2011-04-07 83 瀏覽
返親大陸,十次有八次都去毛家飯店,因為十分鐘意食辣,當日本身落車諗住去食九龍城o既泰國野,點知一過馬路,見到過門面同招牌,就被佢吸左入去。一入到去,喜出望外,見到一樣在香港非常少見o既飲品(王老吉),咁緊係叫罐飲下啦~ 再睇下佢個餐牌,發現都有9分似毛家飯店,最衰我女友唔係好食得辣,所以唔可以叫得太辣。叫左:雲南小瓜 - 口水雞(分開汁) - 我就覺得唔夠辣,但係我女友就辣到孖潤腸haha 梅菜扣肉 - 好食 雪裡紅 - 好食但我就嫌佢偏多油下次再會叫d 辣友再去片過!

叫左:
雲南小瓜 -

梅菜扣肉 - 好食

雪裡紅 - 好食
但我就嫌佢偏多油

下次再會叫d 辣友再去片過!

2011-04-02
  • 口水雞
  • 梅菜扣肉
2011-03-11 188 瀏覽
I went there for lunch with my mom today.. both of us ordered the set lunch. 38 HKD each with a coke. I guess I can't expect too much. from this, given it is set lunch and all, but I felt like I was eating MAINLAND CHINESE FOOD!now I here, i am not talking about the decro or anything, I am just talking about the OILYness of the food. Me and my mom had to wash our food with HOT water. ( Oh.. if the owners are reading it right now.. please... Less oil, more TASTE)I should take some photos of this

I should take some photos of this place.. Looks really good, and I just suspect I only saw 1/4 of it.

CAN't judge a place with only Cheap Set lunch.

Will update more .. I guess in a couple days? (Cos I'll go again.)

2011-03-11
2011-03-07 82 瀏覽
本來一心諗住去過下辣癮,點知真係大失所望我覺得d野食唔夠辣,可能我食慣辣..但係連唔食得辣果d朋友都唔覺得辣..就好過份...失敗上菜又耐,叫四樣野食,上一樣食完等半個鐘...最後七點半食到十點幾先食完...失敗樓上雅座冇通風..成個密室咁,得幾把座地風扇吹住...仲要唔係枱枱有...失敗有個女既侍應次次問非所答...失敗冰鎮酸辣粉,唔冰、唔酸、唔辣...失敗中既失敗!!!!
本來一心諗住去過下辣癮,點知真係大失所望
有個女既侍應次次問非所答...失敗
冰鎮酸辣粉,唔冰、唔酸、唔辣...失敗中既失敗!!!!
2011-03-05
2011-03-06 93 瀏覽
偶然同朋友駕車去九龍城,見到有間湖南少奶.由於有辣腳在場.又好似有所聽聞就入去試下la.去到門口已經覺得應該唔錯,因為都幾滿,好彩唔駛等好耐就有位比我地.我地一行四人,點左梅菜扣肉,兩色魚頭,汽鍋田雞,雲南小瓜.梅菜扣肉,超正!!!個汁唔知係唔係有茶葉在內,有種我好中意近似藥材的味道.個扣肉係化的.雖然食完好guilty.but真的食過最好食的梅菜扣肉.兩色魚頭同汽鍋田雞,無想像中咁出色.but ok,可能辣得滯.雲南小瓜,好食but 無乜特別.有太多想食而又未點的,所以只為了梅菜扣肉,我都會再去幫襯

我地一行四人,點左梅菜扣肉,兩色魚頭,汽鍋田雞,雲南小瓜.

雲南小瓜,好食but 無乜特別.

有太多想食而又未點的,所以只為了梅菜扣肉,我都會再去幫襯

2011-03-05
5 分鐘 (堂食)
  • 梅菜扣肉
2010-11-21 59 瀏覽
響九龍城行左幾個圈都吾知食乜好,就去左呢間睇落好新淨既湖南菜館喇,實在系估吾到佢既食物質素,實在吾錯喔.....連我本身吾食辣既都覺得好中意阿,菜牌好多菜,機乎吾知要食咩好就先叫左個冷盤先拉冷震酸辣缺根粉~無太多酸味,但都幾辣,我有小小頂吾順,但最終都系食晒,因為都幾好食糯香排骨~糯米好香,好入味真系好好味,d排骨都夠林系全餐飯既主角之一有9.5個讚乾鍋黃骨魚~魚好滑,吾算太辣但好香好多配菜,我好中意有10個讚個米粉炒得好香好好味,不過米粉始終系普通野,煮得好食系正常既成餐飯都無米落過肚,就米粉i/o拉最后一個青椒燜豬肚,叫做ok拉,d肚吾夠林....佢個餐牌真系好多菜,最好叫多幾個朋友一齊去,可以試多幾樣....服務算熱誠架,vr nice ~~~我會同朋友再去....
實在系估吾到佢既食物質素,實在吾錯喔.....
連我本身吾食辣既都覺得好中意阿,

