2022-09-28 229 瀏覽
金鐘一帶有好多外賣餐廳,一到食飯時間就迫滿曬人,又要等攞外賣。今次試左呢間外賣店非常方便,可以whatsapp落單,揀好攞外賣時間,夠鐘就可以落去攞啦~佢既午餐包主食同小食/飲品,怕唔夠飽既,可以叫佢是日精選既set就可以免費添飯/麵,唔就唔怕食唔飽啦🤣今次我叫左2個set紅燒牛肉.白花枝丸濃湯燉讚岐烏冬:呢碗紅燒牛肉烏冬幾好食,大大舊牛肉一d都唔韌喎,d蘿蔔都幾入味,湯底濃味,不過略嫌鹹左少少烤台灣腸.烤魚角 滷蛋肉燥乾拌烏冬:正正常常既小食配拌烏冬,台灣腸同魚角都有煎過,所以口感好好😋至於個拌烏冬幾足料下,d汁足夠食曬成碗烏冬有突,不過今次個汁就略嫌甜左少少啦😂😂個肉燥係半肥瘦,有咬口蒜蓉椰菜:不過不失既蒜蓉椰菜😂有蒜香味,就咁食唔會覺得太清淡冰胎菊桂圓蜜:呢杯桂圓蜜真係出乎意料好飲喎,我成日怕乜乜蜜類既飲品都會太甜,點知呢杯野串我啱好,飲曬成杯都唔會覺得個口好甜,反而令我飲唔停😂😂個桂圓味幾突出,唔會似淨係飲緊蜜糖咁
今次我叫左2個set
紅燒牛肉.白花枝丸濃湯燉讚岐烏冬

烤台灣腸.烤魚角  滷蛋肉燥乾拌烏冬

蒜蓉椰菜

冰胎菊桂圓蜜

紅燒牛肉.白花枝丸濃湯燉讚岐烏冬
冰胎菊桂圓蜜
2022-09-27 173 瀏覽
自從同事介紹過這間做外賣自取的台式餐廳後湕承就成為我的飯堂之一了 這次要好好介紹一下🥰在金鐘除了連鎖食店以外平民一點的小店大多數集中在海富中心那裡有賣三文治水果、兩餸飯、日式便當、台式便當的店選擇比大商場裡面的多一點 🤫而湕承· 台式便當是其中一間「個性」比較鮮明的店因為菜單上真的很「台」😍逢星期一至五的午市套餐有ABC三款選擇每個套餐包括一道主菜+ 小吃或飲品 🥤除了白飯外 還可以轉成讚岐烏冬、新竹米粉或米線 🍜值得一提的是小吃/飯品選擇也很多 🤩當天有: 熱檸檬柑橘/ 冰百香果蜜/ 冷泡阿里山烏龍/ 紫菜豆腐湯/ 蒜蓉椰菜值得讚賞的是店家提供Whatsapp先下單在11:30am前下單就可以選擇自取的時間對上班一族來說超方便😍 節省了等候的時間👍🏻➡️ 日式豆乳雞肉野菜鍋配 白米飯+冰百香果蜜 $68外賣很貼心的把湯跟飯分開白米飯是用類似珍珠米煮成的 很軟糯配湯口感很好😋至於主角 日式豆乳雞肉野菜鍋很好吃😍😍😍豆乳湯底不但有豆乳香氣 而且不會太濃 👍🏻很好地襯托了嫩滑雞肉、木耳、油揚、甘筍和蔬菜😋(題外話 🐔雞肉幾乎沒有肥肉但完全不乾不柴👍🏻👍🏻👍🏻)總體來能在澱粉、肉和蔬菜
自從同事介紹過這間做外賣自取的台式餐廳後
湕承就成為我的飯堂之一了 這次要好好介紹一下🥰
在金鐘除了連鎖食店以外
平民一點的小店大多數集中在海富中心
那裡有賣三文治水果、兩餸飯、日式便當、台式便當的店
選擇比大商場裡面的多一點 🤫

而湕承· 台式便當是其中一間「個性」比較鮮明的店
因為菜單上真的很「台」😍
逢星期一至五的午市套餐有ABC三款選擇
每個套餐包括一道主菜+ 小吃或飲品 🥤
除了白飯外 還可以轉成讚岐烏冬、新竹米粉或米線 🍜
值得一提的是

配湯口感很好😋
至於主角 日式豆乳雞肉野菜鍋很好吃😍😍😍
豆乳湯底不但有豆乳香氣
而且不會太濃 👍🏻
很好地襯托了嫩滑雞肉、木耳、油揚、甘筍和蔬菜😋
(題外話 🐔雞肉幾乎沒有肥肉但完全不乾不柴👍🏻👍🏻👍🏻)
總體來能在澱粉、肉和蔬菜中取得平衡🤗
而飲料跟外面買的差別不大
整頓都有誠意滿滿的感覺😋😋😋

