2015-09-07 3034 瀏覽
食海鮮,最怕被人劏到一頸血。要搵一間老實好味的海鮮店,更加是談何容易! 本人酷愛食海鮮,先後去過西貢海鮮街、鯉魚門、屯門三聖村、以及流浮山等多個著名食海鮮的地方,當然曾被劏到一頸血,亦試過被「抽水、厄秤」。老實說,食海鮮都預料被餐廳「抽水」,只求不是太過份,有些餐廳可以很離譜,舉個例,好好地一隻賴尿蝦,上碟後只剩下頭和尾,最多肉的蝦身卻不翼而飛...苦水吐得多,男朋友誠意推介這間海景海鮮酒家。他與家人來過,他的uncle 亦是餐廳的熟客,所以說是uncle 介紹的,餐廳不會馬虎待薄。再次引證「出外靠朋友」及「識人好過識字」的道理。的而且確,到餐廳用膳,如果跟店主/廚房相熟,當然食材都會好一點,世界就是這麼現實!男朋友好有心,知道我媽媽都喜歡食海鮮,於是訂了枱替我媽慶生日,順道一洗我們早前被流浮山另一間餐廳劏了一頸血的惡夢。這間餐廳的位置較入,來過流浮山的都知道沿著一條行人通道便可以到達多間不同的海味店和海鮮酒家。沿著行人通道步行約5-8分鐘,便會到達海景海鮮酒家 (在右手面)。由於訂了枱,加上男朋友醒目的道出是 Uncle X 介紹的,餐廳的侍應頓時顯得十分有禮貌和殷勤,還主動介紹我們
食海鮮,最怕被人劏到一頸血。
要搵一間老實好味的海鮮店,更加是談何容易!

[吐苦水] 本人酷愛食海鮮,先後去過西貢海鮮街、鯉魚門、屯門三聖村、以及流浮山等多個著名食海鮮的地方,當然曾被劏到一頸血,亦試過被「抽水、厄秤」。老實說,食海鮮都預料被餐廳「抽水」,只求不是太過份,有些餐廳可以很離譜,舉個例,好好地一隻賴尿蝦,上碟後只剩下頭和尾,最多肉的蝦身卻不翼而飛...

由於訂了枱,加上男朋友醒目的道出是 Uncle X 介紹的,餐廳的侍應頓時顯得十分有禮貌和殷勤,還主動介紹我們到 Uncle X 喜歡的店舖選海鮮。
這海鮮店聽到是 Uncle X 介紹的,又立即有兩位姐姐熱情招待,熱心推介那些是時令的海鮮。
有別於其他海鮮店,這裡的姐姐十分老實妥善地為我們安排食物的份量,
絕不會誇大的要你買下過多的海鮮。
此外,秤海鮮時更好心的把多餘的水倒回水缸,那包紮的咸水草亦選了乾身幼細的,絕不厄秤,十分老實,值得大讚!

最後,我們一行5人,共買了:兩隻大賴尿蝦、一人一隻扇貝、一人兩隻大海蝦、8條聖子、1條大海斑,淨海鮮價 $1350

選完海鮮就回到酒家,我們被安排了樓上雅座。這酒家共有3屠 (地下、一樓及二樓),每層約有4-5張大枱,每枱可坐5-10人。枱與枱之間不是太寬敞,但總算有足夠空間,坐得舒服。
坐低不久,侍應已捧上附送的鮮魚湯。

鮮魚湯
湯白o雪o雪的,雖然是附送的,但十分足料!可以看到很多魚塊在湯內。值得一讚的是湯沒有太重的味精,今時今日,出街食飯,喝到一碗沒味精的湯,實屬難能可貴
 這個湯的份量也不少,我們5個人,每人都可以喝到2大碗!

椒鹽賴尿蝦
喝擺那個湯,第一味海鮮緊貼捧上,由於過去不快的經歷,本能反應會即時檢查一下有沒有被「抽水」,會嘗試可否拼回原隻賴尿蝦。很滾動!這個廚房沒有抽水,最多肉的蝦身沒有不翼而飛!椒鹽味道做得十分出色,香脆可口,脆得連蝦殼甚至蝦的爪都可以直接吞下。賴尿蝦本身亦多肉鮮甜,Ichiban ga nei! 食下食下,甚至覺得唔夠喉呢

豉椒炒聖子
還在享受賴尿蝦的時候,香噴噴的炒聖子又同時捧上。嘩嘩嘩!聖子很肥美呀!

