2021-07-13 1181 瀏覽
今日買晚餐. 買左兩碗粥,一個炒麵,一個叉燒腸,一個炸兩,一個羅伯糕. 服務員遞給我外賣之後已經包到實一實,心想入邊應該自動跟醬料例如甜將,豉油,辣椒醬之類. 點知入邊一包野都冇,淨係腸粉冇鼓油已經食唔落. 如果佢要客人問佢先俾,咁可唔可以問我需唔需要呢? 因為一向買外賣佢已經會自動跟醬一包包放好在入邊,不需要我問的. 我現在要走返落去再問佢囉,如果再要爭論一番真係曬氣,希望貴店改善營運方式!

2021-04-21 783 瀏覽
以前細個母親大人早餐成日都叫我食粥,細個覺得又熱又無口感,人大哋口味變咗好多,雖然我食嘢先傾得上清淡,但係間唔中都會想食粥,而且覺得好味。粥底唔重味,都幾綿,不過油器類除咗油條外其他就一般,另外呢間分店職員好有禮貌。Q牌油器:煎堆,其實3件抵啲,不過職員話賣晒。海龍皇餐:海皇一品粥,鮮蝦腸(半份),油條,豆漿。我覺得用配件唔夠鮮所以粥帶唔出鮮味,好普通,腸粉幾好,豆漿香濃。特餐:+$7油器一件(牛脷酥)皮蛋碎牛粥,蝦米腸。+$8凍奶茶生滾西洋菜豬膶粥配油條,豬膶唔老無渣唔會太薄又爽口,好味。生滾粥餐:+$14叉燒腸皮蛋滑牛粥,油條半客。腸粉嘅餡都幾多,皮蛋都好味,唔係實心嗰種。

Q牌油器:煎堆,其實3件抵啲,不過職員話賣晒。

海龍皇餐:

特餐:
+$7油器一件(牛脷酥)
皮蛋碎牛粥,蝦米腸。

+$8凍奶茶
生滾西洋菜豬膶粥配油條,豬膶唔老無渣唔會太薄又爽口,好味

生滾粥餐:
+$14叉燒腸

2021-03-29
2020-11-25 512 瀏覽
今日去咗坑口海皇粥店食呢個海皇一品粥, 食食下見到有個膠塞, 即刻畀佢嚇親, 同左店員講,佢地冇乜反應亦都冇幫我換過D食物, 而家喺疫情嘅環境下,每個人都會覺得乾淨先係最緊要,連食物都唔乾淨點畀顧客食用。
2020-08-26 694 瀏覽
星期日下午到將軍澳東港城搵嘢食, 好多地方都排長龍, 唯獨是海皇粥店唔需要排隊, 所以就即興入去食午餐。 看一看餐牌發現多了很多唔同的款式, 當日不算太肚餓, 所以就叫了輕量套餐~迷你艇仔粥+ 炒麵+油條(半份)$39、 迷你碎牛粥+ 蝦米腸+油條(半份)$39 、迷你艇仔粥+ 炒米粉 +油條(半份)$39、 熱咖啡$6、凍豆漿$6、凍奶茶$8。油條~ 一個套餐裏面有半份,口感鬆脆,又有韌勁, 送粥食最正。迷你艇仔粥~ 粥底煲得很綿, 但材料不算多。迷你碎牛粥~ 其實碎牛粥和艇仔粥好似差不多, 材料有點相似。炒麵~ 炒得夠乾身, 我喜歡加甜醬一起吃。蝦米腸~ 口感軟綿滑溜, 加點甜豉油, 味道唔錯。炒米粉~ 炒米粉有點散, 囗感麻麻地。熱咖啡、凍豆漿和凍奶茶~ 以前多數到海皇粥店都只會飲豆漿, 今次試下奶茶和咖啡, 兩款味道都唔錯喎!雖然只是一個輕量套餐, 但是份量都幾多, 食物質素比之前有水準, 價錢又便宜。

