2019-08-24 257 瀏覽
香港地道特色美食外賣小店,食品選擇算多,還有五款賣相吸引的樽裝飲品,店員有禮又有效率!生菜魚肉碗仔翅三溝非常足料!除了有名稱所述的三種食材外,還有很多其他配料如粉絲、木耳、冬菇和蛋皮(還是腐皮呢?)等,十分鮮味,店員還會細心的問清楚要不要加麻油、紅醋和胡椒粉,抵讚!柚子蜜冰茶不會太甜,反而有微微天然的柚子澀味,平衡了口感,喝到後來發現樽底有新鮮柚子肉,怪不得比一般用柚子蜜沖調的飲品好喝得多!亦可見店家的用心和認真!下次有機會要再次捧場,試試其他美食和招牌樽仔奶茶!

下次有機會要再次捧場,試試其他美食和招牌樽仔奶茶!
2019-08-18 266 瀏覽
去左德福睇戲又未夠鐘,但見個肚餓我哋又唔夠時間食正餐,咁啱見到呢間渣哥響正對面!其實我都係第一次幫襯渣哥,因為價錢嚟講真係比較貴,我食咗呢個頭抽腸粉套餐,腸粉真係堅正,而且係比較幼條好啱箍牙妹食,我響出面未見過咁細條嘅腸粉,唔知係咪特登訂做㗎呢?至於魚蛋同燒賣方面兩樣都比較硬,唔知係本身佢哋嘅特色係比較硬,還是去貨去得快,蒸得唔夠耐呢?試咗呢個之後,我決定下次見到渣哥都會試下其他嘢,去發掘更多啱箍牙妹食嘅嘢!😂
頭抽腸粉套餐
2019-08-13 282 瀏覽
渣哥個名聽就聽得多 終於有幸經過試下我去既時候係星期六下就 都吳使排隊買嘢食但外面都有不少等緊嘢食我買左辣魚蛋 所以買完無耐都好快有魚蛋$15 10粒 魚蛋都算彈牙 有魚味但最加分係個醬汁 一開始食辣不算好辣 但慢慢你就會感受到個辣然後有好香既蒜香 配搭得好👍🏻
渣哥個名聽就聽得多 終於有幸經過試下
但最加分係個醬汁
一開始食辣不算好辣 但慢慢你就會感受到個辣
然後有好香既蒜香 配搭得好👍🏻
2019-07-19 941 瀏覽
今日下午行過呢度附近,唔知食咩好,見到佢有煎釀三寶,心想好似好耐冇食了,見佢$25都有五件,都應該夠當午餐,就買佢黎當午餐啦。返到公司打開個袋,裡面有釀茄子,青椒,豆腐,紅腸還有蕃薯,都算多款。首先講蕃薯先,蕃薯個漿係脆既,但個蕃薯好硬好實,唔知佢係炸得太耐定係放得太耐。豆腐就炸得好乾,同好靱,有牙都食唔到,再加上魚肉唔多,所以唔係咁好食。紅腸又係炸得耐左,所以略為硬左啲,茄子就腍身,但唔會太乾,啱啱好,青椒就好脆口,魚肉都好夠味,唔腥。之前食過碗仔翅都還好,但今次總括來說,唔抵食,唔好食,好失望,真係旺角街頭啲舖整得好食過佢。

