2020-12-15 178 瀏覽
溫書溫到悶悶地,轉個環境再繼續先 📚📖呢到除咗係咖啡店之外,仲有好多紐西蘭嘅產品/用品買,環境又舒服,又relax, 坐窗邊仲有棵綠色大樹,好似有種置身於樹林嘅感覺,望住佢都心曠神怡啲 🌳想坐窗邊嘅話最好平日黎,仲可以提早預約,如果唔係 weekend 就好多人等個個位架啦NZ Steak cheese pie 📍$68即日新鮮整起架, 所以個皮超脆 🥧 我明明影咗勁耐相,但切開之後都仲熱到出哂煙,啲芝士同肉汁好多好夠味Manuka Honey Latte 📍$48紐西蘭最出名就係佢地嘅 Manuka honey,自己去旅行嘅時候都買咗唔少,今次加入咖啡到都好夾,如果可以再多少少蜜糖就更好啦

NZ Steak cheese pie 📍$68

Manuka Honey Latte 📍$48
Manuka Honey Latte
NZ Steak cheese pie
Manuka Honey Latte
NZ Steak cheese pie
2020-12-12 124 瀏覽
响咁旺嘅地方竟然有個咁chill嘅地方真係勁正,樓下係彌敦道,一轉入山林道就已經唔同晒feel, 再搭𨋢上去,一入門口就有啲organic嘅嘢賣,已經好似去咗第二度,無得去旅行都可以嚟呢度感受下。野食全部由New Zealand進口,好fresh, 好值得推薦
外賣自取
二零二零年十二月六日星期日晏就一點半黎到淳。生活咖啡館 以紐西進口食物為gimmick 就係彌敦道176 號 山林道入口4樓staff 都幾主動serve要出去自己買野食同拎野食地方坐得舒服 All Day Breakfast $118有豬肉腸 炒蛋 大啡菇 牛角包 煙三文魚 茄汁豆 沙律(羅馬生菜 火箭菜 紅蔥頭 青瓜) 好fresh份量好足夠 好新鮮紐西蘭傳統雞肉批$68好多雞肉做餡 加上熱辣辣上菜牛油果煙三魚沙律牛油果 沙律菜好新鮮Affogato配妞西蘭天然雪糕$50Matcha Affogato配妞西蘭天然雪糕$50咖啡就有d 細杯左雪糕係雲呢拿味
staff 都幾主動serve

咖啡就有d 細杯左
雪糕係雲呢拿味

2020-12-06
2020-10-11 748 瀏覽
唔太愉快嘅用餐經驗,入座落單時,無預先通知限時用餐。繁忙時間人座起45分鐘而普通用餐時間90分鐘叫咗Iced Latte, iced Americano 加lemon cheese cake. 等候蛋糕同咖啡時間好漫長。杯Iced Latte 同Iced Americano 都係普通無特別,Lemon Cheese Cake 冇檸檬味冇芝味。味道都有啲失望。總括而言,係一間彌敦道鬧市中的商廈有一幅落地玻璃的打卡性女神照片咖啡店。
唔太愉快嘅用餐經驗,入座落單時,無預先通知限時用餐。

