🍂天氣開始慢慢變涼,食甜品嘅時候我都會想揀一啲暖笠笠嘅甜品嚟試吓。而清原芋頭甜品專門店嘅「相思紅豆湯」🫘就啱晒我!🥰🫘「相思紅豆湯」入面嘅紅豆煮得綿軟香甜,仲有芋圓、珍珠,Q 彈有嚼勁,為口感增添豐富層次。芋頭球,口感綿密,重量級嘅芋頭味,好食過平時一般嘅紅豆沙👍🏻💜除咗溫暖嘅相思紅豆湯,仲有一款超甜蜜嘅甜品 ——「芋見幸福熱戀中」。呢款甜品入面有芋圓、紅豆🫘、芋頭球、珍珠同埋椰汁西米露。各樣配料都好足料,芋圓 Q 彈有活力🙆🏻‍♂️,紅豆甜蜜綿糯,芋頭球真材實料,珍珠增添一份彈性,椰汁西米露則帶來濃香椰汁滋味。食完真係幸福感滿滿,彷彿好似熱戀中咁甜蜜💕💜另外仲有一款綠豆沙仙草特色飲品。杯底一層綠豆沙夾住中間一層仙草,上面再填滿綠豆沙而成。綠豆沙清新綿密,帶著淡淡甜味,好似一縷清風。仙草滑嫩,為飲品增添一份獨特嘅口感。二者搭配在一起,口感層次豐富,既清爽又清熱添!💜清原呢間來自台灣嘅過江龍,專賣芋頭芋圓,喺台灣有多逾 200 間分店,實力非凡。今次嚟到銅鑼灣分店,舖頭無論招牌定裝修都主打粉紫色,滿滿嘅少女感覺,好適合打卡。

綠豆沙仙草

綠豆沙仙草
  • 芋見幸福熱戀中
2024-10-03 564 瀏覽
📍銅鑼灣《清原》  #芋圓控必食甜品台飲   ⇰芒芒雪花冰 $𝟷𝟺𝟾🍧雪花冰打得好綿密,唔係刨冰個種質感,含係口幾秒就溶化完全唔洗咬,味道上本身係牛奶冰。面頭會有一層奶蓋𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖,同雪花冰嘅味道好夾。我地將芒果醬直接淋上去一齊食,芒果醬係真芒果味仲有好多芒果肉夾雜,酸酸甜甜好開胃,食到一半會慢慢掘到中間仲有芒果肉🥭杏仁片同曲奇餅碎🍪,夾埋一齊口感豐富超滿足😆⇰雙芋冰嫩仙草凍 $𝟺𝟿一大球芋頭泥加上芋圓、仙草、紅豆🫘,仲有好多碎冰🧊,食落非常消暑,仙草唔會太重藥材味,口感水嫩。芋泥好香又軟滑,果然係芋頭專家,另外附上花奶,可以跟據自己口味調配~— 老板話雙𝟷𝟶節仲有買一送一優惠- 𝟷𝟶月𝟿-𝟷𝟷日限定 —⇰芋頭鮮奶波波 $𝟺𝟸飲品可以外帶,呢杯係鮮奶綠加上芋圓波波、芋泥蓉,芋波相對細粒啲好似珍珠既大細,咬落𝚀彈有口感,間唔中就會飲到芋泥蓉, 鮮奶綠幾清新,比起就咁鮮奶會更清爽🤤⇰芋頭沙西米露 $𝟺𝟾芋頭沙冰再加上西米露同超多芋泥,沙冰超級清涼解渴,西米露煲到口感適中,唔會太爛。個人口味中意呢杯多啲,感覺比較輕盈😍  味道:𝟿/𝟷𝟶  性價比:𝟿/𝟷𝟶
📍銅鑼灣《清原》