味道亦相當正,豉椒炒得十分有鑊氣

聖子肥厚,爽口亦有o趙口

蒜蓉蒸開邊蝦
海蝦十分新鮮,所以我們選擇開邊用蒜蓉蒸。海蝦超鮮甜,猜不到這裡的蒜蓉也是甜甜的。
媽媽大愛這碟海鮮蝦,吃得津津有味!

我至愛的扇貝到了
扇貝大大隻,蒸好了的扇貝都沒有縮水。
扇貝爽口鮮甜,蒸煮沒有令帶子的肉汁流失,
多得這裡甜甜的蒜蓉,令到伴碟的粉絲都變得甜味彈牙,很滋味

炆斑頭腩
這道菜是我男朋友至愛的,亦是他極力推介必食的一道菜。
一條大石斑魚做兩食,這個炆斑頭腩是其中一食。
廚師先把斑頭腩炸至金黃色,再調校醬汁把其炆熟。
廚師炸功一流,斑頭腩外脆內嫩,外脆得又是連魚旗都可以吞下。
雖然炸過,但咬開斑腩的肉依然嫩滑

欣賞廚房沒有用太多的炸粉,否則咬下去便會「成口粉」。
醬汁亦是調校得十分出色,入味而不膩

鮮炒斑球
大石斑魚的第二食。可以看到大部分的斑塊肉都在此菜式內。因為石斑魚始終是新鮮的,所以只有旁邊較多骨的部分 (魚旗魚尾) 才拿去炸,其餘的腩肉就用來鮮炒。
斑球鮮甜多肉,怕骨的朋友不用擔心,因為腩肉已經是最少骨的位置,即使有骨,骨都是大塊明顯的。
由於石斑魚很大,儘管已拿部分的做炆斑頭腩,這道菜仍然是大大碟勁足料,當然又再一次證明這廚房沒有「抽水」!

鮮炒生菜
炒生菜
別看少普通一碟菜,廚房同樣煮得出色。很難得的是菜沒有用太多油去炒,而且菜本身很甜。爸爸對菜的要求很高,他都大讚這裡的菜很鮮甜,還想問問老闆在哪兒買呢

我自己本身都有一個小小的室內菜園 (其實是利用窗台的花盆種菜),當然我自家種的生菜沒有那麼大棵,但那份鮮甜是十分相近的。

飯後生果
附送生果
飯後生果是餐廳送的。橙多汁鮮甜 (哈哈,我整篇食評都充滿「鮮甜」這個形容詞
),為完美豐富的晚膳畫上句號。

一行五人,連海鮮,共付$2020 (當中還包了兩碗白飯和1支大的藍妹啤酒)。換句話說酒家的加工費約$600。

總括而言,這間海鮮酒家是難得的貨真價實,當然最值得讚的是男朋友,果然沒有推介錯!媽媽亦十分滿意這餐生日飯!同時,亦想藉此多謝 Uncle X,全賴他,酒家才會俾面

2015-09-03
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
  • 蒜蓉蒸開邊蝦;
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝;
  • 炆斑頭腩;
  • 鮮炒斑球;
今日一家大細到呢間酒家食飯,訂枱7:00 ,7:10人齊起菜,阿姐放低一壺大茶及一壺大水後,7:20啲餸菜陸續上枱,由始至終無人招呼,連換下碟都無。先來豉椒炒聖子皇(無乜鍋氣),再黎蒸鮑魚,蒸東星班,蒜茸蒸桂妃蚌,蒸奄仔蟹(蒸嘢無乜特別)椒鹽瀨尿蝦已經好咸,豉油皇煎蝦重要炸過火乾晒,重咸過瀨尿蝦。8:05上最後一個餸(椒鹽瀨尿蝦),8:10阿姐行埋黎話餸菜已齊,話比埋張單及上埋生果,(心諗阿姐瀨尿蝦好似係要剝殼食),你咁快上生果?都算!8:15當個個埋頭苦幹咁食緊,阿姐話不如幫你包起啲餸。即時火黎,個個食緊包乜鬼餸啫!阿姐話8:30要還枱做第二輪,大佬,幾千蚊食餐飯食到飯趕頭趕命,重衰過深水埗食大排檔。阿姐重要比無形壓力你,攞定晒啲餐具、枱布及下欄盆放係你枱邊,呢刻先有最好既服務,當你啲餸碟一清就收走,見你啲餸無人夾就問你要唔要,唔要就收走。卒之我地以1小時20分鐘,食晒。8:30還返張枱比阿姐。除非大家已經練到食蝦蟹可連殼吞既話,不妨到此光顧。唔係既話建議搵過間可慢慢品嘗海鮮。
椒鹽瀨尿蝦(好咸)豉油皇煎蝦(炸過火兼重咸)其它都係蒸無乜特別。

