2024-11-03 496 瀏覽
位於中環威靈頓街隱藏在地庫中的日式丼飯專門店「海言どんぶり専門店」號稱刺身丼飯界的天花板,而且仲有預約困難証,非常人氣好評如潮,皆因師傅用上最時令新鮮的刺身食材,而且好足料,一碗「特上廚師發辦魚生飯」已經用上超過15款食材去做,比我想像中更精彩🫶▪️海言廚師發辦魚生飯(特上) $ 430海言おまかせちらし丼這款店內最推介的丼飯,用上超過15款時令刺身,講明係廚師發辦,有機會每日都唔同,這碗用上、油鯛、真鯛、金目鯛、秋刀魚、大拖羅、中拖羅、赤身、鰤魚、白梅貝、梳子魚、三文魚籽、海膽,仲有多款魚油滿滿炙燒過既魚,真心非常驚喜,刺身新鮮鮮味,配上暖暖的日本米飯,超級美味,如果唔夠飽仲可以添飯非常窩心🫶📍江戶前散壽司(特上) $ 370江戸前ちらし寿司江戶前散丼飯最特別係米飯用咗紫菜、芝麻、薑蓉和赤醋特別調味,帶點酸香配搭刺身味道非常之夾,另外有江戶前必有嘅美食,自家製帶甜香的腐皮和玉子都是我嘅心頭好,非常之好食,再配上10多款不同的時令刺身,最喜歡係肥美嘅秋刀魚、墨魚、大拖羅、海膽、灸燒魚等等,真心非常推薦🌟所有魚生飯附沙律、茶碗蒸及麵豉湯ゼードはサラダ・茶碗蒸し・お味噌汁付き一樣咁精彩的,沙
位於中環威靈頓街隱藏在地庫中的日式丼飯專門店

▪️海言廚師發辦魚生飯(特上) $ 430
海言おまかせちらし丼

📍江戶前散壽司(特上) $ 370
江戸前ちらし寿司

🌟所有魚生飯附沙律、茶碗蒸及麵豉湯
ゼードはサラダ・茶碗蒸し・お味噌汁付き
一樣咁精彩的,沙律用上多款新鮮沙律菜,最喜歡有紫椰菜、椰菜和日本小芽菜,口感特別豐富,仲有嘅係南瓜、小蕃茄和粟米,配上自家製嘅柚子酸醋汁,新鮮又美味,蒸蛋香滑,配上味道特濃的銀杏,更加能夠突出蛋香,至於麵豉湯係櫻花蝦清湯,食完飯之後飲番碗清甜嘅熱湯,溫暖又飽肚👍

2024-10-06 1261 瀏覽
Mikoto 海言 has became easier to book since the chef yin left. Even so, it’s still packed on Friday nights. They have a couple of sashimi bowls, including the 𝙈𝙞𝙠𝙤𝙩𝙤 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝘽𝙤𝙬𝙡 (𝘿𝙚𝙡𝙪𝙭𝙚) for $430, which features 15 kinds of sashimi. The vinegar rice adds a nice tang, and sitting at the bar lets you watch the chefs in action, which is pretty cool.Some highlights from the sashimi were:- Sanma (秋刀魚): A fall favorite, it’s got tender, fatty flesh.- Sardine (沙甸魚): Fresh and rich, with a s

- Sardine (沙甸魚): Fresh and rich, with a smooth texture.
- Sea Urchin (海膽): Creamy and sweet, a real treat.
- Chotoro (中拖羅): Melts in your mouth with a rich umami flavor.