性價比:𝟿/𝟷𝟶
2024-09-28
  • 芋頭沙西米露
2024-06-28 1033 瀏覽
台灣號稱💜芋頭專家既🔅清原,原來香港都食到😍佢地既芋泥球同芋頭沙冰都好出名💜芋見幸福 $62有芋頭沙冰🍧、紅豆🫘、芋圓、西米露、芋泥球等,各樣配料都好足料,芋圓Q彈🙆🏻‍♂️,芋泥球都有驚喜,札實得嚟,咬落口感綿密😬,加埋芋頭沙冰,享受到雙重芋頭香🫧,而甜度調較得幾好👍🏻一句講晒:唔係得個樣🫶🏻🤞🏻招牌3號 $49有仙草🎋、紅豆🫘、芋圓、珍珠🧋、芋泥頭等,同樣都有冰底夠消暑🧊,仙草好滑溜,其他配料同樣都係超足料🤩,仲會另上盒奶油球俾你落🫶🍬紫芋波波沙 $48有小紫芋粒粒、芋頭沙冰🍧,紫色珍珠✨咁靚咁特別就唔洗講啦💟💓芋頭沙冰都幾足料,因為我哋傾計擺左好耐都唔會溶好多🤣,唔會話化水變淡晒,仲係好有芋奶香💯🍡芋頭鮮奶波波 $46有小芋圓、芋泥配鮮奶綠,配奶綠飲落相對輕宜🌿,芋頭得嚟相對無咁heavy,別有一翻風味啊🤞🏻overall店舖喺銅鑼灣時代廣場附近🕰️夠哂方便就腳,老板好熱情服務周到,當然甜品質素都非常好同足料

💜芋見幸福 $62

🤞🏻招牌3號 $49

🍬紫芋波波沙 $48

🍡芋頭鮮奶波波 $46

overall
2024-06-22
來自台灣的過江龍清原,是專賣芋頭芋圓的專門店,在台灣有多逾200間分店。這次來到銅鑼灣分店,舖頭無論招牌到裝修都主打紫色,很有少女感覺。這次一共叫了四款不同種類的食品。▶️ 芋見幸福店員第一款推薦我們的是芋見幸福,內裡有紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠以及西米。芋頭球非常綿密,芋圓Q彈,紅豆煮得甜度剛剛好。整碗食材相輔相成,果然是清原的Top 1。▶️雙芋冰嫩仙草凍這款內裡除了仙草凍外,還有紅豆、芋圓、芋頭球。非常推薦各位選這款做你的解暑甜品,仙草凍份量很大,帶淡淡甘香味,加上付送的奶油增加嫩滑感,非常不錯。▶️芋頭鮮奶波波這款飲品可以外帶的,內有鮮奶綠以及芋圓。芋圓Q 彈有口感,鮮奶綠味道有清新的感覺,不會有膩感。▶️小芋圓Q奶另一款外帶飲品選擇了這款,內有小芋圓,珍珠,椰果。如名稱一樣,這款每一口都有Q 彈口感夾雜,很特別。總括來說清原的出品很不錯之餘,店員很友善。清原真是一間會一來再來的台式甜品店。📍 清原 (銅鑼灣)銅鑼灣白沙道4號地舖

這次一共叫了四款不同種類的食品。

▶️ 芋見幸福

▶️雙芋冰嫩仙草凍

▶️芋頭鮮奶波波

▶️小芋圓Q奶

📍 清原 (銅鑼灣)
銅鑼灣白沙道4號地舖
台灣芋頭甜品過江龍🍠,首入芋頭冰出色香甜👅,大推仙草凍&紫薯珍珠💜!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍠 芋見幸福 HK$62> 紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米露・味道:個基底係出色嗰part,將芋頭打入個冰底度,第一次喺香港食芋頭冰🧊!融咗都係芋頭唔係冰水👍。紅豆煮熟哂變成半蓉狀入口香甜🫘,芋圓煙韌有咬口冇加額外糖份,食返芋頭地瓜嘅天然甜味!芋頭球都係big boss級好食嘅(*´∀`)~♥,純用芋頭打到好綿密,冇加任何creamer或鮮奶打smooth佢,出色喎😋!珍珠同西米露都係煙韌,出色的一手呀師傅🫡・口感:冰有小碎粒但因為同芋頭一齊打埋,所以更firm了🤭配料們各師其職,perfect池!​​🍠 雙芋冰嫩仙草凍 HK$49> 芋頭球、芋圓、紅豆・味道:仙草有燒香香氣,而且冇乜藥材味(唔知典解出面啲仙草多數有),好消暑0負擔感😋配料同上,有feel(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼・口感:仙草凍水嫩又動L動L的,瀡入喉嚨咁滑🛝,勁爽!🧋 芋見泥珍好 HK$62> 小芋圓、珍珠、紅豆、西米露・味道:大滿貫咁乜都有,問咗店員原來係杯裝甜品嚟,個base係芋頭冰嚟,好濃郁creamy!配料名煙韌

🍠 芋見幸福 HK$62
> 紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米露

​​🍠 雙芋冰嫩仙草凍 HK$49
> 芋頭球、芋圓、紅豆
・口感:仙草凍水嫩又動L動L的,瀡入喉嚨咁滑🛝,勁爽!