卒之我地以1小時20分鐘,食晒。
8:30還返張枱比阿姐。

人在大西北, 近水樓台當然要去一去位於香港北邊的流浮山啦~小時候薯就聽到人們說要去流浮山吃海鮮吃蠔, 今次終於可以來蠔一蠔了!到底薯有多少年沒看過由右至左寫法的招牌呢?由村口的迴旋處要穿過長長的手信老街, 流浮山正大街別看這邊的佈置很古僕, 價錢倒是很update 的尤其是上百元一斤的鹹魚和魚肚... 薯不懂選也不敢碰(抖)不過手信這東西也有豐儉由人, 努力找一下會意外收獲哦~這邊的強國人密度比較低, 大概是因為沒鐡路站吧走到接近街尾就找到了店面不大, 地下那層僅能容納幾枱客, 所以要吃還先預約比較好先來一客魚湯一口呷下去沒有味精, 是原生的魚味這年頭在外吃飯, 想找沒下味精的湯很難得了鼓椒大蟶子脫了殼來炒啖啖肉超爽~ 鼓椒很惹味, 用來配飯吃一流蒜鹽瀨尿蝦店家說這是中蝦, 但看看剪刀的比例, 已經很巨型的了!蒜鹽爆得超香,差點連蝦殼也想咬下去!比信用卡還大的清蒸鮑魚這絕不是廣角鏡的效果, 就是這麼大! 這就是傳說中要用刀叉吃的size 啊!實而不華的蜜汁燒蠔雖然店家說現在已經不供應本地蠔有點小失望也沒差, 反正現在這附近的近水質不怎麼好... 但這燒蠔有驚喜! 外脆內軟, 咬下去甜甜

人在大西北, 近水樓台當然要去一去位於香港北邊的流浮山啦~
到底薯有多少年沒看過由右至左寫法的招牌呢?

由村口的迴旋處要穿過長長的手信老街, 流浮山正大街
別看這邊的佈置很古僕, 價錢倒是很update 的
尤其是上百元一斤的鹹魚和魚肚... 薯不懂選也不敢碰(抖)
不過手信這東西也有豐儉由人, 努力找一下會意外收獲哦~
這邊的強國人密度比較低, 大概是因為沒鐡路站吧

走到接近街尾就找到了
魚湯
先來一客魚湯

一口呷下去沒有味精, 是原生的魚味
這年頭在外吃飯, 想找沒下味精的湯很難得了
鼓椒大蟶子

脫了殼來炒啖啖肉超爽~ 鼓椒很惹味, 用來配飯吃一流
蒜鹽瀨尿蝦

店家說這是中蝦, 但看看剪刀的比例, 已經很巨型的了!
蒜鹽爆得超香,差點連蝦殼也想咬下去!
比信用卡還大的清蒸鮑魚

實而不華的蜜汁燒蠔
雖然店家說現在已經不供應本地蠔有點小失望
也沒差, 反正現在這附近的近水質不怎麼好...
但這燒蠔有驚喜! 外脆內軟, 咬下去甜甜的完全不覺得腻! 薯大力推介!
油鹽象拔蚌