We also tried the 𝙀𝙙𝙤𝙢𝙖𝙚 𝘼𝙨𝙨𝙤𝙧𝙩𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝘽𝙤𝙬𝙡 (𝘿𝙚𝙡𝙪𝙭𝙚)for $370, which was just as impressive.
The “Mackerel Roll (鯖魚卷)” was my personal favorite and a great addition to the rice bowl. It’s well worth adding to your order. Overall, if you’re into sashimi, this place is definitely worth a visit. @mikotodonburi
2024-09-15
  • 鯖魚卷
2024-09-27 1444 瀏覽
今晚同朋友聚舊,選擇中環威靈頓街 海言どんぶり専門店 Mikoto Donburi ,嘗嘗日式丼飯嘅廚師發板。店舖餐桌以淺楓木顏色做主題,簡簡單單嘅裝修,感覺乾淨俐落,一貫日系作風,入門口一張長形吧枱,坐在吧枱可以與廚師邊食邊互動。小小貼士,店鋪地方唔算好大,所以想食好嘢,最好預先book枱喔😆。今晚order左:江戶前系列 (特上) - 江戶前散壽司🍱$370廚師發辦系列(特上)- 海言廚師發板魚生飯 $430先上前菜,沙律🥗及茶碗蒸,沙律菜配搭好多,顏色鮮艷豐富,全部都爽脆新鮮,沙律醋汁亦balance得好好,酸酸甜甜,將今晚胃口打開。茶碗蒸非常滑溜,碗底兩粒銀杏非常軟糯,略帶甘甜微苦獨特味道,與茶碗蒸非常夾配。🥢海言廚師發板魚生飯 (特上)好靚嘅擺盤,刺生鋪滿整個飯面,十數款時令刺身,色澤油潤有光澤,非常新鮮,以池魚、依佐目、炙帆立貝、炙燒梭子魚、拖羅、海膽最為出色👍🏻;海膽色澤金黃,入口creamy幼滑,滿滿甘甜,難怪廚師都見議先食海膽。之後先油潤口腔,順時針由油花重嘅刺身開始食起。🥢江戶前散壽司(特上)🍱江戶前壽司會先行加工處理食材,例如將以醬油、鹽、醋來醃製,甚至是以炙燒、

今晚order左:
江戶前系列 (特上) - 江戶前散壽司🍱$370
廚師發辦系列(特上)- 海言廚師發板魚生飯 $430

🥢海言廚師發板魚生飯 (特上)

🥢江戶前散壽司(特上)🍱
江戶前壽司會先行加工處理食材,例如將以醬油、鹽、醋來醃製,甚至是以炙燒、烘烤等手法先將食材調理;而飯通常是用米和醋預先混合,口感酸甜,醋飯的比例和調味都會非常講究。今晚以盛合呈現,令眼前一亮,刺身鋪滿盛盒,引發食慾爆發,刺身廚師發辦嘅一樣色澤光亮新鮮;炙燒過嘅帆立貝更加有口感,厚實鮮甜,拖羅油花滿滿,入口即蓉; 刺身部分無可挑剔,以呢個價錢黎講,性價比非常高,推薦👍🏻。

2024-09-25 1306 瀏覽
8月去了一趟日本旅行食盡日本嘢,返到香港至今不時諗起仍然津津有味,所以趁住朋友約食飯都特別搵一間日式餐廳。中環擺花街與威靈頓交界嘅《海言どんぶり専門店》是一家魚生飯專門店,門面一塊白色布盡現和風感。店鋪要行落一層,入到去一眼見晒座位唔多,聽朋友話中午好容易成日滿座,不過我覺得反而對食客都好,咁先唔會因人太多而影響到食物嘅質素。Menu上嘅食物選擇很清晰,主力是各類食材的魚生飯。首選了《海言廚師發辦魚生飯(特上)》由廚師發辦總帶著盼望,見到鋪滿嘅刺身食材也為之雀躍地,吞拿、拖羅、海膽、魚子、鯛魚等等十多樣,刀工精緻,望落很豐富又顏色繽紛,外觀滿分啱晒打卡,而味道方面,食得到食材魚鮮,每一件真係要好好細嚐。成碗飯嘅比例基本上是魚生七成飯三成,不過嫌飯唔夠可以再添,醋飯帶出淡淡酷香幾好味,所以我就添了一碗,配上豉油也美味。《江戶前散壽司》從網上找到的資訊,江戶前壽司所強調的是壽司料經過醬油、鹽、醋來醃製,甚至是以炙燒、烘烤等手法調理並搭配褐色漬飯嘅特式,直接食而不需再沾醬油。而眼前這個以傳統長形盒盛著各類刺身一樣咁精彩,除了有新鮮刺身外,同時加入傳統食材好似腐皮、玉子、牛蒡漬物等等,再加上有

Menu上嘅食物選擇很清晰,主力是各類食材的魚生飯。

首選了《海言廚師發辦魚生飯(特上)》

《江戶前散壽司

而眼前這個以傳統長形盒盛著各類刺身一樣咁精彩,除了有新鮮刺身外,同時加入傳統食材好似腐皮、玉子、牛蒡漬物等等,再加上有經混入昆布漬飯,特別口感從中感受頗富地道色彩美食。