菜牌好多菜,機乎吾知要食咩好就先叫左個冷盤先拉

冷震酸辣缺根粉~無太多酸味,但都幾辣,我有小小頂吾順,
但最終都系食晒,因為都幾好食

糯香排骨~糯米好香,好入味真系好好味,
d排骨都夠林系全餐飯既主角之一有9.5個讚

乾鍋黃骨魚~魚好滑,吾算太辣但好香好多配菜,我好中意
有10個讚

成餐飯都無米落過肚,就米粉i/o拉

最后一個青椒燜豬肚,叫做ok拉,d肚吾夠林....

服務算熱誠架,vr nice ~~~
我會同朋友再去....
2010-11-20
30 分鐘 (堂食)
  • 糯香排骨
  • 乾鍋黃骨魚
2010-11-18 45 瀏覽
店舖很有特色,菜牌有清楚的相片給客人觀看選擇,有很多特別辛辣菜式,我試了紅油木耳,木耳有益健康,但紅油型式來煮都幾特別,還有口水雞,鐵板水晶粉絲和砂鍋四季豆,鐵板水晶粉絲的粉絲不會因在鐵板上而會變乾,因為它們之間有一層薄薄的蛋餅,而令到有少辣的水晶粉絲溫熱美味,還有砂鍋四季豆都是辣的,冬天食辣真是正到極!
紅油木耳
2010-11-17
紅油木耳
  • 鐵板水晶粉絲
2010-11-16 43 瀏覽
睇完飲食男女話九龍城有間新開既湖南菜..即時去試..之前係長沙工幹時食過湖南菜真係好好食.我地5點打去訂7點..去到又話唔記得左同我地落BOOKING不過佢都照俾返張台我地..去到叫左6樣野..招牌羊肉鍋 - 羊肉軟身但係個湯底唔夠辣亦唔香仲好咸唔記得咩燒蝦.-其實係炸左既蝦仔10隻, 上面放左好多辣椒同豆士等, 蝦都唔入味..上面D配料好食過D蝦...乾鍋田雞 - 呢個真係好食..夠香, 唔太辣, 田雞入味. 蔥蒜都超好食.湖南米糕- 唔O岩我食..因為好勁皂水味上湯菜苗 - 我明明見到圖係好似綠豆苗個D菜苗, 黎到變左皮蛋湯豆苗, 但都好食既.XX抄立肉- 一D湖南產既菜, 硬身的, 呢個都比較做得正宗.另外失望既係涼伴好小, 有D小黃瓜, 蘿蔔皮, 尖椒全部都無..但係最攪笑係我坐底左都聽到有幾台話我想叫呢樣但要唔辣..湖南菜唔辣就唔係溯南菜啦...明明係食辣既食店入到去又要叫唔辣既野..真係好攪笑..

睇完飲食男女話九龍城有間新開既湖南菜..
即時去試..之前係長沙工幹時食過湖南菜真係好好食.
不過佢都照俾返張台我地..
去到叫左6樣野..
招牌羊肉鍋 - 羊肉軟身但係個湯底唔夠辣亦唔香仲好咸

湖南米糕- 唔O岩我食..因為好勁皂水味
但係最攪笑係我坐底左都聽到有幾台話我想叫呢樣但要唔辣..
湖南菜唔辣就唔係溯南菜啦...
明明係食辣既食店入到去又要叫唔辣既野..
真係好攪笑..