繁忙時間人座起45分鐘
而普通用餐時間90分鐘

等候蛋糕同咖啡時間好漫長。

2020-09-20
2020-10-01 982 瀏覽
📌 淳•生活咖啡館~尖沙咀位於尖沙咀鬧市中的咖啡店😍門口位都幾隱蔽 隱藏咗喺山林道除咗有得食嘢之外 仲有賣好多嚟自紐西蘭嘅健康產品🇳🇿吸引我嘅地方就係出面綠油油嘅景象🌳有成塊落地玻璃望住一片樹林真係好chill🌿木系簡約嘅裝修與環境帶來恬靜嘅感覺~平日下午嚟到見兩個窗邊打卡位都俾人擺咗reserve牌😂好彩有打電話預約 不過只可以坐四十五分鐘 當日嚟到一個人都冇 所以過時都冇俾人趕走覺得坐入面做嘢都唔錯 坐得都幾舒服🤩食物選擇並不多 主要以輕食和甜品為主不過食物飲品質素非常普通 不用專程為了食物而來了過嚟飲杯咖啡 慢活人生卻是不錯( ´▽`)1️⃣ 黑松露炒蛋牛油果多士 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相都幾靚仔 牛油果切割面完整🥑多士帶有微脆嘅口感 只有半塊炒蛋充滿黑松露嘅香味😋牛油果份量闊綽 而且係熟成度啱啱好👍🏻旁邊仲有沙律菜 落咗沙拉醋之後更為清新🥗2️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲(𝗛𝗼𝘁) $𝟰𝟴 (𝟯/𝟭𝟬)呢杯嘢飲真係極度失望🥵從來冇飲過咁難飲嘅matcha latte
📌 淳•生活咖啡館~尖沙咀

位於尖沙咀鬧市中的咖啡店😍
門口位都幾隱蔽 隱藏咗喺山林道
除咗有得食嘢之外 仲有賣好多嚟自紐西蘭嘅健康產品🇳🇿
吸引我嘅地方就係出面綠油油嘅景象🌳
有成塊落地玻璃望住一片樹林真係好chill🌿
木系簡約嘅裝修與環境帶來恬靜嘅感覺~
平日下午嚟到見兩個窗邊打卡位都俾人擺咗reserve牌😂
好彩有打電話預約 不過只可以坐四十五分鐘
當日嚟到一個人都冇 所以過時都冇俾人趕走
覺得坐入面做嘢都唔錯 坐得都幾舒服🤩
食物選擇並不多 主要以輕食和甜品為主
不過食物飲品質素非常普通 不用專程為了食物而來了
過嚟飲杯咖啡 慢活人生卻是不錯( ´▽`)

賣相都幾靚仔 牛油果切割面完整🥑

雖列明用咗紐西蘭嘅有機抹茶
但卻好稀 飲落只有奶味😫
友人與我都頗為驚嚇 強烈建議大家唔好叫
3分只係俾佢個靚拉花😅

3️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲(𝗛𝗼𝘁) $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
拉花都幾可愛🐻
咖啡味比朱古力味更為突出
奶泡順滑 味道偏苦🙈
整體味道不過不失~

💡整體嚟講 望住出邊綠油油嘅景象都幾令人放鬆 完全係鬧市之中嘅小綠洲🌳
適合同朋友過嚟飲杯嘢傾吓計☕️

性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
✄------------------------------✄
🍴: 淳•生活咖啡館
📍: 尖沙咀彌敦道176號4樓
🔍: 10:30-19:00(Mon-Sun)
近期網絡上大熱的一家cafe☕️相信大家都是被這靠窗的位置所吸引吧!外面綠油油一片 感覺完全不像是處於鬧市中心呢(。´∀`)ノ在這看著景色喝咖啡吃東西 真的特別寫意~(不過要留意這位置有45分鐘time limit 之後就要搬遷到其他的座位上囉~)_這家咖啡店走紐西蘭風 店舖裡有不同類型的紐西蘭產品賣 食物當中亦用上不少紐西蘭的食材!【𝘼𝙡𝙡-𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 】整體食物水準還不錯 最有驚喜的是隨之而來的golden kiwi juice!喝起來好清新 充滿金奇異果本身的香甜!💓【𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 𝙉𝙕 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩 】多士烘的非常鬆脆!牛油果味道不算濃郁 但勝在口感非常creamy!整體就是很清新健康的選擇啦!至於【𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 】就是澳式咖啡那種偏向nutty的味道 喝起來口感綿密 帶牛奶的香甜跟拖肥的風味 還不錯喝的~
近期網絡上大熱的一家cafe☕️
相信大家都是被這靠窗的位置所吸引吧!
外面綠油油一片 感覺完全不像是處於鬧市中心呢(。´∀`)ノ
在這看著景色喝咖啡吃東西 真的特別寫意~
_

