6天前 100 瀏覽
渝老大 @ 旺角今日去太子食黑芝麻雪糕…誤打誤撞試左間唔錯既川菜…lunch係咁2點左3樣野…味道又幾唔錯…一人份量酸菜魚 湯底夠熱 酸辣度啱啱好…鱸魚片好滑有魚味 加上份量都幾多…配料有 粉絲 酸菜 泡椒 鍋筍…野山椒炒牛肉 野山椒唔知乜椒黎…我估係尖椒d朋友…味道甜中帶微辣…牛肉唔錯ber…肉味夠又唔會韌 加入泡椒炒…酸酸辣辣幾開胃酸辣炒土豆絲 通常會點呢個或炒椰菜。薯仔絲加入辣椒同泡椒炒…薯仔絲炒得軟硬啱啱好…唔錯望到牆上有款串燒好吸引…燒牛油…問下老闆乜黎…原來係燒牛胸油…呢個吸引…可惜lunch無串燒…下次dinner會試下呢間味道感覺幾正宗…調味都幾啱香港人口味…加上所有食物價錢都好親民…份量又夠…可以再去試下其他野#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #川菜 #太子
渝老大 @ 旺角

今日去太子食黑芝麻雪糕…誤打誤撞試左間唔錯既川菜…

lunch係咁2點左3樣野…味道又幾唔錯…

• 酸菜魚
  • 山椒炒牛肉
2024-09-12 0 瀏覽
又挖到一間便宜好吃的川菜小館呢間中午人均$50-60就能吃到一個套餐晚上價錢都唔錯同朋友點了一份乾鍋牛肉,一份魚香茄子乾鍋牛肉是炒完開火上黎的,牛肉分量多,有二三十片,唔會話配菜比牛肉多,很香口,似內地吃到的味道魚香茄子是川式豆瓣醬鹹香辣口,用砂鍋上兩樣菜都很下飯,單點菜另加$12就有一碗白飯和飲料,我和朋友一人半碗是夠了而且最正的是不用加一服務費,宜家香港晚餐埋單唔洗$200能食到川菜,不能話好吃得驚為天人,但都係性價比好高
又挖到一間便宜好吃的川菜小館
呢間中午人均$50-60就能吃到一個套餐
晚上價錢都唔錯
同朋友點了一份乾鍋牛肉,一份魚香茄子
乾鍋牛肉是炒完開火上黎的,牛肉分量多,
有二三十片,唔會話配菜比牛肉多,很香口,似內地吃到的味道

魚香茄子是川式豆瓣醬鹹香辣口,用砂鍋上

2024-09-09 0 瀏覽
渝老大係大角咀既分店之前食過今日去太子砵蘭街444號地下的分店餐廳有卡位對正冷氣岩晒怕熱既我午餐時間2點左右到,老闆提供午餐牌給我今次想食水煮魚$68,回鍋肉$55,口水雞$55水煮魚用鱸魚魚尾炸完做湯底紅油唔辣仲好香鱸魚魚肉夠滑少骨湯中有寛粉,芽菜回鍋肉炒得好香口五花腩薄薄一片入晒味蔥段送飯一流口水雞有青瓜做底雞肉好瘦有八至十塊雞塊新鮮皮蛋晶瑩剔透配埋辣油岩晒炎炎夏日飲品可以加$5飲汽水我當然飲zero 夠晒涼快
渝老大係大角咀既分店之前食過

2024-09-08
  • 水煮魚
  • 口水雞
2024-09-09 0 瀏覽
成日覺得香港食川菜都幾貴,今次路過太子發現間小店,佢地既套餐都幾抵食! 有麵食、木桶飯同其他小炒,而且價錢好實惠,40幾蚊有交易仲有埋飲品!我同朋友就每人叫左一個午餐,一辣一唔辣!佢地既小炒都係即叫即炒,唔係整好哂翻熱!蔥爆牛肉炒得好香,牛肉份量都好多,牛肉唔會炒到韌哂,個京蔥都好甜!農家小炒肉個肉片炒到少少香脆,釋出油香,個青辣椒唔算好辣,2個餸都好岩配白飯食!另外加$20配左個尖椒黃金皮蛋,個醬汁調得好惹味,整體黎講呢間川菜正靚正呀

我同朋友就每人叫左一個午餐,一辣一唔辣!
佢地既小炒都係即叫即炒,唔係整好哂翻熱!

