2019-04-11 423 瀏覽
之前做團購用$68買$100 coupon,見咁抵就買幾張叫埋屋企人一齊黎食~呢間餐廳係區內都算少人,我地7點去到都係得幾檯客,可以靜靜地傾計用餐又唔駛俾人催交檯食到趕頭趕命~我地叫左酸辣鳳爪、咖哩雞配酥餅、蒜蓉包、火車頭、炒貴刁同煎蛋芋頭粒海鮮炒飯4個人share。1)酸辣鳳爪媽咪既指定菜式~份量中等唔算多,鳳爪質地爽口,呢日天氣熱,食d涼拌野幾清新開胃。但媽咪comment表示酸辣汁稍微酸左d2)咖哩雞配酥餅、蒜蓉包咖哩雞可配飯或酥餅,因為我地已叫左個炒飯所以就叫左酥餅。一客兩塊,上檯時微暖,蘸上咖哩汁又係可口飽肚既小食。不過主角咖哩雞俾既份量略嫌姑寒左d,只係得4,5舊細雞肉,味道唔錯,雞唔鞋口但如果加大番份量就更好!因為得兩塊酥餅而又淨番好多咖哩汁所以就叫多3個蒜蓉包黎配~估唔到蒜蓉包先係今餐之最~焗得剛好脆口,蒜蓉味好香而且夠哂熱,無論就咁食定配咖哩汁食都好好食!3)煎蛋芋頭粒海鮮炒飯煎蛋做到蛋白層焦脆,蛋黃流心既效果。海鮮就只有少少炸魚同蟹柳,芋頭粒亦炒得過火沒有了粉粉的口感!而且成個飯好油,下次都係叫原個菠蘿炒飯好似吸引d!4)炒貴刁炒貴刁入面既配料有蛋、蝦仲有少少肉片,

1)酸辣鳳爪

酥辣鳳爪

2)咖哩雞配酥餅、蒜蓉包
咖哩雞配酥餅

3)煎蛋芋頭粒海鮮炒飯
煎蛋芋頭粒海鮮炒飯

4)炒貴刁
炒貴刁入面既配料有蛋、蝦仲有少少肉片,上面加左d花生碎,食落都好香,整體炒得香口但可惜d蝦完全淡而無味,只勝在爽口。
炒貴刁

5)火車頭
最後既火車頭挽回一d分數,湯底濃郁,配料有生牛肉牛腩同牛丸。牛肉牛腩都好林唔會煮得過熟而好un。金邊粉底索哂d湯汁連埋生牛肉一齊食味道唔錯。
火車頭

用左300蚊coupon要再補多70幾蚊,如果有團購價錢既話係幾抵食既!但原價既話就有d貴了。

咖哩雞配酥餅
火車頭
2019-02-21 367 瀏覽
今日又尼左食越南餐廳,近住屋企就來試試。海南雞飯配兩個醬汁一個係薑汁醬 一個酸辣酱 除左個油飯好味,其他都普普通通。$56香茅豬扒湯河十分清淡,尼既時候都差唔多索哂水。$36酸辣鳳爪得個酸字,麻麻地惹味。$28 /4隻即磨咖啡係下午茶送既其中一款熱飲,咖啡幾滑。服務態度還好,下午茶時段唔算多人,七成滿座。岩岩漏單。
今日又尼左食越南餐廳,近住屋企就來試試。

香茅豬扒湯河十分清淡,尼既時候都差唔多索哂水。$36

酸辣鳳爪得個酸字,麻麻地惹味。$28 /4隻

即磨咖啡係下午茶送既其中一款熱飲,咖啡幾滑。

服務態度還好,下午茶時段唔算多人,七成滿座。岩岩漏單。

2019-01-23 443 瀏覽
老公休息的日子,好想行下將軍澳海旁,看海的日子😎原來都好耐無行這麽遠路程了,天氣很好說說笑笑便到了將軍澳唐俊街付近,於是食埋午飯先回家,這兒都有好幾間食肆店舖 ,我們便選了湄南這間越南菜 飯店, 地方也算寬敞 ,更有啲越南嘅牆壁海報添,女侍應生笑容滿面招呼我們 ,於是便選了兩個午餐。 門口好光猛越式番茄牛腩焗飯$60牛腩好淋 焗飯竟然可以這樣配搭越式蝦餅扎肉$54配金邊粉沙嗲湯底個湯好正好入味,金邊粉好多又大碗 終於叫侍應生比多碗湯我 再放啲粉落去 畀老公食 好抵 牆壁 好大福越南畫咖啡檸檬茶 就一般
門口好光猛