在九十年代曾經風靡一時的象拔蚌, 薯不知多少年沒吃過了~
咬下去彈牙爽口, 配上粉絲撈著汁吃一流!
鹽焗奄仔蟹
主菜的鹽焗奄仔蟹

奄仔蟹雖然小但切開全都是膏!
霸氣的揚州炒飯
最後來個霸氣的揚州炒飯作結

中間插著的湯匙超有霸氣, 不是很像石中劍麼?
這個炒飯功架十足, 飯粒炒至乾身, 蝦也夠大, 吃下去口感截然不同
這頓高質素的海鮮餐, 價錢不算便宜但絕對物有所值
難怪這裡就算交通不甚方便, 人客也絡繹不絕呢
連路邊的貓也霸氣過人, 流浮山果然是卧虎藏龍之地喔
2015-07-16
30 分鐘 (堂食)
魚湯
鹽焗奄仔蟹
霸氣的揚州炒飯
2015-05-30 1046 瀏覽
由於假日都比較多人, 好彩一早BOOK 左位,  咁先至不用久等.坐下不久, 就嗱嗱聲到樓下的海鮮店買海鮮. 買了蟹 , 魚 ,聖子 ,龍蝦 .鹽焗奄仔蟹 , 熱辣辣香噴噴,蟹膏甘香粉糯。椒鹽鮮魷 : 炸得香脆內軟。龍躉三食,首先係 炒球,肉質鮮嫩而且啖啖肉。炆骨腩,外面炸得脆脆,再炆,味道較為濃,但可接受,而且骨腩肉質十分香滑。芝士焗龍蝦伊麵底,熱辣辣香噴噴的芝士味,十分吸引。龍蝦肉爽口嫩彈牙。濃濃香滑的芝士配合伊麵,食得到芝士汁的香口。
由於假日都比較多人, 好彩一早BOOK 左位,
 咁先至不用久等.
鹽焗奄仔蟹 , 熱辣辣香噴噴,蟹膏甘香粉糯。
椒鹽鮮魷 : 炸得香脆內軟。
龍躉三食,首先係 炒球,肉質鮮嫩而且啖啖肉。
2015-05-30
5 分鐘 (堂食)
2014-06-30 1574 瀏覽
每年婆婆生日,必定要去流浮山走一趟,説是感受一下年輕時拍拖的回憶。之後,我們總是會來這家餐館用餐。到流浮山食海鮮,我最愛吃炒海斑球、炇斑頭腩、蒜蓉粉絲蒸扇貝丶蜜燒金𧐢及鹹魚炒飯。首先要介紹的,就是炒海斑球。雖然這道菜,在許多酒家也能吃到,但味道及口感就未必能及。這道菜考究在於用料之新鮮及火候的控制,煮了出來,不能太油也不能太乾,肉質爽口彈牙,功夫才算上乘。而我每年會來這裏,也未曾嚐到不及格的炒球,確實很到家。再來,就是炆斑頭腩。香脆可口,沒有多餘的汁芡,咬下去仍然能保持肉質柔嫩、香滑。蒜蓉粉絲蒸扇貝及蜜燒金𧐢並沒有啥特別,只是個人特別喜愛甲殼類海鮮而已。最後就是鹹魚炒飯。炒飯很乾身;用料方面,可以看出大廚對鹹魚並無吝嗇,可以說是大件夾抵食。飯後更會送上生果拼盤,完美。
飯後更會送上生果拼盤,完美。
炒海斑球
蜜燒金
鹹魚炒飯
炒海斑球
鹹魚炒飯
2014-05-26 1401 瀏覽
一行接近廿幾人,浩浩蕩蕩嚟到流浮山食海鮮,真係估唔到有意想不到嘅收穫。。因為平!靚!正!。。我哋事前響附近海鮮檔買海鮮,然後交俾海景煮,老闆娘仲體貼地俾咗間房我哋,等我哋可以盡興。。又唔會打擾其他食客。。我哋一坐齊人,老闆娘就擺上一大鍋魚湯俾我哋,個個飲第一啖已經話好甜好甜,到到最後,發現原來老闆娘幫我哋加咗幾隻瀨尿蝦落去滾。。勁正呀!之後就上大蝦,今次我哋用椒鹽嚟炒,好惹味。。然後到清蒸鮑魚,爽口夾鮮甜。。正。。輪到我哋個個期待嘅魚。。今次我哋一班兩味,每枱條魚係14斤幾,起肉後只用西芹同菇嚟炒,嘩嘩嘩。。口感豐富加鮮甜,仲要魚肉旁嘅魚皮夠厚,啱哂愛美的女士。。因為有骨膠原。。。。當我哋食完一碟後,即刻再嚟多碟。。原來起肉後炒咗兩大碟出嚟呀。。。我哋梗系即刻拎起筷子再搶過啦。。。因為太好味了。。停唔到口。。。之後再嚟辣酒螺同炒蜆,味道亦夠惹味。。仲有炸蠔。。。少炸粉。。good...因為我好怕食落口成堆炸粉。。。之後又嚟個我哋都超like嘅鹽焗奄仔蟹呀!又係要俾10個讚。。。肉厚多膏。。又夠鮮。。原本每人預半隻,但由於有人唔食,所以我哋有幾個都唔覺唔覺就食咗一隻。。老闆娘又怕我哋唔