2022-09-27 160 瀏覽
今日去左金鐘海富中心做野,lunch time 係湕承台式便當叫外賣食。每日都有唔同的精選套餐提供,可以提前whatsapp落定單,夠晒方便。隨餐送飲品或小食,價錢係金鐘黎講唔算貴,大約60幾蚊左右。我叫左燒汁豚肉湯燉讚岐烏冬,豚肉味道唔錯讚岐烏冬唔會煮得過林,軟綿帶韌度,湯底幾清甜。同事叫左日式燉豬軟骨.白米飯,豬軟骨軟腍夠入味,送飯一流。隨餐送的飲品我地揀左冰茉莉蜂蜜同冷袍阿里山烏龍 。冰茉莉蜂蜜清香解渴,比例剛剛好,唔會過甜。冷袍阿里山烏龍芳香濃郁,茶味甘醇。

同事叫左日式燉豬軟骨.白米飯,豬軟骨軟腍夠入味,送飯一流。

2022-09-26 138 瀏覽
有陣時返工諗唔到食咩,就會去買公司樓下既台式便當食😋😋佢地既套餐包主食、小食/飲品,每日都唔同menu!日日食都唔會厭❤️❤️🍱黑麻油雞翅·烤魚角·滷蛋肉燥飯 $68✨賣相唔錯!包括有雞翼、烤魚角、滷蛋、青瓜同酸菜~~雞翼外脆內嫩,煎得好香口!烤魚角口感彈牙🤤🤤肉燥撈勻後好餸飯,整體唔錯👍🏻👍🏻🍜和風蕃茄雞肉湯燉讚岐烏冬 $68✨蕃茄湯味道香甜,熬煮得好濃郁~~雞肉份量都好多!肉質嫩滑、咬落啖啖肉😋😋烏冬口感Q彈,索滿哂湯汁好入味❤️❤️飲品方面,我地揀左熱百香果蜜同冰茉莉蜂蜜🍹🍹兩杯味道都唔錯~飲落甜甜地,好清新🌿🌿
有陣時返工諗唔到食咩,就會去買公司樓下既台式便當食😋😋

🍱黑麻油雞翅·烤魚角·滷蛋肉燥飯 $68✨
賣相唔錯!包括有雞翼、烤魚角、滷蛋、青瓜同酸菜~~
雞翼外脆內嫩,煎得好香口!烤魚角口感彈牙🤤🤤
肉燥撈勻後好餸飯,整體唔錯👍🏻👍🏻

🍜和風蕃茄雞肉湯燉讚岐烏冬 $68✨
蕃茄湯味道香甜,熬煮得好濃郁~~
雞肉份量都好多!肉質嫩滑、咬落啖啖肉😋😋
烏冬口感Q彈,索滿哂湯汁好入味❤️❤️

飲品方面,我地揀左熱百香果蜜同冰茉莉蜂蜜🍹🍹
兩杯味道都唔錯~飲落甜甜地,好清新🌿🌿
2022-09-24 1440 瀏覽
便當是會說話的。。。一個便當,就是一份會行走的心思。 廚師有沒有用心地栽培他們成才,作為食客是可以感受得到的。。。牛筋牛肋肉。滷蛋。飯 $68牛肋肉入口軟淋,炆得很入味! 牛筋有滿滿的骨膠原, 有我最喜歡的膠質質感。 他們一個二個好像在飯碗裏西向我昂首擺尾, 嚷著:吃我先!吃我先! 哈哈!他們在爭寵啊!😝 不過又真係煮得幾好味,弄得我吃到一滴不剩!台灣車站烤雞。滷蛋。飯 $68烤雞配滷蛋,不就是「親子丼」的台灣版本? 究竟吃雞先,還是吃蛋先好呢? 好!我決定先吃鹵水蛋, 因為隔著盒蓋已經聞到鹵水的香味,打開後又看到風味俱全的鹵水蛋雙姝。。。像在對我擠眉弄眼、秋波暗送! 主角烤雞肉呢?也很嫩滑。。。而且脂肪不多,因此一直都是我最喜歡的健康有營不二之選!冰枸杞桂圓蜜 ( 跟餐飲品 )入口很舒服,很清新的飲品 !飲品杯上面還印了聖經的金句導人向善,很有意思。。。「不 要 為 明 天 憂 慮 , 因 為 明 天 自 有 明 天 的 憂 慮 ; 一 天 的 難 處 一 天 當 就 夠 了 。」 (馬太福音6章34節)。。。。。。。。。。。🦉。。。#福福郎的日常 #taiwanfood #adm
便當是會說話的。。。

