮甜到爆,蒸嘅時間掌握得啱啱好 - 瀨尿蝦有成隻手臂咁大,殼都好易剝,啖啖肉呢度嘅海鮮新鮮、份量足、價錢平,難怪成日爆滿!

🍳 黑松露滑蛋蝦仁
- 滑蛋炒到啱啱熟,仲有蛋汁流出嚟
- 蝦仁爽脆彈牙,黑松露香氣超濃郁
- 最驚喜係加咗少少蟹柳,口感層次Up

🍚 秘製蟹黃醬海皇炒飯
- 飯粒分明夠鑊氣,每粒都沾滿金黃油亮嘅蟹黃醬
- 海鮮料多到爆:帶子、蝦仁、魷魚
- 隱藏食法:加少少辣椒油更惹味

🦐 特價清蒸瀨尿蝦(午市限定$68)
- 蝦肉鮮甜到爆,蒸嘅時間掌握得啱啱好
- 瀨尿蝦有成隻手臂咁大,殼都好易剝,啖啖肉

呢度嘅海鮮新鮮、份量足、價錢平,難怪成日爆滿!
2025-05-11
午餐
  • 秘製蟹黃醬海皇炒飯
  • 黑松露滑蛋炒蝦仁
2025-05-12 359 瀏覽
之前到會試過幾次,一直未有時間嚟佢地鋪頭。難得母親大人得閒 特登過嚟觀塘~ 位置唔算難搵,基本上一樓就係得佢地鋪😄好彩一早叫老闆留咗隻雞,七點半落單,宜家見到app話售罄。雞肉好滑,連雞胸肉都好淋,冇雞腥味。皮脆肉嫩~瀨尿蝦手臂咁大隻,椒鹽炒本來以為好難入味,點知,finger licking good!真係好新鮮!四個人點四隻,好後悔唔點多d!!!一開始點咗蟹肉伊麵,點知冇曬蟹肉,唯有轉蝦球。有驚喜!蝦球好爽脆,蝦線都冇,好細心啊!個汁如果可以再「傑」少少就好啦!最後上湯菜心清清地收尾,全部菜心苗,一d渣都冇!清碟~!一定會再幫襯!

最後上湯菜心清清地收尾,全部菜心苗,一d渣都冇!清碟~!

一定會再幫襯!
2025-05-11
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
  • 上湯時菜
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 黑松露滑蛋炒蝦仁飯
2025-05-11 428 瀏覽
觀塘高質高性價比海鮮餐廳海悠:觀塘駿業街67號 駿業熟食市場2樓特價清蒸3A瀨尿蝦($68)
清蒸方式,保留其鮮甜的海味和嫩滑的肉質,突顯蝦🦐的原味。超級新鮮,唔好味包換😋脆米金沙炒福花🌸($98)
全港首創👍🏻花菜炒至爽脆,搭配鹹蛋黃的濃郁香氣和細膩口感,脆米粒粒分明,鹹香誘人,口感層次分明。黑松露🧆滑蛋炒蝦仁($58)
奢華的炒蛋🥚蝦仁🍤鮮嫩彈牙,滑蛋吸收了黑松露的獨特濃香,提升整道菜的檔次。🦀蟹黃醬海鮮炒飯($98)
充滿鍋氣的炒飯中,加入蝦仁、魷魚🦑等,飯粒裹上蟹黃醬後呈金黃🟠色澤,香氣撲鼻,十分濃郁。
觀塘高質高性價比海鮮餐廳

海悠:觀塘駿業街67號 駿業熟食市場2樓

特價清蒸3A瀨尿蝦($68)

脆米金沙炒福花🌸($98)

黑松露🧆滑蛋炒蝦仁($58)

🦀蟹黃醬海鮮炒飯($98)