🧋 芋見泥珍好 HK$62
> 小芋圓、珍珠、紅豆、西米露
・味道:大滿貫咁乜都有,問咗店員原來係杯裝甜品嚟,個base係芋頭冰嚟,好濃郁creamy!配料名煙韌,超多層次可以jap jap jap,煙韌控最愛👅
・口感:因為芋頭冰做base所以比較杰身,沙沙地嘅澱粉口感XD 如果想飲嘢就唔好叫佢喇,呢個真係杯裝甜品嚟~不過唔會好甜,食完飲完都唔會渴喉呢下好加分👍
芋見泥珍好

🧋 紫芋波波沙 HK$48
・味道:芋泥鮮奶綿密順滑,奶香十足,係想像到嘅美味!反而個小紫芋少見,原來係台灣清原引入香港的!係紫薯珍珠嚟💜,冇紫薯圓咁軟糯,應該係用薯粉而非糯米粉,所以紫薯味好出,係更清透嘅紫薯原本香甜味,比起紫薯圓冇咁heavy飽肚,用嚟取代普通珍珠幾特別!
・口感:紫薯控直接9衝呢杯啦,純純正正嘅紫薯奶🫡,而且輕身啲,真係飲品嚟XD
紫芋波波沙

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:連鎖店們有勁敵了!細至冰底獨特細心,芋頭打入冰到非常好食;大至配料都有新花款!仲有因為香港而較低返甜度😂,真心有下次,會再encore🤘🏻!

2024-06-08
下午茶
芋見泥珍好
紫芋波波沙
⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 台灣過江龍人氣甜品店💁🏻‍♀️清原✨亞太區第一分店開咗係銅鑼灣🔥🔥清原香港食材全部台灣直送🇹🇼將細緻、正宗的味道帶到香港🤘🏼主打各式燒仙草、芋頭冰、小芋圓茶飲等🤚🏻在全台灣有超過200間分店!咁啱放工經過就同朋友過咗去試下👍🏼1️⃣ 芋見幸福($62)💗人氣Top 1〰️ 滿滿一大碗,有好多配料🫶🏻紅豆🫘 芋圓 💜芋頭球 🟣珍珠 🧋西米露⚪️嚴選大甲檳榔心芋頭💜仲要淨係拎中段精華😇整成一大球芋泥🥰唔掛之咁好食咁綿密 😋甜度啱啱好😎食落仲有少少芋頭粒😏 真係大推💯 紅豆好綿密🫘煮到起沙🤓三色芋圓都好煙韌🤩食得出真材實料🤪充滿芋香😙仲有西米露同芋泥沙冰做底😊味道唔會甜膩☺️2️⃣招牌仙草冰 - 招牌3號 ($49)紅豆🫘 芋圓 💜芋頭球 🟣珍珠 🧋仙草◼️配料同芋見幸福差唔多😉但呢款係用仙草冰做底🍧食落有碎冰的口感❄️十分冰涼🧊自家製仙草好滑溜😚動L動L咁😆 超級Q彈😝食到仙草本身嘅味道😋感覺好天然😗淋上附贈既奶油球🥛奶香十足,口感相當豐富😊3️⃣珍珠奶茶 ($36)好大一杯!🧋總括就係奶香足🥛茶味偏淡🫖奶味好醇厚😇珍珠口感保持

1️⃣ 芋見幸福($62)
💗人氣Top 1〰️
滿滿一大碗,有好多配料🫶🏻
紅豆🫘 芋圓 💜芋頭球 🟣珍珠 🧋西米露⚪️
芋見幸福

2️⃣招牌仙草冰 - 招牌3號 ($49)
紅豆🫘 芋圓 💜芋頭球 🟣珍珠 🧋仙草◼️
配料同芋見幸福差唔多😉但呢款係用仙草冰做底🍧
招牌仙草冰 - 招牌3號
招牌仙草冰 - 招牌3號

