2019-03-24 660 瀏覽
好喜歡既爆汁牛肉餅❤️雖然九龍城好多好西,但次次都一成不變簡左清真牛肉館😂·🐮牛肉餅($38@2,按件加$)咬一啖,湯汁好似比以往少~好彩仍然熱辣辣同味道讚👍🏻-🍛咖哩羊腩飯($54)我唔喜歡羊既味道,但朋友們都話超級好食🧐試左一啖,好!騷!-🍜咖哩牛肉湯麵($55)咖哩雖然油左少少😳但味道香帶微辣👍🏻👍🏻👍🏻薯仔索哂咖哩⋯重口味既我表示好喜歡❤️-🐮清真小籠包($41)相比起牛肉餅⋯湯汁更少~幸好皮唔算厚⋯可以一試☺️

• 咖哩牛腩
  • 牛肉餅
2019-03-18 479 瀏覽
話就果日因為踢波比賽,場地係九龍城,甘果日收工過去早左兩粒鐘(無理由返屋企再出去架嘛...) 時間尚早又餓餓地,梗係搵野食啦!5食飽邊有氣力踢波呀!係附近搵下有咩好食,見到呢間清真牛肉館,都幾受好評,反正又未試過,甘就去試下啦~去到個門面果啲都無咩特別,有啲似茶記既格局,坐低點野食,我就點左一份炒飯+一份炒羊肉。先講炒飯個炒飯非常入味,炒得幾乾身,又5會太油,肉粒都幾多,比起我食過好多好多既炒飯都好食。 值得推薦另外呢個先係重點..蔥爆羊肉!我未試過甘好食既蔥爆羊肉,肉嫩! 醬汁超級好食,真係好難形容,拎黎拌飯我肯定食到一個湯碗既飯... 菜又入味,超級強烈推薦!今次係甘多,下次食好野再分享!

先講炒飯

另外呢個先係重點..

蔥爆羊肉!

今次係甘多,下次食好野再分享!
  • 蔥爆羊肉
2019-03-15 480 瀏覽
住這那麼久還是第一次嘗這著名的店一說牛肉餅一定想到清真從第一家開到第二家聽說吃過必回味的牛肉餅今天就來吃吃看熱熱的滿是汁皮很薄不小心就破了不過就算汁流走也是超好吃的肉香也鬆軟一碟例牌的芝麻雞好香啊 又滑芝麻味道合度好處不過骨頭有點大😅再一牛肉小龍包汁汁直噴太好吃了就算放冷了也不失美味質素也太好了吧還想吃菜不過最後店員推介在下這個蝦子豆腐她說很受歡迎哈哈怎麼有西多士的感覺連吃下去也像西多士不過真的很好吃沒想到家附近有那麼高質的老字號必吃
住這那麼久還是第一次嘗這著名的店

沒想到家附近有那麼高質的老字號

必吃
2019-03-14
2019-03-14 188 瀏覽
There is no doubt that the pan fried beef bun in this place is the absolute winner of all beef based pastry in the world. The bun comes straight out of the kitchen, the bun surface is crispy on your first bite. Be very careful - the soup inside the bun is of extreme heat. One deserves a medal for trying to swallow a bit of freshly made bun. You just cannot have enough of this bun. The rest of the menu is interesting as it is a mix of Northeastern Chinese food and also local cha chaan tang dishes

The rest of the menu is interesting as it is a mix of Northeastern Chinese food and also local cha chaan tang dishes.

We had the chicken and wonton casserole, deep fried boneless lamp chops, beef brisket curry with rice and also braised tofu with shrimp roes. The quality of the food is very good.

The skin of the boneless lamp chop was also very crispy and the meat was tender. The curry was very spicy but in a good way - very flavourful - definitely needed more rice. The tofu was okay.

One thing I didn’t like was that the wonton contained coriander.

Pan  fried  beef  bun
Pan  fried  beef  bun
  • 牛肉餅
  • 咖哩牛腩飯
2019-03-11 297 瀏覽
三月初星期六晚上,雀局前輕食。美容後又是不定期雀局聚會,友人提議在附近先吃點東西再過去,這家大家也很久沒吃過,就選在這裡吃。九龍城為有名美食區,特別是異國菜,這家的清真牛肉餅遠近馳名。一口咬下鮮甜的牛肉汁滿溢,肉質嫩滑,餅皮煎得香脆而且非常夠熱,能鎖住肉汁。要注意的是第一口咬下要小心肉汁四濺弄髒衣服。友人另點了一個咖哩羊腩,羊腩煮得夠軟腍,但是羶味不突出,一度以為在吃牛腩,不過咖哩味道夠香濃,配白飯一絕。填飽肚子,開始決戰四方城。
三月初星期六晚上,雀局前輕食。