2024-08-18 103 瀏覽
喺太子上完堂,附近見到呢間川菜有酸菜魚 😍酸菜魚真的百吃不厭,尤其夏天,酸辣酸辣的真的很惹味。酸菜魚湯底辣味溫和而酸度十足,餸飯就啱晒 配料方面,魚肉夠嫩滑👍🏻 話明酸菜魚配菜梗係有酸菜,仲有萵筍同粉絲, 粉絲吸曬d湯汁好出色血旺肥腸瓦煲裝住熱辣辣香噴噴,開頭仲以為會愈食愈辣,點知可以頂到食完都唔駛飲野 ,講返味道先,湯底香辣,肥腸無異味,鴨血爽口午餐加廿蚊仲可以有小食尖椒伴黃金皮蛋黄金皮蛋蛋白清澈透明,蛋黄溏心微微流動更有食欲🤣涼拌脆豬耳❤️豬耳朵和青瓜都是平常最為常見的搭配,口感和味道都十分清爽,豬耳朵皮下含有軟骨,口感爽脆可口
喺太子上完堂,附近見到呢間川菜有酸菜魚 😍
酸菜魚真的百吃不厭,尤其夏天,酸辣酸辣的真的很惹味。

血旺肥腸

午餐加廿蚊仲可以有小食
2024-08-18
  • 酸菜魚
2024-08-17 74 瀏覽
係砵蘭街見到有間川菜幾多人就入去試下,舖頭唔算大,但大部分都係卡位,坐得幾舒服一人份酸菜魚 $88驚太多食唔哂或者想試多幾款野,有一人份的酸菜魚揀真係幾好。上枱比我想像中份量大,女仔一個人真係未必食得哂。酸菜魚好入味,唔太辣但都夠哂川菜的風味,個湯撈飯一流。麻辣雞煲$168半隻雞煲真係好八搭,幾時食配咩都咁岩,仲要連火一齊上枱,一上已經好香好夠鑊氣,麻麻香香非常惹味,雞又保持到夠嫩,整體都好符合香港人的辣度,唔會太辣但又入哂味,兩個人加多一個飯已經超滿足。渝老大真係價錢親民,味道又夠哂地道,下次要同多d朋友嚟試多幾款先得

一人份酸菜魚 $88

麻辣雞煲$168半隻

2024-08-13 70 瀏覽
一個人都想吃酸菜魚?沒有問題😝😝😝太子有一間超抵食的酸菜魚 份量大 價錢相宜 性價比很高👍🏻每日新鮮加洲海鱸$88可選一人份量或二至三人份量選了一人份量 份量誇張有大量魚肉、酸菜,還有粉絲 吃到最後還有不少魚肉酸味和辣味會使人愈吃愈起勁 在辣椒泡椒的威力下 辣味會愈食愈加明顯 配飯一流雖刺激但又不會太過辣加一杯凍檸茶超爽最後結帳$100左右抵食!😆重點是一個人都可以享受酸菜魚的風味餐廳還有其他雞煲烤魚等菜式👍🏻👍🏻
一個人都想吃酸菜魚?沒有問題😝😝😝
太子有一間超抵食的酸菜魚
份量大 價錢相宜 性價比很高👍🏻

每日新鮮加洲海鱸$88

可選一人份量或二至三人份量
選了一人份量 份量誇張
有大量魚肉、酸菜,還有粉絲
吃到最後還有不少魚肉

最後結帳$100左右
抵食!😆
重點是一個人都可以享受酸菜魚的風味
餐廳還有其他雞煲烤魚等菜式👍🏻👍🏻
🥵酸菜魚午市套餐($68)無骨滑魚片🐟加上滿滿酸菜另有萵筍片 幼粉絲 蒜蓉又香又酸辣☺️.🥵麻婆豆腐午市套餐($52)滑辣麻婆豆腐配飯一流🙌🏻.🥵白飯 (跟餐).🥵蒜泥白肉(+$20)白切五花肉片 及青瓜片加上蒜蓉幼粒 辣椒籽 和辣油🌶️辣度適中 有嚼勁✅.🥵涼拌青瓜(+$20)🥒多汁爽脆青瓜 適量香蒜和辣油.🥵豆漿(+$5)罐裝豆漿🍼/提供不同辣度供選擇🌶️價錢超級親民糧尾恩物😆😆
🥵酸菜魚午市套餐($68)
無骨滑魚片🐟
加上滿滿酸菜
另有萵筍片 幼粉絲 蒜蓉
又香又酸辣☺️
🥵麻婆豆腐午市套餐($52)
滑辣麻婆豆腐
配飯一流🙌🏻
🥵白飯 (跟餐)
🥵蒜泥白肉(+$20)
白切五花肉片 及青瓜片
加上蒜蓉幼粒 辣椒籽 和辣油🌶️
辣度適中 有嚼勁✅
🥵涼拌青瓜(+$20)🥒
多汁爽脆青瓜 適量香蒜和辣油
🥵豆漿(+$5)
罐裝豆漿🍼
提供不同辣度供選擇🌶️
價錢超級親民
糧尾恩物😆😆
2024-08-05 137 瀏覽
小編上星期約舊同事中午時間係太子食飯,因為最近食得西日料理,想食返中菜中和下,剛好人派傳單介紹四川小菜,見到傳單有個熊貓logo,覺得幾得意,價錢都算合理,就去試試。農家小炒肉廚師將豬肉炒到出油脂的同時,油脂將豬肉煎得乾脆,邊邊帶點焦糖化的顏色,有淡焦香的味道。豬肉口感都頗彈牙,就咁豬肉撈飯食就已經好香,好有媽媽煮豆角炒肉的味道,肥而不膩。豬肉的油脂滲入咗青椒紅椒入面,這些蔬菜帶點點微辣,是符合香港人的口味但不失四川香及辣的特色。酸菜魚魚片份量超多,基本可以2人分享,魚肉都幾滑嫰,肉質一點不霉,算結實,魚味都好突出。湯底的辣度都是新手都可以接受,主要就是在舌頭跟嘴唇維持淡淡的麻同辣,但酸味及鹹味都是很適中。入面酸菜及爽脆筍片非常多,嗦滿了湯汁,淡淡的辣味其實都真係幾開胃,加上我哋都有叫烏龍茶,所以解辣之餘也很解膩,不知不覺就會食咗好多飯。渝老大太子砵蘭街444號地舖#太子美食 #太子 #四川菜 #中國菜 #中菜 #辣 #酸菜魚 #農家小炒肉 #家庭料理 #家的味道 #湯飯 #麻辣 #平價午餐 #平價 #烤魚 #火鍋 #啤酒 #foodie #hkfoodie #foodiehk