3️⃣珍珠奶茶 ($36)
好大一杯!🧋總括就係奶香足🥛茶味偏淡🫖奶味好醇厚😇珍珠口感保持Q彈帶有嚼勁🖤唔會太過甜😙建議少少甜少冰😉
珍珠奶茶

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍 銅鑼灣白沙道4號地舖
🚇 港鐵銅鑼灣站F1出口,步行約3分鐘
2024-11-12 0 瀏覽
星期中要食啲好西先捱得過呢晚夜咗收工 join朋友食甜品佢帶我嚟呢間清原話佢啲台式甜品好正好好食講到咁吸引即刻好心動嚟到先記得之前行過都想食 終於有機會試呢間台灣連鎖第一品牌餐廳裝修好新好光猛紫色嘅設計好芋泥好台灣😆Menu樣樣都好似好好食 芋頭冰、仙草冰、雪花冰樣樣都有有嚴重選擇困難症🤣老闆係台灣人 有真係去咗台灣嘅感覺我要咗芋見幸福$62 係店內top 1熱賣之選作為初戀系甜品 勁豐富勁多配料😂芋圓球好香芋頭味 食落去好綿滑 好鍾意呢種texture同芋頭嘅香味 有齒頰留香嘅感覺 芋圓、珍珠份量都超級多 煙煙韌韌 甜度適中珍珠真材實料 食起嚟唔會假假的紅豆好綿 有起沙 加埋西米露有勁多西米 椰汁味道濃郁 成個combination滿足晒我10個願望好正好好食😋朋友要咗雙芋冰嫩仙草凍$49都係店長推介之選仙草份量都好大 好滑溜好清熱雙芋即係芋頭球、芋圓 仲有大量紅豆加埋奶油球 好正好飽肚性價比幾高👍🏻推薦!
星期中要食啲好西先捱得過
嚟到先記得之前行過都想食 終於有機會試呢間台灣連鎖第一品牌

餐廳裝修好新好光猛
紫色嘅設計好芋泥好台灣😆

Menu樣樣都好似好好食
芋頭冰、仙草冰、雪花冰樣樣都有
有嚴重選擇困難症🤣
老闆係台灣人 有真係去咗台灣嘅感覺

我要咗芋見幸福$62 係店內top 1熱賣之選
作為初戀系甜品 勁豐富勁多配料😂
芋圓球好香芋頭味 食落去好綿滑
好鍾意呢種texture同芋頭嘅香味 有齒頰留香嘅感覺

芋圓、珍珠份量都超級多 煙煙韌韌 甜度適中
珍珠真材實料 食起嚟唔會假假的
紅豆好綿 有起沙
加埋西米露有勁多西米 椰汁味道濃郁
成個combination滿足晒我10個願望
好正好好食😋

朋友要咗雙芋冰嫩仙草凍$49
都係店長推介之選
仙草份量都好大 好滑溜好清熱

雙芋即係芋頭球、芋圓 仲有大量紅豆
加埋奶油球 好正好飽肚

性價比幾高👍🏻推薦!
召集鐘意食芋頭芋圓既朋友仔,最近去銅鑼灣試左呢間來自台灣的過江龍甜品店「清原」小店專賣芋頭芋圓,舖頭裝修都係紫色,打卡幾靚芋頭鮮奶露 大大杯鮮奶入口順滑,飲既時候帶濃郁芋頭味仲有粒粒西米露口感更豐富☺️另外佢地都有好多台式手調黑金燒仙草唔好見佢好似黑漆漆,估唔到味道又幾好食👍🏻仙草入口滑溜溜,加入大量配料,包括芋圓、綠豆、薏仁、珍珠及花生好豐富,芋圓煙韌,口感超豐富佢地仲有好多款甜品,下次有機會再試下先召集鐘意食芋頭芋圓既朋友仔,最近去銅鑼灣試左呢間來自台灣的過江龍甜品店「清原」小店專賣芋頭芋圓,舖頭裝修都係紫色,打卡幾靚芋頭鮮奶露 大大杯鮮奶入口順滑,飲既時候帶濃郁芋頭味仲有粒粒西米露口感更豐富☺️另外佢地都有好多台式手調黑金燒仙草唔好見佢好似黑漆漆,估唔到味道又幾好食👍🏻仙草入口滑溜溜,加入大量配料,包括芋圓、綠豆、薏仁、珍珠及花生好豐富,芋圓煙韌,口感超豐富佢地仲有好多款甜品,下次有機會再試下先
小店專賣芋頭芋圓,舖頭裝修都係紫色,打卡幾靚