套餐有沙律、蒸蛋同湯,夠晒飽。

8月日本旅行至今相隔個多月,終於食番呢餐一解鮮魚刺身之念,食完又計劃下次嘅日本之旅。
  • 沙律
  • 茶碗蒸
2024-09-22 1032 瀏覽
平時夜晚食Omakase 閒閒地都要過千,而香港又好少有Omakase 既魚生丼,今次食尼間位於中環「海言どんぶり専門店」以高質新鮮魚生,帶來極精美的廚師發辦剌身丼飯及江戶前散壽司,價錢親民高質享受🤩同朋友嗌左一個廚師發辦系列「海言廚師發辦魚生飯(特上)」,另一個江戶前系列「江戶前散壽司(特上)」,兩款定食都各包了內附沙律、茶碗蒸及麵豉湯。✨ 沙律、茶碗蒸日式沙律食左咁多年,第一次覺得沙律咁好食😳係因為餐廳用既醬汁調得非常好,而且蕃茄仔、南瓜、粟米都好新鮮,而茶碗蒸內有銀杏、毛豆、魚片、蟹柳 味道較為清淡。✨ 海言廚師發辦魚生飯(特上) $430師傅擺放得非常精美🤩雖然望落魚生並不多,但食嗰陣發現原來有差不多15款時令魚生😍上菜時店員逐一介紹,建議由海膽三文魚籽,順時針方向食起,最後先食油脂較多嘅魚生如:左口魚邊、拖羅等魚生刺身,所有魚生刺身都好鮮甜,質素好高👍🏻✨江戶前散壽司(特上) $370雖然尼款魚生丼飯望落差唔多,但江戶前主打傳統的魚生「例如:金線鯛魚」和配搭腐皮、玉子作配菜。而主食米飯方面用左漬飯的概念利用「醋、芝麻、薑蓉」調味,相對一般醋飯係比較特別😳✨櫻花蝦湯食完魚生丼,

✨ 沙律、茶碗蒸

✨ 海言廚師發辦魚生飯(特上) $430

✨江戶前散壽司(特上) $370

✨櫻花蝦湯
食完魚生丼,飲返一杯暖胃既櫻花蝦湯作結尾。

2024-09-20
  • 海言廚師發辦魚生飯(特上)
  • 江戶前散壽司(特上)
5天前 0 瀏覽
去完中環海濱公園 就去咗食個魚生飯 呢個係高級版嘅魚生飯,全部魚生都係廚師發辦,有驚喜又有質素先上前菜,沙律,及茶碗蒸沙律菜好爽脆新鮮,顏色好豐富,有沙律醋汁酸酸甜甜,亦唔會好乾茶碗蒸微暖,啲蛋好滑海言廚師發辦魚生飯(特上)呢個丼飯好大碗 入邊有10幾款時令刺身,一次過可以食到唔同種類嘅魚,真係好吸引上菜嘅時候廚師有逐個逐個解釋仲建議我哋首先一定要食咗三文魚籽、海膽先其他既有白子、油鯛、真鯛、金目鯛、秋刀魚、大拖羅、中拖羅、左口魚….. 江戶前散壽司(特上)呢個雖然係叫壽司,但係佢並不是壽司🍱刺身下低嘅飯用咗紫菜、芝麻、薑蓉&赤醋,有啲甜味時令刺身有秋刀魚、墨魚、大拖羅、海膽、灸燒魚….食到最後真係好飽另外仲有自家製帶既腐皮同玉子最後飲埋碗湯 暖粒粒

先上前菜,沙律,及茶碗蒸

沙律菜好爽脆新鮮,顏色好豐富,
有沙律醋汁酸酸甜甜,亦唔會好乾
茶碗蒸微暖,啲蛋好滑

上菜嘅時候廚師有逐個逐個解釋
仲建議我哋首先一定要食咗三文魚籽、海膽先

江戶前散壽司(特上)
呢個雖然係叫壽司,但係佢並不是壽司🍱
刺身下低嘅飯用咗紫菜、芝麻、薑蓉&赤醋,有啲甜味
時令刺身有秋刀魚、墨魚、大拖羅、海膽、灸燒魚….
食到最後真係好飽
另外仲有自家製帶既腐皮同玉子