|鬧市中的綠洲 • 自然恬靜氧氣Cafe ☕️🌿|仿若置身於大自然之中,綠樹環繞嘅環境令人感覺放鬆☺️窗外景色合併城市同自然嘅面貌,有種特別有趣嘅風味🌳🍃🛣🍳 黑松露炒蛋牛油果多士 $58 (6.5/10)賣相可以黑松露香味突出炒蛋火侯掌握恰當,唔老牛油果新鮮,切得均勻多士唔算脆🍵 Matcha Latte $48 (3.5/10)採用紐西蘭有機抹茶抹茶味淡中之淡反而牛奶味蓋過抹茶質感偏稀頗驚嚇☕️ Hazelnut Coffee $53 (5.5/10)拉花可愛榛子味唔算強烈,但尙算自然咖啡味亦唔算香濃普通發揮整體來講,環境氣氛良好,食物自然健康,惟選擇唔多,質素有進步空間如果想坐窗口位建議先預約哦~😌 門口唔明顯,係雪糕店隔離
|鬧市中的綠洲 • 自然恬靜氧氣Cafe ☕️🌿|

🍳 黑松露炒蛋牛油果多士 $58 (6.5/10)
賣相可以
黑松露香味突出
炒蛋火侯掌握恰當,唔老
牛油果新鮮,切得均勻
多士唔算脆

黑松露炒蛋牛油果多士

🍵 Matcha Latte $48 (3.5/10)
採用紐西蘭有機抹茶
抹茶味淡中之淡
反而牛奶味蓋過抹茶
質感偏稀
頗驚嚇

拉花可愛
榛子味唔算強烈,但尙算自然
咖啡味亦唔算香濃
普通發揮

如果想坐窗口位建議先預約哦~😌 門口唔明顯,係雪糕店隔離
2020-09-21 411 瀏覽
咖啡店在The Nate 的四樓,就喺彌敦道同山林道交界🌟 望岀窗外綠樹成蔭,綠油油的景色🤩🤩木系簡約裝修,小清新的風格,佈滿小盆裁,望落玻璃窗外原來就係彌敦道👏呢個窗口打卡位平日係需要打電話Booking,不過假日就唔接受😳而且坐窗口位淨係可以坐45分鐘😳😳呢度仲有紐西蘭既酒,天然有機健康既護膚產品售賣添🌟煙三文魚沙律🥗煙三文魚有三大塊,配上沙拉菜,有我鍾意嘅羽衣甘藍🥬再醒上沙拉醋,加上橙色的蕃茄仔,仲有青瓜,麵包粒,非常足料💕全日早餐賣相okay ,材料豐富,建議可以換咗第二個牌子嘅腸仔,應該會好食啲😚嗌左Flat white☕️不過啡味唔夠濃郁,偏重奶味多一點🤪🤪不過呢度嘅環境確實係幾震撼,樓下就係彌敦道嘅感覺,就好似街邊太多人與車,繁華鬧市人醉夜既Feeling😍😍