大大杯鮮奶入口順滑,飲既時候帶濃郁芋頭味
仲有粒粒西米露口感更豐富☺️另外佢地都有好多台式手調

黑金燒仙草
唔好見佢好似黑漆漆,估唔到味道又幾好食👍🏻

佢地仲有好多款甜品,下次有機會再試下先
台灣過江龍人氣甜品店💁🏻‍♀️清原✨亞太區第一分店開咗係銅鑼灣🔥🔥主打芋頭甜品及特色飲品😋今日約埋芋圓、芋泥控朋友一齊去試試🤩💕餐廳環境充滿悠閒氣氛,店內設計現代簡約,牆壁有好可愛既插畫,營造出輕鬆愉快用餐環境,配以木質桌椅同柔和燈光更添幾分溫暖感👍🏻🔹芋見幸福熱戀中配料相當豐富,有齊芋圓、紅豆、芋頭球、珍珠、西米露,色彩斑斕好吸晴~芋圓口感夠哂Q彈,與香甜紅豆搭配形成口感對比~芋頭球外嫩內軟,香氣四溢,帶濃郁芋頭香味!加入滑潤西米露,搭配恰到好處。珍珠嚼勁都相當唔錯,令整體口感更為豐富~每一啖都充滿唔同層次,令人食到甜品既多樣性~🔹珍珠奶茶茶香濃郁、奶味醇厚,混合比例岩岩好。珍珠口感保持Q彈帶嚼勁,令人回味。清原✨📍銅鑼灣白沙道4號地舖

🔹芋見幸福熱戀中

🔹珍珠奶茶

清原✨
📍銅鑼灣白沙道4號地舖

朋友介紹銅鑼灣有間過江龍,“清原”係食台式甜品嘅,台灣是我家,就梗係要去朝下聖la🤣⭐四季青茶 +小紫芋+椰果+珍珠習慣性飲台式飲品都會叫少甜,今次甜度啱啱好✌️本身鐘意加d配料落飲品度,見到有未見過嘅小紫芋,當然要試下la,食落嘅口感會比珍珠煙韌,唔錯,DIY左杯口感好豐嘅嘅烏龍茶,正呀😋⭐紫米紅豆湯天氣涼涼地,想食d熱嘅甜品li碗紫米紅豆湯,除左有紫米同紅豆,仲有珍珠同白玉湯圓,食落又唔會太甜,但係口感就好豐富,有軟嘅,又有d煙韌嘅珍珠,正😋

⭐四季青茶 +小紫芋+椰果+珍珠

⭐紫米紅豆湯
天氣涼涼地,想食d熱嘅甜品

2024-10-28
  • 四季清茶
  • 紫米紅豆湯
芋頭專家 台灣過江龍 芋頭控必食👍🏻講得係台灣連鎖第一品牌,梗係唔惹少,一入到去就見到佢電視播緊,#台灣直送 大甲芋頭我同芋頭控同事強烈推介🔥雙芋冰嫩仙草凍,無得頂嘅芋頭,香甜軟糯芋頭球、芋圓、紅豆 配奶球黑金燒仙草(暖食),第一次食暖嘅燒仙草,原來比凍食更加滑溜,佢入面有芋圓、綠豆、薏仁、紅豆、珍珠加花生粒,好足料,芋圓好彈牙叫多左杯巨峰葡萄玉露有好多蘆薈粒粒☺️PS. 落單時,可以同店員講你想要嘅甜度[清原 (銅鑼灣)]📍銅鑼灣白沙道4號地舖推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐滿):8.5⭐環境(10⭐滿):8⭐賣相(10⭐滿):8⭐味道(10⭐滿):8.5⭐價錢(10⭐滿):8⭐服務(10⭐滿):9.5⭐地點(10⭐滿):9.5⭐
芋頭專家 台灣過江龍 芋頭控必食👍🏻

我同芋頭控同事強烈推介🔥

雙芋冰嫩仙草凍,無得頂嘅芋頭,香甜軟糯
芋頭球、芋圓、紅豆 配奶球

叫多左杯巨峰葡萄玉露有好多蘆薈粒粒☺️

PS. 落單時,可以同店員講你想要嘅甜度

[清原 (銅鑼灣)]