煎釀三寶
2019-07-05
2019-07-13 4379 瀏覽
下午我剛剛在九龍灣「德福廣場」一期的麵包店裡面,外賣自取購買了一杯果凍、一枝牛奶雪條加一枝朱古力軟雪糕甜筒,然後坐在二期樓上的長櫈上,享用完所有雪糕、雪條跟果凍之後,就徒步返回樓下接近戲院的地方。因為我還購票,需要在享用雪糕雪條之後,徒步返回「德福廣場」的戲院裡面看電影,直到三小時之後才看完電影,離開戲院回到「德福廣場」平台的位置。結果我選擇了光顧戲院對面的港式小食店「渣哥一九九六」,早在上手手提電話跟「開飯喇」戶口還未報銷之前,其實我已經光顧過「渣哥一九九六」一次,當時我購買「渣哥一九九六」廚房店員製造的「渣哥手抓餅」。不過,我當時購買「渣哥一九九六」跟「手抓餅」的體驗,隨著上手手提電話跟電話裡面的「開飯喇」戶口報銷而化為烏有,消失於無形中。今次我在看完電影之後,離開戲院跟備返回小巴站之前,再次光顧多一次「渣哥一九九六」,又購買了「渣哥一九九六」店員製作的「豬腸粉」,食店版本名稱叫做「頭抽香滑腸粉」。「渣哥一九九六」版本的豬腸粉小食,名稱叫做「頭抽香滑腸粉」,我上次光顧「渣哥一九九六」的時候,還是購買了「渣哥一九九六」的「頭抽腸粉套餐」,但是記憶和手機裡面的記錄都已經湮沒於過去。加上

加上我從戲院出來的時候,時間尚未到達下午六點,無論怎樣去看還是處於下午跟「下午茶」時間裡面,我的身體精神狀況應該還有本錢,去承受港式奶茶飲品裡面的紅茶提神營養作用。

所以我另外購買了一枝「渣哥一九九六」製作,以膠樽作為餐具的「樽仔奶茶」飲品。「渣哥一九九六」製造的「樽仔奶茶」售價價錢尚算便宜,才港幣十八元而已。

於是決定了今次「渣哥一九九六」購買的小食與飲品的清單,包括一碟「渣哥頭抽腸粉」,加一支「渣哥一九九六」製作的「樽仔奶茶」飲品。

由於「樽仔奶茶」屬於「渣哥一九九六」廚房一早製作好,放置放雪櫃裡面備用的飲品,所以購買「渣哥一九九六」的「樽仔奶茶」,不需要花時間去等候。

相反,等候「渣哥一九九六」廚房店員製作的「頭抽香滑腸粉」,就需要花上數分鐘時間去慢慢等候了。不過我既然已經花了三小時去看電影,也不介意花多數分鐘去等候「渣哥一九九六」製作的「頭抽香滑腸粉」。

我在等候「渣哥一九九六」製作的「頭抽香滑腸粉」期間,無意中看到「渣哥一九九六」裡面的擺設,和「渣哥一九九六」創作的內容,我已經估計「渣哥一九九六」的老闆,應該不會是上了年紀的人。

後來,我終於等到「渣哥一九九六」廚房店員,順利製作完成他們的小食「頭抽香滑腸粉」。我把「渣哥一九九六」店員製作的「頭抽香滑腸粉」,跟「樽仔奶茶」放置在食店廚房旁邊有限的位置,開始嚐試腸粉的味道。

在享用「頭抽香滑腸粉」之前,我率先享用「渣哥一九九六」製作的香滑「樽仔奶茶」飲品。由於「樽仔奶茶」剛剛被我從雪櫃裡面拿出來,所以溫度仍然處於冰涼狀態。

加上「渣哥一九九六」「樽仔奶茶」在沒有加入冰塊,也沒有被冰鎮的情況之下直接享用,所以「樽仔奶茶」裡面的所有茶味以及甜味,我都能夠完全清楚地感受到。

儘管「渣哥一九九六」的「樽仔奶茶」,隨著被我從雪櫃裡面拿出來,直到開始享用,扭開飲品樽蓋都已經相隔一段時間,所以「樽仔奶茶」的溫度已經不及剛剛在雪櫃拿出來那麼冰涼。

不過,「樽仔奶茶」的實際味道,在完全沒有被冰塊融化出來冰水溝淡的情況下,「樽仔奶茶」味道仍然稱得上算是很甜的,尤其是奶味感覺還可以,「樽仔奶茶」整體甜味沒我預期那麼厲害。

