2024-10-18
🍂天氣開始慢慢變涼,食甜品嘅時候我都會想揀一啲暖笠笠嘅甜品嚟試吓。而清原芋頭甜品專門店嘅「相思紅豆湯」🫘就啱晒我!🥰🫘「相思紅豆湯」入面嘅紅豆煮得綿軟香甜,仲有芋圓、珍珠,Q 彈有嚼勁,為口感增添豐富層次。芋頭球,口感綿密,重量級嘅芋頭味,好食過平時一般嘅紅豆沙👍🏻💜除咗溫暖嘅相思紅豆湯,仲有一款超甜蜜嘅甜品 ——「芋見幸福熱戀中」。呢款甜品入面有芋圓、紅豆🫘、芋頭球、珍珠同埋椰汁西米露。各樣配料都好足料,芋圓 Q 彈有活力🙆🏻♂️,紅豆甜蜜綿糯,芋頭球真材實料,珍珠增添一份彈性,椰汁西米露則帶來濃香椰汁滋味。食完真係幸福感滿滿,彷彿好似熱戀中咁甜蜜💕💜另外仲有一款綠豆沙仙草特色飲品。杯底一層綠豆沙夾住中間一層仙草,上面再填滿綠豆沙而成。綠豆沙清新綿密,帶著淡淡甜味,好似一縷清風。仙草滑嫩,為飲品增添一份獨特嘅口感。二者搭配在一起,口感層次豐富,既清爽又清熱添!💜清原呢間來自台灣嘅過江龍,專賣芋頭芋圓,喺台灣有多逾 200 間分店,實力非凡。今次嚟到銅鑼灣分店,舖頭無論招牌定裝修都主打粉紫色,滿滿嘅少女感覺,好適合打卡。