價錢(10⭐滿):8⭐
服務(10⭐滿):9.5⭐
地點(10⭐滿):9.5⭐
2024-10-30 38 瀏覽
尋日晏晝去咗食甜品,我最鍾意食甜品。我要左熱紫米紅豆湯(湯圓,紅豆,珍珠,紫米)和冷冬瓜青茶加仙草凍。熱紫米紅豆湯充滿台式風味。紫米、紅豆、湯圓和珍珠融合,熱辣辣好温暖。仲有我最鍾意嘅珍珠🧋凍冬瓜清茶加仙草冬瓜清甜味道與仙草帶清新感覺,我要了微甜,不會太甜。冬瓜低熱量又含水分,對減肥或保持身材的人士係best choice Yesterday afternoon, I went out for dessert, and I absolutely love sweets! I ordered Hot Red Beans 🫘 & Purple Rice soup(Tangyaun,red beans,boba,purple rice) and cold winter melon tea with grass jelly.The hot purple rice and red bean soup is full of Taiwanese flavor. The combination of purple rice, red beans, glutinous rice balls, and p
尋日晏晝去咗食甜品,我最鍾意食甜品

凍冬瓜清茶加仙草
冬瓜清甜味道與仙草帶清新感覺,我要了微甜,不會太甜。

The hot purple rice and red bean soup is full of Taiwanese flavor. The combination of purple rice, red beans, glutinous rice balls, and pearls is warming and comforting. Plus, it has my favorite pearls! 🧋

As for the cold winter melon tea with grass jelly, the sweet taste of winter melon combined with the refreshing flavor of grass jelly is delightful. I opted for a lightly sweet version, which isn’t too sugary. Winter melon is low in calories and high in water content, making it the best choice for those looking to lose weight or maintain their figure.
2024-10-28 28 瀏覽
清原 - 芋頭芋圓專門店今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅甜品專門店,係來自台灣嘅過江龍,主打招牌嘅手工芋圓同埋芋頭,仲有正宗嘅燒仙草,仲有多款特色嘅手搖,而且甜品有凍嘅亦都有熱嘅,啱晒唔同嘅人。芋見幸福 $62店舖招牌嘅甜品,集紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米露於一身。最欣賞係當中嘅芋頭冰、同埋芋頭球嘅甜度同埋口感唔會係一樣,係慢慢層遞,將芋頭嘅味道昇華。冬瓜青茶 $32另外就叫咗一杯地道嘅冬瓜青茶,簡單經典嘅味道。
清原 - 芋頭芋圓專門店

芋見幸福 $62
店舖招牌嘅甜品,集紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米露於一身。

冬瓜青茶 $32
另外就叫咗一杯地道嘅冬瓜青茶,簡單經典嘅味道。
2024-10-25 39 瀏覽
銅鑼灣又新開左間台灣過江龍既仙草芋圓甜品店 - 清原招牌仙草冰係台灣最出名「芋見幸福」包含綠豆、芋圓、芋頭球同珍珠,口感層次豐富。仙草冰的清涼與芋頭球的香甜,透心涼,芋頭球又大又綿密。「黑金燒仙草」則是另一番風味,加入了薏仁和綠豆,讓整體滋味更顯厚實。特別是烘焙過的仙草,香氣獨特,口感滑順,幾有驚喜。「輕焙米香烏龍」淡淡既米香同烏龍茶的清爽,平衡返甜品既濃郁,更有清新既感覺。坐位唔逼,環境舒適,人均$80。
銅鑼灣又新開左間台灣過江龍既仙草芋圓甜品店 - 清原

招牌仙草冰係台灣最出名
「芋見幸福」

「輕焙米香烏龍」

坐位唔逼,環境舒適,人均$80。

• 芋見幸福
  • 黑金燒仙草
2024-10-25 48 瀏覽
店名: 清原地址: 銅鑼灣白沙道4號地舖銅鑼灣站F1出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4.5/5銅鑼灣新開台灣過江龍,主打芋泥嘅茶飲甜品店,同朋友係銅鑼灣食完晚餐,當然要去試下佢哋嘅芋圓啦😆芋見幸福❤️❤️❤️❤️❤️$62作為熱銷no.1當然要試下,入面有紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米露,芋圓超煙韌😍食落有香濃芋頭同地瓜味,加上超足料又綿密嘅芋頭球😚必叫‼️雙芋冰嫩仙草凍❤️❤️❤️❤️❤️$49有仙草、芋頭球、芋圓同紅豆🫘仙草超嫩滑,入口Q彈,芋頭球濃濃芋頭香,加上芋圓,層次好豐富😋小芋圓Q奶❤️❤️❤️❤️$38入面有小芋圓、珍珠、椰果,飲落啖啖都係配料,配上煙靭小芋圓,好好飲😆#stitchfoodie銅鑼灣#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港日本菜 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #hkfood#kol #hkblogger #hkkol #hkfoodie
店名: 清原

地址: 銅鑼灣白沙道4號地舖