迷你艇仔粥~ 粥底煲得很綿, 但材料不算多。

炒麵~ 炒得夠乾身, 我喜歡加甜醬一起吃。

蝦米腸~ 口感軟綿滑溜, 加點甜豉油, 味道唔錯。

炒米粉~ 炒米粉有點散, 囗感麻麻地。

迷你碎牛粥

炒麵
蝦米腸
凍豆漿
凍奶茶
  • 迷你艇仔粥+炒麵+油條(半份)$39、迷你碎牛粥+蝦米腸+油條(半份)$39、迷你艇仔粥+炒米粉+油條(半份)$39、熱咖啡$6、凍豆漿$6、凍奶茶$8
2020-07-06 441 瀏覽
而家要喺 #香港 搵一間 #傳統粥麵店 真係唔容易,新鮮嘅 #油炸鬼,即蒸嘅 #腸粉... 實在令人懷念。呢日約咗朋友喺「東港城」行街,居然比我發現有間「海皇粥店」喺商場嘅角落🤤 雖然佢唔算得係一間 #老字號,不過出品都唔差嘅。既然大家都未食lunch,就由我揸主意。當時已經過咗午餐時間,我哋又可以用 #優惠價 開餐✌🏻 我叫咗碗 #艇仔粥 配 #炒麵,仲加多幾蚊叫咗杯 #凍豆漿😉 咁耐又冇幫襯,#海皇 個 #粥底 都做得幾好,起碼唔會水了了咁😆 因為 #小秘書 對 #花生敏感,所以我主動唔要🥜 不過其他配料一樣豐富,#碎牛肉、#水魷魚... 啖啖都有料🤩 而我由細到大食 #炒麵 都鍾意加勁多 #甜醬 yummy😋 #港式食物 就係有呢種魔力,唔使比好多錢,都可以得到大滿足❤️ 不過唯一美中不足係啲夥計之間嘅交流太大聲,而座位用嚟相隔嘅板令到餐廳感覺好侷促,不過疫情時間,我應該要體諒嘅😅

2020-06-28
下午茶
2019-12-24 460 瀏覽
一個人食下午茶,黎到發現原來海皇粥店依加有咁多款式。我叫左$27蚊銀針粉(包豆漿)料都算多,不過味道我覺得唔夠味道差左小小,唔夠香銀針粉唔會太淋,口感係我喜歡份量當早餐或下午茶都可以豆漿唔會太甜,都唔覺飲到底會好粉好味當日該時間樓面得2個人,但都好快手而且有禮貌,藉得一讚

料都算多,不過味道我覺得唔夠
味道差左小小,唔夠香
銀針粉唔會太淋,口感係我喜歡
份量當早餐或下午茶都可以

豆漿唔會太甜,都唔覺飲到底會好粉
好味

當日該時間樓面得2個人,但都好快手
而且有禮貌,藉得一讚

下午茶
2019-09-26 499 瀏覽
今日媽咪唔係好舒服,我又放工放得晏,見佢唔係好開胃,所以帶佢去食粥!食粥好自然就會諗起這裡,因為這裡的粥類比較多!打開餐牌除左粥外,都見到有好多額外選擇,唔會只係得粥咁單調,媽咪選擇左特餐,再加腸粉,我就試下新推出的銀針粉!<皮蛋瘦肉粥> 聞起來有清清地的米香味,綿滑,細而不爛的粥,熱辣辣咁食好暖胃!加入瘦肉,皮蛋,油炸鬼與蔥花,讓清淡的粥加返點味道!<咸肉粽> 糯米飽滿有粘性,食起來煙煙韌韌有口感,但饀料只食到肥豬肉和咸蛋黃,豬肉實在太肥膩,令到周圍都沾上豬油,所以我將唔想食的全部挑走,只剩下3分2可以食!<蝦米腸> 腸粉應該熱辣辣先好食,雖然未至於凍,但已經扣左分,幼滑的齋腸粉混上咸香蝦米,再加蔥花,芝麻和醬油,味道都算可以!<家鄉銀針粉> 銀針粉圓碌碌,食落去韌韌地幾彈牙,配上肉醉,菜甫,蔥花和菇粒,雖然份量唔係好多,但清清地都幾好食!整體來講,粥的確係煮得唔差,新出的銀針粉都幾好,如果可以改善一下配粥小食的質素就更好!

2019-09-20 194 瀏覽
There are so many branches of Ocean Empire congee but the quality is different at different branches.For fried noodles, it is good that most branches serve it hot but tried the Sichuan stir fried noodles here and it was bad.Previously tried the noodles at North Point and it was tasty with Sichuan spices but at this branch they used grounded pepper which is not how it was meant to taste.On another visit, had the fried noodles which were edible.

2019-08-27 191 瀏覽
世界上嘅種種一切都有如過眼雲煙,什麼仇恨,什麼喜樂,什麼富貴,什麼貧窮, 什麼邪惡,什麼正義,花開花落,種種一切,都會消逝。什麼白衣人,什麼紅衣人,什麼藍衣人,什麼黑衣人,什麼顏色嘅絲帶都好,一切都係過眼雲煙!為咗填補心裏面個鐘茫然感,怨恨感, 失落感,我決定一起過食兩碗糖水,為自己打打氣又消消氣。緑豆沙,有臭草香,豆粒已完全煲溶,口感係沙沙的,都吃到不少綠豆,感覺比起糖水鋪嗰啲綠豆沙更加好味 。紅豆沙,有吃得到陳皮的果香味、真的煲到起曬沙,嘻會太稠又唔算係會食到飽肚,口感算係剛剛好,唔係好甜好好味 。