咖哩羊腩

填飽肚子,開始決戰四方城。
2019-03-09
2019-02-12 213 瀏覽
<清真牛肉館 >細細個媽咪已經成日帶我去清真牛肉館食牛肉餅。到大個左時不時都會好掛住牛肉餅嘅味道😋咁多年佢地都維持到水準,牛肉餅超爆汁(Hkd38/2件,可按件加),勁 juicy, 餅入面嘅牛肉餡料亦都醃得超入味👍👍👍👍👍 另一樣必食嘅就係咖喱角(Hkd39/5隻)哩個真係超吸好味,咖哩又香又濃,外層又夠脆!👍👍👍👍👍 反而另一樣今次都有叫嘅就有 d失望,嗰樣就係海蜇雞絲(Hkd85) 👎👎哩個真係又貴又麻麻,好淡味冇醬汁,吾建議大家叫。
<清真牛肉館 >

2019-02-05 1292 瀏覽
有些老店,有些食物,有些味道,縱使每每被人批評今不如昔,食物水準不如往日,仍然令人回味,讓人懷緬,教人難忘,久不久便想重拾舊歡。位於九龍城的香港清真菜名店「清真牛肉館」,正是這樣一間有著特殊魔力的食店,讓我久不久便去重溫它的招牌「清真牛肉餅」的美味。這天幫襯的是位於打鼓嶺道的新店,去的時候雖是中午午飯時間,店內客人卻不太多,這天雖是平日,客人當然沒有周末周日那麼多,但店外不用排隊,店內也有空桌,或多或少都可反映出「清真牛肉館」的生意真的有點今不如昔的況味。必吃的爆汁「清真牛肉餅」($38/2件)雖然沒有當年第一次吃時的驚豔,其實還是好的,熱騰騰的牛肉餅,外層雖然稍厚,但正好密密包藏著餅裡面的惹味牛肉餡和牛肉餅的靈魂----濃郁澎湃的肉汁。才二十元不到的一個牛肉餅,仍是令人衷心叫好的出品。 「咖喱雙拼」($90)選了牛腩和羊腩兩樣,香濃的咖喱,開胃極了。牛腩也好,羊腩也好,都十分軟腍,而在軟腍中又帶點黏牙感,兩者中,我就喜歡瘦中又有點肥的羊腩多些。 「油豆腐粉絲湯」這上海菜的家常菜式,我其實極少吃,今次要了個小的($32),少吃果真多滋味,但覺得油豆腐、粉絲、青菜、牛肉片等的組合,輔以

油豆腐粉絲湯」這上海菜的家常菜式,我其實極少吃,今次要了個小的($32),少吃果真多滋味,但覺得油豆腐、粉絲、青菜、牛肉片等的組合,輔以濃味湯汁,也可讓我吃得甚為滿意。

最後還有「炸銀絲卷」,蘸點香甜煉奶,脆卜卜的外層,軟綿綿的內層,這「炸銀絲卷」又是一道百吃不厭的甜點小吃。
這次重拾舊歡的體驗,很美好,值得回憶呢!
午餐
  • 清真牛肉餅
  • 咖喱雙拼
2019-01-02 376 瀏覽
唔好以為九龍城淨係得泰國野好食,除左泰國野之外,其實仲有好多好野食嫁,其中一間就係清真牛肉館喇!相信十個有九個,都會推介呢度嘅牛肉餅,每個牛肉餅都係熱辣辣嫁,成個牛肉餅充滿湯汁,食果陣要好小心,如果唔係好容易比d湯汁辣親嫁,不過真係超好味嫁!食完真係想即刻再encore!仲左牛肉餅之外,呢度啲咖哩都啊錯嫁,口味偏向印度式多啲,岩曬鍾意食辣嘅朋友呀。另外呢度啲酸辣湯夠酸夠辣夠曬惹味,冬天食成個身都會飲到暖曬!值得一試!
2018-11-23 620 瀏覽
九龍城除了食泰國菜之外,另外冇得輸就係清真牛肉館,這裡有馳名的爆漿牛肉餅,還有咖哩,上星期日晚上六點多就要排隊,好彩衹是等了廿分鐘便可入坐。要了咖哩羊肉飯,葱油餅,酸辣湯,咖哩羊肉,非常淋滑入味,咖哩香而不太辣,刺激味蕾,零舍開胃,葱油餅又香又脆配咖哩汁真是一流,酸辣湯有木耳、筍絲、豆腐絲、銀芽等,酸和辣恰到好處,好味!埋單都係百二蚊!
咖哩羊肉
酸辣湯
2018-11-18
20 分鐘 (堂食)
咖哩羊肉
酸辣湯
2018-10-24 459 瀏覽
片兒湯,就系餃子皮、牛肉片、牛肚、菜整出黎既濃湯,家常味道,牛肉牛肚軟嫩,餃子皮太稔,冇口感。又系咖哩牛腩,份量多!牛肉餃子,只系外皮變左,用牛肉餅味道一樣,多汁多油。

又系咖哩牛腩,份量多!