2010-11-14
  • 乾鍋系列
2010-11-15 60 瀏覽
看到上周出版的《飲食男女》,我和先生即刻奔向這家店,一試為先。晚八點半坐的士到位於九龍城的太子道西,湖南少奶的大紅燈籠十分容易在車上見到,易搵。落座,堂食基本全滿,店內客人吃的十分火熱,不少客人order了煲仔、火鍋之類的食物,十分吸引。 我和先生首先坐到門口位,發現風大,不過一點都不影響興致,如果是外面高溫來吃湖南菜,恐怕這個位置是大熱門。之後等有客買單走人,我啲先調換到裏面坐。看到菜牌,非常熟識,都是非常正宗的湖南菜式。不過我啲還是保守起見,先order了幾樣我啲認為現時湖南菜水準的菜: - 農家小炒肉。非常贊!窄身的青辣椒圈炒肉,肉是肥瘦相宜。肉在落青椒圈炒前有在鍋內煸炒過,酥香。整體不算辣。 - 郫縣豆瓣炒豆干。豆干有少許燻制氣味,配郫縣豆瓣十分惹味。不辣。 - 清炒紅菜薹。吃紅菜薹的時間過了一點點,紅菜薹有點老,纖維粗,用干紅辣椒圈炒,紅菜薹本身的鮮甜還是得到了體現。不算辣。 - 老黃瓜皮炒臘肉。臘肉非常正宗,好像吃到了家鄉味道,贊!老黃瓜皮脆,餸粥超贊!不辣。 - 海帶骨頭湯。和廣東湯不同,兩湖地區“煨”湯是用陶土罐(俗

- 海帶骨頭湯。和廣東湯不同,兩湖地區“煨”湯是用陶土罐(俗稱“砂罐”)長時間沸騰烹製。通常用一主一輔,主是肉,雞、排骨、棒骨等,輔可以食海帶、白蘿蔔、冬瓜,加薑片。主要是一主一輔本身的味道發揮。這個湯是用陶土罐出品的,不過嘗起來還不夠火候,或者也許用不鏽鋼煲烹製的。海帶薄而脆,我個人不是很喜歡這種口感,而傾向於軟糯口感較厚身的海帶。

- 三碗缽仔飯。飯粒圓。由於蒸時是缽仔攞起蒸,飯壓的很實,入口有灶火味,非常棒,越嚼越似嚼出油。

以上共計294港幣,以質素看,不貴。可預見的將來,會經常光顧。
2010-11-12
  • 湖南菜
在经过漫长的等待终于吃到海南少爷之后,某日友人在九龙城发现一湖南少奶,所以便相约过来一探究竟。周四的晚上8点钟来到位于太子道西和福佬村道交界的这家小店,居然被告之已经没位。老板娘倒是很热心的让我们到店里面等,顺便可以先点菜。打开菜单就已经觉得很感动,几乎和国内毛家饭店的菜单一模一样,每一页上的菜看起来都非常的美味可口,我们6个人点了8个菜都不能尽兴。点的八个菜包括:-冰镇酸辣蕨根粉(酸酸辣辣很开胃)-毛氏红烧肉(皮光肉滑,肉炖得非常烂,辣味也是恰到好处)-鸳鸯鱼头(半红半黄的辣椒,明显是师傅从湖南带回来的,味道非常正宗,比国内很多的湘菜馆都好。最精彩的在于吃完后把一碗清汤挂面倒进去泡汤吃,我们干掉了一碗之后又来了一碗,跟两星期没吃过饭一样)-黄焖鱼三宝(热气腾腾的干锅,卖相不错。因为我不吃鱼籽所以不作评价)-石锅田鸡(貌似也是招牌之一,上菜的时候田鸡芹菜和辣椒在锅里发出嗞嗞的声音,看着就很有食欲。由于是第一个上的菜所以转眼间就被消灭了)-攸县豆腐炒肉(落座的时候看见老板端着一盘到别桌,忍不住加了一盘,好吃)-手撕包菜(这个是怎么做都很好吃的菜)-清炒雪里红(在菜单上看见这个菜的时候眼泪
-冰镇酸辣蕨根粉(酸酸辣辣很开胃)
-毛氏红烧肉(皮光肉滑,肉炖得非常烂,辣味也是恰到好处)
-手撕包菜(这个是怎么做都很好吃的菜)
-清炒雪里红(在菜单上看见这个菜的时候眼泪都快留下来了,全香港估计也找不到的新鲜雪里红。证明老板非常有诚意,没有雪里红的湖南菜怎么能叫湖南菜呢?放上点辣椒肉末一炒,超赞)
还有值得一提的是他家的米饭也是那种小碗的钵仔饭,上来的时候碗都是烫手的,诚意之作。
加上一瓶啤酒最后买单盛惠615元,平均一个人才100块,绝对的物美价廉。
听服务员和隔壁桌的顾客说这店是一对喜欢湖南菜的夫妇开的,特地从湖南请的师傅。如此高水准有诚意的餐厅,值得推荐。
(这期的饮食男女上果然有一篇就是讲这个店的,看来真的是酒香不怕巷子深啊)

2010-11-11
  • 毛氏红烧肉,石锅田鸡,清炒雪里红