最後飲埋碗湯 暖粒粒
2024-11-14 0 瀏覽
最近去咗一間位於中環嘅高級日式丼飯專門店,餐廳裝修高雅,環境舒適。職員非常細心,會教導食客如何享受每一道精心製作嘅丼飯,讓人感受到無比嘅貼心服務。**野菜沙律**:這道沙律清新爽口,多種新鮮蔬菜搭配,色彩繽紛。菜葉鮮嫩,搭配上特製嘅清新醬汁,口感脆爽**茶碗蒸**:茶碗蒸口感嫩滑,入口即化。每一口都充滿咗濃郁嘅鮮味,帶有雞蛋同高湯嘅香氣**海言廚師發辦魚生飯(特上)**:這道魚生飯用料非常豐富,包括平政魚、火炙白子、秋刀魚、白瑰貝、吞拿魚、三文魚子、海膽、松葉蟹肉及金線鯛。平政魚嫩滑,火炙白子帶有微微嘅炙燒香氣,秋刀魚鮮甜,白瑰貝爽口,吞拿魚同三文魚子充滿鮮味,海膽入口即化,松葉蟹肉鮮美,金線鯛肉質細膩。**江戶前散壽司(特上)**:這道散壽司採用江戶前壽司嘅做法,有玉子、燒鰻魚、腐皮、火炙左口魚裙邊、吞拿魚同海膽。玉子甜香細膩,燒鰻魚外皮香脆,內裏嫩滑,腐皮柔軟,火炙左口魚裙邊帶有炙燒香氣,吞拿魚鮮甜,海膽入口即化,每一口都係唔同嘅享受。**櫻花蝦清湯**:湯底清甜,櫻花蝦嘅鮮味同海洋嘅香氣相得益彰,湯裡仲有細細嘅櫻花蝦

位於威靈頓街地庫的「海言どんぶり専門店」主打魚生飯🍣🥢 新鮮的食材精緻的擺盤,令人賞心悅目🎐🎏▫️❥$𝟰𝟯𝟬 ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ ꜱᴇᴛ海言廚師發辦魚生飯(特上)🍚🥢依據當天的新鮮食材來安排,15種不同的魚生井然有序的放在碗中,精緻的賣相不禁讓人發出讚嘆聲😻😻👍🏻👍🏻 厚切的魚生既肥美又新鮮,尤其喜歡那油脂豐腴的拖羅💕 鮮甜無比的海膽💕 軟軟綿綿的火炙白子💕 ✂︎❥$𝟯𝟳𝟬 ᴇᴅᴏᴍᴀᴇ ꜱᴇᴛ江戶前散壽司(特上)🍚🥢散壽司的做法是在食器內盛裝紫菜醋飯,再鋪大量生魚片和不同食材當配料🍱 既有新鮮的魚生也有火炙過,最特別之處莫過於散壽司必有的玉子、腐皮卷和牛蒡🍣 食材塞滿了整個木盒,在紫蘇花和紫蘇菜的點綴下,美得像一幅畫💖👍🏻✂︎套餐包有熱乎乎的茶碗蒸、清湯和爽脆的沙律🥣🥗
▫️
❥$𝟰𝟯𝟬 ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ ꜱᴇᴛ
海言廚師發辦魚生飯(特上)🍚🥢