2019-08-21 146 瀏覽
依家香港地冇咩地方可以食到粥,自己煲又麻煩,海皇粥店似乎係唯一嘅選擇。親星期六日朝頭早唔需要趕住返工,叫咗一個瘦肉粥慢慢食,其實味道非常標準,可惜嘅係粥底有親星期六日朝頭早唔需要趕住返工,叫咗一個瘦肉粥慢慢食,其實味道非常標準,可惜嘅係粥底有啲咸,如果唔係就有一種媽媽嘅味道。跟餐仲有一個豉油王炒麵,炒得尚算乾身,唔會成口油,精髓在於甜醬辣醬既比例,以及大量芝麻,大口大口食滿足感爆燈!炸兩都做得唔錯,但係油炸鬼細條左,好瘦弱......
炸兩都做得唔錯,但係油炸鬼細條左,好瘦弱......
2019-02-26 451 瀏覽
唔知大家有無見過前排情人節海皇粥店嘅餐單,發覺呢間鋪又幾有創意,咩突然好想豆漿。因為太耐無食粥鋪,見佢又咁盞鬼,所以黎試試佢。叫咗一個午市套餐,一個皮蛋瘦肉粥加個豉油皇炒面。另外叫咗一個經典美食XO醬炒腸粉,呢個真係好鬼好食,基本上今次黎呢間鋪都係為咗食呢樣野,不負所望,真係食過番尋味。

2019-02-03 340 瀏覽
沒有想到一所粥店內竟然會賣豬扒飯,由於今天特別肚餓,所以我便點了這款肉操煎蛋豬扒飯。沒想到豬扒不但剪得香,而且肉質鬆軟, 10分入味,真的有點驚喜😋連一杯凍飲, $45 ,我覺得挺合理。
2019-01-24 254 瀏覽
本身好鐘意食銀針粉,一直都唔知原來海皇粥店係有銀針粉食今日行過見到佢e-poster果度有顯示出黎就走左入去食喇入到去見到餐牌,發覺好抵食$27一碗粉仲配埋豆漿,不得了佢上面有冬菇、菜莆、肉碎 食落好香口 配埋杯豆漿好夠食👍🏻其實佢都有下午茶餐不過我就冇揀到
本身好鐘意食銀針粉,一直都唔知原來海皇粥店係有銀針粉食
今日行過見到佢e-poster果度有顯示出黎就走左入去食喇
入到去見到餐牌,發覺好抵食
$27一碗粉仲配埋豆漿,不得了

佢上面有冬菇、菜莆、肉碎 食落好香口
配埋杯豆漿好夠食👍🏻
其實佢都有下午茶餐不過我就冇揀到
2018-12-10 314 瀏覽
星期日一早起身又要返公司做啲嘢, 天氣開始凍,星期六晚上又食了重慶火鍋,所以想食清淡些,就到了海皇粥店食粥。點了兩個特餐,皮蛋碎牛粥+炒麵+熱豆漿 $47,皮蛋瘦肉粥+鹹肉粽 ( 加$3 )+熱豆漿$50。星期日下午海皇粥店都幾好生意,差不多全場爆滿。其實我都已經好耐冇到海皇粥,看見餐牌上的食物款式多了很多, 價錢仲好似相比之前平了。 特餐有粥有炒麵加多杯飲品都只是四十幾蚊, 都算抵吃。皮蛋碎牛粥和皮蛋瘦肉粥熱辣辣的,份量又足料, 味道中等。炒麵份量比較細碟,不過炒得都算幾乾身。鹹肉粽細細隻的, 又唔夠熱。熱豆漿的味道香濃。其實海皇粥店對於好多香港人嚟講都很熟悉, 味道我覺得一時時,價錢都算合理,間中食下粥清下腸胃都幾健康。

皮蛋碎牛粥和皮蛋瘦肉粥熱辣辣的,份量又足料, 味道中等。

炒麵份量比較細碟,不過炒得都算幾乾身。

鹹肉粽細細隻的, 又唔夠熱。

熱豆漿的味道香濃。

2018-12-09
2018-11-10 370 瀏覽
終於有時間食個late lunch,不過捱到五點幾又唔係覺得太肚餓,見到「海皇粥」有個 #雞翼糯米雞餐,有粥、有豆漿、仲有糯米雞,咁應該足夠我同朋友仔兩份食,食少少... 唔使到晚餐時間又食唔落😅太耐無幫襯「海皇粥」,食物款式多咗好多,而且印象中都幾貴,估唔到今日$37可以埋單🤣 迷你艇仔粥都唔錯,有碎牛、水魷做配料,感覺都幾豐富,雞翼糯米雞就真係最突出係隻雞翼囉,其他配料唔多,只係見到一兩片臘腸、肉碎咁,味道可以,不過蒸熱啲就更好喇!

2018-11-10
$18.5 (下午茶)