呢度仲有紐西蘭既酒,天然有機健康既護膚產品售賣添🌟

2020-09-20
環境打卡𝚊𝚋𝚕𝚎落地玻璃尖沙咀樓上𝚌𝚊𝚏𝚎🌿失望之旅...🥺一入座店員就問我地坐窗邊定普通座位...如果坐窗邊只可以坐𝟺𝟻分鐘入座後仲比左張紙我地提我地幾點要起身走🧐可以話貼心但其實真係有啲𝚌𝚑𝚞𝚛 覺得𝟷𝚑𝚛會比較𝚛𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚋𝚕𝚎😔不過都明白好多人為左個落地玻璃而黎所以都...唔緊要啦...除左個景 本身衝住佢個甜點小盤而去 不過去到佢話𝚖𝚎𝚗𝚞已經轉左😭😭結果就試左𝚊𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝,𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙽𝚉 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝, 仲有𝚌𝚊𝚔𝚎同野飲☕️老實講真係幾失望...等到齊野食果陣已經用左半個鐘...然而牛油果係唔新鮮嘅...𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝個芝士淡到我以為係牛油(或者紐西蘭芝士真係無味嘅?😂)炒蛋唔滑而且都極淡口野飲方面杯𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎浮曬粉兼且個拉花係崩壞嘅龍貓我諗店員係想比杯可愛嘅野飲我 我見隔離枱果杯普通拉花係正常的🥺但我隻唔似龍貓嘅龍貓真係....𝙼𝚒𝚗𝚝 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎係無薄荷味嘅 杯啡亦都好普通😔至於𝚌𝚊𝚔𝚎方面𝚁𝚊𝚜𝚙𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢味果個稍為好食啲檸檬果個就真係𝚗𝚘 𝚌𝚘𝚖𝚖𝚎𝚗𝚝...總括係得大啡菇同個𝚌𝚛
環境打卡𝚊𝚋𝚕𝚎落地玻璃尖沙咀樓上𝚌𝚊𝚏𝚎🌿
失望之旅...🥺

一入座店員就問我地坐窗邊定普通座位...
如果坐窗邊只可以坐𝟺𝟻分鐘
入座後仲比左張紙我地提我地幾點要起身走🧐
可以話貼心但其實真係有啲𝚌𝚑𝚞𝚛
覺得𝟷𝚑𝚛會比較𝚛𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚋𝚕𝚎😔
不過都明白好多人為左個落地玻璃而黎
所以都...唔緊要啦...

除左個景 本身衝住佢個甜點小盤而去
不過去到佢話𝚖𝚎𝚗𝚞已經轉左😭😭

結果就試左𝚊𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝,

老實講真係幾失望...
等到齊野食果陣已經用左半個鐘...
然而牛油果係唔新鮮嘅...
炒蛋唔滑而且都極淡口
野飲方面杯𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎浮曬粉
兼且個拉花係崩壞嘅龍貓
但我隻唔似龍貓嘅龍貓真係....
𝙼𝚒𝚗𝚝 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎係無薄荷味嘅 杯啡亦都好普通😔

至於𝚌𝚊𝚔𝚎方面
𝚁𝚊𝚜𝚙𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢味果個稍為好食啲
檸檬果個就真係𝚗𝚘 𝚌𝚘𝚖𝚖𝚎𝚗𝚝...

總括係得大啡菇同個𝚌𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝稍為覺得味道合格😭
𝟺𝟻分鐘用餐同呢個𝚚𝚞𝚊𝚕𝚒𝚝𝚢嘅話
我食完突然覺得後面果枱淨係叫咖啡黎影相好明智😟
希望佢地會改善一下啦 真係好失望🥺
2020-09-21 152 瀏覽
淳生活咖啡館 大部分產品都係黎自紐西蘭,裝修清新雅致,最吸引係佢既落地玻璃,望出去係一片綠油油既樹葉,完全可以放鬆身心💕等綿羊🐑嘆下風景先😍----------牛油果沙律配蛋多士 $58睇張相都知隻蛋有幾滑😋牛油果熟成度岩岩好,又香又腍👍多士唔搽牛油都好好食丫🙌MatchaLatte $48個拉花可愛指數達100%,真係唔捨得飲💓採用紐西蘭品牌有機抹茶,請教左barista,呢隻抹茶粉只係落左3g,但係飲落就已經超濃郁😮
----------
牛油果沙律配蛋多士 $58