之後就上大蝦,今次我哋用椒鹽嚟炒,好惹味。。
然後到清蒸鮑魚,爽口夾鮮甜。。正。。
輪到我哋個個期待嘅魚
之後再嚟辣酒螺同炒蜆,味道亦夠惹味。。
老闆娘又怕我哋唔夠食。。炒咗招牌炒飯同炒咗菜俾我哋。。非常好招呼。。。
大家梗系關心我哋最後幾錢找數了
。。。登。。登。。登。。買海鮮+煮工+炒飯+啤酒汽水只需八千個大洋咋。。超抵呀!
  • 炸蠔
  • 招牌海景炒飯
  • 大班兩味
  • 魚湯
2014-03-22 1308 瀏覽
是次一大班朋友入流浮山食海鮮,朋友話流浮山好多餐廳都出名貴但唔好食,介紹左我地黎海景食圍菜。預算每人三百,就等老細發板。海鮮湯: 一黎就送左個海鮮湯俾我地,魚味濃郁,而且不會有味精的感覺,算是好喝。西芹炒斑球: 斑球連魚皮且膠質好重,好煙un,肉質厚實,味道不錯。椒鹽瀨尿蝦:全晚第一高潮,椒鹽味濃且香口,但瀨尿蝦本身肉質鮮甜,沒有俾椒鹽味蓋過,最正係啖啖肉,相當厚身!炸骨腩: 味道比西芹炒斑球更突出魚味,而且外層炸得香脆再包覆醬汁,層次分明豐富。鼓椒炒聖子: 聖子大大隻,大到令人有食伊麵的錯覺,味道尚算鮮甜但被鼓椒些微蓋過。蒜蓉粉絲蒸扇貝: 醬汁算甜,扇貝肉都算合理份量,中規中矩。酥炸生蠔: 另一高潮,外脆內軟,蠔味極度鮮甜,而且是有回甘的感覺,大大推介!揚洲炒飯:普通炒飯。薑蔥炒蟹:全晚的敗筆....薑味超濃而且味道好咸,蓋過晒蟹味....成餐飯搞到爛尾咁~~最後,附上飯後生果一碟。這餐雖然不算是話物超所值,但在流浮山用這個價錢能吃那麼多海鮮,算是合理價格了。但我還是覺到吃海鮮還是到西貢吧!
預算每人三百,就等老細發板。
蒜蓉粉絲蒸扇貝: 醬汁算甜,扇貝肉都算合理份量,中規中矩。

揚洲炒飯:普通炒飯。

最後,附上飯後生果一碟。

但我還是覺到吃海鮮還是到西貢吧!

• 酥炸生蠔
  • 椒鹽瀨尿蝦
2013-01-06 977 瀏覽
有口福既我,最近好開心呀!食左好多好野,今次同大家分享既......流浮山海鮮當然啦,去呢d地方真係要有熟人介紹先好去,買海鮮又平d,坐底去間餐廳到又食得平d入到餐廳坐底,先比左個湯我地。係魚湯一d都唔腥,不過就好多魚骨,飲既時候要小心。豉椒炒聖子皇黎呢度,一定要食聖子皇啦! 酥炸蠔流浮山獨有,不可不試,一食難忘。小妹平時對蠔都係一般,但都要推介呢個酥炸蠔芝士龍蝦,伊麵底我地買既係澳洲龍蝦,淡淡肉,好有口感,夠芝士味,但又唔會太喊。 龍躉兩味清蒸+炆清蒸龍躉~味邊比較淡,但喜歡食魚既朋友必試炆龍躉~應該先半炸左,所以夾地都唔散。而且勁入味,但又唔會搶左龍躉鮮味 椒鹽瀨尿蝦椒鹽做得好好,唔會太喊,又唔會太辣薑蔥膏蟹膏蟹勁多膏,多到食蟹蓋既朋友都怕怕蒜蓉粉絲蒸蚌仔肉質非常鮮甜,冇沙 最後黎返個走葱既炒飯(入面d料一d都唔hea,蝦都係爽 )同菜,為呢餐豐富既晚飯畫上完美既句號。

有口福既我,最近好開心呀!

食左好多好野,今次同大家分享既......

流浮山海鮮

當然啦,去呢d地方真係要有熟人介紹先好去,

買海鮮又平d,坐底去間餐廳到又食得平d

入到餐廳坐底,先比左個湯我地。
係魚湯
一d都唔腥,不過就好多魚骨,飲既時候要小心。
豉椒炒聖子皇
黎呢度,一定要食聖子皇啦!
酥炸蠔
流浮山獨有,不可不試,一食難忘。
小妹平時對蠔都係一般,但都要推介呢個酥炸蠔
芝士龍蝦,伊麵底
我地買既係澳洲龍蝦,淡淡肉,好有口感,夠芝士味,
但又唔會太喊。
龍躉兩味
清蒸+炆
清蒸龍躉~味邊比較淡,但喜歡食魚既朋友必試
炆龍躉~應該先半炸左,所以夾地都唔散。
而且勁入味,但又唔會搶左龍躉鮮味