農家小炒肉

酸菜魚

渝老大
太子砵蘭街444號地舖
2024-07-23 61 瀏覽
.經過太子突然想食川菜野🌶️就入咗呢間渝老大🍜 太子呢間四川菜價錢超級平👍🏻一個lunch幾十蚊就食到水煮魚🐠而且主菜小食都大份‼️個青瓜超入味💯味道同大陸我最鍾意食個間差不多😋夠晒正宗🤟🏻必推介🌶️麻辣水煮魚🐠呢碗水煮魚不得了‼️大大碗又足料,完全食唔晒🥲啲魚好入味,又滑又嫩😋加上佢啲配菜好入味🤗🥒麻辣青瓜凍食嘅麻辣青瓜🥒口感非常爽口!加上佢個醬汁浸咗幾個小時,所以非常入味📍 渝老大 (砵蘭街) (太子)太子砵蘭街444號地舖#川菜 #痳辣 #水煮魚 #foodie #blogger

🌶️麻辣水煮魚🐠

🥒麻辣青瓜

📍 渝老大 (砵蘭街) (太子)
太子砵蘭街444號地舖

#川菜 #痳辣 #水煮魚 #foodie #blogger
2024-07-10 109 瀏覽
📍太子好鍾意食辣嘢,就算夏天都唔例外。見到佢晏晝勁平,所以就喺度食晏晝飯。星期六過嚟,都好多人喺度食晏晝飯,因為價錢都真係好抵。$56 泡椒肥腸呢個價錢食到呢個質素勁好食。從來冇食過咁好食嘅萵筍,雖然作為配菜之一,蛋黃上切到好薄,啱啱好,有口感之餘又辣辣地好開胃。另外咗啲大塊嘅雲耳,好爽脆。$58 小炒牛肉牛肉份量都唔少,好滑,唔會咬唔開。另外有好多青椒,兩樣加埋好開胃,平時好少食晒成碗飯,今日一人食咗一碗飯。跟餐加$3可以有杯凍飲,晏晝返嚟講性價比極高!
📍太子

好鍾意食辣嘢,就算夏天都唔例外。

$56 泡椒肥腸

$58 小炒牛肉

跟餐加$3可以有杯凍飲,晏晝返嚟講性價比極高!

2024-07-07 99 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk川菜🌶️ × 惹味🤤× 平價😍太子呢間四川菜價錢真心親民😍!60幾蚊就食到酸菜魚,而且主菜小食都大份。味道都夠正宗,好惹味💗。酸菜魚大大碗,魚肉夠滑,夾埋萵筍、粉絲好食😋。辣到啱啱好,酸菜味同辣度好平衡,好開胃。血旺肥腸大腸味香濃,配埋辣味好送飯。鴨血配埋麻辣好好食🔥。套餐仲可以加購埋小食,份量幾多。尖椒伴黃金皮蛋口感QQ,辣得嚟又濃郁😚。蒜泥白肉蒜香味同埋辣醬加埋,真係好開胃🤤。💰酸菜魚($68)💰血旺肥腸($65)💰尖椒伴黃金皮蛋(+$20)💰蒜泥白肉(+$20)
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
川菜🌶️ × 惹味🤤× 平價😍