越式番茄牛腩焗飯$60

牛腩好淋 焗飯竟然可以這樣配搭

越式蝦餅扎肉$54
配金邊粉沙嗲湯底

個湯好正好入味,金邊粉好多又大碗
終於叫侍應生比多碗湯我
再放啲粉落去 畀老公食 好抵

牆壁 好大福越南畫

咖啡檸檬茶 就一般

• 越式番茄牛腩焗飯
2019-01-21 353 瀏覽
湄南下午茶將軍澳,原來係好多選擇,連鎖店真係真係多到數都數唔曬, 一條巷仔可以有幾間,食物連鎖店,咁我哋行到呢一間湄南越南菜館,就可以食個下午飯 ,好簡單㗎!呢間就係因為唔使攞,唔使去排隊,有人送餐到面前,隔離大機構都要排下隊,仲要買一次。攞餐一次,排兩次添重要畀錢先。 真係唔做啲快餐文化。返嚟講返我都係照返個焗咖哩牛腩蕃茄飯 ,朋友叫咗個 扎肉蝦餅檬金邊粉 ,食落真係唔錯 ,起碼只係食咗啲好食嘅嘢,食物味道你話好出色,咁就唔係啦!話佢錯佢又冇乜點錯!已經係應該有嘅標準,咖啡奶茶就呢度偏偏,有咖啡冇奶茶, 加片檸檬嘅茶又有喎,咖啡要加檸檬佢又唔畀你喎,飲下午茶食完咁就算啦!
湄南

2019-01-12 322 瀏覽
之前聽過呢度嘅菠蘿炒飯幾好食,於是諗住今晚去試吓,去到門口見到套餐都唔算抵食,但一心為咗菠蘿炒飯而來,於是到入去試吓。我們叫了一個菠蘿海鮮炒飯,同埋一個香芒米紙卷。海鮮菠蘿炒飯用菠蘿殼承載着,分驚面頭鋪滿了之時,但食落欠缺芝士味,海鮮數量一半,飯嘅數量算適中,但唔算大碟。至於香芒米紙卷,米紙皮煙韌,材料算豐富,加入香芒令整碟菜感覺清新,但我認為雞肉數量可多一點,否則只吃到菜的味道。整體來說,餐廳環境比較清靜,而且裝修漂亮,也算吸引。菜式價錢我認為可以調低一點,不過星期一至五用銀聯卡付款有九折,而且唔收加一,都可值得一試。🤔
香芒米紙卷
香芒米紙卷
2019-01-12
2019-01-05 170 瀏覽
外賣網上外賣平台準時到,食物質素與價錢成正比,份量足,配菜配料好新鮮,串燒大大串絕對唔似其它餐廳細細串,豬頸肉沙律的豬頸肉外邊仲係香脆的,好少外賣可以keep倒脆嘅效果,唯一不足係 芒果黑糯米的芒果生到好似薯仔咁,整體有80分以上。回頭率高! 以後多賣多一個選擇。
,整體有80分以上。回頭率高! 以後多賣多一個選擇。
芒果黑糯米
2019-01-05
外賣送餐
  • 炭燒豬頸肉沙律、串燒、咖哩炒青口
2018-11-26 217 瀏覽
夜晚諗唔到食咩好,求其叫咗個二人餐炒金邊粉都幾香口惹味,望落仲有好多材料大蝦仁有2隻,仲有啲蛋絲,蝦米,章魚肉,豬腩肉咁金邊粉條條分明,同銀芽,香料一齊炒,加上花生碎好有鑊氣色香味俱全串燒質素都唔錯,醬汁用咗好多花生磨成,味道濃郁,呢碟小食同金邊粉一樣都有菠蘿片墊底,食完小食再食水果清咗喉嚨好舒服海南雞不過不失,雞胸肉係有點鞋,不過雞髀肉夠滑飛天通菜唔算真係好辣,醬汁都入味椰汁糕好Q,食落煙韌夠哂動L點埋椰漿一齊食,椰味濃,鐘意椰香嘅朋友唔好錯過
夜晚諗唔到食咩好,求其叫咗個二人餐