椒鹽瀨尿蝦
椒鹽做得好好,唔會太喊,又唔會太辣
薑蔥膏蟹
膏蟹勁多膏,多到食蟹蓋既朋友都怕怕
蒜蓉粉絲蒸蚌仔
肉質非常鮮甜,冇沙

2013-01-05
星期日和家人到了濕地公園...第一次見貝貝...比我想像中小型...那天氣溫超過三十度...讓我體驗到真正的汗流浹背...~n~|||探望完貝貝...便到附近的流浮山...做節...食飯...媽媽早已預訂好菜餚...所以不用我們等待...立即開飯!!!>u<~******************************第一道菜當然是湯...魚味充沛...不會惺...接下來...都是一碟碟新鮮的海鮮粉墨登場...蒸蝦...充滿蒜泥...有膏...#u#~蒸大連鮑魚...爽...鮮...(蒸後的鮑魚沒有縮小...才新鮮...^o^~)炒檉子...豆豉汁太濃...炒大隻瀨尿蝦...避風塘但沒有辣味...瀨尿蝦啖啖肉...(牠和鮑魚一樣煮後沒有縮小...才新鮮...^o^~)蒸帶子...粉絲很多...但帶子也沒有偷工減料...*u*~炸蠔...超肥美...但我比較喜歡生食...hee...#u#~蒸老虎斑...時間控制得恰到好處...哪裡都一樣滑溜...~u~就這樣...飽得滿肚子都是海鮮...走時才看到...原來森美...食神濤濤...很多很多明星...也到過這兒食海鮮...

探望完貝貝...便到附近的流浮山...做節...食飯...

第一道菜當然是湯...魚味充沛...不會惺...

接下來...都是一碟碟新鮮的海鮮粉墨登場...

蒸蝦...充滿蒜泥...有膏...#u#~
蒸大連鮑魚...爽...鮮...

(蒸後的鮑魚沒有縮小...才新鮮...^o^~)
炒檉子...豆豉汁太濃...
炒大隻瀨尿蝦...避風塘但沒有辣味...

蒸帶子...粉絲很多...

但帶子也沒有偷工減料...*u*~
就這樣...飽得滿肚子都是海鮮...

也到過這兒食海鮮...不錯不錯...^_^~

食飽飽...當然要走走...散散步...幫助消化...^u^~

^_____^謝謝收看~~~

喜歡請推推#u#~
2010-11-03 908 瀏覽
已經忘記了上一次是何時來這裡, 真的很久都沒有去流浮山吃海鮮, 假日一行十五人來這裡吃一餐豐富海鮮宴; 由於朋友已經訂位所以不需要等位便安排上閣樓, 似大排檔. 海鮮湯: 是送的! 由於是用魚煲當然鮮甜(小弟認為家母煲的好飲); 大班兩味: 魚片炒西芹, 啖啖肉好鮮甜好好食, D魚皮咬一口很爽脆; 另一味是炆骨腩(沒有吃所以不知道什麼味道, 但賣相不俗); 椒鹽瀨尿蝦: 味道很香口惹味,雖然很大碟份量但蝦很細只,又話有成只筷子咁長; 豉油王大蝦: 都算大只,蝦肉都好彈牙; 流浮山生蠔兩食: 薑蔥炒蠔很入味, 另外—味當然是酥炸生蠔, 炸得剛剛好, 沒有成口油的感覺, 兩種煮法都各有千秋, 蠔本身新鮮同大細剛剛好—兩口便可以嚥下; 豉椒炒聖子: 這道菜最抵食, 因為又大碟又大只又好味又香,色香味俱全。 蒜蓉粉絲蒸扇貝: 麻麻地因為蒸過火了,粉絲都不是彈牙。 菠蘿生炒骨: 有驚喜,酸甜都控制剛剛好!估唔到那麼好吃,大家都很喜歡。 蜜汁燒雞翼: 另—個不錯的選擇, 燒至金黃色。皮脆肉質潄滑。 炒飯: 炒得幾好, 一粒粒, 如果多少少蝦盲更加好.
豉油王大蝦: 都算大只,蝦肉都好彈牙;
蒜蓉粉絲蒸扇貝: 麻麻地因為蒸過火了,粉絲都不是彈牙。
炒飯: 炒得幾好, 一粒粒, 如果多少少蝦盲更加好.
大班兩味
豉油王大蝦
菠蘿生炒骨
蜜汁燒雞翼
2010-03-26 688 瀏覽
自從去年攪過一個海鮮飯局後,友人食過返尋味,心思思又想去吃海鮮,今次選了較遠的流浮山。在天水圍西鐵站轉 K65 巴士,十分鐘便到,我忙裏偷閒,提早下午先到,順道逛逛附近地方,看看堆滿蠔殼的岸邊,影影日落,又到過自摘的士多啤梨園,後來又在街口看見馬浚偉和張德蘭在某食肆拍「大廚出馬」。閒逛一輪後,到大街的小店買些土產蠔油,蝦子等,見小店老闆娘甚健談,便問問她有甚麼食肆介紹食海鮮,心想她是當地人,總比我清楚,她說間間也差不多,但她熟識「海景」某人,說是她介紹則包無亂點。信她一次,我們便選了「海景」。到了「海景」,原來無海景,是一間兩層高的海鮮酒家,牆上貼滿很多明星光顧時的合照相,地方並不華麗,我們要到樓上才有位,地方不大,祇可放四、五張檯,檯與檯之間緊貼。找到某某後,說明來意,介紹了下列菜式,本想試試奄仔蟹,但她說不合時,便沒有點。白灼九蝦 到流浮山,不得不試試當地有名的九蝦,亞姐介紹了幾種食法,豉油皇煎,白灼或開邊蒜蓉蒸,我們本想要一斤白灼,但亞姐說五人要十二兩便夠,士多老闆娘果然無介紹錯人給我。送來時,見九蝦很細隻,亞姐話九蝦是這般細的,蝦則新鮮,但無蝦的鮮味,而醮點的豉油不見佳妙,不