✂︎
❥$𝟯𝟳𝟬 ᴇᴅᴏᴍᴀᴇ ꜱᴇᴛ
江戶前散壽司(特上)🍚🥢

✂︎
套餐包有熱乎乎的茶碗蒸、清湯和爽脆的沙律🥣🥗

總會有時會突然crave for some kinds of food 的時候 大家有理解到嗎? 這幾天便十分crave for 丼飯 不是普通的魚生刺身飯是好食十分新鮮的丼飯! 上網一查看見公司附近的這間餐廳有不少的好評Book了今日和朋友仔食滿心期待🥰•門口是小隱匿的 就算我遊走了這個街口多次也不覺它的存在🙈沿著樓梯入到餐廳內,是滿滿的日式小暖感 正合我意🫶🏻•因為第一次的來到 店員熱情的推介我們他們最招牌的2個丼 🍱 OK 不假思索的同意了。•店員立刻倒了杯熱茶暖暖胃。 🍵 茶味不太濃烈 喜歡淡淡的易入口感 前菜: 沙律及茶碗蒸 🥗 沙律菜一看便是新鮮 十分翠綠 除了沙律菜 還有各種的疏果 還有一入口便可以吃的栗米 吃入口爽脆新鮮 醬汁是酸酸甜甜 十分開胃! 偷偷問了店員是什麼的醬汁 😆 店員只笑笑口說他也不知道 果然是獨門秘方 🙈•🍳 茶碗蒸水與蛋的比例調得很好 平時不喜歡銀杏的我竟然也吃下去了內裹的食材全都融和得很好 沒有那種食材搶了誰的感覺👍🏻 •接著便耐心的等待丼飯 江戶前系列 - 江戶前散壽司 $370 🍱 賣相精美的就像日式劇/卡通片裡活生生呈現出來的樣子,老師傅細
這幾天便十分crave for 丼飯
不是普通的魚生刺身
是好食十分新鮮的丼飯!
上網一查
看見公司附近的這間餐廳有不少的好評
Book了今日和朋友仔食
滿心期待🥰

門口是小隱匿的
就算我遊走了這個街口多次
也不覺它的存在🙈
沿著樓梯入到餐廳內,是滿滿的日式小暖感
正合我意🫶🏻

因為第一次的來到
店員熱情的推介我們他們最招牌的2個丼 🍱
OK 不假思索的同意了。

店員立刻倒了杯熱茶暖暖胃。 🍵
茶味不太濃烈 喜歡淡淡的易入口感
前菜: 沙律及茶碗蒸 🥗
沙律菜一看便是新鮮 十分翠綠
除了沙律菜 還有各種的疏果
還有一入口便可以吃的栗米 吃入口爽脆新鮮
醬汁是酸酸甜甜 十分開胃!
偷偷問了店員是什麼的醬汁 😆
店員只笑笑口說他也不知道 果然是獨門秘方 🙈

🍳 茶碗蒸水與蛋的比例調得很好

平時不喜歡銀杏的我竟然也吃下去了
內裹的食材全都融和得很好
沒有那種食材搶了誰的感覺👍🏻

接著便耐心的等待丼飯

江戶前系列 - 江戶前散壽司 $370 🍱
賣相精美的就像日式劇/卡通片裡活生生呈現出來的樣子,
老師傅細心的講解了食材及食用方法,
壽司飯是預先經過調味的,內裹已混好了食材
單吃飯也十分有味道。
盛合上鋪滿了各種新鮮的刺身
滿滿的蓋過了所有飯🤣
每片刺身色澤十分新鮮
每片刺身都有2大片,令你滿足~
吞拿魚、拖羅、海膽、魚子、鯛魚,魚子,玉子十多樣😍
老師提醒我地要先食海膽 要襯新鮮 !
不然會溶掉了
算貴價的丼飯 不過每一口都雙眼發光!
一整盒就是大滿足的感覺

立即感到自己protein十分充足
也有青瓜中和了油膩感。

海言廚師發板魚生飯 $430 🍱
友人的魚生飯,不是用盛盒呈上的
一上枱整碗都呈現出高級感。
滿滿的刺身,每款刺身也是厚厚兩片的
看起來色彩繽紛十分之吸引
只見她連碗清了 相信也是可口的~

熱湯 : 櫻花蝦湯
最後是櫻花蝦湯 內裹有昆杯及很多小蝦子
鮮味十足,既暖胃又滿足

喜歡店員熱情的態度 也不會過份打擾客人
下次crave for luxury 丼飯version時會再來encore的!

As usual, menu for ref :

• 江戶前系列 - 江戶前散壽司
🍴海言廚師發辦魚生飯(特上)$430 (8/10)朋友叫的,有拖羅海膽,魚生係時令,好似靚啲高級啲,全部都好新鮮好食,但貴左啲。🍴江戶前散壽司(特上)$370江戶前係固定魚生的,特別係有腐皮同玉子,魚生係分唔到邊種打邊種,但都係新鮮好食,魚味清香,個飯醋味幾出幾香!真心覺得呢個更高性價比,唔比廚師發辦魚生飯失色!另外沙律,茶碗蒸(入面得魚蛋蟹柳 唔使有期待好高級)同湯都係正常,冇乜特別。推薦指數: 8/10要等半個鐘先會到餐,耐心等候😂小貴但好食的,個人推薦散壽司小試牛刀先,可以walk in,book枱要扣訂😂
🍴海言廚師發辦魚生飯(特上)$430 (8/10)