MatchaLatte $48
個拉花可愛指數達100%,真係唔捨得飲💓
牛油果沙律配蛋多士
牛油果沙律配蛋多士
‍餐廳主要走紐西蘭天然風格, 某啲食物飲品都會用上NZ既產品☺️位高4樓, 望出落地玻璃可看見綠油油一片樹林, 環境舒適🌳普通位用餐時間1.5hr, 窗邊位就珍貴d, 只有45mins🙊 果日好好彩有窗邊位, 但餐廳唔算有太多人等位, 所以過左時都無比人趕走😆而咖啡館主要提供咖啡、輕食同甜品😉落單同其後service 都屬於自助形式, 自己到cashier order同等叫號碼pick-up, 餐具同水自己提取💁🏻‍♀️🍴ᴍᴀɪɴ·黑松露炒蛋牛油果多士 $58﹟賣相方面, 覺得牛油果可以切得靚少少🤏😅多士都正常發揮, 微溫但未至於話好脆, 但雞蛋既黑松露味都夠出, 足料既😛🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·紐西蘭無添加糖雪糕 配朱古力心太軟 $58﹟係運送過程中有少少意外, 個雪糕Sir左一下, 所以底既伴碟花左😂個心太軟外層比較偏乾身, 切開仲有些少流心, 朱古力味都夠香濃, 但就少少偏甜🤤紫色雪糕同心太軟既深啡色形成對比, 好搶眼, 係黑加侖子味🤣雖然話係無添加糖雪糕, 個人認為唔加糖都已經夠曬甜🙈 可能一直食開朱古力心太軟都係配雲呢拿雪糕, 轉左雪糕既味道, 感覺係新鮮又奇怪🤣🍪ᴅᴇssᴇʀᴛ· N

🍴ᴍᴀɪɴ·黑松露炒蛋牛油果多士 $58

🍪ᴅᴇssᴇʀᴛ· NZ Cookie +$15
﹟個曲奇對比下有少少驚喜, 熱辣辣, 外層夠鬆脆, 仲有d溶溶地既朱古力🍫👍唔會太重牛油味而覺得膩😉

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $48
﹟我相信個拉花係一隻貓...🐱但美觀上有待進步🤔見佢列明用左NZ有機抹茶, 於是試試佢, 但飲落都係重奶味, 抹茶味欠奉😂

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Peach Tea $38
﹟個茶有d後悔叫左...無咩特別, 可以唔叫😂🙈
2020-09-14 222 瀏覽
升降機入口隱藏喺山林道。窗邊位係落地玻璃,望住彌敦道。Flat white 咖啡味ok, 拉花都不錯。Matcha Latte 好濃的抹茶味,有隻貓圖案好靚!牛油果沙律配紐西蘭芝士多士,牛油果偏爽口,整體賣相不錯。
Flat White
Matcha Latte
牛油果沙律配紐西蘭芝士多士
我係被落地玻璃個景吸引慕名黎到淳•生活咖啡館落地玻璃旁得兩張枱溫馨提示 想坐一定要預約冇預約係冇得坐架就算cafe坐滿哂得番窗邊位冇book都係唔俾坐架預約左都淨係可以坐45分鐘之後可以搬去其他位繼續hea其他位置其實都幾舒服幾好坐淳•生活咖啡館主打紐西蘭風格除左有唔少有機 健康日常用品賣Cafe嘅食物同飲品都用上唔少紐西蘭出產嘅產品Matcha Latte就用左紐西蘭品牌有機抹茶精品手沖咖啡會用紐西蘭天然自湧泉水沖調不過我冇試到手沖咖啡 揀左Flat White 味道都唔錯食物方面 High Tea Set for 2 $188有兩塊紐西蘭Cookie Time曲奇9件好精緻嘅canapés 配兩杯熱咖啡Canapés係finger food細件就預左啦不過9件兩個人分係少左啲 哈哈9款全部咸點 睇得出係有心思諗過做幾款canapés 當中有唔同種類嘅魚唔知係咪配合番紐西蘭有唔同海鮮魚類做出一個有紐西蘭特色嘅tea set不過唔鍾意腥味嘅朋友就未必鍾意啦
我係被落地玻璃個景吸引
慕名黎到淳•生活咖啡館