2025-01-01 24 瀏覽
同家人去海王漁港近近哋飲茶,食左幾樣野,價錢又唔貴,味道味都算係咁,特別推薦豬腳薑,即刻去圖片睇睇先😆😆😆豬腳薑份量夠,啲肉又夠多唔係得骨,味道又好我推薦呢個🤤🤤👍👍呢間舖頭我大推燒鵝,性價比高過去深井,燒肉同雞都正正常常😆😆😎😎其他點心都幾好食,呢個XO醬蘿蔔糕,都幾好食細細件,又唔會太飽滯食多幾件都得啊🤣🤣腸粉都夠滑,蝦餃皮薄餡料夠足,點心整體算係咁,作為街坊落樓下飲茶嚟講幾好啦!😎😎😎😎
同家人去海王漁港近近哋飲茶,

2023-08-05 1650 瀏覽
晚市走咗去呢間漁港,叫咗個套餐仲加左少少餸菜,有小炒皇及蒜蓉蒸帶子,燒鵝…等侯上菜時間都唔耐,先嚟個小炒皇,味道適中,而個蒜蓉蒸帶子就有少少失望,全碟只有一粒算係大粒,其餘三粒都係細咗成半,味道方面可以的,可能係套餐關係,帶子細粒係正常卦,除咗呢個問題,其他環境、服務、味道都唔錯。
小炒皇
蒜蓉蒸帶子
燒鵝
2023-03-17 1557 瀏覽
隻長腳蟹換了死咗嘅上菜,啲肉梅過蟹柳,條魚D肉又梅梅地,炸蟹鉗又未熟,連D罐頭鮑魚,都琳到好似梅,成晚得隻豬同燒鵝正常外,D妙飯D米都生生地,成歺飯都好古怪⋯⋯好似樣樣餸都係梅
隻長腳蟹就梅嘅,連服務員阿姐都話梅得緊要,炸蟹鉗又未夠熟,福建炒飯生米,啲碗碟又冇更換。一啲服務都冇。海港洒家之前比我印象。被呢間店一次過幻滅晒,呢間店永不錄用
2023-03-16
1 分鐘 (堂食)
2023-02-04 1003 瀏覽
中式海鮮酒家,有各款套餐,價錢合理。味道不錯。每人差唔多二百幾元,有長腳蟹,黃金胞魚,鮮蝦上湯伊面,荳苗,冬菇生菜,魚,生炒糯米飯(贊)。份量10 人也夠。 環境有點迫。街坊價錢也相宜。魚菜買相不俗。味道不講究。而豆苗好青綠,並且有鋪滿瑤柱。。味道可宜。長腳蟹就完整。最喜歡吃生炒糯米飯,味道濃厚,糯米飯令人感到添加。就如大家友誼不斷添加。。縱然。不同崗位工作,卻仍然保持著那份真心。。沒有介芥蒂⋯⋯就仿如走回那幼子之心。 紅棗糕。。卻有點甜。
鮮蝦上湯伊面,荳苗,冬菇生菜,魚,生炒糯米飯(贊)。
份量10 人也夠。 環境有點迫。街坊價錢也相宜。
魚菜買相不俗。味道不講究。而豆苗好青綠,並且有鋪滿瑤柱。。
2022-12-18 821 瀏覽
放假梗係訓到自然醒🥱😴起身就夠鐘去飲茶下午茶啦🫖☕️🍱點心拼盤推介$78 "各兩件"👇🏻黑糖馬拉糕 - 馬松糕鬆軟 黑金流沙包 - 熱辣辣流沙流出👍🏻潮州粉果 ; 蟹子燒賣皇 ; 翡翠荀蝦餃皇 🍜上湯蝦球伊麵(碗)$38天氣凍關係🌬☃️點都想嗌碗熱辣辣既麵🍜蝦球真係大大粒🍤不過略嫌湯底較淡味🥹下午茶黎講🫖嗌完拼盤再加碗麵食🍜另外所有野食都係熱辣辣上菜,真係好重要😍野食方面就不過不失啦😂性價比高😋
放假梗係訓到自然醒🥱😴起身就夠鐘去飲茶下午茶啦🫖☕️

潮州粉果 ; 蟹子燒賣皇 ; 翡翠荀蝦餃皇
點心拼盤推介
點心拼盤推介

🍜上湯蝦球伊麵(碗)$38
上湯蝦球伊麵(碗)