🍴江戶前散壽司(特上)$370

推薦指數: 8/10
2024-10-26 134 瀏覽
每個魚生飯都會附沙律、茶碗蒸及麵豉湯🥣沙律新鮮爽脆 醬汁味道酸甜 好開胃茶碗蒸蛋味濃郁 滑溜·海言廚師發辦魚生飯(特上)🍣由廚師發辦選擇時令的海材作為材料順時針方向去食 由淡味到濃味三文魚子 海膽非常鮮甜拖羅充滿油花 令人回味無窮的魚生飯·江戶前散壽司(特上)🍱全部刺身都非常新鮮同厚切用上醋飯及加入紫菜絲調味放在一個便當飯盒中 就好似置身日本咁而且仲有得加飯 男仔都一定夠食·店員服務態度都好好 食物高質 一定會再嚟
每個魚生飯都會附沙律、茶碗蒸及麵豉湯🥣
沙律新鮮爽脆 醬汁味道酸甜 好開胃
放在一個便當飯盒中 就好似置身日本咁
而且仲有得加飯 男仔都一定夠食
店員服務態度都好好 食物高質 一定會再嚟
2024-10-24 186 瀏覽
🍣海言どんぶり専門店🍣中環隱世超高質廚師發辦😍 $300起‼️這家在中環鬧市地庫的廚師發辦魚生飯 質素和很多廚師發辦相若 但價錢卻只是四分之一‼️‼️性價比超高 據說開業前期更需要預約三個月才能吃到😳 我們當日星期二到訪 但全場爆滿 而人流一波接一波 試過他們的魚生飯就明白為什麼這麼受歡迎 價錢平得自己買魚生回來也做不到這個價錢😳🍣海言廚師發辦魚生飯(特上) $430廚師會配搭當日最新鮮及當造的食材當日的魚生飯裏面有鯖魚卷、秋刀魚、沢蟹、深海池魚、鰤魚腩、希靈魚、平政魚、中拖羅、大拖羅、三文魚子、火炙平目魚邊、文革魷魚、海膽、赤蝦,多達十多款 最適合心大心細不知如何選擇的我😆魚生完全是頂級廚師發辦質素 魚肉柔軟 油脂充足 火炙過的魚邊更是入口即溶 超高質素👍🏻🍣江戶前散壽司(特上)$370看餐牌以為這是一個壽司拼盤 其實他是日本比較傳統的一款魚生飯 魚生款式和廚師發辦類似 有一點點不同 最特別是腐皮 自家醃製味道非常好😍而他的飯底改成紫菜飯 個人更喜歡這一個😆🍣每一個魚生飯都會附送沙律茶碗蒸及熱湯 是一個完整的廚師發辦♥️-推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌖性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕‼️-📍海言どんぶり専門店
🍣海言どんぶり専門店🍣
中環隱世超高質廚師發辦😍 $300起‼️

🍣海言廚師發辦魚生飯(特上) $430
廚師會配搭當日最新鮮及當造的食材

🍣江戶前散壽司(特上)$370

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌖
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕‼️
📍海言どんぶり専門店 (中環)
🔎中環威靈頓街55號地庫
2024-10-19 257 瀏覽
餐廳主打廚師發板式的丼飯,一次能滿足多個慾望.隨著當時最新鮮,最時令的食材,把食材的新鮮度與搭配完美詮釋出來!店舖隱藏在地庫要穿過一條樓梯才到.要尋寶,就不要睇漏這魚生丼的天花板喔~🔸海言廚師發牌魚生飯· 特上($430)刺身色彩繽紛又豐富,已令人食指大動!上桌後店員會逐一講解享用次序.當日包括有秋天時令的秋刀魚、白子、大拖羅、海膽、 三文魚籽 、池魚、左口魚等. 刺身放滿整碗,遮蓋底層醋飯.新鮮度滿分!款款都喜愛,不禁一直食,一直滿足讚嘆!🔸江戶前散壽司·特上($370)江戶前為題的丼飯,是把刺身及飯裝在木盒中.而當中米飯會用上漬飯概念,利用醋、芝麻、薑蓉調味,相對醋飯更添上香味.腐皮及玉子作配菜亦是必備.當然刺身同樣絕鮮美味!兩款定食都各包含沙律、茶碗蒸及麵豉湯,有一定飽足感!