而且我在享用「渣哥一九九六」「樽裝奶茶」之前,目測「樽仔奶茶」實際的容量感覺應該不小,而且不輸洩給超級市場裡面的樽裝奶茶飲品。

而且「渣哥一九九六」跟店員,似乎都響應了「走塑」,「走飲管」的呼籲,所以我大部分時間內,都在「渣哥一九九六」店內找不到飲管,我選擇索性放棄飲管,直接用口去飲用「樽仔奶茶」。

「樽仔奶茶」在沒有冰塊的情況下,實際容量頗大,我實際飲到的「樽仔奶茶」份量感覺非常之多。就算我光顧「渣哥一九九六」的時候,已經接近晚上時間,我也顧忌不了那麼多,直接飲完奶茶再算。

至於「渣哥一九九六」的「頭抽香滑腸粉」,食店選擇以「發泡膠」外賣飯盒去盛載「頭抽香滑腸粉」,雖然「發泡膠」飯盒不夠環保,但是為了防止醬料漏出來弄污衣服,「發泡膠」飯盒已經是非不得已的選擇。
樽仔奶茶

「渣哥一九九六」在現場已經擺放了四樽不同味道的調味醬料,包括甜醬、茄汁、芝麻醬還有辣椒醬,方便光顧「渣哥一九九六」的食客自行選擇,去調校他們購買小食食品的味道。

雖然我一向都屬於偏好重口味,可以食辣食鹹食甜的人,不過,即使我屬於「重口味」,這樣不等於我會選擇,把所有醬料亂石投林一併倒進食品裡去。

至於「渣哥一九九六」的「頭抽香滑腸粉」裡面的腸粉,形狀偏向比較修長,而且腸粉切口整齊,看來「渣哥一九九六」負責切割製作腸糉的工具,仍然十分新淨,鋒利如新啊。

所以「頭抽香滑腸粉」裡面每條腸粉口感實際上給我的感覺,實在很有一種似曾相識,但是又說不出來歷的感覺,只能夠說「頭抽香滑腸粉」外形修長,食店剪腸粉的手勢值得一讚。

我把「渣哥一九九六」店裡面提供的四款醬料裡面,除了「茄汁」以外的三款調味醬料,全部都一一加進「頭抽香滑腸粉」的腸粉裡面,然後拿着竹籤慢攪勻所有腸粉。

「渣哥一九九六」「頭抽香滑腸粉」豬腸粉入口之後,口感感覺十分彈牙,腸粉看來完全沒有被水蒸氣蒸到完全變腍,腸粉實際製成品彷彿剛剛蒸熟的樣子。
頭抽香滑腸粉

由於我已經加入了大部分的醬料,所以「頭抽香滑腸粉」醬料實際上的味道,感覺彷彿有如「混醬」,所有醬料的味道都已經全部被吸收進入豬腸粉裡面。

我始終還是比較喜歡「渣哥一九九六」裡面的「芝麻醬」,「芝麻醬」裡面的芝麻味道非常之香和甜,芝麻看來已經被炒了很多次,所以芝麻醬料裡面的芝麻香味,才會變得這麽濃厚。

最重要的是,「芝麻醬」裡面的味道非常之甜,「芝麻醬」跟「甜醬」被加進腸粉裡面之後,令腸粉整體味道變得很甜。另一方面,腸粉裡面的「頭抽」豉油味道也很新鮮,不會單純只有鹹味。

再加上「辣椒醬」裡面的辣椒辣味,「頭抽香滑腸粉」裡面已經集齊了大部分的味道,包括頭抽豉油裡面的鹹鮮味、辣椒醬的辣味跟芝麻醬、甜醬的甜味,令「頭抽香滑腸粉」整體味道變得很濃厚。