牛筋牛肋肉。滷蛋。飯 $68

台灣車站烤雞。滷蛋。飯 $68

冰枸杞桂圓蜜 ( 跟餐飲品 )

。。。
。。。。。。。。🦉
。。。

#福福郎的日常 #taiwanfood #admiralty #takeawaystory #湕承便當 #味道的故事
#fukurotheowl
#lunchbreak #savoirfaire #this_is_how_we_takeaway
#台北車站

。。。。。。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章。
2022-09-23
10 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
  • 鹵水蛋
  • 牛筋牛肋肉。滷蛋。飯
2022-09-20 172 瀏覽
今日同個朋友仔約埋食lunch,去左海富諗住買番公司食,見到有台式便當,試下先。因為每日都不同Menu,可以whatsapp問定啊!薄豚肉蕃茄湯燉讚岐烏冬,麻辣蕃茄湯,湯底夠麻辣又唔會蓋過蕃茄味,豚肉半肥瘦好爽口,個烏冬剛剛好,又滑又彈牙。紅燒排骨燉蘿蔔配滷蛋肉燥飯,呢個抵食又大份,排骨炆得好夠入味,肉燥拌飯一流,唔會過咸。蒜蓉椰菜,跟餐每日會有飲品或小飯,揀左椰菜,份量都唔少,有肉有菜,夠平衡!

因為每日都不同Menu,可以whatsapp問定啊!

2022-09-16 231 瀏覽
湕承 • 台式便當 金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖嘩, 乜金鍾一個兩餸飯要成$75, 真係百物騰貴呀。我真是食唔起富人兩餸飯, 而金鐘識得路,要搵到平民外賣的餐廳小店有很多。set lunch會附送飲品/小食, 仲抵食D, 價錢定在$65-$70左右。$68 台灣牛肉肉滷蛋肉燥飯, 肉燥份量較小只有一匙份量, 食得唔夠暢快。 不過個飯有好多其他配料, 組合得顏色很好看。 醬汁有點日式風格, 甜甜的味道同肉燥好襯, 其他配料有滷蛋青瓜豆卜等等, 都是蛋白質。$68醋香手撕雞白米飯 , 手撕雞份量都OK, 醋香 好吃呢!跟餐的蒜蓉椰菜, 夠清新, 工日都小食菜了,正可以補足下蔬菜。炎炎夏日, 凍飲是最受歡迎了, 冷泡阿里山烏龍好醇厚。Whatsapp 落單, 到時間先落去比錢拎外賣, 唔洗等, 岩曬繁忙的香港打工仔節奏。
湕承 • 台式便當

金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖

炎炎夏日, 凍飲是最受歡迎了, 冷泡阿里山烏龍好醇厚。

2022-09-13 176 瀏覽
之前經過呢間台式便當外賣店,見到餐牌好吸引,但係好多人等緊而我又趕時間,所以就冇試到😭。原來可以WhatsApp 問定店家是日午餐嘅餐牌,11:30am前落單,講埋取餐時間,咁就唔使等啦✌🏻日式豆乳雞肉野菜鍋🐔 雞肉有5大舊,肉質嫩,唔會乾柴。而個汁好香豆乳味,雞肉同個汁好夾,送飯好正😋仲有娃娃菜、木耳做配菜添😋紅燒蘿蔔豬肋骨滷蛋肉燥飯🐷豬肋骨同白蘿蔔夠哂入味,同埋炆到好淋,而且份量都多。肉燥飯鋪咗肉燥、半隻滷蛋同冬菇粒。肉燥汁唔會太多,我會覺得幾好,因為唔會令到個飯油冧冧👍🏻每個餐包一杯飲品或者小食。我地揀咗冰黑糖胎菊、蒜蓉椰菜。黑糖中帶出陣陣嘅菊花香味😋而椰菜好清甜又夠哂淋👍🏻PS 身為基督徒嘅我,我真係好欣賞店家印咗聖經金句響店嘅外牆同杯度。我覺得一黎可以福傳,二黎當我見到嘅時候又會提醒自己🙏🏻