炒金邊粉都幾香口惹味,望落仲有好多材料
大蝦仁有2隻,仲有啲蛋絲,蝦米,章魚肉,豬腩肉咁
金邊粉條條分明,同銀芽,香料一齊炒,加上花生碎好有鑊氣
色香味俱全

海南雞不過不失,雞胸肉係有點鞋,不過雞髀肉夠滑

飛天通菜唔算真係好辣,醬汁都入味

椰汁糕好Q,食落煙韌夠哂動L
點埋椰漿一齊食,椰味濃,鐘意椰香嘅朋友唔好錯過
2018-10-27 1009 瀏覽
天晉匯呢邊好多餐廳都未試過,鐘意食越南菜嘅我哋揀咗湄南。兩點左右客人並唔多,餐廳佈置都幾雅緻,坐得幾舒服,室外都設有座位。我哋每人叫咗個午巿套餐,另加配一款小食,除咗越式蕃茄牛腩焗飯同呢度嘅菠蘿幾甜外,其他食物味道好一般,飲品選擇少,服務態度亦好一般。餐牌無列明可選擇嘅飲品,Order嘅時候職員只淡淡講句無,再問先冷淡講有咩選擇。越式海南雞飯(配中湯),食越南菜必叫,雞有少少雪味,雞肉唔滑,油飯可以,最好就係個湯,味唔算太重,有少少椰子香味。越式海鮮炒金邊粉,海鮮少,除咗一隻蝦放面,其餘只有少量八爪魚,味比較淡,不過粉炒得乾爽少油,亦少油。越式蕃茄牛腩肉飯,我覺得個汁好好味,唔酸但有茄味,送飯一流,牛腩唔少,唔太淋有少少咬口。加配小食:鮮蝦菠蘿米紙卷(1件),都幾大條,好多配菜,菠蘿好甜比較特出。越式春捲卷(2件),新鮮炸起,好似有芋頭絲,都唔錯。香茅雞翼(2件),好淡,無味,好似炸定翻炸咁。飲品選擇少。

,油飯可以,最好就係個湯,味唔算太重,有少少椰子香味。

越式蕃茄牛腩肉飯,我覺得個汁好好味
,唔酸但有茄味,送飯一流,牛腩唔少,唔太淋有少少咬口。

加配小食:

越式春捲卷(2件),新鮮炸起,好似有芋頭絲,都唔錯。

香茅雞翼(2件),好淡,無味,好似炸定翻炸咁

飲品選擇少。

2018-10-26
想食碗越南湯粉,真係好失望!<生牛肉湯檬>湯底唔夠熱,我等呀等呀等等等等..........生牛肉都仲係好生,可能切得太厚加湯太凍,完全係要我生食,湯底亦唔夠濃...👎🏻唔會再黎喇。
想食碗越南湯粉,真係好失望!

<生牛肉湯檬>
午餐
2018-08-12 518 瀏覽
平時拍拖成日出街食,一有時間,當然要陪下媽咪撐枱腳啦,lee日就近近地揀左天晉既越南菜,星期日又有set,又唔洗等位好難得,叫左個菠蘿炒飯set,冬陰公豬扒金邊粉同一客串燒,個set包左一客豬頸肉沙律同埋一客甜品千層糕,頭盤,主菜,小食,甜品都有齊,埋單唔洗三百,已經好滿足,味道就正正常常啦,正宗又講唔上,不過幾欣賞個千層糕連埋椰漿一齊上,口感好豐富,之前未試過
2018-06-15 663 瀏覽
是日去開將軍澳探朋友,  Tea Time 時間周圍都仲係好多人等位開餐, 為左避開大商場嘅人群, 決定行遠少少, 去附近 D 私人屋苑樓下嘅餐廳搵食。 去到呢間越式餐廳, 見到佢有 Tea Set, 所以就入左去。 果然, 避開左大商場, 人流即刻少好多, 可以靜靜地食個  Tea 河內生牛肉金邊粉一般嘅生牛肉湯粉, 個湯底一定係勁熱, 但呢碗湯河嘅湯底係暖嘅, 所以 D 生牛肉要浸好耐先完全熟晒 (我差不多食左半碗, D 生牛肉先轉晒色)  揀左牛肉湯底, 但味道真係非常薄。