白灼九蝦 到流浮山,不得不試試當地有名的九蝦,亞姐介紹了幾種食法,豉油皇煎,白灼或開邊蒜蓉蒸,我們本想要一斤白灼,但亞姐說五人要十二兩便夠,士多老闆娘果然無介紹錯人給我。送來時,見九蝦很細隻,亞姐話九蝦是這般細的,蝦則新鮮,但無蝦的鮮味,而醮點的豉油不見佳妙,不過一場來到怎也要試試。

海鮮湯 奶白色,味很濃,湯水帶膠稠,有些白菜仔和豆腐同煲,湯底的魚已煲至成蓉,很好飲。

清蒸鮑魚 用薑蔥清蒸,體積比九孔鮑魚大,肉厚彈牙,但無鮮味。

炆斑腩 是亞姐極力推介,夠份量,粉漿不厚,邊位又脆及香口,而肉質鮮甜味美,無乜下欄,火候控制非常出色,是極有水準的一味,若有機會重臨,必定會再吃多一次。

白烚蝴蝶蚌 見鄰檯在吃,也點了一碟,亞姐說蝴蝶蚌不是時時有,蚌殼成蝴蝶形,肉質非常鮮甜,肉質有點韌,無沙。

蜜汁燒蠔 蠔是流浮山特產,介紹了幾種食法,薑蔥焗蠔,砵酒焗蠔,酥炸生蠔,我們選了較少吃的蜜汁燒蠔,蠔的體積沒有加拿大桶蠔般巨大,蠔邊脆,蠔身飽滿,可惜蜜汁不夠蜜味。

蒜蓉粉絲蒸扇貝 扇貝肉厚、新鮮,粉絲吸收了蒜蓉和扇貝的汁,幾好味。

海景炒飯 是揚州炒飯,水準一般,蝦肉不夠新鮮,可以不試。

白灼唐生菜 新鮮爽脆,豉油配合得好。

送的生果是橙,頗甜。

整體而言,廚藝不錯,味道則因應材料,地方普通,招呼不錯,當然流浮山食肆甚多,下次不妨試另一間,以作比較。
海鮮湯
白烚蝴蝶蚌
好正!炆斑腩
  • 炆斑腩
2009-12-28 350 瀏覽
之前都有聽過d朋友去流浮山食海鮮,都話ok,今次就由朋友帶我去試試~一去到呢間叫海景既酒家,望入去已經好多人食緊架喇,心想無位又要等,超級灰啦,點知有位疑似老闆娘既人出黎問我地幾多位,就立即帶左我地行去後面d屋仔到,原來仲有枱~疑似老闆娘好快咁就介紹我地應該食咩餸,我地又唔想出去自己買海鮮,之前朋友食過話呢到有海鮮提供,所以就聽老闆娘介紹下order左幾個餸~1)粉絲蒜蓉蒸扇貝 ->隻扇貝好大隻,粉絲又好入味2)魚炒球 ->魚肉滑,唔會散3)魚炆骨 ->真係好好味,好香口4)豉椒炒聖子 ->大大隻,好重豉椒味,正5)豉油王大蝦 ->唔會太醎,味道岩岩好6)灼生菜 ->無特別,好少油,我喜歡7)炒飯 ->幾好8)送既海鮮湯 ->真係有魚味既海鮮湯,唔駛錢既已經好好架喇我地一行6個人,個個食到飽哂,張單都係每人$230,好抵呀,之
~
1)粉絲蒜蓉蒸扇貝 ->隻扇貝好大隻,粉絲又好入味
2)魚炒球 ->魚肉滑,唔會散
3)魚炆骨 ->真係好好味,好香口
4)豉椒炒聖子 ->大大隻,好重豉椒味,正
5)豉油王大蝦 ->唔會太醎,味道岩岩好
6)灼生菜 ->無特別,好少油,我喜歡
7)炒飯 ->幾好
我地一行6個人,個個食到飽哂,張單都係每人$230,好抵呀,之前去鋰魚門食差唔多野都要位位$300幾~