但是腸粉味道濃厚的同時,又不會變得太鹹,辣椒醬的辣味不會過猶不及,甜醬甜味也是適可而止,芝麻醬的甜味又能及時為腸粉適量增添甜味。

我雖然是「重口味」的人,但是又不會覺得「渣哥一九九六」「頭抽香滑腸粉」的整體味道會有「過鹹」、「過甜」或者「過辣」的情況出現,腸粉又不會蒸得太腍,屬我個人比較欣賞的腸粉小食。
2019-06-28
5 分鐘 (堂食)
樽仔奶茶
頭抽香滑腸粉
2019-07-09 512 瀏覽
好食到感動,好食到喊!燒賣可用世界級形容平時返工既日子,我唔係咁鐘意食野今日調左過黎九龍灣特意試下呢間有少少名氣既渣哥一九九六果然無令我失望朝早食完一兜,下午已經心思思想再買,結果6:00忍唔住衝左去再買太好食喇不過無可否認係朝早嗰兜好食啲,可能因為剛開檔剛煮好,燒買既肉質好煙韌,個汁都較得好好魚蛋質感又係好好,唔會淋,唔會有魚腥味,而且店員好有禮貌,一睇就知成間店老闆同員工一樣優質!會繼續支持,請加油
好食到感動,好食到喊!

燒賣可用世界級形容

平時返工既日子,我唔係咁鐘意食野
今日調左過黎九龍灣
特意試下呢間有少少名氣既渣哥一九九六
果然無令我失望

朝早食完一兜,
下午已經心思思想再買,
結果6:00忍唔住衝左去再買
太好食喇
不過無可否認係朝早嗰兜好食啲,
可能因為剛開檔剛煮好,

燒買既肉質好煙韌,
個汁都較得好好
魚蛋質感又係好好,唔會淋,
唔會有魚腥味,

而且店員好有禮貌,
一睇就知成間店老闆同員工一樣優質!
會繼續支持,請加油
2019-06-19 477 瀏覽
腸粉燒賣魚旦成日都係香港人最愛既早餐之一。渣哥早餐都有好多不同餐俾大家選擇。我最愛既就係腸粉燒賣魚旦都有既早餐。同其他早餐店唔同,渣哥既腸粉係比較幼身,所以食哂之後係無其他早餐店既甘濟。而且,食腸粉既精華,甜醬鼓油,麻醬都會因為佢幼身通通甘全全融入左腸粉。腸粉本身夠滑,但係就無咩米味,但如果對米味無咩研究其實都係一個好好既選擇。魚旦彈牙,有小小魚味,而咖哩汁既辣度都好適中,係好唔鐘既街頭魚目。燒賣就平平無奇,所以如果轉燒賣做魚旦都係唔錯既選擇。套餐包飲品,二十六蚊,算係正常價錢。
套餐包飲品,二十六蚊,算係正常價錢。
2019-05-22 677 瀏覽
今日上午有野做,下午趕返工,原先諗住買個麵包返公司,點知行行下見到呢間店,原來之前間雪糕店已經搬了,變了呢間外賣店,我就不其然就行去睇睇,原來賣小食,有燒賣,腸粉,仲有碗仔翅添,望了一望價錢,其實偏貴,但都想試一試佢,所以我就打消了買麵包既念頭,見佢一碗碗仔翅都要成$30,如我冇理解錯,佢應該係兩溝同三溝都係一樣價錢,所以我都係買左三溝既生菜魚肉碗仔翅返公司食。返到公司就立即開黎食,見佢都幾多料,都幾豐富,味道都算唔錯,不過不失,比我想像中好,貴就貴左少少,但德福有間呢啲類型既店舖,我地就有多一個食野選擇,都唔錯呀!

生菜魚肉碗仔翅

2019-05-22
生菜魚肉碗仔翅
2019-05-16 501 瀏覽
對呢間鋪嘅認識,眾所周知都係某港姐開舖,至於好唔好味,真係要試過先知。平時港式小食,不外乎魚蛋、燒賣、雞蛋仔等等。不過今日天氣有啲熱,肚餓又唔想食熱食,見有酸齋,就試一試。酸齋價格不算貴, $15一碗,雖然睇落唔多,但一舊嘅都大件,凍凍的,甜甜酸酸,味道不過不失,也很開胃,係一個熱天唔錯的小食選擇。會選擇再吃。
2019-05-03 314 瀏覽
最近上左套萬人觸目既電影,等睇戲前梗係醫下個口先,其實渣哥好多地道小食,例如碗仔翅,生菜魚肉,煎釀三寶,魚旦燒賣,撈麵。最近下就總推出左撈烏冬呀。而我既最愛係佢地既炸燒賣基本上,我行過都一定會食,雖然價格唔平,不過佢即叫即炸,而且加左小小椒鹽,係相當惹味。新鮮炸上黎既燒賣,熱辣辣又香脆,入面又軟心,真係好對我口味其實有時都會想下佢既煎釀三寶,比起出面,佢算係大大件,魚肉又多,總有碗仔翅,見人食好似好足料咁
基本上,我行過都一定會食,