本人是此公司長期客戶,於2022年12月10日晚上7:30pm 親往海王漁港(粉嶺綠悠軒分店)購買外賣時發現該收銀員態度極其惡劣!事緣本人向她叫了3項菜,當中一項是紅豆沙,她自言自語很久,我問她是否沒貨,她的回應因為受現場嘈音影響下聽不清楚,但我肯定是不友善的回應。之後,我發現她幫我下了3碗紅豆沙,當時我下單時肯定向她伸出一隻食指及說了要一碗,她亦肯定看到,但無論如何,員工工作太繁忙落錯單絕對可以理解,而我亦不是責怪她此行為,最令我不滿的,是她替我改單後,把2碗紅豆沙的價錢($24)連同單據大力擲在枱面上給我,還責罵我講得不清楚,我當時前後已向2位經理反映,其中一位女經理完全漠視,另一位男經理還好,替我跟她講了幾句。此男經理幫我跟進及親自取外賣拿給我,我很感激。但真正令我憤怒的是,當時我離開前向此收銀員講了一句:請妳以後尊重一下食客。怎料她竟然說已跟我說了不好意思(其實她根本沒有向我說過),又說沒有把退款擲在枱面上,一副推卸過錯和兇惡的樣子!於是我不值她的所為,決定跟她對罵,她的罵聲和態度比我更大更惡,她更說並不是跟我打工。當時全場食客都在注視我們,所有經理走過來都拿她沒辦法,像是她是
怎料她竟然說已跟我說了不好意思(其實她根本沒有向我說過),又說沒有把退款擲在枱面上,一副推卸過錯和兇惡的樣子!於是我不值她的所為,決定跟她對罵,她的罵聲和態度比我更大更惡,她更說並不是跟我打工。當時全場食客都在注視我們,所有經理走過來都拿她沒辦法,像是她是該店權力最大的一位,我購物那麼多年,無論是任何類型的商店,都未曾遇過上述收銀員的態度,所以我肯定她根本完全不適合勝任此職位!
最後,我已向此公司官方網站留言提出去投訴,我並不是需要此公司賠償我什麼損失,我只希望他們盡力改善她的工作態度,如果她仍執迷不悟的話,我懇請他們開除她,因為我不想有更多的食客受傷害!!!
補充:上述單據已把3碗紅豆沙更正為1碗,另外,公道來說,此酒家食物質素很好,只是該晚收銀員態度極為惡劣,其他服務員工作態度還可以接受,謝謝。
外賣自取
202211月的平日--海王漁港地點位於: 粉嶺馬適路3號綠悠軒商場地下又幫趁海王漁港天氣轉涼,海港開始有羊腩煲供應,加上還未試平日才有的$1優惠,就來個平日晩飯時段試試。有興趣試的朋友,請仔細觀看條款五時三十分walk in,有位。想不到,後來真的很快爆滿,很多客人也有點$1優惠。人多飯聚還是先致電訂座較好。開了龍井茶($13/位),點餐,已想好吃羊腩煲和$1乳豬:侍應有效率送上爐羊腩也很快上桌羊腩比我想像中多,有約十件大大件,配料有枝竹,冬菇等等今年的羊腩炆得夠火喉,不會太硬,雖然不全是腩位,但不會件件骨無肉食,有幾件啖啖肉另有送上新鮮生菜,洗得乾淨,放得企理,生菜索羊腩汁,絶配白飯($13)大大碗,軟硬度適中食到後段,$1乳豬上桌四份一隻乳豬,約有八件,不會太肥皮位燒得有點像燒肉的皮,脆得來有點硬不過,$1,無期望無失望可點沙糖和乳豬醬埋單: $228.5古法羊腩煲$168,價錢不貴,份量不少,味道不錯平日的$1乳豬優惠,可以一試另一日颱風天平日飲茶燒鵝飯一碟,好像($35),抵食,鵝和飯份量也足,鵝皮香脆肉嫩,不過皮下脂肪較多,有點肥膩海王漁港間中都會轉換點心款式,最近試了羊肚
202211月的平日--海王漁港

地點位於: 粉嶺馬適路3號綠悠軒商場地下

又幫趁海王漁港

開了龍井茶($13/位),點餐,已想好吃羊腩煲和$1乳豬:

侍應有效率送上爐
羊腩也很快上桌
羊腩比我想像中多,有約十件大大件,配料有枝竹,冬菇等等

另有送上新鮮生菜,洗得乾淨,放得企理,生菜索羊腩汁,絶配
白飯($13)大大碗,軟硬度適中
食到後段,$1乳豬上桌
四份一隻乳豬,約有八件,不會太肥

皮位燒得有點像燒肉的皮,脆得來有點硬
不過,$1,無期望無失望
可點沙糖和乳豬醬
埋單: $228.5

古法羊腩煲$168,價錢不貴,份量不少,味道不錯
平日的$1乳豬優惠,可以一試

另一日颱風天平日飲茶

燒鵝飯一碟
海王漁港間中都會轉換點心款式,最近試了

羊肚菌釀百花(特點)
,百花索了底部菜味,充滿草青味,不好吃
羊肚菌鮮竹卷(大點)
這款羊肚菌點心較好吃,鮮竹卷不會太多蠔油汁,有淡淡菌味,味道不錯
炸雲吞
炸得金黃香脆,有隻蝦做餡
瑤柱蔥花炸兩腸
味道正常發揮
參考圖片
下午茶點心紙
2022-11-10
2022-11-22 397 瀏覽
同屋企人慶祝生日,於是食個中餐 「 阿拉斯加蟹宴」,估唔到呢間酒樓又幾好食!雖然服務& 環境一般般,而店員態度是OK的,只係沒有人幫你更換放滿蟹殼嘅碟 ,環境就比較擠迫,可能啱呢個時段比較多人晚飯,但係到9:00pm 左右,顧客都離開得7788, 幸好食物質量是OK的,呢個價錢也是可以接受!首先係嚟咗隻乳豬之前已經訂咗,所以原本喺蟹宴裏面嗰半隻乳豬變咗半隻燒鵝!隻乳豬都幾肥,暖暖的、皮是脆卜卜,食落香噴噴油香味十足部長都幾均真,願意幫我們半隻乳豬轉燒鵝。燒鵝味道很充足,個人認為仲有啲少少鹹,但餓味係香濃概,肉質都滑。脆皮醬燒雞,味道偏濃少少🤏但雞皮係脆&薄爵士湯,味道都可以,口感香滑濃郁,感覺好滋補重頭戲就係呢一隻阿拉斯加蟹,都幾大隻上台之後,店員會幫你剪開一舊舊,方便進食!而且都會放鉸剪俾你去剪開蟹殼,另外仲會將蒸出嚟嘅蟹膏,裝成一碗、仲有一碗醋俾你配搭嚟食!即係味道香甜,肉質都好爽滑,再點一啲蟹膏更好味,更加甘香鮮味鮑魚扣鵝掌 :正常,味道都係唔錯嘅,鵝掌易都炆得好夠諗茶果子玉帶白花球:外脆內軟,一邊係帶子 ,味道鮮甜,都ok蜜豆炒花枝珊瑚蚌 :珊瑚蚌口感比較爽,好有咬口,花枝比較

隻乳豬都幾肥,暖暖的、皮是脆卜卜,食落香噴噴油香味十足

部長都幾均真,願意幫我們半隻乳豬轉燒鵝。

脆皮醬燒雞,味道偏濃少少🤏但雞皮係脆&薄

爵士湯,味道都可以,口感香滑濃郁,感覺好滋補

重頭戲就係呢一隻阿拉斯加蟹,都幾大隻

上台之後,店員會幫你剪開一舊舊,方便進食!