日式豆乳雞肉野菜鍋

冰黑糖胎菊

日式豆乳雞肉野菜鍋
冰黑糖胎菊
2022-09-10 191 瀏覽
🌯 #金鐘 #湕承台式便當今日去金鐘做嘢 lunch叫咗呢間大受附近打工仔歡迎嘅湕承台式便當外賣嚟田食🥰 佢哋好方便,喺Whatsapp 揀定嘢食落單,lunch time就唔洗排隊唔洗等,去到拎完嘢就走😆🐮 和風醬油牛肉湯燉讚岐烏冬我揀咗12點取餐但遲咗半個鐘去到,店員超細心幫我換咗熱湯🥹 牛肉湯好香濃又唔係味精味,好食😋 牛肉好多好香,仲有紫菜香添💓🐷 台灣醬煮薄豚肉滷蛋肉燥飯豐富嘅肉燥飯🤩!雖然肉燥唔係好多,但仲有滷蛋、豚肉、青瓜、豆卜等等,大滿足😚🥤 冰檸檬蜂蜜🍵 冷袍阿里山烏龍我同同事一人叫咗一個餐,可以揀配飲品或者小食,我哋已經夠食就揀飲品😚 台式凍檸蜜好fresh又甜蜜潤喉☺️ 冷泡茶夠香又醒神🥳
🌯 #金鐘 #湕承台式便當

🐮 和風醬油牛肉湯燉讚岐烏冬

🐷 台灣醬煮薄豚肉滷蛋肉燥飯

🥤 冰檸檬蜂蜜
🍵 冷袍阿里山烏龍
2022-09-09
午餐
Lunch時間要搵食,呢間企滿人等拎外賣,今次要比個叻自己,提早落定order, 嚟到唔洗等就有得拎,慳咗好多時間。Lunch Set好抵食,喺呢區來講食到平民價錢,真係算好平。加上味道相當唔錯,性價比高✨ 薄牛肉蕃茄湯燉讚岐烏東湯底有辣有唔辣,揀咗蕃茄濃湯,蕃茄味好香好濃郁呀薄薄嘅牛肉 完全唔靭,配滑嘟嘟嘅讚岐烏東好夾✨烤台灣腸.烤花枝丸.滷蛋配上古早味肉燥飯肉燥嘅醬汁同肉粒融合每粒米飯之中,超惹味,食到底都唔會太油膩✨冰枸杞桂圓蜜枸杞+桂圓 夠哂滋潤,夠冰凍又唔會太甜✨蒜蓉椰菜平日出街少食蔬食,套餐可以跟椰菜,加入蒜蓉炒得好香。以後想食台灣便當,外賣又多個選擇喇

Lunch時間要搵食,呢間企滿人等拎外賣,
今次要比個叻自己,提早落定order,
嚟到唔洗等就有得拎,慳咗好多時間。

✨ 薄牛肉蕃茄湯燉讚岐烏東

湯底有辣有唔辣,揀咗蕃茄濃湯,蕃茄味好香好濃郁呀

薄薄嘅牛肉 完全唔靭,配滑嘟嘟嘅讚岐烏東好夾

✨烤台灣腸.烤花枝丸.滷蛋

配上古早味肉燥飯

✨冰枸杞桂圓蜜

枸杞+桂圓 夠哂滋潤,夠冰凍又唔會太甜

✨蒜蓉椰菜

平日出街少食蔬食,套餐可以跟椰菜,加入蒜蓉炒得好香。

以後想食台灣便當,外賣又多個選擇喇
2022-09-07
  • 薄牛肉蕃茄湯燉讚岐烏東
2022-05-09 1638 瀏覽
金鐘食肆多,同時都偏貴,幸好也有一些較經濟的外賣選擇,今日試了這家台灣便當。.👇餐牌/b]午餐外賣$68,可選飯、烏冬、米線、新竹米粉,免費追加烏冬,套餐包一杯餐飲或小吃。小吃有紫菜豆腐湯或蒜蓉椰菜。飲品有熱檸檬蜂蜜、冰芒果乳酸、冷泡阿里山烏龍。.👇三杯雞配滷蛋肉燥飯、蒜蓉椰菜 $68⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分)其實味道是可以的,$68算是很不錯,尤其在金鐘,我給3.5分原因是以三杯雞的味道水準而評,如果餐牌叫炆雞又或什麼雞,我可能都給接近4分。另外是肉燥飯少肉燥,當然我明$68都不要要求太多。.👇三杯雞配滷蛋肉燥飯賣相其實很好,可能這樣令我有了少少期望,望上去比食落要高分一點。.👇肉燥飯有汁,同時肉燥不多.👇蒜蓉椰菜

👇餐牌/b]

