2021-04-20
對上一次入長洲已經係三年前,當時去做嘢,冇時間搵好嘢食,印象中長洲冇咩特別出色嘅食店。不過今日再入去,就發現多咗唔少選擇。今晚幫襯呢間叫海雲台,一聽個名,就知係食韓國嘢。我哋叫咗兩個定食套餐,分別係牛肉粉絲辣湯同韓式牛肋條,除咗主食外,每個 set 仲有三款前菜,白飯同飲品,份量好多。三款前菜係泡菜,醃蘿蔔同涼拌芽菜,前兩者醃得好入味好好食,芽菜冇咩調味,加上我本身唔鍾意食,所以感覺麻麻。牛肉粉絲辣湯配料除咗牛肉同粉絲外,仲有生雞蛋,魚板同超多黃芽白,熱辣辣,好豐富😙。由於叫咗減辣,辣度唔算高,啱哂唔太食得辣嘅我,食食下,直頭用湯嚟撈飯,好滋味😋。牛肋條一上枱,見到底下啲紅蘿蔔白蘿蔔炆得好腍,就知道呢碟嘢有啲料到,果然,牛肋條炆得好腍好入味,而且有四大條,堅抵食,兩款蘿蔔更加係又甜又腍,不過呢個餸一定要盡快食,因為一凍咗,個汁啲油會凝固,形成一塊塊白色嘅肥膏,好嚇人😨。套餐包熱飲,不過我哋行到身水身汗,於是加四蚊轉葡萄柚乳酸,呢杯嘅好處係唔太甜,不過與此同時,乳酸味亦唔算突出,係杯正常水準嘅飲品。兩個餐,如果唔轉特飲,埋單剛好一百蚊,真係超級抵,市區都幾難食到😂。