鮑魚扣鵝掌 :正常,味道都係唔錯嘅,鵝掌易都炆得好夠諗

茶果子玉帶白花球:外脆內軟,一邊係帶子 ,味道鮮甜,都ok

蜜豆炒花枝珊瑚蚌 :珊瑚蚌口感比較爽,好有咬口,花枝比較靭些,整體都係唔錯

2022-08-17 775 瀏覽
經常到海王漁港吃點心,晩飯,點心水準大不如前,已很少到此飲茶吃點心。路過看到期間限定,皇朝香妃雞一隻,只賣$78,又買來試試看。時間只限在早上11時至晩上7時供應。要進入酒樓較入位置先付款,大部份電子支付平台也可使用,放便快捷,付款後再到另一邊的燒味部交單燒鵝賣相討好香妃雞和豉油雞對比廣告相內脹卜卜肥美的雞,實物就較瘦師傅刀法如神,不一會兒就把雞斬好,用印有海港的背心袋送到手上附有兩盒仔薑茸,打開雞,第一眼感覺雞色澤油潤,大小適中,不會過肥需然沒有雞味,但肉質嫩滑,沒有乾柴過老,皮與肉不會有過多的肥膏,胸肉和髀位啖啖肉,一試無妨另一天外賣自取的燒肉之前經常外賣,可經海港whatsapp下單,到付可取省時間$120/斤,外賣八折,折實$96/斤一斤分量足,燒肉有幾件太肥,其餘大部份肥瘦相間可接受,燒肉皮尚有七分脆口,味道不太咸,水準一般,慷慨地答應要求多給了幾包芥辣某天外賣自取的黃金炸蝦餅打開盒子,蝦餅賣相金黃,有少量炸米粉在底部,但太油膩,我沒有保留由於底部太油膩和衛生,在家換了碟蝦餅色澤金黃,有六件脹卜卜大大件,份量足,外面尚有餘脆,一啖咬下,蝦肉成份不少,但就做不到彈牙有勁,有點死

燒鵝賣相討好
香妃雞和豉油雞
對比廣告相內脹卜卜肥美的雞,實物就較瘦

另一天外賣自取的燒肉
之前經常外賣,可經海港whatsapp下單,到付可取省時間

$120/斤,外賣八折,折實$96/斤

某天外賣自取的黃金炸蝦餅

由於底部太油膩和衛生,在家換了碟
蝦餅色澤金黃,有六件脹卜卜大大件,份量足,外面尚有餘脆,一啖咬下,蝦肉成份不少,但就做不到彈牙有勁,有點死實實的口感。

這就是我在海王漁港外賣的食物和體驗,街坊來說,價錢中等、食物衛生,方便度來說,偶爾可作加餸考慮之列
2022-08-16
星期天,第二期發放消費券的第一天,沒有預約,早點walk in,5:30PM到酒樓,原本想吃龍蝦,門口貼了廣告有任食火鍋放題不限時,預先跟接待員說了選擇吃火鍋,因安排的位置是不同的,酒樓劃分了較入的位置做火鍋放題,數量較小菜桌子少。放題價錢是$188/成人,加一服務費,不收茶芥,每位$206.8。雖然不收茶芥,侍應還是會開茶給顧客,我點了龍井第一次在海王漁港吃火鍋,不知點餐情況如何,桌上未有點餐紙,侍應又沒有講解,有點不知所措先去拿飲料和自調醬料飲品就是相片中的幾款,款式選擇較少自調醬料有蒜茸、青、紅辣椒、炸蒜、芫茜,胡麻醬等等,醬料加了蓋,感覺衛生乾淨加了四川麻辣醬,又香又辣不一會,侍應送上一鍋雞煲,不是火鍋形式,是砂鍋,每枱客人先吃一次性的雞煲雞煲味道不錯,既辣又帶點麻,雞肉嫩滑,份量不多,但剛好留肚吃其他火鍋配料。吃雞煲之時,又自動波送上了海鮮盆(一次性)、日式味淋凍鮑魚(每位一隻)、巨形水餃皇(每位一隻),安格斯牛肉一碟海鮮盤肉蟹一隻有膏實肉,鱔片約有六片,龍躉肉兩片,青口四隻奀奀瘦瘦沒有鮮味,急凍元貝兩粒,大大粒肉幾有咬口,珊瑚蚌兩小片爽口安格斯牛肉牛肉色澤油亮、味道脆嫩鮮美

先去拿飲料和自調醬料
飲品就是相片中的幾款,款式選擇較少

自調醬料
加了四川麻辣醬,又香又辣

海鮮盤

安格斯牛肉
牛肉色澤油亮、味道脆嫩鮮美

日式味淋凍鮑魚(每位一隻)(南非鮑魚)
肉質濃郁、柔軟嫩嫩、用日式味淋,味道鮮美,有驚喜

巨形水餃皇(每位一隻)
觀感又沒名稱般巨形

烚熟後薄薄的水餃皮,透視出蝦肉、木耳,好感度大增
內有原隻蝦肉,鮮、爽、甜
鍋底只有一款清湯底,不用選擇,開始點任點任食火鍋配料
一張紙看清,款式不多,點了三次鮮蝦滑也沒有到
配料新鮮的,味道一般水平,自家製九菜餃,皮需厚,但味道不錯。
美國雪花肥牛、油脂量剛好,肉質新鮮; 鵝腸壁有少量油脂,吃起來油中帶脆
菜芯意外地軟、腍、甜
檸檬薏米水,清新好飲,健脾清熱,夏季消暑,健康飲品