牛肉餃子,只系外皮變左,用牛肉餅味道一樣,多汁多油。
2018-10-08 1019 瀏覽
好多朋友到九龍城都係為咗食地道風味泰國菜, 而我就最鍾意到這間清真牛肉館, 一來每次到的時候都不用排隊,二來食物質素唔錯,三來地方寬敞坐得舒服。每次來到必食牛肉餅$38,今次還點了羊肉嗆湯麵$53和咖哩牛腩飯$54。牛肉餅皮薄餡靚,餡料好足。一啖咬落去肉汁 多到流曬出嚟,香噴噴的肉汁味真係食極都唔厭! 不過大家要小心,因為入面熱辣辣,所以好容易辣親嘴,所以食的時候慢慢來,唔好心急。羊肉嗆湯麵, 如果鍾意食羊嘅朋友可以選擇。 因為我好鍾意食羊,所以個人口味來說我是喜歡的, 湯底唔算太濃更容易帶出羊肉的香味。咖哩牛腩飯, 本身唔太鐘意食咖哩的我, 但這裏的咖哩已令我愛上了。 微辣的咖哩汁用嚟送飯一流, 薯仔和牛腩好入味,yummy!

羊肉嗆湯麵

咖哩牛腩飯

2018-10-06
羊肉嗆湯麵
咖哩牛腩飯
2018-09-15 816 瀏覽
每次嚟九龍城,除咗食泰國嘢之外,就喺嚟呢間㗎啦~呢到次次都唔洗等位架,地方又寬敞,而且可以坐得耐,食物水準又唔錯,而且性價比高!佢個牛肉餅真喺冇得輸!個皮喺超薄同香口,入面舊肉餡足料之餘喺好入味,啲肉汁多到瀉,不過都有唔少油喺入面,要小心熱呀~個清真炒飯都幾好味,又喺好足料,好似有啲臘肉粒喺入面~個蔥爆牛肉好好味~啲牛肉口感超軟,香蔥多得嚟好餸飯㗎😆個豆沙鍋餅唔太甜,個皮好夠脆呀~內餡喺紅豆加紅棗嘅味道,鍾意紅棗嘅朋友應該會幾鍾意!
每次嚟九龍城,除咗食泰國嘢之外,就喺嚟呢間㗎啦~
牛肉餅
佢個牛肉餅真喺冇得輸!
清真炒飯
個清真炒飯都幾好味,又喺好足料,好似有啲臘肉粒喺入面~
蔥爆牛肉
個蔥爆牛肉好好味~啲牛肉口感超軟,香蔥多得嚟好餸飯㗎😆
豆沙鍋餅
2018-08-12
清真炒飯
蔥爆牛肉
  • 牛肉餅,
  • 蔥爆牛肉,
2018-07-16 834 瀏覽
呢日同屋企人去附近醫院探病後便嚟到九龍城,實在太耐冇食過清真牛肉館喇,大家都異口同聲噉話要嚟食,鑑於以前曾經幫襯過龍崗道嗰間嘅態度唔好,之後轉去打鼓嶺道呢間比較好,所以都習慣嚟遠啲嘅呢間~去 清真牛肉館 點牛肉餅就必定架喇,但其實佢嘅羊肉都唔錯㗎!當然先要一客牛肉餅 — 以前嘅牛肉餅一咬就爆汁,但今次就比較少了,雖然仍有湯汁,但可能俾肉餡索哂,但成個牛肉餅嘅味道仍然好好味~個人更喜歡羊肉小籠包 — 皮薄餡多,散發出輕微嘅羊羶味,而且勝在肉汁超多,咬一口簡直爆汁,溫度恰好,微暖又唔辣口~呢個超級大份!湯清甜少油,雞肉都幾滑,好容易撕開嚟食,雲吞都唔少,皮薄,但就肉餡居多菜餡較少。