🔸海言廚師發牌魚生飯· 特上($430)

🔸江戶前散壽司·特上($370)

2024-10-18 220 瀏覽
今日同朋友喺附近happy hour,然後見到呢間主打Omakasae嘅丼飯日式餐廳就諗住試試佢佢係喺中環威靈頓街嘅地庫,今日平日入到去都坐滿咗三分之二見到佢主打係丼飯,我同朋友一人嗌咗一個trytry佢😋✨前菜沙律 &茶碗蒸🥗呢款沙律前菜份量十足,唔單止有滿滿嘅椰菜絲,仲有日本產嘅甜粟米,配搭清新。而茶碗蒸都十分之出色,滿滿嘅食材同埋口感好嫩滑!✨海言廚師發辦魚生飯-特上🐠身為魚生愛好者嘅我,聽到係廚師發辦即刻心心眼呢款丼飯唔單止用咗時令嘅魚生,新鮮得嚟,外觀亦都十分精緻。當中包括大拖羅、海膽、魚子、油甘魚、梭子魚、鯛魚等等嘅上乘魚生,唔好睇佢好似細細碗咁,佢一碗就集結咗當下最新鮮同高質嘅魚生。當中最有驚喜嘅就係火炙梳子魚,因為燒過嘅關係,魚身本身嘅油脂迫晒出嚟,每一啖都充滿住魚香,真係好好食!✨江戶前散壽司(特上)🐠朋友食嘅一款丼飯用嘅魚生款式有七成都相近,不過因為係江戶前嘅款式,所以就額外搭配咗腐皮同埋玉子。店員更加介紹話要由海膽開始食起,順時針咁食,由最鮮味嘅海膽同三文魚子一路食到去比較濃味同最多油脂嘅魚生。的確跟住店員嘅呢個順序去食,每款魚生嘅味道更加昇華咗。再配埋佢有別於一
就諗住試試佢
佢係喺中環威靈頓街嘅地庫,今日平日入到去都坐滿咗三分之二
見到佢主打係丼飯,我同朋友一人嗌咗一個trytry佢😋

✨前菜沙律 &茶碗蒸🥗
而茶碗蒸都十分之出色,滿滿嘅食材同埋口感好嫩滑!

✨海言廚師發辦魚生飯-特上🐠
身為魚生愛好者嘅我,聽到係廚師發辦即刻心心眼
呢款丼飯唔單止用咗時令嘅魚生,新鮮得嚟,外觀亦都十分精緻。

✨江戶前散壽司(特上)🐠
店員更加介紹話要由海膽開始食起,順時針咁食,由最鮮味嘅海膽同三文魚子一路食到去比較濃味同最多油脂嘅魚生。的確跟住店員嘅呢個順序去食,每款魚生嘅味道更加昇華咗。再配埋佢有別於一般嘅醋飯,呢款丼飯嘅飯加入咗漬物嘅元素,混合住芝麻、醋漬,有更加多層次嘅口感。

最後仲有櫻花蝦湯作結尾,淡淡嘅蝦味配上呢個麵豉湯,暖暖個胃,真係好滿足😋
2024-10-07
  • 江戶前散壽司 (特上)
今次嚟到中環,同朋友煙花之前食咗兩款魚生飯,都係高質之選,用料新鮮,我同朋友都好滿意!套餐仲送茶碗蒸同埋湯!🟡海言廚師發辦魚生飯(特上)呢個發辦魚生飯可以話係一次味覺嘅享受,無論係魚生食材嘅新鮮度、切割手法,都唔錯!用料包括有池魚、依佐目、炙帆立貝、炙燒梭子魚、拖羅、同埋海膽。特別係炙燒過嘅帆立貝,帶有輕微嘅炭香,口感更加豐富。拖羅肥美而唔油膩,入口即化。海膽亦係其中一大亮點,鮮甜濃郁,一點都唔腥!🟢江戶前散壽司(特上).醋飯酸甜適中,米粒分明,軟硬適中。飯同醋嘅比例非常講究,唔會過酸,亦唔會太甜,完美襯托出魚生本身嘅鮮味。壽司飯配上多款魚生,包括拖羅、帆立貝同其他新鮮海鮮。炙燒帆立貝特別值得一讚,表面輕輕燒過之後,口感豐富。拖羅嘅部分亦係軟滑細膩,好味道!

🟡海言廚師發辦魚生飯(特上)

🟢江戶前散壽司(特上)