埋單: 每位$188加一,$206.8,跟其他火鍋連鎖店比較,食物款式很少,不限時就加分,環境舒適,三五知己,慢慢食、慢慢傾,一試無妨。
2022-08-07
2022-07-31 258 瀏覽
週未下午茶,2時開始入座,等了約15分鐘,海港飲茶,粉嶺分店二人是要搭枱的,疫情下,不想跟陌生人同桌,加多一位茶錢可以不用搭枱。以前週未、週日都有下午茶,大中小點一律小點,現在改了只限星期一至五。不過另有一張下午茶特價點心紙提供,忘記了影相,價錢尚算便宜二人點了四碟點心香煎蘿蔔糕份量足,有四大件厚切,粉多蘿蔔不多,味道一般百花釀魚肚蝦膠鮮味,魚肚軟腍,油份不算多鳳爪蒸排骨飯蒸飯粒粒分明,排骨醃得入味,鳳爪軟腍蘿蔔千絲酥酥皮太厚,蘿蔔絲少,退步海港會員制可儲分,用100積分,免費送贈一籠蝦餃蝦餃皮厚,蝦肉爽口沒鮮味,味道唔突出。埋單$15X,茶錢$11X3,價錢稍微提升,水準退步中。街坊飲茶,星期一至五下午茶較化算。

二人點了四碟點心

香煎蘿蔔糕
份量足,有四大件厚切,粉多蘿蔔不多,味道一般

百花釀魚肚
蝦膠鮮味,魚肚軟腍,油份不算多

鳳爪蒸排骨飯
蒸飯粒粒分明,排骨醃得入味,鳳爪軟腍

蘿蔔千絲酥
酥皮太厚,蘿蔔絲少,退步

海港會員制可儲分,用100積分,免費送贈一籠蝦餃
蝦餃皮厚,蝦肉爽口沒鮮味,味道唔突出。

2022-07-30
15 分鐘 (堂食)
2022-07-19 583 瀏覽
上星期一發現樓下間海王漁港, 做$1乳豬/文昌雞/燒鵝, 可以三揀一, 跟著即刻約埋朋友, 係上星期五去食$1一隻乳豬😂, 不過要8人以上, 才有1隻, 2至4人就係例牌, 5至7人就有半隻, 今次約齊8人去試食, 原來真係貨真價實, 送上1隻乳豬仔。見佢今個星期再有優惠, 所以再約朋友係呢個星期五去試$1一隻燒鵝😅, 順帶一提, 呢間d乳鴨都好好味㗎
2022-07-19 167 瀏覽
上星期一發現呢間分店, 有1蚊1隻乳豬/ 1蚊2隻文昌雞/ 1蚊1隻燒鵝, 做優惠, 真係忍吾住約朋友, 星期五去試食, 原來真係貨真價實, 8人1枱, 全隻乳豬上, 仲叫咗其他餸菜, 埋單只係$891。昨日仲訂左枱, 再約朋友今個星期五去試$1一隻燒鵝😅。
昨日仲訂左枱, 再約朋友今個星期五去試$1一隻燒鵝😅。
2022-07-07 386 瀏覽
海皇漁港嘅點心真係全個聯和墟最好食 尤其係個黑金奶皇流沙包 一定要叫 入面流心得黎奶皇味都好香 依家講到好想食添 然後就係個蘿蔔絲腸粉都一定要叫 外軟內脆 好食過平時d蝦腸牛腸 然後都推介大家可以試下佢d小炒因為份量真係偏大兜同埋價錢都比較經濟實惠🤩xo醬蘿蔔糕就比較上重口味d 同埋食左會好飽 不過佢d xo醬就真係幾香 係可以用黎撈幾碗飯個d 最後就係佢嘅鯪魚球啦!再加埋佢專屬嘅硯介汁 簡直係絕配啊!整體環境都比較寬闊唔會怕污糟或者坐得逼架