血旺肥腸大腸味香濃,配埋辣味好送飯。鴨血配埋麻辣好好食🔥。

套餐仲可以加購埋小食,份量幾多。
尖椒伴黃金皮蛋口感QQ,辣得嚟又濃郁😚。
蒜泥白肉蒜香味同埋辣醬加埋,真係好開胃🤤。

💰酸菜魚($68)
💰血旺肥腸($65)
💰尖椒伴黃金皮蛋(+$20)
💰蒜泥白肉(+$20)
2024-07-01 60 瀏覽
呢間渝老大位於太子地鐵站附近,非常方便;環境闊落、乾淨企理、位置多,坐得幾舒服👍🏻 餐牌更主打由正宗川菜,有辣/不辣既菜色,仲有酸菜魚,串燒,小菜等…選擇好多,總有一款岩自己😚烤蒜蓉茄子🍆原條切開既茄子,食用非常方便,面頭仲鋪滿超多炸蒜,勁Juicy,蒜香味又冇冚過茄子味,食落仲有點辣🤭蒜蓉豆腐皮🫔每嚿都燒至金黃色,外邊微脆口感,裡面軟香豆腐質感,仲配有辣味,真係多重口感😆蒜蓉多春魚🐟同樣以原條上既燒多春魚,燒到表面乾身收水,但仍保留着微微既鮮甜汁感🫶🏻烤冬菇 🍢每嚿冬菇唔會燒到好乾身 ,入口仲幾juicy😛不錯乾煸四季豆配白飯🍛就咁聽個名感覺呢款係簡單既小菜, 但呢間餐廳將四季豆炒到完全唔油膩,乾爽及爽脆,微辣惹味😋餐廳用料新鮮,食物種類多,而且性價不錯,重點係有辣有唔辣🫢

烤蒜蓉茄子🍆

蒜蓉豆腐皮🫔

蒜蓉多春魚🐟

烤冬菇 🍢
每嚿冬菇唔會燒到好乾身 ,入口仲幾juicy😛不錯

乾煸四季豆配白飯🍛

餐廳用料新鮮,食物種類多,而且性價不錯,重點係有辣有唔辣🫢
2024-06-17 81 瀏覽
朋友喜歡吃酸菜魚,今晚就帶她到太子「渝老大」吃晚飯。酸菜魚(新鮮加州海鱸魚)大大碗!香味四溢!加州海鱸魚很新鮮,入口啖啖肉,非常柔軟。內裏的配料有很多:酸菜、胡椒、辣椒、蔥、花椒、萵筍、粉絲等。形成了層次豐富的口感。入口即化的魚肉和酸辣調味互相結合。乾鍋牛肉以一個四川特有的干鍋上菜,配有Gas爐,上菜時吱吱聲響,熱騰騰的,聲音非常治癒。牛肉質地緊實,非常惹味,搭配着很多調味料,形成了濃郁香辣的口感,讓人讚不絕口。加$12配上白飯和飲品,價格非常實惠。最後,我們還選了三串串燒吃,分別是:雞爪子、雞柳、「骨肉相連」(即豬肉)全部配上獨有四川的調味料,醃得很入味及惹味,肉質也不會「嚡」,是非常鬆軟的。總括來說,嗜辣的朋友絕對覺得這一餐好吃,實在值得一試。不太吃辣的我也看到有很多其他不辣的選擇。所以我們皆認為這間小店回頭率亦非常高。

朋友喜歡吃酸菜魚,今晚就帶她到太子「渝老大」吃晚飯。

酸菜魚(新鮮加州海鱸魚)

乾鍋牛肉

2024-06-08 94 瀏覽
出嚟太子揼骨,又週圍搵嘢食~~今日响砵蘭街見有間川菜都唔錯~午餐有幾多嘅選擇,加$12跟白飯同一杯嘢飲~金湯酸菜魚($88):佢用鱸魚,魚肉都幾滑,有肉有骨~酸菜好明顯有炒香,仲有萵筍同粉絲!好餸飯,十分惹味!!大碗臘肉炒花菜($78):老細最愛福花菜!我反而好欣賞個臘肉~因為佢嘅煙燻味真係好出!而且一食就食到個家鄉嘅味道~啲肉皮係煙煙韌韌,好有咬口嗰種~食過你就會明我講乜~🤭😋小炒黃牛肉($88):啲牛肉好嫩滑,但係絕對唔係鬆肉粉乸到淋曬嗰款~用咗好多青椒,但又唔會太辣,好惹味!!咸檸檬雪碧:竟然一杯用半個鹹檸檬?!佢啲咸檸檬幾香~唔會死鹹,配川菜真係一流!!

2024-06-08