2009-12-20
慶祝紀念
聖誕節
  • 魚炆骨
  • 魚炒球
  • 豉椒炒聖子
2009-08-23 400 瀏覽
難得假日同朋友一家到流浮山行下, 順便試下人地介紹既海景, 見食午餐懶得自己出去買海鮮, 雖然無任何菜單, 但諗住午餐應該唔會咁狼呱, 點知埋數打個突!一共叫左四味餸椒鹽瀨尿蝦 - 過咸豉椒炒蟶子 - 不過不失扇貝 - 都叫okay交到貨清蒸黃腳立 - 太淡 ,無味加埋兩個白飯要六百幾蚊...午餐都要依個價錢同埋一般既質素... d職員仲要當住其他客面前數之前個幾台客既是非 (好心講是非入廚房講啦, 聽到都唔知點咁), 依d食店真係食一次就夠, 想人下次唔幫襯同介紹朋友去都唔得啦, 衰d講句入左黑店,下次都係去三聖食仲抵過依度...仲有一樣好, 去佢"指定"車場食滿300蚊有得free parking!

一共叫左四味餸

椒鹽瀨尿蝦 - 過咸
豉椒炒蟶子 - 不過不失
扇貝 - 都叫okay交到貨
清蒸黃腳立 - 太淡 ,無味
加埋兩個白飯要六百幾蚊...

午餐都要依個價錢同埋一般既質素...
豉椒炒蟶子
扇貝
清蒸黃腳立
2009-08-22
扇貝
2009-05-18 248 瀏覽
我少係街度食海鮮, 唔係怕唔新鮮, 就係怕唔好食, 自備既又收"油料費", 仲要比"下欄"收咁兩件! 不過西貢, 鯉魚門...都有去試今次一大班人試流浮山, 我總算大開眼界! 自購海鮮預左係海鮮價, 但總算新鮮, 入到海景1) 辣酒煮花螺....對唔住, 無辣酒喎, 得白灼!2) 無白飯, 得炒飯...仲要埋單先知, $120蚊個!3) 無小菜, 只有炒飯, 幾舊菇既干燒伊麵, 同埋...灼生菜!!!!!!!!!!4) 買海鮮千幾蚊, 佢幫手煮熟, 又係千幾蚊, 我實在係見識少5) 洗手間是沒有沖水的! 真的很"漁村風味"6) 阿姐態度嘛嘛, 上菜慢, 仲厭我地食得少,又話自己d野一d都唔貴! (有位大肚姐姐, 反而笑容十足)要唔要入呢間, 大家就自己考慮下! 為左要投訴呢間野, 我竟然唔怕麻煩, regist個account!
今次一大班人試流浮山, 我總算大開眼界!

自購海鮮預左係海鮮價, 但總算新鮮, 入到海景

1) 辣酒煮花螺....對唔住, 無辣酒喎, 得白灼!
2) 無白飯, 得炒飯...仲要埋單先知, $120蚊個!
5) 洗手間是沒有沖水的! 真的很"漁村風味"

要唔要入呢間, 大家就自己考慮下!

2009-05-17
2009-05-18 230 瀏覽
一入到去坐好已經無服務生照顧我地再問有無菜單點菜話無~得炒飯,炒麵,同菜D態度好差~ 真係唔明點解會有12個讚好!以後都唔會再去問佢check單仲惡過我!佢地d 價$ 海鮮價既~無菜單比我地對數...check下單當然想知咩價錢啦簡直入左黑店!!

一入到去坐好已經無服務生照顧我地
再問有無菜單點菜話無~
得炒飯,炒麵,同菜
D態度好差~ 真係唔明點解會有12個讚好!
以後都唔會再去
問佢check單仲惡過我!
簡直入左黑店!!
得返d 尾....D 身做乜唔見晒???
個炒飯得咸魚....收$120蚊! 有咩咁值??
D 肉做乜唔見晒....
2009-05-17
得返d 尾....D 身做乜唔見晒???