河內生牛肉金邊粉
 揀左牛肉湯底, 但味道真係非常薄。
2018-06-03
下午茶
2018-06-06 507 瀏覽
私人屋苑商場餐廳。本身都無咩奇望。食完後再次証明無奇望就無失望是對的。河內生牛肉湯河 $43湯底清淡,只感覺到香料味道。牛肉無味。非常鞋口。越式海鮮炒金邊粉 $57粉濕立立的。海鮮碎濕濕的。$57一個下午茶炒粉(飲品要另外加錢),有條件和理由做好D

河內生牛肉湯河 $43
湯底清淡,只感覺到香料味道。牛肉無味。非常鞋口。

越式海鮮炒金邊粉 $57
2018-06-03
2018-06-02 412 瀏覽
《湄南》 #將軍澳📍將軍澳唐俊街12號天晉匯地下02號舖-🔹河內生牛肉湯檬 $58 包熱飲 個湯底唔得 牛肉一般 但食到一半湯都吸哂🤦🏻‍♀️完全食唔到 好扣分🔹喇沙香茅豬扒湯河 $54 包熱飲喇沙味聞落幾香 食落得椰味 豬扒無特別食到一半變左撈河🤷🏻‍♀️無哂湯-無興趣想試任何麵類 應該得第一次食嘅海南雞飯係好味-
《湄南》 #將軍澳
喇沙味聞落幾香 食落得椰味 豬扒無特別
食到一半變左撈河🤷🏻‍♀️無哂湯

無興趣想試任何麵類 應該得第一次食嘅海南雞飯係好味
2018-05-24 411 瀏覽
夜晚又係時候要出動搵食今次去到將軍澳, 想食一啲越南野, 所以就黎咗湄南入到餐廳環境都幾舒服, 無乜人, 座位又寬敞牆身有啲好似越南風壁畫兩個人食, 就簡簡單單叫咗兩碗越南河試吓啦湄南火車頭湯底係牛筒骨湯, 但味道無乜牛骨味餸就有生牛肉片, 牛坑腩片, 手打牛丸, 牛筋, 牛栢葉味道唔差, 但係餸就少咗啲越式札肉湯檬粉 (清湯)札肉同火車頭湯底一樣味, 哈哈但加咗附送嘅辣椒, 少少辣, 個湯都變得惹味有6塊札肉, 都算多, 而且幾厚, 好好味青檸梳打食完越南河, 飲杯梳打, 爽呀!
入到餐廳環境都幾舒服, 無乜人, 座位又寬敞
牆身有啲好似越南風壁畫

兩個人食, 就簡簡單單叫咗兩碗越南河試吓啦

湄南火車頭
湯底係牛筒骨湯, 但味道無乜牛骨味
餸就有生牛肉片, 牛坑腩片, 手打牛丸, 牛筋, 牛栢葉
味道唔差, 但係餸就少咗啲

越式札肉湯檬粉 (清湯)
札肉同火車頭湯底一樣味, 哈哈
但加咗附送嘅辣椒, 少少辣, 個湯都變得惹味
有6塊札肉, 都算多, 而且幾厚, 好好味

青檸梳打
食完越南河, 飲杯梳打, 爽呀!
2018-05-18
最熱紀錄的佛誕中午想在將軍澳覓食,不容易,走了多家都爆滿。第一次來湄南,舒適的環境令人愉悅。點了喇沙機翼檬粉和牛肉沙爹河粉。老實說,味道只是一般,但是對得起五、六十元的價錢。絕對的。兩個椰青收了五十六元,跟餐價。因為天太熱,又單點了一個椰青,收費三十八。炎熱的中午喝上一個絕對冰凍的椰青,爽😊
最熱紀錄的佛誕中午想在將軍澳覓食,不容易,走了多家都爆滿。