三杯雞配滷蛋肉燥飯、蒜蓉椰菜

👇三杯雞配滷蛋肉燥飯

三杯雞、滷蛋

👇肉燥飯

有汁,同時肉燥不多

肉燥飯

👇蒜蓉椰菜

蒜蓉椰菜
2022-04-26
5 分鐘 (外賣自取)
2022-02-10 1426 瀏覽
喺金鐘返工嘅人都應該好清楚, 呢度都可以講係一個美食嘅沙漠🌵.. 疫情嘅關係所以堂食機會大大減少, 返得工多數都係外賣方便又快捷, 今日就同同事仔試咗一間已經開咗一兩年嘅人氣台灣外賣店💁🏻‍♀️ 真係好高人氣㗎, 午飯時間高峰期20至30人喺度等外賣, 佢哋好似有what’s app 落單嘅~是日午餐選擇~ 觀察過佢滷蛋肉燥飯一星期內出現嘅機率都好高🤭紅燒排骨燉蘿蔔滷蛋肉燥飯 ($68) 份量都足夠, 味道中規中矩, 始終金鐘嘅選擇不多, 價錢比起灣仔區當然算貴… 另外同同事研究過配炒菜係最抵, 千祈唔好配烏龍茶🙅🏻‍♀️, 普通茶包貨色完全冇特別~

紅燒排骨燉蘿蔔滷蛋肉燥飯 ($68)

紅燒排骨燉蘿蔔
滷蛋肉燥飯
2020-10-14
20 分鐘 (外賣自取)
2022-01-12 1096 瀏覽
美食沙漠除了馬鞍山, 其實仲有金鐘如果返工唔想同人逼餐廳等位, 通常都會快手買個外賣翻office食.湕承 · 台式便當最大的好處就係快! 每日佢地都會係社交平台 Page upload當日menu, 圖文並茂, 大家可以先選擇食物, 係whatsapp 11:30am之前預定, 就唔使等咁耐啦.有興趣大家可以睇下佢地社交平台個日我揀左和風馬鈴薯燉牛肉配白飯 所有餐都係$68 有主食+小食或飲品個汁比較稀, 甜甜地係日式醬油, 牛肉唔會好un, 有好多薯仔, 紅蘿蔔同洋蔥, 食完都唔會好漏.小食我揀左蒜蓉椰菜, 好勁蒜味菜唔會煮得太淋 係港島返工有菜食下已經係小確幸對我呢d上班小薯黎講, $68呢個質素真係唔錯.
美食沙漠除了馬鞍山, 其實仲有金鐘

有興趣大家可以睇下佢地社交平台

個日我揀左和風馬鈴薯燉牛肉配白飯
 所有餐都係$68 有主食+小食或飲品
小食我揀左蒜蓉椰菜, 好勁蒜味
菜唔會煮得太淋 係港島返工有菜食下已經係小確幸
對我呢d上班小薯黎講, $68呢個質素真係唔錯.
和風馬鈴薯燉牛肉

5 分鐘 (外賣自取)
和風馬鈴薯燉牛肉
2021-11-28 1078 瀏覽
喺金鐘返工,真係好難搵到啲抵食嘅午餐🥲🥲所以我都成日嚟海富中心呢度,貪佢有好多唔同嘅小店,有各式各樣抵食、平價嘅午餐可以選擇!好過去Pacific Place捱嘅貴價午餐…🤣.今次試咗呢間台灣嘅外賣店,見到平時佢大排長龍,今日我都等咗20分鐘先拎到,睇嚟都幾受歡迎!🤪.✨藥膳排骨,排骨肉質唔算好嚡,湯底鮮甜有豬肉味!無味精,幾好~ 🍲 ✨肉躁飯正常,唔會太鹹;白飯質地濕度正常~ 🐷 ✨蒜茸椰菜都正常,午餐有蔬菜食開心仔☺️🥬

✨肉躁飯正常,唔會太鹹;白飯質地濕度正常~ 🐷
✨蒜茸椰菜都正常,午餐有蔬菜食開心仔☺️🥬
2021-11-25
20 分鐘 (堂食)
之前有說過金鐘的食物價格很離地 要吃便宜的就過著每天吃沙拉的生活(其實也不便宜好嗎)沒想到海富中心裡有這麼多便宜又好吃的便當 這間台式便當我已經吃第三次了😆-🌟-半筋半腱濃湯燉烏冬今天我feel like吃點湯湯水水的東西 看到daily specials 的好像不太吸引 邊選了regulars 上的這個 (店員姐姐很好心的說午餐比較便宜 因為有免費的小吃或飲料)我和同事都覺得湯是這間店的精髓— 很甜 喝得出不是味精 胡蘿蔔和白蘿蔔吃3次都有 吸飽了湯🥰 牛筋和牛腱都很大塊和軟嫩 但這次烏冬的份量有點少 雖然也是夠飽啦😆建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5