羊肉小籠包

砂鍋雲吞雞

2018-07-05
羊肉小籠包
2018-07-05 746 瀏覽
我想試左清真牛肉館超耐,但奈何去親九龍城都係食泰菜,終於有機會一試啦食之前其實都好糾結,因為睇食評對佢既評價好壞摻半,所以都唔敢抱太大期望。但始終想試左咁耐,抱住試伏心態,都要一試究竟!羊肉餅同咖喱羊腩飯係清真牛肉館既必叫菜式吧?!牛肉餅果然名不虛傳皮薄餡料足牛肉餅煎得唔油,餅皮好乾爽小心咁咬一小啖,皮整得好薄,好易咬得開,但依然可以感受到餅皮略帶煙韌既口感牛肉餡料好多,好厚身,食落牛肉雖然牛味唔太出,但肉質尚算鮮嫩、唔會過老變得鞋口;餡料入面仲加左蔥,增加香氣。咬左一啖,湯汁開始傾倒而出,湯汁加牛肉餡同餅皮一齊食,成件事好夾,好正改善:湯汁雖多,但調味略重手,食到最尾會覺得鹹;湯汁都有一層油浮面,若果調味方面減鹹、減少油份會令成件事更清新!上台果陣牛肉餅係唔熱既,應該係整好放左係到,有客人落order就即出。如果可以即叫即整,會更好味!好好味既咖喱羊腩飯呀!份量方面,羊腩份量比我想像中少,真實既食物同影出黎係唔同嫁!相中既羊腩份量好似好多咁,但其實係一個細碗仔裝住先有種滿出黎既錯覺。羊腩總共有七、八件左右,每件係一啖既大細。但飯既份量一啲都唔少,足足有兩大碗飯!味道方面,羊腩煮得入味

但始終想試左咁耐,抱住試伏心態,都要一試究竟!
羊肉餅同咖喱羊腩飯係清真牛肉館既必叫菜式吧?!

牛肉餅果然名不虛傳
皮薄餡料足

牛肉餅煎得唔油,餅皮好乾爽

餡料入面仲加左蔥,增加香氣。

改善:
咖喱羊腩飯

好好味既咖喱羊腩飯呀!

羊腩總共有七、八件左右,每件係一啖既大細。
但飯既份量一啲都唔少,足足有兩大碗飯!

味道方面,羊腩煮得入味,烹調時間足夠,每件肉質都十分軟淋、一啲都唔韌

羊腩帶有少少羊騷味,係正常可接受既程度,令羊腩更惹味

羊腩屬於偏瘦帶少少脂肪既部位,平時唔食脂肪既我都唔會太抗拒,因為羊腩煮得夠淋,有脂肪既部份可以輕易咬走,所以不成問題,咬走左啲脂肪依然可以啖啖肉

咖喱方面,咖喱面頭有一層油,係可接受既程度;咖喱質地少稠身,係稠同稀既中間。
咖喱味道帶辣,哩種辣唔帶後勁、唔會嗆喉,係令到咖喱更惹味既正常辣味。
唔食得辣既我覺得未有中辣既程度,比平時食既水煮魚果啲仲淡既辣。
不過就係辣味令咖喱提升左一個層次,咖喱撈飯雖然十分肥十分邪惡,但佢既惹味會令我一啖接一啖、好快咁清左碟飯!

哩個飯真係夠曬麻甩、夠曬肥,但好好食!好快就用咖喱汁清左碟飯,大食既食肉獸表示唔夠喉呀

咖喱羊腩飯 推薦!必試呀

高力豆沙

最後,以高力豆沙哩個甜品作結。
高力豆沙即叫即炸,炸得乾身、唔油膩。
雖然面頭有大量幼砂糖,但食落唔會過甜。
蛋白應該冇點調味,單食蛋白果邊冇咩味,
豆沙餡係自家制,豆沙蓉調味亦唔會過甜,豆沙帶有清甜既香氣,
豆沙餡份量唔少,佔左一半,將豆沙餡加蛋白一齊食,甜度啱啱好

食落帶微熱,蛋白未至於超嫩滑,但幸好唔會老,咬開仲冒少少煙。
用哩道「清新」(唔太甜)既甜品作為哩餐飯既結尾,好幸福

本身唔抱太大期望,好彩叫既每樣食物都有可圈可點既地方,食物亦有質素。
當然,每樣食物都存在可以改善既地方,但味道都係我期望之上,收貨啦!
一定會encore,試埋其他野
2018-07-04
咖喱羊腩飯
高力豆沙
2018-07-04 460 瀏覽
留意這間餐廳很久 一直因為九龍城太遠所以沒有來到而公司附近原來有車直達 所以今天放工就來這裡晚餐7點半來到 可能是平日 人不算多熱門推介的食物都有相片參考 食評多人稱讚的是牛肉餅 牛肉餅可以選叫多少個 所以不怕只有兩個人但來了很多件牛肉餅是爆汁的 裡面熱辣辣 食的時候要小心 不要一大啖吃 要邊吃邊啜肉汁 牛肉味濃 皮簿直得推薦除了牛肉餅 京蔥牛肉都直得推薦 京蔥切得很細 而牛肉都淋羊肉鍋貼一碟五隻 每隻都熱和爆汁 很大很足料 但羊肉味不太出另外也點了蔥油餅 咖哩羊腩和清真粗炒,蔥油餅都值得推薦 蔥味濃 餅脆,但另外兩個是可選擇,因為沒太大特色
留意這間餐廳很久 一直因為九龍城太遠所以沒有來到
而公司附近原來有車直達 所以今天放工就來這裡晚餐