新鮮炸上黎既燒賣,熱辣辣又香脆,入面又軟心,真係好對我口味

總有碗仔翅,見人食好似好足料咁

2019-03-29 433 瀏覽
今早買早餐,本身買淨燒賣$15,收銀員竟收我$18,仲問我係咪野飲送都唔要,搞亂了我思想,我隨口話不要,但其實我一早已告知他要淨燒賣,是什麼一回事呢??為何多收我$3!! 無理由早上只能買套餐不能單買

2019-02-17 494 瀏覽
午餐時間處處都多人,於是決定買外賣回公司食。渣哥不設堂食,所以全部食物都是外賣。以小食為主,基本上香港特色小食都一應俱全。當日不是太多人,基本上不用排隊就可以落單付款。點餐後就可以等候出餐了。這次點的是渣哥招牌撈烏冬,皆因配料多,只需38蚊,性價比高,是抵食之選。有辣和不辣之分,無辣不歡的我當然毫不猶豫選擇辣了。除了烏冬之外,配料十分豐富,有魚蛋、雞翼、白蘿蔔、豬皮、冬菇及生菜,配上辣咖喱汁十分惹味,不過提醒大家辣咖喱汁比較辣,要自己衡量。
午餐時間處處都多人,於是決定買外賣回公司食。
  • 渣哥招牌撈烏冬
2018-12-27 472 瀏覽
平日叫車仔麵,感覺都很麻甩,預期店員也是很麻甩的,不是標籤,亦沒有貶義,只是一種文化。是日放工去叫渣哥,平日路過也聞到香噴噴的,總想找機會try一try,本想叫個咖喱魚蛋或是碗仔翅甚麼的,比錢時看見車仔麵午時供應,已經流哂口水都下午lunch來買,突然靈機一觸口痕痕問店員哥哥,而家晚市係咪無嫁啦?點知佢話幫我check下,有喎,跟住又幫我改單。等緊的時候,收到朋友的電話想搭單,我又再排隊買,點知阿哥哥又好好人咁幫我話夾埋同一張單你一齊拎啦,好記性又好細心,如是者後來又有朋友搭單 ......車仔麵好好味,勁多料,特別是蠔油冬菇勁入味,辣度剛剛好。碗仔翅也非常值得一試。是次我做外賣仔的經驗,令朋友們對渣哥眼前一亮,紛紛變做渣哥之友了。
點知佢話幫我check下,有喎,跟住又幫我改單。

......
渣哥車仔麵
2018-11-22
渣哥車仔麵
2018-11-13 489 瀏覽
放工行過想買份煎釀三寶醫肚,一見價錢$25五件。心諗有無搞錯,之前仲賣緊$20五件,今個星期已加價25%,係$25/五件。老實講,煎釀三寶唔係特別好味,只是不過不失,但一加就25%,好離譜,唔會幫襯
2018-11-08 433 瀏覽
其實我從來都唔寫食評,但係呢個腸粉真係令人好失望之前都有聽過話渣哥已經唔係好似以前咁好食,但係行開又即管一試結果......失望到爆買左個頭抽腸粉早餐,價錢已經比一般小食店貴,d腸粉唔滑、唔好食,份量仲好少至於杯熱咖啡......well,算吧啦,我自己沖都好飲過佢唉,真係冇下次
結果......失望到爆
唉,真係冇下次
頭抽腸粉早餐
2018-11-08
5 分鐘 (外賣自取)